12.11.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 301/33


ΚΟΙΝΉ ΔΡΆΣΗ 2008/851/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 10ης Νοεμβρίου 2008

για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμβάλει στην αποτροπή, στην πρόληψη και στην καταστολή των πειρατικών επιθέσεων και των ένοπλων ληστειών στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 14, το άρθρο 25 παράγραφος 3 και το άρθρο 28 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας ότι:

(1)

Στην απόφασή του αριθ. 1814 (2008) σχετικά με την κατάσταση στη Σομαλία που εκδόθηκε στις 15 Μαΐου 2008, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) ζήτησε από τα κράτη και τις περιφερειακές οργανώσεις να συντονίσουν στενά τη δράση τους και να λάβουν μέτρα για την προστασία των πλοίων που συμμετέχουν στη μεταφορά και τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για την Σομαλία και σε δραστηριότητες που έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ.

(2)

Στην απόφασή του αριθ.1816 (2008) σχετικά με την κατάσταση στη Σομαλία που εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου 2008, το ΣΑΗΕ δήλωσε ότι ανησυχεί για την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι πειρατικές επιθέσεις και οι ένοπλες ληστείες σε πλοία, για τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Σομαλία, για την ασφάλεια των θαλάσσιων εμπορικών οδών και για την παγκόσμια ναυτιλία. Το ΣΑΗΕ προέτρεψε ειδικότερα τα κράτη που επιθυμούν να διέρχονται δια των θαλασσίων εμπορικών οδών που βρίσκονται στα ανοικτά των σομαλικών ακτών να ενισχύσουν και να συντονίσουν, συνεργαζόμενα με την Μεταβατική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση (ΜΟΚ), τη δράση για την αποτροπή των πειρατικών επιθέσεων και των ενόπλων ληστειών που διαπράττονται κατά θάλασσα. Το ΣΑΗΕ εξουσιοδότησε τα κράτη που συνεργάζονται με τη ΜΟΚ, και των οποίων τα ονόματα θα έχει κοινοποιήσει η εν λόγω κυβέρνηση εκ των προτέρων στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας και να χρησιμοποιούν κάθε αναγκαίο μέσο προκειμένου να καταστέλλουν τις πειρατικές επιθέσεις και τις ένοπλες ληστείες κατά θάλασσα σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, και τούτο επί έξι μήνες από την έκδοση της απόφασης.

(3)

Στην απόφαση 1838 (2008) για τη Σομαλία, της 7ης Οκτωβρίου 2008, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον διεξαγόμενο σχεδιασμό μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ, και άλλων διεθνών και εθνικών πρωτοβουλιών προς εφαρμογή των αποφάσεων 1814 (2008) και 1816 (2008), και κάλεσε συγκεκριμένα όλα τα κράτη μέλη που έχουν τα μέσα να συνεργαστούν με την Ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση στον αγώνα κατά την πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στην θάλασσα, βάσει της απόφασης 1816 (2008). Κάλεσε επίσης όλα τα κράτη και όλες τις περιφερειακές οργανώσεις να συνεχίσουν τη δράση βάσει της απόφασης 1814 (2008) για την προστασία των νηοπομπών του Παγκοσμίου ανθρωπιστικού προγράμματος, πράγμα ιδιαίτερης σημασίας για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοηθείας στον πληθυσμό της Σομαλίας

(4)

Στα συμπεράσματά του της 26ης Μαΐου 2008, το Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των πειρατικών επιθέσεων στα ανοικτά των σομαλικών ακτών, οι οποίες επηρεάζουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τη διεθνή θαλάσσια κυκλοφορία στην περιοχή και συμβάλλουν σε συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων των ΗΕ. Το Συμβούλιο χαιρετίζει επίσης τις πρωτοβουλίες ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ για την παροχή προστασίας στα πλοία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη ευρύτερης συμμετοχής της διεθνούς κοινότητας στη συνοδεία των σκαφών για να διασφαλιστεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον σομαλικό πληθυσμό.

