24.3.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 84/37


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 19ης Μαρτίου 2007

σχετικά με έρευνα για τη χρόνια εξασθενητική νόσο (ΧΕΝ) στις ελαφίδες

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2007) 860]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2007/182/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η χρόνια εξασθενητική νόσος αποτελεί ένα είδος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (ΜΣΕ) που προσβάλλει τις ελαφίδες και η οποία, παρά την ευρεία διάδοσή της στη Βόρεια Αμερική, δεν είχε ποτέ έως σήμερα γνωστοποιηθεί στην Κοινότητα.

(2)

Στις 3 Ιουνίου 2004, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) εξέδωσε γνωμοδότηση στην οποία συνιστούσε τη διεξαγωγή στοχοθετημένης επιτήρησης των ελαφίδων στην Κοινότητα. Στόχος της εν λόγω επιτήρησης έπρεπε να είναι η ανίχνευση πιθανής παρουσίας ΜΣΕ σε ελαφίδες. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διεξαγωγή ερευνών εκ μέρους των κρατών μελών με βάση την εν λόγω γνωμοδότηση.

(3)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη των ΜΣΕ στα ζώα. Ο εν λόγω κανονισμός, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1923/2006, προβλέπει προγράμματα επιτήρησης για ΜΣΕ σε ελαφίδες. Συνεπώς, στην παρούσα απόφαση μπορεί πλέον να προβλεφθεί η διεξαγωγή ερευνών για τις ΜΣΕ σε ελαφίδες από τα κράτη μέλη.

(4)

Οι εν λόγω έρευνες πρέπει να περιλαμβάνουν άγρια και εκτρεφόμενα είδη ελαφιών. Επειδή η δειγματοληψία στα άγρια ελάφια πρέπει να γίνεται κατά την κυνηγετική περίοδο, που είναι περιορισμένης διάρκειας, η παρούσα απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί μετά την έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1923/2006, προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη επαρκής χρόνος για τη συγκέντρωση του προβλεπόμενου αριθμού δειγμάτων.

(5)

Τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση των αποτελεσμάτων των εν λόγω ερευνών σε ελαφίδες. Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού ευρήματος ΜΣΕ σε ελαφίδες, η Επιτροπή πρέπει να ενημερώνεται αμέσως.

(6)

Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ελαφίδες που υπόκεινται σε δοκιμή για ΜΣΕ δεν εισέρχονται στην εμπορική τροφική αλυσίδα πριν από την εξαγωγή αρνητικού αποτελέσματος.

(7)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση θεσπίζει κανόνες για τη διεξαγωγή έρευνας για την ανίχνευση της παρουσίας χρόνιας εξασθενητικής νόσου (ΧΕΝ) σε ζώα της οικογένειας των ελαφοειδών, δηλαδή σε ελαφίδες («η έρευνα»).

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ισχύουν οι ορισμοί του παραρτήματος Ι.

Άρθρο 3

Πεδίο εφαρμογής της έρευνας

1.   Τα κράτη μέλη διεξάγουν έρευνα για την ανίχνευση της παρουσίας ΧΕΝ σε ελαφίδες, σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις του παραρτήματος ΙΙ.

2.   Τα κράτη μέλη ολοκληρώνουν την οικεία έρευνα το αργότερο έως τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2007.

Άρθρο 4

Μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν τα κράτη μέλη σε συνέχεια της δοκιμής για την ανίχνευση της ΧΕΝ

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής για ανίχνευση της ΧΕΝ, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙΙ.

Άρθρο 5

Εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή τις ακόλουθες εκθέσεις:

α)

έκθεση αμέσως μετά τον εντοπισμό θετικού ή ασαφούς ευρήματος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε ελαφίδα·

β)

ετήσια έκθεση των αποτελεσμάτων των ερευνών όπως ορίζεται στο παράρτημα IV.

Άρθρο 6

Συνοπτική παρουσίαση των εκθέσεων από την Επιτροπή στα κράτη μέλη

Η Επιτροπή υποβάλλει στα κράτη μέλη σύνοψη των εκθέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 5.

Άρθρο 7

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2007.

