31993A0551

93/551/ΕΟΚ: Γνώμη της Επιτροπής της 5ης Οκτωβρίου 1993 περί εφαρμογής του άρθρου 4 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/670/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την αμοιβαία αποδοχή των αδειών άσκησης επαγγέλματος του προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας (Ισοτιμία των βρετανικών και βελγικών αδειών πιλότου) (Τα κείμενα στην αγγλική και ολλανδική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 267 της 28/10/1993 σ. 0029 - 0030


ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5ης Οκτωβρίου 1993 περί εφαρμογής του άρθρου 4 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/670/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την αμοιβαία αποδοχή των αδειών άσκησης επαγγέλματος του προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας (Ισοτιμία των βρετανικών και βελγικών αδειών πιλότου) (Τα κείμενα στην αγγλική και ολλανδική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

(93/551/ΕΟΚ)Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας,

την οδηγία 91/670/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 1991 σχετικά με την αμοιβαία αποδοχή των αδειών άσκησης επαγγέλματος του προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 2,

Αφού κάλεσε τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να υποβάλουν τα προγράμματα κατάρτισης των πιλότων,

Εκτιμώντας ότι:

(1) Με την επιστολή αριθ. 911.91.42.40.477, που καταχωρήθηκε στην Επιτροπή στις 6 Ιουλίου 1993, οι βελγικές αρχές ζήτησαν από την Επιτροπή, με βάση το άρθρο 4 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/670/ΕΟΚ, να διατυπώσει γνώμη σχετικά με την ισοτιμία των αδειών πιλότου που χορηγούν οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) της εν λόγω οδηγίας, η Επιτροπή πρέπει να εκφέρει τη γνώμη της εντός προθεσμίας δύο μηνών από την παραλαβή της αίτησης. Ενόψει της περιόδου των θερινών διακοπών, η Επιτροπή ζήτησε, με επιστολή της 26ης Αυγούστου 1993 προς τις βελγικές αρχές, παράταση της διαδικασίας διαβούλευσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1993.

(2) Το άρθρο 3 παράγραφος 1 της οδηγίας 91/670/ΕΟΚ επιβάλλει σε κάθε κράτος μέλος να αποδέχεται, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και χωρίς επιπρόσθετες δοκιμασίες, κάθε άδεια που έχει χορηγηθεί από άλλο κράτος μέλος, καθώς και όλα τα δικαιώματα που συνεπάγεται και όλες τις βεβαιώσεις που είναι προσαρτημένες σ' αυτή. Οι άδειες που εκδίδει άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας μπορούν να γίνουν αποδεκτές με βάση είτε την ισοτιμία (άρθρο 4 παράγραφοι 1 έως 4) ή την πείρα (άρθρο 4 παράγραφος 5). Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της εν λόγω οδηγίας προβλέπεται ότι η απαίτηση της αποδοχής εφαρμόζεται εφόσον άδεια η οποία έχει χορηγηθεί από κράτος μέλος βασίζεται σε απαιτήσεις ισοδύναμες με τις απαιτήσεις του κράτους μέλους υποδοχής. Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) της ίδιας οδηγίας, κάθε κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει από την Επιτροπή γνωμοδότηση σχετικά με την ισοτιμία άδειας, που του έχει υποβληθεί προς αποδοχή, εντός προθεσμίας τριών εβδομάδων από την παραλαβή της αίτησης.

(3) Όσον αφορά τους πιλότους, οι θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών που προβλέπονται στα άρθρα 48, 52 και 59 της συνθήκης, εφαρμόζονται δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 1 της οδηγίας 91/670/ΕΟΚ (2). Το εν λόγω άρθρο προβλέπει την αμοιβαία αποδοχή των αδειών πιλότου.

