26.7.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 194/11


ΚΟΙΝΉ ΔΡΆΣΗ 2007/528/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 23ης Ιουλίου 2007

προς υποστήριξη της σύμβασης σχετικά με την απαγόρευση ή τον περιορισμό χρήσης ορισμένων συμβατικών όπλων τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως εξόχως επιβλαβή ή ως προκαλούντα αδιακρίτως αποτελέσματα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 14 και το άρθρο 2 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας στην οποία γίνεται έκκληση για μια διεθνή τάξη που θα βασίζεται σε ένα πραγματικά πολυμερές σύστημα. Σ’ έναν κόσμο παγκόσμιων απειλών, παγκόσμιων αγορών και παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης, η ασφάλεια και η ευημερία της ΕΕ εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από ένα αποτελεσματικό πολυμερές σύστημα. Στόχος της ΕΕ είναι η ανάπτυξη μιας ισχυρότερης διεθνούς κοινωνίας, εύρυθμα λειτουργούντων διεθνών θεσμών και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.

(2)

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας αναγνωρίζει το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως θεμελιώδες πλαίσιο για τις διεθνείς σχέσεις. Η ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών, ο εφοδιασμός τους έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους και να ενεργούν αποτελεσματικά, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη.

(3)

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1980 σχετικά με την απαγόρευση ή τον περιορισμό χρήσης ορισμένων συμβατικών όπλων τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως εξόχως επιβλαβή ή ως προκαλούντα αδιακρίτως αποτελέσματα, η οποία συνήφθη στη Γενεύη, στις 10 Οκτωβρίου 1980, όπως τροποποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2001, είναι γνωστή ως σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα (εφεξής: «CCW») και ρυθμίζει τη χρήση στις ένοπλες συγκρούσεις ορισμένων συμβατικών όπλων τα οποία θεωρούνται ότι προκαλούν απάνθρωπο πόνο στους μαχομένους ή ότι βλάπτουν αδιακρίτως τους αμάχους. Η CCW βασίζεται στην αρχή του διεθνούς δικαίου ότι το δικαίωμα των συμμετεχόντων σε μια ένοπλη σύγκρουση να επιλέγουν τις μεθόδους ή τα μέσα που χρησιμοποιούν στις εχθροπραξίες δεν είναι απεριόριστο, και στην αρχή που απαγορεύει στις ένοπλες συγκρούσεις τη χρήση όπλων, βλημάτων και υλικού και μεθόδων πολέμου που από τη φύση τους προκαλούν περιττό τραυματισμό ή ανώφελο πόνο.

(4)

Στις 6 Δεκεμβρίου 2006, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε απόφαση σχετικά με την CCW, με την οποία καλούνται όλα τα κράτη που δεν έχουν το έχουν ακόμη πράξει, να λάβουν όλα τα μέτρα προκειμένου να καταστούν μέρη, το συντομότερο δυνατό, στην CCW και στα προσαρτημένα πρωτόκολλά της, με σκοπό την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής υποστήριξης των μέσων αυτών σύντομα, έτσι ώστε τελικά να καταστούν παγκοσμίως αποδεκτά.

(5)

Το πλέον πρόσφατο από τα προσαρτημένα στην CCW πρωτόκολλα, το πρωτόκολλο V για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν απομείνει μετά από πολέμους, υιοθετήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2003 στη σύνοδο των κρατών που είναι μέρη στην CCW (εφεξής: «πρωτόκολλο V»). Το πρωτόκολλο V, το οποίο συνιστά το πρώτο πολυμερώς διαπραγματευθέν νομικό μέσο που ασχολείται με το πρόβλημα του οπλισμού που δεν έχει εκραγεί και έχει εγκαταλειφθεί, προτίθεται να εξαφανίσει την καθημερινή απειλή που συνιστούν αυτά τα απομεινάρια του πολέμου για πληθυσμούς που έχουν ανάγκη την ανάπτυξη και για τους ασχολούμενους με την ανθρωπιστική βοήθεια που εργάζονται επιτοπίως για να τους βοηθήσουν. Από τη θέσπισή του, 32 κράτη έχουν μέχρι στιγμής ειδοποιήσει το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, ως θεματοφύλακα της CCW, ότι συγκατατίθενται να δεσμευθούν από το πρωτόκολλο V. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 της CCW, το πρωτόκολλο V τέθηκε σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου 2006. Η έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου V καταδεικνύει ότι η CCW έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα δυναμικό μέσο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην πρόοδο της τεχνολογίας των όπλων και στις εξελίξεις όσον αφορά τη φύση και τη διεξαγωγή των ενόπλων συγκρούσεων.

