25.7.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 194/60


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 22ας Ιουλίου 2009

για τροποποίηση της απόφασης αριθ. 2006/679/ΕΚ όσον αφορά την εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» του διευρωπαϊκού συμβατικού σιδηροδρομικού συστήματος

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2009) 5607]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2009/561/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 2008/57/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, για τη διαλειτουργικότητα του συμβατικού διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,

τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο εξάπλωσης (ERA-REC-02-2009-ERTMS) της 23ης Φεβρουαρίου 2009,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Κάθε τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας (TSI/ΤΠΔ) προσδιορίζει τη στρατηγική εφαρμογής των ΤΠΔ και τα στάδια που πρέπει να ολοκληρωθούν για τη βαθμιαία μετάβαση από την υπάρχουσα κατάσταση στην τελική κατάσταση, στην οποία θα αποτελεί κανόνα η πλήρης συμμόρφωση με τις ΤΠΔ θα είναι ο κανόνας·

(2)

Στην απόφαση 2006/679/ΕΚ της Επιτροπής, της 28ης Μαρτίου 2006, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» του διευρωπαϊκού συμβατικού σιδηροδρομικού συστήματος (2), καθορίζεται η ΤΠΔ για το υποσύστημα «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» του διευρωπαϊκού συμβατικού σιδηροδρομικού συστήματος.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης 2006/679/ΕΚ, τα κράτη μέλη κατάρτισαν εθνικό σχέδιο εφαρμογής της ΤΠΔ για το υποσύστημα «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» και το κοινοποίησαν στην Επιτροπή.

(4)

Με βάση αυτά τα εθνικά σχέδια θα καταρτισθεί το ρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στο κεφάλαιο 7 του παραρτήματος της απόφασης 2006/679/ΕΚ.

(5)

Στο κεφάλαιο 7 του παραρτήματος της απόφασης 2006/679/ΕΚ προβλέπεται ότι το ρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ θα προσαρτηθεί στην ΤΠΔ μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης και θα αναφέρεται ως ευρωπαϊκό σχέδιο εξάπλωσης.

(6)

Στην οδηγία 2008/57/ΕΚ αναφέρεται ότι οι ΤΠΔ είναι δυνατόν να συνιστούν το πλαίσιο που είναι αναγκαίο για να αποφασισθεί εάν θα χρειασθεί να επανεγκριθεί το υπάρχον υποσύστημα και να επανακαθορισθούν οι αντίστοιχες προθεσμίες.

(7)

Η στρατηγική εφαρμογής της ΤΠΔ ελέγχου/χειρισμού και σηματοδότησης δεν πρέπει να στηριχθεί μόνον στη συμμόρφωση των υποσυστημάτων με την ΤΠΔ κατά τη θέση σε λειτουργία, την αναβάθμιση ή την ανανέωσή τους, αλλά να βασισθεί στη συντονισμένη εφαρμογή κατά μήκος των πανευρωπαϊκών διαδρόμων που συνδέουν τις κύριες περιοχές ευρωπαϊκών εμπορευματικών μεταφορών. Καθώς η διαλειτουργικότητα είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνον εάν εξοπλισθούν πλήρως οι διάδρομοι, στο ευρωπαϊκό σχέδιο εξάπλωσης πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλες προθεσμίες για την αναβάθμιση ή την ανανέωση του υποσυστήματος.

(8)

Τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διατεθεί εξωτερική Ειδική Ενότητα Μετάδοσης (ΕΕΜ) για τα κληροδοτημένα συστήματα της κλάσης Β που περιλαμβάνονται στο παράρτημα B της ΤΠΔ.

(9)

Τα έργα για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) εν γένει και πιο ειδικότερα οι γραμμές που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό σχέδιο εξάπλωσης, ιδιαίτερα, μπορούν να τύχουν κοινοτικής στήριξης από το πρόγραμμα για τα ΔΕΔ-Μ ή από άλλα προγράμματα κοινοτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

(10)

Η κατάλληλη χρηματοδοτική στήριξη είναι ουσιώδους σημασίας για να εξασφαλισθεί η εξάπλωση του ERTMS σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής και τις προθεσμίες που καθορίζονται στο ευρωπαϊκό σχέδιο εξάπλωσης. Είναι δυνατόν επομένως να αναπροσαρμοσθεί το σχέδιο ώστε να ληφθεί υπόψη η διαθέσιμη χρηματοδότηση.

