10.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 332/20


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 30ής Οκτωβρίου 2008

για καθορισμό, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των τιμών των ταξινομήσεων στα συστήματα παρακολούθησης των κρατών μελών, βάσει των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 6016]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2008/915/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (1), και συγκεκριμένα το τμήμα 1.4.1 σημείο ix) του παραρτήματος V της εν λόγω οδηγίας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο ii) της οδηγίας 2000/60/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να προστατεύουν, να αναβαθμίζουν και να αποκαθιστούν όλα τα συστήματα επιφανειακών υδάτων, με σκοπό την επίτευξη καλής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων το αργότερο δεκαπέντε έτη μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της οδηγίας, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος V της εν λόγω οδηγίας. Το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο iii) της οδηγίας 2000/60/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να προστατεύουν και να αναβαθμίζουν όλα τα τεχνητά και ιδιαιτέρως τροποποιημένα υδατικά συστήματα, με σκοπό την επίτευξη καλού οικολογικού δυναμικού και καλής χημικής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων το αργότερο δεκαπέντε έτη μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της οδηγίας, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος V της εν λόγω οδηγίας. Σύμφωνα με το σημείο i) του τμήματος 1.4.1. του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, οι αναφορές στην οικολογική κατάσταση πρέπει να ερμηνεύονται ως αναφορές στο οικολογικό δυναμικό όσον αφορά τα τεχνητά και ιδιαιτέρως τροποποιημένα υδατικά συστήματα.

(2)

Το τμήμα 1.4.1 του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ ορίζει μια διαδικασία για την εξασφάλιση της συγκρισιμότητας, μεταξύ των κρατών μελών, των αποτελεσμάτων της βιολογικής παρακολούθησης, η οποία αποτελεί ζωτικό τμήμα της ταξινόμησης της οικολογικής κατάστασης. Προς τούτο απαιτείται σύγκριση των αποτελεσμάτων των συστημάτων παρακολούθησης και ταξινόμησης των κρατών μελών, μέσω ενός δικτύου διαβαθμονόμησης, το οποίο θα συνίσταται σε τόπους παρακολούθησης σε κάθε κράτος μέλος και σε κάθε οικοπεριοχή της Κοινότητας. Η οδηγία 2000/60/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να συλλέγουν, κατά περίπτωση, τις απαραίτητες πληροφορίες για τους τόπους που περιλαμβάνονται στο δίκτυο διαβαθμονόμησης, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εκτίμηση της συνέπειας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης με τους κανονιστικούς ορισμούς του τμήματος 1.2 του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, καθώς και η συγκρισιμότητα των συστημάτων ταξινόμησης μεταξύ των κρατών μελών.

(3)

Με την απόφαση 2005/646/ΕΚ της Επιτροπής, της 17ης Αυγούστου 2005, για την κατάρτιση πίνακα καταγραφής των τόπων που θα σχηματίσουν το δίκτυο διαβαθμονόμησης σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), δημιουργήθηκε πίνακας καταγραφής των τόπων που συγκροτούν το δίκτυο διαβαθμονόμησης το οποίο αναφέρεται στο τμήμα 1.4.1 σημείο vii) του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

(4)

Προκειμένου να διεξαχθεί η διαβαθμονόμηση, τα κράτη μέλη χωρίστηκαν σε γεωγραφικές ομάδες διαβαθμονόμησης, οι οποίες περιλαμβάνουν κράτη μέλη που διαθέτουν κοινούς τύπους συστημάτων επιφανειακών υδάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τμήμα 2 του παραρτήματος της απόφασης 2005/646/ΕΚ. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε ομάδα να συγκρίνει τα αποτελέσματά της και να πραγματοποιήσει τη διαβαθμονόμηση μεταξύ των μελών της.

(5)

Η διαβαθμονόμηση διεξάγεται σε επίπεδο βιολογικών στοιχείων με σύγκριση των αποτελεσμάτων της ταξινόμησης των εθνικών συστημάτων παρακολούθησης για κάθε βιολογικό στοιχείο και για κάθε κοινό τύπο συστημάτων επιφανειακών υδάτων μεταξύ των κρατών μελών που ανήκουν στην ίδια γεωγραφική ομάδα διαβαθμονόμησης και με εκτίμηση της συνάφειας των αποτελεσμάτων με τους προαναφερθέντες κανονιστικούς ορισμούς.

(6)

Στην «Τεχνική έκθεση της διαβαθμονόμησης σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα» περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος διεξαγωγής της διαβαθμονόμησης για τις κατηγορίες των υδάτων και τα στοιχεία βιολογικής ποιότητας που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

(7)

Η Επιτροπή διευκόλυνε τη διεξαγωγή της διαβαθμονόμησης μέσω του Ινστιτούτου για το περιβάλλον και την αειφορία του Κοινού Κέντρου Ερευνών στο Ίσπρα (Ιταλία), το οποίο συντόνισε τις τεχνικές εργασίες.

(8)

Η διαβαθμονόμηση είναι μια πολύπλοκη επιστημονική και τεχνική εργασία. Οι γεωγραφικές ομάδες διαβαθμονόμησης χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθοδολογικές επιλογές για να φέρουν σε πέρας τη διαβαθμονόμηση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δεδομένων παρακολούθησης για τα διάφορα βιολογικά στοιχεία ποιότητας και το στάδιο ανάπτυξης των εθνικών συστημάτων παρακολούθησης και ταξινόμησης. Προκειμένου να ενισχυθεί η στατιστική αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, οι περισσότερες μεθοδολογίες που χρησιμοποίησαν οι γεωγραφικές ομάδες διαβαθμονόμησης περιλαμβάνουν χρήση δεδομένων από όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς παρακολούθησης, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος των κλάσεων κατάστασης, από άριστη έως κακή κατάσταση. Συνεπώς χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα παρακολούθησης και από τόπους που δεν εντάσσονται στο δίκτυο διαβαθμονόμησης, δεδομένου ότι το τελευταίο περιλαμβάνει περιορισμένο μόνο αριθμό τόπων άριστης, καλής ή μέτριας κατάστασης.

(9)

Η Επιτροπή παρέλαβε αποτελέσματα της διαβαθμονόμησης για σειρά βιολογικών στοιχείων ποιότητας που περιλαμβάνουν και τον καθορισμό της οικολογικής κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπεβλήθησαν αποτελέσματα για ορισμένες μόνο παραμέτρους των βιολογικών στοιχείων ή για ορισμένα μόνο από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε κάποια γεωγραφική ομάδα διαβαθμονόμησης. Κατά συνέπεια η Επιτροπή θεωρεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν εξασφαλίζεται πλήρως η συγκρισιμότητα. Συνεπώς, τα περαιτέρω αποτελέσματα διαβαθμονόμησης ίσως να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής απόφασης όταν τα κράτη μέλη θα έχουν υποβάλλει τις σχετικές πληροφορίες σύμφωνα με το τμήμα 1.4.1 του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

(10)

Απαιτείται η έγκαιρη έγκριση των διαθέσιμων αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση των πρώτων σχεδίων και προγραμμάτων μέτρων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 13 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

(11)

Με βάση τα αποτελέσματα της διαβαθμονόμησης, οι τιμές των λόγων οικολογικής ποιότητας για τα όρια μεταξύ των κλάσεων οικολογικής κατάστασης για τα συστήματα ταξινόμησης των κρατών μελών πρέπει να αντιστοιχούν σε ισοδύναμη οικολογική κατάσταση. Οι διαφορές των τιμών για τα ίδια βιολογικά στοιχεία ποιότητας οφείλονται σε διαφορές των εθνικών μεθόδων. Επιπλέον, εξαιτίας των διαφορών στις μεθόδους υπολογισμού και άλλων αιτίων, δεν είναι δυνατή η σύγκριση των τιμών των λόγων οικολογικής ποιότητας για διαφορετικά βιολογικά στοιχεία ποιότητας.

