8.8.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 213/42


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 30ής Ιουλίου 2008

για την τροποποίηση της οδηγίας 82/894/EOK για την κοινοποίηση των ασθενειών των ζώων μέσα στην Κοινότητα, προκειμένου να συμπεριληφθούν ορισμένες ασθένειες στον κατάλογο των ασθενειών υποχρεωτικής δήλωσης και να διαγραφεί η εντεροϊογενής εγκεφαλομυελίτιδα από τον εν λόγω κατάλογο

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 3943]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2008/650/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 82/894/EOK του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 1982, για την κοινοποίηση των ασθενειών των ζώων μέσα στην Κοινότητα (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 82/894/EOK για την κοινοποίηση των ασθενειών των ζώων μέσα στην Κοινότητα θεσπίζει τα κριτήρια για την κοινοποίηση των ασθενειών των ζώων η παρουσία των οποίων πρέπει να κοινοποιείται από το πληγέν κράτος μέλος στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη.

(2)

Η έγκαιρη κοινοποίηση και ενημέρωση σχετικά με την εμφάνιση των εν λόγω ασθενειών στην Κοινότητα είναι σημαντική για την καταπολέμησή τους, καθώς και για τη μετακίνηση και το εμπόριο ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων.

(3)

Σύμφωνα με την οδηγία 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους και σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών των υδρόβιων ζώων (2), τα κράτη μέλη, σε ορισμένες περιπτώσεις, κοινοποιούν την επιβεβαίωση των ασθενειών των ζώων υδατοκαλλιέργειας που απαριθμούνται στο παράρτημα IV της εν λόγω οδηγίας.

(4)

Το παράρτημα I της οδηγίας 82/894/ΕΟΚ, στο οποίο απαριθμούνται οι ασθένειες που πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, περιλαμβάνει, σε σχέση με τις ασθένειες που αφορούν τα ψάρια, μόνο τη λοιμώδη αιμοποιητική νέκρωση, τη λοιμώδη αναιμία του σολομού και την ιογενή αιμορραγική σηψαιμία.

(5)

Σύμφωνα με το παράρτημα IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ, η επιζωοτική αιμοποιητική νέκρωση, το επιζωοτικό ελκογόνο σύνδρομο, η λοίμωξη από Bonamia exitiosa, η λοίμωξη από Bonamia ostreae, η λοίμωξη από Marteilia refringens, η λοίμωξη από Microcytos mackini, η λοίμωξη από Perkinsus marinus, η νόσος του κυπρίνου από ερπητοϊό, το σύνδρομο Taura, το σύνδρομο των λευκών κηλίδων και το σύνδρομο της κίτρινης κεφαλής επίσης ορίζονται ως ασθένειες υποχρεωτικής δήλωσης.

(6)

Συνεπώς, πρέπει να προστεθούν οι εν λόγω ασθένειες στο παράρτημα I της οδηγίας 82/894/ΕΟΚ και να αναπροσαρμοστεί το παράρτημα II της εν λόγω οδηγίας του Συμβουλίου, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με τα ζώα υδατοκαλλιέργειας.

(7)

Με την οδηγία 2002/60/ΕΚ του Συμβουλίου (3) διαγράφηκε η νόσος Teschen (εντεροϊογενής εγκεφαλομυελίτιδα των χοίρων) από τον κατάλογο των ασθενειών που απαριθμούνται στο παράρτημα I της οδηγίας 92/119/ΕΟΚ του Συμβουλίου (4) και, ως εκ τούτου, η εν λόγω ασθένεια δεν πρέπει πλέον υποχρεωτικά να δηλώνεται στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

(8)

Συνεπώς, είναι σκόπιμο να διαγραφεί η εν λόγω ασθένεια από τον κατάλογο των ασθενειών του παραρτήματος I της οδηγίας 82/894/ΕΟΚ.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Τα παραρτήματα I και II της οδηγίας 82/894/ΕΟΚ αντικαθίστανται από το κείμενο του παραρτήματος της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2008.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 30 Ιουλίου 2008.

Για την Επιτροπή

Ανδρούλλα ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 378 της 31.12.1982, σ. 58. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2004/216/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 67 της 5.3.2004, σ. 27).

(2)  ΕΕ L 328 της 24.11.2006, σ. 14. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2008/53/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 117 της 1.5.2008, σ. 27).