(5)

Στις 5 Αυγούστου 2008, το Συμβούλιο ενέκρινε γενική αντίληψη για τη διαχείριση κρίσεων σχετικά με δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμβάλει στην εφαρμογή της απόφασης 1816 (2008) του ΣΑΗΕ και στην ειρήνη και διεθνή ασφάλεια στην περιοχή.

(6)

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, το Συμβούλιο επανέλαβε την έντονη ανησυχία του για τις πειρατικές επιθέσεις και τις ένοπλες ληστείες στα ανοικτά των σομαλικών ακτών, εκφράζοντας ιδίως τη λύπη του για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή της απόφασης 1816 του ΣΑΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά των σομαλικών ακτών και την προστασία, στο πλαίσιο των αποφάσεων 1814 (2008) και 1816 (2008) των πλοίων που ναυλώνονται από το Παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα με προορισμό τη Σομαλία, το Συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει στις Βρυξέλλες μια ομάδα συντονισμού η οποία θα στηρίζει τις δράσεις επιτήρησης και προστασίας ορισμένων κρατών μελών στα ανοικτά των σομαλικών ακτών. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο ενέκρινε, αφενός, σχέδιο εφαρμογής της εν λόγω στρατιωτικής δράσης συντονισμού (EU NAVCO) και, αφ’ ετέρου, στρατηγική στρατιωτική επιλογή που αφορά ενδεχόμενη επιχείρηση από πολεμικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη μέλη της, τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν με την Μεταβατική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης 1816 (2008), θα διαθέτουν στρατιωτικά μέσα για την αποτροπή και την καταστολή των πειρατικών επιθέσεων και των ένοπλων ληστειών στα ανοικτά των σομαλικών ακτών.

(7)

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2008, το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή δράση 2008/749/ΚΕΠΠΑ για τη δράση στρατιωτικού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς στήριξη της απόφασης 1816 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (EU NAVCO) (1).

(8)

Μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης Atalanta τα καθήκοντα της ομάδας συντονισμού θα ασκούνται στο πλαίσιο της παρούσας κοινής δράσης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κλείσει η Ομάδα Συντονισμού.

(9)

Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) θα ασκεί τον πολιτικό έλεγχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμβάλει στην αποτροπή των πειρατικών επιθέσεων στα ανοικτά των σομαλικών ακτών, θα της παρέχει στρατηγική διεύθυνση και θα λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 25 τρίτο εδάφιο της Συνθήκης.

(10)

Σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 3 της Συνθήκης, οι λειτουργικές δαπάνες που προκύπτουν από την παρούσα κοινή δράση και έχουν στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στον τομέα της άμυνας είναι σκόπιμο να βαρύνουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με την απόφαση 2007/384/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2007, για τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης της χρηματοδότησης των κοινών εξόδων των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στον τομέα της άμυνας (ΑΘΗΝΑ) (2) (στο εξής «ΑΘΗΝΑ»).

(11)

Το άρθρο 14 παράγραφος 1 της Συνθήκης ΕΕ ορίζει ότι οι κοινές δράσεις προσδιορίζουν τα μέσα που πρέπει να τεθούν στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ για 12 μήνες συνιστά την καλύτερη εκτίμηση με τα σημερινά δεδομένα και ισχύει υπό την επιφύλαξη των τελικών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν σε προϋπολογισμό ο οποίος θα εγκριθεί σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται στα πλαίσια του μηχανισμού ΑΘΗΝΑ.

(12)

Με επιστολή της από 30 Οκτωβρίου 2008 η ΕΕ έστειλε προσφορά στην Μεταβατική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σύμφωνα με την παράγραφο 7 της απόφασης 1816 (2008). Η επιστολή αυτή περιλαμβάνει προτάσεις σχετικά με την άσκηση δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων εκ μέρους άλλων κρατών εκτός της Σομαλίας έναντι ατόμων που συλλαμβάνονται στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας και έχουν διαπράξει, ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπράξει, πειρατεία ή ένοπλη ληστεία.