(11)

Οι προμηθευτές εποχούμενου υλικού ERTMS έχουν βεβαιώσει ότι θα είναι σε θέση να παραδώσουν εποχούμενο υλικό σύμφωνο με το νέο πρότυπο (γνωστό ως γραμμή βάσης 3) το αργότερο έως το 2015· συνεπώς, οι μηχανές διεθνών μεταφορών που θα παραδοθούν έως τότε πρέπει κατά κανόνα να είναι εξοπλισμένες με ERTMS.

(12)

Ως εκ τούτου, η απόφαση 2006/679/ΕΚ πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ασφάλειας και διαλειτουργικότητας των σιδηροδρόμων που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 29 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα της απόφασης 2006/679/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1)

Τα τμήματα 7.1, 7.2 και 7.3 αντικαθίστανται από το κείμενο που περιέχει το παράρτημα της παρούσας απόφασης.

2)

Στο τμήμα 7.4.2.3, η παραπομπή στο τμήμα 7.2.2.5 αντικαθίσταται από παραπομπή στο τμήμα 7.2.

Άρθρο 2

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου εξάπλωσης και θα καθορίσει, μετά από ανάλυση της προόδου που θα σημειωθεί στην εφαρμογή του σχεδίου έως το 2015, τη δυνατότητα διάθεσης εξοπλισμού σύμφωνου με το νέο πρότυπο (γραμμή βάσης 3), όπως επίσης θα αξιολογήσει τις πηγές και το ύψος της χρηματοδότησης που θα διατεθεί για την εξάπλωση του ERTMS και εάν χρειάζεται να τροποποιηθεί η παρούσα απόφαση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις γραμμές που πρέπει να εξοπλισθούν έως το 2020. Τα κράτη μέλη θα λάβουν μέρος στην ανάλυση αυτή.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2009.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 22 Ιουλίου 2009.

Για την Επιτροπή

Antonio TAJANI

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 191 της 18.7.2008, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 284 της 16.10.2006, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα τμήματα 7.1, 7.2 και 7.3 του παραρτήματος της απόφασης 2006/679/ΕΚ αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

"7.   ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΠΔ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ

Στο παρόν κεφάλαιο περιγράφεται η στρατηγική εφαρμογής (ευρωπαϊκό σχέδιο εξάπλωσης του ERTMS) της ΤΠΔ και καθορίζονται τα στάδια για τη βαθμιαία μετάβαση από την υπάρχουσα κατάσταση, στην οποία θα αποτελεί κανόνα η πλήρης συμμόρφωση με τις ΤΠΔ.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο εξάπλωσης του ERTMS δεν εφαρμόζεται σε γραμμές στο έδαφος κράτους μέλους, όταν το σιδηροδρομικό του δίκτυο χωρίζεται ή είναι απομονωμένο από θάλασσα ή δεν συνδέεται λόγω ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών από το σιδηροδρομικό δίκτυο της υπόλοιπης Κοινότητας· η στρατηγική αυτή δεν εφαρμόζεται στις μηχανές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στις γραμμές αυτές.

7.1.    Παρατρόχια εφαρμογή του ERTMS

Στόχος του ευρωπαϊκού σχεδίου εξάπλωσης του ERTMS είναι να εξασφαλισθεί ότι, βαθμιαία, μηχανές, αυτοκινητάμαξες και άλλα σιδηροδρομικά οχήματα που είναι εξοπλισμένα με ERTMS μπορούν να εισέρχονται σε μεγάλο αριθμό γραμμών, λιμένων, τερματικών σταθμών και σταθμών διαλογής χωρίς να χρειάζεται εθνικός εξοπλισμός επιπροσθέτως του ERTMS.

Προς τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο εξάπλωσης δεν απαιτείται αφαίρεση των υπαρχόντων συστημάτων της κλάσης B από τις γραμμές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο. Ωστόσο, έως την ημερομηνία που προσδιορίζεται στο σχέδιο, ο εξοπλισμός με σύστημα της κλάσης B δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη σιδηροδρομική πρόσβαση σε γραμμές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για μηχανές, αυτοκινητάμαξες και άλλα σιδηροδρομικά οχήματα που είναι εξοπλισμένα με ERTMS.

