19.8.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 221/8


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 820/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 8ης Αυγούστου 2008

σχετικά με τον καθορισμό μέτρων για την εφαρμογή κοινών βασικών προτύπων ασφάλειας των αερομεταφορών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2320/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση κοινών κανόνων στο πεδίο της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Επιτροπή οφείλει, δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002, εφόσον χρειάζεται, να λαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή κοινών βασικών προτύπων αεροπορικής ασφάλειας σε όλη την Κοινότητα. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 622/2003 της Επιτροπής, της 4ης Απριλίου 2003, για καθορισμό μέτρων για την εφαρμογή των κοινών βασικών προτύπων ασφάλειας των αερομεταφορών (2), ήταν η πρώτη νομοθετική πράξη που καθόριζε μέτρα του είδους αυτού.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 622/2003 έχει τροποποιηθεί 14 φορές από τότε που εκδόθηκε. Για λόγους σαφήνειας και εξορθολογισμού, είναι σκόπιμο να κωδικοποιηθούν όλες αυτές οι τροποποιήσεις.

(3)

Το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002 προβλέπει ότι τα εκτελεστικά μέτρα που εγκρίνει η Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού είναι απόρρητα και δεν δημοσιεύονται, εφόσον αφορούν τα κριτήρια επιδόσεων και τη δοκιμή αποδοχής εξοπλισμού, τις λεπτομερείς διαδικασίες που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες ή τα λεπτομερή κριτήρια εξαίρεσης από τα μέτρα ασφαλείας. Το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 622/2003 προβλέπει επίσης ότι τα εκτελεστικά μέτρα που καθορίζονται στο παράρτημα του εν λόγω κανονισμού είναι απόρρητα, δεν δημοσιεύονται και διατίθενται μόνον σε άτομα δεόντως εξουσιοδοτημένα από κράτος μέλος ή την Επιτροπή. Σε μεταγενέστερες τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 622/2003 προβλεπόταν ρητά ότι η διάταξη αυτή θα ισχύσει για τις τροποποιήσεις.

(4)

Η Επιτροπή, για να βελτιώσει τη διαφάνεια των εκτελεστικών μέτρων που έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002, επανεξέτασε τα μέτρα που περιέχει το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 622/2003, όπως έχουν τροποποιηθεί επανειλημμένα, με βάση τα κριτήρια του άρθρου 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002. Από την επανεξέταση προέκυψε ότι δεν χρειάζεται να παραμείνουν απόρρητα πολλά από τα μέτρα αυτά και ότι συνεπώς πρέπει να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(5)

Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να τηρηθούν απόρρητα ορισμένα μέτρα, η δημοσιοποίηση των οποίων θα ήταν δυνατόν να διευκολύνει την καταστρατήγησή τους και τη διάπραξη έκνομων ενεργειών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, ιδίως, ορισμένες λεπτομερείς διαδικασίες, και εξαιρέσεις από αυτές, για τον έλεγχο ασφαλείας οχημάτων από την είσοδό τους σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας του αερολιμένα, την έρευνα ασφαλείας αεροσκαφών και επιβατών, τη μεταχείριση ενοχλητικών επιβατών, τον έλεγχο ασφαλείας των ασυνόδευτων παραδιδόμενων αποσκευών και των αποσκευών με τη χρήση συστημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών και τον έλεγχο φορτίου και ταχυδρομείου, καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά πρέπει να υιοθετηθούν χωριστά, με απόφαση που θα απευθύνεται σε όλα τα κράτη μέλη.

(6)

Επιτρέπεται διάκριση μεταξύ αερολιμένων με βάση την κατά τόπους αξιολόγηση κινδύνου. Συνεπώς, η Επιτροπή πρέπει να ενημερωθεί για τους αερολιμένες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.

(7)

Πρέπει επίσης να επιτρέπεται η ευέλικτη εφαρμογή των μέτρων ανάλογα με τον τύπο της αεροπορικής δραστηριότητας. Η Επιτροπή πρέπει να ενημερώνεται για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων που εξασφαλίζουν ισοδύναμα επίπεδα ασφάλειας.

(8)

Η επιτροπή ασφάλειας στην πολιτική αεροπορία είναι σύμφωνη με τα μέτρα που προβλέπει ο παρών κανονισμός,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τα μέτρα για την εφαρμογή και την τεχνική προσαρμογή των κοινών βασικών προτύπων που αφορούν την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας από έκνομες ενέργειες, τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν στα εθνικά προγράμματα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού νοούνται ως:

«εθνικό πρόγραμμα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας», οι κανονισμοί, οι πρακτικές και οι διαδικασίες που θεσπίζουν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002, για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας από έκνομες ενέργειες στην επικράτειά τους,

«αρμόδια αρχή», η εθνική αρχή που έχει ορίσει κάθε κράτος μέλος βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002 ως αρμόδια για το συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού προγράμματος ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας.

Άρθρο 3

Τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 1 είναι εκείνα που ορίζονται στο παράρτημα.

Άρθρο 4

Νέες τεχνικές μέθοδοι και διαδικασίες

1.   Τα κράτη μέλη δύνανται να επιτρέπουν τεχνική μέθοδο ή διαδικασία για τις διαδικασίες ασφαλείας η οποία αντικαθιστά τις προβλεπόμενες στο παράρτημα, υπό τον όρο ότι:

α)

χρησιμοποιείται με σκοπό να αξιολογούνται νέοι τρόποι διενέργειας της σχετικής διαδικασίας ασφαλείας· και

β)

δεν θα επηρεάσει αρνητικά το συνολικό επίπεδο ασφάλειας που επιτυγχάνεται.

2.   Τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από την προγραμματισμένη εισαγωγή, το σχετικό κράτος μέλος ενημερώνει γραπτώς την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για την προτεινόμενη νέα μέθοδο ή διαδικασία, την οποία προτίθεται να επιτρέψει, και επισυνάπτει εκτίμηση, στην οποία αναφέρει με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσει ότι η εφαρμογή της νέας μεθόδου ή διαδικασίας θα ανταποκρίνεται στην απαίτηση της παραγράφου 1 στοιχείο β). Η κοινοποίηση περιέχει επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ή τις τοποθεσίες όπου θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος ή διαδικασία, καθώς και την προβλεπόμενη διάρκεια της περιόδου αξιολόγησης.

3.   Εάν η Επιτροπή δώσει θετική απάντηση στο κράτος μέλος, ή εάν δεν λάβει απάντηση εντός τριών μηνών από την παραλαβή του γραπτού αιτήματος, το κράτος μέλος δύναται τότε να επιτρέψει την εισαγωγή της νέας μεθόδου ή διαδικασίας.

