32003D2256

Απόφαση αριθ. 2256/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με την έγκριση πολυετούς προγράμματος (2003-2005) για την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης eEurope 2005, τη διάδοση ορθής πρακτικής και τη βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών (MODINIS) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 336 της 23/12/2003 σ. 0001 - 0005


Απόφαση αριθ. 2256/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

της 17ης Νοεμβρίου 2003

σχετικά με την έγκριση πολυετούς προγράμματος (2003-2005) για την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης eEurope 2005, τη διάδοση ορθής πρακτικής και τη βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών (MODINIS)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 157 παράγραφος 3,

την πρόταση της Επιτροπής(1),

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών(3),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης(4),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Στις 23 και 24 Μαρτίου 2000, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας έθεσε ως στόχο να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική, βασισμένη στη γνώση, οικονομία, σε παγκόσμιο επίπεδο, και τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης μιας ανοικτής μεθόδου για το συντονισμό της μέτρησης της προόδου.

(2) Στις 19 και 20 Ιουνίου 2000, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Feira υιοθέτησε το σχέδιο δράσης eEurope 2002 και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη προετοιμασίας περισσότερο μακροπρόθεσμων προοπτικών για τη βασισμένη στη γνώση οικονομία, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση όλων των πολιτών στις νέες τεχνολογίες, ενώ το Συμβούλιο "εσωτερική αγορά" στις 30 Νοεμβρίου 2000 καθόρισε κατάλογο 23 δεικτών για τη μέτρηση της προόδου του σχεδίου δράσης eEurope 2002.

(3) Στις 28 Μαΐου 2002, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών με τίτλο "eEurope 2005: Μια κοινωνία της πληροφορίας για όλους", και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης υιοθέτησε τους γενικούς στόχους του σχεδίου δράσης στις 21 και 22 Ιουνίου 2002.

(4) Στις 22 Ιανουαρίου 2001, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για τη "Δημιουργία μιας ασφαλέστερης κοινωνίας της πληροφορίας με τη βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών πληροφόρησης και την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος".

(5) Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Στοκχόλμης, της 23ης και 24ης Μαρτίου 2001, καλούν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αναπτύξουν ολοκληρωμένη στρατηγική για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών μέτρων εφαρμογής. Η ανακοίνωση για την "Ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών: Πρόταση για μια προσέγγιση ευρωπαϊκής πολιτικής", της 6ης Ιουνίου 2001, ήταν η αρχική ανταπόκριση της Επιτροπής στο αίτημα αυτό.

(6) Το ψήφισμα του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2001 - Σχέδιο δράσης eEurope: Ασφάλεια των πληροφοριών και των δικτύων, το ψήφισμα του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002 για κοινή προσέγγιση και ειδικές δράσεις στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών και των δικτύων(5), το ψήφισμα του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2003 για μια ευρωπαϊκή αντίληψη για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών(6) και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2002 για την "Ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών: πρόταση για μια ευρωπαϊκή πολιτική" καλούν τα κράτη μέλη να δρομολογήσουν ειδικές δράσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων και συστημάτων πληροφοριών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο χαιρετίζουν περαιτέρω την πρόθεση της Επιτροπής να καταρτίσει, μεταξύ άλλων, μια στρατηγική για σταθερότερη και ασφαλέστερη λειτουργία της υποδομής του Διαδικτύου και να διατυπώσει πρόταση για τη σύσταση μελλοντικής δομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα ασφάλειας του δικτύου και των πληροφοριών.

(7) Το σχέδιο δράσης eEurope 2005, το οποίο επιβεβαιώθηκε προς τούτο από το ψήφισμα του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2003, προτείνει μεταξύ άλλων τη σύσταση της μελλοντικής δομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα ασφάλειας του δικτύου και των πληροφοριών.

(8) Η στροφή προς την κοινωνία της πληροφορίας μπορεί, με την εισαγωγή νέων μορφών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων, να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του παρόντος αιώνα και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η κοινωνία της πληροφορίας αναδιοργανώνει σταδιακά τη φύση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και έχει σημαντικό διατομεακό αντίκτυπο σε τομείς δραστηριότητας που μέχρι σήμερα ήταν ανεξάρτητοι. Τα αναγκαία μέτρα για την πραγματοποίηση της κοινωνίας της πληροφορίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Κοινότητας και τους κινδύνους που συνεπάγεται ο ψηφιακός αποκλεισμός, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας σκοπούν να προαγάγουν περαιτέρω τη συμμετοχή μειονεκτουσών ομάδων στην κοινωνία της πληροφορίας.

