15.8.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 220/24


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 5ης Αυγούστου 2008

σχετικά με την εναρμονισμένη χρήση ραδιοφάσματος στη ζώνη συχνοτήτων των 5 875-5 905 MHz για συναφείς με την ασφάλεια εφαρμογές των ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS)

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 4145]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2008/671/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη,

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με ένα κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (απόφαση για το ραδιοφάσμα) (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το Συμβούλιο (2) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (3) έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS) είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα οδικής ασφάλειας (4) με την προσθήκη των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην υποδομή μεταφορών και στα οχήματα για την αποφυγή δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων στην κυκλοφορία και για τον περιορισμό του αριθμού των ατυχημάτων.

(2)

Η αποτελεσματική και συνεπής χρήση του ραδιοφάσματος είναι ουσιώδης για την ανάπτυξη νέου ασύρματου εξοπλισμού στην Κοινότητα (5).

(3)

Τα ITS περιλαμβάνουν συνεργαζόμενα συστήματα που βασίζονται σε επικοινωνίες οχήματος προς όχημα, οχήματος προς υποδομή και υποδομής προς όχημα για τη μετάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Τα συστήματα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα για σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του συστήματος μεταφορών, στην ασφάλεια για όλους τους οδικούς χρήστες και στην άνεση της κινητικότητας. Για την εκπλήρωση των εν λόγω στόχων, πρέπει οι επικοινωνίες μεταξύ των οχημάτων και της οδικής υποδομής να είναι αξιόπιστες και ταχείες.

(4)

Δεδομένης της κινητικότητας των οχημάτων και της ανάγκης να εξασφαλιστεί η επίτευξη της εσωτερικής αγοράς και η αύξηση της οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρέπει το ραδιοφάσμα που χρησιμοποιούν τα συνεργαζόμενα συστήματα ITS να διατεθεί κατά εναρμονισμένο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(5)

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 676/2002/ΕΚ, η Επιτροπή απηύθυνε, στις 5 Ιουλίου 2006, εντολή προς την ευρωπαϊκή διάσκεψη των διοικήσεων ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών (CEPT) να επαληθεύσει τις απαιτήσεις ραδιοφάσματος όσον αφορά εφαρμογές καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια στο πλαίσιο των ITS και των συνεργαζόμενων συστημάτων, και να εκπονήσει μελέτες τεχνικής συμβατότητας μεταξύ, αφενός, εφαρμογών ITS με καθοριστική σημασία για την ασφάλεια και, αφετέρου, δυνητικά επηρεαζόμενων ραδιοϋπηρεσιών στις υπό εξέταση περιοχές συχνοτήτων. Ζητήθηκε επίσης από την CEPT η κατάρτιση σχεδίων βέλτιστης διάθεσης καναλιών για τις ζώνες που έχουν προσδιοριστεί για ITS.

(6)

Τα σχετικά αποτελέσματα των εργασιών που διεξήγαγε η CEPT συνιστούν την τεχνική βάση για την παρούσα απόφαση.

(7)

Στην έκθεσή της με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2007 (έκθεση 20 της CEPT) η CEPT συνεπέρανε ότι η ζώνη των 5 GHz, ιδίως η περιοχή των 5 875-5 905 MHz, ενδείκνυται για εφαρμογές ITS σχετικές με την ασφάλεια, οι οποίες βελτιώνουν την οδική ασφάλεια με την αύξηση των πληροφοριών που διαβιβάζονται στον οδηγό και το όχημα σχετικά με το περιβάλλον, με άλλα οχήματα και με άλλους οδικούς χρήστες. Πέραν τούτου, τα ITS είναι συμβατά με όλες τις υπηρεσίες που εξετάζονται στην εν λόγω ζώνη, καθώς και με όλες τις λοιπές υφιστάμενες υπηρεσίες που εξετάζονται κάτω από τα 5 850 MHz και πάνω από τα 5 925 MHz, εφόσον συμμορφώνονται με ορισμένα όρια εκπομπών, όπως ορίζονται στην έκθεση της CEPT. Η επιλογή της εν λόγω ζώνης συμβαδίζει επίσης με τη χρήση του ραδιοφάσματος σε άλλες περιοχές του κόσμου, ενισχύοντας, κατά συνέπεια, την εναρμόνιση σε παγκόσμια κλίμακα. Εξάλλου, τα ITS δεν μπορούν να απαιτήσουν προστασία από σταθμούς εδάφους της υπηρεσίας δορυφόρων σταθερής τροχιάς (FSS), ενώ ανεπιθύμητες εκπομπές εξοπλισμού ITS πρέπει να περιορίζονται για λόγους προστασίας της FSS.

