11.12.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 325/69


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1454/2007 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 10ης Δεκεμβρίου 2007

περί καθορισμού κοινών κανόνων για τη θέσπιση διαδικασίας δημοπρασίας για τον καθορισμό επιστροφών κατά την εξαγωγή όσον αφορά ορισμένα γεωργικά προϊόντα

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (1), και ιδίως το άρθρο 31 παράγραφος 14,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1784/2003 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με την κοινή οργάνωση της αγοράς σιτηρών (2), και ιδίως το άρθρο 18,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1785/2003 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με την κοινή οργάνωση αγοράς του ρυζιού (3), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 3,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 318/2006 του Συμβουλίου, της 20ής Φεβρουαρίου 2006, για την κοινή οργάνωση των αγορών στον τομέα της ζάχαρης (4), και ιδίως το άρθρο 33 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 και τα αντίστοιχα άρθρα άλλων κανονισμών σχετικά με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων, η διαφορά μεταξύ των τιμών στη διεθνή αγορά και των τιμών στην κοινοτική αγορά είναι δυνατό να καλυφθεί για ορισμένα γεωργικά προϊόντα με τη χορήγηση επιστροφών κατά την εξαγωγή, στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να καταστεί δυνατή η εξαγωγή των προϊόντων αυτών εντός των ορίων που απορρέουν από τις συμφωνίες οι οποίες συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 300 της συνθήκης.

(2)

Για να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά οι διαθέσιμοι πόροι, να αυξηθεί η διαφάνεια και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εξαγωγέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο καθεστώς επιστροφών, η Επιτροπή δύναται να καθορίσει τις επιστροφές με δημοπρασία για τα προϊόντα για τα οποία είχε προβλεφθεί η διαδικασία αυτή κατά το παρελθόν.

(3)

Οι κανονισμοί της Επιτροπής περί καθορισμού των λεπτομερειών εφαρμογής του συστήματος της δημοπρασίας για τις επιστροφές κατά την εξαγωγή όσον αφορά ορισμένες κοινές οργανώσεις της αγοράς προβλέπουν διαφορετικούς διαδικαστικούς κανόνες όσον αφορά τις δημοπρασίες για επιστροφές κατά την εξαγωγή.

(4)

Προκειμένου να απλουστευθεί και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διαχείρισης και ελέγχου, πρέπει να καθορισθούν κοινοί κανόνες για τη διαχείριση των δημοπρασιών όσον αφορά τις επιστροφές κατά την εξαγωγή.

(5)

Για να μειωθούν τα διοικητικά βάρη των επιχειρηματιών και των εθνικών διοικήσεων, η δημοπρασία πρέπει να διοργανώνεται από κοινού με τη διαδικασία αίτησης χορήγησης πιστοποιητικού εξαγωγής και η εγγύηση της δημοπρασίας πρέπει να αποτελεί ταυτόχρονα και εγγύηση του πιστοποιητικού μετά την κατακύρωση της προσφοράς.

(6)

Οι προσφορές πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την αξιολόγησή τους και πρέπει να προβλεφθεί μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

(7)

Με την εγγύηση διασφαλίζεται η εξαγωγή των εγκριθεισών ποσοτήτων σύμφωνα με το πιστοποιητικό που εκδίδεται στο πλαίσιο της δημοπρασίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις για την αποδέσμευση και την κατάπτωση της εγγύησης που έχει συσταθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85 της Επιτροπής, της 22ας Ιουλίου 1985, για τον καθορισμό των κοινών λεπτομερειών εφαρμογής του καθεστώτος εγγυήσεων για τα γεωργικά προϊόντα (5).

(8)

Βάσει των υποβληθεισών προσφορών μπορεί να καθοριστεί ανώτατο ποσό επιστροφής κατά την εξαγωγή. Ωστόσο, λόγω των οικονομικών ή άλλων συνθηκών που ενδέχεται να επικρατούν στην αγορά, είναι πιθανό να μην εγκριθεί καμία από τις υποβληθείσες προσφορές.

(9)

Η πείρα έχει δείξει ότι χρειάζεται να θεσπισθούν διατάξεις προκειμένου να αποτρέπεται η υποβολή ανακριβών εγγράφων. Πρέπει, επομένως, να καθιερωθεί κατάλληλο σύστημα κυρώσεων και να καθορισθούν οι περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις.

