32002R0270

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 270/2002 της Επιτροπής, της 14ης Φεβρουαρίου 2002, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ειδικό υλικό κινδύνου και την επιδημιολογική παρακολούθηση των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1326/2001 όσον αφορά τις ζωοτροφές και τη διάθεση στην αγορά αιγοπροβάτων και των προϊόντων τους

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 045 της 15/02/2002 σ. 0004 - 0015


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 270/2002 της Επιτροπής

της 14ης Φεβρουαρίου 2002

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ειδικό υλικό κινδύνου και την επιδημιολογική παρακολούθηση των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1326/2001 όσον αφορά τις ζωοτροφές και τη διάθεση στην αγορά αιγοπροβάτων και των προϊόντων τους

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών(1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από το κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1326/2001 της Επιτροπής(2), και ιδίως το άρθρο 23,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Λεπτομερείς κανόνες για την παρακολούθηση των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα αιγοπρόβατα καθορίζονται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001.

(2) Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αναθεωρηθούν εκ νέου ώστε να λάβουν υπόψη τη γνώμη της 18-19 Οκτωβρίου 2001 της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής, που πρότεινε να πραγματοποιηθεί επειγόντως μια έρευνα της επίπτωσης των ΜΣΕ με τις διαθέσιμες ταχείες δοκιμές χρησιμοποιώντας ένα στατιστικά ορθό σχέδιο και μέγεθος δείγματος.

(3) Η επιστημονική συντονιστική επιτροπή επισήμανε στη γνώμη της της 29-30 Νοεμβρίου 2001 σχετικά με τις απαιτήσεις για στατιστικά έγκυρες έρευνες σχετικά με τις ΣΕΒ/ΜΣΕ ότι η ο επιπολασμός ΜΣΕ σε ενήλικα πρόβατα μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 500 θετικά ΜΣΕ ανά 1 εκατομμύριο πρόβατα ανάλογα με το κράτος μέλος. Σε κράτη μέλη με μεγάλο πληθυσμό προβάτων ένα επαρκές μέγεθος δείγματος για την ανίχνευση επιπολασμού της τάξης του ενός θετικού σε 20000 υγιή σφαγμένα ζώα σε στάθμη πεποίθησης 95 % είναι το μεγαλύτερο που μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί επί του παρόντος. Το μέγεθος δείγματος για χώρες με μικρό πληθυσμό προβάτων πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να λαμβάνει υπόψη τον πραγματικό αριθμό των επιλέξιμων ζώων που είναι διαθέσιμα για τη δοκιμή.

(4) Τα κριτήρια ηλικίας για τον καθορισμό των πληθυσμών για δειγματοληψία πρέπει για πρακτικούς λόγους να διευρυνθούν με αναφορά στην οδοντοφυΐα. Στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν άλλα συστήματα που επιτρέπουν τον προσδιορισμό της ηλικίας του ζώου πρέπει να επιτραπεί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ηλικία των 18 μηνών.

(5) Στη γνώμη της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής της 29-30 Νοεμβρίου 2001 συνιστάται επίσης να προσδιορίζεται ο γονότυπος της πρωτεΐνης πριόν ενός τυχαία επιλεγμένου επιμέρους δείγματος προβάτων υπό επιτήρηση. Το μέγεθος δείγματος για χώρες με μικρό πληθυσμό προβάτων πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να λαμβάνει υπόψη τον πραγματικό αριθμό των επιλέξιμων ζώων που είναι διαθέσιμα για τη δοκιμή.

(6) Η Φινλανδία και η Αυστρία επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ) στις 7 και 13 Δεκεμβρίου 2001 αντίστοιχα. Συνεπώς δεν είναι πλέον σκόπιμο να χορηγηθούν σε αυτά τα κράτη μέλη παρεκκλίσεις όσον αφορά την επιτήρηση υγιών βοοειδών σφαγής, την αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης και τη διεξαγωγή στατιστικής έρευνας για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

(7) Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι λεπτομερείς κανόνες για την αφαίρεση και την καταστροφή των ειδικών υλικών κινδύνου καθορίζονται στο παράρτημα XI τμήμα A του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001.

(8) Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε άσκοπη αναστάτωση της εσωτερικής αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής που αναφέρονται στην απόφαση 2001/233/ΕΚ της Επιτροπής(3), τα σφάγια ή τμήματα των σφαγίων των βοοειδών που εξακολουθούν να περιέχουν σπονδυλική στήλη πρέπει να εγκρίνονται για το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών και όταν εισάγονται από τρίτες χώρες. Για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος από τα κράτη μέλη της αφαίρεσής της πρέπει να καθοριστούν ειδικά μέτρα ελέγχου.

(9) Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης σε κρεοπωλεία που έχουν ειδική άδεια, ελέγχονται και καταχωρούνται για το σκοπό αυτό.

(10) Στη γνώμη της της 29ης Ιουνίου 2001 σχετικά με το λιπώδη ιστό που συνδέεται με το πεπτικό σύστημα των βοοειδών και των αιγοπροβάτων, η επιστημονική συντονιστική επιτροπή τόνισε ότι η πιθανή μολυσματικότητα μπορεί να ανευρεθεί στα μεσεντερικά νεύρα και στους μεσεντερικούς λυμφαδένες που βρίσκονται κοντά στη μεσεντερική αρτηρία των βοοειδών. Καθώς ο έλεγχος της αφαίρεσης αυτής της συγκεκριμένης περιοχής μόνο δεν φαίνεται να είναι εφικτός, ολόκληρο το μεσεντέριο των βοοειδών πρέπει συνεπώς να θεωρηθεί ως ΕΥΚ.

