28.4.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 106/7


ΟΔΗΓΊΑ 2009/34/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 23ας Απριλίου 2009

σχετικά με τις κοινές διατάξεις για τα όργανα μετρήσεως και για τις μεθόδους μετρολογικού ελέγχου

(αναδιατύπωση)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 71/316/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουλίου 1971, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των σχετικών με τις κοινές διατάξεις για τα όργανα μετρήσεως και για τις μεθόδους μετρολογικού ελέγχου (3), έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα (4) και ουσιωδώς. Δεδομένου ότι η εν λόγω οδηγία πρόκειται να τροποποιηθεί περαιτέρω, είναι σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας, η αναδιατύπωσή της.

(2)

Σε κάθε κράτος μέλος, επιτακτικές διατάξεις προσδιορίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οργάνων μετρήσεως καθώς και τις μεθόδους μετρολογικού ελέγχου. Οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα κράτος μέλος σε άλλο. Οι διαφορές αυτές εμποδίζουν τις συναλλαγές και μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στο εσωτερικό της Κοινότητας.

(3)

Σκοπός των ελέγχων που διεξάγονται σε κάθε κράτος μέλος είναι μεταξύ άλλων να εγγυηθούν στους αγοραστές ότι οι ποσότητες που παραδίδονται αντιστοιχούν στην πληρωθείσα τιμή. Ως εκ τούτου σκοπός της παρούσας οδηγίας δεν θα πρέπει να είναι η κατάργηση των ελέγχων αυτών, αλλά η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των κανονισμών στο μέτρο που αυτές αποτελούν εμπόδιο στις συναλλαγές.

(4)

Τα εμπόδια αυτά στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μπορούν να μειωθούν και να εξαλειφθούν αν εφαρμοσθούν οι ίδιες προδιαγραφές στα κράτη μέλη συμπληρώνοντας αρχικά τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις και στη συνέχεια, όταν πληρωθούν οι αναγκαίες συνθήκες, αντικαθιστώντας τις διατάξεις αυτές.

(5)

Οι κοινοτικές προδιαγραφές, ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία συνυπάρχουν με τις εθνικές διατάξεις, θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παράγουν προϊόντα με ομοιόμορφα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν ως εκ τούτου να τεθούν σε κυκλοφορία στην αγορά και να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό όλης της Κοινότητας, αφού έχουν υποστεί τους ελέγχους ΕΚ.

(6)

Οι κοινοτικές προδιαγραφές τεχνικού σχεδιασμού και λειτουργίας θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα όργανα δίδουν, κατά διαρκή τρόπο, μετρήσεις αρκετά ακριβείς για τη χρήση για την οποία προορίζονται.

(7)

Έλεγχος συμμορφώσεως προς τις τεχνικές προδιαγραφές πραγματοποιείται συνήθως από τα κράτη μέλη προτού τα όργανα μετρήσεως τεθούν σε κυκλοφορία στην αγορά ή πριν από την πρώτη χρήση και, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά τη χρήση, ιδίως μέσω διαδικασιών εγκρίσεως τύπου και ελέγχου. Για να πραγματοποιηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των οργάνων αυτών στο εσωτερικό της Κοινότητας, είναι εξίσου αναγκαίο να προβλεφθεί μεταξύ των κρατών μελών αμοιβαία αναγνώριση των εργασιών του ελέγχου και να καθιερωθεί για τον σκοπό αυτό κατάλληλη διαδικασία εγκρίσεως ΕΚ τύπου και αρχικού ελέγχου, καθώς και μέθοδοι μετρολογικού ελέγχου ΕΚ, σύμφωνα με την παρούσα οδηγία και με τις σχετικές ειδικές οδηγίες.

(8)

Η παρουσία, επί οργάνου μετρήσεως ή επί προϊόντος, σημάτων ή σφραγίδων που δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί στους καταλλήλους ελέγχους, πιστοποιεί ότι το εν λόγω όργανο ή προϊόν είναι σύμφωνο με τις σχετικές τεχνικές κοινοτικές προδιαγραφές, οπότε καθίσταται περιττή, κατά την εισαγωγή του και τη θέση του σε χρήση, η επανάληψη των ελέγχων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

(9)

Οι εθνικοί μετρολογικοί κανονισμοί καλύπτουν πολυάριθμες κατηγορίες οργάνων μετρήσεως και προϊόντων. Με την παρούσα οδηγία θεσπίζονται οι γενικές διατάξεις που αφορούν ιδίως τις διαδικασίες εγκρίσεως ΕΚ τύπου και αρχικού ελέγχου ΕΚ και ορίζονται οι μέθοδοι μετρολογικού ελέγχου ΕΚ. Οδηγίες εφαρμογής ειδικές για κάθε κατηγορία οργάνων και προϊόντων θα καθορίσουν τις τεχνικές προδιαγραφές τις σχετικές με το σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ακρίβεια, τους τρόπους ελέγχου και, εφόσον χρειάζεται, τους όρους υπό τους οποίους οι κοινοτικές τεχνικές προδιαγραφές αντικαθιστούν τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις.

(10)

Τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να θεσπιστούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (5).

(11)

Ενδείκνυται ιδίως να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να προβαίνει σε τροποποίηση των παραρτημάτων Ι και ΙΙ της παρούσας οδηγίας και των παραρτημάτων των ειδικών οδηγιών. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβελείας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας και των ειδικών οδηγιών, πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο η οποία προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

(12)

Τα εισαγόμενα στην παρούσα οδηγία νέα στοιχεία αναφέρονται αποκλειστικά στις διαδικασίες επιτροπής. Συνεπώς, περιττεύει η ενσωμάτωσή τους από τα κράτη μέλη στο εθνικό δίκαιο.

(13)

Η παρούσα οδηγία δεν πρέπει να θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις προθεσμίες ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ, μέρος Β,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Άρθρο 1

1.   Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται:

α)

στα όργανα όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 2·

β)

στις μονάδες μετρήσεως, στην εναρμόνιση των μεθόδων μετρήσεως και μετρολογικού ελέγχου και, ενδεχομένως, στα αναγκαία για την εφαρμογή τους μέσα·

γ)

στον καθορισμό, στη μέθοδο μετρήσεως, στο μετρολογικό έλεγχο καθώς και στη σήμανση ποσοτήτων προσυσκευασμένων προϊόντων.

2.   Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας νοούνται ως «όργανα» τα όργανα μετρήσεως, τα συστατικά μέρη αυτών των οργάνων μετρήσεως, οι συμπληρωματικές διατάξεις καθώς και ο εξοπλισμός μετρήσεως.