(10)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 800/1999 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 1999, για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των πιστοποιητικών εξαγωγής για τα γεωργικά προϊόντα (6) και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1291/2000 της Επιτροπής, της 9ης Ιουνίου 2000, για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των πιστοποιητικών εισαγωγής, εξαγωγής και προκαθορισμού για τα γεωργικά προϊόντα (7), πρέπει να εφαρμόζονται στις επιστροφές κατά την εξαγωγή που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

(11)

Συνεπεία της θέσπισης κοινών κανόνων, οι κανονισμοί της Επιτροπής (ΕΟΚ) αριθ. 584/75, της 6ης Μαρτίου 1975, περί καθορισμού των λεπτομερειών εφαρμογής σχετικά με τον διαγωνισμό για την επιστροφή κατά την εξαγωγή στον τομέα της ορύζης (8) και (ΕΚ) αριθ. 580/2004, της 26ης Μαρτίου 2004, για θέσπιση δημοπρασίας σχετικά με τις επιστροφές κατά την εξαγωγή που αφορούν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (9), πρέπει να καταργηθούν.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη των σχετικών επιτροπών διαχείρισης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κοινούς κανόνες για την οργάνωση και τη διαχείριση των δημοπρασιών για τον καθορισμό του ποσού των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα προϊόντα των ακόλουθων τομέων:

α)

γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα·

β)

σιτηρά·

γ)

ρύζι·

δ)

ζάχαρη.

Εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των παρεκκλίσεων και των ειδικών διατάξεων που θεσπίζονται σε κανονισμούς της Επιτροπής για την προκήρυξη δημοπρασίας όσον αφορά τις επιστροφές κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.

2.   Για τους σκοπούς της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, ως «αρμόδιες αρχές των κρατών μελών» νοούνται οι υπηρεσίες ή οι φορείς που είναι εγκεκριμένοι από τα κράτη μέλη ως οργανισμοί πληρωμών οι οποίοι πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 του Συμβουλίου (10).

3.   Εφαρμόζονται οι διατάξεις των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 800/1999 και (ΕΚ) αριθ. 1291/2000, εκτός αν ορίζεται άλλως στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 2

Προκήρυξη της δημοπρασίας

1.   Για κάθε σχετικό προϊόν, η δημοπρασία προκηρύσσεται με κανονισμό της Επιτροπής, εφεξής καλούμενος «Κανονισμός για την προκήρυξη της δημοπρασίας», σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 42 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 και στα αντίστοιχα άρθρα των άλλων κανονισμών σχετικά με την κοινή οργάνωση των αγορών για τα σχετικά γεωργικά προϊόντα.

2.   Ο κανονισμός για την προκήρυξη της δημοπρασίας περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

τα προϊόντα που καλύπτει η δημοπρασία με τους σχετικούς κωδικούς ΣΟ·

β)

την περίοδο που καλύπτει η δημοπρασία («περίοδος υποβολής προσφορών») και τις διάφορες υποπεριόδους κατά τις οποίες μπορούν να υποβληθούν προσφορές·

γ)

την ώρα έναρξης και λήξης της προθεσμίας κατάθεσης των προσφορών·

δ)

τη συνολική ποσότητα που αφορά η δημοπρασία, εφόσον κρίνεται αναγκαίο·

ε)

την ελάχιστη ποσότητα που πρέπει να αφορά κάθε προσφορά·

στ)

το ποσό της εγγύησης·

ζ)

τον προορισμό στον οποίο πρέπει να εξαχθούν τα προϊόντα, εφόσον απαιτείται·

η)

την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στην οποία πρέπει να αποστέλλονται οι προσφορές.

3.   Οι πληροφορίες που απαιτούνται στην παράγραφο 2 στοιχεία β), δ) και η) είναι δυνατόν να δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προκήρυξη δημοπρασίας.

4.   Μεταξύ της έναρξης ισχύος του κανονισμού για την προκήρυξη της δημοπρασίας ή της δημοσίευσης της προκήρυξης δημοπρασίας και της πρώτης ημερομηνίας της υποβολής προσφορών πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον έξι ημέρες.