(11) Είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν οι κανόνες ύστερα από την αφαίρεση του ειδικού υλικού κινδύνου κα ιδίως εκείνοι που αφορούν τη βαφή του υλικού αυτού.

(12) Η αφαίρεση ειδικού υλικού κινδύνου από προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων είναι το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Έως ότου ληφθούν αποφάσεις κατάταξης για τις τρίτες χώρες και ως μέτρο προφύλαξης, είναι σκόπιμο να διατηρηθούν τα ελάχιστα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 για τις εισαγωγές από όλες τις τρίτες χώρες που δεν θεωρούνται απαλλαγμένες από ΣΕΒ. Για ορισμένες τρίτες χώρες για τις οποίες καταδείχθηκε από την αξιολόγηση κινδύνου ότι ο κίνδυνος να υπάρχει ΣΕΒ σε αυτόχθονα βοοειδή είναι πολύ απίθανος, ισχύει μια παρέκκλιση από τα μεταβατικά μέτρα. Είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν οι όροι υπό τους οποίους επιτρέπονται οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές για τις οποίες ισχύει η παρέκκλιση, και ιδίως εκείνοι που αφορούν την προέλευση των προϊόντων για εισαγωγή.

(13) Στη γνώμη της της 29ης Ιουνίου 2001 σχετικά με το γεωγραφικό κίνδυνο της ΣΕΒ ορισμένων τρίτων χωρών, η επιστημονική συντονιστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επιπλέον των χωρών που αξιολογήθηκαν στο παρελθόν, η εμφάνιση της ΣΕΒ σε αυτόχθονα βοοειδή είναι ιδιαίτερα απίθανη στον Παναμά και το Ελ Σαλβαδόρ. Ο Παναμάς και το Ελ Σαλβαδόρ πρέπει συνεπώς να προστεθούν στον κατάλογο των τρίτων χωρών που ωφελούνται από μια παρέκκλιση για όλες τις εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης, ζώντων βοοειδών, εμβρύων και ωαρίων.

(14) Συνεπώς ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(15) Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις που εφαρμόζονται στις ζωοτροφές που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1326/2001, ενώ διατηρείται παράλληλα η απαγόρευση που θεσπίστηκε με την απόφαση 2000/766/ΕΚ του Συμβουλίου(4), κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί ότι οι κανόνες του κανονισμού αυτού σχετικά με τη διάθεση στην αγορά ζώντων αιγοπροβάτων, του σπέρματος, των εμβρύων και των ωαρίων τους εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

(16) Συνεπώς ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1326/2001 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(17) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 τροποποιείται ως εξής:

1. Το παράρτημα III αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού.

2. Το παράρτημα ΧΙ τροποποιείται ως εξής:

α) Το τμήμα A αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος II του παρόντος κανονισμού.

β) Στο τμήμα B, το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: "2. Η Σουηδία μπορεί να αποφασίσει να παρεκκλίνει από τις διατάξεις του σημείου 1 δεύτερη περίπτωση σε απομακρυσμένες περιοχές με μικρή πυκνότητα ζώων."

γ) Στο τμήμα Δ, το σημείο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: "4. Τα σημεία 2 και 3 δεν εφαρμόζονται σε εισαγωγές βοοειδών που έχουν γεννηθεί και εκτρέφονται συνεχώς στις ακόλουθες χώρες και σε εισαγωγές εμβρύων και ωαρίων που προέρχονται από τα ζώα αυτά:

Αργεντινή

Αυστραλία

Μποτσουάνα

Βραζιλία

Χιλή

Κόστα Ρίκα

Ελ Σαλβαδόρ

Ναμίμπια

Νέα Ζηλανδία

Νικαράγουα

Παναμάς

Παραγουάη

Ουρουγουάη

Σιγκαπούρη

Σουαζιλάνδη".

Άρθρο 2

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1326/2001 τροποποιείται ως εξής:

1. Στο άρθρο 1, το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: "2. Το άρθρο 7 δεν εφαρμόζεται σε ένα κράτος μέλος έως την έναρξη ισχύος της απόφασης για τον καθορισμό του καθεστώτος ως προς τη ΣΕΒ του εν λόγω κράτους μέλους και έως την πραγματική εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων για τις ζωοτροφές σχετικά με τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες. Το παράρτημα XI τμήμα Γ ισχύει σε αυτό το κράτος μέλος μέχρι να είναι εφαρμοστέο το άρθρο 7 σε αυτό το κράτος μέλος."

2. Στο παράρτημα I, η δεύτερη περίπτωση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: "- άρθρο 15 παράγραφος 1 σχετικά με τη διάθεση στην αγορά ζώντων βοοειδών, του σπέρματος, των εμβρύων και των ωαρίων τους,".

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2002.

Ωστόσο, οι διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 2 στοιχείο γ) και του παραρτήματος XI τμήμα Α σημείο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, όπως τροποποιήθηκε από το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού, εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου 2002.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 14 Φεβρουαρίου 2002.

Για την Επιτροπή

David Byrne

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.

(2) ΕΕ L 177 της 30.6.2001, σ. 60.

(3) ΕΕ L 84 της 23.3.2001, σ. 59.

(4) ΕΕ L 306 της 7.12.2000, σ. 32.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

"ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

I. Παρακολούθηση βοοειδών

1. Γενικά

Η παρακολούθηση των βοοειδών γίνεται σύμφωνα με τις εργαστηριακές μεθόδους που ορίζονται στο παράρτημα Χ κεφάλαιο Γ σημείο 3.1 στοιχείο β).

