31994D0798

94/798/ΕΚ: Απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 1994 για την αποδοχή εξ ονόματος της Κοινότητας των παραρτημάτων Ε.7 και F.4 της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 331 της 21/12/1994 σ. 0011 - 0021
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 2 τόμος 16 σ. 0059
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 2 τόμος 16 σ. 0059


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 8ης Δεκεμβρίου 1994 για την αποδοχή εξ ονόματος της Κοινότητας των παραρτημάτων Ε.7 και F.4 της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων (94/798/ΕΚ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 113 σε συνδυασμό με το άρθρο 228 παράγραφος 2 πρώτη φράση,

την πρόταση της Επιτροπής,

Εκτιμώντας:

ότι, σύμφωνα με την απόφαση 75/199/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), η Κοινότητα συνήψε τη διεθνή σύμβαση για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων (σύμβαση του Κυότο) 7 ότι τα παραρτήματα της σύμβασης σχετικά με το καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια και με τις τελωνειακές διατυπώσεις που εφαρμόζονται στην ταχυδρομική διακίνηση είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά από την Κοινότητα 7 ότι, εντούτοις, η αποδοχή πρέπει να συνοδεύεται από τη διατύπωση ορισμένων επιφυλάξεων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της τελωνειακής ένωσης και της κοινοτικής τελωνειακής νομοθεσίας,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Γίνονται αποδεκτά εξ ονόματος της Κοινότητας, με τις εκάστοτε αναφερόμενες επιφυλάξεις, τα ακόλουθα παραρτήματα της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων:

- το παράρτημα E.7 για το καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια, με μια επιφύλαξη γενικού χαρακτήρα και με επί μέρους επιφυλάξεις όσον αφορά τους κανόνες 3, 9 και 20 και τις συνιστώμενες πρακτικές 11, 13, 16, 17 και 25,

- το παράρτημα F.4 για τις τελωνειακές διατυπώσεις που εφαρμόζονται στην ταχυδρομική διακίνηση, με μια επιφύλαξη γενικού χαρακτήρα και με επιμέρους επιφυλάξεις όσον αφορά τους κανόνες 19 και 26 και τις συνιστώμενες πρακτικές 23, 24 και 25.

Τα κείμενα των παραρτημάτων E.7 και F.4 της σύμβασης παρατίθενται στα παραρτήματα I και II. (Οι επιφυλάξεις που διατυπώνει η Κοινότητα, περιλαμβάνονται υπό μορφή προσαρτημάτων).

Άρθρο 2

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζει το πρόσωπο που εξουσιοδοτείται να κοινοποιήσει στον γενικό γραμματέα του συμβουλίου τελωνειακής συνεργασίας την εξ ονόματος της Κοινότητας αποδοχή των παραρτημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 1, με τις οικείες επιφυλάξεις.

Βρυξέλλες, 8 Δεκεμβρίου 1994.

Για το Συμβούλιο Ο Πρόεδρος G. REXRODT

(1) ΕΕ αριθ. L 100 της 21. 4. 1975, σ. 1. (Ειδ. έκδ. 02, τ. 12, σ. 5).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε.7 για το καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εθνική νομοθεσία των περισσότερων κρατών περιέχει διατάξεις που επιτρέπουν να μην επιβάλλονται επιβαρύνσεις στα εμπορεύματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που εξάγονται.

Το καθεστώς επιστροφής δασμών και η προσωρινή εισαγωγή για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή επιτρέπουν τη χορήγηση επιστροφής ή αναστολής εισαγωγικών δασμών και φόρων όσον αφορά τα εισαγόμενα εμπορεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των εξαχθέντων προϊόντων.

Στην περίπτωση του καθεστώτος αντικατάστασης με ατέλεια που αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος παραρτήματος, η χρησιμοποιούμενη τεχνική συνίσταται σε απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους εμπορευμάτων ισοδύναμων προς εκείνα τα οποία, αφού τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία, μεταποιήθηκαν για την παραγωγή προϊόντων που εξήχθησαν από το τελωνειακό έδαφος.

Η χορήγηση του καθεστώτος αυτού μπορεί, ωστόσο, να εξαρτάται από την προϋπόθεση ότι η εισαγωγή εμπορευμάτων ισοδύναμων προς εκείνα τα οποία περιέχονται στα προϊόντα που έχουν ήδη εξαχθεί κρίνεται από τις αρμόδιες αρχές ωφέλιμη για την εθνική οικονομία.

Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από εμπορεύματα εισαχθέντα με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους, είναι δυνατό να διατεθούν στην εσωτερική αγορά. Σε περίπτωση που αυτά εξαχθούν, είναι δυνατό να ζητηθεί εκ νέου το ευνοϊκό καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια.

ΟΡΙΣΜΟΙ Για την εφαρμογή του παρόντος παραρτήματος, νοούνται ως:

α) «καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια»: το τελωνειακό καθεστώς που επιτρέπει την εισαγωγή με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους εμπορευμάτων ισοδύναμων (δηλαδή πανομοιότυπων ως προς το είδος, την ποιότητα και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά) προς εκείνα τα οποία, αφού τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία, χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή προϊόντων που έχουν ήδη εξαχθεί οριστικά 7 β) «εισαγωγικοί δασμοί και φόροι»: οι δασμοί και όλοι οι λοιποί φόροι και τέλη ή οι διάφορες επιβαρύνσεις που εισπράττονται κατά την εισαγωγή ή επ' ευκαιρία της εισαγωγής των εμπορευμάτων, με εξαίρεση τα τέλη και τις επιβαρύνσεις το ύψος των οποίων περιορίζεται στο κατά προσέγγιση κόστος των παρασχεθεισών υπηρεσιών 7 γ) «πρόσωπο»: τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, εκτός αν από το κείμενο συνάγεται άλλως.

ΑΡΧΗ 1. Κανόνας Το καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος παραρτήματος.

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2. Κανόνας Η εθνική νομοθεσία προβλέπει τις περιστάσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η παραχώρηση του καθεστώτος αντικατάστασης με ατέλεια και διευκρινίζει τους όρους για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς.

Σημειώσεις 1. Οι συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται το καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια είναι δυνατό να προσδιοριστούν με ακρίβεια κατά γενικό ή λεπτομερέστερο τρόπο ή ακόμη με συνδυασμό των δύο αυτών δυνατοτήτων.

2. Η χορήγηση του ευνοϊκού καθεστώτος είναι δυνατό να εξαρτάται από την προϋπόθεση ότι η εισαγωγή εμπορευμάτων ισοδυνάμων προς εκείνα που περιέχονται στα ήδη εξαχθέντα προϊόντα κρίνεται από τις αρμόδιες αρχές ωφέλιμη για την εθνική οικονομία.

3. Η χορήγηση του ευνοϊκού καθεστώτος μπορεί να περιορίζεται στα πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στο τελωνειακό έδαφος.

3. Κανόνας Η εισαγωγή εμπορευμάτων ισοδύναμων προς εκείνα τα οποία, αφού τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία, περιέχονται στα προϊόντα που έχουν ήδη εξαχθεί, πραγματοποιείται με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους, με την επιφύλαξη της καταβολής των δασμών και φόρων που αποτέλεσαν αντικείμενο επιστροφής ή απαλλαγής κατά την εξαγωγή των προϊόντων.

