52000AG0302(05)

Γνωμή του Συμβουλίου, της 31ης Ιανουαρίου 2000, για το ενημερωμένο πρόγραμμα σύγκλισης της Σουηδίας, 1999-2002

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 060 της 02/03/2000 σ. 0005 - 0005


ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 31ης Ιανουαρίου 2000

για το ενημερωμένο πρόγραμμα σύγκλισης της Σουηδίας, 1999-2002

(2000/C 60/05)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών(1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 3,

τη σύσταση της Επιτροπής,

Έπειτα από διαβούλευση με την οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΝΩΜΗ:

Στις 31 Ιανουαρίου 2000 το Συμβούλιο εξέτασε το ενημερωμένο πρόγραμμα σύγκλισης της Σουηδίας, το οποίο καλύπτει την περίοδο 1999-2002. Το Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση ότι το ενημερωμένο πρόγραμμα προβλέπει συνέχιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για όλη την περίοδο έως το 2002, καθώς οι αρχές σημειώνουν περαιτέρω πρόοδο ως προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο τους για αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος κατά 2 % του ΑΕγχΠ εντός του οικονομικού κύκλου. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι ο στόχος αυτός είναι κατάλληλος και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημασία που δίνει το πρόγραμμα στην εξασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας. Επίσης, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσδοκώμενη μείωση του δείκτη του χρέους κατά την περίοδο που καλύπτει το πρόγραμμα, ο οποίος αναμένεται να φθάσει το 52 % του ΑΕγχΠ το 2002.

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στη Σουηδία ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή: ενώ το 1993 το έλλειμμα ανερχόταν περίπου σε 12 % του ΑΕγχΠ, το 1998 εμφανίστηκε πλεόνασμα άνω του 2 % του ΑΕγχΠ. Η εν λόγω διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, παράλληλα με την επίτευξη συνθηκών χαμηλού πληθωρισμού, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, τα αποτελέσματα της οποίας θα καταστούν αισθητά κατά την περίοδο που καλύπτεται από το ενημερωμένο πρόγραμμα. Οι συντηρητικές παραδοχές οικονομικής ανάπτυξης του ενημερωμένου προγράμματος, ιδιαίτερα προς το τέλος της περιόδου, αυξάνουν την πιθανότητα επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για τα δημόσια οικονομικά. Τα σχεδιαζόμενα πλεονάσματα παρέχουν επαρκές περιθώριο ασφάλειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση της τιμής αναφοράς του 3 % του ΑΕγχΠ, κάτω από κανονικές συνθήκες. Το Συμβούλιο θεωρεί συνεπώς ότι η Σουηδία εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός υπήρξε χαμηλός από το 1996 και η Σουηδία εξακολουθεί να πληροί άνετα το κριτήριο της σύγκλισης. Ωστόσο, ενώ η πραγματική ανάπτυξη κρίνεται γενικά ότι κινήθηκε χαμηλότερα ή πλησίον του δυνητικού επιπέδου για αρκετά χρόνια, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει στο μέλλον και απαιτούνται προσπάθειες για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Η συνέχιση της πολιτικής συγκράτησης των μισθών είναι θεμελιώδους σημασίας, ίσως ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σουηδίας, και οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις για το 2001 θα αποτελέσουν πραγματική πρόκληση σε ένα περιβάλλον πρόσφατης υψηλής οικονομικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο παρατηρεί ότι υπό σημερινές συνθήκες υψηλής οικονομικής ανάπτυξης δεν κρίνεται κατάλληλη η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από το 1999.

Οι τάσεις των σουηδικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων κατά τα πρόσφατα έτη αντικατοπρίζουν σαφώς τη θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Η απόκλιση των σουηδικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων έναντι των επιτοκίων του ευρώ παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά το 1999, η δε Σουδία πληροί το κριτήριο των επιτοκίων. Όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία, μολονότι η σουηδική κορώνα παρουσίασε μικρότερη μεταβλητότητα κατά τα πρόσφατα χρόνια, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Σουηδία πρέπει να επιδείξει τη δυνατότητά της να ευθυγραμμιστεί με την κατάλληλη ισοτιμία μεταξύ της κορώνας και του ευρώ για επαρκές χρονικό διάστημα και χωρίς μείζονες εντάσεις. Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο, όπως ανέφερε στη γνώμη του για το πρόγραμμα σύγκλισης του 1998(2), προσδοκά ότι η Σουηδία θα αποφασίσει να συμμετάσχει στον ΜΣ12 την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Για να επιτευχθεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα ώστε να ενισχυθεί η πλευρά της προσφοράς στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο παρατηρεί με ικανοποίηση ότι η στρατηγική του ενημερωμένου προγράμματος συνάδει με τους γενικούς προσανατολισμούς οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα δε οι προσπάθειες για την ελάφρυνση της ιδιαίτερα υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης. Προς το σκοπό αυτό εξετάστηκαν προσεκτικά τα συστήματα φορολογίας και παροχής επιδομάτων και λήφθηκαν μέτρα για τη μεταρρύθμιση του κράτους προνοίας. Το Συμβούλιο επιδοκιμάζει τις προσπάθειες αυτές και ενθαρρύνει τη σουηδική κυβέρνηση να εξακολουθήσει την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών με αποφασιστικότητα.

(1) ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2) Γνώμη του Συμβουλίου της 8ης Φεβρουαρίου 1999 για το πρόγραμμα σύγκλισης της Σουηδίας, 1998-2001 (ΕΕ C 68 της 11.3.1999, σ. 4).