Άρθρο 3

Υποβολή προσφορών και αίτηση πιστοποιητικών εξαγωγής

1.   Οι προσφορές υποβάλλονται από επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Κοινότητα και εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΦΠΑ, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών οι οποίες αναφέρονται είτε στον Κανονισμό για την προκήρυξη της δημοπρασίας είτε στην προκήρυξη δημοπρασίας.

2.   Οι προσφορές υποβάλλονται μαζί με το έντυπο της αίτησης πιστοποιητικού εξαγωγής όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1291/2000.

3.   Οι προσφορές μπορούν να υποβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα, με τη μέθοδο που έχει υποδείξει στους επιχειρηματίες το οικείο κράτος μέλος. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους μπορούν να απαιτήσουν να συνοδεύονται οι προσφορές που αποστέλλονται με ηλεκτρονικά μέσα από προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, κατά την έννοια του άρθρου 2 σημείο 2 της οδηγίας 1999/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι αρμόδιες αρχές απαιτούν ηλεκτρονική υπογραφή που παρέχει ισοδύναμες εγγυήσεις με εκείνες που χαρακτηρίζουν την ιδιόχειρη υπογραφή με την εφαρμογή των ίδιων κανόνων και προϋποθέσεων όπως εκείνων που καθορίζονται στις διατάξεις της Επιτροπής όσον αφορά τα ηλεκτρονικά και τα ψηφιοποιημένα έγγραφα, όπως ορίζεται στην απόφαση 2004/563/ΕΚ, Ευρατόμ της Επιτροπής (12) και στους κανόνες εφαρμογής της (13).

4.   Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 2 παράγραφος 2 στοιχείο ζ), η αίτηση για πιστοποιητικό φέρει την ένδειξη των προορισμών που αναφέρονται στον κανονισμό για την προκήρυξη της δημοπρασίας.

5.   Μια προσφορά είναι έγκυρη εφόσον πληροί τους ακόλουθους όρους:

α)

περιέχει στη θέση 20 της αίτησης πιστοποιητικού μνεία στον κανονισμό για την προκήρυξη της δημοπρασίας καθώς και στην καταληκτική ημερομηνία για την υποπερίοδο υποβολής των προσφορών·

β)

αναφέρει στη θέση 4 της αίτησης πιστοποιητικού τα στοιχεία ταυτοποίησης του προσφέροντος: όνομα, διεύθυνση και αριθμό μητρώου ΦΠΑ·

γ)

αναφέρει στη θέση 16 της αίτησης πιστοποιητικού τον κωδικό ΣΟ του προϊόντος·

δ)

πληροί τον όρο της ελάχιστης και μέγιστης ποσότητας που αναφέρεται στον κανονισμό για την προκήρυξη της δημοπρασίας, κατά περίπτωση·

ε)

αναφέρει στη θέση 20 της αίτησης πιστοποιητικού την επιστροφή κατά την εξαγωγή ανά μονάδα, σε ευρώ και λεπτά·

στ)

αναφέρει στις θέσεις 17 και 18 της αίτησης πιστοποιητικού την ποιότητα του προϊόντος που πρόκειται να εξαχθεί·

ζ)

προσδιορίζει στη θέση 7 της αίτησης πιστοποιητικού τον προορισμό εξαγωγής σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 2 παράγραφος 2 στοιχείο ζ)·

η)

ο προσφέρων έχει καταθέσει εγγύηση πριν από τη λήξη της υποπεριόδου υποβολής των προσφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του τίτλου III του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85 και κατά παρέκκλιση από το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1291/2000, και έχει παράσχει τη σχετική απόδειξη εντός της ιδίας περιόδου·

θ)

δεν περιλαμβάνει άλλους όρους εκ μέρους του προσφέροντος εκτός από εκείνους που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο·

ι)

συντάσσεται στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο υποβάλλεται.

6.   Η εγγύηση της δημοπρασίας αποτελεί την εγγύηση του πιστοποιητικού εξαγωγής.

7.   Οι προσφορές δεν ανακαλούνται ούτε τροποποιούνται μετά την υποβολή τους.

Άρθρο 4

Εξέταση των προσφορών

1.   Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών εξετάζουν τις προσφορές βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 5. Ελέγχουν, συγκεκριμένα, την ορθότητα των πληροφοριών αυτών και αποφασίζουν για την εγκυρότητα των προσφορών.