3.   Τα κράτη μέλη δεν μπορούν, για λόγους σχετικούς με την παρούσα οδηγία και τις σχετικές ειδικές οδηγίες, να αρνηθούν, να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη θέση σε κυκλοφορία στην αγορά ή και τη θέση σε χρήση ενός οργάνου ή ενός προϊόντος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εφοδιασμένου με σφραγίδα ή και σήμα ΕΚ υπό τους όρους που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία και στις ειδικές οδηγίες που αφορούν το εν λόγω όργανο ή προϊόν.

4.   Τα κράτη μέλη αποδίδουν στην έγκριση ΕΚ τύπου και στον αρχικό έλεγχο ΕΚ την ίδια αξία όπως και στις αντίστοιχες εθνικές πράξεις.

5.   Οι ειδικές οδηγίες, που αφορούν τα θέματα που θίγονται στην παράγραφο 1, καθορίζουν:

ιδίως τις μετρολογικές διαδικασίες και ιδιότητες και τις τεχνικές προδιαγραφές σχεδιασμού και λειτουργίας, σχετικά με τα όργανα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α),

τις προδιαγραφές σχετικά με την παράγραφο 1 στοιχεία β) και γ).

6.   Οι ειδικές οδηγίες μπορούν να ορίζουν την ημερομηνία κατά την οποία οι κοινοτικές διατάξεις αντικαθιστούν τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚ ΤΥΠΟΥ

Άρθρο 2

1.   Τα κράτη μέλη προβαίνουν στην έγκριση ΕΚ τύπου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας και των ειδικών οδηγιών.

2.   Η χορήγηση έγκρισης ΕΚ τύπου σε όργανα ισοδυναμεί με τη δυνατότητα υποβολής τους στον αρχικό έλεγχο ΕΚ και, στην περίπτωση που δεν απαιτείται αρχικός έλεγχος ΕΚ, με τη δυνατότητα διάθεσης στην αγορά ή/και θέσεως σε χρήση. Αν η (οι) ειδική(-ές) οδηγία(-ες) που αφορά(-ούν) μια κατηγορία οργάνων απαλλάσσει την εν λόγω κατηγορία από την έγκριση ΕΚ τύπου, τα όργανα της κατηγορίας αυτής γίνονται αμέσως δεκτά για τον αρχικό έλεγχο ΕΚ.

3.   Όταν οι εξοπλισμοί ελέγχου που διαθέτουν το επιτρέπουν, τα κράτη μέλη χορηγούν την έγκριση ΕΚ τύπου σε κάθε όργανο που πληροί τις προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας και των σχετικών ειδικών οδηγιών.

4.   Αίτηση έγκρισης ΕΚ τύπου μπορεί να υποβληθεί μόνον από τον κατασκευαστή ή από εντολοδόχο του εγκατεστημένο εντός της Κοινότητας. Για το ίδιο όργανο, μπορεί να υποβληθεί αίτηση μόνο σε ένα κράτος μέλος.

5.   Το κράτος μέλος που έχει χορηγήσει έγκριση ΕΚ τύπου λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ενημερώνεται για κάθε τροποποίηση ή προσθήκη στο εγκεκριμένο πρότυπο. Ενημερώνει σχετικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Το κράτος μέλος που έχει χορηγήσει την έγκριση ΕΚ τύπου πρέπει να χορηγήσει και συμπληρωματική έγκριση ΕΚ τύπου για τις τροποποιήσεις ή προσθήκες σε εγκεκριμένο πρότυπο, εφόσον αυτές επηρεάζουν ή μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων ή τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τη χρήση του οργάνου.

Ωστόσο, εάν η τροποποίηση του τύπου πραγματοποιήθηκε μετά την τροποποίηση ή προσαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας ή της σχετικής ειδικής οδηγίας κατά τρόπον ώστε να απαιτείται η εφαρμογή των νέων διατάξεων για την έγκριση του τροποποιημένου προτύπου, χορηγείται νέα έγκριση ΕΚ τύπου αντί για συμπλήρωμα στο αρχικό πιστοποιητικό εγκρίσεως ΕΚ τύπου.

Άρθρο 3

Όταν χορηγείται έγκριση ΕΚ τύπου για βοηθητικό εξοπλισμό, η έγκριση προσδιορίζει:

α)

τα πρότυπα οργάνων στα οποία ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να προστεθεί ή να ενσωματωθεί·

β)

τις γενικές συνθήκες της συνολικής λειτουργίας των οργάνων για τις οποίες έχουν εγκριθεί.

Άρθρο 4

Όταν ένα όργανο έχει υποστεί με επιτυχία την εξέταση για την έγκριση ΕΚ τύπου που προβλέπεται από την παρούσα οδηγία και από τις ειδικές οδηγίες που αφορούν το όργανο αυτό, το κράτος μέλος που προέβη στην εξέταση αυτή εκδίδει πιστοποιητικό εγκρίσεως ΕΚ τύπου.

Το κράτος μέλος κοινοποιεί το πιστοποιητικό αυτό στον αιτούντα.

Αυτός οφείλει, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 11 της παρούσας οδηγίας ή από ειδική οδηγία, και μπορεί, στις υπόλοιπες περιπτώσεις, να τοποθετήσει σε κάθε όργανο, που είναι σύμφωνο προς το εγκεκριμένο πρότυπο, το σήμα εγκρίσεως ΕΚ που αναφέρεται στο πιστοποιητικό.

Άρθρο 5

1.   Η διάρκεια ισχύος της εγκρίσεως ΕΚ τύπου είναι δεκαετής. Δύναται να παρατείνεται για διαδοχικές περιόδους δέκα ετών. Ο αριθμός των οργάνων που μπορούν να κατασκευαστούν σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρότυπο δεν είναι περιορισμένος.

Οι εγκρίσεις ΕΚ τύπου που χορηγούνται βάσει διατάξεων της παρούσας οδηγίας και ειδικής οδηγίας δεν μπορούν να παραταθούν πέραν της ημερομηνίας ενάρξεως της ισχύος οιασδήποτε τροποποιήσεως ή προσαρμογής των κοινοτικών αυτών διατάξεων, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εν λόγω εγκρίσεις ΕΚ τύπου δεν θα μπορούσαν να χορηγηθούν σύμφωνα με τις νέες αυτές διατάξεις.

Όταν η έγκριση ΕΚ τύπου δεν παραταθεί, τα εν χρήσει όργανα θεωρούνται παρ’ όλα αυτά εγκεκριμένα.

2.   Όταν χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές που δεν προβλέπονται από μια ειδική οδηγία, μπορεί να χορηγηθεί έγκριση ΕΚ τύπου περιορισμένης ισχύος, έπειτα από προηγούμενη διαβούλευση με τα άλλα κράτη μέλη.

Η έγκριση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τους εξής περιορισμούς:

α)

περιορισμό του αριθμού των οργάνων για τα οποία χορηγείται η έγκριση·

β)

υποχρέωση κοινοποιήσεως των τόπων εγκαταστάσεως στις αρμόδιες αρχές·

γ)

περιορισμό της χρήσης·

δ)

ειδικούς περιορισμούς σχετικά με τη χρησιμοποιούμενη τεχνική.