2. Παρακολούθηση ζώων που σφάζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο

2.1. Όλα τα βοοειδή ηλικίας άνω των 24 μηνών:

- τα οποία υπόκεινται στην "ειδική επείγουσα σφαγή", όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο ιδ) της οδηγίας 64/433/ΕΟΚ του Συμβουλίου(1), ή

- τα οποία σφάζονται σύμφωνα με το παράρτημα I κεφάλαιο VI σημείο 28 στοιχείο γ) της οδηγίας 64/433/ΕΟΚ,

υποβάλλονται σε δοκιμή για ΣΕΒ.

2.2. Όλα τα βοοειδή ηλικίας άνω των 30 μηνών που σφάζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο υποβάλλονται σε δοκιμή για ΣΕΒ.

2.3. Κατά παρέκκλιση του σημείου 2.2, η Σουηδία μπορεί να αποφασίσει την εξέταση μόνο ενός τυχαίου δείγματος βοοειδών. Το δείγμα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 10000 ζώα ανά έτος.

3. Παρακολούθηση ζώων που δεν σφάζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο

Βοοειδή ηλικίας άνω των 24 μηνών που έχουν πεθάνει ή θανατωθεί, αλλά:

- δεν θανατώθηκαν για καταστροφή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 716/96 της Επιτροπής(2),

- δεν θανατώθηκαν στο πλαίσιο επιδημικής νόσου, όπως ο αφθώδης πυρετός,

- δεν εσφάγησαν για κατανάλωση από τον άνθρωπο,

υποβάλλονται σε τυχαίες δοκιμές για ΣΕΒ. Ο αριθμός των δειγμάτων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από το μέγεθος δείγματος που αναφέρεται στον πίνακα. Η δειγματοληψία πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε περιοχή και συνεχής.

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

4. Παρακολούθηση ζώων που αγοράζονται για να καταστραφούν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 716/96

4.1. Όλα τα ζώα που σφάζονται υποχρεωτικά ή που κατά την επιθεώρηση πριν από τη σφαγή διαπιστώνεται ότι είναι άρρωστα υποβάλλονται σε δοκιμή για ΣΕΒ.

4.2. Όλα τα ζώα που έχουν γεννηθεί από την 1η Αυγούστου 1996 έως και την 1η Αυγούστου 1997 υποβάλλονται σε δοκιμή για ΣΕΒ.

4.3. Τυχαίο δείγμα τουλάχιστον 50000 ζώων ετησίως, από ζώα που δεν καλύπτονται από τα σημεία 4.1 ή 4.2, υποβάλλεται σε δοκιμή για ΣΕΒ.

5. Παρακολούθηση άλλων ζώων

Εκτός από τη δοκιμή που αναφέρεται στα σημεία 2 έως 4, τα κράτη μέλη μπορούν, σε εθελοντική βάση, να αποφασίσουν την υποβολή σε δοκιμή άλλων βοοειδών στην επικράτειά τους, ιδίως όταν αυτά τα ζώα προέρχονται από χώρες με αυτόχθονα κρούσματα ΣΕΒ, έχουν καταναλώσει πιθανά μολυσμένες ζωοτροφές, ή έχουν γεννηθεί ή προέρχονται από μητέρες που έχουν μολυνθεί από ΣΕΒ.

6. Μέτρα μετά τη δοκιμή

6.1. Όταν ένα ζώο που σφάζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο υποβάλλεται σε δοκιμή για ΣΕΒ, στο σφάγιο του εν λόγω ζώου δεν δίδεται σήμανση υγειονομικού ελέγχου, όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο ΧΙ του παραρτήματος Ι της οδηγίας 64/433/ΕΟΚ, έως ότου υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής.

6.2. Τα κράτη μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν από τις διατάξεις του σημείου 6.1 εφόσον υπάρχει επίσημο σύστημα στο σφαγείο, με το οποίο εξασφαλίζεται ότι κανένα τεμάχιο των εξεταζόμενων ζώων που φέρουν σήμανση υγειονομικού ελέγχου δεν εγκαταλείπει το σφαγείο έως ότου υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής.

6.3. Όλα τα μέρη του σώματος ζώου που υποβάλλεται σε δοκιμή για ΣΕΒ, συμπεριλαμβανομένης της δοράς, παραμένουν υπό επίσημο έλεγχο έως ότου υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής, εκτός αν καταστρέφονται σύμφωνα με το παράρτημα V, σημείο 3 ή 4.

6.4. Όλα τα μέρη του σώματος ζώου για το οποίο το αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής είναι θετικό, συμπεριλαμβανομένης της δοράς, καταστρέφονται σύμφωνα με το παράρτημα V σημείο 3 ή 4, εκτός από το υλικό που διατηρείται για τα μητρώα, σύμφωνα με το κεφάλαιο Β. ΙΙΙ.

6.5. Όταν το αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής είναι θετικό για ζώο που σφάζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, τουλάχιστον το αμέσως προηγούμενο σφάγιο και τα δύο αμέσως επόμενα σφάγια από το σφάγιο που βρέθηκε θετικό, στην ίδια αλυσίδα παραγωγής του σφαγείου, καταστρέφονται σύμφωνα με το σημείο 6.4, όπως επίσης και το σφάγιο που βρέθηκε θετικό.

6.6. Τα κράτη μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν από τις διατάξεις του σημείου 6.5, όταν στο σφαγείο υπάρχει σύστημα πρόληψης της μόλυνσης μεταξύ των σφαγίων.

II. Παρακολούθηση αιγοπροβάτων

1. Γενικά

Η παρακολούθηση των αιγοπροβάτων διεξάγεται σύμφωνα με τις εργαστηριακές μεθόδους που καθορίζονται στο παράρτημα Χ κεφάλαιο Γ σημείο 3.2 β).