(8)

Το Ευρωπαϊκό ινστιτούτο τηλεπικοινωνιακών προτύπων (ETSI) οριστικοποιεί το εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ 302 571 σύμφωνα με τις μελέτες συμβατότητας της CEPT, ώστε να υπάρξει τεκμήριο συμμόρφωσης με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 1999/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 1999, για τον ραδιοεξοπλισμό και τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό και την αμοιβαία αναγνώριση της συμμόρφωσής τους (6), εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο συμβατός εξοπλισμός ITS δεν προξενεί βλαβερή παρεμβολή. Οι πομποί της ITS αναμένεται να μεγιστοποιήσουν τη χρήση του ραδιοφάσματος και να ελέγχουν την εκπεμπόμενη ισχύς τους στο ελάχιστο επίπεδο για αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος που έχει απονεμηθεί στο ITS, ώστε να αποφεύγονται βλαβερές παρεμβολές.

(9)

Για τον παραπάνω λόγο, το πρότυπο προβλέπει την υλοποίηση ελέγχου ισχύος πομπού σε περιοχή τουλάχιστον 30 dB όσον αφορά τη μέγιστη συνολική ισχύ εκπομπής dBm μέσης e.i.r.p. Σε περίπτωση που ορισμένοι κατασκευαστές επιλέξουν να μην χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές που προσδιορίζονται στο εν λόγω πρότυπο, οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδος θα πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον ισοδύναμο επίπεδο περιορισμού των παρεμβολών όπως αυτό που προβλέπει το πρότυπο.

(10)

Η εναρμόνιση στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης δεν αποκλείει τη δυνατότητα εφαρμογής από τα κράτη μέλη, όπου αυτό είναι δικαιολογημένο, μεταβατικών χρονικών περιόδων ή ρυθμίσεων μερισμού του ραδιοφάσματος.

(11)

Αναμένεται ότι τα κράτη μέλη θα διαθέσουν το ραδιοφάσμα για επικοινωνίες ITS οχήματος προς όχημα εντός της εξάμηνης χρονικής περιόδου κατά την οποία πρέπει να καθορίσουν τη ζώνη συχνοτήτων των 5 875-5 905 MHz σύμφωνα με την παρούσα απόφαση. Ωστόσο, για επικοινωνίες ITS υποδομής προς όχημα και οχήματος προς υποδομή, ενδέχεται να παρουσιαστούν δυσκολίες σε ορισμένα κράτη μέλη να οριστικοποιήσουν ενδεδειγμένο σύστημα αδειοδότησης ή μηχανισμό συντονισμού για την κατάσταση παρόδιας υποδομής διαφορετικών φορέων εκμετάλλευσης ITS εντός του εν λόγω χρονικού πλαισίου. Κάθε καθυστέρηση στη διάθεση του ραδιοφάσματος πέραν της εν λόγω χρονικής περιόδου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ευρύτερη εξάπλωση συναφών με την ασφάλεια εφαρμογών ITS στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια πρέπει να περιορίζεται και να δικαιολογείται δεόντως.