Μπορεί, πάντως, να χορηγείται μόνο:

α)

αν η ειδική οδηγία γι’ αυτή την κατηγορία οργάνων έχει αρχίσει να ισχύει·

β)

αν δεν υπερβαίνει τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα που καθορίζονται από τις ειδικές οδηγίες.

Η διάρκεια ισχύος παρόμοιας έγκρισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια. Μπορεί να παραταθεί για τρία χρόνια το πολύ.

3.   Το κράτος μέλος που έχει χορηγήσει την έγκριση ΕΚ τύπου περιορισμένης ισχύος που αναφέρεται στην παράγραφο 2 υποβάλλει αίτηση για την ενδεχόμενη προσαρμογή των παραρτημάτων Ι και ΙΙ της παρούσας οδηγίας και των ειδικών οδηγιών στην τεχνολογική πρόοδο, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2, όταν κρίνει ότι μια νέα τεχνική έχει αποδειχθεί ικανοποιητική.

Άρθρο 6

Όταν για μια κατηγορία οργάνων που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές μιας ειδικής οδηγίας δεν απαιτείται η έγκριση ΕΚ τύπου, τα όργανα αυτής της κατηγορίας μπορούν να εφοδιασθούν υπ’ ευθύνη του κατασκευαστή με το ειδικό σήμα που περιγράφεται στο παράρτημα I σημείο 3.3.

Άρθρο 7

1.   Το κράτος μέλος που χορήγησε έγκριση ΕΚ τύπου μπορεί να την ανακαλέσει:

α)

αν τα όργανα για τα οποία χορηγήθηκε η έγκριση δεν είναι σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρότυπο ή με τις διατάξεις της ειδικής οδηγίας που τα αφορά·

β)

αν οι μετρολογικές ιδιότητες που καθορίζονται στο πιστοποιητικό εγκρίσεως ή οι διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 2 δεν τηρούνται·

γ)

εάν διαπιστώνει ότι χορηγήθηκε αντικανονικά.

2.   Το κράτος μέλος το οποίο χορήγησε έγκριση ΕΚ τύπου οφείλει να την ανακαλέσει αν τα όργανα τα κατασκευασθέντα σύμφωνα προς το εγκριθέν πρότυπο παρουσιάζουν στη χρήση ελάττωμα γενικής φύσεως το οποίο τα καθιστά ακατάλληλα για τη σκοπούμενη χρήση τους.

3.   Αν το κράτος μέλος που χορήγησε έγκριση ΕΚ τύπου πληροφορηθεί από άλλο κράτος μέλος ότι συντρέχει μία εκ των περιπτώσεων που προβλέπονται από τις παραγράφους 1 και 2, λαμβάνει επίσης, κατόπιν διαβουλεύσεως με το εν λόγω το κράτος μέλος, τα μέτρα που προβλέπονται στις παραγράφους αυτές.

4.   Το κράτος μέλος το οποίο δηλώνει ότι συντρέχει η περίπτωση της παραγράφου 2 μπορεί να αναστείλει τη θέση σε κυκλοφορία στην αγορά και τη θέση σε λειτουργία των οργάνων μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως.

Ενημερώνει αμέσως σχετικά τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή, καθορίζοντας τους λόγους επί των οποίων βασίσθηκε η απόφασή του.

Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις που προβλέπει η παράγραφος 1 για τα όργανα που έχουν απαλλαγεί από τον αρχικό έλεγχο ΕΚ, αν ο κατασκευαστής, αφού ειδοποιηθεί δεόντως, δεν τα καταστήσει σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρότυπο ή με τις απαιτήσεις της ειδικής οδηγίας η οποία τα αφορά.

5.   Αν το κράτος μέλος το οποίο χορήγησε την έγκριση ΕΚ τύπου αμφισβητεί την ύπαρξη της περιπτώσεως της παραγράφου 2, περί της οποίας έλαβε γνώση, ή το βάσιμο των ληφθέντων μέτρων δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου 4, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη επιφορτίζονται με τη ρύθμιση της διαφοράς.

Η Επιτροπή τηρείται ενήμερη. Προβαίνει, εφόσον είναι αναγκαίο, στις κατάλληλες διαβουλεύσεις ώστε να επιτευχθεί διευθέτηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Άρθρο 8

1.   Ο αρχικός έλεγχος ΕΚ συνίσταται στην εξέταση και στην επιβεβαίωση της συμμόρφωσης ενός καινούριου οργάνου ή ενός ανακαινισμένου οργάνου προς το εγκεκριμένο πρότυπο ή/και προς τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας και των ειδικών οδηγιών που το αφορούν. Η εξέταση αυτή πιστοποιείται με τη σφραγίδα αρχικού ελέγχου ΕΚ.

2.   Ο αρχικός έλεγχος ΕΚ των οργάνων δύναται, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις ειδικές οδηγίες και σύμφωνα με τις εγκριθείσες διαδικασίες, να πραγματοποιείται κατά τρόπο διαφορετικό από τον έλεγχο κατά μονάδα.

3.   Εφόσον ο εξοπλισμός ελέγχου που διαθέτουν τους το επιτρέπει, τα κράτη μέλη προβαίνουν στον αρχικό έλεγχο ΕΚ των οργάνων τα οποία εμφανίζονται ότι έχουν τις μετρολογικές ιδιότητες και πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας, όπως αυτές καθορίζονται με τις ειδικές οδηγίες που αφορούν αυτή την κατηγορία οργάνων.

4.   Για όργανα που φέρουν τη σφραγίδα αρχικού ελέγχου ΕΚ, η υποχρέωση των κρατών μελών που προβλέπεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 ισχύει μέχρι το τέλος του έτους που έπεται εκείνου κατά τη διάρκεια του οποίου ετέθη η σφραγίδα αρχικού ελέγχου ΕΚ, εκτός αν ειδικές οδηγίες προβλέπουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Άρθρο 9

1.   Όταν ένα όργανο υποβάλλεται σε αρχικό έλεγχο ΕΚ, το κράτος μέλος που πραγματοποιεί τον έλεγχο καθορίζει:

α)

αν το όργανο ανήκει σε κατηγορία για την οποία δεν απαιτείται έγκριση ΕΚ τύπου και, σε καταφατική περίπτωση, αν τούτο πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας που καθορίζονται από τις ειδικές οδηγίες που αφορούν το όργανο αυτό·

β)

αν το όργανο έχει αποτελέσει αντικείμενο εγκρίσεως ΕΚ τύπου και, σε καταφατική περίπτωση, αν είναι σύμφωνο προς το εγκεκριμένο πρότυπο και τις ειδικές οδηγίες που το αφορούν και οι οποίες ισχύουν κατά την ημερομηνία χορήγησης αυτής της έγκρισης ΕΚ τύπου.