Εάν η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί ότι η προτεινόμενη νέα μέθοδος ή διαδικασία παρέχει επαρκείς εγγυήσεις ότι θα διατηρηθεί το συνολικό επίπεδο αεροπορικής ασφάλειας στην Κοινότητα, τότε η Επιτροπή ενημερώνει το κράτος μέλος σχετικά, εντός τριών μηνών από την παραλαβή της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εξηγώντας τους προβληματισμούς της. Στην περίπτωση αυτή, το σχετικό κράτος μέλος δεν αρχίζει να εφαρμόζει τη μέθοδο ή διαδικασία μέχρις ότου να πεισθεί η Επιτροπή.

4.   Η μέγιστη περίοδος αξιολόγησης για κάθε τεχνική μέθοδο ή διαδικασία είναι 18 μήνες. Η εν λόγω περίοδος αξιολόγησης είναι δυνατόν να παραταθεί από την Επιτροπή κατά δώδεκα επιπλέον μήνες, το πολύ, υπό τον όρο ότι το κράτος μέλος θα παρουσιάσει επαρκή αιτιολόγηση για την παράταση.

5.   Σε διαστήματα όχι μεγαλύτερα των έξι μηνών, κατά τη διάρκεια της περιόδου αξιολόγησης, η αρμόδια αρχή στο σχετικό κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση προόδου της αξιολόγησης. Η Επιτροπή ενημερώνει τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου.

6.   Καμία περίοδος αξιολόγησης δεν έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 30 μηνών.

Άρθρο 5

Κοινοποίηση

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν γραπτώς την Επιτροπή σχετικά με όλους τους αερολιμένες για τους οποίους έκαναν χρήση της επιλογής βάσει είτε του στοιχείου α) είτε του στοιχείου γ) του άρθρου 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002.

Άρθρο 6

Αντισταθμιστικά μέτρα

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν γραπτώς την Επιτροπή σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που εφαρμόζουν σύμφωνα με το σημείο 4.2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002.

Άρθρο 7

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 622/2003 καταργείται.

Άρθρο 8

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 8 Αυγούστου 2008.

Για την Επιτροπή

Antonio TAJANI

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 355 της 30.12.2002, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 849/2004 (ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 1)· διορθώθηκε στην ΕΕ L 229 της 29.6.2004, σ. 3.

(2)  ΕΕ L 89 της 5.4.2003, σ. 9. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 358/2008 (ΕΕ L 111 της 23.4.2008, σ. 5).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (1)

1.   ΟΡΙΣΜΟΙ

Πέραν των ορισμών που περιέχει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2320/2002, νοείται ως:

1.1.

«A.C.A.M.S», το Σύστημα Ελέγχου της Πρόσβασης και Παρακολούθησης του Συναγερμού (Access Control and Alarm Monitoring System), με το οποίο ελέγχεται ηλεκτρονικά η πρόσβαση από θύρες, πύλες και άλλα σημεία εισόδου που οδηγούν απευθείας ή έμμεσα σε αυστηρά ελεγχόμενους χώρους ασφαλείας, και το οποίο ειδοποιεί την αρμόδια αρχή σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης εισόδου·

1.2.

«χρήστης αερολιμένα», κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο αρμόδιο για την αεροπορική μεταφορά επιβατών, ταχυδρομείου ή/και φορτίου από ή προς τον συγκεκριμένο αερολιμένα, όπως ορίζει το άρθρο 2 της οδηγίας 96/67/ΕΚ του Συμβουλίου (2).

1.3.

«επίγεια εξυπηρέτηση», οι υπηρεσίες που παρέχονται στους χρήστες αερολιμένα στους αερολιμένες, όπως προδιαγράφονται στο παράρτημα της οδηγίας 96/67/ΕΚ·

1.4.

«αερομεταφορέας», μια επιχείρηση αεροπορικών μεταφορών με έγκυρη άδεια εκμετάλλευσης, η οποία εκτελεί πτητικές δραστηριότητες·

1.5.

«θυρίδα προσιτότητας», το σημείο εξωτερικής πρόσβασης του αεροσκάφους στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, όπως παροχή ύδατος, καθαρισμός χώρων υγιεινής, λήψη ηλεκτρικού ρεύματος από επίγειες πηγές και άλλες θυρίδες εξυπηρέτησης με ανακλινόμενα τοιχώματα («clip-down panels»)·

1.6.

«αεροσκάφος εκτός υπηρεσίας», ένα αεροσκάφος, είτε σταθμευμένο επί διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα ωρών είτε μη επαρκώς επιτηρούμενο ούτως ώστε να ανιχνεύεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτό.

2.   ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ

2.1.   Απαιτήσεις σχεδιασμού του αερολιμένα

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

2.2.   Έλεγχος πρόσβασης

2.2.1.   Αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας και άλλοι ελεγχόμενοι χώροι αερολιμένα

1.

Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι ελέγχεται η πρόσβαση στις αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας.

Εφόσον μη αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας του αερολιμένα είναι παρακείμενες σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας και επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτές, τίθενται όρια διαχωρισμού και ελέγχονται κατάλληλα ώστε να ανιχνεύεται και να προλαμβάνεται κάθε μη εξουσιοδοτημένη είσοδος και να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα.

2.

Η αρμόδια αρχή που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας εξασφαλίζει ότι όλο το προσωπικό που έχει πρόσβαση στις περιοχές αυτές εφαρμόζει αυστηρά μέτρα ελέγχου πρόσβασης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

α)

το προσωπικό που διαθέτει ταυτότητα αερολιμένα για την πρόσβαση σε αυστηρά ελεγχόμενους χώρους ασφαλείας είναι εξοικειωμένο με τις ταυτότητες του αερολιμένα και τις εγκεκριμένες ταυτότητες που δεν εκδίδει ο αερολιμένας, καθώς και με τις περιπτώσεις ισχύος τους για την πρόσβαση σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας·

β)

το προσωπικό ζητεί την εξακρίβωση στοιχείων όλων των προσώπων μέσα σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας που δεν φέρουν εμφανώς έγκυρη ταυτότητα ή αναφέρει στην αρμόδια αρχή τα εν λόγω άτομα·

γ)

το προσωπικό ζητεί την εξακρίβωση στοιχείων όλων των μη εξουσιοδοτημένων οχημάτων που παρατηρούνται σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας ή αναφέρει στην αρμόδια αρχή την παρουσία τους στους εν λόγω χώρους.

3.

Η αρμόδια αρχή διασφαλίζει στο εθνικό πρόγραμμα ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας ότι οι ταυτότητες αερολιμένα που επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας ελέγχονται ως εξής:

α)

οι ταυτότητες αερολιμένα περιορίζουν την πρόσβαση του προσωπικού μόνον στους καθορισμένους χώρους εργασίας του·

β)

με τη λήξη ή την αλλαγή της υπηρεσιακής κατάστασης ενός υπαλλήλου, η ταυτότητα του υπαλλήλου επιστρέφεται στην αρχή του αερολιμένα και καταστρέφεται·

γ)

ο κάτοχος ταυτότητας απαιτείται να ενημερώσει αμέσως την εργοδοσία και την εκδίδουσα αρχή σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της ταυτότητάς του. Μετά την ειδοποίηση η ταυτότητα απενεργοποιείται αμέσως.