(12)

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην αγορά και τη τεχνολογία, ενδέχεται στο μέλλον να απαιτηθεί ανασκόπηση του πεδίου και της εφαρμογής της παρούσας απόφασης, ιδίως βάσει πληροφοριών σχετικά με τις εν λόγω εξελίξεις, οι οποίες παρέχονται από τα κράτη μέλη.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ραδιοφάσματος,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η εναρμόνιση των όρων για την διάθεση και αποδοτική χρήση της ζώνης συχνοτήτων των 5 875-5 905 MHz για συναφείς με την ασφάλεια εφαρμογές ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS) στην Κοινότητα.

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης νοούνται ως:

1.

«ευφυή συστήματα μεταφορών», φάσμα συστημάτων και υπηρεσιών, βάσει τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων της επεξεργασίας, του ελέγχου, του εντοπισμού θέσης, της επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών, που εφαρμόζονται σε σύστημα οδικών μεταφορών·

2.

«μέση ισοδύναμη ισότροπα ακτινοβολούμενη ισχύς (e.i.r.p)» η e.i.r.p. κατά τη διάρκεια της ριπής εκπομπής που αντιστοιχεί στην ανώτατη ισχύ, εφόσον εφαρμοστεί έλεγχος ισχύος.

Άρθρο 3

1.   Το αργότερο σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, τα κράτη μέλη καθορίζουν τη ζώνη συχνοτήτων των 5 875-5 905 MHz για ευφυή συστήματα μεταφορών και, το ταχύτερο δυνατό έπειτα από τον εν λόγω καθορισμό, διαθέτουν την εν λόγω ζώνη συχνοτήτων σε μη αποκλειστική βάση.

Ο καθορισμός αυτός συμβαδίζει με τις παραμέτρους που ορίζονται στο παράρτημα.

2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη δύνανται να ζητούν μεταβατικές χρονικές περιόδους ή/και ρυθμίσεις μερισμού ραδιοφάσματος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 5 της απόφασης για το ραδιοφάσμα.

Άρθρο 4

Τα κράτη μέλη εξετάζουν ενδελεχώς τη χρήση της ζώνης των 5 875-5 905 MHz και αναφέρουν τα πορίσματά τους στην Επιτροπή ώστε, εφόσον απαιτηθεί, να υπάρξει δυνατότητα αναθεώρησης της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 5 Αυγούστου 2008.

Για την Επιτροπή

Viviane REDING

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 1.

(2)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου 15101/03 της 5ης Δεκεμβρίου 2003 και συμπεράσματα Βερόνα 2 της 26ης Οκτωβρίου 2004.

(3)  ΕΕ C 244 E της 18.10.2007, σ. 220.

(4)  COM(2006) 314.

(5)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου 15530/04 και 15533/04 της 3.12.2004.

(6)  ΕΕ L 91 της 7.4.1999, σ. 10. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τεχνικές παράμετροι για τις συναφείς με την ασφάλεια εφαρμογές των ευφυών συστημάτων μεταφορών στη ζώνη των 5 875 — 5 905 MHz

Παράμετρος

Τιμή

Μέγιστη πυκνότητα φασματικής ισχύος (μέση e.i.r.p.)

23 dBm/MHz

Μέγιστη συνολική εκπεμπόμενη ισχύς (μέση e.i.r.p.)

33 dBm

Κανόνες πρόσβασης και κανόνες πρόσβασης και κατάληψης καναλιών.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται τεχνικές για την περιστολή παρεμβολών, οι οποίες να διαθέτουν τουλάχιστον ισοδύναμες επιδόσεις με τις τεχνικές που περιγράφονται σε εναρμονισμένα πρότυπα, τα οποία έχουν θεσπιστεί βάσει της οδηγίας 1999/5/ΕΚ. Για τις τεχνικές αυτές απαιτείται περιοχή ελέγχου πομπού ισχύος (TPC) τουλάχιστον 30 dB.