Σημειώσεις 1. Η απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους μπορεί να παρέχεται για τις πρώτες ύλες και τα ημικατεργασμένα προϊόντα καθώς και για τα μέρη και τα μεμονωμένα τεμάχια που είναι ισοδύναμα με αυτά που, χωρίς να έχουν μεταποιηθεί, ενσωματώθηκαν στα εξαχθέντα προϊόντα.

2. Τα εμπορεύματα, όπως καταλύτες, επιταχυντές ή επιβραδυντές χημικών αντιδράσεων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που πρόκειται να εξαχθούν με την επιφύλαξη της αντικατάστασης με ατέλεια και τα οποία εξαφανίζονται πλήρως ή εν μέρει κατά τη χρησιμοποίησή τους χωρίς να περιέχονται πράγματι στα προϊόντα που πρόκειται να εξαχθούν, είναι δυνατό να εξομοιώνονται προς τα εμπορεύματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων αυτών και να απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους, όπως και τα εν λόγω εμπορεύματα. Ωστόσο, η απαλλαγή αυτή κανονικά δεν εκτείνεται σε στοιχεία που έχουν βοηθητικό μόνο ρόλο κατά την παραγωγή, όπως τα λιπαντικά.

4. Συνιστώμενη πρακτική Η χορήγηση του ευνοϊκού καθεστώτος αντικατάστασης με ατέλεια δεν πρέπει να απαγορεύεται από το λόγο και μόνον ότι τα προϊόντα εξάγονται με προορισμό συγκεκριμένη χώρα.

5. Κανόνας Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τις κατηγορίες προσώπων στα οποία είναι δυνατό να χορηγηθεί άδεια για αντικατάσταση με ατέλεια.

Σημείωση Δικαιούχος άδειας αντικατάστασης με ατέλεια μπορεί να είναι ο εξαγωγέας, ο κατασκευαστής ή ο ιδιοκτήτης των εξαχθέντων προϊόντων.

6. Κανόνας Το ευνοϊκό καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια πρέπει να χορηγείται για τα εμπορεύματα των οποίων η χρησιμοποίηση για την παραγωγή του εξαχθέντος προϊόντος μπορεί να βεβαιωθεί.

Σημείωση Προκειμένου να βεβαιωθούν για τη χρησιμοποίηση των εμπορευμάτων κατά την παραγωγή του εξαχθέντος προϊόντος, οι τελωνειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έλεγχο των εργασιών παραγωγής ή των λογιστικών καταχωρήσεων του κατασκευαστή των υπό εξαγωγή προϊόντων.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΑΤΕΛΕΙΑ α) Διατυπώσεις πριν την εξαγωγή των προϊόντων 7. Κανόνας Η εθνική νομοθεσία ορίζει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια εξαρτάται από την έκδοση προηγούμενης άδειας και προσδιορίζει τις αρχές που είναι εξουσιοδοτημένες για την έκδοσή της.

8. Συνιστώμενη πρακτική Στα πρόσωπα που διενεργούν εργασίες σημαντικές και κατ' επανάληψη, οι οποίες δημιουργούν ανάγκη για αντικατάσταση με ατέλεια, είναι σκόπιμο να χορηγείται γενική άδεια που θα καλύπτει τις συγκεκριμένες εργασίες.

9. Κανόνας Οι αρμόδιες αρχές καθορίζουν το είδος, την ποιότητα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την ποσότητα των διαφόρων εμπορευμάτων που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία και τα οποία περιέχονται στα προϊόντα που πρόκειται να εξαχθούν, με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια, βάσει των πραγματικών συνθηκών υπό τις οποίες παράγονται τα προϊόντα αυτά.

10. Συνιστώμενη πρακτική Αφού καθορίσουν τις ποσότητες των διαφόρων εμπορευμάτων που περιέχονται στα προϊόντα που πρόκειται να εξαχθούν, με την επιφύλαξη αντικατάστααης με ατέλεια, οι αρμόδιες αρχές είναι σκόπιμο να λαμβάνουν υπόψη τις απώλειες και τα μη ανακτήσιμα απόβλητα από την παραγωγή των εν λόγω προϊόντων.

11. Συνιστώμενη πρακτική Όταν τα προϊόντα που πρόκειται να εξαχθούν, με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια, έχουν σταθερά κατά βάση χαρακτηριστικά και λαμβάνονται υπό τεχνικές συνθήκες καλά καθορισμένες, οι αρμόδιες αρχές είναι σκόπιμο να καθορίζουν κατ' αποκοπή τις ποσότητες των διαφόρων εμπορευμάτων που περιέχονται στα προϊόντα που πρόκειται να εξαχθούν.

β) Διασάφηση εξαγωγής με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια 12. Κανόνας Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα προϊόντα που πρόκειται να εξαχθούν, με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια, προσκομίζονται στο αρμόδιο τελωνείο και αποτελούν αντικείμενο διασάφησης εμπορευμάτων (έξοδος).

Σημείωση Η εθνική νομοθεσία είναι δυνατό να προβλέπει ότι η διασάφηση εμπορευμάτων που καταρτίζεται κατά την εξαγωγή των προϊόντων πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία που επιτρέπουν στο τελωνείο να προσδιορίσει τις ποσότητες διαφόρων εμπορευμάτων για τις οποίες θα ζητηθεί η απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους.

13. Συνιστώμενη πρακτική Στις περιπτώσεις που οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να λάβουν απόφαση για κάποια αίτηση άδειας αντικατάστασης με ατέλεια, πρέπει να επιτραπεί στο διασαφιστή να εξαγάγει χωρίς καθυστέρηση τα προϊόντα με την επιφύλαξη τήρησης των ορισθεισών προϋποθέσεων και της τελικής απόφασης που θα ληφθεί.

14. Συνιστώμενη πρακτική Οι εθνικές διαδικασίες για την εξαγωγή προϊόντων με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια πρέπει να εναρμονιστούν με τη διαδικασία διασάφησης των εμπορευμάτων (έξοδος).

γ) Έλεγχος των προϊόντων που εξάγονται με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια 15. Συνιστώμενη πρακτική Κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή και για λόγους που κρίνονται βάσιμοι από τις τελωνειακές αρχές, αυτές είναι σκόπιμο να επιτρέπουν, στο μέτρο του δυνατού, τον έλεγχο των προϊόντων που πρόκειται να εξαχθούν με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερόμενου δαπάναις του διασαφιστή.

δ) Επιτρεπόμενοι προορισμοί για τα προϊόντα που εξάγονται με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια 16. Συνιστώμενη πρακτική Τα προϊόντα που εξάγονται με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια είναι σκόπιμο να τοποθετούνται σε ελεύθερους λιμένες ή ελεύθερες ζώνες.

17. Συνιστώμενη πρακτική Τα προϊόντα που εξάγονται με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια είναι σκόπιμο να τοποθετούνται σε τελωνειακές αποθήκες ενόψει της μεταγενέστερης εξαγωγής τους.

