24.5.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 130/22


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 23ης Μαΐου 2005

για τις ζώνες προστασίας και εποπτείας σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου και για τους όρους που ισχύουν για τις μετακινήσεις από τις ζώνες αυτές ή διαμέσου αυτών

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1478]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2005/393/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2000, για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικών με μέτρα καταπολέμησης και εξάλειψης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο δ), το άρθρο 8 παράγραφος 3, το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και το άρθρο 19 τρίτη παράγραφος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η απόφαση 2003/828/ΕΚ της Επιτροπής (2) προβλέπει την οριοθέτηση των συνολικών γεωγραφικών περιοχών όπου τα κράτη μέλη καθορίζουν ζώνες προστασίας και εποπτείας («απαγορευμένες ζώνες») σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου. Προβλέπει επίσης τους όρους της εξαίρεσης ορισμένων μετακινήσεων ζώων, του σπέρματος, των ωαρίων και των εμβρύων τους, από την απαγόρευση εξόδου η οποία ορίζεται στην οδηγία 2000/75/ΕΚ («απαγόρευση εξόδου»).

(2)

Μετά την εξέλιξη των κρουσμάτων ή την εμφάνιση νέων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Κοινότητα από τρίτες χώρες, η απόφαση 2003/828/ΕΚ τροποποιήθηκε επανειλημμένα με σκοπό η οριοθέτηση αυτών των ζωνών να προσαρμοστεί στους νέους υγειονομικούς όρους για τα ζώα.

(3)

Για λόγους σαφήνειας της κοινοτικής νομοθεσίας, κρίνεται σκόπιμο να καταργηθεί η απόφαση 2003/828/ΕΚ και να αντικατασταθεί από την παρούσα απόφαση.

(4)

Σύμφωνα με την οδηγία 2000/75/ΕΚ, κατά την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας και εποπτείας πρέπει να συνεκτιμώνται οι γεωγραφικοί, διοικητικοί, οικολογικοί και επιζωοτιολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου, καθώς και οι ρυθμίσεις σχετικά με τον έλεγχο. Λαμβάνοντας υπόψη τους εν λόγω παράγοντες και ρυθμίσεις καθώς και τις πληροφορίες που υποβάλλουν τα κράτη μέλη, είναι σκόπιμο να διατηρηθούν οι ζώνες όπως αναφέρονται στην απόφαση 2003/828/ΕΚ, εκτός από τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

(5)

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες, οι μετακινήσεις εμβολιασμένων ζώων μπορούν να θεωρούνται ασφαλείς ανεξαρτήτως της κυκλοφορίας του ιού στον τόπο προέλευσης ή της δραστηριότητας των φορέων του ιού στον τόπο προορισμού. Κατά συνέπεια, οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση εξόδου για τις εσωτερικές μετακινήσεις που αναφέρονται στην απόφαση 2003/828/ΕΚ πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να συνεκτιμώνται οι εν λόγω επιστημονικές πληροφορίες.

(6)

Η απόφαση 2003/828/ΕΚ συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις συνολικές γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πρόκειται να οριστούν απαγορευμένες ζώνες. Η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή δεόντως αιτιολογημένη αίτηση σύμφωνα με την οδηγία 2000/75/ΕΚ ζητώντας να διαγραφεί η Ελλάδα από τον κατάλογο των συνολικών γεωγραφικών περιοχών που ορίζεται στην απόφαση 2003/828/ΕΚ. Επομένως, είναι σκόπιμο η Ελλάδα να διαγραφεί από τον κατάλογο αυτόν.

(7)

Η Πορτογαλία υπέβαλε δεόντως αιτιολογημένη αίτηση για αλλαγή της οριοθέτησης των απαγορευμένων ζωνών που ορίζονται στην απόφαση 2003/828/ΕΚ για την Πορτογαλία. Συνεκτιμώντας τους γεωγραφικούς, διοικητικούς, οικολογικούς και επιζωοτιολογικούς παράγοντες που συνδέονται με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου στις σχετικές περιοχές της Πορτογαλίας, η οριοθέτηση αυτών των ζωνών πρέπει να τροποποιηθεί.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο σκοπός της παρούσας απόφασης είναι να οριοθετηθούν οι συνολικές γεωγραφικές περιοχές όπου τα κράτη μέλη καθορίζουν ζώνες προστασίας και εποπτείας («απαγορευμένες ζώνες»), όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/75/ΕΚ.