2.   Ο έλεγχος που πραγματοποιείται κατά τον αρχικό έλεγχο ΕΚ αφορά ιδίως, σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες:

α)

τις μετρολογικές ιδιότητες·

β)

τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα·

γ)

την κατασκευή, κατά το μέτρο που αυτή εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αλλοίωσης των μετρολογικών ιδιοτήτων κατά την κανονική χρήση του οργάνου·

δ)

την ύπαρξη των οριζομένων νομίμων επισημάνσεων και των πινακίδων ανάγλυφης σφράγισης ή χώρου για την τοποθέτηση των σφραγίδων αρχικού ελέγχου ΕΚ.

Άρθρο 10

Όταν ένα όργανο υποστεί με επιτυχία τον αρχικό έλεγχο ΕΚ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας και των ειδικών οδηγιών, τότε στο όργανο αυτό τοποθετούνται οι σφραγίδες μερικού ή τελικού ελέγχου ΕΚ που περιγράφονται στο παράρτημα II, σημείο 3 υπ’ ευθύνη του οικείου κράτους μέλους σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προαναφερθέν σημείο του εν λόγω παραρτήματος.

Άρθρο 11

Όταν για μια κατηγορία οργάνων που πληρούν τις προδιαγραφές μιας ειδικής οδηγίας δεν απαιτείται αρχικός έλεγχος ΕΚ, ο κατασκευαστής επιθέτει υπ’ ευθύνη του επί του οργάνου αυτής της κατηγορίας το ειδικό σήμα που περιγράφεται στο παράρτημα I σημείο 3.4.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΚ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΑΡΧΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΚ

Άρθρο 12

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσουν τη χρησιμοποίηση επί των οργάνων σφραγίδων ή επιγραφών οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση με τα σήματα ή τις σφραγίδες ΕΚ.

Άρθρο 13

Κάθε κράτος μέλος κοινοποιεί στα λοιπά κράτη μέλη και στην Επιτροπή, τις υπηρεσίες, τους οργανισμούς και τα ιδρύματα τα οποία είναι δεόντως εξουσιοδοτημένα να διενεργούν τους ελέγχους που προβλέπονται από την παρούσα οδηγία και από τις ειδικές οδηγίες και να χορηγούν τα πιστοποιητικά εγκρίσεως ΕΚ τύπου καθώς και να θέτουν τις σφραγίδες αρχικού ελέγχου ΕΚ.

Άρθρο 14

Τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν όπως οι νόμιμες εγγραφές συντάσσονται στην (στις) επίσημη(-ες) γλώσσα(-ες) τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΕΝ ΧΡΗΣΕΙ ΟΡΓΑΝΩΝ

Άρθρο 15

Οι ειδικές οδηγίες ορίζουν τις απαιτήσεις των ελέγχων για τα εν χρήσει όργανα τα οποία φέρουν σφραγίδες και σήματα ΕΚ και, ιδίως, τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα κατά τη χρησιμοποίησή τους. Εάν οι εθνικές διατάξεις σχετικά με τα όργανα που δεν φέρουν σφραγίδες και σήματα ΕΚ προβλέπουν μικρότερες απαιτήσεις, οι απαιτήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια για τους ελέγχους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ

Άρθρο 16

Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο των παραρτημάτων Ι και ΙΙ της παρούσας οδηγίας και των παραρτημάτων των ειδικών οδηγιών που αναφέρονται στο άρθρο 1 θεσπίζονται από την Επιτροπή. Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν σε τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας και των ειδικών οδηγιών, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 17 παράγραφος 2.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόζεται ούτε για το κεφάλαιο σχετικά με τις μονάδες μετρήσεως του αυτοκρατορικού συστήματος του παραρτήματος της οδηγίας για τις μονάδες μετρήσεως ούτε για τα παραρτήματα που αφορούν τις σειρές ποσοτήτων προσυσκευασμένων προϊόντων, των οδηγιών για τα προσυσκευασμένα προϊόντα.

Άρθρο 17

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή για την προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο των οδηγιών που αναφέρονται στο άρθρο 16.

2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται το άρθρο 5α, παράγραφοι 1 έως 4 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 αυτής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 18

Κάθε απόφαση λαμβανόμενη δυνάμει των διατάξεων εφαρμογής της παρούσας οδηγίας και των ειδικών οδηγιών που αφορούν τα οικεία όργανα, σχετικά με την άρνηση χορηγήσεως ή παρατάσεως εγκρίσεως ΕΚ τύπου, την ανάκληση τέτοιας εγκρίσεως, την άρνηση διεξαγωγής αρχικού ελέγχου ΕΚ ή απαγορεύσεως θέσεως σε κυκλοφορία στην αγορά ή θέσεως σε χρήση, αιτιολογείται λεπτομερώς. Η εν λόγω άρνηση, ανάκληση ή απαγόρευση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο με ένδειξη των μέσων προσφυγής που διαθέτει βάσει των ισχυουσών νομοθεσιών των κρατών μελών καθώς και των προθεσμιών υποβολής των εν λόγω προσφυγών.

Άρθρο 19

Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 20

Η οδηγία 71/316/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε με τις πράξεις που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ μέρος Α, καταργείται, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών όσον αφορά στις προθεσμίες ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών που εμφαίνονται στο παράρτημα ΙΙΙ μέρος Β.

Οι αναφορές στην καταργούμενη οδηγία θεωρούνται ως αναφορές στην παρούσα οδηγία και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος IV.

Άρθρο 21

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 22

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Στρασβούργο, 23 Απριλίου 2009.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

H.-G. PÖTTERING

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. NEČAS


(1)  Γνώμη της 22ας Οκτωβρίου 2008 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2008 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου 2009.

(3)  ΕΕ L 202 της 6.9.1971, σ. 1.

(4)  Βλέπε παράρτημα ΙΙΙ μέρος Α.

(5)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚ ΤΥΠΟΥ

1.   Αίτηση εγκρίσεως ΕΚ

1.1.

Η αίτηση και η σχετική αλληλογραφία συντάσσονται σε μια επίσημη γλώσσα συμφώνως προς τη νομοθεσία του κράτους μέλους όπου η αίτηση αυτή υποβάλλεται. Το κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να αξιώσει όπως τα δικαιολογητικά τα οποία επισυνάπτονται συμπληρούνται ομοίως στην ιδία επίσημη γλώσσα.

Ο αιτών απευθύνει συγχρόνως σε όλα τα κράτη μέλη ένα αντίτυπο της αιτήσεώς του.

1.2.

Η αίτηση περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστού ή της επιχειρήσεως, του εντολοδόχου του ή του αιτούντος·

β)

την κατηγορία του οργάνου·

γ)

την προβλεπόμενη χρήση·

δ)

τα μετρολογικά χαρακτηριστικά·

ε)

την ενδεχομένη εμπορική ονομασία ή τον τύπο του οργάνου.