(6)

Παρά τη μεγάλη πρόοδο προς την καθολική προσχώρηση, σχεδόν τα μισά από τα κράτη μέλη των ΗΕ δεν έχουν ακόμη επικυρώσει ή προσχωρήσει με άλλον τρόπο στη CCW και στα προσαρτημένα σε αυτήν πρωτόκολλα. Το ποσοστό προσχώρησης παραμένει χαμηλό στην Αφρική, στην Ασία, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία, και τη Μέση Ανατολή. Εντούτοις, τα μισά από τα κράτη που δεν έχουν ακόμη καταστεί μέρη στην CCW είναι κράτη που πλήττονται από τα ναρκοπέδια και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν απομείνει μετά από πολέμους («ERW»). Η οικουμενική εφαρμογή της CCW και όλων των προσαρτημένων σε αυτήν πρωτοκόλλων θα εξακολουθήσει να αποτελεί στόχο προτεραιότητας των κρατών μερών κατά την περίοδο 2006-2011.

(7)

Η τρίτη διάσκεψη αναθεώρησης των κρατών μερών της CCW, που διοργανώθηκε στη Γενεύη από τις 7 έως τις 17 Νοεμβρίου 2006, υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση της οικουμενικής διάστασης της CCW, στο οποίο τίθενται οι στόχοι για την ενίσχυση της εφαρμογής της CCW και των προσαρτημένων σε αυτήν πρωτοκόλλων, για την προώθηση της οικουμενικής διάστασης και της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μερών, καθώς και για ένα πρόγραμμα χορηγιών.

(8)

Το σχέδιο δράσης για την προώθηση της οικουμενικής διάστασης της CCW προσδιορίζει το σημαντικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίζουν τα Περιφερειακά Κέντρα των ΗΕ για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, καθώς και περιφερειακές οργανώσεις, ανάλογα με την περίπτωση, στο συντονισμό των περιφερειακών δράσεων σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, κυρίως όπου η αποδοχή της CCW παραμένει χαμηλή.

(9)

Η οικονομική και διοικητική συμφωνία-πλαίσιο, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και των ΗΕ, αφετέρου, καθορίζει ένα πλαίσιο για τα ΗΕ και την Κοινότητα προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία τους, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματικής συνεργασίας,

ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Με σκοπό την υποστήριξη του σχεδίου δράσης για την προώθηση της οικουμενικής διάστασης της CCW που υιοθέτησαν τα κράτη μέρη στην CCW στην τρίτη διάσκεψη αναθεώρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την CCW, με τους ακόλουθους στόχους:

i)

προώθηση της οικουμενικής διάστασης της CCW και των προσαρτημένων πρωτοκόλλων της·

ii)

στήριξη της εφαρμογής της CCW από τα κράτη μέρη.

2.   Για την επίτευξη των αναφερομένων στην παράγραφο 1 στόχων, η ΕΕ θα λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

α)

διοργάνωση εναρκτήριου εργαστηρίου, επτά κατ’ ανώτατο όριο περιφερειακών σεμιναρίων και μιας τελικής συνεδρίασης, με σκοπό την αύξηση του αριθμού των μελών της CCW, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιεύσεων σε όλες τις επίσημες γλώσσες των ΗΕ και σε οιαδήποτε άλλη γλώσσα απαιτείται·

β)

χρηματοδοτική συνεισφορά στο πρόγραμμα χορηγιών, που υιοθέτησε η τρίτη διάσκεψη αναθεώρησης των κρατών μερών στην CCW.