Ο σκοπός της παρούσας απόφασης είναι επίσης να οριστούν οι όροι της εξαίρεσης από την απαγόρευση εξόδου η οποία προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και στο άρθρο 10 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/75/ΕΚ («απαγόρευση εξόδου»), ορισμένων μετακινήσεων ζώων, του σπέρματος, των ωαρίων και των εμβρύων τους, από αυτές τις ζώνες και διαμέσου αυτών («διαμετακόμιση»).

Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται για μετακινήσεις στο εσωτερικό των απαγορευμένων ζωνών που αναφέρονται στο άρθρο 2 πρώτο εδάφιο, με εξαίρεση τα προβλεπόμενα σε άλλα άρθρα.

Άρθρο 2

Οριοθέτηση των απαγορευμένων ζωνών

Οι απαγορευμένες ζώνες οριοθετούνται στο εσωτερικό των συνολικών γεωγραφικών περιοχών που αναφέρονται για τις ζώνες Α, Β, Γ, Δ και Ε στο παράρτημα Ι.

Εξαιρέσεις από την απαγόρευση εξόδου για αυτές τις απαγορευμένες ζώνες ισχύουν μόνον σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5 και 6.

Στην περίπτωση της απαγορευμένης ζώνης Ε, για τις μετακινήσεις ζώντων μηρυκαστικών ζώων μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα απαιτείται η άδεια των ενδιαφερόμενων αρμόδιων αρχών με βάση μια διμερή συμφωνία.

Άρθρο 3

Εξαίρεση από την απαγόρευση εξόδου για τις εσωτερικές μετακινήσεις

1.   Οι εσωτερικές μετακινήσεις ζώων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων τους από απαγορευμένη ζώνη, εξαιρούνται από την απαγόρευση εξόδου εάν τα ζώα, το σπέρμα, τα ωάρια και τα έμβρυά τους πληρούν τους όρους που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ ή πληρούν τις διατάξεις των παραγράφων 2 ή 3 του παρόντος άρθρου.

2.   Οι εσωτερικές μετακινήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εξαιρούνται από την απαγόρευση εξόδου εάν:

α)

τα ζώα προέρχονται από αγέλη εμβολιασμένη σύμφωνα με πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει εγκρίνει η αρμόδια αρχή·

β)

τα ζώα έχουν εμβολιαστεί πριν από 30 ημέρες και πλέον αλλά λιγότερο από δώδεκα μήνες πριν από την ημερομηνία μετακίνησης, κατά του ορότυπου (των ορότυπων) που είναι παρόντες ή ενδέχεται να είναι παρόντες σε μια ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, περιοχή προέλευσης.

3.   Όταν σε μια ανάλογη, από επιδημιολογική άποψη, περιοχή των απαγορευμένων ζωνών έχουν παρέλθει περισσότερες από 40 ημέρες από την ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας του φορέα του ιού, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει εξαιρέσεις από την απαγόρευση εξόδου για τις εσωτερικές μετακινήσεις των εξής:

α)

ζώων που προορίζονται για εκμεταλλεύσεις ειδικά καταγεγραμμένες για τον σκοπό αυτόν από την αρμόδια αρχή της εκμετάλλευσης προορισμού και τα οποία μπορούν να μετακινούνται μόνον από αυτές τις εκμεταλλεύσεις προς άμεση σφαγή·

β)

ζώων που είναι αρνητικά σε ορολογικές δοκιμές (ELISA ή AGID*) ή θετικά σε ορολογικές δοκιμές αλλά αρνητικά σε ιολογικές δοκιμές (PCR*)· ή

γ)

ζώων που γεννήθηκαν μετά την ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας του φορέα του ιού.

Η αρμόδια αρχή επιτρέπει μόνον τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο κατά τη διάρκεια της περιόδου παύσης της δραστηριότητας του φορέα του ιού.

Όταν, με βάση το πρόγραμμα επιδημιολογικής παρακολούθησης που προβλέπεται από το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2000/75/ΕΚ, διαπιστώνεται επανέναρξη της δραστηριότητας του φορέα του ιού στην απαγορευμένη ζώνη, η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι οι εν λόγω εξαιρέσεις δεν ισχύουν πλέον.

4.   Θα καθιερωθεί μια διαδικασία διαύλων μετακίνησης που θα υπόκειται στον έλεγχο της αρμόδιας αρχής, με σκοπό να εξασφαλίζεται ότι τα ζώα που μετακινούνται υπό τους όρους που προβλέπονται στο παρόν άρθρο δεν μετακινούνται στη συνέχεια σε άλλο κράτος μέλος.