(9) Υφίσταται ανάγκη καθιέρωσης μηχανισμών παρακολούθησης και ανταλλαγής εμπειριών που θα παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να αναλύουν επιδόσεις, καθώς και να εξετάζουν την πρόοδο σε σχέση με το σχέδιο δράσης eEurope 2005.

(10) Η συγκριτική αξιολόγηση επιτρέπει στα κράτη μέλη να διαπιστώνουν κατά πόσο οι εθνικές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης eEurope 2005 παράγουν αποτελέσματα συγκρίσιμα με αυτά των άλλων κρατών μελών, καθώς και διεθνώς, και κατά πόσον αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό των τεχνολογιών.

(11) Η δράση των κρατών μελών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης eEurope 2005 μπορεί να υποστηριχτεί περαιτέρω με τη διάδοση ορθής πρακτικής. Η ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία στο πεδίο της συγκριτικής αξιολόγησης και της ορθής πρακτικής συνίσταται στη συγκριτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων εναλλακτικών αποφάσεων, τα οποία θα μετρούνται βάσει κοινής μεθοδολογίας παρακολούθησης και ανάλυσης.

(12) Είναι ανάγκη να αναλυθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κοινωνίας της πληροφορίας, με σκοπό τη διευκόλυνση των συζητήσεων περί της ακολουθητέας πολιτικής. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις οικονομικές και βιομηχανικές δυνατότητες της τεχνολογικής ανάπτυξης, ιδίως στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας.

(13) Η ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών έχει καταστεί προαπαιτούμενο για την περαιτέρω πρόοδο προς ένα ασφαλές περιβάλλον επιχειρηματικών συναλλαγών. Ο σύνθετος χαρακτήρας της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών συνεπάγεται ότι, κατά την κατάρτιση μέτρων πολιτικής στο εν λόγω πεδίο, οι τοπικές, οι εθνικές και, κατά περίπτωση, οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να συνεκτιμούν μια σειρά πολιτικών, οικονομικών, οργανωτικών και τεχνικών πτυχών και να έχουν επίγνωση του αποκεντρωτικού και παγκόσμιου χαρακτήρα των επικοινωνιακών δικτύων. Η σχεδιαζόμενη σύσταση της μελλοντικής δομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών θα ενισχύσει την ικανότητα των κρατών μελών και της Επιτροπής να ανταποκρίνονται σε μείζονα προβλήματα των δικτύων και των πληροφοριών. Προπαρασκευαστικές εργασίες είναι αναγκαίο να αρχίσουν ήδη εντός του 2003.

(14) Δεδομένου ότι οι παραπάνω δραστηριότητες προωθούν τους στόχους της επίτευξης συνέργειας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, των χωρών του ΕΟΧ, των αιτουσών και υποψηφίων χωρών, καθώς και των συνδεδεμένων χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, η Επιτροπή μπορεί στο μέλλον να ενθαρρύνει την περαιτέρω συμμετοχή των εν λόγω χωρών στις δραστηριότητες του προγράμματος.

(15) Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται, για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο που αποτελεί την προνομιακή αναφορά, κατά την έννοια του σημείου 33 της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού, για την αρχή του προϋπολογισμού μέσα στα πλαίσια της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

(16) Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα πρέπει να θεσπιστούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/EΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή(7).

(17) Η πρόοδος του παρόντος προγράμματος θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συνεχούς παρακολούθησης,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Εγκρίνεται πολυετές πρόγραμμα (2003-2005) για την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης eEurope 2005, τη διάδοση ορθής πρακτικής και τη βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών (στο εξής καλούμενο "το πρόγραμμα"):

Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

α) η παρακολούθηση των επιδόσεων των κρατών μελών και εντός αυτών και η σύγκρισή τους με τη βέλτιστη επίδοση παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας, στο μέτρο του δυνατού, επίσημες στατιστικές·

β) η υποστήριξη προσπαθειών των κρατών μελών, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης eEurope, σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, με την ανάλυση της ορθής πρακτικής του σχεδίου eEurope και με συμπληρωματική αλληλεπίδραση της ανάπτυξης μηχανισμών ανταλλαγής εμπειριών·

γ) η ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κοινωνίας της πληροφορίας για τη διευκόλυνση των συζητήσεων περί της ακολουθητέας πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και τη συνοχή, καθώς και με όρους κοινωνικής ένταξης· η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών στη διευθύνουσα ομάδα eEurope για να μπορέσει να αξιολογήσει τον κατάλληλο στρατηγικό προσανατολισμό του σχεδίου δράσης eEurope 2005·

δ) η προετοιμασία για τη σύσταση της μελλοντικής δομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών, όπως προβλέπεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002 και στο σχέδιο δράσης eEurope 2005, με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών.