(13)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Πρωτοκόλλου για τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη ΕΕ και στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Δανία δεν συμμετέχει στην εκπόνηση και στην εφαρμογή αποφάσεων και δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συνέπειες στον τομέα της άμυνας. Η Δανία δεν συμμετέχει στην εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης και, κατά συνέπεια, δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση της επιχείρησης,

ΘΕΣΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ:

Άρθρο 1

Αποστολή

1.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση προς στήριξη των αποφάσεων 1814 (2008), 1816 (2008) και 1838 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών («Atalanta») κατά τρόπο σύμφωνο προς τη δράση που επιτρέπεται σε περίπτωση πειρατείας κατ’ εφαρμογήν των άρθρων 100 και επέκεινα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, που υπεγράφη στο Montego Bay στις 10 Δεκεμβρίου 1982 («Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας») και μέσω ιδίως δεσμεύσεων με τρίτα κράτη προκειμένου να συμβάλει:

στην προστασία των πλοίων που ναυλώνονται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Σομαλίας, σύμφωνα με την εντολή που περιέχεται στην απόφαση 1814 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

στην προστασία των ευάλωτων πλοίων που πλέουν στα ανοικτά της Σομαλίας, καθώς και στην αποτροπή την πρόληψη και την καταστολή των πειρατικών επιθέσεων και των ένοπλων ληστειών στα ανοικτά της Σομαλίας, σύμφωνα με την εντολή που περιέχεται στην απόφαση 1816 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών,

2.   Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται για το σκοπό αυτό μέχρι 500 μίλια από τις ακτές της Σομαλίας ενεργούν σύμφωνα με τον πολιτικό στόχο ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καθορίζεται στην γενική αντίληψη για την διαχείριση κρίσεων την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο στις 5 Αυγούστου 2008.

Άρθρο 2

Εντολή

Η Atalanta, υπό τους όρους που καθορίζονται από το ισχύον διεθνές δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, και τις αποφάσεις 1814 (2008), 1816 (2008) και 1838 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του ορίου των διαθέσιμων δυνατοτήτων της:

α)

παρέχει προστασία στα πλοία που ναυλώνονται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ιδίως όταν πλέουν στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας, μεταξύ άλλων και μέσω της παρουσίας επί των πλοίων ενόπλων της Atalanta,

β)

προσφέρει, εφόσον συντρέχει λόγος, προστασία στα εμπορικά πλοία που πλέουν στις ζώνες που επιτηρεί, μετά από μια εκτίμηση της κατάστασης ανάλογα με την περίπτωση,

γ)

επιτηρεί τις ζώνες στα ανοικτά της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της, στις οποίες ελλοχεύουν κίνδυνοι κατά θάλασσα, ιδίως για τη θαλάσσια κυκλοφορία,

δ)

λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, ακόμα και με χρήση βίας, για να αποτρέψει, να προλάβει και να επέμβει για να σταματήσει τις πειρατικές επιθέσεις ή τις ένοπλες ληστείες που θα μπορούσαν να διαπραχθούν στις ζώνες που επιτηρεί,

ε)

για την ενδεχόμενη άσκηση της δικαιοδοσίας από τα αρμόδια κράτη μέλη, υπό τους όρους του άρθρου 13, μπορεί να συλλάβει και μεταφέρει τους πειρατές ή τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχει υπόνοια πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, στις ζώνες παρουσίας, και να κατάσχει τα πλοία των πειρατών και των ληστών ή τα πλοία που συλλαμβάνονται μετά από πράξη πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, και ευρίσκονται στα χέρια των πειρατών, καθώς και τα επί των πλοίων αυτών αντικείμενα,

στ)

εξασφαλίζει διασύνδεση με τις οργανώσεις και τις οντότητες και με τα κράτη που δρουν στην περιοχή με στόχο την καταπολέμηση των πειρατικών επιθέσεων και των ένοπλων ληστειών στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, συγκεκριμένα τη ναυτική δύναμη «Combined Task Force 150» που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Enduring Freedom».

Άρθρο 3

Διορισμός του Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ

Ο Αντιναύαρχος Phillip Jones διορίζεται Διοικητής Επιχειρήσεων της ΕΕ.

Άρθρο 4

Ορισμός του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της ΕΕ

Το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της ΕΕ εδρεύει στο Northwood, United Kingdom.