Λεπτομερής περιγραφή των μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

1.   Η προεδρία, επικουρούμενη από το Γενικό Γραμματέα/Ύπατο Εκπρόσωπο (ΓΓ/ΥΕ), είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης. Η Επιτροπή συμμετέχει πλήρως.

2.   Η τεχνική εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανατίθεται:

α)

στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αφοπλισμού («UN-ODA»), για το εναρκτήριο εργαστήριο, την τελική συνεδρίαση, τα περιφερειακά σεμινάρια και τις δημοσιεύσεις·

β)

στο Διεθνές Κέντρο Άρσης Ναρκοπεδίων για Ανθρωπιστικούς Σκοπούς της Γενεύης («GICHD»), για τη συνεισφορά στο πρόγραμμα χορηγιών σύμφωνα με την απόφαση της τρίτης διάσκεψης αναθεώρησης των κρατών μερών στην CCW.

Αμφότερα εκτελούν τα αντίστοιχα καθήκοντά τους υπό τον έλεγχο του ΓΓ/ΥΕ, ο οποίος επικουρεί την προεδρία. Προς τούτο, ο ΓΓ/ΥΕ συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με την UN-ODA και το GICHD.

3.   Η προεδρία, ο ΓΓ/ΥΕ και η Επιτροπή ενημερώνουν τακτικά αλλήλους για την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 828 000 ευρώ, και θα χρηματοδοτηθεί από το γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 2007.

2.   Η διαχείριση των χρηματοδοτούμενων από το ποσό που ορίζεται στην παράγραφο 1 δαπανών, γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες της Κοινότητας που εφαρμόζονται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρεται στην παράγραφο 2, που λαμβάνει τη μορφή επιχορήγησης. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνάπτει χρηματοδοτικές συμφωνίες με την UΝ-ODA και το GICHD. Οι χρηματοδοτικές συμφωνίες ορίζουν ότι η UΝ-ODA και το GICHD πρόκειται να εξασφαλίσουν την προβολή της συνεισφοράς της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθός της.

4.   Η Επιτροπή επιχειρεί να συνάψει τις χρηματοδοτικές συμφωνίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3, το ταχύτερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας κοινής δράσης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή, και για την ημερομηνία σύναψης των χρηματοδοτικών συμφωνιών.

Άρθρο 4

Η προεδρία, επικουρούμενη από τον ΓΓ/ΥΕ, υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο για την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης επί τη βάσει διμηνιαίων εκθέσεων τις οποίες καταρτίζουν η UΝ-ODA και το GICHD. Η Επιτροπή συμμετέχει πλήρως. Υποβάλλει έκθεση για τις δημοσιονομικές πτυχές της εφαρμογής της παρούσας κοινής δράσης.

Άρθρο 5

Η παρούσα κοινή δράση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της εκδόσεώς της.

Λήγει 18 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της τελευταίας εκ των δύο χρηματοδοτικών συμφωνιών που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3, ή 12 μήνες μετά την ημερομηνία εκδόσεώς της, εάν σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει συναφθεί καμία χρηματοδοτική συμφωνία.

Άρθρο 6

Η παρούσα κοινή δράση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 23 Ιουλίου 2007.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

L. AMADO


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.   Στόχος

Ο γενικός στόχος αυτής της παρούσας κοινής δράσης είναι να υποστηριχθεί η οικουμενική διάσταση της CCW, προωθώντας την προσχώρηση στην CCW κρατών που δεν είναι ακόμη μέρη σ’ αυτήν και να ενισχυθεί η εφαρμογή της CCW.

Η συνδρομή της ΕΕ στην CCW θα επικεντρωθεί στους τομείς που προσδιορίζονται στο σχέδιο δράσης για την προώθηση της οικουμενικής διάστασης της CCW και στο πρόγραμμα χορηγιών που υιοθέτησε η τρίτη διάσκεψη αναθεώρησης των κρατών μερών της CCW, η οποία διεξήχθη στη Γενεύη από τις 7 έως 17 Νοεμβρίου 2006.