Εφόσον τερματικοί σταθμοί, όπως λιμένες ή ειδικές γραμμές σε έναν λιμένα επί παραδείγματι, δεν είναι εξοπλισμένοι με κάποιο σύστημα της κλάσης B, οι απαιτήσεις που συνδέονται με τη “σύνδεση” αυτών των τερματικών περιοχών δεν έχουν κατ’ ανάγκη την έννοια ότι αυτοί οι τερματικοί σταθμοί ή οι γραμμές πρέπει να εξοπλισθούν με ERTMS, εφόσον ο εξοπλισμός με σύστημα της κλάσης B δεν συνιστά προϋπόθεση σιδηροδρομικής πρόσβασης.

Για γραμμές δύο ή περισσότερων τροχιών, η γραμμή θεωρείται ότι πρέπει να εξοπλισθεί εξίσου γρήγορα όπως μια γραμμή διπλής τροχιάς. Όταν σε ένα τμήμα διαδρόμου υπάρχουν περισσότερες από μία γραμμές, μια τουλάχιστον εξ αυτών πρέπει να είναι εξοπλισμένη στο εν λόγω τμήμα και ολόκληρος ο διάδρομος θεωρείται ότι είναι εξοπλισμένος από τη στιγμή που τουλάχιστον μια γραμμή είναι εξοπλισμένη σε όλο το μήκος του διαδρόμου.

7.1.1.   Άξονες

Οι έξι άξονες που περιγράφονται στο προσάρτημα I εξοπλίζονται με ERTMS σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του εν λόγω προσαρτήματος (1).

7.1.2.   Σύνδεση με τους κύριους ευρωπαϊκούς λιμένες, σταθμούς διαλογής, εμπορευματικούς τερματικούς σταθμούς και περιοχές εμπορευματικών μεταφορών.

Οι λιμένες, σταθμοί διαλογής, εμπορευματικοί τερματικοί σταθμοί και περιοχές εμπορευματικών μεταφορών που περιλαμβάνονται στο προσάρτημα II πρέπει να συνδέονται τουλάχιστον με έναν από τους έξι άξονες που προσδιορίζονται στο προσάρτημα I την ημερομηνία και υπό τους όρους που καθορίζονται στο προσάρτημα II.

7.1.3.   Έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ

Με την επιφύλαξη των τμημάτων 7.1.1 και 7.1.2, ο εξοπλισμός ERTMS/ETCS είναι υποχρεωτικός στις κάτωθι περιπτώσεις:

νέες εγκαταστάσεις του μέρους προστασίας αμαξοστοιχίας σε συγκρότημα ΕΧΣ, ή

αναβάθμιση του μέρους προστασίας αμαξοστοιχίας σε συγκρότημα ΕΧΣ ήδη σε λειτουργία που αλλάζει τις λειτουργίες ή την επίδοση του υποσυστήματος

για έργα σιδηροδρομικών υποδομών, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή/και από το ταμείο Συνοχής [κανονισμός αριθ. 1083/2006/ΕΚ του Συμβουλίου (2)] ή/και από τα κονδύλια των ΔΕΔ-Μ [απόφαση αριθ. 1692/96/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3)].

Ωστόσο, όταν η σηματοδότηση ανακαινίζεται σε μικρά (κάτω των 150 km) και μη συνεχόμενα τμήματα μιας γραμμής, η Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει παρέκκλιση από τον κανόνα αυτό, με την προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση του ERTMS θα πραγματοποιηθεί πριν από τις δύο κάτωθι ημερομηνίες:

5 έτη μετά την περάτωση του έργου,

τον χρόνο κατά τον οποίο το τμήμα της γραμμής θα συνδεθεί με άλλη γραμμή εξοπλισμένη με ERTMS.

Στο τμήμα αυτό, η ενωρίτερη από τις δύο ανωτέρω ημερομηνίες καλείται “αργότερη ημερομηνία εξοπλισμού”.