(12)

Ορισμένες παράμετροι όπως η συγκέντρωση χλωροφύλλης-α, ο βιοόγκος φυτοπλαγκτόν, το ποσοστό κυανοβακτηρίων ή τα όρια βάθους για μακροφύκη και τα αγγειόσπερμα δεν καλύπτουν πλήρως βιολογικά στοιχεία ποιότητας. Εντούτοις, λόγω της διαθεσιμότητας στοιχείων και μεθόδων εκτίμησης, αποτελούν μία από τις βάσεις της διαβαθμονόμησης για λίμνες και παράκτια ύδατα. Οι τιμές των εν λόγω παραμέτρων μπορούν να συγκριθούν άμεσα για τα διάφορα κράτη μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές στη δειγματοληψία και στις αναλυτικές μεθόδους. Για τους λόγους αυτούς, εκτός των λόγων οικολογικής ποιότητας, πρέπει να συμπεριληφθούν στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, ως μέρος των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης, και απόλυτες τιμές για τις εν λόγω παραμέτρους.

(13)

Τα αποτελέσματα πρέπει να αναφέρονται στην οικολογική κατάσταση. Εάν κάποια υδατικά συστήματα που αντιστοιχούν σε τύπους διαβαθμονόμησης έχουν καθοριστεί ως ιδιαίτερα τροποποιημένα υδατικά συστήματα βάσει του άρθρου 4 παράγραφος 3 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, τα αποτελέσματα που περιέχονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθεί συμπέρασμα για το καλό οικολογικό τους δυναμικό, λαμβανομένων υπόψη των τροποποιήσεων των φυσικών τους χαρακτηριστικών και τη συναφή χρήση των υδάτων τους, σύμφωνα με τους κανονιστικούς ορισμούς του παραρτήματος V, τμήμα 1.2.5 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

(14)

Όπως προβλέπεται στο τμήμα 1.4.1 σημείο iii) του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν τα αποτελέσματα της διαβαθμονόμησης στα εθνικά τους συστήματα ταξινόμησης προκειμένου να καθορίσουν τα όρια μεταξύ της άριστης και της καλής κατάστασης και μεταξύ της καλής και της μέτριας κατάστασης για όλους τους εθνικούς τους τύπους. Για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης στα εθνικά συστήματα ταξινόμησης και για την εξαγωγή συνθηκών αναφοράς έχουν καταρτιστεί κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να υποστηριχτεί η εφαρμογή των αποτελεσμάτων.

(15)

Οι πληροφορίες οι οποίες θα διατεθούν μέσω της εφαρμογής των προγραμμάτων παρακολούθησης που προβλέπονται στο άρθρο 8 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ και η ανασκόπηση και επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των περιοχών των λεκανών απορροής ποταμών που προβλέπονται στο άρθρο 5 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν νέες ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσαρμογή λόγω επιστημονικής και τεχνικής προόδου των συστημάτων παρακολούθησης και ταξινόμησης των κρατών μελών και τελικά σε αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της διαβαθμονόμησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητά τους.

(16)

Τα μέτρα που προβλέπει η παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που ορίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Για τους σκοπούς του τμήματος 1.4.1 σημείο iii) του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιούν στα εθνικά τους συστήματα παρακολούθησης και ταξινόμησης τις τιμές των ορίων μεταξύ των κλάσεων που τίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2008.

Για την Επιτροπή

Σταύρος ΔΗΜΑΣ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 243 της 19.9.2005, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Αλπική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Λεκάνη απορροής (km2)

Υψόμετρο και γεωμορφολογία

Αλκαλικότητα

Καθεστώς ροής

R-A1

Μικρός έως μεσαίος, μεγάλου υψομέτρου, ασβεστολιθικός

10-1 000

800-2 500 m (λεκάνη απορροής), ογκόλιθοι/κροκάλες

υψηλής (αλλά όχι εξαιρετικά υψηλής) αλκαλικότητας

 

R-A2

Μικρός έως μεσαίος, μεγάλου υψομέτρου, πυριτικός

10-1 000

500-1 000 m (μέγιστο υψόμετρο λεκάνης απορροής 3 000 m, μέσο 1 500 m), ογκόλιθοι

μη ασβεστολιθικός (γρανίτης, μεταμορφικός) μέσης έως χαμηλής αλκαλικότητας

καθεστώς ροής από λιώσιμο χιονιού-πάγου

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο της διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-A1:

Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία

Τύπος R-A2:

Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος R-A1

Αυστρία

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών (χειρότερη περίπτωση μεταξύ πολυμετρικών δεικτών γενικής υποβάθμισης και σαπροβιωτικού (σαπροφυτικού) δείκτη)

0,80

0,60

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,93

0,79

Γερμανία

PERLODES — Mέθοδος εκτίμησης των υδατορευμάτων βάσει του μακροζωοβένθους

0,80

0,60

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,97

0,73

Σλοβενία

Σλοβενικό σύστημα εκτίμησης βενθικών ασπονδύλων:

Πολυμετρικός δείκτης (Υδρομορφολογία/Γενική υποβάθμιση), σαπροβιωτικός (σαπροφυτικός) δείκτης

0,80

0,60

Τύπος R-A2

Αυστρία

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών (χειρότερη περίπτωση μεταξύ πολυμετρικών δεικτών γενικής υποβάθμισης και σαπροβιωτικού (σαπροφυτικού) δείκτη)

0,80

0,60

Γαλλία (Άλπεις)

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,93

0,71

Γαλλία (Πυρηναία)

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,94

0,81

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,95

0,71

Ισπανία

Ιβηρικός BMWP (IBMWP)

0,83

0,53

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοβένθος

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος R-A1

Αυστρία

Πολυμετρική μέθοδος που αποτελείται από 3 ενότητες/μετρικές (Τροφικός δείκτης, σαπροβιωτικός (σαπροφυτικός) δείκτης, Είδη αναφοράς)

0,87

0,56

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,86

0,71

Γερμανία

Γερμανική μέθοδος εκτίμησης των μακροφύτων και του φυτοβένθους (PHYLIB)

0,73

0,54

Σλοβενία

Πολυμετρική μέθοδος που αποτελείται από 2 ενότητες/μετρικές

0,80

0,60

Τύπος R-A2

Αυστρία

Πολυμετρική μέθοδος που αποτελείται από 3 ενότητες/μετρικές (Τροφικός δείκτης, σαπροβιωτικός (σαπροφυτικός) δείκτης, Είδη αναφοράς)

0,87

0,56

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,86

0,71

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS) (Lenoir & Coste, 1996)