2.   Οι αρμόδιοι για την παραλαβή και την εξέταση των προσφορών υποχρεούνται να μην αποκαλύπτουν οποιαδήποτε συναφή με αυτές στοιχεία σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους.

3.   Σε περίπτωση ακυρότητας της προσφοράς, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ενημερώνουν σχετικά τον προσφέροντα.

Άρθρο 5

Κοινοποίηση των προσφορών στην Επιτροπή

1.   Όλες οι έγκυρες προσφορές κοινοποιούνται στην Επιτροπή από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

2.   Οι κοινοποιήσεις δεν περιέχουν τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 5 στοιχείο β).

3.   Οι κοινοποιήσεις πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα, με τη μέθοδο που υποδεικνύει στα κράτη μέλη η Επιτροπή, εντός συγκεκριμένης περιόδου που καθορίζεται στον κανονισμό της Επιτροπής για την προκήρυξη της σχετικής δημοπρασίας.

Η μορφή και το περιεχόμενο των κοινοποιήσεων καθορίζονται βάσει υποδειγμάτων που διατίθενται στα κράτη μέλη από την Επιτροπή. Τα υποδείγματα αυτά χρησιμοποιούνται μόνο μετά από προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής διαχείρισης.

4.   Εάν δεν υποβληθούν προσφορές, τα κράτη μέλη το κοινοποιούν στην Επιτροπή εντός της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 3.

Άρθρο 6

Απόφαση βάσει των προσφορών

1.   Με βάση τις κοινοποιηθείσες προσφορές σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1, η Επιτροπή αποφασίζει, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 42 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 και στα αντίστοιχα άρθρα των άλλων κανονισμών σχετικά με την κοινή οργάνωση των αγορών για τα σχετικά γεωργικά προϊόντα:

α)

να μην καθορίσει ανώτατο ποσό επιστροφής· ή

β)

να καθορίσει ανώτατο ποσό επιστροφής.

2.   Εάν υποβληθούν προσφορές στο επίπεδο του ανώτατου ποσού επιστροφής, σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 2 παράγραφος 2 στοιχείο δ), η Επιτροπή μπορεί να καθορίσει συντελεστή που εφαρμόζεται για την κατακύρωση των προσφερθεισών ποσοτήτων.

3.   Η απόφαση σχετικά με τις επιστροφές δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 7

Αποφάσεις σχετικά με τις προσφορές και έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγής

1.   Εάν έχει οριστεί ανώτατο ποσό επιστροφής κατά την εξαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών αποδέχονται τις προσφορές που είναι ίσες ή χαμηλότερες από το ανώτατο ποσό επιστροφής. Όλες οι άλλες προσφορές απορρίπτονται.

2.   Εάν δεν έχει καθοριστεί ποσό επιστροφής, απορρίπτονται όλες οι προσφορές.

Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών δεν αποδέχονται τις προσφορές που δεν έχουν κοινοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1.

3.   Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών εκδίδουν τις αποφάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής για τις επιστροφές που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1.

4.   Το αργότερο την πέμπτη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης της Επιτροπής για τον καθορισμό ανώτατου ποσού επιστροφής, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους εκδίδει πιστοποιητικά εξαγωγής στους υπερθεματιστές για την εγκριθείσα ποσότητα, αναφέροντας το ποσό της επιστροφής που προτείνεται στην προσφορά. Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 2 παράγραφος 2 στοιχείο ζ), το πιστοποιητικό φέρει την ένδειξη των προορισμών που αναφέρονται στον κανονισμό για την προκήρυξη της δημοπρασίας.

5.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1291/2000, το πιστοποιητικό εξαγωγής καθίσταται έγκυρο την ημέρα της πραγματικής έκδοσής του.

Άρθρο 8

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των υπερθεματιστών

1.   Οι υπερθεματιστές έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί πιστοποιητικό εξαγωγής για την εγκριθείσα ποσότητα και την επιστροφή κατά την εξαγωγή, σύμφωνα με την απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 3.

2.   Οι υπερθεματιστές έχουν την υποχρέωση εξαγωγής της εγκριθείσας ποσότητας εντός της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού, και παράδοσής του στον προορισμό που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο ζ), κατά περίπτωση.