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος διαβιβάζει σχετικό φάκελο στην Επιτροπή. Ο φάκελος περιέχει οικονομική ανάλυση, με την οποία αποδεικνύεται ότι είναι οικονομικά ή/και τεχνικά πιο συμφέρον να τεθεί σε λειτουργία το ERTMS στην αργότερη ημερομηνία εξοπλισμού αντί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου.

Τα κράτη μέλη μπορούν να επικαλεσθούν τη ρήτρα αυτή μόνον εφόσον ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση ή την αναβάθμιση του συστήματος προστασίας αμαξοστοιχίας περιέχει σαφή επιλογή για τον εξοπλισμό της γραμμής με ERTMS, είτε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου είτε κατά την αργότερη ημερομηνία εξοπλισμού.

Η Επιτροπή θα αναλύσει τους φακέλους που θα υποβάλουν και τα μέτρα που θα προτείνουν τα κράτη μέλη και θα ενημερώσει την επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 29 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) για το αποτέλεσμα της ανάλυσής της. Εφόσον χορηγηθεί παρέκκλιση, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι η εγκατάσταση του ERTMS θα πραγματοποιηθεί πριν από την αργότερη ημερομηνία εξοπλισμού.

7.1.4.   Προϋποθέσεις υπό τις οποίες απαιτούνται προαιρετικές λειτουργίες

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του παρατρόχιου συγκροτήματος ελέγχου-χειρισμού και των διεπαφών του με άλλα υποσυστήματα, ορισμένα παρατρόχια σύνολα λειτουργιών, τα οποία δεν κατατάσσονται στα υποχρεωτικά, είναι δυνατόν να πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατ’ ανάγκη σε ορισμένες εφαρμογές ώστε να επιτευχθεί συμμόρφωση με τις βασικές απαιτήσεις.

Η παρατρόχια χρήση εθνικών ή προαιρετικών λειτουργιών δεν πρέπει να εμποδίζει την είσοδο στην εν λόγω υποδομή αμαξοστοιχίας η οποία πληροί μόνον τις υποχρεωτικές απαιτήσεις εποχούμενου συστήματος κλάσης Α, εκτός εάν πρόκειται για απαιτήσεις για τις εξής προαιρετικές εποχούμενες λειτουργίες:

παρατρόχιο συγκρότημα ETCS επιπέδου 3 απαιτεί εποχούμενη επιτήρηση αρτιότητας της αμαξοστοιχίας,

παρατρόχιο συγκρότημα ETCS επιπέδου 1 με πλήρωση απαιτεί αντίστοιχο εποχούμενο σύνολο λειτουργιών πλήρωσης εάν η ταχύτητα αποδέσμευσης ρυθμίζεται σε μηδενική τιμή για λόγους ασφαλείας (π.χ. ασφάλεια σε επικίνδυνα σημεία),

όταν το ETCS απαιτεί ραδιομετάδοση δεδομένων, οι υπηρεσίες μετάδοσης δεδομένων του GSM-R πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις μετάδοσης δεδομένων του ETCS,

για εποχούμενο συγκρότημα, με ενσωματωμένο ΕΕΜ KER, είναι δυνατόν να απαιτείται η χρήση διεπαφής Κ.

7.1.5.   Κληροδοτημένα συστήματα

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το σύνολο λειτουργιών των κληροδοτημένων συστημάτων που αναφέρονται στο παράρτημα Β της ΤΠΔ, καθώς και οι διεπαφές τους, παραμένουν όπως προδιαγράφονται επί του παρόντος, με εξαίρεση τροποποιήσεις που θα ήταν δυνατόν να θεωρηθούν αναγκαίες για να εξαλειφθούν ατέλειες των συστημάτων αυτών σχετιζόμενων με την ασφάλεια. Τα κράτη μέλη καθιστούν διαθέσιμες τις αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν τα κληροδοτημένα συστήματά τους και είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και πιστοποίηση συσκευών που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ υλικού κλάσης Α και κληροδοτημένων μέσων τους της κλάσης Β.