Άρθρο 5

Σχεδιασμός και έναρξη της επιχείρησης

Το Συμβούλιο αποφασίζει την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ μετά την έγκριση του σχεδίου επιχειρήσεων και των κανόνων εμπλοκής και έχοντας υπόψη τη γνωστοποίηση εκ μέρους της Ομοσπονδιακής μεταβατικής κυβέρνησης προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της προσφοράς συνεργασίας στην οποία προέβη η ΕΕ κατ’ εφαρμογή του σημείου 7 της απόφασης 1816 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρο 6

Πολιτικός έλεγχος και στρατηγική διεύθυνση

1.   Η ΕΠΑ ασκεί τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ, υπό την ευθύνη του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την ΕΠΑ να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 25 της Συνθήκης. Η εξουσιοδότηση αυτή περιλαμβάνει την εξουσία για τροποποίηση των εγγράφων σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων του σχεδίου επιχειρήσεων, της δομής διοίκησης και των κανόνων εμπλοκής. Η εξουσιοδότηση αυτή περιλαμβάνει επίσης την εξουσία για λήψη αποφάσεων σχετικών με το διορισμό του Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ ή/ και του Διοικητή Δυνάμεων της ΕΕ. Το Συμβούλιο, επικουρούμενο από τον ΓΓ/ΥΕ, διατηρεί την αρμοδιότητά του να λαμβάνει απόφαση για τους στόχους και τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ.

2.   Η ΕΠΑ υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο κατά τακτά διαστήματα.

3.   Η ΕΠΑ λαμβάνει, κατά τακτά διαστήματα, εκθέσεις από τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CEUMC) σχετικά με τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ. Η ΕΠΑ μπορεί να καλεί το Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ ή/ και το Διοικητή Δυνάμεων της ΕΕ στις συνεδριάσεις της, οσάκις απαιτείται.

Άρθρο 7

Στρατιωτική διεύθυνση

1.   Η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (EUMC) παρακολουθεί την ομαλή εκτέλεση της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ που διεξάγεται υπό την ευθύνη του Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ.

2.   Η EUMC λαμβάνει εκθέσεις από το Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ σε τακτά διαστήματα. Μπορεί να καλεί τον Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ ή/ και τον Διοικητή Δυνάμεων της ΕΕ στις συνεδριάσεις της, οσάκις απαιτείται.

3.   Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργεί ως βασικό σημείο επαφής με το Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ.

Άρθρο 8

Συνοχή της δράσης της ΕΕ

Η Προεδρία, ο ΓΓ/ΥΕ, ο Διοικητής Επιχειρήσεων της ΕΕ και ο Διοικητής Δυνάμεων της ΕΕ διασφαλίζουν στενό συντονισμό των αντιστοίχων δράσεών τους προς εκτέλεση της παρούσας κοινής δράσης.

Άρθρο 9

Σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, τη Σομαλία, τις γειτονικές χώρες και άλλους παράγοντες

1.   Ο ΓΓ/ΥΕ ενεργεί, σε στενό συντονισμό με την Προεδρία, ως βασικό σημείο επαφής με τα Ηνωμένα Έθνη, τους ειδικευμένους οργανισμούς τους, τις αρχές της Σομαλίας και τις αρχές των γειτονικών χωρών και με άλλους σχετικούς παράγοντες. Στις επαφές του με την Αφρικανική ένωση, ο ΓΓ/ΥΕ επικουρείται από τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ στην Αφρικανική ένωση, σε στενή συνεργασία με την προεδρία.

2.   Σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο Διοικητής Επιχειρήσεων της ΕΕ ενεργεί ως σημείο επαφής, συγκεκριμένα, με τις οργανώσεις πλοιοκτητών, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Άρθρο 10

Συμμετοχή τρίτων χωρών

1.   Με την επιφύλαξη της αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη λήψη αποφάσεων και του ενιαίου θεσμικού πλαισίου, και σύμφωνα με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τρίτα κράτη μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

2.   Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την ΕΠΑ να καλεί τρίτα κράτη να παράσχουν συνεισφορές και να λαμβάνει, κατ’ εισήγηση του Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ και της EUMC, τις σχετικές αποφάσεις για την αποδοχή των προτεινόμενων συνεισφορών.