2. Παρακολούθηση ζώων που σφάζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο

Ζώα ηλικίας άνω των 18 μηνών ή που έχουν περισσότερους από δύο κοπτήρες που έχουν ανατείλει μέσω των ούλων και τα οποία σφάζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο υποβάλλονται σε δοκιμή σύμφωνα με το μέγεθος δείγματος που αναφέρεται στον πίνακα. Η δειγματοληψία πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε περιοχή και εποχή. Η επιλογή των δειγμάτων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να αποφεύγεται η υπερεκπροσώπηση μιας ομάδας, όσον αφορά την καταγωγή, το είδος, την ηλικία, τη φυλή, το είδος παραγωγής ή άλλα χαρακτηριστικά. Η ηλικία των ζώων εκτιμάται βάσει της οδοντοφυΐας, εμφανών ενδείξεων ωριμότητας ή άλλων αξιόπιστων πληροφοριών. Πρέπει να αποφεύγεται, ει δυνατόν, η πολλαπλή δειγματοληψία στο ίδιο κοπάδι.

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

3. Παρακολούθηση ζώων που δεν σφάζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο

Ζώα ηλικίας άνω των 18 μηνών ή που έχουν περισσότερους από δύο μόνιμους κοπτήρες, οι οποίοι έχουν ανατείλει μέσω των ούλων, που έχουν πεθάνει ή θανατωθεί, αλλά τα οποία:

- δεν θανατώθηκαν στο πλαίσιο επιδημικής νόσου, όπως ο αφθώδης πυρετός,

- δεν εσφάγησαν για κατανάλωση από τον άνθρωπο,

υποβάλλονται σε δοκιμή σύμφωνα με το μέγεθος δείγματος που αναφέρεται στον πίνακα. Η δειγματοληψία πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε περιοχή και εποχή. Η επιλογή των δειγμάτων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να αποφεύγεται η υπερεκπροσώπηση μιας ομάδας, όσον αφορά την καταγωγή, το είδος, την ηλικία, τη φυλή, το είδος παραγωγής ή άλλα χαρακτηριστικά. Η ηλικία των ζώων εκτιμάται βάσει της οδοντοφυΐας, εμφανών ενδείξεων ωριμότητας ή άλλων αξιόπιστων πληροφοριών. Πρέπει να αποφεύγεται, ει δυνατόν, η πολλαπλή δειγματοληψία στο ίδιο κοπάδι.

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

4. Παρακολούθηση άλλων ζώων

Εκτός από τα προγράμματα παρακολούθησης που αναφέρονται στα σημεία 2 έως 4, τα κράτη μέλη μπορούν, σε εθελοντική βάση, να παρακολουθούν άλλα ζώα και συγκεκριμένα:

- ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων,

- ζώα που προέρχονται από χώρες με αυτόχθονες ΜΣΕ,

- ζώα που έχουν καταναλώσει πιθανά μολυσμένες ζωοτροφές,

- ζώα που έχουν γεννηθεί ή προέρχονται από μητέρες που έχουν μολυνθεί από ΜΣΕ,

- ζώα από κοπάδια μολυσμένα από ΜΣΕ.

5. Μέτρα μετά τη δοκιμή σε αιγοπρόβατα

Όλα τα μέρη του σώματος ζώου που έχει υποβληθεί σε δοκιμή, συμπεριλαμβανομένης της δοράς, παραμένουν υπό επίσημο έλεγχο έως ότου υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής, εκτός αν καταστρέφονται σύμφωνα με το παράρτημα V σημείο 3 ή 4.

Όλα τα μέρη του σώματος ζώου για το οποίο το αποτέλεσμα της ταχείας δοκιμής είναι θετικό, συμπεριλαμβανομένης της δοράς, καταστρέφονται σύμφωνα με το παράρτημα V σημείο 3 ή 4, εκτός από το υλικό που διατηρείται για τα μητρώα, σύμφωνα με το κεφάλαιο Β.ΙΙΙ.

6. Γονοτυπικές αναλύσεις

6.1. Για κάθε θετική περίπτωση ΜΣΕ σε πρόβατα προσδιορίζεται ο γονότυπος της πρωτεΐνης πριόν. Αναφέρονται αμέσως στην Επιτροπή κρούσματα ΜΣΕ που διαπιστώνονται σε ανθεκτικούς γονότυπους (πρόβατα με γονότυπους που κωδικοποιούν αλανίνη και στα δύο αλληλόμορφα σε κωδικόνιο 136, αργινίνη και στα δύο αλληλόμορφα σε κωδικόνιο 154 και αργινίνη και στα δύο αλληλόμορφα σε κωδικόνιο 171). Όπου είναι δυνατόν, παρόμοια κρούσματα υποβάλλονται για προσδιορισμό του στελέχους. Όταν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός του στελέχους παρόμοιων κρουσμάτων, το κοπάδι καταγωγής και όλα τα άλλα κοπάδια από τα οποία πέρασε το ζώο υποβάλλονται σε αυξημένη παρακολούθηση, με σκοπό τον εντοπισμό άλλων κρουσμάτων ΜΣΕ για προσδιορισμό του στελέχους.

6.2. Επιπλέον των ζώων που υπoβάλλονται σε γονοτυπική ανάλυση δυνάμει των διατάξεων του σημείου 6.1, προσδιορίζεται ο γονότυπος της πρωτεΐνης πριόν ενός τυχαίου επιμέρους δείγματος των προβάτων που υποβλήθηκαν σε δοκιμή δυνάμει των διατάξεων του κεφαλαίου A τμήμα II σημείο 2. Αυτό το επιμέρους δείγμα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον ένα τοις εκατό του συνολικού δείγματος για κάθε κράτος μέλος και δεν είναι λιγότερο από 100 ζώα ανά κράτος μέλος. Κατά παρέκκλιση τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να υποβάλουν σε γονοτυπική ανάλυση έναν ισοδύναμο αριθμό ζώντων ζώων παρόμοιας ηλικίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ B

I. Στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση που υποβάλλεται από τα κράτη μέλη

1. Ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων ανά είδος ζώου που υπόκεινται σε περιορισμό μετακίνησης σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1.

2. Ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων ανά είδος ζώου που υπόκειται σε εργαστηριακή εξέταση σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 και το αποτέλεσμα της εξέτασης.

3. Ο αριθμός των κοπαδιών για τα οποία έχουν αναφερθεί και διερευνηθεί ύποπτες περιπτώσεις αιγοπροβάτων σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 και 2.

4. Το εκτιμώμενο μέγεθος κάθε υποπληθυσμού που αναφέρεται στο κεφάλαιο Α μέρος I σημεία 3 και 4.

5. Ο αριθμός των βοοειδών κάθε υποπληθυσμού που έχουν υποβληθεί σε δοκιμή που αναφέρεται στο κεφάλαιο A μέρος Ι σημεία 2 έως 5, η μέθοδος επιλογής των δειγμάτων και το αποτέλεσμα των δοκιμών.

6. Το εκτιμώμενο μέγεθος των υποπληθυσμών εκείνων που αναφέρονται στο κεφάλαιο A μέρος II σημεία 2 έως 3, που επιλέχτηκαν για δειγματοληψία.

7. Ο αριθμός των αιγοπροβάτων και κοπαδιών κάθε υποπληθυσμού που υποβλήθηκαν σε δοκιμή, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο A μέρος II σημεία 2 έως 4, η μέθοδος επιλογής των δειγμάτων και το αποτέλεσμα των δοκιμών.

8. Ο αριθμός, η κατανομή ανά ηλικιακή ομάδα και η γεωγραφική κατανομή των θετικών περιπτώσεων ΣΕΒ και τρομώδους νόσου. Η χώρα προέλευσης, αν διαφέρει από τη χώρα αναφοράς, των θετικών περιπτώσεων ΣΕΒ και τρομώδους νόσου. Ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των θετικών ως προς την τρομώδη νόσο κοπαδιών. Το έτος και, εάν είναι δυνατό, ο μήνας γέννησης των ζώων που έχουν προσβληθεί από τη ΣΕΒ.

9. Οι θετικές περιπτώσεις ΜΣΕ οι οποίες επιβεβαιώθηκαν σε άλλα ζώα πλην των βοοειδών και των αιγοπροβάτων.

10. Ο γονότυπος και, εφόσον είναι δυνατό, η φυλή κάθε ζώου που υφίσταται δειγματοληψία εντός κάθε υποπληθυσμού που αναφέρεται στο κεφάλαιο Α, μέρος II σημεία 6.1 και 6.2.

II. Στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται στη συνοπτική έκθεση της Επιτροπής

Η συνοπτική έκθεση υποβάλλεται υπό τη μορφή πινάκων που καλύπτουν τουλάχιστον τα στοιχεία που αναφέρονται στο μέρος Ι για κάθε κράτος μέλος.

III. Μητρώα

1. Η αρμόδια αρχή διατηρεί για επτά χρόνια μητρώα σχετικά με:

- τον αριθμό και το είδος των ζώων που υπόκεινται στους περιορισμούς μετακίνησης που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1,

- τον αριθμό και τα αποτελέσματα των κλινικών και επιδημιολογικών εξετάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1,

- τον αριθμό και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 2,

- τον αριθμό, την ταυτότητα και την καταγωγή των ζώων που αποτέλεσαν αντικείμενο δειγματοληψίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιτήρησης που αναφέρονται στο κεφάλαιο Α και, εάν είναι δυνατόν, την ηλικία, την φυλή και τα αναμνηστικά στοιχεία,

- το γονότυπο της πρωτεΐνης πριόν των θετικών ως προς ΜΣΕ κρουσμάτων στα πρόβατα.

2. Το εργαστήριο το οποίο πραγματοποιεί τις εξετάσεις τηρεί όλα τα στοιχεία των δοκιμών, ιδίως τους φακέλους του εργαστηρίου και, εάν είναι αναγκαίο, τους όγκους παραφίνης και φωτογραφίες των Western blots.

(1) ΕΕ 121 της 29.7.1964, σ. 2012/64.

(2) ΕΕ L 99 της 20.4.1996, σ. 14."

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

"ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XI

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 22 ΚΑΙ 23

A. Σχετικά με το ειδικό υλικό κινδύνου, το μηχανικώς διαχωρισμένο κρέας και τις τεχνικές σφαγής

1. Το ειδικό υλικό κινδύνου που ορίζεται κατωτέρω αφαιρείται και καταστρέφεται σύμφωνα με τα σημεία 5 έως 8 και, ενδεχομένως, το σημείο 11.

α) Ως ειδικά υλικά κινδύνου ορίζονται οι ακόλουθοι ιστοί:

i) το κρανίο, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των οφθαλμών, οι αμυγδαλές, η σπονδυλική στήλη εκτός από τους σπονδύλους της ουράς και τις εγκάρσιες αποφύσεις των οσφυϊκών σπονδύλων, αλλά συμπεριλαμβανομένων των γαγγλίων της ραχιαίας ρίζας και του νωτιαίου μυελού, βοοειδών ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών, καθώς και τα έντερα από το δωδεκαδάκτυλο έως το ορθό και το μεσεντέριο βοοειδών οποιασδήποτε ηλικίας·

ii) το κρανίο, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των οφθαλμών, οι αμυγδαλές και ο νωτιαίος μυελός αιγοπροβάτων ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών ή των οποίων ένας μόνιμος κοπτήρας έχει ανατείλει μέσω των ούλων, καθώς και η σπλήνα αιγοπροβάτων οποιασδήποτε ηλικίας.