0,94

0,74

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Κεντρική/Βαλτική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Λεκάνη απορροής

(km2)

Υψόμετρο και γεωμορφολογία

Αλκαλικότητα

(meq/l)

R-C1

Μικρός πεδινός πυριτική άμμος

10-100

πεδινή, κυριαρχείται από αμμώδες υπόστρωμα (μικρό μέγεθος κόκκων), πλάτος 3-8 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

> 0,4

R-C2

Μικρός πεδινός πυριτικός βράχος

10-100

πεδινή, βραχώδες υλικό πλάτος 3-8 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

< 0,4

R-C3

Μικρός μεσαίου υψομέτρου πυριτικός

10-100

μεσαίου υψομέτρου, βραχώδης (γρανίτης) — χαλικώδες υπόστρωμα, πλάτος 2-10 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

< 0,4

R-C4

Μεσαίος πεδινός μικτός

100-1 000

πεδινή, υπόστρωμα αμμώδες έως χαλικώδες, πλάτος 8-25 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

> 0,4

R-C5

Πλατύς πεδινός μικτός

1 000-10 000

πεδινή, ζώνη κυπρινοειδών, διακύμανση ταχύτητας, μέγιστο υψόμετρο στη λεκάνη απορροής: 800 m, > πλάτος 25 m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

> 0,4

R-C6

Μικρός, πεδινός, ασβεστολιθικός

10-300

πεδινή, υπόστρωμα χαλικώδες (ασβεστόλιθος), πλάτος 3-10m (μέγεθος φουσκωμένου ποταμού)

> 2

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-C1:

Βέλγιο (Φλάνδρα), Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C2:

Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C3:

Αυστρία, Βέλγιο (Βαλλονία), Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Λεττονία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C4:

Βέλγιο (Φλάνδρα), Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C5:

Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία. Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος R-C6:

Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλους τους τύπους που περιγράφονται ανωτέρω

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Αυστρία

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών (χειρότερη περίπτωση μεταξύ πολυμετρικών δεικτών γενικής υποβάθμισης και σαπροβιωτικού (σαπροφυτικού) δείκτη)

0,80

0,60

Βέλγιο (Φλάνδρα)

Πολυμετρικός δείκτης μακροασπονδύλων Φλάνδρας (MMIF)

0,90

0,70

Βέλγιο (Βαλλονία)

Indice Biologique Global Normalisé (IBGN) (Πρότυπο AFNOR NF T 90 350, 1992), και «Προσωρινός ορισμός καλής κατάστασης», Υπουργείο Περιφέρειας Βαλλονίας (2007)

0,97

0,74

Δανία

Δείκτης πανίδας ρευμάτων Δανίας (DSFI)

1,00

0,71

Γερμανία

PERLODES — Mέθοδος εκτίμησης των υδατορευμάτων βάσει του μακροζωοβένθους

0,80

0,60

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,94

0,80

Ιρλανδία

Σύστημα βαθμολόγησης ποιότητας (Q-value)

0,85

0,75

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,96

0,72

Λουξεμβούργο

Ταξινόμηση Λουξεμβούργου DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN), Πρότυπο AFNOR NF NF T 90 350, 1992 και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 07 αριθ. 4 της 11ης Απριλίου 2007.

0,96

0,72

Κάτω Χώρες

KRW-maatlat

0,80

0,60

Πολωνία

BMWP (BMWP-PL) που επαληθεύτηκε με τροποποιημένο δείκτη ποικιλότητας Margalef

0,89

0,68

Ισπανία

Πολυμετρικοί δείκτες βόρειας Ισπανίας

0,93

0,70

Σουηδία

Δείκτης DJ (Dahl & Johnson 2004)

0,80

0,60

Ηνωμένο Βασίλειο

Εργαλείο ταξινόμισης ασπονδύλων ποταμών (RICT)

0,97

0,86

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοβένθος

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Αυστρία

Πολυμετρική μέθοδος που αποτελείται από 3 ενότητες/μετρικές (Τροφικός δείκτης, σαπροβιωτικός (σαπροφυτικός) δείκτης, Είδη αναφοράς)

Όλοι οι τύποι υψόμετρο < 500 m

0,70

0,42

Όλοι οι τύποι υψόμετρο > 500 m

0,71

0,42

Βέλγιο (Φλάνδρα)

Αναλογίες ευαίσθητων στις επιπτώσεις και συναφών με τις επιπτώσεις διατόμων (PISIAD)

Όλοι οι τύποι

0,80

0,60

Βέλγιο (Βαλλονία)

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS) (Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 (2000) και «Προσωρινός ορισμός καλής κατάστασης», Υπουργείο Περιφέρειας Βαλλονίας (2007)

Όλοι οι τύποι

0,93

0,68

Εσθονία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

Όλοι οι τύποι

0,85

0,70

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 (2000) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

Εθνικοί τύποι 1, 2 και 4

0,93

0,80

Εθνικός τύπος 3

0,92

0,77

Γερμανία

Γερμανική μέθοδος εκτίμησης των μακροφύτων και του φυτοβένθους (PHYLIB)

R-C1

0,67

0,43

R-C3

0,67

0,43

R-C4

0,61

0,43

R-C5

0,73

0,55

Ιρλανδία

Αναθεωρημένη μορφή Δείκτη τροπικών διατόμων (TDI)

Όλοι οι τύποι

0,93

0,78

Λουξεμβούργο

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

Όλοι οι τύποι

0,85

0,70

Κάτω Χώρες

KRW Maatlat

Όλοι οι τύποι

0,80

0,60

Ισπανία

Πολυμετρική διατόμων (MDIAT)

Όλοι οι τύποι

0,93

0,70

Σουηδία

Σουηδικές μέθοδοι εκτίμησης, Σουηδικοί κανονισμοί EPA (NFS 2008:1) βάσει του Δείκτη ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

Όλοι οι τύποι

0,89

0,74

Ηνωμένο Βασίλειο

Εκτίμηση διατόμων για την οικολογική κατάσταση ποταμών (DARES)

Όλοι οι τύποι

0,93

0,78

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Ανατολική-Ηπειρωτική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Οικολογική περιοχή

Λεκάνη απορροής

(km2)

Υψόμετρο

(m)

Γεωλογία

Υπόστρωμα

R-E1

Καρπάθια: μικρός έως μέτριος, ενδιάμεσο υψόμετρο

10

10-1 000

500-800

πυριτικοί

χαλίκια και βράχοι

R-E2

Πεδιάδες: μεσαίου μεγέθους, πεδινός

11 και 12

100-1 000

< 200

μεικτή

άμμος και ιλύς

R-E4

Πεδιάδες: μεσαίου μεγέθους, ενδιάμεσο υψόμετρο

11 και 12

100-1 000

200-500

μεικτή

άμμος και χαλίκια:

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-E1:

Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία

Τύπος R-E2:

Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία

Τύπος R-E4:

Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύποι R-E1, R-E2, R-E4

Σλοβακία

Σλοβακικό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών

0,80

0,60

Τύπος R-E4

Αυστρία

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης ποταμών (χειρότερη περίπτωση μεταξύ πολυμετρικών δεικτών γενικής υποβάθμισης και σαπροβιωτικού (σαπροφυτικού) δείκτη)

0,80

0,60

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Μεσογείου

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Λεκάνη απορροής (km2)

Υψόμετρο (m)