ε) Έκδοση τίτλου που βεβαιώνει ότι τα προϊόντα εξήχθησαν με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια 18. Κανόνας Σε περίπτωση που τα προϊόντα εξήχθησαν με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια, οι τελωνειακές αρχές εκδίδουν υπέρ του διασαφιστή τίτλο στον οποίο στηρίζεται το δικαίωμά του για εισαγωγή με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους εμπορευμάτων ισοδύναμων με αυτά τα οποία, αφού τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία, περιέχονται στα προϊόντα αυτά.

Σημείωση Ο τίτλος που παραδίδεται στο διασαφιστή μπορεί να συνίσταται σε αντίγραφο της διασάφησης εξαγωγής με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια, επικυρωμένο από το τελωνείο, ή να καταρτίζεται σε ιδιαίτερο έντυπο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 19. Κανόνας Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα εμπορεύματα που εισάγονται με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους κατ' εφαρμογή του καθεστώτος αντικατάστασης με ατέλεια πρέπει να προσκομίζονται στο αρμόδιο τελωνείο και να γίνονται αντικείμενο διασάφησης εμπορευμάτων.

Σημείωση Η εθνική νομοθεσία μπορεί να προβλέπει ότι η διασάφηση εμπορευμάτων πρέπει να περιλαμβάνει τα αναγκαία στοιχεία για τη χορήγηση της απαλλαγής από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους και ότι ο τίτλος ή οι τίτλοι που εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές πρέπει να εκδίδονται προς επίρρωση της εν λόγω διασάφησης.

20. Κανόνας Οι αρμόδιες αρχές καθορίζουν, αφού λάβουν υπόψη τις ανάγκες του εμπορίου, την προθεσμία για την εισαγωγή των εμπορευμάτων με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους.

21. Κανόνας Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα τα εμπορεύματα που εισάγονται με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους να διέρχονται από τελωνείο διαφορετικό από το τελωνείο εξαγωγής.

22. Κανόνας Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα τα εμπορεύματα που εισάγονται με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους να αποτελούν αντικείμενο μιας ή περισσοτέρων αποστολών.

23. Κανόνας Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να εισάγονται με μια και μόνη αποστολή τα εμπορεύματα που καλύπτονται από περισσότερους του ενός τίτλους που βεβαιώνουν το δικαίωμα εισαγωγής στο πλαίσιο καθεστώτος αντικατάστασης με ατέλεια.

24. Κανόνας Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα τα εμπορεύματα που εισάγονται με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους να προέρχονται από χώρα άλλη από αυτή προς την οποία εξήχθησαν τα προϊόντα.

25. Συνιστώμενη πρακτική Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα τα εμπορεύματα που εισάγονται με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους να εισάγονται, υπό τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τελωνειακές αρχές, από πρόσωπο άλλο από αυτό που εξήγαγε τα προϊόντα.

26. Συνιστώμενη πρακτική Κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή και για λόγους που κρίνονται βάσιμοι από τις τελωνειακές αρχές, αυτές πρέπει να επιτρέπουν, στο μέτρο του δυνατού, τον έλεγχο των προϊόντων που εισάγονται με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερομένου δαπάναις του διασαφιστή.

27. Κανόνας Η εθνική νομοθεσία καθορίζει την τελωνειακή μεταχείριση κατά την επανεισαγωγή των προϊόντων που εξήχθησαν με την επιφύλαξη αντικατάστασης με ατέλεια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΑΤΕΛΕΙΑ 28. Κανόνας Οι τελωνειακές αρχές μεριμνούν, ούτως ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να είναι σε θέση να λάβει, χωρίς δυσκολίες, κάθε χρήσιμη πληροφορία σχετικά με το καθεστώς αντικατάστασης με ατέλεια.

Προσάρτημα I στο παράρτημα I Επιφυλάξεις της Κοινότητας για το παράρτημα Ε.7 της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων

1. Επιφύλαξη γενικού χαρακτήρα (παρατήρηση γενικής μορφής) Η κοινοτική νομοθεσία καλύπτει γενικά τις διατάξεις του παρόντος παραρτήματος στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή. Ωστόσο, για τους τομείς που δεν καλύπτει η κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη μέλη διατυπώνουν, ενδεχομένως, τις δικές τους επιφυλάξεις.

2. Κανόνας 2 Όταν η υπαγωγή των εισαγόμενων εμπορευμάτων στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή πραγματοποιείται σε κράτος μέλος της Κοινότητας διαφορετικό από εκείνο στο οποίο δόθηκε άδεια για το καθεστώς αυτό και στο οποίο διενεργούνται οι εργασίες τελειοποίησης, ο κανόνας αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την επιφύλαξη ορισμένων προϋποθέσεων που προβλέπονται στην κοινοτική νομοθεσία για το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

Η κοινοτική νομοθεσία για το φόρο προστιθέμενης αξίας δεν προβλέπει απαλλαγή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εντούτοις, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που υπόκεινται σε ΦΠΑ διαθέτουν, γενικά δικαίωμα πλήρους έκπτωσης του οφειλόμενου για τα ισοδύναμα εμπορεύματα ΦΠΑ.

3. Κανόνας 9 Το παρόν καθεστώς παραχωρείται, γενικά, στην Κοινότητα υπό τον όρο ότι τα προς εισαγωγή εμπορεύματα και τα εμπορεύματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή του εξαγόμενου προϊόντος κατατάσσονται στον αυτό κωδικό του κοινοτικού δασμολογίου, είναι της αυτής εμπορικής ποιότητας και παρουσιάζουν τα αυτά τεχνικά χαρακτηριστικά.

4. Συνιστώμενη πρακτική 11 Στο παρόν στάδιο, η κοινοτική νομοθεσία για την τελειοποίηση προς επανεξαγωγή προβλέπει κατ' αποκοπήν συντελεστές απόδοσης για ορισμένα μόνο προϊόντα.

5. Συνιστώμενη πρακτική 13 Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης αδειών τελειοποίησης με αναδρομική ισχύ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεόντως αιτιολογημένες, εφόσον η σχετική αίτηση υποβλήθηκε πριν από την αποδοχή της διασάφησης εξαγωγής των παράγωγων προϊόντων.

6. Συνιστώμενες πρακτικές 16 και 17 Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, η τοποθέτηση των παράγωγων προϊόντων στις ελεύθερες ζώνες και τις ελεύθερες αποθήκες δικαιολογεί τη χορήγηση του ευνοϊκού καθεστώτος αντικατάστασης με ατέλεια μόνο από τη στιγμή της πραγματικής τους εξαγωγής.

7. Κανόνας 20 Γενικά, η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει προθεσμία έξι μηνών μετά την προκαταβολική εξαγωγή των παράγωγων προϊόντων (η οποία μπορεί να παραταθεί κατόπιν αιτήσεως του δικαιούχου της άδειας, κατά έξι μήνες) για την πραγματοποίηση της εισαγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων. Ωστόσο, για ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων τάσσονται βραχύτερες προθεσμίες που δεν είναι δυνατό να παραταθούν.