Η ηλικία που καθορίστηκε ανωτέρω για την αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης των βοοειδών μπορεί να τροποποιηθεί με τροποποίηση του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τη στατιστική πιθανότητα εμφάνισης της ΣΕΒ στις σχετικές ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού των βοοειδών στην Κοινότητα, με βάση τα αποτελέσματα της επιτήρησης της ΣΕΒ, όπως ορίζεται στο παράρτημα III κεφάλαιο Α.Ι και τμήμα Β σημείο 1 του παρόντος παραρτήματος.

β) Επιπλέον των ειδικών υλικών κινδύνου του σημείου 1 στοιχείο α), οι παρακάτω ιστοί πρέπει να θεωρούνται ως ειδικά υλικά κινδύνου στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και στην Πορτογαλία, πλην της αυτόνομης περιοχής των Αζορών:

ολόκληρο το κεφάλι, εκτός από τη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των οφθαλμών, των γαγγλίων του τριδύμου και των αμυγδαλών· ο θύμος αδένας, η σπλήνα και ο νωτιαίος μυελός βοοειδών ηλικίας άνω των έξι μηνών.

2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του σημείου 1 στοιχείο α) i), ενδέχεται να ληφθεί απόφαση σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 24 παράγραφος 2 για να επιτραπεί η χρήση σπονδυλικής στήλης και γαγγλίων της ραχιαίας ρίζας των βοοειδών:

α) που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί σε κράτη μέλη για τα οποία η επιστημονική αξιολόγηση έχει ορίσει ότι η εμφάνιση της ΣΕΒ σε αυτόχθονα βοοειδή είναι πολύ απίθανη ή απίθανη, αλλά δεν αποκλείεται ή

β) που έχουν γεννηθεί ύστερα από την ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόστηκε στην πράξη η απαγόρευση χορήγησης πρωτεϊνών θηλαστικών σε μηρυκαστικά από κράτη μέλη στα οποία έχουν αναφερθεί κρούσματα ΣΕΒ σε αυτόχθονα ζώα ή για τα οποία η επιστημονική αξιολόγηση έχει καταλήξει ότι είναι πιθανή η εμφάνιση της ΣΕΒ σε αυτόχθονα ζώα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Σουηδία μπορεί να επωφεληθούν από αυτή την εξαίρεση με βάση αποδείξεις που έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί προηγουμένως. Άλλα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αυτή την εξαίρεση προσκομίζοντας ενισχυτικά αποδεικτικά στοιχεία στην Επιτροπή σύμφωνα με το σημείο α) ή β), όπως αρμόζει.

Τα κράτη μέλη που επωφελούνται από αυτή την παρέκκλιση εξασφαλίζουν, εκτός από τις απαιτήσεις που έχουν οριστεί στο παράρτημα III κεφάλαιο A τμήμα I ότι εξετάζονται με μία από τις εγκεκριμένες δοκιμές ταχείας διάγνωσης που αναφέρονται στο παράρτημα X κεφάλαιο Γ σημείο 4 όλα τα βοοειδή ηλικίας μεγαλύτερης των 30 μηνών τα οποία:

α) πέθαναν στην εκμετάλλευση ή κατά τη μεταφορά, αλλά δεν εσφάγησαν για κατανάλωση από τον άνθρωπο, με την εξαίρεση των νεκρών ζώων στις απομακρυσμένες περιοχές όπου η πυκνότητα πληθυσμού των ζώων είναι χαμηλή σε κράτη μέλη όπου η εμφάνιση της ΣΕΒ είναι απίθανη·

β) υπόκεινται σε κανονική σφαγή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Αυτή η εξαίρεση δεν παρέχεται για να επιτρέψει τη χρήση της σπονδυλικής στήλης και των γαγγλίων της ραχιαίας ρίζας από βοοειδή ηλικίας μεγαλύτερης των 30 μηνών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια των Αζορών.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής μπορούν να διεξάγουν επιτόπιους ελέγχους για την επαλήθευση των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 21.

3. Τα οστά βοοειδών και αιγοπροβάτων δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μηχανικώς διαχωρισμένου κρέατος.

4. Ο τεμαχισμός του κεντρικού νευρικού ιστού διά της εισαγωγής επιμήκους ραβδοειδούς οργάνου στην κρανιακή κοιλότητα μετά την αναισθητοποίηση δεν εφαρμόζεται, στα βοοειδή ή τα αιγοπρόβατα των οποίων το κρέας προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή τα ζώα.

5. Τα ειδικά υλικά κινδύνου αφαιρούνται:

α) στα σφαγεία·

β) στα εργαστήρια τεμαχισμού, στην περίπτωση της σπονδυλικής στήλης των βοοειδών·

γ) στις μεταποιητικές μονάδες υψηλού κινδύνου ή τους χώρους που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 7 της οδηγίας 90/667/ΕΟΚ, υπό την εποπτεία εντεταλμένου υπαλλήλου που ορίζεται από την αρμόδια αρχή. Οι εγκαταστάσεις αυτές εγκρίνονται προς τούτο από την αρμόδια αρχή.

Όταν τα ειδικά υλικά κινδύνου δεν αφαιρούνται από πτώματα ζώων, τα μέρη του σώματος που περιέχουν τα ειδικά υλικά κινδύνου ή ολόκληρα τα σώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ειδικά υλικά κινδύνου. Ωστόσο, ολόκληρα τα πτώματα των νεκρών ζώων μπορούν να εξαιρεθούν από την απαίτηση βαφής που καθορίζεται στο σημείο 7 κατωτέρω.