4.

Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι οι θύρες πρόσβασης που χρησιμοποιούνται μόνον για την αποβίβαση, οι οποίες επιτρέπουν την πρόσβαση σε περιοχές στάθμευσης αεροσκαφών ή σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας παραμένουν ανοικτές μόνον κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποβίβασης.

5.

Τα σημεία ελέγχων ασφαλείας προστατεύονται από φύλακες ή με κατάλληλο εποπτικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να αποτρέπονται ή να προλαμβάνονται παραβιάσεις της ασφάλειας στην είσοδο του σημείου ελέγχου ασφαλείας και τις διαβάσεις εξόδου, και να εξασφαλίζεται η προστασία του προσωπικού που μετέχει στη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας.

6.

Τα εφόδια που είναι αποθηκευμένα σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφαλείας και άλλους ελεγχόμενους χώρους αερολιμένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση επιβατών και παραδιδόμενων αποσκευών, προστατεύονται ή επιτηρούνται μονίμως για να αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Τα εγκαταλελειμμένα εφόδια καταστρέφονται για να εξασφαλίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Τα συστήματα ελέγχου αναχωρήσεων και τα συστήματα ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών των αερολιμένων ελέγχονται για να αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Η δυνατότητα ελέγχου εισιτηρίων από τον ίδιο τον επιβάτη (self check-in) ή μέσω διαδικτύου (internet check-in), εφόσον επιτρέπεται η χρήση για τους επιβάτες, θεωρείται ως εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτά τα εφόδια ή συστήματα.

2.2.2.   Περιοχές τερματικών σταθμών

Οι απαιτήσεις που καθορίζονται στο σημείο 2.2.1.6 ισχύουν επίσης για τις περιοχές των τερματικών σταθμών που είναι ανοικτοί στο κοινό.

2.2.3.   Άλλοι χώροι επιτρεπόμενοι στο κοινό

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

2.3.   Έλεγχος ασφαλείας προσωπικού, μεταφερόμενων αντικειμένων και οχημάτων

2.3.1.   Έλεγχος ασφαλείας προσωπικού και μεταφερόμενων αντικειμένων

Το προσωπικό ασφαλείας δύναται να αρνηθεί σε οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού που φέρει ύποπτο αντικείμενο την πρόσβαση σε αυστηρά ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας.

2.3.2.   Έλεγχος ασφαλείας οχημάτων

1.

Τα οχήματα εξετάζονται για να εντοπίζεται εάν υπάρχουν απαγορευμένα αντικείμενα ή μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

2.

Ο οδηγός και όποιοι άλλοι επιβάτες του οχήματος δεν βρίσκονται μέσα στο όχημα όταν πραγματοποιείται ο έλεγχος.

2.3.3.   Διαδικασίες ασφαλείας για προμήθειες υγρών ειδών και σφραγισμένων σακουλών

Γενικές διατάξεις

1.

«Προμήθειες υγρών ειδών» νοούνται τα υγρά που διατίθενται σε σημεία πώλησης ευρισκόμενα είτε σε ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα πέραν του σημείου ελέγχου των καρτών επιβίβασης είτε σε αυστηρά ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας, από την πρώτη παραλαβή τους σε ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα έως την παράδοσή τους στα σημεία αυτά.

2.

«Προμήθειες σφραγισμένων σακουλών» νοούνται οι σακούλες που χρησιμοποιούνται από τα σημεία πώλησης σε ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα πέραν του σημείου ελέγχου της κάρτας επιβίβασης, από την πρώτη παραλαβή τους σε ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα έως την τελική χρήση τους.

Έλεγχοι των προμηθειών

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

Γνωστός προμηθευτής

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

Σφραγισμένες σακούλες

3.

Οι προμήθειες σφραγισμένων σακουλών παραδίδονται σε σφραγισμένες συσκευασίες σε σημεία πώλησης ευρισκόμενα σε ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα πέραν του σημείου ελέγχου των καρτών επιβίβασης.

4.

Οι προμήθειες σφραγισμένων σακουλών, μετά την παραλαβή τους από τα εν λόγω σημεία πώλησης και έως την τελική τους χρήση, προστατεύονται από ανεπίτρεπτη παρεμβολή.

2.4.   Φυσική ασφάλεια και περιπολίες

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

3.   ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

3.1.   Έρευνα και έλεγχος αεροσκαφών

Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι το προσωπικό που διενεργεί έρευνα και έλεγχο ασφαλείας του αεροσκάφους είναι εξοικειωμένο με τον τύπο του ελεγχόμενου αεροσκάφους και έχει εκπαιδευθεί κατάλληλα για την εκτέλεση των διαδικασιών αυτών.

3.1.1.   Έλεγχος ασφάλειας αεροσκάφους

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ασφάλειας του αεροσκάφους, ο αερομεταφορέας τηρεί τη σχετική έκθεση επί 24 ώρες ή καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, αναλόγως τι διαρκεί περισσότερο.

3.1.2.   Έρευνα ασφάλειας αεροσκάφους

1.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ασφάλειας του αεροσκάφους, ο αερομεταφορέας τηρεί τη σχετική έκθεση επί 24 ώρες ή καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, αναλόγως τι διαρκεί περισσότερο.

2.

Η έρευνα ασφάλειας αεροσκάφους πραγματοποιείται με άδειο το θάλαμο του αεροσκάφους.

3.2.   Προστασία του αεροσκάφους

Ο αερομεταφορέας είναι υπεύθυνος για την προστασία του αεροσκάφους του.

4.   ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

4.1.   Έλεγχος ασφαλείας επιβατών (Screening)

4.1.1.   Απαγορευμένα αντικείμενα

1.   Δεν επιτρέπεται στους επιβάτες να φέρουν τα κάτωθι αντικείμενα στην ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας και στο θάλαμο αεροσκάφους:

α)   Πυροβόλα και λοιπά όπλα

Κάθε αντικείμενο που είναι, ή φαίνεται ότι είναι, ικανό να εκτοξεύσει βλήμα ή να προκαλέσει τραυματισμό, μεταξύ των οποίων:

Όλα τα πυροβόλα όπλα (πιστόλια, περίστροφα, τουφέκια, καραμπίνες κ.λπ.)

Αντίγραφα πρωτοτύπων και απομιμήσεις πυροβόλων όπλων

Κατασκευαστικά μέρη πυροβόλων όπλων (εξαιρούνται τα συστήματα τηλεσκοπικών στοχάστρων και οι σκοπευτικές διόπτρες)

Αεροβόλα πιστόλια, τουφέκια και όπλα με σκάγια

Εκτοξευτήρες φωτοβολίδων

Πιστόλια εκκίνησης

Όπλα-παιχνίδια κάθε είδους

Όπλα που φέρουν σφαίρες

Βιομηχανικά πιστόλια κοχλίωσης και ήλωσης

Βαλλίστρες

Σφεντόνες

Καμάκια και ψαροντούφεκα

Πιστόλια σφαγείων

Όπλα αναισθητοποίησης ή ηλεκτροσόκ, π.χ. βουκέντρες, βαλλιστικά όπλα πρόκλησης ηλεκτροσόκ (taser)

Αναπτήρες σε σχήμα πυροβόλου όπλου.