8. Συνιστώμενη πρακτική 25 Η κοινοτική νομοθεσία για το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή προβλέπει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί ότι από τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εργασία αυτή επωφελείται αποκλειστικά ο κάτοχος της αδείας τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ F.4 για τις τελωνειακές διατυπώσεις που εφαρμόζονται στην ταχυδρομική διακίνηση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ταχυδρομείο παραμένει ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα μέσα στο πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς χρησιμοποιείται όχι μόνον για να ανταλλάσσονται ευχές και νέα, αλλά και για να αποστέλλονται δώρα και άλλα εμπορεύματα.

Το τελωνείο αναγκάζεται να παρεμβαίνει στη διεθνή ταχυδρομική διακίνηση διότι, όπως συμβαίνει με τα εισαγόμενα και εξαγόμενα με άλλους τρόπους εμπορεύματα, οφείλει να διασφαλίζει την είσπραξη δασμών και φόρων που καθίστανται απαιτητοί, να μεριμνά για την εφαρμογή των απαγορεύσεων και των περιορισμών κατά τις εισαγωγές και εξαγωγές και, εν γένει, να εξασφαλίζει την τήρηση των νόμων και των κανονισμών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

Εντούτοις, λόγω του ιδιάζοντος χαρακτήρα της ταχυδρομικής διακίνησης, οι τελωνειακές διατυπώσεις που αφορούν τις ταχυδρομικές αποστολές διαφέρουν κάπως από εκείνες που εφαρμόζονται στα μεταφερόμενα με άλλα μέσα εμπορεύματα. Πράγματι, οι ταχυδρομικές αποστολές είναι μεν μικρών διαστάσεων αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι τόσο πολλές, ώστε κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να αποφεύγονται απαράδεκτες καθυστερήσεις, να καθιερωθούν ως προς αυτές ιδιαίτερες διοικητικές διατάξεις. Η θέσπιση τέτοιων διατάξεων είναι δυνατή, καθόσουν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες εκτελούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες από δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές και τα δύο επίσημα όργανα που παρεμβαίνουν στην ταχυδρομική διακίνηση, δηλαδή το ταχυδρομείο και τα τελωνεία, συνεργάζονται στενά.

Στενή συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών και των ταχυδρομικών αρχών καθιερώθηκε όχι μόνον σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνή κλίμακα μεταξύ της παγκόσμιας ταχυδρομικής ένωσης, που αποτελεί τον διεθνή οργανισμό οι ρυθμιστικές διατάξεις του οποίου διέπουν την ταχυδρομική διακίνηση, και του Συμβουλίου. Οι δύο αυτοί οργανισμοί συγκρότησαν, λοιπόν, επιτροπή επαφής, στο πλαίσιο της οποίας συνέρχονται εμπειρογνώμονες των τελωνείων και των ταχυδρομείων, με σκοπό την αναζήτηση λύσεων αποδεκτών σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά προβλήματα που δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν σε εθνικό ή με διμερείς επαφές.

ΟΡΙΣΜΟΙ Για την εφαρμογή του παρόντος παραρτήματος, νοούνται ως:

α) «ταχυδρομικές αποστολές»: οι αποστολές επιστολικού ταχυδρομείου και τα ταχυδρομικά δέματα,

β) «αποστολές επιστολικού ταχυδρομείου»: οι επιστολές, τα ταχυδρομικά δελτάρια, τα έντυπα, τα κείμενα σε γραφή τυφλών και τα μικροδέματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως αποστολές επιστολικού ταχυδρομείου στις ισχύουσες πράξεις της παγκόσμιας ταχυδρομικής ένωσης.

Σημείωση Σύμφωνα με τις πράξεις της παγκόσμιας ταχυδρομικής ένωσης, ορισμένες αποστολές επιστολικού ταχυδρομείου συνοδεύονται από τελωνειακή δήλωση τύπου C 1 ή/και C 2/CP 3 κατά περίπτωση,

γ) «ταχυδρομικά δέματα»: οι αποστολές που καλούνται ταχυδρομικά δέματα κατά την έννοια του όρου στις ισχύουσες πράξεις τη παγκόσμιας ταχυδρομικής ένωσης.

Σημείωση Σύμφωνα με τις πράξεις της παγκόσμιας ταχυδρομικής ένωσης, τα ταχυδρομικά δέματα συνοδεύονται από τελωνειακή δήλωση τύπου C 2/CP 3,

δ) «παγκόσμια ταχυδρομική ένωση»: ο διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1874 με τη συνθήκη της Βέρνης υπό την ονομασία «γενική ένωση ταχυδρομείων», η οποία το 1878 μετονομάσθηκε σε «παγκόσμια ταχυδρομική ένωση (ΠΤΕ)» και από το 1948 αποτελεί ειδικευμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Βέρνη 7 ε) «εισαγωγικοί δασμοί και φόροι»: οι δασμοί και όλοι οι λοιποί φόροι και τέλη ή οι διάφορες επιβαρύνσεις που εισπράττονται κατά την εισαγωγή ή επ' ευκαιρία της εισαγωγής των εμπορευμάτων, με εξαίρεση τα τέλη και τις επιβαρύνσεις, το ύψος των οποίων περιορίζεται στο κατά προσέγγιση κόστος των παρασχεθεισών υπηρεσιών 7 στ) «εξαγωγικοί δασμοί και φόροι»: οι δασμοί και όλοι οι λοιποί φόροι, και τέλη ή οι διάφορες επιβαρύνσεις που εισπράττονται κατά την εξαγωγή ή επ' ευκαιρία της εξαγωγής των εμπορευμάτων, με εξαίρεση τα τέλη και τις επιβαρύνσεις, το ύψος των οποίων περιορίζεται στο κατά προσέγγιση κόστος των παρασχεθεισών υπηρεσιών 7 ζ) «δήλωση εμπορευμάτων»: η πράξη που συντάσσεται με τη μορφή που προβλέπει το τελωνείο, με την οποία οι ενδιαφερόμενοι αναφέρουν το τελωνειακώ καθεστώς στο οποίο θα υπαχθούν τα εμπορεύματα και γνωστοποιούν τα στοιχεία, τη δήλωση των οποίων απαιτεί το τελωνείο προκειμένου να εφαρμοστεί το εν λόγω καθεστώς 7 η) «εκτελωνισμός»: η διεκπεραίωση των τελωνειακών διατυπώσεων που απαιτούνται για τη θέση των εισαχθέντων εμπορευμάτων σε ανάλωση ή για την υπαγωγή αυτών σε άλλο τελωνειακό καθεστώς ή, τέλος, για την εξαγωγή αυτών 7 θ) «θέση σε ανάλωση»: το τελωνειακό καθεστώς που επιτρέπει την οριστική παραμονή των εμπορευμάτων στο συγκεκριμένο τελωνειακό έδαφος. Τα καθεστώς αυτό συνεπάγεται την εξόφληση των εισαγωγικών δασμών και φόρων που έχουν, ενδεχομένως, καταστεί απαιτητοί και την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων τελωνειακών διατυπώσεων 7 ι) «έλεγχος των ταχυδρομικών αποστολών»: η εργασία με την οποία το τελωνείο προβαίνει σε υλική εξέταση των εμπορευμάτων, τα οποία περιέχονται στις ταχυδρομικές αποστολές, προκειμένου να βεβαιωθεί για το είδος, την προέλευση, την κατάσταση, την ποσότητα και την αξία αυτών 7 ια) «εμπορεύματα σε ελεύθερη κυκλοφορία»: τα εμπορεύματα, τα οποία είναι δυνατόν να διατεθούν χωρίς τελωνειακούς περιορισμούς 7 ιβ) «τελωνειακός έλεγχος»: το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των νόμων και των κανονισμών, των οποίων την ευθύνη της εφαρμογής φέρει το τελωνείο 7 ιγ) «παραλαβή»: η πράξη με την οποία το τελωνείο επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να παραλάβουν τα εμπορεύματα που αποτελούν το αντικείμενο εκτελωνισμού 7 ιδ) «πρόσωπο»: τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, εκτός αν από το κείμενο συνάγεται κάτι άλλο.