Γεωλογία

Καθεστώς ροής

R-M1

Μικρά μεσαίου υψομέτρου μεσογειακά ρεύματα

10-100

200-800

Μεικτή

Εξαιρετικά εποχιακή

R-M2

Μικρά/Μεσαία πεδινά μεσογειακά ρεύματα

10-1 000

< 400

Μεικτή

Εξαιρετικά εποχιακή

R-M4

Μικρά/Μεσαία ορεινά μεσογειακά ρεύματα

10-1 000

400-1 500

Μη πυριτική

Εξαιρετικά εποχιακή

R-M5

Μικρός, πεδινός, προσωρινός

10-100

< 300

Μεικτή

Προσωρινή

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-M1:

Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία

Τύπος R-M2:

Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία

Τύπος R-M4:

Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Τύπος R-M5:

Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

R-M1

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Πρότυπο AFNOR NF T 90 350 (1992) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no 14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,94

0,81

Ελλάδα

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,95

0,71

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,97

0,72

Πορτογαλία

Δείκτης βόρειων ασπονδύλων Πορτογαλίας, IPtIN

0,92

0,69

Ισπανία

IBMWP

0,78

0,48

R-M2

Ελλάδα

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,94

0,71

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,94

0,70

Πορτογαλία

Δείκτης βόρειων ασπονδύλων Πορτογαλίας, IPtIN

0,87

0,66

R-M4

Κύπρος

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,97

0,73

Ελλάδα

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,96

0,72

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,94

0,70

Ισπανία

IBMWP

0,83

0,51

R-M5

Ιταλία

Κοινός μετρικός δείκτης διαβαθμονόμησης STAR (STAR_ICMi)

0,97

0,73

Πορτογαλία

Δείκτης νότιων ασπονδύλων Πορτογαλίας, IPtIN

0,98

0,72

Ισπανία

IBMWP

0,91

0,55

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοβένθος

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

R-M1

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 (2000) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no 14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,93

0,80

Πορτογαλία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,84

0,62

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,90

0,67

R-M2

Γαλλία

Γαλλική ταξινόμηση DCE Indice Biologique Diatomées (IBD) Πρότυπο AFNOR NF T 90-354 (2000) και εγκύκλιος MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 no 14 της 28ης Ιουλίου 2005 που τροποποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007

0,93

0,80

Πορτογαλία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,84

0,62

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,93

0,70

R-M4

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,91

0,68

R-M5

Πορτογαλία

Ευρωπαϊκός δείκτης (ΕΟΚ)

0,85

0,64

Ισπανία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,95

0,71

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Ποταμοί

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Βόρεια

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός ποταμού

Λεκάνη απορροής (τμήματος)

Υψόμετρο και γεωμορφολογία

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Οργανικά υλικά

(mg Pt/l)

R-N1

Μικρός, πεδινός, πυριτικός, μέτρια αλκαλικότητα

10-100 km2

< 200 m ή κάτω της υψηλότερης ακτογραμμής

0,2-1

< 30

(<150 στην Ιρλανδία)

R-N3

Μικρός/Μέτριος, πεδινός, οργανικός

10-1 000 km2

< 0,2

> 30

R-N4

Μέτριος, πεδινός, πυριτικός, μέτρια αλκαλικότητα

100-1 000 km2

0,2-1

< 30

R-N5

Μικρός μεσαίου υψομέτρου, πυριτικός

10-100 km2

Μεταξύ πεδιάδων και υψιπέδων

< 0,2

< 30

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Τύπος R-N1:

Φινλανδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τύπος R-N3:

Φινλανδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τύπος R-N4:

Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τύπος R-N5:

Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλους τους τύπους που περιγράφονται ανωτέρω

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Φινλανδία

Πολυμετρικό σύστημα, καταρτίστηκε πρώτη έκδοση

0,80

0,60

Ιρλανδία

Σύστημα βαθμολόγησης ποιότητας (Q-value)

0,85

0,75

Νορβηγία

Average score per taxon (ASPT)

0,99

0,87

Σουηδία

Δείκτης DJ (Dahl & Johnson 2004)

0,80

0,60

Ηνωμένο Βασίλειο

Εργαλείο ταξινόμησης ασπονδύλων ποταμών (RICT)

0,97

0,86

Βιολογικά ποιοτικά στοιχεία: Φυτοβένθος

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλους τους τύπους που περιγράφονται ανωτέρω

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Φινλανδία

Δείκτης ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,91

0,80

Ιρλανδία

Αναθεωρημένη μορφή Δείκτη τροπικών διατόμων (TDI)

0,93

0,78

Σουηδία

Σουηδικές μέθοδοι εκτίμησης, Σουηδικοί κανονισμοί EPA (NFS 2008:1) βάσει του Δείκτη ειδικής ευαισθησίας στη ρύπανση (IPS)

0,89

0,74

Ηνωμένο Βασίλειο

Εκτίμηση διατόμων για την οικολογική κατάσταση ποταμών (DARES)

0,93

0,78

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Ατλαντικού

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m από την επιφάνεια της θάλασσας

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

LA1/2

Πεδινή, αβαθής, ασβεστολιθική, μικρή και μεγάλη

<200

3-15

>1

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης:

Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Παράμετρος φυτοπλαγκτού ενδεικτική της βιομάζας (χλωροφύλλη-α)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε εποχή ανάπτυξης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

LA1/2

0,55

0,32

4,6 — 7,0

8,0 — 12,0

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Αλπική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m από την επιφάνεια της θάλασσας)

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Μέγεθος λίμνης

(km2)

L-AL3

Πεδινή ή μικρού υψομέτρου, βαθειά, μέτριας έως υψηλής αλκαλικότητας (αλπική επιρροή) μεγάλη

50-800

>15

>1

> 0,5

L-AL4

Μεσαίου υψομέτρου, αβαθής, μέτριας έως υψηλής αλκαλικότητας (αλπική επιρροή) μεγάλη

200-800

3-15

>1

> 0,5

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο της διαβαθμονόμησης:

Τύποι L-AL3 και L-AL4

:

Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετροι ενδεικτικές της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε μέσες ετήσιες τιμές και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την χλωροφύλλη-α, τον συνολικό βιοόγκο ή και τις δύο παραμέτρους.