β)   Αιχμηρά και κοφτερά όπλα και αντικείμενα

Αντικείμενα με αιχμή ή κόψη, που είναι ικανά να προκαλέσουν τραυματισμό, μεταξύ των οποίων τα εξής:

Μικρά και μεγάλα τσεκούρια

Βέλη και βελάκια

Γάντζοι

Καμάκια και λόγχες

Παγοκόφτες και παγοθραύστες

Παγοπέδιλα

Σουγιάδες ή στιλέτα με κάθε μήκους λάμα

Μαχαίρια, ακόμη και τελετουργικά, με λάμα μήκους άνω των 6 cm, από μέταλλο ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό υλικό ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως ως όπλα.

Μπαλτάδες

Δρεπανομάχαιρα (ματσέτες)

Ανοικτά ξυράφια κουρέα και ξυριστικές λεπίδες (εξαιρούνται τα ξυραφάκια ασφαλείας ή μιας χρήσης, με λεπίδες σε θήκη)

Σπαθιά, ξίφη και μπαστούνια με κρυφή λεπίδα ξίφους

Νυστέρια

Ψαλίδια με λάμα μήκους άνω των 6 cm

Μπαστούνια με μεταλλική απόληξη, για σκι ή πεζοπορία

Εκτοξευόμενες αστεροειδείς λεπίδες

Επαγγελματικά εργαλεία που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως αιχμηρό ή κοφτερό όπλο (π.χ. τρυπάνια και μύτες, κοπίδια, μαχαίρια κουζίνας, κάθε είδους πριόνια, κατσαβίδια, λοστοί, σφυριά, πένσες, απλά και γαλλικά κλειδιά, καμινέτα).

γ)   Μη αιχμηρά εργαλεία

Κάθε μη αιχμηρό αντικείμενο που είναι ικανό να προκαλέσει τραυματισμό, μεταξύ των οποίων τα εξής:

Ρόπαλα του μπέιζμπολ και του σόφτμπολ

Ρόπαλα ή ράβδοι –άκαμπτα ή εύκαμπτα (π.χ. αστυνομικά κλομπ, κλομπ, ρόπαλα και ράβδοι προστασίας)

Ρακέτες του κρίκετ

Μπαστούνια του γκολφ

Μπαστούνια του χόκεϊ

Ρακέτες του λακρός

Κουπιά κανό και καγιάκ

Τροχοσανίδες (σκέιτμπορντ)

Στέκες μπιλιάρδων

Καλάμια ψαρέματος

Εξοπλισμός πολεμικών τεχνών (π.χ. μεταλλικές γροθιές, κλομπ, εύκαμπτα ρόπαλα, κόπανοι ρυζιού, nunchaku, kubaton, kubasaunt).

δ)   Εκρηκτικές και εύφλεκτες ύλες

Κάθε εκρηκτική ή πολύ εύφλεκτη ύλη που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών και του πληρώματος ή την προστασία/ασφάλεια του αεροσκάφους ή των προσωπικών αντικειμένων, μεταξύ των οποίων τα εξής:

Πυρομαχικά

Καψούλια

Πυροκροτητές και φυτίλια ανατινάξεων

Εκρηκτικά και εκρηκτικοί μηχανισμοί

Αντίγραφα πρωτοτύπων ή απομιμήσεις εκρηκτικών υλών ή μηχανισμών

Νάρκες και λοιπά εκρηκτικά πολεμοφόδια

Χειροβομβίδες παντός τύπου

Αέρια και δοχεία αερίων (π.χ. βουτάνιο, προπάνιο, ακετυλένιο, οξυγόνο) σε μεγάλο όγκο

Πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες (σε οποιαδήποτε μορφή) και άλλα βεγγαλικά (ακόμη και κροτίδες και καψούλια για παιγνίδια)

Σπίρτα που δεν είναι ασφαλείας

Καπνογόνα δοχεία ή φυσίγγια

Εύφλεκτα υγρά καύσιμα (π.χ. βενζίνη, ντίζελ, υγρά αναπτήρων, αλκοόλη, αιθανόλη)

Αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό

Τερεβινθέλαιο και αραιωτικά χρωμάτων

Αλκοολούχα ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη άνω του 70 % κατ’ όγκο (140 % proof).

ε)   Χημικές και τοξικές ουσίες

Κάθε χημική ή τοξική ουσία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών και του πληρώματος ή την προστασία ή την ασφάλεια του αεροσκάφους ή των προσωπικών αντικειμένων, μεταξύ των οποίων τα εξής:

Οξέα και αλκάλια (π.χ. υγρές μπαταρίες)

Διαβρωτικές ή λευκαντικές ουσίες (π.χ. υδράργυρος, χλώριο)

Σπρέι εξουδετέρωσης ή ακινητοποίησης (π.χ. αέριο εξουδετέρωσης, σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα αέρια)

Ραδιενεργά υλικά (π.χ. ισότοπα για ιατρική ή εμπορική χρήση)

Δηλητήρια

Μολυσματικά ή βιολογικώς επικίνδυνα υλικά (π.χ. μολυσμένο αίμα, βακτηρίδια και ιοί)

Υλικά ικανά να αυτοαναφλεγούν ή να υποστούν καύση

Πυροσβεστήρες.

στ)   Υγρά

Υγρά, εκτός αν περιέχονται σε χωριστά δοχεία χωρητικότητας μέχρι 100 χιλιοστολίτρων ή ισοδυνάμου και τοποθετούνται σε διαφανή επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα, της οποίας η χωρητικότητα δεν υπερβαίνει το 1 λίτρο. Τα περιεχόμενα χωρούν άνετα σε πλαστική σακούλα, η οποία είναι εντελώς κλειστή. Στα υγρά συμπεριλαμβάνονται τα πηκτώματα (γέλες), αλοιφές, λοσιόν, υγρά/στερεά μίγματα και τα περιεχόμενα δοχείων υπό πίεση, π.χ. οδοντόπαστες, τζελ κόμμωσης, ποτά, σούπες, σιρόπια, αρώματα, αφροί ξυρίσματος, αερολύματα (αεροζόλ) και λοιπά αντικείμενα παρόμοιας υφής.

Εξαίρεση μπορεί να γίνει εάν το σχετικό υγρό:

1.

πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια του ταξιδιού και είναι απαραίτητο για ιατρικούς σκοπούς είτε για ειδική δίαιτα, συμπεριλαμβανομένων των τροφών για μωρά. Ο επιβάτης, παρέχει, εφόσον του ζητηθεί, απόδειξη της γνησιότητας του εξαιρούμενου υγρού· ή

2.