ΑΡΧΕΣ 1. Κανόνας Οι τελωνειακές διατυπώσεις που εφαρμόζονται στις ταχυδρομικές αποστολές διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος παραρτήματος.

2. Κανόνας Η εθνική νομοθεσία διευκρινίζει τους όρους που πρέπει να πληρούνται και τις διατυπώσεις που πρέπει να διεκπεραιώνονται για τελωνειακούς σκοπούς όσον αφορά τις ταχυδρομικές αποστολές.

3. Κανόνας Οι ταχυδρομικές αποστολές εκτελωνίζονται το ταχύτερο 7 ο τελωνειακός έλεγχος περιορίζεται στη διασφάλιση της τήρησης των οικείων νόμων και κανονισμών.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 4. Κανόνας Η εθνική νομοθεσία διευκρινίζει τις αντίστοιχες ευθύνες και υποχρεώσεις των τελωνειακών και ταχυδρομικών αρχών όσον αφορά την τελωνειακή μεταχείριση των ταχυδρομικών αποστολών.

Σημειώσεις (1) Οι ταχυδρομικές αρχές επέχουν ορισμένες υποχρεώσεις και ευθύνες, που απορρέουν απευθείας από τις πράξεις της παγκόσμιας ταχυδρομικής ένωσης. Με κοινή συμφωνία μεταξύ των δύο αρχών είναι δυνατόν να ανατέθουν στις ταχυδρομικές και τις τελωνειακές αρχές και άλλες ευθύνες και υποχρεώσεις.

(2) Οι ταχυδρομικές αρχές είναι συνήθως επιφορτισμένες με την μεταφορά, την αποθήκευση και την προσκόμιση των ταχυδρομικών αποστολών στις τελωνειακές αρχές και, εφόσον τους ζητηθεί από αυτές, έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τις ταχυδρομικές αποστολές για τελωνειακό έλεγχο. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, η μεταφορά, η αποθήκευση και η προσκόμιση στις τελωνειακές αρχές των ταχυδρομικών δεμάτων πραγματοποιούνται, κατόπιν συμφωνίας, όχι από τις ίδιες τις ταχυδρομικές αρχές, αλλά από τις εταιρείες σιδηροδρόμων ή από άλλες εγκεκριμένες προς τούτο επιχειρήσεις. Από τις ανωτέρω διατάξεις πρακτικής εφαρμογής προκύπτει ότι, στις εν λόγω χώρες, ορισμένες από αυτές τις υποχρεώσεις βαρύνουν της εγκεκριμένη επιχείρηση.

(3) Οι ταχυδρομικές αρχές της χώρας αποστολής, παρόλο που δεν φέρουν ευθύνη για την ακρίβεια των τελωνειακών δηλώσεων (π.χ. του υποδείγματος C 2/CP 3), συνήθως εξακριβώνουν ότι οι τελωνειακές δηλώσεις που αφορούν ταχυδρομικές αποστολές υποβάλλονται, ενδεχομένως, με αυτές και λαμβάνουν, εφόσον δύνανται, μέτρα για να βεβαιωθούν ότι αυτές οι δηλώσεις συμπληρώνονται κατά τρόπο σωστό και πλήρη. Όταν μια τελωνειακή δήλωση είναι καταφανώς ελλιπής, οι ταχυδρομικές αρχές εφιστούν, γενικά, την προσοχή του αποστολέα στην ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία και μπορούν να αρνηθούν να παραλάβουν τη συγκεκριμένη ταχυδρομική αποστολή.

Προκειμένου περί τμηματικής αποστολής, ιδίως στην περίπτωση εμπορικών αποστολών, οι ταχυδρομικές αρχές συνήθως ενημερώνουν τον αποστολέα ότι είναι απαραίτητο να επισυνάψει σε κάθε αποστολή διαφορετικά έγγραφα (π.χ. πιστοποιητικά καταγωγής).

5. Κανόνας Οι τελωνειακές αρχές, ενδεχομένως κατόπιν συμφωνίας με τις ταχυδρομικές αρχές, ορίζουν τα τελωνεία ή άλλους χώρους, όπου είναι δυνατή η διενέργεια του εκτελωνισμού των ταχυδρομικών αποστολών.

Σημειώσεις (1) Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν κοινά γραφεία από τα τελωνεία και τα ταχυδρομεία ή να αποσπασθούν τελωνειακοί υπάλληλοι σε ταχυδρομικά γραφεία είτε σε μόνιμη βάση είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας 7 στην τελευταία περίπτωση, οι ταχυδρομικές αρχές δύνανται να θέτουν στη διάθεση των τελωνείων ειδικούς χώρους.

(2) Τελωνεία είναι δυνατόν να συσταθούν στα ανταλλακτήρια γραφεία, τα οποία αποτελούν ταχυδρομικών αποστολών με τις αρμόδιες ταχυδρομικές αρχές του εξωτερικού.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ α) Κατάσταση των εμπορευμάτων έναντι του τελωνείου 6. Κανόνας Η εξαγωγή εμπορευμάτων μέσα σε ταχυδρομικές αποστολές επιτρέπεται είτε αυτά έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία είτε τελούν υπό τελωνειακό καθεστώς όπως η τελωνειακή αποταμίευση ή η προσωρινή εισαγωγή, υπό τον όρο ότι έχουν τηρηθεί πλήρως όλες οι διατυπώσεις που συνεπάγεται το συγκεκριμένο καθεστώς.

Σημείωση Η εξαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων, όπως είναι οι ναρκωτικές ουσίες, τα εκρηκτικά τα εύφλεκτα προϊόντα και άλλες επικίνδυνες ουσίες, διά της ταχυδρομικής οδού διέπεται από αυστηρούς κανόνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαγορεύεται, σύμφωνα με τις πράξεις της παγκόσμιας ταχυδρομικής ένωσης.

β) Προσκόμιση στο τελωνείο 7. Κανόνες Οι τελωνειακές αρχές ορίζουν ποιές ταχυδρομικές αποστολές πρέπει να προσκομίζονται κατά την εξαγωγή προς τελωνειακό έλεγχο.

Σημείωση Στο πλαίσιο του λεγομένου συστήματος «εκτελωνισμού βάσει εγγράφων» των ταχυδρομικών δεμάτων, που χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, υποβάλλονται στο τελωνείο, καταρχήν, μόνον τα συνοδευτικά έγγραφα και όχι οι αποστολές καθαυτές. Το τελωνείο επισημαίνει, στη συνέχεια, στις ταχυδρομικές αρχές ποιές αποστολές πρέπει να του προσκομιστούν προς έλεγχο.

8. Συνιστώμενη πρακτική Οι τελωνειακές αρχές δεν πρέπει να απαιτούν γενικώς την προσκόμιση σε αυτές των ταχυδρομικών αποστολών προς έλεγχο κατά την εξαγωγή, εκτός αν αυτές περιέχουν εμπορεύματα που η εξαγωγή τους πρέπει να πιστοποιηθεί, εμπορεύματα που υπόκεινται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς κατά την εξαγωγή ή σε εξαγωγικούς δασμούς και φόρους ή, ακόμη, εμπορεύματα αξίας μεγαλύτερης από ποσό που ορίζεται από την εθνική νομοθεσία ή αν οι αποστολές, έχουν επιλεγεί για να αποτελέσουν το αντικείμενο δειγματοληπτικού ή εμπεριστατωμένου τελωνειακού ελέγχου.

Σημειώσεις (1) Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η εξαγωγή πρέπει να πιστοποιείται, ιδίως όταν τα εμπορεύματα εξάγονται προσωρινώς ή στο πλαίσιο καθεστώτος επιστροφής δασμών ή κατόπιν προσωρινής εισαγωγής.

(2) Τα εμπορεύματα που εξάγονται διά της ταχυδρομικής οδού είναι δυνατόν να εκτελωνισθούν είτε πριν κατατεθούν στο ταχυδρομείο είτε μετά. Στις χωρές όπου συνήθως εκτελωνίζονται πριν κατατεθούν στο ταχυδρομείο, το τελωνείο μπορεί να σημειώνει τις αποστολές με ειδική σφραγίδα ή να επικολλά σε αυτές ειδική ετικέτα 7 μπορεί να τις σφραγίζει ή να επιτρέπει την εξαγωγή με συνοδευτικό έγγραφο, όπως είναι το δελτίο αποστολής (υπόδειγμα CP 2). Στις χώρες όπου κανονικά τα εμπορεύματα εκτελωνίζονται αφου κατατεθούν στο ταχυδρομείο, ο εκτελωνισμός μπορεί να πραγματοποιείται σε ανταλλακτήριο γραφείο ή σε άλλο ταχυδρομικό γραφείο στο οποίο εκπροσωπείται το τελωνείο, μετά τη μεταφορά των εμπορευμάτων, εφόσον απαιτείται κάτι τέτοιο, σε ταχυδρομικό γραφείο αυτού του είδους προς έλεγχο.

(3) Τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε εξαγωγικούς δασμούς και φόρους εκτελωνίζονται, κατά κανόνα, πριν κατατεθούν στο ταχυδρομείο, οι δε εξαγωγικοί δασμοί και φόροι καταβάλλονται πριν παραδοθούν τα εμπορεύματα στις ταχυδρομικές αρχές προς εξαγωγή. Εντούτοις, σε ορισμένες χώρες οι ταχυδρομικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν τους εξαγωγικούς δασμούς και φόρους, ενώ ο διακανονισμός και η καταβολή πραγματοποιούνται όπως στην περίπτωση της εισαγωγής.

γ) Έγγραφα 9. Συνιτώμενη πρακτική Δήλωση εμπορευμάτων πρέπει να απαιτείται για την εξαγωγή ταχυδρομικών αποστολών μόνον εφόσον αυτές περιέχουν εμπορεύματα των οποίων πρέπει να πιστοποιηθεί η εξαγωγή, εμπορεύματα που υπόκεινται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς κατά την εξαγωγή ή σε εξαγωγικούς δασμούς και φόρους ή, ακόμη, εμπορεύματα αξίας μεγαλύτερης από ποσόν που ορίζεται από την εθνική νομοθεσία.

δ) Έλεγχος των ταχυδρομικών αποστολών 10. Κανόνας Οι τελωνειακές αρχές δεν υποβάλλουν σε συστηματικό έλεγχο όλες τις προς εξαγωγή ταχυδρομικές αποστολές 7 οι εν λόγω έλεγχοι διενεργούνται μόνο δειγματοληπτικά ή ομαδικά.

11. Συνιστώμενη πρακτική Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τελωνειακές αρχές κάνουν χρήση του δικαιώματος ελέγχου των προς εξαγωγή ταχυδρομικών αποστολών, οφείλουν να περιορίζουν τον έλεγχο στα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα για τη διασφάλιση της τήρησης των οικείων νόμων και κανονισμών.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΥΠΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ 12. Κανόνας Οι ταχυδρομικές αποστολές δεν υπόκεινται σε καμία τελωνειακή διατύπωση, εφόσον μεταφέρονται στο πλαίσιο διεθνούς διακίνησης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ α) Δεκτά εμπορεύματα 13. Κανόνας Η εισαγωγή εμπορευμάτων μέσα σε ταχυδρομικές αποστολές επιτρέπεται είτε αυτά προορίζονται για εκτελωνισμό με σκοπό τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία είτε για υπαγωγή σε άλλο τελωνειακό καθεστώς.

β) Προσκόμιση στις τελωνειακές αρχές 14. Κανόνας Οι τελωνειακές αρχές ορίζουν ποιες εισαγόμενες ταχυδρομικές αποστολές πρέπει να προσκομίζονται προς τελωνειακό έλεγχο.

Σημείωση Στο πλαίσιο του λεγομένου συστήματος «εκτελωνισμού βάσει εγγράφων» των ταχυδρομικών δεμάτων, που χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, υποβάλλονται στο τελωνείο, καταρχήν, μόνον τα συνοδευτικά έγγραφα και όχι οι αποστολές καθαυτές. Το τελωνείο επισημαίνει, στη συνέχεια, στις ταχυδρομικές αρχές ποιές αποστολές πρέπει να του προσκομιστούν προς έλεγχο.

15. Συνιστώμενη πρακτική Οι τελωνειακές αρχές δεν πρέπει, γενικώς, να απαιτούν την προσκόμιση σε αυτές των εισαγόμενων αποστολών επιστολικού ταχυδρομείου που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

i) ταχυδρομικά δελτάρια και επιστολές που περιέχουν αποκλειστικά μηνύματα,

ii) κείμενα σε γραφή τυφλών,

iii) έντυπα που δεν υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς και φόρους.

16. Κανόνας Όταν οι εισαγόμενες ταχυδρομικές αποστολές προσκομίζονται στο τελωνείο, αυτό απαιτεί μόνον τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για τον εκτελωνισμό.

Σημειώσεις (1) Τα εν λόγω έγγραφα δυνατόν να ποικίλλουν αναλόγως του χαρακτήρα της αποστολής, του περιεχομένου της, της αξίας της κ.λπ. Συνήθως πρόκειται κυρίως για τελωνειακή δήλωση τύπου C 1 ή C 2/CP 3 κατά περίπτωση, καθώς και για το δελτίο αποστολής CP 2 προκειμένου περί ταχυδρομικών δεμάτων, και για πιστοποιητικά καταγωγής, τιμολόγια κ.λπ. που ενδεχομένως είναι απαραίτητα.