1.3.

Η αίτηση συνοδεύεται από δύο αντίτυπα των αναγκαίων για την εξέτασή της δικαιολογητικών και ιδίως:

1.3.1.

Μια περιγραφή αφορώσα ιδιαιτέρως:

α)

την κατασκευή και τη λειτουργία του οργάνου·

β)

τις διατάξεις ασφαλείας οι οποίες εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία·

γ)

τις διατάξεις ρυθμίσεως και διευθετήσεως·

δ)

τις θέσεις τις προβλεπόμενες για:

τις σφραγίδες ελέγχου,

τα σφραγίσματα (ασφαλείας) εφόσον συντρέχει περίπτωση.

1.3.2.

Τα γενικά σχέδια συναρμολογήσεως και όπου είναι αναγκαίο λεπτομερή κατασκευαστικά σχέδια των σημαντικότερων εξαρτημάτων.

1.3.3.

Ένα παραστατικό σχέδιο που περιγράφει τις αρχές λειτουργίας και, αν χρειάζεται, μια φωτογραφία.

1.4.

Η αίτηση συνοδεύεται, εφόσον συντρέχει περίπτωση, από δικαιολογητικά σχετικά με τις ήδη χορηγηθείσες εθνικές εγκρίσεις.

2.   Εξέταση για την έγκριση ΕΚ

2.1.

Η εξέταση συνίσταται:

2.1.1.

Στη μελέτη των δικαιολογητικών εγγράφων και εξέταση των μετρολογικών χαρακτηριστικών του προτύπου στα εργαστήρια της μετρολογικής υπηρεσίας, εξουσιοδοτημένα εργαστήρια ή στον τόπο κατασκευής, παραδόσεως ή εγκαταστάσεως.

2.1.2.

Μόνο στην εξέταση των υποβληθέντων δικαιολογητικών εγγράφων, αν τα μετρολογικά χαρακτηριστικά του προτύπου είναι γνωστά εν λεπτομερεία.

2.2.

Η εξέταση καλύπτει την όλη απόδοση του οργάνου υπό τις συνήθεις συνθήκες χρήσεως. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το όργανο αυτό πρέπει να διατηρεί τις απαιτούμενες μετρολογικές ιδιότητες.

2.3.

Η φύση και ο σκοπός της εξετάσεως της προβλεπομένης στο σημείο 2.1 δύνανται να καθορισθούν δι’ ειδικών οδηγιών.

2.4.

Η μετρολογική υπηρεσία δύναται να αξιώσει από τον αιτούντα να θέσει στη διάθεσή της τα πρότυπα σταθμών και τα κατάλληλα βοηθητικά μέσα σε υλικό και σε προσωπικό για την εκτέλεση των δοκιμών εγκρίσεως.

3.   Πιστοποιητικό και σήμα εγκρίσεως ΕΚ

3.1.

Το πιστοποιητικό αναγράφει τα αποτελέσματα της εξετάσεως του προτύπου και καθορίζει τις άλλες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί. Συνοδεύεται από τεχνικές περιγραφές, σχέδια και σκαριφήματα αναγκαία για την αναγνώριση του προτύπου και για την επεξήγηση της λειτουργίας του. Το σήμα εγκρίσεως το προβλεπόμενο στο άρθρο 4 συνίσταται από ένα τυποποιημένο γράμμα «ε» περιέχον:

στο ανώτερο ήμισυ, το διακριτικό κεφαλαίο(-α) γράμμα (-τα) του κράτους μέλους το οποίο χορήγησε την έγκριση (Β για το Βέλγιο, BG για τη Βουλγαρία, CZ για τη Τσεχική Δημοκρατία, DK για τη Δανία, D για τη Γερμανία, ΕST για την Εσθονία, IRL για την Ιρλανδία, EL για την Ελλάδα, Ε για την Ισπανία, F για τη Γαλλία, I για την Ιταλία, CY για την Κύπρο, LV για τη Λεττονία, LT για τη Λιθουανία, L για το Λουξεμβούργο, H για την Ουγγαρία, M για τη Μάλτα, NL για τις Κάτω Χώρες, Α για την Αυστρία, PL για την Πολωνία, P για την Πορτογαλία, RO για τη Ρουμανία, SI για τη Σλοβενία, SK για τη Σλοβακία, FI για τη Φινλανδία, S για τη Σουηδία, UK για το Ηνωμένο Βασίλειο) και τα δύο τελευταία ψηφία του έτους έγκρισης,

στο κάτω μέρος, μια ένδειξη καθοριζομένη από τη μετρολογική υπηρεσία η οποία εξέδωσε την έγκριση (αριθμός αναγνωρίσεως).

Παράδειγμα του σήματος εγκρίσεως απεικονίζεται στο σημείο 6.1.

3.2.

Σε περίπτωση εγκρίσεως ΕΚ περιορισμένης ισχύος, το σήμα συμπληρώνεται από το γράμμα P, έχον τις ίδιες διαστάσεις όπως και το τυποποιημένο γράμμα «ε» και τοποθετείται πριν από το γράμμα αυτό.

Παράδειγμα του σήματος εγκρίσεως απεικονίζεται στο σημείο 6.2.

3.3.

Το σήμα που αναφέρεται στο άρθρο 6 είναι το ίδιο με το σήμα εγκρίσεως ΕΚ, με τη διαφορά ότι το τυποποιημένο γράμμα «ε» αντιστρέφεται συμμετρικώς γύρω από έναν κάθετο άξονα και δεν περιλαμβάνεται καμία ένδειξη, εκτός αν άλλως ορίζουν οι ειδικές οδηγίες.

Πρότυπο του σήματος αυτού απεικονίζεται στο σημείο 6.3.

3.4.

Το σήμα το προβλεπόμενο στο άρθρο 11 είναι το ίδιο με το σήμα εγκρίσεως ΕΚ περικλειόμενο από ένα εξάγωνο.

Παράδειγμα του σήματος απεικονίζεται στο σημείο 6.4.

3.5.

Τα σήματα τα προβλεπόμενα στα σημεία 3.1 έως 3.4 και τοποθετούμενα από τον κατασκευαστή συμφώνως προς τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας πρέπει να είναι ορατά, ευανάγνωστα και ανεξίτηλα επί εκάστου οργάνου και επί εκάστης συμπληρωματικής συσκευής υποβαλλομένης στον έλεγχο. Αν η τοποθέτηση παρουσιάζει δυσκολίες τεχνικής φύσεως, εξαιρέσεις δύνανται να προβλεφθούν σε ειδικές οδηγίες ή να γίνουν αποδεκτές μετά από συμφωνία μεταξύ των μετρολογικών υπηρεσιών των κρατών μελών.

