16.2.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 42/51


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 12ης Φεβρουαρίου 2008

για τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που εμπεριέχονται στην εταιρική σχέση προσχώρησης με την Κροατία και για την κατάργηση της απόφασης 2006/145/ΕΚ

(2008/119/ΕΚ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 533/2004 του Συμβουλίου, της 22ας Μαρτίου 2004, για τη σύναψη εταιρικών σχέσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης (1), και ιδίως το άρθρο 2,

την πρόταση της Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, της 19ης και 20ής Ιουνίου 2003, ενέκρινε τη θέσπιση εταιρικών σχέσεων ως μέσου για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 533/2004 προβλέπει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να περιέχουν οι εταιρικές σχέσεις, καθώς και κάθε τυχόν μεταγενέστερη προσαρμογή. Επίσης ορίζει ότι η παρακολούθηση της εφαρμογής των εταιρικών σχέσεων προσχώρησης διασφαλίζεται με τους μηχανισμούς που έχουν καθιερωθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, ιδίως δε με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου.

(3)

Μετά την ευρωπαϊκή εταιρική σχέση του 2004, το Συμβούλιο ενέκρινε στις 20 Φεβρουαρίου 2006 την πρώτη εταιρική σχέση προσχώρησης με την Κροατία (2).

(4)

Στις 3 Οκτωβρίου 2005, τα κράτη μέλη άρχισαν διαπραγματεύσεις με την Κροατία για την προσχώρησή της στν Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσει η Κροατία όσον αφορά την προετοιμασία της για την προσχώρηση, η οποία θα μετράται, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την εφαρμογή της εταιρικής σχέσης προσχώρησης, όπως αυτή αναθεωρείται τακτικά.

(5)

Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη στρατηγική διεύρυνσης και τις κυριότερες προκλήσεις για το διάστημα 2006–2007 αναφερόταν ότι οι εταιρικές σχέσεις θα επικαιροποιούνταν στα τέλη του 2007.

(6)

Στις 17 Ιουλίου 2006, το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA) (3), με τον οποίο ανανεώνεται το πλαίσιο παροχής χρηματοδοτικής βοήθειας προς χώρες σε προενταξιακό στάδιο.

(7)

Συνεπώς, είναι σκόπιμο να θεσπιστεί αναθεωρημένη εταιρική σχέση προσχώρησης, η οποία θα επικαιροποιεί την ισχύουσα εταιρική σχέση, προκειμένου να προσδιορισθούν νέες προτεραιότητες για περαιτέρω δράση, με βάση τα πορίσματα της έκθεσης προόδου του 2007 όσον αφορά τις προετοιμασίες της Κροατίας με στόχο την περαιτέρω ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(8)

Για την προετοιμασία της ένταξής της, αναμένεται από την Κροατία να καταρτίσει σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της παρούσας εταιρικής σχέσης προσχώρησης.

(9)

Η απόφαση 2006/145/ΕΚ θα πρέπει να καταργηθεί,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 533/2004, οι αρχές, οι προτεραιότητες και οι προϋποθέσεις της εταιρικής σχέσης προσχώρησης με την Κροατία παρατίθενται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Η εφαρμογή της εταιρικής σχέσης προσχώρησης εξετάζεται και παρακολουθείται μέσω των μηχανισμών που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, και από το Συμβούλιο βάσει των ετήσιων εκθέσεων προόδου που υποβάλλει η Επιτροπή.

Άρθρο 3

Η απόφαση 2006/145/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση παράγει αποτελέσματα την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2008.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

A. BAJUK


(1)  ΕΕ L 86 της 24.3.2004, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 269/2006 (ΕΕ L 47 της 17.2.2006, σ. 7).

(2)  Απόφαση 2006/145/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Φεβρουαρίου 2006, για τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που εμπεριέχονται στην εταιρική σχέση προσχώρησης με την Κροατία (ΕΕ L 55 της 25.2.2006, σ. 30).

(3)  ΕΕ L 210 της 31.7.2006, σ. 82.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΡΟΑΤΙΑ — ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ 2007

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η προτεινόμενη αναθεωρημένη εταιρική σχέση προσχώρησης επικαιροποιεί την πρώτη εταιρική σχέση, με βάση τα πορίσματα της έκθεσης προόδου της Επιτροπής του 2007 για την Κροατία. Σε αυτήν προσδιορίζονται νέες και εναπομένουσες προτεραιότητες για την ανάληψη δράσης. Οι νέες προτεραιότητες είναι προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες και στο επίπεδο προπαρασκευής της χώρας και θα επικαιροποιούνται εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Αναμένεται από την Κροατία να καταρτίσει σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης προσχώρησης. Η εταιρική σχέση προσχώρησης παρέχει επίσης κατευθύνσεις για τη χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα.

2.   ΑΡΧΕΣ

Η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης παραμένει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι τη μελλοντική τους προσχώρηση. Οι προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί για την Κροατία αφορούν την ικανότητά της να ανταποκριθεί στα κριτήρια που όρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης του 1993 και στους όρους που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, κυρίως δε στους όρους που έθεσε το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 29ης Απριλίου 1997 και της 21ης και 22ας Ιουνίου 1999, στην τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής του Ζάγκρεμπ της 24ης Νοεμβρίου 2000 και στο Θεματολόγιο της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης στις απαιτήσεις του πλαισίου διαπραγμάτευσης που θεσπίστηκε από το Συμβούλιο στις 3 Οκτωβρίου 2005.