(2) Για τη διαβίβαση της τελωνειακής δήλωσης τύπου C 2/CP 3 είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν πολλές μέθοδοι. Το εν λόγω υπόδειγμα μπορεί, πράγματι, να επισυνάπτεται στο δελτίο αποστολής ή να επικολλάται στην αποστολή, να συνάπτεται σε αυτήν ή να εμπεριέχεται στην αποστολή, εφόσον το απαιτεί η χώρα προορισμού. Μπορεί επίσης αποστέλλεται χωριστά, όταν έχουν θεσπιστεί σχετικά ειδικές διατάξεις στο πλαίσιο συμφωνίας.

17. Κανόνας Όταν κατά την εισαγωγή των ταχυδρομικών αποστολών προβλέπεται υ υποβολή τελωνειακής δήλωσης τύπου C 2/CP 3, οι τελωνειακές αρχές ζητούν ένα και μόνον αντίτυπο αυτού.

γ) Εκτελωνισμός βάσει τελωνειακής δήλωσης τύπου C 1 και C 2/CP 3 ή δήλωσης εμπορευμάτων.

18. Συνιστώμενη πρακτική Όταν η τελωνειακή δήλωση τύπου C 1 ή C 2/CP 3 και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά περιέχουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούν οι τελωνειακές αρχές, οι ταχυδρομικές αποστολές πρέπει να εκτελωνίζονται βάσει αυτών των εγγράφων, χωρίς να ζητείται η υποβολή χωριστής δήλωσης εμπορευμάτων, εκτός από τις περιπτώσεις εμπορικών αποστολών αξίας μεγαλύτερης από ποσό που ορίζεται από την εθνική νομοθεσία και εμπορευμάτων που προορίζονται για υπαγωγή σε τελωνειακό καθεστώς άλλο από τη θέση σε ανάλωση.

19. Κανόνας Όταν τα εμπορεύματα που περιέχονται σε ταχυδρομικές αποστολές πρέπει να εκτελωνιστούν προς υπαγωγή σε τελωνειακό καθεστώς άλλο από τη θέση σε ανάλωση, υποβάλλεται δήλωση εμπορευμάτων με τη μορφή του υποδείγματος που προβλέπεται για το συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς και στον απαιτούμενο αριθμό αντιτύπων 7 παραμένει, επίσης, υποχρεωτική η εκπλήρωση όλων των άλλων διατυπώσεων, τις οποίες συνεπάγεται το εν λόγω καθεστώς.

Σημείωση Η δήλωση εμπορευμάτων μπορεί να είναι έντυπο εθνικό ή διεθνές, όπως δελτίο ΑΤΑ.

20. Κανόνας Όταν για τη θέση σε ανάλωση των ταχυδρομικών αποστολών απαιτείται δήλωση εμπορευμάτων, το υπόδειγμα δήλωσης που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι σύμφωνο με το επίσημο υπόδειγμα που προβλέπεται από τις αρμόδιες αρχές 7 παραμένει, επίσης, υποχρεωτική η εκπλήρωση όλων των άλλων διατυπώσεων, τις οποίες συνεπάγεται το εν λόγω καθεστώς.

Σημειώσεις (1) Το υπόδειγμα δήλωσης εμπορευμάτων για θέση σε ανάλωση μπορεί να είναι το ίδιο με εκείνο που προβλέπεται για τις εισαγωγές που πραγματοποιούνται με άλλα μέσα ή μπορεί να πρόκειται για υπόδειγμα ειδικά σχεδιασμένο για τις εισαγωγές δια της ταχυδρομικής οδού.

(2) Η δήλωση εμπορευμάτων δυνατόν να συντάσσεται από τις ταχυδρομικές αρχές, από τον παραλήπτη ή από εξουσιοδοτημένο προς τούτο αντιπρόσωπο.

δ) Έλεγχος των ταχυδρομικών αποστολών 21. Κανόνας Οι τελωνειακές αρχές δεν υποβάλλουν σε συστηματικό έλεγχο όλες τις εισαγόμενες ταχυδρομικές αποστολές, αλλά προβαίνουν μόνον σε δειγματοληπτικούς ή εμπεριστατωμένους ελέγχου.

22. Συνιστώμενη πρακτική Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τελωνειακές αρχές κάνουν χρήση του δικαιώματος ελέγχου των εισαγόμενων ταχυδρομικών αποστολών, οφείλουν να περιορίζουν τον έλεγχο στα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα γι τη διασφάλιση της τήρησης των οικείων νόμων και κανονισμών.

ε) Εκκαθάριση και είσπραξη των εισαγωγικών δασμών και φόρων 23. Συνιστώμενη πρακτική Στα εμπορεύματα που εισάγονται με ταχυδρομικές αποστολές για θέση σε ανάλωση πρέπει να εφαρμόζεται σύστημα κατ' αποκοπή φορολόγησης, υπό τον όρο ότι δεν πρόκειται για εισαγωγή εμπορικού χαρακτήρα και ότι η συνολική αξία των εμπρορευμάτων δεν υπερβαίνει ποσό που δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 100 δολάρια ΗΠΑ. Το σύστημα της κατ' αποκοπή φορολόγησης πρέπει:

- να περιλαμβάνει συντελεστές που να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες εισαγωγικών δασμών και φόρων,

- να μην στερεί τη δυνατότητα ατελούς εισαγωγής των εμπορευμάτων, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε αυτά δυνάμει άλλων διατάξεων,

- να παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής, εφόσον ο παραλήπτης των εμπορευμάτων είναι παρών κατά τον εκτελωνισμό και υποβάλει σχετικό αίτημα, των συνήθων συντελεστών εισαγωγικών δασμών και φόρων 7 οι τελωνειακές αρχές δύνανται, εντούτοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να απαιτήσουν την επιβάρυνση κατά τον ίδιο τρόπο όλων των εμπορευμάτων που υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς και φόρους και - να παρέχει στις τελωνειακές αρχές τη δυνατότητα να ορίζουν ειδικούς συντελεστές για τα εμπορεύματα με υψηλή φορολογία ή ακόμη και να αποκλείουν ορισμένα εμπορεύματα από το πλεονέκτημα της κατ' αποκοπή φορολόγησης.

Σημείωση Μια εισαγωγή θεωρείται, γενικώς, ότι δεν είναι εμπορικού χαρακτήρα όταν είναι ευκαιριακή και αφορά αποκλειστικώς εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για προσωπική χρήση ή κατανάλωση από τον παραλήπτη ή την οικογένειά του και των οποίων η φύση ή η ποσότητα δεν επιτρέπουν να θεωρηθεί ότι εισήχθησαν για εμπορικούς σκοπούς.