Άρθρο 4

Εξαίρεση από την απαγόρευση εξόδου για εσωτερικές μετακινήσεις που αφορούν τη σφαγή

Η αρμόδια αρχή ενδέχεται να εξαιρέσει από την απαγόρευση εξόδου τις μετακινήσεις ζώων από μια απαγορευμένη ζώνη για άμεση σφαγή μέσα στο ίδιο κράτος μέλος, εάν:

α)

διενεργείται αξιολόγηση του κινδύνου κατά περίπτωση για την ενδεχόμενη επαφή μεταξύ των ζώων και των φορέων του ιού κατά τη μεταφορά στο σφαγείο, λαμβάνοντας υπόψη:

i)

τα διαθέσιμα στοιχεία μέσω του προγράμματος επιτήρησης το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2000/75/ΕΚ για τη δραστηριότητα του φορέα του ιού·

ii)

την απόσταση από το σημείο εισόδου στη μη απαγορευμένη ζώνη έως το σφαγείο·

iii)

τα εντομολογικά στοιχεία της διαδρομής που αναφέρεται στο σημείο ii)·

iv)

την περίοδο της ημέρας κατά την οποία πραγματοποιείται η μεταφορά σε σχέση με τις ώρες δραστηριότητας των φορέων του ιού·

v)

την ενδεχόμενη χρήση εντομοκτόνων σύμφωνα με την οδηγία 96/23/ΕΚ του Συμβουλίου (3).

β)

τα προς μετακίνηση ζώα δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς·

γ)

τα ζώα μεταφέρονται με οχήματα τα οποία σφραγίζονται από την αρμόδια αρχή και μεταβαίνουν απευθείας στο σφαγείο υπό επίσημη επιτήρηση·

δ)

πριν από τη μεταφορά, η αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για το σφαγείο ενημερώνεται για την πρόθεση αποστολής ζώων στο σφαγείο και κοινοποιεί την άφιξή τους στην αρχή που είναι υπεύθυνη για την αποστολή.

Άρθρο 5

Εξαίρεση από την απαγόρευση εξόδου για ζώα που εγκαταλείπουν τις απαγορευμένες ζώνες στο πλαίσιο του ενδοκοινοτικού εμπορίου

1.   Η αρμόδια αρχή εξαιρεί από την απαγόρευση εξόδου για το ενδοκοινοτικό εμπόριο τις μετακινήσεις ζώων, του σπέρματος, των ωαρίων και των εμβρύων τους από τις απαγορευμένες ζώνες, εάν:

α)

τα ζώα, το σπέρμα, τα ωάρια και τα έμβρυά τους πληρούν τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 3 και

β)

το κράτος μέλος προορισμού παρέχει έγκριση πριν από τη μετακίνηση.

2.   Τα κράτη μέλη προέλευσης των ζώων τα οποία αφορά η εξαίρεση αυτή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1, εξασφαλίζουν την προσθήκη της ακόλουθης συμπληρωματικής φράσης στα αντίστοιχα υγειονομικά πιστοποιητικά που προβλέπονται στις οδηγίες του Συμβουλίου 64/432/ΕΟΚ (4), 88/407/ΕΟΚ (5), 89/556/ΕΟΚ (6), 91/68/ΕΟΚ (7) και 92/65/ΕΟΚ (8):

«ζώα/σπέρμα/ωάρια/έμβρυα (9) σύμφωνα με την απόφαση 2005/393/ΕΚ.

Άρθρο 6

Διαμετακόμιση των ζώων μέσω μιας απαγορευμένης ζώνης

1.   Η διαμετακόμιση των ζώων που αποστέλλονται από μια περιοχή η οποία βρίσκεται εκτός των απαγορευμένων ζωνών επιτρέπεται, εάν εφαρμόζεται αγωγή των ζώων και των μεταφορικών μέσων με εντομοκτόνα στον τόπο φόρτωσης ή, οπωσδήποτε, πριν από την είσοδο των ζώων στην απαγορευμένη ζώνη.

Εφόσον, κατά τη διέλευση μέσω μιας απαγορευμένης ζώνης, προβλέπεται περίοδος ανάπαυσης σε ενδιάμεσο σταθμό, εφαρμόζεται αγωγή με εντομοκτόνα για την προστασία των ζώων από τυχόν επιθέσεις φορέων του ιού.