Το πρόγραμμα αφορά δράσεις διατομεακού χαρακτήρα, συμπληρωματικές των κοινοτικών δράσεων σε άλλα πεδία. Καμία από αυτές δεν πρόκειται να επικαλύψει τις εργασίες που διεξάγονται στα πεδία αυτά στο πλαίσιο άλλων κοινοτικών προγραμμάτων. Οι αναλαμβανόμενες βάσει του προγράμματος δράσεις για τη συγκριτική αξιολόγηση, την ορθή πρακτική και το συντονισμό πολιτικών χρησιμοποιούνται για να επιτυγχάνονται οι στόχοι του σχεδίου δράσης eEurope 2005, να προωθούνται η ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών και η ευρυζωνική τεχνολογία και να προωθούνται τα σχέδια δράσης eGovernment, eBusiness, eHealth και eLearning.

Το πρόγραμμα παρέχει επίσης κοινό πλαίσιο για συμπληρωματική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλληλεπίδραση, των διάφορων εργασιών που επιτελούνται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Άρθρο 2

Για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 1, αναλαμβάνονται οι κατωτέρω κατηγορίες δράσεων:

α) Δράση 1:

Παρακολούθηση και σύγκριση επιδόσεων

- συλλογή και ανάλυση δεδομένων βάσει των δεικτών συγκριτικής αξιολόγησης, όπως καθορίζονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2003 για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης eEurope 2005(8), συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών δεικτών, όπου κρίνεται κατάλληλο. Ειδική προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα δεδομένα που συνδέονται με τους βασικούς στόχους του σχεδίου δράσης eEurope 2005.

β) Δράση 2:

Διάδοση της ορθής πρακτικής

- μελέτες για τον εντοπισμό ορθής πρακτικής, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που να συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου δράσης eEurope 2005,

- στήριξη εξειδικευμένων διασκέψεων, σεμιναρίων ή εργαστηρίων για την υποστήριξη των στόχων του σχεδίου δράσης eEurope 2005, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και την ανταλλαγή εμπειριών και ορθής πρακτικής εντός του κοινού πλαισίου για τη συμπληρωματική αλληλεπίδραση, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο β).

γ) Δράση 3:

Ανάλυση και στρατηγική συζήτηση

- στήριξη των εργασιών κοινωνικοοικονομικών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την παροχή στην Επιτροπή και, κατόπιν σχετικού αιτήματος, στη διευθύνουσα ομάδα eEurope εισαγομένων στοιχείων που αφορούν τη μελλοντική ανάλυση πολιτικής,

- στήριξη προς τη διευθύνουσα ομάδα eEurope, για να παρέχει στρατηγική επισκόπηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης eEurope 2005, να αποτελεί φόρουμ για την ανταλλαγή εμπειριών, να επιτρέπει την έγκαιρη συμμετοχή υποψήφιων χωρών και, κατά περίπτωση, να προσκαλεί άλλους φορείς να εκφράζουν τις απόψεις τους.

δ) Δράση 4:

Βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών

- προετοιμασία για τη σύσταση της μελλοντικής δομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002 και της 18ης Φεβρουαρίου 2003 "σχετικά με την ευρωπαϊκή αντίληψη για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών" και στο σχέδιο δράσης eEurope 2005 μέσω, μεταξύ άλλων, της χρηματοδότησης ερευνών, μελετών και εργαστηρίων για θέματα όπως είναι οι μηχανισμοί ασφάλειας και η διαλειτουργικότητά τους, η αξιοπιστία και η προστασία των δικτύων, η προηγμένη κρυπτογράφηση, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και η ασφάλεια στις ασύρματες επικοινωνίες.