2.   Πρόγραμμα

Σκοπός του προγράμματος

Να αυξηθεί ο αριθμός των μελών της CCW μέσω περιφερειακών και υπο-περιφερειακών εργαστηρίων και να ενισχυθεί η εφαρμογή της CCW και των προσαρτημένων σε αυτήν πρωτοκόλλων μέσω συνεισφοράς στο πρόγραμμα χορηγιών.

Ο στόχος του εναρκτήριου εργαστηρίου και των περιφερειακών σεμιναρίων θα είναι να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή μελών στην CCW και να προετοιμασθεί η εθνική εφαρμογή της CCW σε αυτές τις περιοχές. Το εργαστήριο και τα σεμινάρια θα επιδιώξουν να εξηγήσουν τα οφέλη και τις συνέπειες της προσχώρησης στην CCW και να κατανοήσουν τις ανάγκες των κρατών που δεν είναι μέρη στην CCW.

Τα περιφερειακά σεμινάρια θα χρησιμεύσουν επίσης ως φόρα για τη συζήτηση θεμάτων αφοπλισμού και μη διάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού (SALW): πυρομαχικά, διαμεσολάβηση και επισήμανση και εντοπισμός. Θα εξετασθούν επίσης ορισμένες συγκεκριμένες αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Μέσω συνεισφοράς στο πρόγραμμα χορηγιών, η ΕΕ θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τα υπογράφοντα κράτη και τα κράτη που δεν είναι ακόμη μέρη στην CCW και στα προσαρτημένα σε αυτή πρωτόκολλα, ώστε να επωφεληθούν από την ευκαιρία της συμμετοχής τους στις δραστηριότητες της CCW και να εξοικειωθούν με τις εργασίες που άπτονται της CCW. Η ΕΕ θα υποστηρίξει όλους τους επιχειρησιακούς σκοπούς που ορίζονται στο πρόγραμμα χορηγιών.

Αποτελέσματα του προγράμματος

i)

αύξηση του αριθμού των μελών στην CCW σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές (Κεντρική Ασία, Δυτική και Ανατολική Αφρική, Κέρας της Αφρικής, περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και Νότια Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή και Μεσόγειος, Λατινική Αμερική, Καραϊβική και νησιά του Ειρηνικού)·

ii)

ενίσχυση της εφαρμογής της CCW και των προσαρτημένων σε αυτήν πρωτοκόλλων·

iii)

ενίσχυση της περιφερειακής δικτύωσης, με συμμετοχή υπο-περιφερειακών οργανώσεων και δικτύων σε τομείς που αφορούν την CCW·

iv)

δημοσίευμα που θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα όλων των εργαστηρίων, τις πραγματοποιούμενες παρουσιάσεις, τα αντληθέντα διδάγματα και τις συστάσεις με σκοπό τη δημοσίευσή του στις επίσημες γλώσσες των ΗΕ καθώς και σε άλλες γλώσσες, αναλόγως των αναγκών.

Περιγραφή του προγράμματος

Το πρόγραμμα προβλέπει τη διοργάνωση ενός εναρκτήριου εργαστηρίου στη Νέα Υόρκη, επτά κατ’ ανώτατο όριο περιφερειακά σεμινάρια και μια τελική συνεδρίαση στη Γενεύη, τη δημοσίευση του υλικού και συνεισφορά στο πρόγραμμα χορηγιών.

i)   Εναρκτήριο εργαστήριο

Θα διοργανωθεί στη Νέα Υόρκη εναρκτήριο εργαστήριο για όλα τα κράτη που δεν είναι μέρη στην CCW, και ιδίως για εκείνα τα κράτη που απετέλεσαν αντικείμενο πρόσφατων διαβημάτων της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1). Εμπειρογνώμονες προερχόμενοι, μεταξύ άλλων, από όργανα της ΕΕ, από κράτη μέλη και από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού («ΔΕΕΣ») θα παρουσιάσουν το νομικό πλαίσιο της CCW και τα οφέλη και τις συνέπειες από την προσχώρηση στην CCW. Το εργαστήριο αυτό θα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενημέρωσης των κρατών-στόχων για την CCW, καθώς και για την παρούσα κοινή δράση και για τα περιφερειακά σεμινάρια που θα οργανωθούν σε αυτό το πλαίσιο. Θα παράσχει επίσης στην ΕΕ χρήσιμους διαύλους επικοινωνίας.