2.   Στην περίπτωση ενδοκοινοτικού εμπορίου, η διαμετακόμιση υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους διέλευσης και του κράτους μέλους προορισμού και προστίθεται η ακόλουθη συμπληρωματική φράση στα αντίστοιχα υγειονομικά πιστοποιητικά που προβλέπονται στις οδηγίες 64/432/ΕΟΚ, 91/68/ΕΟΚ και 92/65/ΕΟΚ:

«Αγωγή με εντομοκτόνο (ονομασία του προϊόντος), την (ημερομηνία) στις (ώρα) σύμφωνα με την απόφαση 2005/393/ΕΚ».

Άρθρο 7

Μέτρα εφαρμογής

Τα κράτη μέλη τροποποιούν τα μέτρα που εφαρμόζουν στο εμπόριο για να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση και δίνουν αμέσως κατάλληλη δημοσιότητα στα μέτρα τα οποία εγκρίνουν. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

Άρθρο 8

Κατάργηση

Η απόφαση 2003/828/ΕΚ καταργείται.

Οι παραπομπές στην καταργηθείσα απόφαση θεωρούνται ως παραπομπές στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 9

Εφαρμογή

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από τις 13 Ιουνίου 2005.

Άρθρο 10

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2005.

Για την Επιτροπή

Μάρκος ΚΥΠΡΙΑΝΟΫ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 74.

(2)  ΕΕ L 311 της 27.11.2003, σ. 41· απόφαση όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την απόφαση 2005/216/ΕΚ (ΕΕ L 69 της 16.3.2005, σ. 39).

(3)  ΕΕ L 125 της 23.5.1996, σ. 10.

(4)  ΕΕ 121 της 29.7.1964, σ. 1977/64.

(5)  ΕΕ L 194 της 22.7.1988, σ. 10.

(6)  ΕΕ L 302 της 19.10.1989, σ. 1.

(7)  ΕΕ L 46 της 19.2.1991, σ. 19.

(8)  ΕΕ L 268 της 14.9.1992, σ. 54.

(9)  Διαγράφεται η περιττή ένδειξη.»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Απαγορευμένες ζώνες: γεωγραφικές περιοχές όπου καθορίζονται ζώνες προστασίας και εποπτείας από τα κράτη μέλη

Ζώνη A

(ορότυποι 2 και 9 και σε μικρότερη έκταση 4 και 16)

Ιταλία

Abruzzo

:

Chieti, όλοι οι δήμοι που ανήκουν στην τοπική υγειονομική μονάδα Avezzano-Sulmona

Basilicata

:

Matera και Potenza

Calabria

:

Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio Calabria, Vibo Valentia

Campania

:

Caserta, Benevento, Avellino, Νάπολη, Salerno

Lazio

:

Frosinone, Latina

Molise

:

Isernia, Campobasso

Puglia

:

Foggia, Bari, Lecce, Taranto, Brindisi

Σικελία

:

Agrigento, Catania, Caltanissetta, Enna, Messina, Παλέρμο, Ragusa, Siracusa και Trapani

Μάλτα

Ζώνη B

(ορότυπος 2)

Ιταλία

Abruzzo

:

L'Aquila, με εξαίρεση όλους τους δήμους που ανήκουν στην τοπική υγειονομική μονάδα Avezzano-Sulmona

Lazio

:

Viterbo, Ρώμη, Rieti

Marche

:

Ascoli Piceno, Macerata

Τοσκάνη

:

Massa Carrara, Πίζα, Grosseto, Livorno

Umbria

:

Terni και Perugia

Ζώνη Γ

(ορότυποι 2 και 4 και σε μικρότερη έκταση 16)

Γαλλία

Νότια Κορσική, Άνω Κορσική

Ισπανία

Βαλεαρίδες νήσοι (όπου ο ορότυπος 16 απουσιάζει)

Ιταλία

Σαρδηνία

:

Cagliari, Nuoro, Sassari, Oristano

Ζώνη Δ

Κύπρος

Ζώνη E

(ορότυπος 4)

Ισπανία:

Επαρχία Cádiz, Málaga, Σεβίλλη, Huelva, Córdoba, Cáceres, Badajoz

Επαρχία Jaen («comarcas» Jaen και Andujar)

Επαρχία Τολέδο («comarcas» Oropesa, Talavera de la Reina, Belvis de Jara και Los Navalmorales)

Επαρχία Ciudad Real («comarcas» Horcajo de los Montes, Piedrabuena, Almadén και Almodóvar del Campo)