4.   Κατάθεση του προτύπου οργάνου

Σε περιπτώσεις προβλεπόμενες από ειδικές οδηγίες, η υπηρεσία η οποία παρεχώρησε την έγκριση μπορεί να απαιτήσει αν το κρίνει αναγκαίο την κατάθεση ενός προτύπου του οργάνου το οποίο έλαβε την έγκριση. Αντί αυτού του προτύπου οργάνου, η υπηρεσία δύναται να εγκρίνει την κατάθεση τμημάτων του οργάνου, μακετών ή σχεδίων και να κάμει μνεία περί τούτου επί του πιστοποιητικού εγκρίσεως ΕΚ.

5.   Δημοσίευση της εγκρίσεως

5.1.

Παραλλήλως προς την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο αποστέλλονται στην Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη τα αντίγραφα του πιστοποιητικού εγκρίσεως ΕΚ. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης, αν το επιθυμούν, να λάβουν αντίγραφα των εκθέσεων των μετρολογικών εξετάσεων.

5.2.

Η ανάκληση μιας εγκρίσεως ΕΚ τύπου και των άλλων στοιχείων που αφορούν στην έκταση και την ισχύ της εγκρίσεως ΕΚ τύπου υπόκεινται ομοίως στη διαδικασία δημοσιεύσεως η οποία προβλέπεται στο σημείο 5.1.

5.3.

Το κράτος μέλος το οποίο αρνείται μια έγκριση ΕΚ τύπου ενημερώνει περί αυτού τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή.

6.   Σήματα σχετικά με την έγκριση ΕΚ τύπου

6.1.

Σήμα εγκρίσεως ΕΚ τύπου

Παράδειγμα:

Image

Έγκριση ΕΚ τύπου εκδοθείσα από τη μετρολογική υπηρεσία της Γερμανίας το 1971 (βλέπε σημείο 3.1 πρώτη περίπτωση).

Αριθμός αναγνωρίσεως της εγκρίσεως ΕΚ τύπου (βλέπε σημείο 3.1 δεύτερη περίπτωση).

6.2.

Σήμα εγκρίσεως ΕΚ τύπου περιορισμένης ισχύος (βλέπε σημείο 3.2). Παράδειγμα:

Παράδειγμα:

Image

Έγκριση ΕΚ τύπου περιορισμένης ισχύος εκδοθείσα από τη μετρολογική υπηρεσία της Γερμανίας το 1971.

Αριθμός αναγνωρίσεως της εγκρίσεως ΕΚ τύπου περιορισμένης ισχύος.

6.3.

Σήμα απαλλαγής από την έγκριση ΕΚ τύπου (βλέπε σημείο 3.3) Παράδειγμα:

Παράδειγμα:

Image

6.4.

Σήμα εγκρίσεως ΕΚ τύπου σε περίπτωση απαλλαγής ΕΚ του αρχικού ελέγχου (βλέπε σημείο 3.4).

Παράδειγμα:

Image

Έγκριση ΕΚ τύπου εκδοθείσα από τη μετρολογική υπηρεσία της Γερμανίας το 1971.

Αριθμός αναγνωρίσεως της εγκρίσεως ΕΚ τύπου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΚ

1.   Γενικότητες

1.1.

Ο αρχικός έλεγχος ΕΚ δύναται να πραγματοποιηθεί σε ένα ή περισσότερα στάδια (συνήθως δύο).

1.2.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων των ειδικών οδηγιών:

1.2.1.

Ο αρχικός έλεγχος ΕΚ πραγματοποιείται σε ένα μόνο στάδιο επί των οργάνων τα οποία αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο κατά την εξαγωγή από το εργοστάσιο, δηλαδή επ’ αυτών τα οποία δύνανται, θεωρητικά, να μεταφερθούν στον τόπο εγκαταστάσεώς τους άνευ προτέρας αποσυναρμολογήσεώς τους.

1.2.2.

Ο αρχικός έλεγχος ΕΚ πραγματοποιείται σε δύο ή περισσότερα στάδια για τα όργανα των οποίων η ορθή λειτουργία εξαρτάται από τις συνθήκες εγκαταστάσεως ή χρήσεως.

1.2.3.

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας του ελέγχου οφείλει να εξασφαλίσει, ιδίως, ότι το όργανο συμφωνεί με το εγκεκριμένο πρότυπο ή, για τα όργανα τα απαλλαγμένα της εγκρίσεως ΕΚ τύπου, ότι συμφωνούν με τις σχετικές διατάξεις οι οποίες τα αφορούν.

2.   Τόπος του αρχικού ελέγχου ΕΚ

2.1.

Αν οι ειδικές οδηγίες δεν καθορίζουν τον τόπο ελέγχου, τα όργανα το οποία πρέπει να ελεγχθούν σε ένα μόνο στάδιο, ελέγχονται σε τόπο ο οποίος έχει επιλεγεί από την ενδιαφερόμενη μετρολογική υπηρεσία.

2.2.

Τα όργανα τα οποία πρέπει να ελεγχθούν σε δύο ή περισσότερα στάδια ελέγχονται υπό της κατά τόπο αρμοδίας μετρολογικής υπηρεσίας.

2.2.1.

Το τελευταίο στάδιο του ελέγχου πραγματοποιείται υποχρεωτικά στον τόπο εγκαταστάσεως.

2.2.2.

Τα άλλα στάδια ελέγχου πραγματοποιούνται όπως προβλέπεται στο σημείο 2.1.

2.3.

Ειδικότερα όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται εκτός του γραφείου ελέγχου, η μετρολογική υπηρεσία η πραγματοποιούσα τον έλεγχο δύναται να αξιώσει από τον αιτούντα:

να θέσει στη διάθεσή της τα πρότυπα σταθμά και τα κατάλληλα μέσα σε υλικό και σε προσωπικό τα αναγκαία για τον έλεγχο,

ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εγκρίσεως ΕΚ.

3.   Σφραγίδες αρχικού ελέγχου ΕΚ

3.1.   Καθορισμός των σφραγίδων αρχικού ελέγχου ΕΚ.

3.1.1.

Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των ειδικών οδηγιών, οι σφραγίδες αρχικού ελέγχου ΕΚ οι οποίες τίθενται σύμφωνα με το σημείο 3.3 είναι οι ακόλουθες:

3.1.1.1.

