32003R2228

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2228/2003 του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2003, για την περάτωση της μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ουρίας, καταγωγής Ρωσίας

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 339 της 24/12/2003 σ. 0001 - 0002


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2228/2003 του Συμβουλίου

της 22ας Δεκεμβρίου 2003

για την περάτωση της μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ουρίας, καταγωγής Ρωσίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 384/96 του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 1995, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας(1) (εφεξής: "βασικός κανονισμός"), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 3,

την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή μετά από διαβούλευση με τη συμβουλευτική επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

A. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Ισχύοντα μέτρα

(1) Στις 10 Μαΐου 2001, το Συμβούλιο, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 901/2001(2), επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ουρίας, καταγωγής Ρωσίας. Ο δασμός έλαβε τη μορφή μεταβλητού δασμού βάσει ελάχιστης τιμής εισαγωγής ("ΕΤΕ").

2. Έναρξη της διαδικασίας

(2) Στις 13 Ιουνίου 2002, η Επιτροπή ανήγγειλε, με ανακοίνωση(3) που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ("Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας"), την έναρξη μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης για τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ουρίας στην Κοινότητα, καταγωγής Ρωσίας, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού.

(3) Η επανεξέταση κινήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής για να εξετασθεί η καταλληλότητα της μορφής του ισχύοντος μέτρου υπό μορφή ελάχιστης τιμής εισαγωγής, επειδή δεν γίνεται διαφοροποίηση μεταξύ των πωλήσεων που πραγματοποιούνται σε συνδεδεμένα μέρη και των πωλήσεων που πραγματοποιούνται σε μη συνδεδεμένα μέρη ή μεταξύ των πρώτων πωλήσεων και των μεταπωλήσεων στην Κοινότητα και κατέστη σαφές ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα επιβολής της εφαρμογής του μέτρου. Συνεπώς, τα ισχύοντα μέτρα δεν θεωρήθηκαν επαρκή για την εξουδετέρωση του ζημιογόνου ντάμπινγκ.

3. Έρευνα

(4) Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τους εισαγωγείς, τους χρήστες που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται και τις ενώσεις τους, τους αντιπροσώπους της υπό εξέταση χώρας εξαγωγής και τους κοινοτικούς παραγωγούς σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν τη δυνατότητα να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που είχε καθορισθεί στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(5) Μια ένωση παραγωγών της Κοινότητας, μια ένωση εισαγωγέων, δύο ενώσεις χρηστών, ένας χρήστης και μια εταιρεία που εκπροσωπεί δέκα ιταλούς εισαγωγείς, έμποροι και χρήστες εξέφρασαν γραπτώς τις απόψεις τους. Όλα τα μέρη που το ζήτησαν εντός της ταχθείσας προθεσμίας έγιναν δεκτά σε ακρόαση, εφόσον απέδειξαν ότι η ακρόασή τους ήταν αναγκαία για ειδικούς λόγους.

(6) Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε απαραίτητες προκειμένου να προσδιορισθεί η καταλληλότητα των ισχυόντων μέτρων.

B. ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

(7) Η έναρξη ενδιάμεσης επανεξέτασης αιτιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού του κινδύνου διαφυγής δασμών. Τέτοιου είδους διαφυγή δασμών μπορεί να υπάρξει υπό διάφορες συνθήκες. Όταν οι εξαγωγείς, που υπόκεινται σήμερα στα μέτρα για την επιβολή μιας ελάχιστης τιμής εισαγωγής, πραγματοποιούν εξαγωγές στην Κοινότητα, θα μπορούσαν να είναι σε θέση να τιμολογούν τα εμπορεύματα σε τιμή ανώτερη της ελάχιστης τιμής εισαγωγής και, στη συνέχεια, να αντισταθμίζουν την τιμή αυτή μετά τις τελωνειακές διατυπώσεις μέσω συμφωνίας με τους εισαγωγείς. Το γεγονός αυτό μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματική την ελάχιστη τιμή εισαγωγής, δεδομένου ότι θα σήμαινε ότι το υπό εξέταση προϊόν εξακολουθεί να εξάγεται στην Κοινότητα όντως με τιμή χαμηλότερη της ελάχιστης τιμής εισαγωγής. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να προκύψουν τιμές επαναπώλησης στην Κοινότητα που εμποδίζουν το μέτρο να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ήτοι την εξάλειψη των ζημιογόνων συνεπειών του ντάμπινγκ. Ο ουσιαστικός κίνδυνος αθέμιτου χειρισμού των τιμών όταν οι δασμοί λαμβάνουν τη μορφή ελάχιστης τιμής εισαγωγής υπογραμμίσθηκε στα πορίσματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή του για το έτος 2000(4). Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, προτάθηκε να αντικατασταθεί η ελάχιστη τιμή εισαγωγής από δασμό κατ' αξίαν.