Άρθρο 9

Αποδέσμευση και κατάπτωση της εγγύησης

1.   Πρωτογενής απαίτηση, κατά την έννοια του άρθρου 20 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85, είναι η εξαγωγή της εγκριθείσας ποσότητας, εντός της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού. Σε περίπτωση που ο κανονισμός για την προκήρυξη της δημοπρασίας προβλέπει ειδικό προορισμό όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο ζ) του παρόντος κανονισμού, εφαρμόζεται το άρθρο 35 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1291/2000.

2.   Η εγγύηση αποδεσμεύεται εάν:

α)

η προσφορά είναι άκυρη ή απορριφθεί·

β)

έχει τηρηθεί η υποχρέωση που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2·

γ)

σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 6 παράγραφος 2 το ποσό της αποδεσμευθείσας εγγύησης αντιστοιχεί στη μη εγκριθείσα ποσότητα.

3.   Η εγγύηση καταπίπτει εάν δεν τηρείται η υποχρέωση που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2, εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

Άρθρο 10

Ανάκτηση των επιστροφών και κυρώσεις

1.   Με την επιφύλαξη του τίτλου IV κεφάλαιο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/1999 της Επιτροπής, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το έγγραφο το οποίο υποβάλλει ο προσφέρων για την παραχώρηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό παρέχει εσφαλμένες πληροφορίες και οι σχετικές εσφαλμένες πληροφορίες είναι αποφασιστικής σημασίας για την παραχώρηση του εν λόγω δικαιώματος, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους αποκλείουν τον προσφέροντα από τη συμμετοχή στο καθεστώς χορήγησης επιστροφών κατά την εξαγωγή με δημοπρασία για τα προϊόντα που καλύπτονται από τη σχετική διαδικασία, για περίοδο ενός έτους από την έκδοση της τελικής διοικητικής απόφασης με την οποία διαπιστώνεται η παρατυπία.

2.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται εάν ο αιτών αποδείξει, και πεισθούν οι αρμόδιες αρχές, ότι η κατάσταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εισαγωγική φράση δεν οφείλεται σε σοβαρή αμέλειά του ή ότι οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε προφανές σφάλμα.

3.   Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τις περιπτώσεις εφαρμογής της παραγράφου 1. Η Επιτροπή θέτει τις πληροφορίες αυτές στη διάθεση των άλλων κρατών μελών.

Άρθρο 11

Κατάργηση διατάξεων

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 584/75 καταργείται.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 580/2004 καταργείται από την 1η Ιουλίου 2008.

Άρθρο 12

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται για δημοπρασίες οι οποίες προκηρύχτηκαν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, με την επιφύλαξη του άρθρου 11 δεύτερο εδάφιο.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2007.

Για την Επιτροπή

Mariann FISCHER BOEL

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 160 της 26.6.1999, σ. 48. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1152/2007 (ΕΕ L 258 της 4.10.2007, σ. 3).

(2)  ΕΕ L 270 της 21.10.2003, σ. 78. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 735/2007 (ΕΕ L 169 της 29.6.2007, σ. 6).

(3)  ΕΕ L 270 της 21.10.2003, σ. 96. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 797/2006 (ΕΕ L 144 της 31.5.2006, σ. 1).

(4)  ΕΕ L 58 της 28.2.2006, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1260/2007 (ΕΕ L 283 της 27.10.2007, σ. 1).

(5)  ΕΕ L 205 της 3.8.1985, σ. 5. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1913/2006 (ΕΕ L 365 της 21.12.2006, σ. 52).

(6)  ΕΕ L 102 της 17.4.1999, σ. 11. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1001/2007 (ΕΕ L 226 της 30.8.2007, σ. 9).

(7)  ΕΕ L 152 της 24.6.2000, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1913/2006.

(8)  ΕΕ L 61 της 7.3.1975, σ. 25. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1948/2002 (ΕΕ L 299 της 1.11.2002, σ. 18).

(9)  ΕΕ L 90 της 27.3.2004, σ. 58. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 128/2007 (ΕΕ L 41 της 13.2.2007, σ. 6).

(10)  ΕΕ L 209 της 11.8.2005, σ. 1.

(11)  ΕΕ L 13 της 19.1.2000, σ. 12.

(12)  ΕΕ L 251 της 27.7.2004, σ. 9.

(13)  Έγγραφο SEC(2005) 1578.