Υπολογιζόμενο κόστος για το εναρκτήριο εργαστήριο και την τελική συνεδρίαση: 22 184 ευρώ.

ii)   Περιφερειακά σεμινάρια

ΑΦΡΙΚΗ

a)

Σεμινάριο για την CCW για υπογράφοντα κράτη και για κράτη που δεν είναι μέρη από τη Δυτική και Ανατολική Αφρική με στόχο τη συμμετοχή αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων και περιφερειακών οργανώσεων. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι του Καμερούν, του Τσαντ, της Ισημερινής Γουινέας, της Γκάμπιας, της Γκάνας, της Γουινέας, της Γουινέας-Μπισσάου, της Ακτής του Ελεφαντοστού, της Γκαμπόν, της Κένυας, της Μαυριτανίας, της Νιγηρίας (2) του Σάο Τομέ και Πρίντσιπε, του Σουδάν και της Τανζανίας.

Διάφοροι ομιλητές, μεταξύ άλλων από τη ΔΕΕΣ, θα ενημερώσουν τους συνέδρους για το νομικό πλαίσιο της CCW και για τη σκοπιμότητα προσχώρησης στην CCW. Ένα ή δύο κράτη της περιοχής που είναι μέρη της CCW θα προσκληθούν επίσης να συμμετάσχουν στο σεμινάριο βάσει της σημασίας τους και του ενδιαφέροντός τους για τη διαδικασία οικουμενικής εφαρμογής.

Υπολογιζόμενο κόστος: 106 036 ευρώ.

β)

Σεμινάριο για την CCW για κράτη που δεν είναι μέρη από το Κέρας της Αφρικής, την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και τη Νότια Αφρική με στόχο τη συμμετοχή αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων και περιφερειακών οργανώσεων. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι της Αγκόλας, της Μποτσουάνας, του Μπουρούντι, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, των Κομορών, του Κονγκό, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας, της Μαδαγασκάρης, του Μαλάουι, της Μοζαμβίκης, της Ναμίμπια, της Ρουάντας, της Σομαλίας, της Σουαζιλάνδης, της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε.

Διάφοροι ομιλητές, μεταξύ άλλων από την ΔΕΕΣ, θα ενημερώσουν τους συνέδρους για το νομικό πλαίσιο της CCW και για τη σκοπιμότητα προσχώρησης στην CCW. Ένα ή δύο κράτη της περιοχής που είναι μέρη της CCW θα προσκληθούν επίσης να παρέμβουν βάσει της σημασίας τους και του ενδιαφέροντός τους για τη διαδικασία οικουμενικής εφαρμογής.

Υπολογιζόμενο κόστος: 61 685 ευρώ.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ

γ)

Σεμινάριο για την CCW για κράτη που δεν είναι μέρη από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με στόχο τη συμμετοχή αρμόδιων για τη λήψη αποφάσεων και περιφερειακών οργανώσεων. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι της Αργεντινής, της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, των Μπαχαμών, των Μπαρμπάντος, της Μπελίζ, της Ντομίνικα, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Γρενάδας, της Γουιάνας, της Αϊτής, της Τζαμάικα, του Μεξικού, του Σεντ Κιτς και Νέβις, της Αγίας Λουκίας, του Άγιου Βικέντιου και Γρεναδίνων, του Σουρινάμ, του Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Διάφοροι ομιλητές, μεταξύ άλλων από τη ΔΕΕΣ, θα ενημερώσουν τους συνέδρους για το νομικό πλαίσιο της CCW και για τη σκοπιμότητα προσχώρησης στην CCW. Ένα ή δύο κράτη της περιοχής που είναι μέρη της CCW θα προσκληθούν επίσης να παρέμβουν βάσει της σημασίας τους και του ενδιαφέροντός τους για τη διαδικασία οικουμενικής εφαρμογής.