7.1.6.   Κοινοποίηση

Για κάθε τμήμα άξονα που περιγράφεται στο προσάρτημα I, τα κράτη μέλη είτε κοινοποιούν στην Επιτροπή λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τον εξοπλισμό του τμήματος του άξονα με ERTMS, είτε επιβεβαιώνουν ότι το τμήμα του άξονα έχει ήδη εξοπλισθεί. Οι πληροφορίες κοινοποιούνται στην Επιτροπή το αργότερο τρία έτη πριν την ύστατη ημερομηνία εξοπλισμού του τμήματος του άξονα που περιγράφεται στο προσάρτημα I.

Για κάθε λιμένα, σταθμό διαλογής, εμπορευματικό τερματικό σταθμό και περιοχή εμπορευματικών μεταφορών που περιλαμβάνονται στο προσάρτημα II, τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις συγκεκριμένες γραμμές που θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλισθεί σύνδεση με έναν από τους άξονες που περιλαμβάνονται στο προσάρτημα I. Οι πληροφορίες αυτές κοινοποιούνται στην Επιτροπή το αργότερο τρία έτη πριν την ημερομηνία που καθορίζεται στο προσάρτημα II και περιλαμβάνουν την ύστατη ημερομηνία εξοπλισμού για τον συγκεκριμένο λιμένα, σταθμό διαλογής, εμπορευματικό τερματικό σταθμό και περιοχή εμπορευματικών μεταφορών. Εάν χρειασθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει προσαρμογές, ιδίως για να εξασφαλισθεί συνοχή μεταξύ εξοπλισμένων γραμμών σε σύνορα. Τα κράτη μέλη είτε κοινοποιούν στην Επιτροπή λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τον εξοπλισμό αυτών των συγκεκριμένων γραμμών με ERTMS, είτε επιβεβαιώνουν ότι έχουν ήδη εξοπλισθεί με ERTMS. Οι πληροφορίες αυτές κοινοποιούνται στην Επιτροπή το αργότερο τρία έτη πριν την ημερομηνία που καθορίζεται στο προσάρτημα II και περιλαμβάνουν την ύστατη ημερομηνία εξοπλισμού για τον συγκεκριμένο λιμένα, σταθμό διαλογής, εμπορευματικό τερματικό σταθμό και περιοχή εμπορευματικών μεταφορών.

Στο λεπτομερές χρονοδιάγραμμα αναφέρονται ιδίως η ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τον εξοπλισμό της γραμμής, οι διαδικασίες που θα εφαρμοσθούν για να εξασφαλισθεί διαλειτουργικότητα με τις γειτονικές χώρες στον άξονα, καθώς και τα κύρια ορόσημα του έργου. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε δώδεκα μήνες την πρόοδο που σημειώνεται στον εξοπλισμό αυτών των γραμμών αποστέλλοντας επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα.

7.1.7.   Καθυστερήσεις

Όταν ένα κράτος μέλος εύλογα αναμένει καθυστέρηση στην τήρηση των προθεσμιών που ορίζονται στην παρούσα απόφαση, ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή. Διαβιβάζει στην Επιτροπή φάκελο, ο οποίος περιέχει τεχνική περιγραφή του έργου και επικαιροποίηση του προγραμματισμού. Στον φάκελο εξηγούνται οι λόγοι που οδήγησαν σε καθυστέρηση και αναφέρονται τα διορθωτικά μέτρα που θα εφαρμόσει το κράτος μέλος.

Πρόσθετη προθεσμία τριών ετών κατ’ ανώτατο όριο είναι δυνατόν να χορηγηθεί σε κράτος μέλος όταν η καθυστέρηση οφείλεται σε αιτίες που δεν είναι υπό τον εύλογο έλεγχο του κράτους μέλους, όπως αθέτηση εκ μέρους των προμηθευτών ή προβλήματα στη διαδικασία έγκρισης τύπου και έγκρισης λόγω μη κατάλληλης δοκιμής των οχημάτων. Τη ρήτρα αυτή μπορεί να επικαλεσθεί κράτος μέλος εφόσον πληρούνται οι εξής όροι:

οι κοινοποιήσεις που αναφέρονται στο σημείο 7.1.6 παραλήφθηκαν εγκαίρως και ήταν διεξοδικές,

ο φάκελος που αναφέρεται στο σημείο 7.1.7 πρώτη παράγραφος περιέχει σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι οι αιτίες της καθυστέρησης δεν ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους μέλους,

συγκεκριμένη αρμόδια αρχή είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό των προμηθευτών εποχούμενου και παρατρόχιου υλικού και για την ενσωμάτωση και τη δοκιμή των υλικών αυτών,

έγινε κατάλληλη χρήση των υπαρχόντων εργαστηρίων,

υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι λήφθηκαν κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η πρόσθετη καθυστέρηση.