3.   ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οι προτεραιότητες που απαριθμούνται στην παρούσα εταιρική σχέση προσχώρησης έχουν επιλεγεί με βάση το σκεπτικό ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένεται η υλοποίησή τους ή επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς την κατεύθυνση αυτή από την Κροατία κατά τα προσεχή έτη. Οι προτεραιότητες αφορούν τόσο τη νομοθεσία όσο και την εφαρμογή της.

Λόγω της ανάγκης καθορισμού προτεραιοτήτων, υπάρχουν σαφώς κι άλλες υποχρεώσεις που θα κληθεί να εκπληρώσει η Κροατία, οι οποίες ενδέχεται να καταστούν προτεραιότητες στο πλαίσιο τυχόν μελλοντικής εταιρικής σχέσης, λαμβανομένης επίσης υπόψη της μελλοντικής προόδου που θα πραγματοποιήσει η χώρα.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες, οι πιο σημαντικές εξ αυτών έχουν προσδιορισθεί και παρατίθενται όλες μαζί στην αρχή του επόμενου μέρους. Η σειρά παράθεσης των εν λόγω σημαντικότερων προτεραιοτήτων δεν ισοδυναμεί με ιεράρχηση με βάση τη σπουδαιότητά τους.

Βασικές προτεραιότητες

Διασφάλιση της ορθής εφαρμογής όλων των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.

Επικαιροποίηση και εφαρμογή της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Ταχεία έγκριση και εφαρμογή στρατηγικού πλαισίου για τη δημόσια διοίκηση.

Επικαιροποίηση και επίσπευση της εφαρμογής του προγράμματος και των σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και εξασφάλιση πιο συντονισμένων και δραστικών προσπαθειών για την πρόληψη, την ανίχνευση και την αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς, ιδιαίτερα σε υψηλό επίπεδο.

Εφαρμογή του συνταγματικού νόμου για τις εθνικές μειονότητες, και κυρίως των διατάξεων που διασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση των μειονοτήτων στον τομέα της απασχόλησης. Πιο εκτεταμένη αντιμετώπιση των διακρίσεων στον δημόσιο τομέα.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής προσφύγων. Οριστική ρύθμιση όλων των περιπτώσεων παροχής στέγης στους πρώην κατόχους δικαιωμάτων κατοχής/μίσθωσης. Ολοκλήρωση της διαδικασίας ανοικοδόμησης και ανάκτησης ιδιοκτησίας και παροχή νέας δυνατότητας υποβολής αιτήσεων για την αναγνώριση επισήμων εγγράφων και αποφάσεων.

Συνέχιση των προσπαθειών για τη συμφιλίωση των πολιτών της περιοχής.

Ενίσχυση των προσπαθειών για την οριστική επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων (1), και δη διασυνοριακών ζητημάτων με τη Σλοβενία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και την επίλυση του ζητήματος της ζώνης οικολογικής προστασίας και προστασίας των αλιευμάτων.

Διατήρηση πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και εξασφάλιση της ακεραιότητας των εθνικών ποινικών διαδικασιών για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου.

Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας, κυρίως με τη μείωση των επιδοτήσεων, την αναδιάρθρωση των μεγάλων ζημιογόνων επιχειρήσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.

Πολιτικά κριτήρια

Δημοκρατία και κράτος δικαίου

Δημόσια διοίκηση

Πλήρης εφαρμογή μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης όσον αφορά τις διοικητικές διαδικασίες για τις προσλήψεις, τις προαγωγές, την κατάρτιση και την αποπολιτικοποίηση. Βελτίωση της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων σε ορισμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Δικαστικό σύστημα

Ουσιαστική μείωση των συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και διασφάλιση εύλογης διάρκειας για τις δικαστικές διαδικασίες.

Εξορθολογισμός της οργάνωσης των δικαστηρίων, μεταξύ άλλων, με την καθιέρωση σύγχρονων συστημάτων τεχνολογίας της πληροφορίας.

Θέσπιση ανοικτού, δίκαιου και διαφανούς συστήματος για τις προσλήψεις, την αξιολόγηση, τις προαγωγές και τα πειθαρχικά μέτρα στο δικαστικό σώμα και προώθηση του επαγγελματικού πνεύματος με την παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης, υποστηριζόμενου από κατάλληλη χρηματοδότηση της Ακαδημίας Δικαιοσύνης, και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ορθής και πλήρους εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.

Για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Συνέχιση της εκπόνησης και εφαρμογής κωδίκων συμπεριφοράς/δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων και των εκλεγμένων αντιπροσώπων, καθώς και σχεδίων δράσης για την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ των αρμόδιων αρχών επιβολής του νόμου (συνοριακής αστυνομίας, αστυνομίας, τελωνειακών και δικαστικών αρχών) και άλλων δημόσιων ιδρυμάτων και οργανισμών, αντιμετώπιση της διαφθοράς που σχετίζεται με τις δημόσιες συμβάσεις. Δημιουργία ειδικών μονάδων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο των σχετικών υπηρεσιών με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού για τον μεταξύ τους συντονισμό και με την παροχή κατάλληλης κατάρτισης και κατάλληλων πόρων.

Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής και επιβολής του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, και μέσω της χρήσης κατάλληλων στατιστικών. Θέσπιση κατάλληλων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τη διασφάλιση της τήρησης των προτύπων που έχουν ορισθεί από διεθνείς πράξεις.

Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό της διαφθοράς ως σοβαρού ποινικού αδικήματος.

Εξασφάλιση της πλήρους συνεργασίας των κρατικών αρχών με το Γραφείο Πρόληψης της Διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Δικαιώματα του ανθρώπου και προστασία των μειονοτήτων

Διασφάλιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και στη νομική αρωγή και διάθεση των απαιτούμενων δημοσιονομικών πόρων.

Προαγωγή του σεβασμού και της προστασίας των μειονοτήτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις βέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών της ΕΕ.

Ενθάρρυνση πνεύματος ανοχής έναντι της σερβικής μειονότητας και της μειονότητας των Ρομά και λήψη μέτρων για την προστασία των μελών μειονοτικών κοινοτήτων που μπορεί να γίνουν αντικείμενο απειλών, διακρίσεων ή πράξεων εχθρότητας ή βίας.

Συνέχιση της εφαρμογής της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την προστασία και την ενσωμάτωση των Ρομά και εξασφάλιση της διάθεσης των αναγκαίων μέσων, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση, την εκπαίδευση και τη στέγαση.

Θέσπιση και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά των διακρίσεων.

Περιφερειακά θέματα και διεθνείς υποχρεώσεις

Πλήρης τήρηση της συμφωνίας της 4ης Ιουνίου 2004 για την οικολογική ζώνη προστασίας και προστασίας των αλιευμάτων που αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2004 και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και μη εφαρμογή πτυχών της ζώνης στα κράτη μέλη προτού εξευρεθεί κοινή συμφωνία στο πνεύμα της ΕΕ.

Εξασφάλιση της ακεραιότητας των διαδικασιών σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου, ιδίως με τη λήξη των εθνοτικών προκαταλήψεων κατά των Σέρβων, καθώς και με την εφαρμογή ενιαίου προτύπου για την ποινική ευθύνη και με τη βελτίωση της ασφάλειας των μαρτύρων και των πληροφοριοδοτών.

Εξασφάλιση κατάλληλου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμοδίων αρχών στον τομέα της επιστροφής προσφύγων, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Πρόοδος για την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων με γείτονες που προκύπτουν από την απώλεια δικαιωμάτων κατοχής και μίσθωσης.

Δημιουργία κατάλληλων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών για τη βελτίωση του κλίματος όσον αφορά την επανένταξη παλιννοστούντων και την αποδοχή τους από τις κοινότητες υποδοχής, μεταξύ άλλων, μέσω προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Συμβολή στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, κυρίως με την προώθηση της διαδικασίας μετάβασης από το σύμφωνο σταθερότητας σε ένα περισσότερο περιφερειακού χαρακτήρα πλαίσιο συνεργασίας, καθώς και με την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA).

Πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών με γειτονικές χώρες, κυρίως στους τομείς της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της διαχείρισης των συνόρων και της επανεισδοχής, της διασυνοριακής, δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, περιλαμβανομένης της δίωξης εγκλημάτων πολέμου, και σύναψη ανάλογων συμφωνιών για τις περιπτώσεις που εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Οικονομικά κριτήρια

Συνέχιση της εφαρμογής συνετής δημοσιονομικής, νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής με σκοπό τη διατήρηση μακροοικονομικής σταθερότητας, περιλαμβανομένου του χαμηλού πληθωρισμού, της συναλλαγματικής σταθερότητας και της περαιτέρω μείωσης του δείκτη δαπανών της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕγχΠ, καθώς και του δείκτη ελλείμματος και χρέους.

Συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των δημόσιων οικονομικών με σκοπό την ενίσχυση της δημοσιονομικής διαφάνειας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, καθώς και ολοκλήρωση της προβλεπόμενης αλλαγής όσον αφορά την κατάρτιση των δημοσιονομικών εκθέσεων σύμφωνα με τις αρχές του ESA 95.

Συνέχιση της εφαρμογής εμπεριστατωμένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, ώστε να αποτραπεί η συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δαπανών για την υγεία. Συνέχιση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του πρώτου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος με κατάλληλες μεταρρυθμίσεις των σχετικών παραμέτρων.

Συνέχιση της διευκόλυνσης της διείσδυσης επιχειρήσεων στην αγορά με περαιτέρω μείωση του χρόνου, των διαδικασιών και των δαπανών που απαιτούνται για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Βελτίωση των διαδικασιών πτώχευσης, ώστε να επισπεύδεται η έξοδος μη βιώσιμων επιχειρήσεων από την αγορά.

Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση με σκοπό να επισπευθεί σημαντικά ο ρυθμός ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων που υπάγονται στο κρατικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Συνέχιση της αναδιάρθρωσης ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων και του συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών με σκοπό τη μείωση των επιδοτήσεων στον τομέα των επιχειρήσεων ως ποσοστού του ΑΕγχΠ.

Βελτίωση των δομών παροχής κινήτρων καθώς και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με σκοπό την αύξηση των δεικτών συμμετοχής και απασχόλησης.

Ικανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων του μέλους

Κεφάλαιο 1:   Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων

Θέσπιση και εφαρμογή οριζόντιας νομοθεσίας-πλαισίου για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών και εξασφάλιση διαχωρισμού καθηκόντων μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών (ρύθμισης, τυποποίησης, διαπίστευσης, μετρολογίας, αξιολόγησης της συμμόρφωσης και εποπτείας της αγοράς).

Θέσπιση και εφαρμογή συνολικής στρατηγικής με σκοπό τη μεταφορά και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τους σχετικούς οριζόντιους φορείς (τυποποίησης, διαπίστευσης, μετρολογίας και εποπτείας της αγοράς) και ορισμένους ιδιαίτερους τομείς, και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας.

Θέσπιση και εφαρμογή σχεδίου δράσης σύμφωνα με τα άρθρα 28 έως 30 της συνθήκης ΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης ρητρών αμοιβαίας αναγνώρισης.

Συνέχιση της θέσπισης ευρωπαϊκών προτύπων. Συνέχιση των προετοιμασιών με σκοπό την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης όσον αφορά τους οργανισμούς τυποποίησης.

Ολοκλήρωση της μεταφοράς οδηγιών νέας και παλαιάς προσέγγισης, ιδίως όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Κεφάλαιο 2:   Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων

Κατάργηση κάθε μέτρου διακριτικής μεταχείρισης έναντι διακινούμενων εργαζομένων και πολιτών της ΕΕ.

Ενίσχυση των διοικητικών δομών για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Κεφάλαιο 3:   Δικαίωμα εγκατάστασης και ελευθερία παροχής υπηρεσιών

Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των πολιτών της ΕΕ και τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας με την κατάργηση όσων απαιτήσεων απομένουν στον τομέα της ιθαγένειας, της γλώσσας, της εγκατάστασης ή της κατοχής επιχειρηματικής άδειας όσον αφορά τους παρόχους υπηρεσιών της ΕΕ, άρση των διοικητικών και τεχνικών εμποδίων στο δικαίωμα της εγκατάστασης και την ελευθερία παροχής υπηρεσιών και εξασφάλιση ακόμα και της διεκπεραίωσης των αιτήσεων για επιχειρηματικές άδειες.

Κεφάλαιο 4:   Ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων

Ολοκλήρωση της δημιουργίας αποτελεσματικού συστήματος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ιδίως με τη διασφάλιση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτουργούν πλήρως, διαθέτουν επαρκείς πόρους και συντονίζουν ικανοποιητικά τη δράση τους με ομόλογες υπηρεσίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πραγματοποίηση περαιτέρω προόδου σχετικά με την κατάργηση των εναπομενόντων περιορισμών όσον αφορά την κυκλοφορία των κεφαλαίων. Κατάργηση όλων των περιορισμών όσον αφορά την αγορά ακίνητης περιουσίας από πολίτες της ΕΕ σύμφωνα με τη ΣΣΣ και εξασφάλιση της ταχείας διεκπεραίωσης όλων των αιτήσεων αγοράς ακίνητης περιουσίας που έχουν υποβληθεί εν τω μεταξύ από πολίτες της ΕΕ.

Κεφάλαιο 5:   Δημόσιες συμβάσεις

Ανάθεση σε ειδικό οργανισμό για τις δημόσιες συμβάσεις του έργου της διασφάλισης συνεκτικής και διαφανούς πολιτικής και καθοδήγησης της εφαρμογής της, σε όλους τους τομείς που συνδέονται με τις δημόσιες συμβάσεις.

Θέσπιση και εφαρμογή συνολικής στρατηγικής, με χρονοδιαγράμματα και ενδιάμεσους στόχους για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας και την ανάπτυξη ικανοτήτων, σε όλους τους τομείς των δημόσιων συμβάσεων (συμβάσεις, εκχωρήσεις, εταιρικές σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) καθώς και για τις διαδικασίες και τα όργανα προσφυγής. Ενίσχυση των μηχανισμών εξασφάλισης της τήρησης του νόμου από τα όργανα.

Κεφάλαιο 6:   Εταιρικό δίκαιο

Ευθυγράμμιση του νόμου περί εταιρειών με το κεκτημένο της ΕΕ και ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με την οδηγία περί δημοσίων προσφορών εξαγοράς.

Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για τη λογιστική και τον λογιστικό έλεγχο με το κεκτημένο της ΕΕ. Ενίσχυση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Κεφάλαιο 7:   Νομοθεσία περί διανοητικής ιδιοκτησίας

Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης των δικαιωμάτων δημιουργού και των συγγενών δικαιωμάτων με το κεκτημένο της ΕΕ και εξασφάλιση της εφαρμογής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας με την ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας των σχετικών οργάνων.