Υπολογιζόμενο κόστος: 55 769 ευρώ.

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

δ)

Σεμινάριο για την CCW για κράτη που δεν είναι μέρη από τα Νησιά του Ειρηνικού με στόχο τη συμμετοχή αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων και περιφερειακών οργανώσεων. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι των Φίτζι, Κιριμπάτι, των Νήσων Μάρσαλ, της Μικρονησίας, του Νιούε, του Παλάου, της Παπούα-Νέας Γουινέας, της Σαμόας, των Νήσων του Σολομώντος, της Τόγκα, του Τουβαλού και του Βανουάτου.

Διάφοροι ομιλητές, μεταξύ άλλων από την ΔΕΕΣ, θα ενημερώσουν τους συνέδρους για το νομικό πλαίσιο της CCW και για τη σκοπιμότητα προσχώρησης στην CCW. Ένα ή δύο κράτη της περιοχής που είναι μέρη της CCW θα προσκληθούν επίσης να παρέμβουν βάσει της σημασίας τους και του ενδιαφέροντός τους για τη διαδικασία οικουμενικής εφαρμογής.

Υπολογιζόμενο κόστος: 129 781 ευρώ (3).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

ε)

Σεμινάριο για την CCW για υπογράφοντα κράτη και για κράτη που δεν είναι μέρη από την Κεντρική Ασία με στόχο τη συμμετοχή αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων και περιφερειακών οργανώσεων. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι του Αφγανιστάν (4), της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας και του Τατζικιστάν.

Διάφοροι ομιλητές, μεταξύ άλλων από την ΔΕΕΣ, θα ενημερώσουν τους συνέδρους για το νομικό πλαίσιο της CCW και για τη σκοπιμότητα προσχώρησης στην CCW. Ένα ή δύο κράτη της περιοχής που είναι μέρη της CCW θα προσκληθούν επίσης να παρέμβουν βάσει της σημασίας τους και του ενδιαφέροντός τους για τη διαδικασία οικουμενικής εφαρμογής.

Υπολογιζόμενο κόστος: 72 174 ευρώ.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ

στ)

Σεμινάριο για την CCW για υπογράφοντα κράτη και για κράτη που δεν είναι μέρη από τη Νοτιοανατολική Ασία με στόχο τη συμμετοχή αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων και περιφερειακών οργανώσεων. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι του Μπουτάν, του Μπρουνέι Darussalam, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Μιανμάρ, του Νεπάλ, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, του Ανατολικού Τιμόρ και του Βιετνάμ (5).

Διάφοροι ομιλητές, μεταξύ άλλων από τη ΔΕΕΣ, θα ενημερώσουν τους συνέδρους για το νομικό πλαίσιο της CCW και για τη σκοπιμότητα προσχώρησης στην CCW. Ένα ή δύο κράτη της περιοχής που είναι μέρη της CCW θα προσκληθούν επίσης να παρέμβουν βάσει της σημασίας τους και του ενδιαφέροντός τους για τη διαδικασία οικουμενικής εφαρμογής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ζ)

Σεμινάριο για την CCW για υπογράφοντα κράτη και για κράτη που δεν είναι μέρη από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο με στόχο τη συμμετοχή αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων και περιφερειακών οργανώσεων. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι της Αλγερίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου (6), του Ιράν, του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, της Λιβύης, του Ομάν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Υεμένης.

Διάφοροι ομιλητές, μεταξύ άλλων από την ΔΕΕΣ, θα ενημερώσουν τους συνέδρους για το νομικό πλαίσιο της CCW και για τη σκοπιμότητα προσχώρησης στην CCW. Ένα ή δύο κράτη της περιοχής που είναι μέρη της CCW θα προσκληθούν επίσης να παρέμβουν βάσει της σημασίας τους και του ενδιαφέροντός τους για τη διαδικασία οικουμενικής εφαρμογής.