3.   Οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων για τη συμμετοχή τρίτων κρατών καθορίζονται με συμφωνίες συναπτόμενες με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 24 της Συνθήκης ΕΕ. Ο ΓΓ/ΥΕ, επικουρώντας την Προεδρία, δύναται να διαπραγματεύεται εξ ονόματός της τις σχετικές συμφωνίες. Εφόσον η ΕΕ και ένα τρίτο κράτος έχουν συνάψει συμφωνία που διαμορφώνει πλαίσιο για τη συμμετοχή του εν λόγω τρίτου κράτους σε επιχειρήσεις της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, οι διατάξεις της συμφωνίας αυτής εφαρμόζονται και όσον αφορά την παρούσα επιχείρηση.

4.   Τα τρίτα κράτη που παρέχουν σημαντική στρατιωτική συμβολή στη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην επιχείρηση όσον αφορά την καθημερινή διαχείριση της επιχείρησης.

5.   Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την ΕΠΑ να λάβει σχετικές αποφάσεις για τη σύσταση Επιτροπής Συνεισφερόντων, στην περίπτωση που τρίτα κράτη παράσχουν σημαντική στρατιωτική συμβολή.

6.   Οι όροι μεταφοράς συλληφθέντων προς ένα τρίτο κράτος που συμμετέχει στην επιχείρηση αποφασίζονται κατά την σύναψη ή την εφαρμογή των συμφωνιών συμμετοχής της παραγράφου 3.

Άρθρο 11

Καθεστώς των δυνάμεων υπό την ηγεσία της ΕΕ

Το καθεστώς των υπό την ηγεσία της ΕΕ δυνάμεων και του προσωπικού τους συμπεριλαμβανομένων των προνομίων, των ασυλιών και περαιτέρω απαιτουμένων εγγυήσεων για την ολοκλήρωση και την ομαλή λειτουργία της αποστολής τους, που:

σταθμεύουν ή είναι παρόντες στο έδαφος τρίτων κρατών,

επιχειρούν στα χωρικά ύδατα τρίτων κρατών ή στα εσωτερικά τους ύδατα,

αποφασίζεται με τη διαδικασία του άρθρου 24 της συνθήκης. Ο ΓΓ/ΥΕ, που επικουρεί την Προεδρία, μπορεί να διαπραγματευθεί τις σχετικές λεπτομέρειες εξ ονόματος αυτής.

Άρθρο 12

Μεταφορά των συλληφθέντων ενόψει της άσκησης δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων

1.   Βάσει της αποδοχής εκ μέρους της Σομαλίας, όσον αφορά την άσκηση δικαιοδοσίας από κράτη μέλη ή τρίτα κράτη, αφενός, και βάσει του άρθρου 105 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, αφετέρου, τα πρόσωπα που διέπραξαν ή υφίστανται υπόνοιες ότι διέπραξαν πράξεις πειρατείας ή ένοπλες ληστείες, και συλλαμβάνονται στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας, ή στην ανοικτή θάλασσα, καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν προς τέλεση των πράξεων αυτών, μεταβιβάζονται:

στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους ή του τρίτου κράτους που συμμετέχει στην επιχείρηση, του οποίου το πλοίο που πραγματοποίησέ τη σύλληψη φέρει τη σημαία, ή

αν το κράτος αυτό δεν μπορεί ή δεν θέλει να ασκήσει τη δικαιοδοσία του, σε κράτος μέλος ή τρίτο κράτος που επιθυμεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του έναντι των προαναφερομένων προσώπων ή αντικειμένων.

2.   Κανένα από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 άτομα δεν μπορεί να μεταφερθεί σε τρίτο κράτος εάν οι όροι αυτής της προσαγωγής δεν έχουν αποφασιστεί με αυτό το κράτος κατά τρόπο σύμφωνο με τις διατάξεις του εφαρμοστέου διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι κανείς δεν θα υποβληθεί στην ποινή του θανάτου, σε βασανιστήρια ή σε κάθε άλλη βάρβαρη, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση.