έχει αγοραστεί σε ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα, μετά το σημείο ελέγχου των καρτών επιβίβασης, από καταστήματα που υπόκεινται σε εγκεκριμένες διαδικασίες ασφάλειας, οι οποίες αποτελούν τμήμα του προγράμματος ασφάλειας του αερολιμένα, υπό τον όρο ότι το εν λόγω υγρό είναι συσκευασμένο σε σακούλα, η οποία αφενός φέρει σφραγίδα ασφαλείας και αφετέρου εμφανίζει ικανοποιητική απόδειξη αγοράς την ίδια ημέρα στον αερολιμένα· ή

3.

έχει αγοραστεί σε αυστηρά ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας του αερολιμένα από καταστήματα που υπόκεινται σε διαδικασίες ασφαλείας οι οποίες αποτελούν τμήμα του προγράμματος ασφάλειας του αερολιμένα· ή

4.

έχει αγοραστεί σε άλλον κοινοτικό αερολιμένα, υπό τον όρο ότι το εν λόγω υγρό έχει συσκευαστεί σε σακούλα, η οποία αφενός φέρει σφραγίδα ασφαλείας και αφετέρου εμφανίζει ικανοποιητική απόδειξη αγοράς την ίδια ημέρα στον αερολιμένα· ή

5.

έχει αγοραστεί επί του αεροσκάφους κοινοτικής αεροπορικής εταιρίας, υπό τον όρο ότι το εν λόγω υγρό έχει συσκευαστεί σε σακούλα, η οποία αφενός φέρει σφραγίδα ασφαλείας και αφετέρου εμφανίζει ικανοποιητική απόδειξη αγοράς την ίδια ημέρα στον αερολιμένα· ή

6.

έχει αγοραστεί από σημεία πώλησης ευρισκόμενα σε ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα πέραν του σημείου ελέγχου των καρτών επιβίβασης ή σε αυστηρά ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας αερολιμένα τρίτης χώρας που αναφέρεται στο συνημμένο 1. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002, να συμπεριλάβει στο προσάρτημα 1 αερολιμένα τρίτης χώρας, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εξής όροι:

η τρίτη χώρα έχει καλό ιστορικό συνεργασίας με την Κοινότητα και τα κράτη μέλη της, και

η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει μετά από εξακρίβωση ότι:

α)

η τρίτη χώρα εφαρμόζει ικανοποιητικά πρότυπα αεροπορικής ασφάλειας· και

β)

τα μέτρα αεροπορικής ασφάλειας που εφαρμόζονται στον αερολιμένα είναι ισοδύναμα εκείνων που καθορίζονται στο σημείο 2.3.6 του παρόντος παραρτήματος και στην παράγραφο 2.3.6 της απόφασης αριθ. της Επιτροπής της 8ης Αυγούστου 2008 (3)· και

γ)

κατά τον έλεγχο ασφαλείας των υγρών, πηκτωμάτων και αερολυμάτων εφαρμόζονται στον αερολιμένα οι διαδικασίες ασφαλείας, οι οποίες περιγράφονται στις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, όπως προβλέπονται στην επιστολή της 1ης Δεκεμβρίου 2006 (αριθμός αναφοράς: AS 8/11-06/100 εμπιστευτικό) και στην επιστολή της 30ής Μαρτίου 2007 (αριθμός αναφοράς: AS 8/11-07/26 εμπιστευτικό) ή, για τις σφραγισμένες σακούλες, σε ισοδύναμες προδιαγραφές· και

δ)

η σφραγισμένη σακούλα, μέσα στην οποία έχει τοποθετηθεί υγρό, παρέχει εμφανή και ικανοποιητική απόδειξη ότι το είδος αγοράσθηκε σε ελεγχόμενο χώρο στον αερολιμένα της τρίτης χώρας εντός των προηγούμενων 36 ωρών.

2.   Επιβάτες είναι δυνατόν να εξαιρεθούν από τις απαιτήσεις του σημείου 4.1.1.1, υπό τον όρο ότι:

α)

η αρμόδια αρχή έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων και έχει συμφωνήσει για τη μεταφορά του/των αντικειμένου/-ων· και

β)

ο κυβερνήτης του αεροσκάφους έχει ενημερωθεί για τον επιβάτη και το/τα απαγορευμένο/-α αντικείμενο/-α που μεταφέρει.

Εφόσον χρειάζεται, το/τα απαγορευμένο/-α αντικείμενο/-α φυλάσσεται/-ονται υπό ασφαλείς συνθήκες.

3.   Ο κατάλογος απαγορευμένων αντικειμένων που αναφέρονται στο σημείο 4.1.1.1 και οι πληροφορίες που αφορούν τις επιτρεπόμενες εξαιρέσεις διατίθενται στο κοινό.

4.   Η αρμόδια αρχή δύναται να απαγορεύσει και άλλα αντικείμενα πέραν εκείνων που καλύπτει το σημείο 4.1.1.1. Η αρμόδια αρχή καταβάλλει εύλογες προσπάθειες για την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα αντικείμενα αυτά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών.

5.   Εξαιρουμένων των απαγορευμένων αντικειμένων του σημείου 5.2.3.1, τα απαγορευμένα αντικείμενα των σημείων 4.1.1.1 ή 4.1.1.4 επιτρέπεται να μεταφέρονται μέσα σε παραδιδόμενες αποσκευές, υπό τον όρο ότι οι επιβάτες δεν έχουν πρόσβαση στις αποσκευές αυτές χωρίς επιτήρηση από το σημείο παράδοσης της αποσκευής έως το σημείο παραλαβής τους στον αερολιμένα.

6.   Το προσωπικό ασφαλείας δύναται να αρνηθεί σε οποιοδήποτε επιβάτη που φέρει αντικείμενο μη αναφερόμενο στο σημείο 4.1.1.3 για το οποίο δημιουργούνται υποψίες την πρόσβαση σε αυστηρά ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας του αερολιμένα και μέσα στον θάλαμο του αεροσκάφους.

4.1.2.   Ρύθμιση της ευαισθησίας της πύλης ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

4.1.3.   Έλεγχος ασφαλείας επιβατών με μειωμένη κινητικότητα

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

4.1.4.   Διατάξεις ασφαλείας για δυνητικά ενοχλητικούς επιβάτες

1.

Εδικά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται για την αεροπορική μεταφορά των εξής ομάδων δυνητικά ενοχλητικών επιβατών:

α)

Απελαυνόμενοι:

Άτομα στα οποία επιτράπηκε νόμιμα η είσοδος σε κράτος μέλος από τις αρχές του ή τα οποία εισήλθαν σε κράτος μέλος παράνομα, και τα οποία αργότερα έλαβαν επίσημη εντολή από τις αρχές να εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο κράτος μέλος.

β)

Ανεπιθύμητα άτομα:

Άτομα των οποίων η είσοδος σε κράτος μέλος έχει απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχές και μεταφέρονται πίσω στη χώρα από την οποία αναχώρησαν ή σε οιαδήποτε άλλη χώρα όπου γίνονται δεκτά.

γ)

Άτομα υπό αστυνομική επιτήρηση:

Κρατούμενοι ή καταδικασθέντες από δικαστήριο οι οποίοι πρέπει να μεταφερθούν.