Η Επιτροπή θα αναλύσει τους φακέλους που θα υποβάλουν και τα μέτρα που θα προτείνουν τα κράτη μέλη και θα ενημερώσει την επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 29 της οδηγίας 2008/57/ΕΚ για το αποτέλεσμα της ανάλυσής της.

7.2.    Εφαρμογή εποχούμενου ETCS

Οι νέες μηχανές, οι νέες αυτοκινητάμαξες και άλλα νέα σιδηροδρομικά οχήματα, ικανά να κινούνται χωρίς έλξη και με θάλαμο οδήγησης, τα οποία θα παραγγελθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2012 ή θα τεθούν σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ERTMS.

Η απαίτηση αυτή δεν εφαρμόζεται στις νέες μηχανές ελιγμών και άλλες νέες μηχανές, νέες αυτοκινητάμαξες και άλλα νέα σιδηροδρομικά οχήματα με θάλαμο οδήγησης, εφόσον έχουν σχεδιασθεί αποκλειστικά για εθνική εξυπηρέτηση ή περιφερειακή διασυνοριακή εξυπηρέτηση. Τα κράτη μέλη μπορούν πάντως να καθιερώσουν πρόσθετες απαιτήσεις σε εθνικό επίπεδο με σκοπό ιδίως:

να περιορίσουν την πρόσβαση σε γραμμές εξοπλισμένες με ERTMS αποκλειστικά σε μηχανές εξοπλισμένες με ERTMS, ώστε να καταστεί δυνατόν να παροπλισθούν τα υπάρχοντα εθνικά συστήματα,

να απαιτείται οι νέες μηχανές ελιγμών ή/και τα νέα σιδηροδρομικά οχήματα που διαθέτουν θάλαμο οδήγησης, ακόμη και όταν είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για την εθνική εξυπηρέτηση ή περιφερειακή διασυνοριακή εξυπηρέτηση, να είναι εξοπλισμένες με ERTMS.

7.3.    Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για το GSM-R

Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται επιπροσθέτως των κανόνων που καθορίζονται στα σημεία 7.1 και 7.2.

7.3.1.   Παρατρόχιες εγκαταστάσεις

Η εγκατάσταση GSM-R είναι υποχρεωτική σε περίπτωση:

νέων εγκαταστάσεων ραδιοσυστήματος του συγκροτήματος ΕΧΣ,

αναβάθμισης του ήδη λειτουργούντος ραδιοσυστήματος συγκροτήματος ΕΧΣ που μεταβάλλει τις λειτουργίες ή την επίδοση του υποσυστήματος.

7.3.2.   Εποχούμενες εγκαταστάσεις

Η εγκατάσταση του συστήματος GSM-R σε τροχαίο υλικό, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε γραμμή που περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα τμήμα εξοπλισμένο με διεπαφές της κατηγορίας A (ακόμη και εάν είναι υπερκείμενο συστήματος κατηγορίας B), είναι υποχρεωτική στην περίπτωση:

νέων εγκαταστάσεων ραδιοσυστήματος του συγκροτήματος ΕΧΣ,

αναβάθμισης του ήδη λειτουργούντος ραδιοσυστήματος συγκροτήματος ΕΧΣ που μεταβάλλει τις λειτουργίες ή την επίδοση του υποσυστήματος.

7.3.3.   Κληροδοτημένα συστήματα

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το σύνολο λειτουργιών των κληροδοτημένων συστημάτων που αναφέρονται στο παράρτημα Β της ΤΠΔ, καθώς και οι διεπαφές τους, παραμένουν όπως προδιαγράφονται επί του παρόντος, με εξαίρεση τροποποιήσεις που θα ήταν δυνατόν να θεωρηθούν αναγκαίες για να εξαλειφθούν ατέλειες των συστημάτων αυτών σχετιζόμενων με την ασφάλεια. Τα κράτη μέλη καθιστούν διαθέσιμες τις αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν τα κληροδοτημένα συστήματά τους και οι οποίες είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και πιστοποίηση συσκευών που παρέχουν τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας υλικού κλάσης Α με τα κληροδοτημένα μέσα τους κλάσης Β.