Για την Επιτροπή

Μάρκος ΚΥΠΡΙΑΝΟΫ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1923/2006 (ΕΕ L 404 της 30.12.2006, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«είδος-στόχος»: το άγριο και το εκτρεφόμενο ευρωπαϊκό ελάφι (Cervus elaphus) ή/και το άγριο ελάφι της Βιρτζίνια, της υποοικογένειας των οδοκοϊλεϊνών (Odocoileus virginianus)·

β)

«κράτη μέλη-στόχοι»: τα κράτη μέλη που διαθέτουν επαρκείς πληθυσμούς του είδους-στόχου ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη ικανού από στατιστική άποψη δειγματοληπτικού μεγέθους· διαφέρουν ανάλογα με το ποιο είναι το είδος-στόχος και εάν πρόκειται για άγριο ή εκτρεφόμενο είδος-στόχο· απαριθμούνται στους πίνακες 1 και 2 του παραρτήματος ΙΙ·

γ)

«ελαφίδες που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα/νοσούσες ελαφίδες»: οι ελαφίδες που παρουσιάζουν μη φυσιολογική συμπεριφορά ή/και διαταραχές του κινητικού συστήματος ή/και βρίσκονται εν γένει σε κακή φυσική κατάσταση·

δ)

«τραυματισμένες ή σκοτωμένες από όχημα ελαφίδες»: ελαφίδες που κτυπήθηκαν από όχημα και για τις οποίες δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η προ θανάτου κατάσταση·

ε)

«νεκρές/θανατωθείσες ελαφίδες»: οι ελαφίδες που βρέθηκαν νεκρές στο αγρόκτημα ή στην ύπαιθρο και οι εκτρεφόμενες ελαφίδες που θανατώθηκαν για λόγους υγείας/ηλικίας·

στ)

«υγιείς σφαγείσες ελαφίδες»: οι υγιείς εκτρεφόμενες σε αγρόκτημα ελαφίδες που εσφάγησαν στο σφαγείο ή στο αγρόκτημα·

ζ)

ως «υγιείς βληθείσες ελαφίδες» νοούνται οι υγιείς άγριες ελαφίδες που πυροβολήθηκαν κατά την κυνηγετική περίοδο.

η)

«ομάδες-στόχοι»: οι ελαφίδες που ορίζονται στα στοιχεία γ) έως ζ).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Ελάχιστες απαιτήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας για την ανίχνευση της παρουσίας χρόνιας εξασθενητικής νόσου σε ελαφίδες

1.   Δειγματοληψία από τα κράτη μέλη-στόχους των ειδών-στόχων

α)

Τα κράτη μέλη-στόχοι λαμβάνουν δείγματα για τη διεξαγωγή δοκιμών για τη χρόνια εξασθενητική νόσο (ΧΕΝ) με βάση τον πίνακα 1 για τον οικείο πληθυσμό ευρωπαϊκών ελαφιών και ελαφιών της Βιρτζίνια, καθώς και με βάση τον πίνακα 2 για τον οικείο εκτρεφόμενο πληθυσμό ευρωπαϊκών ελαφιών.

Τα δείγματα αυτά μπορούν να λαμβάνονται από όλες τις ομάδες-στόχους στα κράτη μέλη-στόχους.

β)

Κατά την επιλογή των δειγμάτων για τα είδη-στόχους, η αρμόδια αρχή των κρατών μελών-στόχων συνεκτιμά τα ακόλουθα κριτήρια:

i)

όλες οι ελαφίδες πρέπει να είναι άνω των 18 μηνών· η ηλικία των ζώων υπολογίζεται βάσει της οδοντοφυΐας, εμφανών ενδείξεων ωριμότητας ή άλλων αξιόπιστων πληροφοριών·

ii)

στην περίπτωση που πρόκειται για υγιείς βληθείσες ελαφίδες, τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται κυρίως από άρρενες ελαφίδες·

iii)

εάν πρόκειται για υγιείς σφαγείσες ελαφίδες, τα δείγματα πρέπει κυρίως να λαμβάνονται από άρρενες ή θήλεις ελαφίδες μεγαλύτερης ηλικίας.