Χλωροφύλλη-α:

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

L-AL3

0,70

0,40

2,1-2,7

3,8-4,7

L-AL4

0,75

0,41

3,6-4,4

6,6-8,0


Συνολικός βιοόγκος:

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συνολικοί βιοόγκοι (mm3/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

L-AL3

0,60

0,25

0,3-0,5

0,8-1,2

L-AL4

0,64

0,26

0,8-1,1

1,9-2,7

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετροι ενδεικτικές της ταξονομικής σύνθεσης και αφθονίας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών παραμέτρων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Χώρα

Εθνικές παράμετροι που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όρια κλάσεων

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Αυστρία

Σλοβενία

Δείκτης Brettum

L-AL3

0,94

0,83

4,12—4,34

3,64—3,83

L-AL4

0,94

0,81

3,69—3,87

3,20—3,34

Γερμανία

PTSI (Phytoplankton Taxa Lake Index)

L-AL3

0,60

0,43

1,25

1,75

L-AL4

0,71

0,56

1,75

2,25

Ιταλία

PTIot (Phytoplankton Taxa Index)

L-AL 3 (μέσο βάθος <100 m)

0,95

0,89

3,43

3,22

L-AL4

0,95

0,85

3,37

3,01

PTIspecies (Phytoplankton Taxa Index)

L-AL 3 (μέσο βάθος >100 m)

0,93

0,82

4,00

3,50

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακρόφυτα

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Αυστρία

Τύποι L-AL3 και L-AL4

Αυστριακό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: Αυστριακός δείκτης μακροφύτων για λίμνες (AIM για λίμνες), Ενότητα 1

0,80

0,60

Γερμανία

Τύπος L-AL3

Γερμανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων/φυτοβένθους: Ενότητα 1

0,78

0,51

Γερμανία

Τύπος L-AL4

Γερμανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων/φυτοβένθους: Ενότητες 1+2

0,71

0,47

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Κεντρική/Βαλτική

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m από την επιφάνεια της θάλασσας)

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Υδρολογικός χρόνος παραμονής

(έτη)

L-CB1

Πεδινή, αβαθής, ασβεστολιθική

< 200

3-15

> 1

1-10

L-CB2

Πεδινή, πολύ αβαθής, ασβεστολιθική

< 200

<3

> 1

0,1-1

L-CB3

Πεδινή, αβαθής, μικρή, πυριτική (μέτρια αλκαλικότητα)

< 200

3-15

0,2 — 1

1-10

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο της διαβαθμονόμησης

Τύποι L-CB1 και L-CB2:

Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λιθουανία, Λεττονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος L-CB3:

Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λεττονία, Πολωνία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε εποχή ανάπτυξης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

L-CB1

0,55

0,32

4,6 — 7,0

8,0 — 12,0

L-CB2

0,63

0,30

9,9 — 11,7

21,0 — 25,0

L-CB3

0,57

0,31

4,3 — 6,5

8,0 — 12,0

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακρόφυτα

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα ακόλουθα αποτελέσματα ισχύουν για τους τύπους LCB1 και LCB2

Χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Βέλγιο

Φλαμανδικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων:

0,80

0,60

Γερμανία

Γερμανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: Δείκτης αναφοράς

0,75

0,50

Εσθονία

Εσθονικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων:

0,80

0,60

Λεττονία

Λεττονικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων:

0,80

0,60

Κάτω Χώρες

Ολλανδικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: (KRW Maatlat)

0,80

0,60

Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: LEAFPACS

0,80

0,60

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Μεσόγειος

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m)

Μέση ετήσια βροχόπτωση (mm) και θερμοκρασία ( oC)

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Μέγεθος λίμνης

(km2)

L-M5/7

Ταμιευτήρες, βαθιές, μεγάλες, πυριτικές, «υγρότοποι», λεκάνες απορροής < 20 000 km2

0-800

> 800 ή < 15

>15

<1

> 0,5

L-M8

Ταμιευτήρες, βαθιές, μεγάλες, ασβεστολιθικές, λεκάνες απορροής < 20 000 km2

0-800

>15

>1

> 0,5

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος L-M5/7:

Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία

Τύπος L-M8:

Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετροι ενδεικτικές της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε μέσες θερινές τιμές και βάθος εύφωτης ζώνης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τη χλωροφύλλη-α, το συνολικό βιοόγκο ή και τις δύο παραμέτρους.

Χλωροφύλλη-α:

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

L-M5/7

0,21

6,7 — 9,5

L-M8

0,43

4,2 — 6,0


Συνολικός βιοόγκος:

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συνολικοί βιοόγκοι (mm3/l)

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

L-M5/7

0,19

1,9

L-M8

0,36

2,1

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετροι ενδεικτικές της ταξονομικής σύνθεσης και αφθονίας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε μέσες θερινές τιμές και βάθος εύφωτης ζώνης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος. Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον μία από τις παραμέτρους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης (ποσοστό κυανοβακτηρίων, καταλανικός δείκτης, δείκτης Med PTI)

Ποσοστό κυανοβακτηρίων

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

% κυανοβακτηρίων

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος L-M5/7

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,91

9,2

Τύπος L-M8

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,72

28,5

Οι λόγοι οικολογικής ποιότητας υπολογίζονται ως EQR = (100 — τιμή ορίου)/(100 — τιμή αναφοράς)

Καταλανικός δείκτης

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Καταλανικός δείκτης

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος L-M5/7

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,97

10,6

Τύπος L-M8

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,98

7,7

Οι λόγοι οικολογικής ποιότητας υπολογίζονται ως EQR = (400 — τιμή ορίου)/(400 — τιμή αναφοράς)

Δείκτης Med PTI

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Med PTI

Όριο καλής - μέτριας

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος L-M5/7

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,75

2,32

Τύπος L-M8

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,77

2,38

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Λίμνες

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Βόρεια

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Υψόμετρο

(m από την επιφάνεια της θάλασσας

Μέσο βάθος

(m)

Αλκαλικότητα

(meq/l)

Χρώμα

(mg Pt/l)

LN1

Πεδινή, αβαθής, μέση αλκαλικότητα, διαφανής

< 200

3-15

0,2 — 1

< 30

LN2a

Πεδινή, αβαθής, χαμηλή αλκαλικότητα, διαφανής

< 200

3-15

< 0,2

< 30

LN2b

Πεδινή, βαθειά, χαμηλή αλκαλικότητα, διαφανής

< 200

> 15

< 0,2

< 30

LN3a

Πεδινή, αβαθής, χαμηλή αλκαλικότητα, μεσο-χουμική

< 200

3-15

< 0,2

30 — 90

LN5

Μεσαίου υψομέτρου, αβαθής, χαμηλή αλκαλικότητα, διαφανής

200-800

3-15

< 0,2

< 30

LN6a

Μεσαίου υψομέτρου, αβαθής, χαμηλή αλκαλικότητα, μεσο-χουμική

200-800

3-15

< 0,2

30 — 90

LN8a

Πεδινή, αβαθής, μεσαία αλκαλικότητα, μεσο-χουμική

< 200

3-15

0,2 — 1

30 — 90

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύποι LN1, LN2a, LN3a, LN8a:

Ιρλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύποι LN2b, LN5 και LN6a:

Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται σε εποχή ανάπτυξης και ισχύουν για όλες τις χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Συγκεντρώσεις χλωροφύλλης-α (μg/l)

Όριο άριστης -καλής

Όριο καλής-μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

LN1

0,50

0,33

5,0 — 7,0

7,5 — 10,5

LN2a

0,50

0,29

3,0 — 5,0

5,0 — 8,5

LN2b

0,50

0,33

3,0 — 5,0

4,5 — 7,5

LN3a

0,50

0,30

5,0 — 7,0

8,0 — 12,0

LN5

0,50

0,33

2,0 — 4,0

3,0 — 6,0

LN6a

0,50

0,33

4,0 — 6,0

6,0 — 9,0

LN8a

0,50

0,33

7,0 — 10,0

10,5 — 15,0

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακρόφυτα

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης (μόνο για διαβαθμονόμηση μακροφύτων)

Τύπος

Χαρακτηρισμός λίμνης

Αλκαλικότητα (meq/l)

Χρώμα (mg Pt/l)