(1)  Στο προσάρτημα I προβλέπεται η ύστατη ημερομηνία εξοπλισμού, προκειμένου να διαμορφωθεί βαθμιαία ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ERTMS. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν εθελοντικές συμφωνίες για πρωθύστερη ημερομηνία εξοπλισμού.

(2)  ΕΕ L 210 της 31.7.2006, σ. 25.

(3)  ΕΕ L 228 της 9.9.1996, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 191 της 18.7.2008, σ. 1.

Προσάρτημα I

Ειδικές γραμμές που απαρτίζουν τους άξονες

Άξονας A — θα εξοπλισθεί έως το 2015

Image

Άξονας Β (1)

Image

Άξονας Γ (2)

Image

Άξονας Δ (3)

Image

Άξονας E

Image

Άξονας ΣΤ

Image


(1)  Με την επιφύλαξη της νομοθεσίας που διέπει το διευρωπαϊκό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, οι συνδέσεις είναι δυνατόν να προβλεφθούν με τμήματα γραμμών υψηλής ταχύτητας, ενώ στα φορτηγά τρένα κατανέμονται χρονοδιάδρομοι. Τουλάχιστον μια γραμμή εξοπλισμένη με ERTMS θα υπάρχει έως το 2020 μεταξύ Δανίας και Γερμανίας (Flensburg-Αμβούργο ή Rødby — Puttgarden) αλλά όχι κατ’ ανάγκη και οι δύο. Η βασική σήραγγα Brenner θα εξοπλισθεί με ERTMS μόλις ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής (χρονικός στόχος 2020).

(2)  Η σύνδεση μεταξύ Nancy και Reding προβλέπεται για το 2020.

(3)  Έως το 2020 θα εξοπλισθούν ακόμη δύο κλάδοι: Montmélian — Γκρενόμπλ — Βαλένθια και Λυών — Βαλένθια — Arles — Miramas (αριστερή όχθη του Ροδανού).

Προσάρτημα II

Κύριοι ευρωπαϊκοί λιμένες, σταθμοί διαλογής, εμπορευματικοί τερματικοί σταθμοί και περιοχές εμπορευματικών μεταφορών  (1)

Χώρα

Περιοχή εμπορευματικών μεταφορών

Ημερομηνία

Παρατήρηση:

Βέλγιο

Αμβέρσα

31.12.2015

Προβλέπεται σύνδεση με το Ρότερνταμ έως το 2020.

Γάνδη

31.12.2020

 

Zeebrugge

31.12.2020

 

Βουλγαρία

Μπουργκάς

31.12.2020

Η σύνδεση με τον άξονα E συνεπάγεται εξοπλισμό του τμήματος Μπουργκάς-Σόφια και Σόφια-Vidin-Calafat και Calafat-Curtici στη Ρουμανία (ΕΠ 22).

Τσεχική Δημοκρατία

Πράγα

31.12.2015

 

Lovosice

31.12.2020

 

Δανία

Taulov

31.12.2020

Η σύνδεση αυτού του τερματικού σταθμού συνεπάγεται επιλογή της γραμμής Flensburg-Padborg ως εξοπλισμένου με ERTMS κόμβου — βλέπε υποσημείωση 1 του προσαρτήματος Ι του παραρτήματος.

Γερμανία

Δρέσδη (2)

31.12.2020

Έως το 2020, θα εξασφαλισθεί άμεση σύνδεση του άξονα E με τον άξονα ΣΤ (από τη Δρέσδη στο Ανόβερο).

