32000R1177

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1177/2000 της Επιτροπής, της 31ης Μαΐου 2000, για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1164/89 για τις λεπτομέρειες εφαρμογής σχετικά με την ενίσχυση για τον κλωστικό λίνο και την κάνναβη

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 131 της 01/06/2000 σ. 0038 - 0040


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1177/2000 της Επιτροπής

της 31ης Μαΐου 2000

για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1164/89 για τις λεπτομέρειες εφαρμογής σχετικά με την ενίσχυση για τον κλωστικό λίνο και την κάνναβη

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1308/70 του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου 1970, περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του λίνου και της κάνναβης(1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2702/1999(2), και ιδίως το άρθρο 7 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 619/71 του Συμβουλίου, της 22ας Μαρτίου 1971, περί καθορισμού των γενικών κανόνων χορηγήσεως της ενισχύσεως για το λίνο και την κάνναβη(3), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1420/98(4), η ενίσχυση για την κάνναβη χορηγείται μόνο για τις ποικιλίες για τις οποίες έχει διαπιστωθεί με ανάλυση ότι το βάρος της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σε σχέση με το βάρος δείγματος που έχει αποκτήσει σταθερό βάρος δεν υπερβαίνει ορισμένα όρια. Επιπλέον, το άρθρο 3 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1164/89 της Επιτροπής, της 28ης Απριλίου 1989, σχετικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν την ενίσχυση για τον κλωστικό λίνο και την κάνναβη(5), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1328/1999(6), προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διαπιστώνουν το ποσοστό της THC επί ορισμένου ποσοστού των επιφανειών που καλλιεργούνται με κάνναβη.

(2) Από το 1989, που ορίστηκε η κοινοτική μέθοδος για τον ποσοτικό προσδιορισμό της THC των ποικιλιών της κάνναβης που προβλέπεται στο παράρτημα Γ του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1164/89, συνέβησαν επιστημονικές εξελίξεις. Επιπλέον, στην εν λόγω μέθοδο προβλέπεται επίπονη και δυσχερής να εφαρμοστεί πρακτικά διαδικασία δειγματοληψίας για τον έλεγχο σε επίπεδο παραγωγής. Πρέπει, συνεπώς, να οριστεί μια νέα μέθοδος, καλύτερα προσαρμοσμένη στις παρούσες δυνατότητες.

(3) Η χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε THC των ποικιλιών κάνναβης που είναι επιλέξιμες για την ενίσχυση πρέπει να είναι επακριβής, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των όρων που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 619/71. Εξάλλου, για τις διαπιστώσεις του επιπέδου της παραγωγής που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1164/89, πρέπει να επιτρέπει τον έλεγχο επαρκώς αντιπροσωπευτικού τμήματος των καλλιεργούμενων εκτάσεων με κάνναβη για να ελεγχθεί ότι οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν αντιστοιχούν σε αυτές που προβλέπονται από την κοινή οργάνωση της αγοράς του προϊόντος αυτού. Πρέπει συνεπώς να καθορισθεί μέθοδος που θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικές διαδικασίες συναρτήσει των επιδιωκομένων στόχων.

(4) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής διαχείρισης λίνου και κάνναβης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα Γ του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1164/89 αντικαθίσταται από το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 31 Μαΐου 2000.

Για την Επιτροπή

Franz Fischler

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 146 της 4.7.1970, σ. 1.

(2) ΕΕ L 327 της 21.12.1999, σ. 7.

(3) ΕΕ L 72 της 26.3.1971, σ. 2.

(4) ΕΕ L 190 της 4.7.1998, σ. 7.

(5) ΕΕ L 121 της 29.4.1989, σ. 4.

(6) ΕΕ L 157 της 24.6.1999, σ. 39.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

"ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΣΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Δ9-THC ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

1. Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Η μέθοδος προσδιορίζει την περιεκτικότητα σε Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) των ποικιλιών κάνναβης (cannabis sativa L.). Ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζεται η διαδικασία Α ή η διαδικασία Β που περιγράφονται κατωτέρω.