6. Κατά παρέκκλιση του σημείου 5, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να επιτρέψουν:

α) τη συγκομιδή του κρέατος από τα μάγουλα και τη γλώσσα από το κεφάλι των βοοειδών και των αιγοπροβάτων στα εργαστήρια τεμαχισμού που έχουν εγκριθεί για το σκοπό αυτό·

β) την αφαίρεση του νωτιαίου μυελού των αιγοπροβάτων σε εργαστήρια τεμαχισμού που έχουν εγκριθεί ειδικά για το σκοπό αυτό·

γ) την αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης από σφάγια ή μέρη σφαγίων σε κρεοπωλεία που έχουν ειδική άδεια, ελέγχονται και καταχωρούνται για το σκοπό αυτό.

7. Όλα τα ειδικά υλικά κινδύνου βάφονται με χρωστική ουσία ή, ανάλογα με την περίπτωση, σημαδεύονται αμέσως μετά την αφαίρεσή τους και καταστρέφονται ολοσχερώς:

α) με αποτέφρωση χωρίς προεπεξεργασία ή

β) μετά την προεπεξεργασία:

i) σύμφωνα με τις μεθόδους των κεφαλαίων Ι έως IV, VI και VII του παραρτήματος της απόφασης 92/562/ΕΟΚ:

- με αποτέφρωση,

- με συναποτέφρωση·

ii) σύμφωνα τουλάχιστον με τους όρους του παραρτήματος Ι της απόφασης 1999/534/ΕΚ, με ταφή σε εγκεκριμένο χώρο υγειονομικής ταφής.

Το προεπεξεργασμένο υλικό βάφεται εκ νέου ή, ανάλογα με την περίπτωση, σημαδεύεται εκ νέου, αν η βαφή δεν είναι πλέον ορατή ή αν ο δείκτης δεν μπορεί πλέον να ανιχνευθεί.

8. Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των σημείων 5 και 7, για να επιτρέπουν την αποτέφρωση ή την ταφή των ειδικών υλικών κινδύνου ή ολόκληρων των πτωμάτων, χωρίς προηγούμενη χρώση ή, κατά περίπτωση, χωρίς αφαίρεση των ειδικών υλικών κινδύνου, υπό τις συνθήκες του άρθρου 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 90/667/ΕΟΚ και με μέθοδο:

- η οποία αποκλείει κάθε κίνδυνο μετάδοσης ΜΣΕ και

- εγκρίνεται και επιβλέπεται από την αρμόδια αρχή.

9. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποστέλλουν ειδικά υλικά κινδύνου ή μεταποιημένα υλικά που προέρχονται από αυτά προς άλλα κράτη μέλη με σκοπό την επακόλουθη αποτέφρωση, υπό τους όρους του άρθρου 4 παράγραφος 2 της απόφασης 97/735/ΕΚ, εφόσον κρίνεται κατάλληλο, σύμφωνα με το σημείο 11 στοιχείο β).

Εάν το ζητήσει ένα κράτος μέλος, το παρόν σημείο μπορεί να τροποποιηθεί προκειμένου να επιτρέπεται η αποστολή, προς τρίτες χώρες, ειδικών υλικών κινδύνου ή μεταποιημένων υλικών που προέρχονται από αυτά προκειμένου να αποτεφρωθούν, μόλις θεσπιστούν οι όροι που διέπουν την εξαγωγή αυτήν.

10. α) Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που απαριθμούνται παρακάτω υπόκεινται στους περιορισμούς εισαγωγής που καθορίζονται στο στοιχείο β) σχετικά με την εισαγωγή στην Κοινότητα:

- το ειδικό υλικό κινδύνου που αναφέρεται στο σημείο 1 στοιχείο α)·

- νωπό κρέας: το κρέας που ορίζεται στην οδηγία 64/433/ΕΟΚ,

- κιμάς και παρασκευάσματα κρέατος: ο κιμάς και τα παρασκευάσματα κρέατος που ορίζονται στην οδηγία 94/65/ΕΚ(1),

- προϊόντα με βάση το κρέας: τα προϊόντα με βάση το κρέας που ορίζονται στην οδηγία 77/99/ΕΟΚ(2),

- άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης: τα άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης που ορίζονται στην οδηγία 77/99/ΕΟΚ,

- τηγμένα λίπη όπως αναφέρεται στην οδηγία 92/118/ΕΟΚ,

- ζελατίνη όπως αναφέρεται στην οδηγία 92/118/ΕΟΚ,

- τροφές ζώων συντροφιάς όπως αναφέρεται στην οδηγία 92/118/ΕΟΚ·

- μεταποιημένες ζωικές πρωτενες όπως αναφέρεται στην οδηγία 92/118/ΕΟΚ,

- οστά και προϊόντα οστών όπως αναφέρεται στην οδηγία 92/118/ΕΟΚ,

- πρώτες ύλες για την παρασκευή ζωοτροφών όπως αναφέρεται στην οδηγία 92/118/ΕΟΚ.

Κάθε αναφορά σε "προϊόντα ζωικής προέλευσης" ορίζει τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που παρατίθενται στο σημείο αυτό και δεν αφορά άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης που περιέχουν ή προέρχονται από αυτά τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

β) Όταν τα προαναφερόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης, τα οποία περιέχουν υλικά προερχόμενα από βοοειδή ή αιγοπρόβατα, εισάγονται στην Κοινότητα από τρίτες χώρες ή περιοχές τους, το απαιτούμενο υγειονομικό πιστοποιητικό πρέπει να συνοδεύεται από την ακόλουθη δήλωση, υπογεγραμμένη από την αρμόδια αρχή της χώρας παραγωγής: "Το προϊόν αυτό δεν περιέχει και δεν προέρχεται από:

είτε(3)

ειδικά υλικά κινδύνου, όπως αυτά ορίζονται στο παράρτημα XI τμήμα A του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, τα οποία έχουν παραχθεί μετά τις 31 Μαρτίου 2001, είτε από μηχανικώς διαχωρισμένο κρέας που προέρχεται από οστά βοοειδών ή αιγοπροβάτων, το οποίο έχει παραχθεί μετά τις 31 Μαρτίου 2001. Μετά τις 31 Μαρτίου 2001, τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα από τα οποία προέρχεται το προϊόν αυτό δεν εσφάγησαν ύστερα από αναισθητοποίηση με έγχυση αερίου στην κρανιακή κοιλότητα ούτε έχουν θανατωθεί με την ίδια μέθοδο ούτε έχουν σφαγεί με τεμαχισμό ύστερα από αναισθητοποίηση του κεντρικού νευρικού ιστού διά της εισαγωγής επιμήκους ραβδοειδούς οργάνου στην κρανιακή κοιλότητα.