Lübeck

31.12.2020

 

Duisburg

31.12.2015

 

Αμβούργο (3)

31.12.2020

 

Κολωνία

31.12.2015

 

Μόναχο

31.12.2015

 

Ανόβερο

31.12.2015

 

Ρόστοκ

31.12.2015

 

Ludwigshafen/Mannheim

31.12.2015

 

Νυρεμβέργη

31.12.2020

 

Ελλάδα

Πειραιάς

31.12.2020

Η σύνδεση με τον άξονα E συνεπάγεται εξοπλισμό της γραμμής Κούλατα–Σόφια στη Βουλγαρία.

Ισπανία

Algeciras

31.12.2020

 

Μαδρίτη

31.12.2020

 

Παμπλόνα

31.12.2020

Απαιτούνται τρεις συνδέσεις. Μια σύνδεση με το Παρίσι μέσω Hendaye, μια Παμπλόνα–Μαδρίτη και μια της Παμπλόνα με τον άξονα Δ μέσω Zaragoza.

Σαραγόσα

31.12.2020

 

Tarragona

31.12.2020

 

Βαρκελώνη

31.12.2015

 

Βαλένθια

31.12.2020

 

Γαλλία

Μασσαλία

31.12.2020

 

Περπινιάν

31.12.2015

 

Αβινιόν

31.12.2015

 

Λυών

31.12.2015

 

Χάβρη

31.12.2020

 

Λίλλη

31.12.2020

 

Δουνκέρκη

31.12.2020

 

Παρίσι

31.12.2020

Έως το 2020 θα υπάρχουν οι εξής συνδέσεις: i) Hendaye ii) σήραγγα της Μάγχης iii) Ντιζόν iv) Μετς μέσω Epernay και Châlons-en-Champagne.

Ιταλία

La Spezia

31.12.2020

 

Γένοβα

31.12.2015

 

Gioia Tauro

31.12.2020

 

Βερόνα

31.12.2015

 

Μιλάνο

31.12.2015

 

Taranto

31.12.2020

 

Μπάρι

31.12.2020

 

Πάδουα

31.12.2015

 

Τεργέστη

31.12.2015

 

Novara

31.12.2015

 

Μπολόνια

31.12.2020

 

Ρώμη

31.12.2020

 

Λουξεμβούργο

Bettembourg

31.12.2015

 

Ουγγαρία

Βουδαπέστη

31.12.2015

 

Κάτω Χώρες

Άμστερνταμ

31.12.2020

 

Ρότερνταμ

31.12.2015

Προβλέπεται επίσης σύνδεση με την Αμβέρσα έως το 2020.

Αυστρία

Γκρατς

31.12.2020

 

Βιέννη

31.12.2020

 

Πολωνία

Γδύνια

31.12.2015

 

Katowice

31.12.2020

 

Wrocław

31.12.2015

Έως το 2020 θα εξοπλισθεί η γραμμή Wroclaw-Legnica, ώστε να εξασφαλισθεί άμεση σύνδεση με τη γερμανική μεθόριο (Gorlitz).

Gliwice

31.12.2015

 

Poznań

31.12.2015

 

Βαρσοβία

31.12.2015

 

Πορτογαλία

Sines

31.12.2020

 

Λισαβόνα

31.12.2020

 

Ρουμανία

Κοστάντζα

31.12.2015

 

Σλοβενία

Koper

31.12.2015

 

Λιουμπλιάνα

31.12.2015

 

Σλοβακία

Μπρατισλάβα

31.12.2015

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Μπρίστολ

Αυτός ο τερματικός σταθμός θα συνδεθεί μόλις ο άξονας Γ επεκταθεί έως τη σήραγγα της Μάγχης.


(1)  Ο κατάλογος κόμβων που περιλαμβάνει το παρόν προσάρτημα ενδέχεται να αναθεωρηθεί, εφόσον οι τυχόν αναθεωρήσεις δεν μειώνουν την εμπορευματική κίνηση δεν επηρεάζουν σημαντικά έργα σε άλλα κράτη μέλη."

(2)  Η Γερμανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξοπλισθεί νωρίτερα το τμήμα του άξονα E, Δρέσδη–Τσεχική μεθόριος.

(3)  Η Γερμανία θα εξασφαλίσει τον εξοπλισμό σιδηροδρομικής σύνδεσης με το Αμβούργο, αλλά η περιοχή του λιμένα ενδέχεται να είναι μόνον εν μέρει εξοπλισμένη έως το 2020.