101

Χαμηλή αλκαλικότητα, διαφανής

0,05 — 0,2

< 30

102

Χαμηλή αλκαλικότητα, χουμική

0,05 — 0,2

> 30

201

Μεσαία αλκαλικότητα, διαφανής

0,2 — 1,0

< 30

202

Μεσαία αλκαλικότητα, χουμική

0,2 — 1,0

> 30

301

Υψηλή αλκαλικότητα, διαφανής

> 1,0

< 30

302

Υψηλή αλκαλικότητα, χουμική

> 1,0

> 30

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύποι 101, 102, 201 και 202:

Ιρλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Τύπος 301:

Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος 302:

Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Ιρλανδία

Δείκτης ελεύθερων μακροφύτων

Όλοι οι τύποι

0,90

0,68

Σουηδία

Τροφικός δείκτης μακροφύτων (Ecke)

Τύπος 101

0,98

0,79

Τύπος 102

0,98

0,88

Τύπος 201

0,94

0,83

Τύπος 202

0,96

0,83

Νορβηγία

Τροφικός δείκτης μακροφύτων (Ecke)

Τύπος 101

0,94

0,61

Τύπος 102

0,96

0,65

Τύπος 201

0,91

0,72

Τύπος 202

0,9

0,77

Τύπος 301

0,92

0,69

Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανικό σύστημα εκτίμησης μακροφύτων: LEAFPACS

Όλοι οι τύποι

0,80

0,60

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Παράκτια και μεταβατικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: ΓΟΔ Βαλτικής Θάλασσας

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Αλατότητα psu

Έκθεση

Βάθος

Ημέρες πάγου

Λοιπά χαρακτηριστικά

CW B0

0,5-3

Προφυλαγμένα

Αβαθή

> 150

Περιοχές στον Βοθνιακό κόλπο (Βόρειο Quark)

CW B2

3-6

Προφυλαγμένα

Αβαθή

90-150

Περιοχές στην Βοθνιακή θάλασσα

CW B3 a

3-6

Προφυλαγμένα

Αβαθή

~90

Περιοχές που εκτείνονται από τη νότια Βοθνιακή θάλασσα έως την θάλασσα Αρχιπελάγους και τον δυτικό κόλπο της Φινλανδίας

CW B3 b

3-6

Εκτεθειμένα

Αβαθή

~90

CW B12 a

Ανατολική Βαλτική Θάλασσα

5-8

Προφυλαγμένα

Αβαθή

Περιοχές στον κόλπο της Ρίγας

CW B12 b

Δυτική Βαλτική Θάλασσα

8-22

Προφυλαγμένα

Αβαθή

Περιοχές στη νότια ακτή της Σουηδίας και στην ανοικτή ακτή της νοτιοδυτικής Βαλτικής θάλασσας κατά μήκος της Δανίας και της Γερμανίας

CW B13

6-22

Εκτεθειμένα

Αβαθή

Περιοχές κατά μήκος των ακτών της Εσθονίας, της Λεττονίας και της Λιθουανίας, της ακτής της Πολωνίας και της νήσου «Bornholm» της Δανίας

CW B 14

6-22

Προφυλαγμένα

Αβαθή

Λιμνοθάλασσες

TW B 13

6-22

Εκτεθειμένα

Αβαθή

 

Μεταβατικά ύδατα: Περιοχές κατά μήκος των ακτών της Λιθουανίας και της Πολωνίας

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύποι CWB0, CWB2, CWB3a, CWB3b:

Φινλανδία, Σουηδία

Τύπος CWB12a:

Εσθονία

Τύπος CWB12a:

Γερμανία, Δανία, Σουηδία

Τύπος CWB13:

Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία, Πολωνία

Τύπος CWB14:

Δανία, Πολωνία

Τύπος TWB13:

Λιθουανία, Πολωνία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

CW B0

Φινλανδία

BBI — Φινλανδικός δείκτης βενθικών υφάλμυρων υδάτων

0,99

0,59

Σουηδία

BQI — Σουηδικός πολυμετρικός δείκτης βιολογικής ποιότητας (βενθική πανίδα μαλακού ιζήματος)

0,77

0,31

CW B2

Φινλανδία

BBI — Φινλανδικός δείκτης βενθικών υφάλμυρων υδάτων

0,95

0,57

Σουηδία

BQI — Σουηδικός πολυμετρικός δείκτης βιολογικής ποιότητας (βενθική πανίδα μαλακού ιζήματος)

0,76

0,29

CW B3 a

Φινλανδία

BBI — Φινλανδικός δείκτης βενθικών υφάλμυρων υδάτων

0,89

0,53

Σουηδία

BQI — Σουηδικός πολυμετρικός δείκτης βιολογικής ποιότητας (βενθική πανίδα μαλακού ιζήματος)

0,76

0,29

CW B3 b

Φινλανδία

BBI — Φινλανδικός δείκτης βενθικών υφάλμυρων υδάτων

0,90

0,54

Σουηδία

BQI — Σουηδικός πολυμετρικός δείκτης βιολογικής ποιότητας (βενθική πανίδα μαλακού ιζήματος)

0,76

0,29

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας (Χλωροφύλλη-α)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα ακόλουθα αποτελέσματα αναφέρονται στο θερινό μέσο όρο Μαΐου/Ιουνίου — Σεπτεμβρίου

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Τιμές/εύρος παραμέτρων

Χλωροφύλλη-α (μg/l)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

CW B0

 

 

 

 

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,76

0,56

1,7 (1,5 — 1,8)

2,3 (2,0 - 2,7)

CW B2

 

 

 

 

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,78

0,56

1,8

2,5 (2,3 - 2,6)

CW B3 a

 

 

 

 

Προφυλαγμένα

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,71

0,49

2,4 (2,2 — 2,6)

3,5 (2,9 — 4,0)

CW B3 b

 

 

 

 

Εκτεθειμένα

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,81

0,68

1,5

1,8

CW B 12 a

 

 

 

 

Ανατολική Βαλτική Θάλασσα

Αλατότητα 5-8 psu

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,82

0,66

2,2

2,7

CW B 12 b

 

 

 

 

Δυτική Βαλτική Θάλασσα

Αλατότητα 8-22 psu

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,92

0,63

1,3 (1,1 — 1,5)

1,9

CW B 13

 

 

 

 

Δανία, Εσθονία και Λεττονία

0,92

0,75

1,3

1,6

CW B 14

 

 

 

 

Δανία

0,82

0,56

1,1

1,6

TW B 13

 

 

 

 

Όλες οι χώρες στις οποίες απαντάται ο τύπος

0,90

0,66

4,2

5,8

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Αγγειόσπερμα

Αγγειόσπερμα: Παράμετρος ενδεικτική της αφθονίας (οριακό βάθος του θαλάσσιου αγγειόσπερμου Zostera marina)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τύπος και χώρα

Λόγοι οικολογικής ποιότητας εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Τιμές/εύρος παραμέτρων

Οριακό βάθος θαλάσσιας τζίβας Zostera marina

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

CW B 12 b

 

 

 

 

Δανία και Γερμανία

Ανοικτή ακτή

0,90

0,74

8,5 (8,0 — 9,4)

7 (6,6 — 7,1)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Παράκτια και μεταβατικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Βορειοανατολικός Ατλαντικός