Η σφραγίδα τελικού ελέγχου ΕΚ περιλαμβάνει δύο αποτυπώσεις:

α)

Η πρώτη συνίσταται από το μικρό γράμμα «ε»περιέχον:

στο ανώτερο ήμισυ, το διακριτικό κεφαλαίο(α) γράμμα (γράμματα) του κράτους μέλους στο οποίο διεξήχθη ο αρχικός έλεγχος (Β για το Βέλγιο, BG για τη Βουλγαρία, CZ για τη Τσεχική Δημοκρατία, DK για τη Δανία, D για τη Γερμανία, ΕST για την Εσθονία, IRL για την Ιρλανδία, EL για την Ελλάδα, Ε για την Ισπανία, F για τη Γαλλία, I για την Ιταλία, CY για την Κύπρο, LV για τη Λεττονία, LT για τη Λιθουανία, L για το Λουξεμβούργο, H για την Ουγγαρία, M για τη Μάλτα, NL για τις Κάτω Χώρες, Α για την Αυστρία, PL για την Πολωνία, P για την Πορτογαλία, RO για τη Ρουμανία, SI για τη Σλοβενία, SK για τη Σλοβακία, FI για τη Φινλανδία, S για τη Σουηδία, UK για το Ηνωμένο Βασίλειο) μαζί με έναν ή δύο αριθμούς, όπου απαιτείται, οι οποίοι προσδιορίζουν την εδαφική ή διοικητική υποδιαίρεση,

στο κατώτερο ήμισυ, τον αριθμό αναγνωρίσεως του ελεγκτού ή του γραφείου ελέγχου,

β)

το δεύτερο αποτύπωμα συνίσταται από τα δύο τελευταία ψηφία του έτους ελέγχου περιεχόμενα σε ένα εξαγωνικό περίγραμμα.

3.1.1.2.

Η σφραγίδα μερικού ελέγχου ΕΚ συνίσταται μόνο εκ του πρώτου αποτυπώματος. Λειτουργεί επίσης ως σφραγίδα σημάνσεως.

3.2.   Σχήμα και διαστάσεις των σφραγίδων

3.2.1.

Το σχήμα, οι διαστάσεις και τα περιγράμματα των γραμμάτων και των ψηφίων των προβλεπομένων για τις σφραγίδες αρχικού ελέγχου ΕΚ στο σημείο 3.1 προσδιορίζονται από τα επισυναπτόμενα σχέδια, παριστάνοντα τα δύο πρώτα τα συστατικά στοιχεία της σφραγίδας σημάνσεως, και το τρίτο παριστάνον ένα παράδειγμα σφραγίδας σημάνσεως. Οι σχετικές διαστάσεις των σχεδίων εκφράζονται σε σχέση 1 προς 1 η οποία αντιπροσωπεύει τη διάμετρο του κύκλου του περιγεγραμμένου στο μικρό γράμμα «ε» και στο εξάγωνο.

Οι πραγματικές διάμετροι των περιγεγραμμένων κύκλων στις σφραγίδες είναι 1,6 mm, 3,2 mm, 6,3 mm, 12,5 mm.

3.2.2.

Οι μετρολογικές υπηρεσίες των κρατών μελών προβαίνουν σε αμοιβαία ανταλλαγή των προτύπων σχεδίων των σφραγίδων αρχικού ελέγχου ΕΚ, των συμφώνων με τα επισυναπτόμενα πρότυπα σχέδια.

3.3.   Τοποθέτηση των σφραγίδων

3.3.1.

Η σφραγίδα του τελικού ελέγχου ΕΚ τοποθετείται στο σημείο το προβλεπόμενο για το λόγο αυτόν επί του οργάνου εφόσον αυτό ηλέγχθη πλήρως και ανεγνωρίσθη ως σύμφωνο με τις προδιαγραφές ΕΚ.

3.3.2.

Η σφραγίδα μερικού ελέγχου ΕΚ τοποθετείται:

3.3.2.1.

Στην περίπτωση ελέγχου σε περισσότερα στάδια επί του οργάνου ή ενός μέρους του οργάνου το οποίο πληροί τους όρους τους προβλεπομένους για διεργασίες άλλες από αυτές οι οποίες γίνονται στο χώρο εγκαταστάσεως, στο χώρο τοποθετήσεως του πλακιδίου σημάνσεως ή σε κάθε άλλο χώρο προβλεπόμενο στις ειδικές οδηγίες.

3.3.2.2.

Ως σφραγίδα σημάνσεως σε όλες τις περιπτώσεις και στους χώρους τους προβλεπομένους στις ειδικές οδηγίες.

Image Image Image Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΜΕΡΟΣ Α

Καταργούμενη οδηγία με κατάλογο των διαδοχικών τροποποιήσεών της

(που αναφέρονται στο άρθρο 20)

Οδηγία 71/316/ΕΟΚ του Συμβουλίου

(ΕΕ L 202 της 6.9.1971, σ. 1)

 

Πράξη προσχώρησης του 1972 παράρτημα I σημείο X.12.

(ΕΕ L 73 της 27.3.1972, σ. 118)

 

Οδηγία 72/427/ΕΟΚ του Συμβουλίου

(ΕΕ L 291 της 28.12.1972, σ. 156)

 

Πράξη προσχώρησης του 1979 παράρτημα Ι σημείο Χ.Α

(ΕΕ L 291 της 19.11.1979, σ. 108)

 

Οδηγία 83/575/ΕΟΚ του Συμβουλίου

(ΕΕ L 332 της 28.11.1983, σ. 43)

 

Πράξη προσχώρησης του 1985 παράρτημα I σημείο IX.A.7.

(ΕΕ L 302 της 15.11.1985, σ. 212)

 

Οδηγία 87/354/ΕΟΚ του Συμβουλίου

(ΕΕ L 192 της 11.7.1987, σ. 43)

μόνο όσον αφορά τις αναφορές στην οδηγία 71/316/ΕΟΚ που περιέχονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα σημείο 4

Οδηγία 87/355/ΕΟΚ του Συμβουλίου

(ΕΕ L 192 της 11.7.1987, σ. 46)

 

Οδηγία 88/665/ΕΟΚ του Συμβουλίου

(ΕΕ L 382 της 31.12.1988, σ. 42)

μόνο το άρθρο 1 σημείο 1

Πράξη προσχώρησης του 1994 παράρτημα I σημείο XI. C.VII.1.

(ΕΕ C 241 της 29.8.1994, σ. 211)

 

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 807/2003 του Συμβουλίου

(ΕΕ L 122 της 16.5.2003, σ. 36)

μόνο το παράρτημα ΙΙΙ, σημείο 5

Πράξη προσχώρησης του 2003 παράρτημα II σημείο I.D.1.

(ΕΕ L 236 της 23.9.2003, σ. 64)

 

Οδηγία 2006/96/ΕΚ του Συμβουλίου

(ΕΕ L 363 της 20.12.2006, σ. 81)

μόνο όσον αφορά τις αναφορές στην οδηγία 71/316/ΕΟΚ που περιέχονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα, σημείο B.1.