(3)  ΕΕ L 192 της 20.7.2002, σ. 27. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2007/729/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 294 της 13.11.2007, σ. 26).

(4)  ΕΕ L 62 της 15.3.1993, σ. 69. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2007/10/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 63 της 1.3.2007, σ. 24).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ασθένειες υποχρεωτικής δήλωσης

Α.   Ασθένειες χερσαίων ζώων

Αφρικανική πανώλης των ίππων

Αφρικανική πανώλης των χοίρων

Γρίπη των πτηνών

Καταρροϊκός πυρετός των προβάτων

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών

Κλασική πανώλης των χοίρων

Μεταδοτική πλευροπνευμονία των βοοειδών

Δουρίνη

Εγκεφαλομυελίτις των ιπποειδών (σε όλες της τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλομυελίτιδας Βενεζουέλας των ιπποειδών)

Λοιμώδης αναιμία των ιπποειδών

Αφθώδης πυρετός

Μάλις

Λοιμώδης οζώδης δερματίτης

Ψευδοπανώλης των πτηνών (ND)

Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Νόσος της κοιλάδας Rift

Πανώλης των βοοειδών

Ευλογιά των αιγοπροβάτων (Capripox)

Aethina tumida

Φυσαλιδώδης νόσος των χοίρων

Άκαρι Tropilaelaps

Φυσαλιδώδης στοματίτιδα

B.   Ασθένειες υδρόβιων ζώων

Επιζωοτική αιμοποιητική νέκρωση

Επιζωοτικό ελκογόνο σύνδρομο

Ιογενής αιμορραγική σηψαιμία

Σύνδρομο των λευκών κηλίδων

Σύνδρομο της κίτρινης κεφαλής

Σύνδρομο Taura

Λοιμώδης αιμοποιητική νέκρωση

Λοιμώδης αναιμία του σολομού

Λοίμωξη από Perkinsus marinus

Λοίμωξη από Microcytos mackini

Λοίμωξη από Marteilia refringens

Λοίμωξη από Bonamia ostreae

Λοίμωξη από Bonamia exitiosa

Νόσος του κυπρίνου από ερπητοϊό

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Α.   Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης η οποία προβλέπεται από τα άρθρα 3 και 4 σε σχέση με τις πρωτογενείς και δευτερογενείς εστίες των ασθενειών που απαριθμούνται στις παραγράφους Α και Β του παραρτήματος I:

1.

Ημερομηνία αποστολής.

2.

Ώρα αποστολής.

3.

Χώρα καταγωγής.

4.

Ονομασία της ασθένειας και είδος του ιού, εάν χρειάζεται.

5.

Αύξων αριθμός της εστίας.

6.

Τύπος της εστίας.

7.

Αριθμός αναφοράς της εστίας που συνδέεται με την παρούσα εστία.

8.

Περιφέρεια και γεωγραφική θέση της εκμετάλλευσης.

9.

Άλλη περιφέρεια που υπόκειται σε περιορισμούς.

10.

Ημερομηνία επιβεβαίωσης.

11.

Ημερομηνία υπόνοιας.

12.

Εκτιμώμενη ημερομηνία πρώτης προσβολής.

13.

Προέλευση της ασθένειας.

14.

Μέτρα ελέγχου που έχουν ληφθεί.

15.

Αριθμός ύποπτων ζώων στην εκμετάλλευση: α) βοοειδή, β) χοίροι, γ) πρόβατα, δ) αίγες, ε) πουλερικά, στ) ιπποειδή, ζ) σε περίπτωση ασθενειών ζώων υδατοκαλλιέργειας, πρέπει να αναφέρεται το βάρος ή ο αριθμός × 1 000 των ύποπτων ζώων, η) άγρια είδη, θ) σε περίπτωση ασθενειών των μελισσών, πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός των ύποπτων κυψελών.

16.

Αριθμός ζώων που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα της ασθένειας στην εκμετάλλευση: α) βοοειδή, β) χοίροι, γ) πρόβατα, δ) αίγες, ε) πουλερικά, στ) ιπποειδή, ζ) σε περίπτωση ασθενειών ζώων υδατοκαλλιέργειας, πρέπει να αναφέρεται το βάρος ή ο αριθμός × 1 000 των ζώων που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα, η) άγρια είδη, θ) σε περίπτωση ασθενειών των μελισσών, πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός των κυψελών που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα.