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Χαρακτηρισμός

Αλατότητα (psu)

Παλιρροϊκό εύρος (m)

Βάθος (m)

Ταχύτητα ρεύματος (κόμβοι)

Έκθεση

Ανάμειξη

Χρόνος παραμονής

NEA1/26a

Ανοικτά ωκεάνια, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, μεγάλου εύρους αλατότητας, αβαθή

>30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

<30

Μεσαία 1—3

Εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα,

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA1/26b

Περίκλειστες θάλασσες, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, μεγάλου εύρους αλατότητας, αβαθή

>30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

<30

Μεσαία 1—3

Εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα,

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA1/26c

Περίκλειστες θάλασσες, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, μερικώς στρωματώδη

>30

Μικροπαλιρροιακό/Μεσοπαλιρροιακό < 1—5

>30

Μεσαία 1—3

Εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα,

Μερική στρωμάτωση

Ημέρες έως εβδομάδες

NEA1/26d

Σκανδιναβική ακτή, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, αβαθή

>30

Μικροπαλιρροιακό < 1

<30

Μικρή <1

Εκτεθειμένα ή μερικώς εκτεθειμένα

Μερική στρωμάτωση

Ημέρες έως εβδομάδες

NEA1/26e

Περιοχές ανάβλυσης, εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα, μεγάλου εύρους αλατότητας, αβαθή

>30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

<30

Μεσαία 1 —3

Εκτεθειμένα ή προφυλαγμένα,

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA3/4

Υψηλής αλατότητας, Εκτεθειμένα ή μερικώς εκτεθειμένα (Τύπος θάλασσας Wadden)

Υψηλής αλατότητας 18—30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

>30

Μεσαία 1—3

Εκτεθειμένα ή μερικώς εκτεθειμένα

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA7

Συστήματα βαθέων φιόρδ και θαλάσσιων όρμων (loch)

>30

Μεσοπαλιρροιακό 1—5

>30

Μικρή <1

Προφυλαγμένα

Πλήρως αναμειγμένα

Ημέρες

NEA8

Τύπου εσωτερικού τόξου Skagerrak, υψηλής αλατότητας, μικροπαλιρροιακά, προφυλαγμένα, αβαθή

Υψηλής αλατότητας 18—30

Μικροπαλιρροιακό < 1

>30

Μικρή <1

Προφυλαγμένα

Μερική στρωμάτωση

Ημέρες έως εβδομάδες

NEA9

Φιόρδ με αβαθή είσοδο στο στόμιο και με πολύ μεγάλο μέγιστο βάθος στο κέντρο με μικρή ανταλλαγή βαθέος ύδατος

Υψηλής αλατότητας 18—30

Μικροπαλιρροιακό < 1

>30

Μικρή <1

Προφυλαγμένα

Μερική στρωμάτωση

Εβδομάδες

NEA10

Τύπου εξωτερικού τόξου Skagerrak, υψηλής αλατότητας, μικροπαλιρροιακά, εκτεθειμένα, βαθειά

Υψηλής αλατότητας 18—30

Μικροπαλιρροιακό < 1

>30

Μικρή <1

Εκτεθειμένα

Μερική στρωμάτωση

Ημέρες

NEA11

Μεταβατικά ύδατα

Μικρής αλατότητας 0—35

Μικρό έως μακροπαλιρροιακό

<30

Μεταβλητή

Προφυλαγμένα ή μερικώς εκτεθειμένα

Μερική ή μόνιμη στρωμάτωση

Ημέρες έως εβδομάδες

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος NEA1/26a:

Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος NEA1/26b:

Βέλγιο, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος NEA1/26c:

Γερμανία, Δανία

Τύπος NEA1/26d:

Δανία

Τύπος NEA1/26e:

Πορτογαλία, Ισπανία

Τύπος NEA3/4:

Γερμανία, Κάτω Χώρες

Τύπος NEA7:

Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο

Τύπος NEA8:

Δανία, Νορβηγία, Σουηδία

Τύπος NEA9:

Νορβηγία, Σουηδία

Τύπος NEA10:

Νορβηγία, Σουηδία

Τύπος NEA11:

Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα αποτελέσματα ισχύουν για οικότοπους μαλακού ιζήματος (υποπαλιρροιακοί οικότοποι ιλύος/άμμου)

Τύπος και χώρα

Εθνικό σύστημα ταξινόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύποι NEA1/26, NEA 3/4 και NEA 7 (δείκτες ενδεικτικοί πρωτίστως σε πιέσεις λόγω οργανικού εμπλουτισμού και τοξικής ρύπανσης σε οικότοπους μαλακού ιζήματος)

Δανία

DKI

0,67

0,53

Γαλλία

M-AMBI

0,77

0,53

Γερμανία

M-AMBI

0,85

0,70

Ιρλανδία

IQI

0,75

0,64

Νορβηγία

NQI

0,92

0,81

Πορτογαλία

P-BAT

0,79

0,58

Ισπανία

M-AMBI

0,77

0,53

Ηνωμένο Βασίλειο

IQI

0,75

0,64

Τύποι NEA1/26 και NEA3/4 (δείκτες ενδεικτικοί πολλαπλών πιέσεων σε ποικιλία οικοτόπων)

Βέλγιο

BEQI

0,80

0,60

Κάτω Χώρες

BEQI

0,80

0,60

Τύποι NEA8/9/10

Δανία

DKI

0,82

0,63

Νορβηγία

NQI

0,92

0,81

Σουηδία

BQI

0,89

0,68

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας (Χλωροφύλλη-α)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλες τις χώρες με τους εν λόγω τύπους. Οι τιμές των παραμέτρων εκφράζονται σε μg/l ως τιμή του 90ου εκατοστημορίου που υπολογίζεται για την προκαθορισμένη εποχή ανάπτυξης και για εξαετή περίοδο. Τα αποτελέσματα σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές εντός των τύπων όπως περιγράφεται στην τεχνική έκθεση.

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές (μg/l, 90ου εκατοστημορίου)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

NEA1/26a

0,67

0,33

1 — 5

2 — 10

NEA1/26b

0,67

0,44

6 — 10

9 — 15

NEA1/26c

0,67

0,44

5

7,5

NEA1/26d

0,67

0,50

3

4

NEA1/26e

0,67

0,44

6 — 8

9 — 12

NEA8

0,67

0,33

1,5

3

NEA9

0,67

0,33

2,5

5

NEA10

0,67

0,33

3

6

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική πληθυσμιακών εκρήξεων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τύπος και χώρα

Εθνική παράμετρος που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές ( % ενιαίες καταμετρήσεις μεμονωμένων ταξονομικών μονάδων άνω των ορίων)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

NEA1/26a/b, NEA3/4

Βέλγιο

 

 

 

 

 

Γερμανία

 

 

 

 

 

Κάτω Χώρες

 

 

 

 

 

ΗΒ

Πληθυσμιακές εκρήξεις Phaeocystis

0,92

0,49

9

17

NEA1/26a/b

Ισπανία

 

 

 

 

 

Γαλλία

 

 

 

 

 

Ιρλανδία

 

 

 

 

 

ΗΒ

Καταμετρήσεις κυττάρων ταξονομικών μονάδων

0,84

0,43

20

39

NEA1/26e

Πορτογαλία

 

 

 

 

 