Συγκρότηση ικανοποιητικού ιστορικού επιδόσεων για τις έρευνες, τις ποινικές διώξεις και τη δικαστική αντιμετώπιση υποθέσεων πειρατείας και παραποίησης/απομίμησης.

Κεφάλαιο 8:   Πολιτική ανταγωνισμού

Θέσπιση εθνικού προγράμματος αναδιάρθρωσης στον τομέα της χαλυβουργίας που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την τήρηση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Θέσπιση επιμέρους σχεδίων αναδιάρθρωσης για τα συγκεκριμένα ναυπηγεία που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ενσωμάτωση των σχεδίων αυτών στο εθνικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας με τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των φορολογικών ενισχύσεων και ευθυγράμμιση όλων των λοιπών καθεστώτων ενισχύσεων που έχουν οριστεί ως ασυμβίβαστα με τους κανόνες της ΕΕ στον κατάλογο κρατικών ενισχύσεων. Υιοθέτηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Θέσπιση νομοθετικών μέτρων που να καθιστούν δυνατό τον αποτελεσματικό έλεγχο των μονοπωλίων, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό προστίμων και τον δικαστικό έλεγχο.

Κεφάλαιο 9:   Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ολοκλήρωση της μεταφοράς του κεκτημένου της ΕΕ στον τομέα των αδειών λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος, κεφαλαιακών απαιτήσεων, των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος, των χρηματοπιστωτικών ομίλων, της εκκαθάρισης και της αναδιοργάνωσης, των τραπεζικών λογαριασμών τραπεζών και των λογαριασμών υποκαταστημάτων και των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.

Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας στον τομέα των περιθωρίων φερεγγυότητας, της εποπτείας των ασφαλιστικών πράξεων, της αντασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, της υποδομής της χρηματαγοράς, των επενδύσεων και των αγορών κινητών αξιών.

Θέσπιση συστήματος αποζημίωσης των επενδυτών σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ. Δημιουργία ιστορικού επιδόσεων προς απόδειξη της εφαρμογής των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας.

Κεφάλαιο 10:   Κοινωνία της πληροφορίας και μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της ηλεκτρονικής υπογραφής, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της ασφάλειας των πληροφοριών και της οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς σύνορα».

Εξασφάλιση επαρκούς διοικητικής ικανότητας για την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ, ιδίως στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και δημιουργία ιστορικού επιδόσεων σχετικά με την εφαρμογή των υποχρεώσεων που επιβάλλονται στους φορείς εκμετάλλευσης με σημαντική ισχύ στην αγορά και τα δικαιώματα των νεοεισερχόμενων στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων διέλευσης, συνεγκατάστασης και από κοινού χρήσης ευκολιών.

Ολοκλήρωση της προβλεπόμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα οπτικοακουστικά μέσα βάσει δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών αρχών και την αποτροπή αθέμιτων πολιτικών παρεμβάσεων.

Κεφάλαιο 11:   Γεωργία και ανάπτυξη της υπαίθρου

Ενίσχυση των απαιτούμενων διοικητικών δομών και ικανοτήτων για την εφαρμογή των πολιτικών αγοράς και ανάπτυξης της υπαίθρου, περιλαμβανομένης της συλλογής και της επεξεργασίας γεωργικών δεδομένων.

Κατάρτιση μητρώου αμπελοκαλλιεργειών σύμφωνου προς τα πρότυπα της ΕΕ.

Συνέχιση της προετοιμασίας για τη σύσταση αποτελεσματικών και οικονομικά υγιών οργανισμών πληρωμής για τη διαχείριση και τον έλεγχο των γεωργικών κονδυλίων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ και τα διεθνή πρότυπα λογιστικού ελέγχου.

Κεφάλαιο 12:   Ασφάλεια τροφίμων, κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική

Ουσιαστική βελτίωση της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων καθώς και στον κτηνιατρικό και φυτοϋγειονομικό τομέα και ενίσχυση των αναγκαίων δομών εφαρμογής, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ελέγχου και επιθεώρησης.

Εξασφάλιση της θέσπισης συμβατών συστημάτων στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και στον κτηνιατρικό και φυτοϋγειονομικό τομέα, περιλαμβανομένου συστήματος ταυτοποίησης και καταγραφής των μετακινήσεων των ζώων, επεξεργασίας των ζωικών υποπροϊόντων, εκσυγχρονισμού των γεωργοδιατροφικών εγκαταστάσεων, καλής μεταχείρισης των ζώων και προγραμμάτων ελέγχου των ζωονόσων, ελέγχου των ζώων και των ζωικών προϊόντων σε μεθοριακούς σταθμούς επιθεώρησης, ελέγχου της υγείας των φυτών, έγκρισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ελέγχου των καταλοίπων τους, καθώς και της ποιότητας των σπόρων προς σπορά και του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Κεφάλαιο 13:   Αλιεία

Ενίσχυση των διοικητικών δομών και, ειδικότερα, των δομών επιθεώρησης της αλιευτικής πολιτικής και βελτίωση της συλλογής στοιχείων για τα αλιεύματα και τις εκφορτώσεις.

Ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού μητρώου αλιευτικών σκαφών και συγκρότησης συστήματος παρακολούθησης σκαφών μέσω δορυφόρου.

Κεφάλαιο 14:   Πολιτική μεταφορών

Ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με το κεκτημένο της ΕΕ και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας στον τομέα των οδικών μεταφορών (περιλαμβανομένης της εφαρμογής ψηφιακού ταχογράφου), των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών καθώς και στον τομέα των εσωτερικών πλωτών μεταφορών, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και των υπηρεσιών ποτάμιων πληροφοριών.

Θέσπιση εκτελεστικών διατάξεων στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως διατάξεων στον τομέα της διαλειτουργικότητας και της ανεξάρτητης κατανομής της μεταφορικής ικανότητας. Δημοσίευση οριστικής δήλωσης δικτύου.

Εφαρμογή του πρώτου μεταβατικού σταδίου της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη δημιουργία κοινού εναέριου χώρου και κύρωση της συμφωνίας αυτής.

Κεφάλαιο 15:   Ενέργεια

Υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα.

Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας ανεφοδιασμού, της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εσωτερικής αγοράς ενέργειας (ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και εξασφάλιση υψηλού επιπέδου πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας από τη ραδιενέργεια.

Κεφάλαιο 16:   Φορολογία

Επιτάχυνση της ευθυγράμμισης της φορολογικής νομοθεσίας με το κεκτημένο της ΕΕ, με ιδιαίτερη προσοχή στη συμπερίληψη ελεύθερων ζωνών όσον αφορά την εδαφική εφαρμογή του καθεστώτος ΦΠΑ, στην κατάργηση των υφιστάμενων μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ, στην κατάργηση της διακριτικής φορολόγησης των τσιγάρων και στην περαιτέρω εναρμόνιση του συστήματος ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας επιβολής του νόμου των φορολογικών και τελωνειακών διοικήσεων, ιδίως όσον αφορά τις αρμοδιότητες είσπραξης και ελέγχου και την ανάπτυξη των απαιτούμενων συστημάτων πληροφορικής. Συνέχιση των εργασιών για τη δημιουργία λειτουργικής και κατάλληλα επανδρωμένης υπηρεσίας ειδικών φόρων κατανάλωσης. Απλούστευση των διαδικασιών και ενίσχυση των ελέγχων για την αποτελεσματική πάταξη της φορολογικής απάτης.

Ανάληψη δέσμευσης για την τήρηση των αρχών του κώδικα δεοντολογίας στον τομέα της φορολόγησης των επιχειρήσεων και διασφάλιση της συμμόρφωσης των νέων φορολογικών μέτρων προς τις αρχές αυτές.

Κεφάλαιο 17:   Οικονομική και νομισματική ένωση

Ευθυγράμμιση του νομικού πλαισίου της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να εξασφαλιστεί ευθυγράμμιση όσον αφορά την απαγόρευση προνομιακής πρόσβασης του δημόσιου τομέα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να καταστεί δυνατή η πλήρης ένταξη της κεντρικής της τράπεζας στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών.

Κεφάλαιο 18:   Στατιστικές

Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της Στατιστικής Υπηρεσίας, αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της και βελτίωση του συντονισμού με τους λοιπούς φορείς παραγωγής επίσημων στατιστικών στοιχείων.

Περαιτέρω ανάπτυξη των γεωργικών και μακροοικονομικών στατιστικών καθώς και των στατιστικών επιχειρήσεων.

Κεφάλαιο 19:   Κοινωνική πολιτική και απασχόληση

Περαιτέρω ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ και ενίσχυση των συναφών διοικητικών και εκτελεστικών μηχανισμών, περιλαμβανομένων των επιθεωρήσεων εργασίας, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αποτελεσματική εφαρμογή του κοινού υπομνήματος για την ένταξη (JIM) και, μετά τη θέσπισή του, του κοινού εγγράφου αξιολόγησης των προτεραιοτήτων της πολιτικής απασχόλησης (JAP).

Κεφάλαιο 20:   Επιχειρήσεις και βιομηχανική πολιτική

Εφαρμογή σφαιρικής βιομηχανικής στρατηγικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιάρθρωση των κυριότερων ζημιογόνων τομέων και των επιμέρους επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων της χαλυβουργίας και των ναυπηγείων.

Κεφάλαιο 21:   Διευρωπαϊκά δίκτυα

Βελτίωση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες όσον αφορά το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Κεφάλαιο 22:   Περιφερειακή πολιτική και συντονισμός των διαρθρωτικών μέσων

Θέσπιση και έναρξη εφαρμογής σχεδίου δράσης με σαφείς στόχους και σχετικό χρονοδιάγραμμα με σκοπό την υλοποίηση των κανονιστικών και λειτουργικών απαιτήσεων που προκύπτουν από την κοινοτική πολιτική συνοχής, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Εξασφάλιση σαφούς κατανομής των αρμοδιοτήτων και ενίσχυση της ικανότητας των αρμόδιων για την εκτέλεση αρχών/δομών, καθώς και συντονισμού μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θέσπιση νόμου για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ενίσχυση της ικανότητας προγραμματισμού, εκπόνησης έργων, παρακολούθησης, αξιολόγησης, δημοσιονομικής διαχείρισης και ελέγχου, ιδίως των αρμοδίων υπουργείων, για την υλοποίηση προενταξιακών προγραμμάτων της ΕΕ ως προετοιμασία για την κοινοτική πολιτική συνοχής.

