28.10.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 283/3


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1055/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 27ης Οκτωβρίου 2008

για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 184/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τα κριτήρια ποιότητας και τις εκθέσεις ποιότητας για τις στατιστικές σχετικά με το ισοζύγιο πληρωμών

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 184/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιανουαρίου 2005, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές για το ισοζύγιο πληρωμών, το διεθνές εμπόριο υπηρεσιών και τις άμεσες ξένες επενδύσεις (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 184/2005 καθιερώνει κοινό πλαίσιο για τη συστηματική παραγωγή κοινοτικών στατιστικών σχετικά με το ισοζύγιο πληρωμών, το διεθνές εμπόριο υπηρεσιών και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

(2)

Είναι απαραίτητο να καθορισθούν επακριβώς τα κοινά πρότυπα ποιότητας, καθώς και το περιεχόμενο και η περιοδικότητα των εκθέσεων ποιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 184/2005.

(3)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ισοζυγίου πληρωμών η οποία συστάθηκε δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 184/2005,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως εκθέσεις ποιότητας που καταρτίζονται σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τις εκθέσεις ποιότητας έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2008.

Για την Επιτροπή

Joaquín ALMUNIA

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 35 της 8.2.2005, σ. 23.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.   Εισαγωγή

Η έκθεση ποιότητας περιλαμβάνει τόσο ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς δείκτες αξιολόγησης της ποιότητας. Η Επιτροπή (Eurostat) παρέχει τα αποτελέσματα των ποσοτικών δεικτών για κάθε κράτος μέλος, τα οποία υπολογίζονται βάσει των δεδομένων που έχουν παρασχεθεί. Τα κράτη μέλη προβαίνουν στην ερμηνεία και τον σχολιασμό τους, υπό το πρίσμα της μεθοδολογίας συλλογής που εφαρμόζουν.

2.   Χρονοδιάγραμμα

Κάθε έτος η Επιτροπή (Eurostat) παρέχει στα κράτη μέλη, έως τα τέλη Οκτωβρίου, σχέδια εγγράφων για τις εκθέσεις ποιότητας, στα οποία έχουν εν μέρει προσυμπληρωθεί οι περισσότεροι ποσοτικοί δείκτες καθώς και άλλες πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή (Eurostat).

Κάθε έτος, τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή (Eurostat), έως τις 30 Νοεμβρίου, τις συμπληρωμένες εκθέσεις ποιότητας.

3.   Κριτήρια ποιότητας

Θεωρήθηκαν ενδεδειγμένα τα ακόλουθα κριτήρια ποιότητας: επικαιρότητα και κάλυψη δεδομένων, μεθοδολογική πληρότητα, σταθερότητα, ευλογοφάνεια, συνοχή και ακρίβεια. Το συστατικό στοιχείο «ακρίβεια», παρά το γεγονός ότι είναι συναφές από εννοιολογική άποψη, θα τυγχάνει ξεχωριστής επεξεργασίας, ως παράπλευρο συστατικό στοιχείο, διότι συνδέεται με την ποιότητα από την άποψη της εισροής.

3.1.   Επικαιρότητα και κάλυψη των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Επιτροπή (Eurostat)

Το συστατικό αυτό στοιχείο αφορά την τήρηση των προθεσμιών διαβίβασης των δεδομένων, καθώς και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων σύμφωνα με τις περιόδους αναφοράς και τη γεωγραφική κατανομή, την κατανομή ανά κατηγορία και την κατανομή ανά δραστηριότητα.

3.2.   Μεθοδολογική πληρότητα

Η μεθοδολογική πληρότητα αφορά τη συμμόρφωση προς διεθνώς αποδεκτά πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές και ορθές πρακτικές.

Το συστατικό αυτό στοιχείο θα περιλαμβάνει έναν περιορισμένο αριθμό ερωτημάτων στον τομέα της μεθοδολογίας, τα οποία θα ποικίλλουν από έτος σε έτος, και θα επικεντρώνεται στη συμμόρφωση προς τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα. Τα κράτη μέλη θα περιγράφουν επίσης τις κυριότερες μεθοδολογικές αλλαγές που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αναφοράς και τον τρόπο με τον οποίο αυτές επηρέασαν την ποιότητα των δεδομένων.

3.3.   Σταθερότητα

Η σταθερότητα αφορά την εγγύτητα της αρχικής εκτιμώμενης τιμής προς την τελική τιμή.

Αυτό σημαίνει εξέταση του μεγέθους των αναθεωρήσεων, της κατεύθυνσης και της συνέπειας των τάσεων που προκύπτουν από τις αρχικές και τις τελικές εκτιμήσεις.

3.4.   Ευλογοφάνεια

Η ευλογοφάνεια αφορά την απουσία ανεξήγητων αλλαγών.

Τα κράτη μέλη αξιολογούν τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου τους (πλεονεκτήματα και αδυναμίες) και περιγράφουν περαιτέρω σχέδια βελτίωσης.

3.5.   Συνοχή

Στο πλαίσιο της συνοχής αναλύεται η συνεκτικότητα τόσο εντός του συνόλου των στοιχείων που έχουν υποβληθεί (εσωτερική συνοχή) όσο και με άλλα παρόμοια σύνολα στοιχείων (εξωτερική συνοχή).

3.6.   Ακρίβεια

Η ακρίβεια αφορά την εγγύτητα της (τελικής) εκτίμησης προς την πραγματική τιμή του πληθυσμού.

Περιλαμβάνει περιγραφική ανάλυση των κύριων προκλήσεων όσον αφορά τη βελτίωση της κάλυψης των δεδομένων, βάσει ενός συνόλου παραμέτρων. Το κριτήριο αυτό θα θεωρηθεί πρόσθετο συστατικό στοιχείο ποιότητας και δεν θα ληφθεί υπόψη στη συνολική αξιολόγηση ποιότητας.