Υπολογιζόμενο κόστος: 47 677 ευρώ.

iii)   Τελευταία συνεδρίαση

Μετά τη διεξαγωγή των προαναφερόμενων σεμιναρίων, θα διενεργηθεί στη Γενεύη τελευταία συνεδρίαση κατά την οποία θα συναχθούν συμπεράσματα και θα καθορισθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την υποστήριξη των κρατών που είναι έτοιμα να επικυρώσουν την CCW. Θα συμμετάσχουν η προεδρία της ΕΕ και τα όργανα της ΕΕ καθώς και εμπειρογνώμονες από την UN-ODA, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας της CCW, ανάλογα με την περίπτωση, το UNIDIR, την ICRC και το GICHD.

iv)   Δημοσιεύσεις

Ένα φυλλάδιο με τις εργασίες και τα αποτελέσματα όλων των εναρκτήριων και των περιφερειακών εργαστηρίων καθώς και των συμπερασμάτων τους θα εκπονηθεί και θα δημοσιευθεί στις επίσημες γλώσσες των ΗΕ καθώς και σε άλλες γλώσσες, αναλόγως των αναγκών. Το φυλλάδιο αυτό θα περιλαμβάνει συστάσεις για τη μελλοντική πορεία. Θα τονίζονται ιδιαίτερα η εμπειρογνωμοσύνη και οι προσπάθειες της ΔΕΕΣ.

Υπολογιζόμενο κόστος: 29 851 ευρώ.

v)   Υποστήριξη του προγράμματος χορηγιών

Η ΕΕ θα συμβάλει στο πρόγραμμα χορηγιών που υιοθετήθηκε από την τρίτη διάσκεψη αναθεώρησης των κρατών μερών της CCW.

Η συμβολή της ΕΕ στο πρόγραμμα χορηγιών θα υποστηρίζει τους βασικούς στόχους του εν λόγω προγράμματος, οι οποίοι είναι:

ενίσχυση της εφαρμογής της σύμβασης και των προσαρτημένων σε αυτήν πρωτοκόλλων,

προαγωγή της καθολικής τήρησης των κανόνων και των αρχών που κατοχυρώνονται με την CCW και τα προσαρτημένα σε αυτήν πρωτόκολλα,

υποστήριξη της οικουμενικής εφαρμογής της CCW και των προσαρτημένων σε αυτήν πρωτοκόλλων,

ενίσχυση της συνεργασίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μερών όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με την CCW και τα προσαρτώμενα σε αυτήν πρωτόκολλα.

Το πρόγραμμα χορηγιών ενδέχεται να παρέχει συμβουλές και τεχνική βοήθεια όσον αφορά την εφαρμογή της CCW σε ενδιαφερόμενα κράτη κατόπιν αιτήματος [πρόγραμμα χορηγιών, παράγραφος 4 σημείο iv)].

Κατά την τρίτη διάσκεψη αναθεώρησης των κρατών μερών της CCW, η τεχνική διαχείριση του προγράμματος χορηγιών ανατέθηκε στο GICHD.

Υπολογιζόμενο κόστος: 250 000 ευρώ.

3.   Διάρκεια

Η κατ’ εκτίμηση συνολική διάρκεια της εφαρμογής της παρούσας κοινής δράσης είναι 18 μήνες.

4.   Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των δραστηριοτήτων οικουμενικού χαρακτήρα είναι τα κράτη που δεν είναι μέρη της CCW (υπογράφοντα και μη υπογράφοντα κράτη).

Οι δικαιούχοι της συνεισφοράς στο πρόγραμμα χορηγιών είναι τα κράτη μέρη και τα κράτη που δεν είναι μέρη της CCW σύμφωνα με τους προαναφερόμενους βασικούς στόχους του προγράμματος. Δίδεται προσοχή κατά προτεραιότητα στα κράτη που πλήττονται από ERW.

5.   Φορέας υλοποίησης

Η προεδρία, επικουρούμενη από τον ΓΓ/ΥΕ, είναι υπεύθυνη για την πολιτική εφαρμογή και την εποπτεία της παρούσας κοινής δράσης. Η προεδρία αναθέτει την τεχνική εφαρμογή:

Στην UN-ODA, για το εναρκτήριο εργαστήριο, την τελική συνεδρίαση, τα περιφερειακά σεμινάρια και τις δημοσιεύσεις.