Κεφάλαιο 23:   Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα

Συνέχιση της εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και εξασφάλιση της αποτελεσματικής παρακολούθησης και εφαρμογή της.

Σχετικά με άλλες προτεραιότητες, βλέπε την ενότητα περί πολιτικών κριτηρίων.

Κεφάλαιο 24:   Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια

Ολοκλήρωση της αναθεώρησης της βασικής νομοθεσίας για την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο Σένγκεν και επέκταση των επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο με τη μορφή εξοπλισμού πληροφορικής και περαιτέρω κατάρτισης των αστυνομικών οργάνων.

Συνέχιση των προετοιμασιών για την εφαρμογή του κεκτημένου Σένγκεν με τη βελτίωση των επιπέδων στελέχωσης και κατάρτισης των φυλάκων των συνόρων, με περαιτέρω επενδύσεις σε εξοπλισμό, περιλαμβανομένης της επέκτασης του εθνικού συστήματος πληροφόρησης για τη διαχείριση των συνόρων, και με την εξασφάλιση της συμβατότητάς του με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II). Βελτίωση της διοικητικής και εκτελεστικής ικανότητας της συνοριακής αστυνομίας με την ενίσχυση της διυπηρεσιακής συνεργασίας.

Συνέχιση της ευθυγράμμισης με την πολιτική της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων τόσο της καθιέρωσης βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων για τα ταξιδιωτικά έγγραφα όσο και των προετοιμασιών για το σύστημα πληροφόρησης στον τομέα των θεωρήσεων.

Θέσπιση παράγωγου δικαίου για την εφαρμογή του νόμου περί ασύλου και του νόμου περί αλλοδαπών.

Εξασφάλιση της συμβατότητας της νομοθεσίας με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και ενίσχυση της ικανότητας του δικαστικού συστήματος να εφαρμόζει το κεκτημένο της ΕΕ.

Κεφάλαιο 25:   Επιστήμη και έρευνα

Εξασφάλιση επαρκούς ικανότητας της χώρας να υποστηρίζει ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Ανάληψη και εφαρμογή περαιτέρω δράσεων για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας.

Κεφάλαιο 26:   Εκπαίδευση και πολιτισμός

Εξασφάλιση κατάλληλων ικανοτήτων για τη διαχείριση των προγραμμάτων «Διά βίου μάθηση» και «Νεολαία εν δράσει».

Ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της μη διακριτικής μεταχείρισης υπηκόων της ΕΕ και της Κροατίας όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση και ευθυγράμμιση με την οδηγία για τη σχολική φοίτηση τέκνων διακινούμενων εργαζομένων.

Κεφάλαιο 27:   Περιβάλλον

Συνέχιση των εργασιών για τη μεταφορά και εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ, ιδίως στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, της ποιότητας των υδάτων, της ποιότητας του αέρα, της προστασίας της φύσης και του ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης και ελέγχου της ρύπανσης.

Θέσπιση και εκτέλεση, με καλά συντονισμένο τρόπο, εμπεριστατωμένου σχεδίου για την καθιέρωση των απαιτούμενων διοικητικών ικανοτήτων και δημοσιονομικών πόρων για την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος.

Αύξηση των επενδύσεων σε περιβαλλοντικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων, στην παροχή πόσιμου νερού και στη διαχείριση των αποβλήτων.

Έναρξη εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Διασφάλιση της ενσωμάτωσης των απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο του ορισμού και της εφαρμογής άλλων τομεακών πολιτικών και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κεφάλαιο 28:   Προστασία των καταναλωτών και της υγείας

Περαιτέρω ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών και της υγείας, καθώς και στους τομείς των ιστών, των κυττάρων και του καπνού και διασφάλιση κατάλληλων διοικητικών δομών και εκτελεστικής ικανότητας.

Στον τομέα της ψυχικής υγείας, ανάπτυξη υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας ως εναλλακτική επιλογή σε σχέση με την ιδρυματοποίηση και διασφάλιση της διάθεσης επαρκών οικονομικών πόρων για τη φροντίδα ψυχικής υγείας.

Κεφάλαιο 29:   Τελωνειακή ένωση

Συνέχιση της θέσπισης νομοθεσίας στους περιορισμένους τομείς στους οποίους εξακολουθεί να απαιτείται περαιτέρω ευθυγράμμιση, ιδιαίτερα όσον αφορά τους μη προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής και την επιβολή τελών.

Εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας με συνεκτικό και ομοιογενή τρόπο σε όλα τα τελωνεία, κυρίως στους τομείς της επεξεργασίας διασαφήσεων, της καταγωγής, των απλουστευμένων διαδικασιών, της παραχάραξης και της επιλεκτικότητας των ελέγχων. Εξασφάλιση της εφαρμογής σύγχρονων και συνεκτικών διαδικασιών ανάλυσης των κινδύνων σε όλα τα τελωνεία.