Τα σφάγια, τα ημιμόρια και τα τεταρτημόρια σφαγίων μπορεί να περιέχουν σπονδυλική στήλη κατά την εισαγωγή·

είτε(4)

υλικό βοοειδών και αιγοπροβάτων πλην αυτού που προέρχεται από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί συνεχώς και σφαγεί στις ακόλουθες χώρες:

Αργεντινή

Αυστραλία

Μποτσουάνα

Βραζιλία

Χιλή

Κόστα Ρίκα

Ελ Σαλβαδόρ

Ναμίμπια

Νέα Ζηλανδία

Νικαράγουα

Παναμάς

Παραγουάη

Ουρουγουάη

Σιγκαπούρη

Σουαζιλάνδη"

11. Τα κράτη μέλη διενεργούν συχνά επίσημους ελέγχους για να διαπιστώνουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος τμήματος, μεριμνούν δε για τη θέσπιση μέτρων ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση, ιδίως στα σφαγεία, στα εργαστήρια τεμαχισμού, στις μονάδες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων, στις μεταποιητικές μονάδες υψηλού κινδύνου ή στους χώρους που εγκρίνονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 7 της οδηγίας 90/667/ΕΟΚ, στα κρεοπωλεία που έχουν καταχωριστεί σύμφωνα με το σημείο 6, στους χώρους υγειονομικής ταφής και σε άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή αποτέφρωσης.

Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη θεσπίζουν σύστημα με το οποίο εξασφαλίζεται και ελέγχεται ότι:

α) τα ειδικά υλικά κινδύνου που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους επιτρεπόμενους σκοπούς·

β) τα ειδικά υλικά κινδύνου, ιδίως όταν η αφαίρεσή τους πραγματοποιείται σε εγκατάσταση ή χώρο διαφορετικό από το σφαγείο, διαχωρίζονται πλήρως από τα άλλα απόβλητα που δεν προορίζονται για αποτέφρωση, και συλλέγονται χωριστά και καταστρέφονται σύμφωνα με το σημείο 1 και τα σημεία 5 έως 9. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν την αποστολή, προς άλλο κράτος μέλος, κεφαλιών ή σφαγίων που περιέχουν ειδικά υλικά κινδύνου, εφόσον το κράτος μέλος αυτό έχει δεχθεί να τα παραλάβει και έχει εγκρίνει τους ειδικούς όρους που ισχύουν για τις μεταφορές αυτές.

Ωστόσο, σφάγια, ημιμόρια και τεταρτημόρια σφαγίων που δεν περιλαμβάνουν άλλα ειδικά υλικά κινδύνου εκτός από τη σπονδυλική στήλη, συμπεριλαμβανομένων και των γαγγλίων της ραχιαίας ρίζας, μπορούν να εισαχθούν σε ένα κράτος μέλος ή να αποσταλούν σε άλλο κράτος μέλος χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος.

12. Εφαρμόζεται ένα σύστημα ελέγχου για την αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης, όπως ορίζεται στο σημείο 1 στοιχείο α) i). Το σύστημα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα μέτρα:

α) τα σφάγια ή τα τεμάχια των σφαγίων, όπως ορίζεται στην οδηγία 64/433/ΕΟΚ, βοοειδών επισημαίνονται με μια γαλάζια λωρίδα στην ετικέτα που αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, όταν δεν απαιτείται η αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης·

β) ειδική ένδειξη του αριθμού των σφαγίων ή τεμαχίων των σφαγίων των βοοειδών, από τα οποία απαιτείται η αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης και από τα οποία δεν απαιτείται η αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης, προστίθεται στο εμπορικό παραστατικό που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 σημείο Α στοιχείο στ) ii) της οδηγίας 64/433/ΕΟΚ ή στο έγγραφο που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 της απόφασης 93/13/ΕΟΚ της Επιτροπής(5), ανάλογα με την περίπτωση·

γ) τα κρεοπωλεία διατηρούν, για τουλάχιστον ένα έτος, τα εμπορικά παραστατικά που αναφέρονται στο στοιχείο β).

(1) Οδηγία 94/65/ΕΚ του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 1994, περί καθορισμού των υγειονομικών κανόνων για την παραγωγή και τη θέση στην αγορά κιμάδων και παρασκευασμάτων κρέατος (ΕΕ L 368 της 31.12.1994, σ. 10).

(2) Οδηγία 77/99/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 1976, περί υγειονομικών προβλημάτων στον τομέα των ενδοκοινοτικών συναλλαγών προϊόντων με βάση το κρέας (ΕΕ L 26 της 31.1.1977, σ. 85)· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 97/76/ΕΚ (ΕΕ L 10 της 16.1.1998, σ. 25).

(3) Να διαγραφεί ανάλογα η μία περίπτωση

(4) Να διαγραφεί ανάλογα η μία περίπτωση

(5) ΕΕ L 9 της 15.1.1993, σ. 33."