17.

Αριθμός ζώων που πέθαναν στην εκμετάλλευση: α) βοοειδή, β) χοίροι, γ) πρόβατα, δ) αίγες, ε) πουλερικά, στ) ιπποειδή, ζ) σε περίπτωση ασθενειών ζώων υδατοκαλλιέργειας, πρέπει να αναφέρεται το βάρος ή ο αριθμός × 1 000 των ζώων που έχουν πεθάνει στην εκμετάλλευση, η) άγρια είδη.

18.

Αριθμός σφαγέντων ζώων: α) βοοειδή, β) χοίροι, γ) πρόβατα, δ) αίγες, ε) πουλερικά, στ) ιπποειδή, ζ) σε περίπτωση ασθενειών ζώων υδατοκαλλιέργειας, πρέπει, κατά περίπτωση (μόνο για τα καρκινοειδή και τα ψάρια), να αναφέρεται το βάρος ή ο αριθμός × 1 000 των ζώων που έχουν σφαγεί, η) άγρια είδη.

19.

Αριθμός σφαγίων που καταστράφηκαν: α) βοοειδή, β) χοίροι, γ) πρόβατα, δ) αίγες, ε) πουλερικά, στ) ιπποειδή, ζ) σε περίπτωση ασθενειών ζώων υδατοκαλλιέργειας, πρέπει, κατά περίπτωση, να αναφέρεται το βάρος ή ο αριθμός × 1 000 των ζώων που έχουν αποσυρθεί και διατεθεί, η) άγρια είδη, θ) σε περίπτωση ασθενειών των μελισσών, πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός κυψελών που έχουν καταστραφεί.

20.

(Κατ’ εκτίμηση) ημερομηνία θανάτωσης (κατά περίπτωση).

21.

(Κατ’ εκτίμηση) ημερομηνία καταστροφής (κατά περίπτωση).

Β.   Στην περίπτωση πανώλους των χοίρων θα πρέπει να παρέχονται οι ακόλουθες συμπληρωματικές πληροφορίες:

1.

Απόσταση από το πλησιέστερο χοιροτροφείο.

2.

Αριθμός και είδος [αναπαραγωγής, πάχυνσης και χοιριδίων (1)] των χοίρων στα μολυνθέντα χοιροτροφεία.

3.

Αριθμός και είδος των χοίρων [αναπαραγωγής, πάχυνσης και χοιριδίων (1)] που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα της ασθένειας στα μολυνθέντα χοιροτροφεία.

4.

Μέθοδος διάγνωσης.

5.

Εάν η ασθένεια δεν διαπιστώθηκε στο χοιροτροφείο, να αναφερθεί εάν εκδηλώθηκε στο σφαγείο ή μέσα στο μεταφορικό μέσο.

6.

Επιβεβαίωση πρωτογενών κρουσμάτων (2) σε αγριόχοιρους.

Γ.   Στην περίπτωση ασθενειών ζώων υδατοκαλλιέργειας οι οποίες απαριθμούνται στην παράγραφο Β του παραρτήματος I:

Η επιβεβαίωση οιωνδήποτε κρουσμάτων εξωτικών ασθενειών και κρουσμάτων μη εξωτικών ασθενειών σε κράτη μέλη, ζώνες ή διαμερίσματα που ήταν προηγουμένως απαλλαγμένα από ασθένειες, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2006/88/ΕΚ, πρέπει να γίνεται με την κοινοποίησή τους ως πρωτογενών εστιών. Η ονομασία και η περιγραφή της ζώνης ή του διαμερίσματος πρέπει να περιλαμβάνονται στο ελεύθερο κείμενο.

Άλλες εστίες πλην εκείνων που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο πρέπει να θεωρούνται δευτερογενείς εστίες, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 της εν λόγω οδηγίας.

Οι δευτερογενείς εστίες ασθενειών ζώων υδατοκαλλιέργειας κοινοποιούνται σε μηνιαία βάση.

»

(1)  Ζώα ηλικίας κάτω των 3 μηνών περίπου.

(2)  Πρωτογενές κρούσμα όσον αφορά τους αγριόχοιρους σημαίνει ότι εμφανίζεται σε απαλλαγμένες περιοχές, δηλαδή στις περιοχές όπου δεν ισχύουν οι περιορισμοί για την κλασική πανώλη των χοίρων σε αγριόχοιρους.