Άρθρο 13

Σχέσεις με τα κράτη σημαίας των προστατευόμενων πλοίων

Οι όροι παρουσίας επί των εμπορικών πλοίων, ιδίως εκείνων που ναυλώνονται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, μονάδων που ανήκουν στην Atalanta περιλαμβανομένων των προνομίων και ασυλιών και των λοιπών εγγυήσεων που συνδέονται με την ορθή διεξαγωγή της επιχείρισης, θεσπίζονται με το κράτος της σημαίας αυτών των πλοίων.

Άρθρο 14

Χρηματοδοτικές ρυθμίσεις

1.   Ο μηχανισμός ΑΘΗΝΑ διαχειρίζεται τις κοινές δαπάνες της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ.

2.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες της Στρατιωτικής Επιχείρησης της ΕΕ ορίζεται σε 8,3 εκατομμύρια EUR. Το ποσοστό του ποσού αναφοράς κατά το άρθρο 33 παράγραφος 3 της απόφασης ΑΘΗΝΑ είναι 30 %.

Άρθρο 15

Γνωστοποίηση πληροφοριών στον ΟΗΕ και σε τρίτους

1.   Ο ΓΓ/ΥΕ εξουσιοδοτείται να γνωστοποιεί στον ΟΗΕ και σε τρίτους που συμμετέχουν στην παρούσα κοινή δράση, διαβαθμισμένες πληροφορίες και έγγραφα της ΕΕ που συντάσσονται για τους σκοπούς της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ μέχρι το επίπεδο ασφαλείας που τους αφορά και σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας του Συμβουλίου (3).

2.   Ο ΓΓ/ΥΕ εξουσιοδοτείται να γνωστοποιεί στον ΟΗΕ και σε τρίτους που συμμετέχουν στην παρούσα κοινή δράση, μη διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΕ που αφορούν τις συζητήσεις του Συμβουλίου σχετικά με την επιχείρηση, τα οποία καλύπτονται από την υποχρέωση επαγγελματικού απορρήτου σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου (4).

Άρθρο 16

Έναρξη και λήξη ισχύος

1.   Η παρούσα κοινή δράση αρχίζει να ισχύει από την ημέρα της θέσπισής της.

2.   Η κοινή δράση 2008/749/ΚΕΠΠΑ καταργείται την ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία της ομάδας συντονισμού που συστάθηκε από την εν λόγω κοινή δράση. Η θητεία της ομάδας λήγει την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης του άρθρου 6 της παρούσας κοινής δράσης.

3.   Η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ ολοκληρώνεται 12 μήνες μετά την αρχική δήλωση λειτουργικής ικανότητος της επιχείρησης, με την επιφύλαξη παράτασης των αποφάσεων 1814 (2008) και 1816 (2008) του ΣΑΗΕ.

4.   Η παρούσα κοινή δράση καταργείται μετά την αποχώρηση όλων των δυνάμεων της ΕΕ, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό για τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ, και με την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων της απόφασης ΑΘΗΝΑ.

Άρθρο 17

Δημοσίευση

1.   Η παρούσα κοινή δράση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Οι αποφάσεις της ΕΠΑ σχετικά με τους διορισμούς Διοικητή Επιχειρήσεων της ΕΕ και/ή Διοικητή Δυνάμεων της ΕΕ καθώς και οι αποφάσεις της ΕΠΑ σχετικά με την αποδοχή των συνεισφορών τρίτων κρατών και τη σύσταση επιτροπής χορηγών θα δημοσιευθούν επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2008.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

B. KOUCHNER


(1)  ΕΕ L 252, 20.9.2008, σ. 39.

(2)  ΕΕ L 152, 13.6.2007, σ. 14.

(3)  Απόφαση 2001/264/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2001, για την έγκριση του κανονισμού ασφαλείας του Συμβουλίου (ΕΕ L 101, 11.4.2001, σ. 1).

(4)  Απόφαση 2004/338/ΕΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 22ας Μαρτίου 2004, για την έγκριση του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΕ L 106, 15.4.2004, σ. 22).