γ)

Η αρμόδια αρχή των κρατών μελών-στόχων κατά την επιλογή των δειγμάτων των ειδών-στόχων συνεκτιμά την έκθεση στους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου, εφόσον υφίστανται:

i)

περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς ελαφιών·

ii)

υψηλός επιπολασμός τρομώδους νόσου·

iii)

υψηλός επιπολασμός ΜΣΕ·

iv)

ελαφίδες που έχουν καταναλώσει ζωοτροφές δυνητικά μολυσμένες με ΜΣΕ·

v)

ελαφίδες σε αγροκτήματα ή σε περιοχές στις οποίες είχαν στο παρελθόν καταγραφεί εισαγωγές ελαφίδων ή προϊόντων τους από περιοχές στις οποίες είχαν σημειωθεί στο παρελθόν κρούσματα ΧΕΝ.

δ)

Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους-στόχου χρησιμοποιεί τυχαία δειγματοληψία για την επιλογή των ειδών-στόχων για τη δειγματοληψία.

2.   Δειγματοληψία για ΧΕΝ σε όλα τα είδη ελαφίδων από όλα τα κράτη μέλη

Όλα τα κράτη μέλη λαμβάνουν, πρωτίστως, δείγματα για την ανίχνευση ΧΕΝ από ελαφίδες που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα ή από νοσούσες ελαφίδες, καθώς και από τραυματισμένες ή σκοτωμένες από όχημα ελαφίδες όλων των ειδών. Η αρμόδια αρχή των κρατών μελών επιδιώκει τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο εντοπισμό αυτών των περιστατικών και τη διασφάλιση της υποβολής σε δοκιμές ανίχνευσης ΧΕΝ όσο το δυνατόν περισσότερων από τις ελαφίδες αυτές.

Πίνακας 1

Άγριο ευρωπαϊκό ελάφι (Cervus elaphus) και ελάφι της Βιρτζίνια (Odocoileus virginianus)

 

Πληθυσμός ειδών-στόχων

Μέγεθος δείγματος

Τσεχική Δημοκρατία

25 000

598

Γερμανία

150 000

598

Ισπανία

220 000 έως 290 000

598

Γαλλία

100 000

598

Ιταλία

44 000

598

Λεττονία

28 000

598

Ουγγαρία

74 000

598

Αυστρία

150 000

598

Πολωνία

600 000

598

Σλοβακία

38 260

598

Φινλανδία

30 000

598

Ηνωμένο Βασίλειο

382 500

598


Πίνακας 2

Εκτρεφόμενο ευρωπαϊκό ελάφι (Cervus elaphus elaphus)

 

Πληθυσμός ειδών-στόχων

Μέγεθος δείγματος

Τσεχική Δημοκρατία

> 9 000

576

Γερμανία

11 500

598

Γαλλία

17 000

598

Ιρλανδία

10 000

581

Αυστρία

10 000

581

Ηνωμένο Βασίλειο

28 000

598

3.   Δειγματοληψία και εργαστηριακές δοκιμές

Από κάθε ελαφίδα των δειγμάτων που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2 του παρόντος παραρτήματος συλλέγεται δείγμα από το μοχλό της τέταρτης κοιλίας και υποβάλλεται σε εργαστηριακή εξέταση. Τουλάχιστον ένα τμήμα κάθε δείγματος διατηρείται, νωπό ή κατεψυγμένο, έως την εξαγωγή αρνητικού αποτελέσματος, στην περίπτωση που απαιτείται βιολογική δοκιμασία.

Για οδηγίες σχετικά με τις μεθόδους και τα πρωτόκολλα οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών μπορούν να ανατρέχουν στο σημείο 3 του κεφαλαίου Γ του παραρτήματος Χ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001.

Οι ταχείες δοκιμές που αναφέρονται στο σημείο 4 του κεφαλαίου Γ του παραρτήματος Χ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 και που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (ΜΣΕ) στο μοχλό της τέταρτης κοιλίας βοοειδών ή μικρών μηρυκαστικών θεωρούνται κατάλληλες για χρήση στη δειγματοληψία που αναφέρεται στα σημεία 1 και 2 του παρόντος παραρτήματος. Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ανοσοϊστοχημεία για σκοπούς διαλογής και στην περίπτωση αυτή πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμή επάρκειας από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς (ΚΕΑ). Στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει θετικό αποτέλεσμα ταχείας δοκιμής, αποστέλλει κατάλληλο ιστό στο ΚΕΑ για εξακρίβωση. Στην περίπτωση θετικών ευρημάτων ΜΣΕ, ισχύει το πρωτόκολλο που προβλέπεται στο σημείο 3.2, στοιχείο γ) περιπτώσεις i) και ii) του κεφαλαίου Γ του παραρτήματος Χ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001.