Οδηγία 2007/13/ΕΚ της Επιτροπής

(ΕΕ L 73 της 13.3.2007, σ. 10)

 

ΜΕΡΟΣ Β

Προθεσμίες για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

(που αναφέρονται στο άρθρο 20)

Οδηγίες

Λήξη προθεσμίας ενσωμάτωσης

71/316/ΕΟΚ

30ή Ιανουαρίου 1973

83/575/ΕΟΚ

1η Ιανουαρίου 1985

87/354/ΕΟΚ

31η Δεκεμβρίου 1987

87/355/ΕΟΚ

31η Δεκεμβρίου 1987

2006/96/ΕΚ

1η Ιανουαρίου 2007

2007/13/ΕΚ

9η Μαρτίου 2008


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΠΊΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΊΑΣ

Οδηγία 71/316/ΕΟΚ

Παρούσα οδηγία

Άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο α)

Άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο α) και άρθρο 1 παράγραφος 2

Άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο γ)

Άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο γ)

Άρθρο 1 παράγραφος 2

Άρθρο 1 παράγραφος 3

Άρθρο 1 παράγραφος 3

Άρθρο 1 παράγραφος 4

Άρθρο 1 παράγραφος 4

Άρθρο 1 παράγραφος 5

Άρθρο 1 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 1 παράγραφος 6

Άρθρο 2 παράγραφος 1

Άρθρο 2 παράγραφος 2

Άρθρο 2 παράγραφος 2

Άρθρο 2 παράγραφος 3

Άρθρο 2 παράγραφος 3

Άρθρο 2 παράγραφος 4

Άρθρο 2 παράγραφος 4

Άρθρο 2 παράγραφος 5

Άρθρο 2 παράγραφος 5

Άρθρο 2 παράγραφος 1

Άρθρο 3 εισαγωγική φράση

Άρθρο 3, εισαγωγική φράση

Άρθρο 3 πρώτη περίπτωση

Άρθρο 3 στοιχείο α)

Άρθρο 3 δεύτερη περίπτωση

Άρθρο 3 στοιχείο β)

Άρθρο 4 πρώτη πρόταση

Άρθρο 4 πρώτο και δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 4 δεύτερη πρόταση

Άρθρο 4 τρίτο εδάφιο

Άρθρο 5 παράγραφος 1

Άρθρο 5 παράγραφος 1

Άρθρο 5 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο

Άρθρο 5 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, εισαγωγική φράση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο εισαγωγική φράση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, πρώτη περίπτωση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α)

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, δεύτερη περίπτωση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β)

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, τρίτη περίπτωση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο γ)

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, τέταρτη περίπτωση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο δ)

Άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο, εισαγωγική φράση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο εισαγωγική φράση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο, πρώτη περίπτωση

Άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο α)

Άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο, δεύτερη περίπτωση

Άρθρο 5 παράγραφος 3 τρίτο εδάφιο στοιχείο β)

Άρθρο 5 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο

Άρθρο 5 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο

Άρθρο 5 παράγραφος 3

Άρθρο 5 παράγραφος 3

Άρθρο 6

Άρθρο 6

Άρθρο 7 παράγραφοι 1, 2 και 3

Άρθρο 7 παράγραφοι 1, 2 και 3

Άρθρο 7 παράγραφος 4 πρώτη φράση

Άρθρο 7 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο

Άρθρο 7 παράγραφος 4, δεύτερη φράση

Άρθρο 7 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 7 παράγραφος 4, τρίτη φράση

Άρθρο 7 παράγραφος 4 τρίτο εδάφιο

Άρθρο 7 παράγραφος 5

Άρθρο 7 παράγραφος 5

Άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο α)

Άρθρο 8 παράγραφος 1

Άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 8 παράγραφος 2

Άρθρο 8 παράγραφος 2

Άρθρο 8 παράγραφος 3

Άρθρο 8 παράγραφος 3

Άρθρο 8 παράγραφος 4

Άρθρο 9 παράγραφος 1

Άρθρο 9 παράγραφος 1

Άρθρο 9 παράγραφος 2 εισαγωγική φράση

Άρθρο 9 παράγραφος 2 εισαγωγική φράση

Άρθρο 9 παράγραφος 2 πρώτη περίπτωση

Άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο α)

Άρθρο 9 παράγραφος 2 δεύτερη περίπτωση

Άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο β)

Άρθρο 9 παράγραφος 2 τρίτη περίπτωση

Άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο γ)

Άρθρο 9 παράγραφος 2 τέταρτη περίπτωση

Άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο δ)

Άρθρα 10 και 11

Άρθρα 10 και 11

Άρθρα 12, 13 και 14

Άρθρα 12, 13 και 14

Άρθρο 15

Άρθρο 15

Άρθρο 16 πρώτη φράση

Άρθρο 16 πρώτο εδάφιο

Άρθρο 16 δεύτερη φράση

Άρθρο 16 δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 17

Άρθρο 18 παράγραφος 1

Άρθρο 17 παράγραφος 1

Άρθρο 18 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο

Άρθρο 17 παράγραφος 2

Άρθρο 18 παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 18 παράγραφος 3

Άρθρο 19

Άρθρο 18

Άρθρο 20 παράγραφος 1

Άρθρο 20 παράγραφος 2

Άρθρο 19

Άρθρα 20 και 21

Άρθρο 21

Άρθρο 22

Παράρτημα I

Παράρτημα I

Σημεία 1 και 1.1

Σημεία 1 και 1.1

Σημείο 1.2 εισαγωγική φράση

Σημείο 1.2 εισαγωγική φράση

Σημείο 1.2 πρώτη περίπτωση

Σημείο 1.2 στοιχείο α)

Σημείο 1.2 δεύτερη περίπτωση

Σημείο 1.2 στοιχείο β)

Σημείο 1.2 τρίτη περίπτωση

Σημείο 1.2 στοιχείο γ)

Σημείο 1.2 τέταρτη περίπτωση

Σημείο 1.2 στοιχείο δ)

Σημείο 1.2 πέμπτη περίπτωση

Σημείο 1.2 στοιχείο ε)

Σημείο 1.3

Σημείο 1.3

Σημείο 1.3.1 εισαγωγική φράση

Σημείο 1.3.1 εισαγωγική φράση

Σημείο 1.3.1 πρώτη περίπτωση

Σημείο 1.3.1 στοιχείο α)

Σημείο 1.3.1 δεύτερη περίπτωση

Σημείο 1.3.1 στοιχείο β)

Σημείο 1.3.1 τρίτη περίπτωση

Σημείο 1.3.1 στοιχείο γ)

Σημείο 1.3.1 τέταρτη περίπτωση

Σημείο 1.3.1 στοιχείο δ)

Σημεία 1.3.2 έως 5

Σημεία 1.3.2 έως 5

Σημείο 5.2

Σημείο 5.1

Σημείο 5.3

Σημείο 5.2

Σημείο 5.4

Σημείο 5.3

Σημεία 6 έως 6.4

Σημεία 6 έως 6.4

Παράρτημα II

Παράρτημα II

Παράρτημα III

Παράρτημα IV