2.

Οι αρμόδιες αρχές κοινοποιούν γραπτώς και αρκετά έγκαιρα στον ενδιαφερόμενο αερομεταφορέα πότε προγραμματίζουν να επιβιβάσουν δυνητικά ενοχλητικούς επιβάτες.

3.

Η γραπτή κοινοποίηση προς τον αερομεταφορέα και τον κυβερνήτη του αεροσκάφους περιέχει τα εξής:

στοιχεία ταυτότητας του επιβάτη,

λόγο μεταφοράς του,

το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα του(των) συνοδού(ών), εφόσον προβλέπεται,

αξιολόγηση κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές (καθώς και τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη ή όχι η συνοδεία),

εκ των προτέρων επιλογή του καθίσματος, εφόσον απαιτείται, και

φύση του/των διαθέσιμου/-ων εγγράφου/-ων.

4.

Λαμβάνονται ειδικά μέτρα ασφαλείας για τους απείθαρχους επιβάτες. Απείθαρχοι επιβάτες είναι εκείνοι οι οποίοι διαπράττουν μέσα σε πολιτικό αεροσκάφος, από τη στιγμή που κλείσει η θύρα του αεροσκάφους πριν την απογείωση έως ότου ανοίξει και πάλι μετά την προσγείωση, μια από τις κάτωθι πράξεις:

επίθεση, εκφοβισμό, απειλή ή εσκεμμένη απροσεξία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ομαλότητα ή την ασφάλεια ιδιοκτησίας ή προσώπων,

επίθεση, εκφοβισμό, απειλή ή παρεμβολή στην εκτέλεση καθηκόντων μέλους του πληρώματος ή παρεμβολή που μειώνει την ικανότητα εκτέλεσης των καθηκόντων του,

εσκεμμένη απροσεξία ή ζημία σε αεροσκάφος, στον εξοπλισμό του, ή τα συνοδευτικά βοηθήματα και εξοπλισμό, ικανή να θέσει σε κίνδυνο την ομαλότητα ή την ασφάλεια του αεροσκάφους ή των επιβαινόντων σε αυτό,

κοινοποίηση εν επιγνώσει ψευδών πληροφοριών, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του αεροσκάφους κατά την πτήση,

ανυπακοή σε έννομες εντολές ή οδηγίες για την ασφαλή, ομαλή ή αποτελεσματική λειτουργία.

5.

Τα άτομα υπό αστυνομική επιτήρηση είναι πάντοτε υπό συνοδεία.

4.2.   Διαχωρισμός επιβατών

Σε περίπτωση που μέρος του αεροσταθμού, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των σημείων ελέγχου ασφαλείας και του σημείου επιβίβασης στο αεροσκάφος, χρησιμοποιήθηκε από αφιχθέντες επιβάτες μη ελεγχθέντες σύμφωνα με όσα προδιαγράφει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2320/2002, ο χώρος ερευνάται για να εξασφαλισθεί ότι δεν έχουν αφεθεί απαγορευμένα αντικείμενα πριν αρχίσει η επιβίβαση των ελεγχθέντων επιβατών.

4.3.   Έλεγχος ασφαλείας χειραποσκευών

1.

Όλα τα υγρά προσκομίζονται στα σημεία ελέγχου προς εξέτασή τους.

2.

Φορητοί υπολογιστές και άλλες μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές αφαιρούνται από τη χειραποσκευή καμπίνας πριν από τη διενέργεια του ελέγχου και ελέγχονται χωριστά.

3.

Τα πανωφόρια και σακάκια των επιβατών ελέγχονται σαν χωριστά τεμάχια χειραποσκευής.

4.3.1.   Έλεγχος χειραποσκευών με ακτινοσκοπικό εξοπλισμό υψηλής ευκρίνειας με εγκατεστημένο και χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό TIP

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

4.4.   Έλεγχος ασφαλείας διπλωματών

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

5.   ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

5.1.   Αντιστοίχιση παραδιδόμενων αποσκευών

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

5.2.   Έλεγχος ασφαλείας παραδιδόμενων αποσκευών

5.2.1.   Συνοδευόμενες παραδιδόμενες αποσκευές

1.

Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι κάθε επιβάτης ταξιδεύει με την ίδια πτήση με την ελεγμένη παραδιδόμενη αποσκευή του. Ειδάλλως, η συγκεκριμένη παραδιδόμενη αποσκευή θεωρείται ασυνόδευτη αποσκευή.

2.

Η αρμόδια αρχή καθορίζει στο εθνικό πρόγραμμα ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας λεπτομερείς διαδικασίες για τον τρόπο διεξαγωγής του ελέγχου ασφαλείας σε περίπτωση αστοχίας του εξοπλισμού ελέγχου.

5.2.2.   Ασυνόδευτες παραδιδόμενες αποσκευές

Ένας αερομεταφορέας που δέχεται ασυνόδευτη παραδιδόμενη αποσκευή από άλλον αερομεταφορέα παραλαμβάνει γραπτή δήλωση ότι η συγκεκριμένη παραδιδόμενη αποσκευή, πριν γίνει δεκτή προς μεταφορά, υποβλήθηκε σε όλες τις διαδικασίες ασφαλείας που προδιαγράφονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002.

5.2.3.   Αντικείμενα απαγορευμένα για τις παραδιδόμενες αποσκευές

1.

Τα κάτωθι αντικείμενα δεν τοποθετούνται μέσα σε παραδιδόμενες αποσκευές:

Εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένων των πυροκροτητών, φυτίλια ανατινάξεων, χειροβομβίδες και νάρκες

Αέρια, συμπεριλαμβανομένου βουτανίου και προπανίου

Εύφλεκτα υγρά, συμπεριλαμβανομένων βενζίνης και μεθανόλης

Εύφλεκτα στερεά και δραστικές ουσίες, στα οποία περιλαμβάνονται το μαγνήσιο, τα προσανάμματα, τα πυροτεχνήματα, οι φωτοβολίδες

Οξειδωτικές ουσίες και οργανικά υπεροξείδια, στα οποία περιλαμβάνονται οι λευκαντικές ουσίες, σύνολα ειδών επισκευής αμαξωμάτων

Τοξικά ή μολυσματικά υλικά, στα οποία περιλαμβάνονται το ποντικοφάρμακο, το μολυσμένο αίμα

Ραδιενεργά υλικά, στα οποία περιλαμβάνονται ισότοπα για ιατρική ή εμπορική χρήση

Διαβρωτικές ουσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο υδράργυρος, οι μπαταρίες αυτοκινήτων

Κατασκευαστικά στοιχεία από το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου των οχημάτων, που περιείχαν καύσιμο.

2.

Ο κατάλογος απαγορευμένων αντικειμένων που αναφέρονται στο σημείο 5.2.3.1 διατίθεται στο κοινό στα πρακτορεία των αερομεταφορέων και με άλλα κατάλληλα μέσα.

3.

