24.12.2004   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 320/17


ΓΝΏΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 5ης Ιουλίου 2004

σχετικά με το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Σλοβενίας, 2004-2007

(2004/C 320/09)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 1997 για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2,

τη σύσταση της Επιτροπής,

Κατόπιν διαβουλεύσεων με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΓΝΩΜΗ:

Στις 5 Ιουλίου 2004, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σύγκλισης της Σλοβενίας, που καλύπτει την περίοδο από το 2004 έως το 2007. Το πρόγραμμα συνάδει εν πολλοίς με τις απαιτήσεις υποβολής στοιχείων του αναθεωρημένου «Κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά το περιεχόμενο και τη μορφή των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης».

Η δημοσιονομική στρατηγική στην οποία βασίζεται το πρόγραμμα αποβλέπει στην επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών, υπό την έννοια ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα πρέπει να μην απέχει πολύ από τον ισοσκελισμό. Για τον σκοπό αυτό, το πρόγραμμα προβλέπει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά τη χρονική περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με μείωση τόσο των εσόδων όσο και του λόγου των πρωτογενών δαπανών (αυτή η τελευταία μείωση θα επιτευχθεί με τη συγκράτηση των υποχρεωτικών δαπανών). Σύμφωνα με τη μεθοδολογία προσαρμογής, το έλλειμμα θα μειωθεί στο ήμισυ κατά την επόμενη τετραετία, διαμορφούμενο κατά το 2007 σε ποσοστό ελάχιστα χαμηλότερο του 1 %. Οι αρχές της χώρας θα προσανατολίσουν μεν την πολιτική τους στον στόχο της σταδιακής μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος, αλλά θα επιτρέψουν τη λειτουργία αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητικών μηχανισμών, έστω και σε περιορισμένη έκταση, σε περίπτωση που υπάρξουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο βασίζεται το πρόγραμμα για την περίοδο μετά το 2005 φαίνεται να αντικατοπτρίζει βάσιμες παραδοχές για το μέγεθος τα οικονομικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε ποσοστό ελαφρώς ανώτερο του δυνητικού εθνικού προϊόντος. Παρόλα αυτά, η παραδοχή για την οικονομική ανάπτυξη κατά το 2004 είναι μάλλον ευνοϊκή. Η πρόγνωση για τον πληθωρισμό εμφανίζεται στη χαμηλή περιοχή του τρέχοντος φάσματος προβλέψεων κατά το 2004, αλλά είναι ρεαλιστική για το χρονικό διάστημα από κει και πέρα, υπό τον όρο ότι θα συνεχισθεί ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών με στόχο τη σε βάθος χρόνου μείωση του πληθωρισμού.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να αυξηθεί οριακά στο 1,9 % του ΑΕΠ το 2004 και ακολούθως να περιορισθεί σταδιακά στο 0,9 % του ΑΕΠ μέχρι το 2007. Προβλέπεται δε να παραμείνει κάτω από τη σχετική τιμή αναφοράς (3 % του ΑΕΠ) σε κάθε έτος. Οι δημοσιονομικοί στόχοι που διατυπώνονται στο πρόγραμμα δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή μιας δημοσιονομικής θέσης που να μην απέχει πολύ από τον ισοσκελισμό. Ο ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι μάλλον βραδύς και ο μεσοπρόθεσμος στόχος αναμένεται να προσεγγισθεί μόλις προς τα τέλη της περιόδου αναφοράς του προγράμματος. Εξάλλου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι χειρότερο του προβλεπόμενου, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι αστόχησης που συνδέονται με την ήδη επισημανθείσα αισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2004. Επί πλέον, η δημοσιονομική εξυγίανση αναβάλλεται για τα τελευταία έτη του προγράμματος. Κατά συνέπεια, η δημοσιονομική τακτική που υιοθετείται στο πρόγραμμα ενδέχεται να μην παρέχει ικανοποιητικό περιθώριο ασφαλείας έναντι του ενδεχομένου υπέρβασης του ανώτατου ορίου του 3 % του ΑΕΠ που ισχύει για το έλλειμμα με βάση τις κανονικές μακροοικονομικές διακυμάνσεις, ιδίως κατά τα αρχικά έτη της περιόδου αναφοράς του προγράμματος.

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος είναι σχετικά χαμηλό και θα παραμείνει τέτοιο στο μέλλον. Ο λόγος του χρέους αναμένεται να αυξηθεί στο 29,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2005 και να συρρικνωθεί εκ νέου στο 28,4 % του ΑΕΠ το 2007. Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, η Σλοβενία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο δημοσιονομικών ανισορροπιών όσον αφορά την κάλυψη του κόστους της γήρανσης του πληθυσμού. Για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε διατηρήσιμη βάση, έχει καθοριστική σημασία η ολοσχερής υλοποίηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων, καθώς και η συγκρότηση σταθερού συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ταυτόχρονα με τη διασφάλιση επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος.

Βασικές προβλέψεις του προγράμματος σύγκλισης της Σλοβενίας

 

2003

2004

2005

2006

2007

Πραγματική αύξηση του ΑΕΠ (%)

2,3

3,6

3,7

3,8

3,9

Αύξηση της απασχόλησης (%)

– 0,2

0,4

0,6

0,6

0,7

Πληθωρισμός ΕΔΤΚ (%)

5,7

3,3

3,0

2,7

2,6

Αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης (% του ΑΕΠ)

– 1,8

– 1,9

– 1,8

– 1,5

– 0,9

Ακαθάριστο δημόσιο χρέος (% του ΑΕΠ)

28,6

29,1

29,5

29,4

28,4


(1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1. Τα έγγραφα που μνημονεύονται στο παρόν κείμενο είναι δημοσιευμένα στον εξής δικτυακό τόπο:

http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm.