31997R1720

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1720/97 της Επιτροπής της 3ης Σεπτεμβρίου 1997 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1318/93 περί λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2067/92 του Συμβουλίου σχετικά με τις ενέργειες προώθησης και εμπορίας όσον αφορά το βόειο κρέας ποιότητας

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 242 της 04/09/1997 σ. 0033 - 0036


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1720/97 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 3ης Σεπτεμβρίου 1997 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1318/93 περί λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2067/92 του Συμβουλίου σχετικά με τις ενέργειες προώθησης και εμπορίας όσον αφορά το βόειο κρέας ποιότητας

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2067/92 του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 1992, σχετικά με δράσεις προώθησης και εμπορίας υπέρ του βοείου κρέατος ποιότητας (1), και ιδίως το άρθρο 4,

Εκτιμώντας:

ότι ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1318/93 της Επιτροπής (2), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 692/97 (3), καθόρισε τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2067/92 και ιδίως τις ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγής και εμπορίας, ποιότητας και ελέγχου των προϊόντων που αποτελούν το αντικείμενο δράσεων προώθησης και εμπορίας 7 ότι, βάσει της κτηθείσας πείρας από τα υλοποιηθέντα προγράμματα, κρίνεται σκόπιμο να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στις εν λόγω ελάχιστες απαιτήσεις ώστε να καταστούν λιγότερο αυστηρές 7 ότι, κυρίως, πρέπει να διευρυνθούν οι κατηγορίες κρέατος που μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο δράσεων προώθησης και να καταστούν ελαστικότερες οι απαιτήσεις οι σχετικές με την περίοδο ωρίμανσης του κρέατος 7 ότι πρέπει, επίσης, να ληφθούν υπόψη οι επιθυμίες των καταναλωτών προσδιορίζοντας επακριβώς κυρίως τις διατάξεις τις σχετικές με την καλή μεταχείριση των ζώων, τον έλεγχο καταλοίπων και τη σήμανση 7 ότι, δεδομένου του αριθμού των αλλαγών, το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1318/93 πρέπει να αντικατασταθεί 7

ότι, για λόγους ορθής διαχείρισης, πρέπει να προβλεφθεί ότι τα κράτη μέλη επιβάλλουν τις ενδεδειγμένες κυρώσεις στις διαπιστούμενες παρατυπίες 7

ότι η επιτροπή διαχείρισης βοείου κρέατος δεν εξέδωσε γνώμη εντός της προθεσμίας που είχε καθορισθεί από τον πρόεδρό της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1318/93 τροποποιείται ως εξής:

1. Στο άρθρο 8 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

«3. Οι αρμόδιες εθνικές αρχές θεσπίζουν σύστημα κυρώσεων επαρκώς αποτρεπτικό, το οποίο, εάν χρειάζεται, μπορεί να φθάσει και μέχρι την προσωρινή ή οριστική αναστολή της συμμετοχής στα προγράμματα προώθησης. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή για το προβλεφθέν σύστημα κυρώσεων.».

2. Το παράρτημα Ι αντικαθίσταται από το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Εφαρμόζεται για τις αιτήσεις χρηματοδοτικής συμμετοχής της Κοινότητας που υποβάλλονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 3 Σεπτεμβρίου 1997.

Για την Επιτροπή

Franz FISCHLER

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 215 της 30. 7. 1992, σ. 57.

(2) ΕΕ L 132 της 29. 5. 1993, σ. 83.

(3) ΕΕ L 102 της 19. 4. 1997, σ. 13.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

1. ΕΚΤΡΟΦΗ

1.1. Προέλευση

1.1.1. Πλην των μόσχων κρεατοπαραγωγής, φυλές άλλες από εκείνες που προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3886/92 της Επιτροπής (1), και τις πρώτες διασταυρώσεις με μία από τις φυλές αυτές.

1.1.2. Λαμβάνονται υπόψη μόνο κτηνοτρόφοι των οποίων ένα μέρος της παραγωγής προορίζεται ή θα προορίζεται κανονικά για την προώθηση.

1.2. Διατροφή

1.2.1. Για τα μεγάλα βοοειδή πλην των μόσχων, οι ζωοτροφές πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κρεατάλευρα, οστεάλευρα ή ιχθυάλευρα, και η χορήγηση πρωτεϊνών πρέπει να εξασφαλίζεται αποκλειστικά από φυτικές πρωτεΐνες.

1.2.2. Για τους μόσχους, το υγρό σιτηρέσιο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 60 % προϊόντα γαλακτοκομικής προέλευσης, και το υπόλοιπο της διατροφής πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κρεατάλευρα, οστεάλευρα ή ιχθυάλευρα.

1.3. Υγειονομική παρακολούθηση

1.3.1. Πρόσθετοι έλεγχοι στο πλαίσιο τακτικής παρακολούθησης του κοπαδιού από έναν κτηνίατρο. Σε περίπτωση ανάγκης, ο κτηνίατρος πρέπει να μπορεί να είναι γρήγορα παρών στην εκμετάλλευση.

1.3.2. Υποχρεωτική καταγραφή της θεραπευτικής αγωγής 7 για το σκοπό αυτό, κάθε εκμετάλλευση θα διαθέτει ένα μητρώο όπου θα σημειώνονται τα φάρμακα που έχει ορίσει ο κτηνίατρος καθώς και οι ημερομηνίες χρήσης και οι ποσότητες που έχουν χορηγηθεί για κάθε βοοειδές που υφίσταται αγωγή.

1.3.3. Στα προγράμματα προώθησης γίνονται δεκτά μόνο τα ζώα στα οποία δεν έχουν χορηγηθεί, ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς, προϊόντα που περιέχουν β-αγωνιστές.

1.3.4. Στα προγράμματα προώθησης μπορούν να γίνουν δεκτά ζώα που έχουν υποστεί αγωγή, με βάση αντιβιοτικά ή αντιπαρασιτικά, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για θεραπευτική και όχι για προληπτική αγωγή, τα οποία έχει ορίσει ο κτηνίατρος 7 θα προτιμώνται φάρμακα χωρίς προθεσμία αναμονής. Εντούτοις, ο κτηνίατρος δύναται να ορίσει προληπτική θεραπεία στη διάρκεια των 15 ημερών που έπονται της συγκέντρωσης των ζώων.

1.3.5. Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω διατάξεων, έπεται οριστικός αποκλεισμός του παραγωγού από τις δράσεις προώθησης.

1.4. Έλεγχος καταλοίπων

1.4.1. Για τις ουσίες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 96/23/ΕΚ του Συμβουλίου (2) διενέργεια πρόσθετων ελέγχων. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιούνται δειγματοληψίες με σκοπό την ανάλυση:

- στο σταύλο, τόσο στο επίπεδο των ζώων όσο και των ζωοτροφών,

- στο σφαγείο, στο επίπεδο των σφάγιων και των παραπροϊόντων.

1.4.2. Ο αριθμός των δειγμάτων και η συχνότητα των τυχαίων δειγματοληψιών πρέπει να είναι, για την αρμόδια αρχή, επαρκώς αντιπροσωπευτικά του συνόλου της παραγωγής που προορίζεται για τα προγράμματα προώθησης.

1.4.3. Η δειγματοληψία στο σταύλο πρέπει να γίνεται εγκαίρως, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων πριν από τη διάθεση των προϊόντων στο εμπόριο. Όσον αφορά τα σφάγια, η δειγματοληψία πρέπει να γίνεται στην αλυσίδα σφαγής.

1.5. Συνθήκες διαβίωσης

1.5.1. Για τα μεγάλα βοοειδή, εφαρμόζονται τα εθνικά, διεθνή και, ενδεχομένως, κοινοτικά πρότυπα. Ιδίως, κατά τη διάρκεια του εσταυλισμού τους, τα ζώα πρέπει:

- να διαθέτουν ένα χώρο και επαρκή φυσικό φωτισμό, καθώς και κτίρια με καλό αερισμό και χωρίς ρεύματα,

- να παραμένουν συγκεντρωμένα και να μην χωρίζονται από το κοπάδι παρά μόνο σε περίπτωση ασθένειας,

- να έχουν ελευθερία κινήσεων και να μπορούν να έχουν συνεχή πρόσβαση στο νερό και στο σανό.

Εξάλλου, οι σταύλοι πρέπει να διαθέτουν μια στρωμνή ή επαρκή έκταση για ανάπαυση και να καθαρίζονται τακτικά.

1.5.2. Για τους μόσχους, εφαρμόζονται τα εθνικά και κοινοτικά πρότυπα. Ιδίως:

- κατά τη διάρκεια του εκσταυλισμού τους, τα ζώα πρέπει να διαθέτουν επαρκή χώρο και φυσικό φωτισμό, καθώς και κτίρια με καλό αερισμό και χωρίς ρεύματα,

- όλες οι εκμεταλλεύσεις τις οποίες αφορούν τα προγράμματα που υποβάλλονται από το 1999 πρέπει να πληρούν το σύνολο των προδιαγραφών που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 της οδηγίας 91/629/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), με την επιφύλαξη των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου.

2. ΜΕΤΑΦΟΡΑ

2.1. Θα ληφθούν μέτρα ώστε να αποφεύγεται οποιοδήποτε στρες κατά τη μεταφορά των ζώων προς το σφαγείο και κατά την παραμονή τους στο σφαγείο. Για το σκοπό αυτό, θα καθοριστεί μέγιστη διάρκεια μεταφοράς από την προτείνουσα οργάνωση, πέρα της οποίας πρέπει να προβλεφτεί επαρκής χρονική περίοδος ανάπαυσης πριν από τη σφαγή.

2.2. Η μεταφορά πρέπει να πραγματοποιείται με φορτηγά οχήματα σωστά καθαρισμένα, τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινοτικής κανονιστικής ρύθμισης. Τα φορτηγά πρέπει ιδίως να είναι εφοδιασμένα με μη ολισθηρές επικλινείς επιφάνειες (ράμπες) και να έχουν ομαλή κλίση για τη φόρτωση και εκφόρτωση των ζώων.

2.3. Για τη μεταφορά τους, τα ζώα πρέπει να είναι στεγνά και ικανοποιητικά καθαρά 7 εξάλλου, η μετακίνησή τους πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς την αδικαιολόγητη χρήση βίας ή συσκευών ηλεκτρικής εκκένωσης.

3. ΣΦΑΓΗ

3.1. Προϊόν

Νωπό κρέας.

3.2. Επιλογή των σφαγείων

Αποκλεισμός των σφαγείων που δεν δικαιούνται την οριστική κοινοτική σφραγίδα.

3.3. Υγιεινή

3.3.1. Δεν γίνονται δεκτά για τα προγράμματα προώθησης τα ζώα των οποίων ο βαθμός καθαρότητας είναι ανεπαρκής, ιδίως στο επίπεδο των οπισθίων ποδιών, της ουράς και του πρωκτού.

3.3.2. Τα σφάγια δεν μπορούν να παρουσιάζουν ορατή μόλυνση από κόπρανα 7 η ενδεχόμενη απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ουσιών δεν μπορεί να γίνει με πλύση του σφαγίου αλλά μόνο με ξάκρισμα των μολυνθέντων μερών.

3.4. Ψύξη

Πλην των μόσχων, εφαρμογή τεχνικών ψύξης που ευνοούν την τρυφερότητα του κρέατος, όπως η βραδεία ψύξη ή, εάν δεν υπάρχει, η ταχεία ψύξη με ηλεκτρικά ερεθίσματα.

3.5. Κατηγορίες σφαγίων

3.5.1. Είδη σφαγίων

- Μόσχοι κρεατοπαραγωγής μέγιστης ηλικίας έξι μηνών κατά την έννοια της οδηγίας 91/629/ΕΟΚ.

- Βοοειδή βάρους σφαγείου μεταξύ 140 και 200 κιλών.

- Νεαρά βοοειδή [κατηγορία Α κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1208/81 του Συμβουλίου (2)] μέγιστης ηλικίας 24 μηνών.

- Βόδια [κατηγορία Γ κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1208/81].

- Θηλυκά που έχουν ήδη γεννήσει μικρότερα των 48 μηνών [κατηγορία Δ κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1208/81]. Εντούτοις, η αρμόδια αρχή μπορεί να χορηγήσει παρέκκλιση μέχρι 72 μηνών με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια σιτέματος παρατείνεται κατά εννέα μέρες τουλάχιστον.

- Άλλα θηλυκά [κατηγορία Ε κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1208/81].

3.5.2. Βάρος

Για τους μόσχους κρεατοπαραγωγής το βάρος σφαγίου, με το σύνολο των οργάνων που περιέχονται στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 140 kg.

3.5.3. pH

Πλην των μόσχων, το pH πρέπει να μετράται σε κάθε σφάγιο το αργότερο 24 ώρες μετά τη σφαγή και να είναι χαμηλότερο από έξι.

4. ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

4.1. Σίτεμα

Πλην των μόσχων, απαιτείται σίτεμα τουλάχιστον επτά ημερών από τη σφαγή έως τη διάθεση σε πώληση για τον καταναλωτή, από τις οποίες 60 ώρες μετά τη σφαγή στις εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιήθηκε η σφαγή.

Η αρμόδια αρχή μπορεί να δεχθεί παρέκκλιση της ελάχιστης διάρκειας σιτέματος για τα τεμάχια που δεν προορίζονται για ψήσιμο στη σχάρα ή ψήσιμο. Στην περίπτωση αυτή, η ετικέτα πρέπει να περιλαμβάνει ιδιαίτερη μνεία.

4.2. Παρακολούθηση και έλεγχος

Τα προϊόντα θα παρακολουθούνται στο στάδιο χονδρικού και λιανικού εμπορίου για να εξασφαλιστεί ότι δεν αλλοιώνεται η ποιότητά τους λόγω ακατάλληλων χειρισμών και αποθήκευσης.

4.3. Σήμανση

Για τα προσυσκευασμένα κρέατα, υποχρεωτική ένδειξη:

- του αριθμού αναφοράς που αναφέρεται στο σημείο 5.2,

- της ημερομηνίας σφαγής για την ενημέρωση του χονδρεμπόρου, ή μιας ημερομηνίας πριν από την οποία δεν μπορεί να πωληθεί το κρέας,

- της ονομασίας του μέρους του κρέατος από το οποίο προέρχεται το τεμάχιο,

- της ημερομηνίας λήξης για την ενημέρωση του καταναλωτή.

5. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

5.1. Ο προσδιορισμός της ατομικής ταυτότητας κάθε ζώου πρέπει να πραγματοποιείται με τους όρους που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 820/97 του Συμβουλίου (1) και ο αντίστοιχος αριθμός εγγραφής πρέπει να μεταφέρεται στα σφάγια μέχρι το σημείο λιανικής πώλησης.

5.2. Κάθε τεμάχιο κρέατος πρέπει να έχει έναν αριθμό αναφοράς που να επιτρέπει την αναγωγή στον ατομικό αριθμό του ζώου ή της ομάδας -κατά παρτίδα ζώων που έχουν παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά- από την οποία προέρχεται το κρέας.

5.3. Η δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης πρέπει να ελέγχεται με κατάλληλη μέθοδο που να επιτρέπει την εξασφάλιση της ταυτότητας μεταξύ του προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο και του ζώου ή της ομάδας από όπου αυτό προέρχεται.

6. ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

6.1. Μέθοδος

Οι λεπτομέρειες της μεθόδου που ακολουθείται στον τομέα της εκτροφής, της σφαγής και της μεταποίησης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια εκ των προτέρων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η τυποποίησή τους, η οποία εγγυάται σταθερή ποιότητα.

6.2. Πρόσθετα κριτήρια

Η αρμόδια αρχή ή/και ο προτείνων οργανισμός μπορούν να επιβάλουν πρόσθετους όρους ποιότητας, για να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της σχετικής αγοράς και η αντίληψη της ποιότητας εκ μέρους των καταναλωτών αυτής της αγοράς.»

(1) ΕΕ L 391 της 31. 12. 1992, σ. 20.

(2) ΕΕ L 125 της 23. 5. 1996, σ. 10.

(1) ΕΕ L 340 της 11. 12. 1991, σ. 28.

(2) ΕΕ L 123 της 7. 5. 1981, σ. 3.

(1) ΕΕ L 117 της 7. 5. 1997, σ. 1.