Τα περιφερειακά εργαστήρια θα διοργανωθούν με την υποστήριξη των Περιφερειακών Κέντρων των ΗΕ για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό. Κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της, η UN-ODA συνεργάζεται, ανάλογα με την περίπτωση, με τις τοπικές αποστολές των κρατών μελών και την Επιτροπή. Η εμπειρογνωμοσύνη της ΔΕΕΣ, της Γραμματείας της CCW και του UNIDIR θα χρησιμοποιείται για όλες τις προβλεπόμενες δραστηριότητες. Το εναρκτήριο εργαστήριο και η τελική συνεδρίαση θα διοργανωθούν από το ΓΓ/ΥΕ σε στενή συνεργασία με την προεδρία.

Στο GICHD, σύμφωνα με την απόφαση της τρίτης διάσκεψης αναθεώρησης των κρατών μερών της CCW, για τη συνεισφορά στο πρόγραμμα χορηγιών. Η ΕΕ θα εκπροσωπείται από την προεδρία, επικουρούμενη από το ΓΓ/ΥΕ, κατά την ανεπίσημη διευθύνουσα επιτροπή που προβλέπεται από την απόφαση της τρίτης διάσκεψης αναθεώρησης για τη θέσπιση του προγράμματος χορηγιών. Οι αντίστοιχοι ρόλοι της ανεπίσημης διευθύνουσας επιτροπής και του GICHD θα καθορισθούν σύμφωνα με την απόφαση της τρίτης διάσκεψης αναθεώρησης των κρατών μερών της CCW.

6.   Κατ’ εκτίμηση απαιτούμενοι πόροι

Η συνεισφορά της ΕΕ θα καλύπτει το 100 % της εφαρμογής των προγραμμάτων, όπως περιγράφονται στο παρόν παράρτημα. Το κατ’ εκτίμηση κόστος έχει ως εξής:

(ευρώ)

Εναρκτήριο εργαστήριο και τελική συνεδρίαση

22 184

—   

Περιφερειακά σεμινάρια

Ανατολική και Δυτική Αφρική

106 036

Κέρας της Αφρικής, Περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και Νότια Αφρική

61 685

Λατινική Αμερική και Καραϊβική

55 769

Νησιά του Ειρηνικού και Νοτιοανατολική Ασία

129 781

Κεντρική Ασία

72 174

Μέση Ανατολή και Μεσόγειος

47 677

Δημοσιεύσεις

29 851

Διοικητικά έξοδα

36 671

Απρόβλεπτα

16 082

Υποστήριξη του προγράμματος χορηγιών

250 000

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

828 000

7.   Ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την κάλυψη του κόστους των προγραμμάτων.

Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων ανέρχεται σε 828 000 ευρώ.


(1)  Ομάδα 1: Κράτη που δεν έχουν υπογράψει την CCW και πλήττονται από ERW: Αγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, Μπουρούντι, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Γουινέα-Μπισσάου, Ιράκ, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Νεπάλ, Σαουδική Αραβία, Συρία, Υεμένη και Ζάμπια. Ομάδα 2: Κράτη που έχουν υπογράψει την CCW και πλήττονται από ERW: Αφγανιστάν, Σουδάν, Βιετνάμ. Ομάδα 3: Κράτη που έχουν υπογράψει την CCW και δεν πλήττονται (δραματικά) από ERW: Αίγυπτος, Ισλανδία και Νιγηρία. Ομάδα 4: Άλλα κράτη (+/– 65), κατά περίπτωση.

(2)  Κράτος που έχει υπογράψει την CCW.

(3)  Κατ’ εκτίμηση κόστος για το συνδυασμένο σεμινάριο «Νησιά του Ειρηνικού και Νοτιοανατολική Ασία».

(4)  Κράτος που έχει υπογράψει την CCW.

(5)  Κατ’ εκτίμηση κόστος για το συνδυασμένο σεμινάριο «Νησιά του Ειρηνικού και Νοτιοανατολική Ασία».

(6)  Κράτος που έχει υπογράψει την CCW.