Ισπανία

Καταμετρήσεις κυττάρων ταξονομικών μονάδων

0,83

0,51

30

49

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακροφύκη

Μακροφύκη: Παράμετρος ενδεικτική της σύστασης

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας της εθνικής παραμέτρου που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνική παράμετρος που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

NEA1/26

Ιρλανδία

Πολυμετρικό σύστημα καταλόγου μείωσης ειδών βραχωδών ακτών

0,80

0,60

Νορβηγία

Πολυμετρικό σύστημα καταλόγου μείωσης ειδών βραχωδών ακτών

0,80

0,60

Ηνωμένο Βασίλειο

Πολυμετρικό σύστημα καταλόγου μείωσης ειδών βραχωδών ακτών

0,80

0,60

Ισπανία

Πολυμετρικό σύστημα CFR

0,81

0,57

Πορτογαλία

Πολυμετρικό σύστημα p-MarMAT

0,82

0,64

Ιρλανδία

Ηνωμένο Βασίλειο

Πολυμετρικό σύστημα ευκαιριακών μακροφυκών

0,80

0,60

NEA8/9/10

Νορβηγία

Σουηδία

Υποπαλιρροιακά φύκη (Οριακό βάθος ειδών μακροφυκών)

0,81

0,61

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Αγγειόσπερμα

Αγγειόσπερμα: Παράμετροι ενδεικτικές της ταξονομικής σύνθεσης και αφθονίας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας της εθνικής παραμέτρου που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος και χώρα

Εθνική παράμετρος που απετέλεσε αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές παραμέτρων (1)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

NEA1/26, NEA 3/4, NEA11

Ιρλανδία

Κάτω Χώρες

ΗΒ

Αφθονία (πυκνότητα) διαπαλιρροιακής θαλάσσιας βλάστησης και πολυμετρική σύνθεση ειδών

0,90

0,70

Δεν ισχύει

Δεν ισχύει

NEA1/26, NEA3/4

Γερμανία

Ιρλανδία

Κάτω Χώρες

ΗΒ

Διαπαλιρροιακή θαλάσσια βλάστηση (επιφάνεια: εκτάρια/έκταση πυθμένα)

0,90

0,70

10

30

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Παράκτια και μεταβατικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Μεσόγειος

Τα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για παράκτια ύδατα.

Αναπτύχθηκε τυπολογία μόνο για συγκεκριμένα στοιχεία ποιότητας (βλέπε παρακάτω).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Τα ακόλουθα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για μαλακά ιζήματα

Χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Κύπρος

Bentix

0,75

0,58

Ελλάδα

Bentix

0,75

0,58

Σλοβενία

M-AMBI

0,83

0,62

Ισπανία

Δείκτης MEDOCC

0,73

0,47

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης (μόνο για φυτοπλαγκτόν)

Τύπος

Περιγραφή

Πυκνότητα (kg/m3)

Μέση ετήσια αλατότητα (psu)

Τύπος Ι

Ιδιαίτερα επηρεαζόμενος από είσοδο γλυκέων υδάτων

<25

<34,5

Τύπος IIA

Μετρίως επηρεαζόμενος από είσοδο γλυκέων υδάτων (ηπειρωτική επιρροή)

25-27

34,5-37,5

Τύπος IIIW

Ηπειρωτική ακτή μη επηρεαζόμενη από είσοδο γλυκέων υδάτων (Δυτική λεκάνη)

>27

>37,5

Τύπος IIIE

Μη επηρεαζόμενος από είσοδο γλυκέων υδάτων (Ανατολική λεκάνη)

>27

>37,5

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος Ι:

Γαλλία, Ιταλία

Τύπος IIA:

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία

Τύπος IIIW:

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία

Τύπος IIIE:

Ελλάδα, Κύπρος

Φυτοπλαγκτόν: παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας (Χλωροφύλλη-α)

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Τα παρακάτω αποτελέσματα ισχύουν για όλες τις χώρες με τους εν λόγω τύπους. Οι τιμές των παραμέτρων εκφράζονται σε μg/l χλωροφύλλης-α ως τιμή του 90ου εκατοστημορίου που υπολογίζεται για ολόκληρο το έτος επί τουλάχιστον μία πενταετή περίοδο. Τα αποτελέσματα σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές εντός των τύπων όπως περιγράφεται στην τεχνική έκθεση

Τύπος

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές (μg/l, 90ου εκατοστημορίου)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Τύπος IIA

0,80

0,53

2,4

3,6

Τύπος IIIW

0,80

0,50

1,1

1,8

Τύπος IIIE

0,80

0,20

0,1

0,4

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Μακροφύκη

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών συστημάτων ταξινόμησης

Τα ακόλουθα αποτελέσματα ισχύουν για την ανώτερη υποπαραλιακή ζώνη (βάθος 3,5 — 0,2 m) σε βραχώδεις ακτές

Χώρα

Εθνικά συστήματα ταξινόμησης που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Κύπρος

EEI — Δείκτης οικολογικής εκτίμησης

0,75

0,50

Γαλλία

CARLIT — Χαρτογράφηση κοινοτήτων της παράλιας και ανώτερης υποπαράλιας ζώνης σε βραχώδεις ακτές

0,75

0,60

Ελλάδα

EEI — Δείκτης οικολογικής εκτίμησης

0,75

0,50

Σλοβενία

EEI — Δείκτης οικολογικής εκτίμησης

0,75

0,50

Ισπανία

CARLIT-BENTHOS

0,75

0,60

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΔΑΤΩΝ: Παράκτια και μεταβατικά

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ: Μαύρη Θάλασσα

Περιγραφή των τύπων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τύπος

Περιγραφή

CW-BL1

Μέσης αλατότητας, μικροπαλιρροιακά (< 1 m), αβαθή (< 30 m), μερικώς εκτεθειμένα, μεικτό υπόστρωμα

Χώρες με τους τύπους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Βουλγαρία και Ρουμανία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Φυτοπλαγκτόν

Φυτοπλαγκτόν: Παράμετρος ενδεικτική της βιομάζας

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας και τιμές παραμέτρων

Εποχή

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Τιμές βιομάζας

(mg/m3)

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Χειμώνας

0,93

0,78

1 770

3 420

Άνοιξη

0,93

0,78

3 515

5 690

Καλοκαίρι

0,93

0,78

1 281

2 526

Φθινόπωρο

0,93

0,78

1 840

3 640

Βιολογικό στοιχείο ποιότητας: Πανίδα βενθικών ασπονδύλων

Αποτελέσματα: Λόγοι οικολογικής ποιότητας των εθνικών παραμέτρων που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον μία από τις παραμέτρους που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης (δείκτης ποικιλότητας Shannon H’, AMBI, M-AMBI)

Εθνικές παράμετροι που απετέλεσαν αντικείμενο διαβαθμονόμησης

Λόγοι οικολογικής ποιότητας

Όριο άριστης - καλής

Όριο καλής - μέτριας

Δείκτης ποικιλότητας Shannon H’

0,89

0,69

AMBI

0,83

0,53

M-AMBI

0,85

0,55


(1)  Τιμές θαλάσσιας βλάστησης εκπεφρασμένες ως ποσοστό απώλειας επιφάνειας σε σχέση με την επιφάνεια αναφοράς.