Βάσει σφαιρικής και συνεκτικής στρατηγικής, πραγματοποίηση σημαντικής προόδου όσον αφορά την ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας όλων των συστημάτων πληροφορικής.

Κεφάλαιο 30:   Εξωτερικές σχέσεις

Προετοιμασία της ευθυγράμμισης όλων των σχετικών διεθνών συμφωνιών με τρίτες χώρες και ενίσχυση των ικανοτήτων διοίκησης και ελέγχου στον τομέα της κοινής εμπορικής πολιτικής.

Κεφάλαιο 31:   Εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας και άμυνας

Ενίσχυση της ικανότητας εφαρμογής και επιβολής ελέγχου των όπλων και περαιτέρω βελτίωση της ικανότητας πλήρους εφαρμογής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας καθώς και της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Κεφάλαιο 32:   Δημοσιονομικός έλεγχος

Θέσπιση και εφαρμογή νομοθεσίας για τον εσωτερικό έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και συναφών πολιτικών υποστηριζόμενων από κατάλληλη εκτελεστική ικανότητα.

Διασφάλιση της λειτουργικής και οικονομικής ανεξαρτησίας του κρατικού ελεγκτικού οργάνου μέσω τροποποιημένων συνταγματικών διατάξεων ή εθνικής νομοθεσίας ισοδυνάμου αποτελέσματος, καθώς και θέσπιση και εφαρμογή των αναγκαίων συνοδευτικών νομοθετικών διατάξεων.

Ευθυγράμμιση του ποινικού κώδικα με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και ευθυγράμμιση με τη σύμβαση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων καθώς και με τα πρωτόκολλά της.

Δημιουργία αποτελεσματικής υπηρεσίας συντονισμού που να εξασφαλίζει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το άρθρο 280 παράγραφος 3 της συνθήκης ΕΚ και εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ στον τομέα των επιτόπιων ελέγχων και των επιθεωρήσεων που διεξάγονται από την Επιτροπή, ιδίως δε της υποχρέωσης στήριξης των επιθεωρητών της Επιτροπής.

Λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τη συμμόρφωση με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της προστασίας του ευρώ από την παραχάραξη.

Κεφάλαιο 33:   Χρηματοοικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις

Αύξηση της διοικητικής ικανότητας και κατάρτιση διαδικαστικών κανόνων προκειμένου να εξασφαλιστεί, από τη στιγμή της προσχώρησης, η ορθή εκτέλεση του υπολογισμού, της εκτίμησης, της είσπραξης, της πληρωμής, του ελέγχου και της γνωστοποίησης στην ΕΕ στοιχείων σχετικών με τους ίδιους πόρους.

4.   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Θα παρασχεθεί κοινοτική βοήθεια μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA) και, για τα προγράμματα που εγκρίθηκαν πριν από το 2007, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2666/2000 του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2000, για την παροχή βοήθειας προς την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (2) (κανονισμός CARDS). Κατά συνέπεια, η παρούσα απόφαση δεν θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Οι χρηματοδοτικές συμφωνίες χρησιμεύουν ως νομική βάση για την εφαρμογή των επιμέρους προγραμμάτων.

Η Κροατία δύναται επίσης να λάβει χρηματοδότηση από πολυκρατικά και οριζόντια προγράμματα.

5.   ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η βοήθεια που παρέχεται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται από την επίτευξη περαιτέρω προόδου ως προς την τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και την υλοποίηση των απαιτήσεων της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης καθώς και των ειδικών προτεραιοτήτων της υπόψη εταιρικής σχέσης προσχώρησης. Σε περίπτωση μη τήρησης των εν λόγω προϋποθέσεων, το Συμβούλιο ενδέχεται να λάβει κατάλληλα μέτρα βάσει του άρθρου 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου ή, για τα προ του 2007 προγράμματα, βάσει του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2666/2000. Η βοήθεια υπόκειται επίσης στους όρους που έθεσε το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 29ης Απριλίου 1997, ιδίως όσον αφορά τη δέσμευση των δικαιούχων να προβούν σε δημοκρατικές, οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ειδικές προϋποθέσεις περιλαμβάνονται επίσης σε επιμέρους ετήσια προγράμματα. Μετά τις αποφάσεις χρηματοδότησης θα ακολουθήσει η υπογραφή χρηματοδοτικής συμφωνίας με την Κροατία.

6.   ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Η εφαρμογή της εταιρικής σχέσης προσχώρησης εξετάζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, καθώς και μέσω των ετήσιων εκθέσεων που υποβάλλει η Επιτροπή, στο πλαίσιο του πολιτικού και οικονομικού διαλόγου, καθώς και βάσει των πληροφοριών που υποβλήθηκαν στη διάσκεψη προσχώρησης.


(1)  Ορισμένα κράτη μέλη τόνισαν στο πλαίσιο αυτό τη σημασία της επίσπευσης της διαδικασίας επιστροφής της ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Κροατικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

(2)  ΕΕ L 306 της 7.12.2000, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 12/2005 (ΕΕ L 344 της 27.12.2005, σ. 23).