Άρθρο 3

Για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 1 και την πραγματοποίηση των δράσεων του άρθρου 2, η Επιτροπή χρησιμοποιεί τα κατάλληλα και λυσιτελή μέτρα, και ειδικότερα:

- ανάθεση συμβάσεων για τη διεξαγωγή έργου ερευνών, διερευνητικών μελετών, λεπτομερών μελετών σε συγκεκριμένους τομείς, δράσεων επίδειξης περιορισμένης έκτασης, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων και διασκέψεων,

- συλλογή, δημοσίευση και διάδοση πληροφοριών και ανάπτυξη υπηρεσιών δικτύου,

- παροχή στήριξης για συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, διασκέψεις, σεμινάρια.

Άρθρο 4

Το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2003 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005.

Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος καθορίζεται σε 21 εκατομμύρια ευρώ.

Το παράρτημα περιλαμβάνει πίνακα ενδεικτικής κατανομής.

Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εγκρίνει τις ετήσιες πιστώσεις μέσα στα όρια των δημοσιονομικών προοπτικών.

Άρθρο 5

Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος και το συντονισμό του με άλλα κοινοτικά προγράμματα. Με βάση την παρούσα απόφαση, η Επιτροπή καταρτίζει ετησίως πρόγραμμα εργασιών.

Η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2:

α) για την έγκριση του προγράμματος εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής δημοσιονομικής κατανομής·

β) για την έγκριση μέτρων αξιολόγησης του προγράμματος·

γ) για τον καθορισμό των κριτηρίων προσκλήσεων για την υποβολή προσφορών, σύμφωνα με τους στόχους που περιγράφονται στο άρθρο 1, και για την αξιολόγηση των σχεδίων που προτείνονται στο πλαίσιο τέτοιων προσκλήσεων για την υποβολή προσφορών για κοινοτική χρηματοδότηση με εκτιμώμενο ποσό κοινοτικής συνεισφοράς ίσο προς ή μεγαλύτερο από 250000 ευρώ.

Άρθρο 6

1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή (καλούμενη στο εξής "η επιτροπή").

2. Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 7 της απόφασης 1999/468/EΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Η περίοδος του άρθρου 4 παράγραφος 3 της απόφασης 1999/468/EΚ είναι τρεις μήνες.

3. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό.

Άρθρο 7

1. Για να εξασφαλιστεί ότι η κοινοτική ενίσχυση χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, η Επιτροπή μεριμνά ώστε οι δράσεις που αναλαμβάνονται με βάση την παρούσα απόφαση να υπόκεινται σε ουσιαστική εκ των προτέρων εκτίμηση, παρακολούθηση και επακόλουθη αξιολόγηση.

2. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των δράσεων και μετά την ολοκλήρωσή τους, η Επιτροπή αξιολογεί τον τρόπο εκτέλεσης και τον αντίκτυπο της εφαρμογής τους, ώστε να εκτιμήσει κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι αρχικοί στόχοι.

3. Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά την επιτροπή και τη διευθύνουσα ομάδα eEurope σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος στο σύνολό του.

4. Στο τέλος του προγράμματος, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έκθεση αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τα οποία προέκυψαν από την εφαρμογή των δράσεων του άρθρου 2.

Άρθρο 8

1. Το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, στις αιτούσες και υποψήφιες χώρες, καθώς και στις συνδεδεμένες χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, στα πλαίσια των αντίστοιχων συμφωνιών τους με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

2. Κατά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, ενθαρρύνεται η συνεργασία με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς ή φορείς, κατά περίπτωση.

Άρθρο 9

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 10

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2003.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. Cox

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

G. Alemanno

(1) ΕΕ C 291 Ε της 26.11.2002, σ. 243.

(2) ΕΕ C 61 της 14.3.2003, σ. 184.

(3) ΕΕ C 128 της 29.5.2003, σ. 19.

(4) Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου 2003 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα), κοινή θέση του Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 2003 (ΕΕ C 159 E της 8.7.2003, σ. 11) και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου 2003 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα). Απόφαση του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2003.

(5) ΕΕ C 43 της 16.2.2002, σ. 2.

(6) ΕΕ C 48 της 28.2.2003, σ. 1.

(7) ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

(8) ΕΕ C 48 της 28.2.2003, σ. 2.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πολυετές πρόγραμμα (2003-2005) για την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης eEurope, τη διάδοση ορθής πρακτικής και τη βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών (MODINIS)

Ενδεικτική κατανομή δαπανών 2003-2005

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>