Η αρμόδια αρχή δύναται να απαγορεύσει και άλλα αντικείμενα πέραν εκείνων που καλύπτει το σημείο 5.2.3.1. Η αρμόδια αρχή καταβάλλει εύλογες προσπάθειες για την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα αντικείμενα αυτά.

4.

Το προσωπικό ασφαλείας δύναται να αρνηθεί τη μεταφορά παραδιδόμενης αποσκευής που περιέχει αντικείμενο μη καλυπτόμενο από το σημείο 5.2.3.1, για την οποία δημιουργούνται υποψίες.

5.2.4.   Έλεγχος ασφαλείας χειραποσκευών με τη χρήση συστημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών (EDS)

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

5.2.5.   Έλεγχος ασφαλείας συνοδευόμενων παραδιδόμενων χειραποσκευών με συμβατικό ακτινοσκοπικό εξοπλισμό στον οποίο έχει εγκατασταθεί και χρησιμοποιείται TIP

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

5.3.   Προστασία παραδιδόμενων αποσκευών

1.

Η πρόσβαση στους χώρους διαλογής και αποθήκευσης των αποσκευών επιτρέπεται μόνον στο προσωπικό το οποίο εισέρχεται στους χώρους αυτούς για εργασιακούς λόγους. Στο προσωπικό αυτό περιλαμβάνονται όσοι μετέχουν στη φόρτωση, εκφόρτωση και προστασία των παραδιδόμενων αποσκευών και τα άτομα στα οποία η αρμόδια αρχή επιτρέπει την πρόσβαση στους χώρους διαλογής και αποθήκευσης των αποσκευών.

2.

Επιτρέπεται στους επιβάτες η πρόσβαση στα αντικείμενα που περιέχει η ελεγμένη παραδιδόμενη αποσκευή τους όταν αυτό είναι αναγκαίο με την προϋπόθεση ότι οι επιβάτες επιτηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι κανένα απαγορευμένο αντικείμενο:

α)

δεν έχει εισαχθεί σε παραδιδόμενη αποσκευή· ή

β)

δεν έχει αφαιρεθεί από την παραδιδόμενη αποσκευή και δεν έχει εισαχθεί στο θάλαμο του αεροσκάφους ή σε αυστηρά ελεγχόμενο χώρο.

6.   ΦΟΡΤΙΟ, ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΙΚΡΟΔΕΜΑΤΑ

6.1.   Εφαρμογή

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, νοείται ως:

«συμβεβλημένος αποστολέας», ο αποστολέας του οποίου οι αποστολές μπορούν να αναγνωριστούν με βεβαιότητα προκειμένου για μεταφορά από αμιγώς εμπορευματικά αεροσκάφη, τα κριτήρια που εκτίθενται στο σημείο 6.5 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002.

6.2.   Προϋποθέσεις για εγκεκριμένα μεταφορικά γραφεία

Ορισμός, έγκριση ή καταχώρισή τους από την αρμόδια αρχή

6.2.1.

Για να ορισθεί, να εγκριθεί ή να καταχωρισθεί ένας φορέας από την αρμόδια αρχή ως εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι εφαρμόζεται η κάτωθι διαδικασία:

α)

Ο φορέας υποβάλλει αίτηση για την απόκτηση της ιδιότητας του εγκεκριμένου μεταφορικού γραφείου στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου εδρεύει.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει πρόγραμμα ασφάλειας στην αρμόδια αρχή. Στο πρόγραμμα περιγράφονται οι μέθοδοι και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από το μεταφορικό γραφείο, ούτως ώστε να συμμορφώνεται προς τον παρόντα κανονισμό και προς το εθνικό πρόγραμμα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας του κράτους μέλους όπου εδρεύει. Στο πρόγραμμα περιγράφεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθείται από το ίδιο το μεταφορικό γραφείο η συμμόρφωση προς τις εν λόγω μεθόδους και διαδικασίες.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επίσης γραπτή δήλωση ότι δεσμεύεται να τηρεί τα πρότυπα ασφάλειας που καθορίζονται στο πρόγραμμά του και να κοινοποιεί εγκαίρως στην αρμόδια αρχή τυχόν αλλαγές του προγράμματός της. Η δήλωση φέρει την υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου του ή του αρμοδίου ασφάλειας.

β)

Η αρμόδια αρχή εξετάζει το πρόγραμμα ασφάλειας προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα ασφαλείας που καθορίζονται στο πρόγραμμα πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα. Η αρμόδια αρχή προβαίνει κατόπιν σε επί τόπου εξακρίβωση στις σχετικές εγκαταστάσεις του αιτούντος, ούτως ώστε να αξιολογήσει κατά πόσον είναι σε θέση να συμμορφωθεί τόσο προς τον παρόντα κανονισμό όσο και προς το εθνικό πρόγραμμα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας του κράτους μέλους όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του.

γ)

Εφόσον η αρμόδια αρχή ικανοποιηθεί από τις πληροφορίες που έχει βάσει των στοιχείων α) και β), μπορεί να ορίσει, να εγκρίνει ή να καταχωρίσει το μεταφορικό γραφείο ως εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο για συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Η παρούσα διαδικασία αρχίζει να ισχύει το αργότερο την 1η Μαρτίου 2008.

6.2.2.

Η ειδική επιθεώρηση ασφαλείας της αρμόδιας αρχής στις εγκαταστάσεις του εγκεκριμένου μεταφορικού γραφείου μπορεί να θεωρηθεί ως επιτόπια εξακρίβωση για τους σκοπούς του σημείου 6.2.1 στοιχείο β).

6.2.3.

Εφόσον η αρμόδια αρχή κρίνει ότι το εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο δεν δύναται πλέον να συμμορφώνεται ούτε προς τον παρόντα κανονισμό ούτε προς το εθνικό πρόγραμμα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας, του αφαιρεί την ιδιότητα του εγκεκριμένου μεταφορικού γραφείου.

6.3.   Διαδικασίες ασφαλείας

6.3.1.

Κατά τον έλεγχο ασφαλείας φορτίου σύμφωνα με το σημείο 6.3.1 στοιχείο β) του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002, τα μεταφορικά γραφεία ή οι αερομεταφορείς:

α)

χρησιμοποιούν μέσα ή μέθοδο, με τα οποία υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ανιχνευθούν απαγορευμένα αντικείμενα, λαμβανομένης υπόψη της φύσης της αποστολής· και

β)

εξασφαλίζουν ότι τα μέσα η μέθοδος που χρησιμοποιούν ανταποκρίνονται πλήρως ή επαρκώς σε πρότυπο ικανό να εξασφαλίσει ότι δεν αποκρύπτονται απαγορευμένα αντικείμενα στο φορτίο.

6.3.2.

Η αρμόδια αρχή κοινοποιεί στην Επιτροπή όλα τα υπόλοιπα μέσα, όπως αναφέρεται στο σημείο 6.3.1 στοιχείο β) σημείο iv) του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002, τα οποία επιτρέπει για τον έλεγχο ασφάλειας φορτίων.