24. Συνιστώμενη πρακτική Η απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους πρέπει να παραχωρείται για τις αποστολές που αποτελούν αποκλειστικά προσωπικά δώρα (με εξαίρεση το οινόπνευμα, τα οινοπνευματώδη ποτά και τον καπνό), η συνολική αξία των οποίων, υπολογιζόμενη με βάση τις τιμές λιανικής πώλησης στη χώρα αποστολής, δεν υπερβαίνει τα 30 ΕΤΔ. Όταν πραγματοποιούνται συγχρόνως περισσότερες από μία αποστολές από τον ίδιο αποστολέα στον αυτό παραλήπτη, το σύνολο της αξίας των επιμέρους αποστολών αποτελεί τη συνολική αξία. Οι διατυπώσεις που απαιτούνται για την απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς και φόρους πρέπει να είναι οι απλούστερες δυνατές. Τέτοιου είδους δώρα πρέπει να παραλαμβάνονται χωρίς την παρεμβολή απαγορεύσεων και περιορισμών οικονομικού χαρακτήρα.

Σημειώσεις (1) Ένα δώρο θεωρείται, γενικώς, ως προσωπικό, όταν:

α) αποστέλλεται σε ιδιώτη από άλλον ιδιώτη, ο οποίος κατοικεί στο εξωτερικό, ή εξ ονόματος αυτού 7 β) έχει ευκαιριακό χαρακτήρα 7 γ) περιλαμβάνει αποκλειστικώς εμπορεύματα που προορίζονται για προσωπική χρήση του παραλήπτη ή της οικογενείας του και στερείται, λόγω της φύσεώς του ή της ποσότητας των εισαγόμενων εμπορευμάτων, κάθε εμπορικού χαρακτήρα.

(2)Για τη διευκόλυνση και την ταχεία διενέργεια του εκτελωνισμού κατά την εισαγωγή των αποστολών που αποτελούν δώρα, ο αποστολέας συνήθως αναγράφει στην τελωνειακή δήλωση τύπου C 1 ή C 2/CP 3 ότι η αποστολή αποτελεί δώρο και διευκρινίζει την αξία και το περιεχόμενό της.

25. Συνιστώμενη πρακτική Όταν χορηγείται άδεια παραλαβής των εισαγόμενων ταχυδρομικών αποστολών που παραδίδονται στον παραλήπτη από τις ταχυδρομικές αρχές ή από εξουσιοδοτημένη επιχείρηση πριν από την καταβολή των απαιτητών εισαγωγικών δασμών και φόρων, οι τελενειακές αρχές οφείλουν να προβλέπουν τις απλούστερες κατά το δυνατόν διατάξεις για την είσπραξη των εν λόγω δασμών και φόρων.

Σημειώσεις (1) Συνήθως, οι ταχυδρομικές αρχές εισπράττουν τους εισαγωγικούς δασμούς και φόρους από τον παραλήπτη κατά τη στιγμή της επίδοσης και προβαίνουν κατά περιόδους, π.χ. στο τέλος κάθε τριμήνου, στην καταβολή αυτών στο τελωνείο. Ωστόσο, οι ταχυδρομικές αρχές μπορούν να εξοφλούν στο τελωνείο τους εισαγωγικούς δασμούς και φόρους για λογαριασμό του παραλήπτη, όταν τους δίδεται κάποια αποστολή προς παράδοση.

(2) Σύμφωνα με τις προαιρετικού χαρακτήρα διατάξεις των πράξεων της παγκόσμιας ταχυδρομικής ένωσης, ο αποστολέας μιας ταχυδρομικής αποστολής δύναται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναλαμβάνει ο ιδίος όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγικών δασμών και φόρων, με τα οποία επιβαρύνεται η αποστολή μέχρι την επίδοσή της.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ή ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ 26. Κανόνας Όταν ταχυδρομικές αποστολές δεν επιδίδονται στον παραλήπτη ή αυτός δεν τις αποδέχεται, παραχωρείται, εφόσον αυτό ζητηθεί, επιστροφή ή διαγραφή των εισαγωγικών δασμών και φόρων για τα εμπορεύματα που περιέχονται σε αυτές, υπό τον όρο ότι τα εν λόγω εμπορεύματα:

α) επανεξάγονται ή β) αναλόγως της αποφάσεως των τελωνειακών αρχών, καταστρέφονται ή εγκαταλείπονται ανέξοδα υπέρ του Δημοσίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ 27. Κανόνας Οι τελωνειακές αρχές μεριμνούν, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να είναι σε θέση να λάβει, ευχερώς, κάθε χρήσιμη πληροφορία σχετικά με τις τελωνειακές διατυπώσεις που εφαρμόζονται στην ταχυδρομική διακίνηση της χώρας του.

Σημείωση Οι πληροφορίες είναι δυνατόν να παρέχονται με τους συνήθεις τρόπους που χρησιμοποιούν τα τελωνεία ή μέσω των υπηρεσιών ενημερώσεως των ταχυδρομικών αρχών.

Προσάρτημα I παράρτημα II Επιφυλάξεις της Κοινότητας για το παράρτημα F.4 της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων

1. Επιφύλαξη γενικού χαρακτήρα (παρατήρηση γενικής μορφής) Η κοινοτική νομοθεσία καλύπτει μέρος μόνον των διατάξεων του παρόντος παραρτήματος. Για τους τομείς που δεν καλύπτει η κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη μέλη διατυπώνουν, ενδεχομένως, τις δικές τους επιφυλάξεις.

2. Κανόνας 19 Η κοινοτική νομοθεσία για το δελτίο ΑΤΑ δεν καλύπτει την ταχυδρομική διακίνηση.

3. Συνιστώμενη πρακτική 23 Η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει σύστημα κατ' αποκοπή φορολόγησης όσον αφορά το φόρο προστιθέμενης αξίας και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

4. Συνιστώμενη πρακτική 24 Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα ατελούς εισαγωγής εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 45 Ecu και τα οποία αποτελούν αντικείμενο μικρών αποστολών χωρίς εμπορικό χαρακτήρα που αποστέλλονται δωρεάν από τρίτη χώρα, από ιδιώτη σε άλλον ιδιώτη, ευρισκόμενο στο έδαφος της Κοινότητας.

Εκτός από τους ποσοτικούς περιορισμούς όσον αφορά τον καπνό, το οινόπνευμα και τα οινοπνευματώδη ποτά, η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει την απαλλαγή από φόρους ή από δασμούς και φόρους κατά την εισαγωγή των παρακάτω προϊόντων και μέχρι τις ποσότητες που αναφέρονται όσον αφορά το καθένα από αυτά:

Απαλλαγή από:

φόρους α) καφές: 500 γραμμάρια ή εκχυλίσματα και αποστάγματα καφέ: 200 γραμμάρια β) τσάι: 100 γραμμάρια ή εκχυλίσματα και αποστάγματα τσαγιού: 40 γραμμάρια δασμούς και φόρους γ) αρώματα: 50 γραμμάρια ή κολόνιες: 0,25 λίτρα.

5. Κανόνας 26 Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει την εγκατάλειψη των εμπορευμάτων υπέρ του Δημοσίου, εφόσον αυτή η δυνατότητα προβλέπεται από τη νομοθεσία των κρατών μελών.

Ωστόσο, η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ότι, όσον αφορά το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, η εγκατάλειψη υπέρ του Δημοσιού είναι πάντοτε δυνατή, με τη σύμφωνη γνώμη των τελωνειακών αρχών, σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεόντως δικαιολογημένες.

Οι διαδικασίες επιστροφής ή διαγραφής των ειδικών φόρων κατανάλωσης αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.