Πορτογαλία:

Περιφερειακή διεύθυνση γεωργίας Algarve: όλα τα «concelhos»

Περιφερειακή διεύθυνση γεωργίας Alentejo: όλα τα «concelhos»

Περιφερειακή διεύθυνση γεωργίας Ribatejo e Oeste: «concelhos» Montijo («freguesias» Canha, S. Isidoro de Pegões και Pegões), Coruche, Setúbal, Palmela, Alcochete, Benavente, Salvaterra de Magos, Almeirim, Alpiarça, Chamusca, Constância, Abrantes και Sardoal

Περιφερειακή διεύθυνση γεωργίας Beira Interior: «concelhos» Penamacor, Fundão, Oleiros, Sertã, Vila de Rei, Idanha a Nova, Castelo Branco, Proença-a-Nova, Vila Velha de Rodao και Mação.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1

A.   Τα ζώντα ζώα πρέπει:

1)

να έχουν προστατευτεί από την προσβολή κουλικοειδών, τουλάχιστον για 100 ημέρες πριν από τη μετακίνηση, ή

2)

να έχουν προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών για τουλάχιστον 28 ημέρες πριν από τη φόρτωση και να έχουν υποβληθεί κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου σε δύο ορολογικές δοκιμασίες για την ανίχνευση αντισωμάτων στην ομάδα του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, όπως είναι η ανταγωνιστική δοκιμασία BT ELISA ή η δοκιμασία BT AGID, με αρνητικά αποτελέσματα, με διάστημα όχι μικρότερο των επτά ημερών μεταξύ κάθε δοκιμασίας, ενώ η πρώτη δοκιμασία πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την είσοδο στο σταθμό απομόνωσης, ή

3)

να έχουν προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών για τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από τη μετακίνηση και να έχουν υποβληθεί, κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, σε δοκιμασία απομόνωσης του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή σε δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης στην πολυμεράση, με αρνητικά αποτελέσματα, σε δύο διαφορετικά δείγματα αίματος, με διάστημα μεταξύ κάθε δοκιμασίας όχι μικρότερο των επτά ημερών, ενώ η πρώτη δοκιμασία πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την είσοδο στο σταθμό απομόνωσης και

4)

να έχουν προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών κατά τη μεταφορά στον τόπο φόρτωσης.

B.   Το σπέρμα πρέπει να έχει ληφθεί από δότες οι οποίοι:

1)

έχουν προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών για τουλάχιστον 100 ημέρες πριν από την έναρξη της συλλογής και κατά τη διάρκεια της συλλογής του σπέρματος, ή

2)

έχουν υποβληθεί σε ορολογική δοκιμασία για την ανίχνευση αντισώματος στην ομάδα του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, όπως είναι η ανταγωνιστική δοκιμασία BT ELISA ή η δοκιμασία BT AGID, με αρνητικά αποτελέσματα, τουλάχιστον κάθε 60 ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου συλλογής και μεταξύ 28 και 60 ημερών μετά την τελευταία συλλογή για την εν λόγω παρτίδα, ή

3)

έχουν υποβληθεί σε δοκιμασία απομόνωσης του ιού ή σε δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR), σε δείγματα αίματος που έχουν συλλεχθεί κατά την έναρξη και την περάτωση της δοκιμασίας και τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες (δοκιμασία απομόνωσης του ιού) ή τουλάχιστον κάθε 28 ημέρες (δοκιμασία PCR) κατά τη συλλογή του σπέρματος για την εν λόγω παρτίδα, με αρνητικά αποτελέσματα.

Γ.   Τα ωάρια και τα έμβρυα πρέπει να έχουν ληφθεί από δότες οι οποίοι:

1)

έχουν προστατευθεί από την προσβολή κουλικοειδών για τουλάχιστον 100 ημέρες πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια της συλλογής των εμβρύων/ωαρίων, ή

2)

έχουν υποβληθεί σε ορολογική δοκιμασία για την ανίχνευση αντισώματος στην ομάδα του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, όπως είναι η ανταγωνιστική δοκιμασία BT ELISA ή η δοκιμασία BT AGID, μεταξύ 28 και 60 ημερών μετά τη συλλογή, με αρνητικά αποτελέσματα, ή

3)

έχουν υποβληθεί σε δοκιμασία απομόνωσης του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή σε δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, σε δείγμα αίματος που ελήφθη κατά την ημέρα της συλλογής, με αρνητικά αποτελέσματα.