(8) Αν και γενικά ο δασμός κατ' αξίαν θεωρείται καταλληλότερος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αθέμιτου χειρισμού των τιμών, διαπιστώθηκε ότι, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες της παρούσας υπόθεσης, ο εν λόγω κίνδυνος είναι πολύ μικρός, δεδομένου ότι, για σημαντικό διάστημα, οι τιμές εισαγωγής ήταν αρκετά μεγαλύτερες από την ελάχιστη τιμή εισαγωγής. Συνεπώς, οι εξαγωγείς δεν είχαν λόγο να προβαίνουν σε αθέμιτο χειρισμό των τιμών, όπως ορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 7, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Αυτό επιβεβαιώθηκε, επίσης, από τα σχόλια που διατύπωσαν ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία, με εξαίρεση την ένωση των παραγωγών της Κοινότητας, δήλωσαν ότι δεν θα έπρεπε να μεταβληθεί η μορφή του μέτρου.

(9) Η ένωση των κοινοτικών παραγωγών θεώρησε ότι η επιβολή ειδικού δασμού θα ήταν η καταλληλότερη επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αθέμιτου χειρισμού των τιμών. Έκρινε, επίσης, ότι ένας κατ' αξίαν δασμός θα ήταν αποτελεσματικότερος από μια ελάχιστη τιμή εισαγωγής. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες της παρούσας υπόθεσης, ο εν λόγω κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Εντούτοις, αν η κατάσταση της αγοράς ουρίας αλλάξει και προσκομισθούν στην Επιτροπή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι με την αλλαγή αυτή αυξάνει ο κίνδυνος αθέμιτου χειρισμού των τιμών, μπορούν να ληφθούν κατάλληλα μέτρα. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θα αποδώσει ιδιαίτερη προσοχή στις τιμές εισαγωγής ουρίας, καταγωγής Ρωσίας, και εφιστάται η προσοχή των τελωνειακών αρχών στο θέμα αυτό.

(10) Συνεπάγεται, ως εκ τούτου, ότι λόγω των ειδικών και εξαιρετικά συγκεκριμένων συνθηκών της παρούσας υπόθεσης, δεν υπάρχουν λόγοι προς το παρόν που να δικαιολογούν τη μεταβολή της μορφής του μέτρου για τις εισαγωγές ουρίας, καταγωγής Ρωσίας, και θα πρέπει να περατωθεί η υφισταμένη μερική ενδιάμεση επανεξέταση χωρίς τροποποίηση των μέτρων αντιντάμπινγκ που επέβαλε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 901/2001,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Η μερική ενδιάμεση επανεξέταση των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ουρίας, καταγωγής Ρωσίας, που άρχισε δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 3 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 384/96, περατώνεται, χωρίς τροποποίηση του ισχύοντος δασμού αντιντάμπινγκ.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 22 Δεκεμβρίου 2003.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

A. Matteoli

(1) ΕΕ L 56 της 6.3.1996, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1972/2002 (ΕΕ L 305 της 7.11.2002, σ. 1).

(2) ΕΕ L 127 της 9.5.2001, σ. 11.

(3) ΕΕ C 140 της 13.6.2002, σ. 5.

(4) ΕΕ C 359 της 15.12.2001, σ. 1, αιτιολογικές σκέψεις 1.31 και 1.35.