4.   Γονοτυπική ανάλυση

Για κάθε θετική περίπτωση ΜΣΕ σε ελαφίδες ο γονότυπος της πρωτεΐνης «πριόν» προσδιορίζεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του κοινοτικού εργαστηρίου αναφοράς για τη ΜΣΕ.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Μέτρα σε συνέχεια της υποβολής σε δοκιμή ελαφίδων

1.

Εάν μια ελαφίδα που προορίζεται να διατεθεί στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση έχει επιλεγεί να υποβληθεί σε δοκιμή για την ανίχνευση ΧΕΝ, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα του εν λόγω σφαγίου καθώς και ότι δεν επιτρέπεται η εμπορική πώλησή του πριν από την εξαγωγή αρνητικού αποτελέσματος.

2.

Στο βαθμό του δυνατού και εφόσον ισχύει το σημείο 1, ο κυνηγός, ο θηροφύλακας ή ο κτηνοτρόφος, εφόσον είναι γνωστοί, ενημερώνονται για την υποβολή των δειγμάτων σε δοκιμή για την ανίχνευση ΧΕΝ, και τα αποτελέσματα τυχόν θετικής ταχείας δοκιμής τούς κοινοποιούνται το ταχύτερο δυνατό με τον προβλεπόμενο τρόπο.

3.

Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν υλικό για περαιτέρω διαγνωστική εξέταση ή για ερευνητικούς σκοπούς έως την εξαγωγή αρνητικού αποτελέσματος από την ταχεία δοκιμή για ΧΕΝ.

4.

Στο μέτρο του δυνατού, η τελική διάθεση ως αποβλήτων όλων των μερών του σώματος ελαφίδας για την οποία το αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής είναι θετικό, συμπεριλαμβανομένης της δοράς, γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχεία α), β) ή ε) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (1), εκτός από το υλικό που διατηρείται για περαιτέρω διαγνωστικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.


(1)  ΕΕ L 273 της 10.10.2002, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και καταγραφής

1.   Απαιτήσεις που αφορούν τα κράτη μέλη

Στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στις ετήσιες εκθέσεις των κρατών μελών για τα αποτελέσματα έρευνας ανίχνευσης ΧΕΝ

α)

ο αριθμός των δειγμάτων ελαφίδας που υποβάλλονται για δοκιμή, ταξινομημένα ανά ομάδα-στόχο, σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

είδος,

εκτρεφόμενες ή άγριες ελαφίδες,

ομάδα-στόχος,

φύλο,

ηλικία·

β)

τα αποτελέσματα από τις ταχείες δοκιμές και τις δοκιμές επιβεβαίωσης (αριθμός θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων), και, κατά περίπτωση, από τις δοκιμές διάκρισης, ο ιστός που αποτέλεσε αντικείμενο δειγματοληψίας καθώς και η ταχεία δοκιμή και τεχνική επιβεβαίωσης που χρησιμοποιήθηκαν·

γ)

η γεωγραφική κατανομή των θετικών κρουσμάτων ΜΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της χώρας καταγωγής εάν διαφέρει από το κράτος μέλος που υποβάλλει τα στοιχεία·

δ)

ο γονότυπος και το είδος κάθε ελαφίδας που εντοπίζεται θετική για ΜΣΕ.

2.   Περίοδοι υποβολής εκθέσεων

Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας του προηγούμενου έτους για την ανίχνευση ΧΕΝ θα αναφέρονται σε ετήσια έκθεση.

Η εν λόγω έκθεση θα υποβάλλεται το ταχύτερο δυνατό αλλά όχι αργότερα από έξι μήνες μετά τη λήξη του εκάστοτε έτους έρευνας.

Η έκθεση 2007 θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κυνηγετικής περιόδου 2007, ακόμη και εάν ορισμένα δείγματα έχουν ληφθεί το 2008.