Η μέθοδος βασίζει στον ποσοτικό προσδιορισμό με αεριοχρωματογραφία (CPG) της Δ9-THC μετά από εκχύλιση με διαλύτη.

1.1. Διαδικασία Α:

Η διαδικασία Α χρησιμοποιείται για τις διαπιστώσεις σε επίπεδο παραγωγής που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού.

Στην περίπτωση που για σημαντικό αριθμό δειγμάτων δεδομένης ποικιλίας, διαπιστωθούν περιεκτικότητες σε THC ανώτερες από το ανώτατο όριο που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφο 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 619/71, η Επιτροπή, με την επιφύλαξη άλλων μέτρων, μπορεί να αποφασίσει σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1308/70 να προσφύγει στη διαδικασία Β για την εν λόγω ποικιλία.

1.2. Διαδικασία Β:

Η διαδικασία Β χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο του σημείου 1.1 και για τη διαπίστωση της τηρήσεως των όρων που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφο 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 619/71 για να εγγραφεί μία ποικιλία στον κατάλογο των ποικιλιών κάνναβης που είναι επιλέξιμες για ενίσχυση από την περίοδο εμπορίας 2001/02.

Στις αιτήσεις για να συμπεριληφθεί η ποικιλία κάνναβης στον εν λόγω κατάλογο πρέπει να υπάρχει έκθεση που θα αναφέρει τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την παρούσα μέθοδο.

2. Παρασκευή του δείγματος

2.1. Δειγματοληψίες

- Διαδικασία Α: Από πληθυσμό ορισμένης ποικιλίας κάνναβης, λαμβάνεται τμήμα 30 cm που περιλαμβάνει τουλάχιστον μια θηλυκή ταξιανθία για κάθε επιλεγέν φυτό. Η δειγματοληψία πραγματοποιείται στο χρονικό διάστημα είκοσι ημέρες πριν την έναρξη και δέκα ημέρες μετά το τέλος της ανθήσεως, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακολουθώντας συστηματική διαδρομή, ώστε να υπάρξει αντιπροσωπευτική συγκέντρωση του αγροτεμαχίου, αποκλείοντας τα περιθώρια.

- Διαδικασία Β: Από πληθυσμό ορισμένης ποικιλίας κάνναβης, λαμβάνεται το ανώτερο τρίτο της ταξιανθίας κάθε επιλεγέντος φυτού. Η δειγματοληψία πραγματοποιείται δέκα ημέρες μετά το τέλος της ανθοφορίας, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακολουθώντας συστηματική διαδρομή ώστε να υπάρξει αντιπροσωπευτική συγκέντρωση του αγροτεμαχίου αποκλείοντας τα περιθώρια. Σε περίπτωση διοίκων ποικιλιών, λαμβάνονται δείγματα μόνο από τα θηλυκά φυτά.

2.2. Μέγεθος του δείγματος:

- Διαδικασία Α: για κάθε αγροτεμάχιο, το δείγμα συνίσταται από δειγματοληψίες σε 50 φυτά.

- Διαδικασία Β: για κάθε αγροτεμάχιο, το δείγμα συνίσταται από δειγματοληψίες σε 200 φυτά.

Κάθε δείγμα τοποθετείται, χωρίς να πιέζεται, σε υφασμάτινο ή χάρτινο σάκο και στη συνέχεια αποστέλεται στο εργαστήριο ανάλυσης.

Το κράτος μέλος μπορεί να προβλέψει να συγκεντρωθεί δεύτερο δείγμα, για ενδεχόμενη ανάλυση επανελέγχου, δείγμα το οποίο διατηρείται είτε από τον παραγωγό είτε από τον υπεύθυνο για την ανάλυση οργανισμό.

2.3. Ξήρανση και αποθήκευση του δείγματος:

Η ξήρανση των δειγμάτων πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό οπωσδήποτε εντός 48 ωρών, ανεξαρτήτως μεθόδου, σε θερμοκρασία 70 °C. Τα δείγματα ξεραίνονται μέχρι σταθερού βάρους και περιεκτικότητας σε υγρασία μεταξύ 8 % και 13 %.

Τα ξερά δείγματα διατηρούνται, χωρίς να πιέζονται, σε σκοτεινό χώρο και σε θερμοκρασία κατώτερη από 25 °C.

3. Ανάλυση της περιεκτικότητας σε THC

3.1. Προετοιμασία του εργαστηριακού δείγματος

Από τα ξερά δείγματα αφαιρούνται οι βλαστοί και οι σπόροι άνω των 2 mm.

Τα ξερά δείγματα αλέθονται μέχρις ότου ημικονιορτοποιηθούν (κόσκινο με διάμετρο οπών 1 mm).

Η ανώτερη διάρκεια διατήρησης της σκόνης είναι δέκα εβδομάδες σε χώρο ξερό, σκοτεινό, και σε θερμοκρασία κατώτερη των 25 °C.

3.2. Αντιδραστήρια, διάλυμα εκχύλισης

Αντιδραστήρια:

- Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη χρωματογραφικώς καθαρή,

- σκουαλένιο χρωματογραφικώς καθαρό, ως εσωτερικό πρότυπο

Διάλυμα εκχύλισης:

- 35 mg σκουαλενίου ανά 100 ml εξανίου.

3.3. Εκχύλιση της Δ9-THC

Ζυγίζονται 100 mg αναλυτικού δείγματος σε σκόνη και τίθενται σε φυγοκεντρικό σωλήνα· προστίθενται 5 ml διαλύματος εκχύλισης που περιέχει τον εσωτερικό μάρτυρα.

Αυτό που λαμβάνεται βυθίζεται επί είκοσι λεπτά σε λουτρό υπερήχων. Φυγοκεντρείται επί πέντε λεπτά σε 3000 στροφές ανά λεπτό και λαμβάνεται η επιπλέουσα εκχυλισμένη THC. Η ουσία αυτή τοποθετείται σε χρωματογράφο και ακολουθεί ο ποσοτικός προσδιορισμός.

3.4. Αεριοχρωματογραφία

α) Εργαστηριακός εξοπλισμός:

- Αεριοχρωματογράφος, με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας και ακροφύσιο split/splitless.

- Στήλη που επιτρέπει καλό διαχωρισμό των κανναβινοειδών, π.χ. γυάλινη τριχοειδής στήλη μήκους 25 m και διαμέτρου 0,22 mm, εμποτισμένη με στάσιμη φάση του τύπου φαινυλμεθυλ-σιλικόνης.

β) Πρότυπες συγκεντρώσεις:

Τρεις τουλάχιστον βαθμοί για τη διαδικασία Α και 5 βαθμοί για τη διαδικασία που περιλαμβάνει τους βαθμούς 0,04 και 0,50 mg/ml Δ9-THC σε διάλυμα εκχύλισης.

γ) Συνθήκες λειτουργίας των οργάνων:

Για τη στήλη που αναφέρεται στο στοιχείο α) δίδονται ενδεικτικά οι ακόλουθες συνθήκες:

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

δ) Διαβιβαζόμενος όγκος: 1 μl

4. Αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα εκφράζεται με δύο δεκαδικά ψηφία, σε γραμμάρια Δ9-THC ανά 100 γραμμάρια δείγματος ανάλυσης, ξεραμένου μέχρι σταθερού βάρους. Το αποτέλεσμα επιδέχεται ανοχή 0,03 % σε απόλυτη τιμή.

- Διαδικασία Α: το αποτέλεσμα αντιστοιχεί σε ένα προσδιορισμό του εξεταζομένου δείγματος.

Ωστόσο, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα που λαμβάνεται με τον τρόπο αυτό είναι ανώτερο από το όριο που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 619/71, διενεργείται και δεύτερος προσδιορισμός του εξεταζόμενου δείγματος και το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στο μέσο όρο των δύο αυτών προσδιορισμών.

- Διαδικασία Β: το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στο μέσο όρο δύο προσδιορισμών του εξεταζομένου δείγματος."