6.4.   Κριτήρια για γνωστούς αποστολείς

6.4.1.

Η δήλωση του γνωστού αποστολέα που αναφέρεται στο σημείο 6.4.1 στοιχείο β) του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002 πραγματοποιείται γραπτώς μία φορά ανά έτος και με τη χρήση τυποποιημένου εθνικού υποδείγματος.

Στη δήλωση πιστοποιείται ότι οι αποστολές δεν περιλαμβάνουν απαγορευμένα αντικείμενα, όπως καταχωρίζονται στα σημεία iv) και v) του προσαρτήματος, όπως αναφέρεται στο σημείο 6.4.1 στοιχείο γ) σημείο i) του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002.

Ο γνωστός αποστολέας αποδέχεται πλήρως την ευθύνη για τη δήλωσή του.

6.4.2.

Όταν μια αποστολή περιλαμβάνει απαγορευμένα αντικείμενα, ο γνωστός αποστολέας διαβεβαιώνει πάντοτε γραπτώς το εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή τον αερομεταφορέα ότι η αποστολή περιλαμβάνει τέτοια αντικείμενα.

6.4.3.

Εάν ο γνωστός αποστολέας δεν είναι πλέον σε θέση να συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις του, αφαιρείται από αυτόν η ιδιότητα του γνωστού αποστολέα από την αρμόδια αρχή ή το εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή τον αερομεταφορέα που ευθύνεται για την επικύρωση.

6.5.   Μεταφορές με αμιγώς εμπορευματικό αεροσκάφος

6.5.1.

Προκειμένου ένα εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή ένας αερομεταφορέας να ορίσει ένα φορέα ως συμβεβλημένο αποστολέα, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ακολουθείται η εξής διαδικασία:

α)

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει γραπτή δήλωση δεσμεύσεων, όπου:

βεβαιώνει ότι έλαβε τις οδηγίες του κράτους μέλους όσον αφορά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, του προσωπικού και της μεταφοράς,

εξασφαλίζει ότι οι οδηγίες του κράτους μέλους για την ασφάλεια κοινοποιούνται στο προσωπικό που εργάζεται στις εγκαταστάσεις της,

διατηρεί το φορτίο ασφαλές έως ότου το παραδώσει σε εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή αερομεταφορέα,

αποδέχεται την υποβολή των αποστολών σε διαδικασίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων ασφαλείας, και

αποδέχεται τη διεξαγωγή απροειδοποίητων ειδικών επιθεωρήσεων ασφαλείας από την αρμόδια αρχή στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν ο συμβεβλημένος αποστολέας συμμορφώνεται προς τις οδηγίες του κράτους μέλους.

Ο φορέας ορίζει τουλάχιστον ένα άτομο υπεύθυνο για την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις της και κοινοποιεί στο εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή στον αερομεταφορέα τα στοιχεία του εν λόγω ατόμου και τον τρόπο επαφής μαζί του.

β)

Το εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή ο αερομεταφορέας τηρεί τα εξής στοιχεία για τον φορέα:

τα στοιχεία της εταιρείας, καθώς και την καλή τη πίστει (bona fide) επαγγελματική διεύθυνσή της,

τη φύση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας,

τα στοιχεία επαφής, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια,

τον αριθμό ΦΠΑ ή τον αριθμό εγγραφής της εταιρείας στα μητρώα, και

τον τραπεζικό της λογαριασμό.

γ)

Εάν το εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή ο αερομεταφορέας ικανοποιηθεί από τα στοιχεία που έλαβε βάσει των στοιχείων α) και β), ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ορισθεί ως συμβεβλημένος αποστολέας.

6.5.2.

Το εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή ο αερομεταφορέας διατηρούν βάση δεδομένων με τις πληροφορίες που αναφέρονται στο σημείο 6.5.1 στοιχείο β). Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιθεωρεί τη βάση δεδομένων.

6.5.3.

Εάν το εγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο ή ο αερομεταφορέας κρίνει ότι ο συμβεβλημένος αποστολέας δεν δύναται πλέον να συμμορφώνεται προς τις οδηγίες του κράτους μέλους, του αφαιρεί την ιδιότητα του συμβεβλημένου αποστολέα.

7.   ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

8.   ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑ

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

9.   ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ, ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑ

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

10.   ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑ

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

11.   ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

12.   ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

12.1.   Εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ασφάλεια πολιτικής αεροπορίας

Το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας περιλαμβάνει απαιτήσεις εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση απείθαρχων επιβατών.

12.2.   Προσωπικό ασφαλείας

12.2.1.   Διοίκηση τομέα ασφάλειας αερομεταφορέα και αερολιμένα

1.

Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι κάθε κοινοτικός αερολιμένας και αερομεταφορέας διαθέτουν κατάλληλα στελεχωμένη διοίκηση του τομέα ασφάλειας. Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι υπάρχει κατάλληλη οργάνωση του τομέα αυτού. Τα ανώτερα στελέχη που είναι υπεύθυνοι για τη συμμόρφωση αερομεταφορέων ή αερολιμένων στις απαιτήσεις ασφαλείας πρέπει να διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα, γνώσεις και πείρα, όπου περιλαμβάνεται:

α)

πείρα σε δραστηριότητες αεροπορικής ασφαλείας· ή

β)

πείρα σε άλλους τομείς σχετιζόμενους με την ασφάλεια, όπως υπηρεσίες σχετιζόμενες με την επιβολή του νόμου, στο στρατό ή αλλού· και

γ)

πιστοποίηση ή ισότιμη έγκριση από την αρμόδια αρχή· και

δ)

γνώσεις στα εξής πεδία:

συστήματα ασφαλείας και έλεγχος πρόσβασης,

ασφάλεια στο έδαφος και κατά την πτήση,

όπλα και απαγορευμένα αντικείμενα,

γενική επισκόπηση επί θεμάτων τρομοκρατίας.

12.3.   Λοιπό προσωπικό

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.

13.   ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στον παρόντα κανονισμό.


(1)  Το παρόν παράρτημα έχει την ίδια διάρθρωση και αρίθμηση με το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2320/2002. Όταν δεν τίθεται σε ισχύ καμιά διάταξη από την παρούσα απόφαση για την εφαρμογή ή την τεχνική προσαρμογή των βασικών προτύπων, αυτό επισημαίνεται ρητά στην αντίστοιχη επικεφαλίδα.

(2)  ΕΕ L 272 της 25.10.1996, σ. 36.

(3)  Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα.

Συνημμένο 1

Αερολιμένας/-ες από τον/τους οποίο/-ους αναχωρούν πτήσεις με προορισμό κοινοτικούς αερολιμένες:

Αερολιμένας Σιγκαπούρης (SIN)

Κροατία:

Αερολιμένας Dubrovnik (DBV)

Αερολιμένας Rijeka (RJK)

Αερολιμένας Pula (PUY)

Αερολιμένας Split (SPU)

Αερολιμένας Zadar (ZAD)

Αερολιμένας Zagreb (ZAG)