32004R0016

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 16/2004 της Επιτροπής, της 6ης Ιανουαρίου 2004, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1177/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) όσον αφορά τον κατάλογο των δευτερευουσών μεταβλητών-στόχων που σχετίζονται με τη "Διαγενεαλογική μεταβίβαση της φτώχειας"

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 004 της 08/01/2004 σ. 0003 - 0006


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 16/2004 της Επιτροπής

της 6ης Ιανουαρίου 2004

για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1177/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) όσον αφορά τον κατάλογο των δευτερευουσών μεταβλητών-στόχων που σχετίζονται με τη "Διαγενεαλογική μεταβίβαση της φτώχειας"

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1177/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2003, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC)(1), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 2 στοιχείο στ),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1177/2003 θέσπισε ένα κοινό πλαίσιο για τη συστηματική παραγωγή κοινοτικών στατιστικών σχετικά με το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης, ώστε να περιλαμβάνουν συγκρίσιμα και επίκαιρα συγχρονικά και διαχρονικά δεδομένα σχετικά με το εισόδημα και με το επίπεδο και τη σύνθεση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(2) Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 2 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1177/2003, απαιτούνται μέτρα εφαρμογής τα οποία αφορούν τον κατάλογο των δευτερευόντων τομέων-στόχων και δευτερευουσών μεταβλητών-στόχων που θα περιλαμβάνονται κάθε χρόνο στη συγχρονική συνιστώσα των EU-SILC. Για το έτος 2005, πρέπει να οριστεί ο κατάλογος των δευτερευουσών μεταβλητών-στόχων που περιλαμβάνονται στην ενότητα "διαγενεαλογική μεταβίβαση της φτώχειας" (ιδίως όσον αφορά το επίπεδο σπουδών και το επάγγελμα των γονέων και το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού ως βασικοί τομείς που ενδεχομένως συνεπάγονται κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας κατά την ενηλικίωση), συμπεριλαμβανομένων των κωδικών των μεταβλητών και των ορισμών.

(3) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κατάλογος των δευτερευουσών μεταβλητών-στόχων, οι κωδικοί των μεταβλητών και οι ορισμοί για την ενότητα 2005 σχετικά με τη "διαγενεαλογική μεταβίβαση της φτώχειας", που πρέπει να περιληφθούν στη συγχρονική συνιστώσα των κοινοτικών στατιστικών για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC), καθορίζονται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 6 Ιανουαρίου 2004.

Για την Επιτροπή

Pedro Solbes Mira

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 165 της 3.7.2003, σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά τη μονάδα, τον τρόπο συλλογής των στοιχείων, την περίοδο αναφοράς και τους ορισμούς.

1. Μονάδα

Πρέπει να παρέχονται πληροφορίες για όλα τα τρέχοντα μέλη νοικοκυριού ή, αν είναι δυνατόν, για όλους τους επιλεγμένους ερωτώμενους, ηλικίας άνω των 24 και κάτω των 66 ετών.

2. Τρόπος συλλογής των στοιχείων

Δεδομένων των χαρακτηριστικών των πληροφοριών που πρέπει να συλλεχθούν, επιτρέπονται μόνο προσωπικές συνεντεύξεις (κατ' εξαίρεση, συνεντεύξεις με υποκατάσταση για άτομα προσωρινά απόντα ή με αναπηρία) ή πληροφορίες που προκύπτουν από μητρώα.

3. Περίοδος αναφοράς

Η περίοδος αναφοράς είναι η περίοδος της εφηβείας του ερωτώμενου, μεταξύ 12 και 16 ετών. Αν ο ερωτώμενος διστάζει ή επιθυμεί να απαντήσει για μια συγκεκριμένη ηλικία, επιλέγεται η ηλικία των 14 ετών.

4. Ορισμοί

α) Πατέρας: πρόσωπο γένους αρσενικού που ο ερωτώμενος θεωρούσε πατέρα του όταν ήταν έφηβος.

β) Μητέρα: πρόσωπο γένους θηλυκού που ο ερωτώμενος θεωρούσε μητέρα του όταν ήταν έφηβος.

γ) Αμφιθαλή αδέλφια: αδελφοί και αδελφές που ζούσαν στο ίδιο νοικοκυριό με τον ερωτώμενο, όταν ο ερωτώμενος ήταν έφηβος.

δ) Κύρια/κύριος/κύριο: (στην κύρια σύνθεση της οικογένειας, κύριος αριθμός αμφιθαλών αδελφών, κατάσταση κύριας δραστηριότητας και κύριο επάγγελμα) αφορά την κατάσταση που διήρκεσε περισσότερο όταν ο ερωτώμενος ήταν έφηβος. Εάν δεν είναι βέβαιος ποια κατάσταση διήρκεσε περισσότερο, είναι η κατάσταση που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.

ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ-ΣΤΟΧΩΝ

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>