Ωστόσο, το άρθρο 4 της οδηγίας 91/670/ΕΟΚ προβλέπει ότι η αμοιβαία αποδοχή των αδειών αυτών εξαρτάται από ενδεχόμενη διαδικασία επαλήθευσης της ισοτιμίας των απαιτήσεων του κράτους μέλους υποδοχής και του κράρους μέλους που χορηγεί την άδεια, όταν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες όσον αφορά την ισοτιμία των εν λόγω αδειών. Το εν λόγω άρθρο αποβλέπει, ως εκ τούτου, στη διασφάλιση της ασφάλειας των υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών, όπως αναφέρεται ρητώς στο σημείο 6 της αιτιολογικής σκέψης της εν λόγω οδηγίας. Ωστόσο, η προσφυγή στην εν λόγω διαδικασία πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία για την επίτευξη του γενικού στόχου της ασφάλειας των αεροπορικών μεταφορών και, επομένως, δεν πρέπει να θίγει την αποτελεσματική άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών που προβλέπονται στη συνθήκη.

(4) Η Επιτροπή εξέτασε τις αντίστοιχες απαιτήσεις του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χορήγηση άδειας πιλότου αεροπορικών μεταφορών (ATPL) και τις αξιολόγησε σύμφωνα με τρία ουσιώδη κριτήρια:

- γενικές ελάχιστες απαιτήσεις,

- απαιτήσεις όσον αφορά τις ικανότητες,

- απαιτήσεις όσον αφορά τις θεωρητικές γνώσεις.

α) Από την εξέταση των αντίστοιχων γενικών ελάχιστων απαιτήσεων των αρχών του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χορήγηση άδειας πιλότου αεροπορικών μεταφορών (ATRL) προκύπτει ότι υπάρχει ισοτιμία.

β) Όσον αφορά τις ικανότητες του πιλότου, η σύγκριση των απαιτήσεων των κρατών μελών βασίζεται σε ανάλυση των απαιτήσεων που καθορίζονται στους κανόνες, τις κανονιστικές διατάξεις και τα έντυπα ελέγχου που χρησιμοποιούνται κατά τις δοκιμασίες. Τα ελάχιστα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών επί των οποίων διεξάγονται οι πρακτικές δοκιμασίες για τη χορήγηση άδειας πιλότου αεροπορικών μεταφορών αποτελούν βασικό στοιχείο της εν λόγω άδειας.

Το Βέλγιο χρησιμοποιεί αεροσκάφος που υπερβαίνει τους 20 τόνους ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί ελαφρό σκάφος με περισσότερους του ενός κινητήρες. Στην πράξη, η άδεια πιλότου αεροπορικών μεταφορών (ATRL) χορηγείται όταν πληρούνται τα κριτήρια πείρας, αλλά δεν υπάρχει χωριστή δοκιμασία ικανοτήτων για την εν λόγω άδεια, δεδομένου ότι οι ικανότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται στη δοκιμασία για τα προσόντα. Επομένως ο κάτοχος αδείας που έχει χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διαθέτει προσόντα για αεροσκάφη κατηγορίας FAR 25/JAP 25.

γ) Από τη σύγκριση των απαιτήσεων ως προς τις θεωρητικές γνώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο προκύπτει ότι ισχύουν οι ίδιες εν γένει απαιτήσεις όσον αφορά το βαθμό και την έκταση των απαιτούμενων γνώσεων. Επομένως, οι επιπρόσθετες δοκιμασίες για την αξιολόγηση της ισοτιμίας τους δεν θεωρούνται σκόπιμες.

(5) Με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχοντας υπόψη τις αρχές που καθορίζονται ανωτέρω και καθότι όλα τα κράτη μέλη πληρούν τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) όσον αφορά την εναέρια ασφάλεια,

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΓΝΩΜΗ:

Άρθρο 1

Οι άδειες αεροπορικών μεταφορών (ATPL) που χορηγούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να θεωρούνται πλήρως ισότιμες με ανάλογη άδεια που χορηγείται στο Βέλγιο, με την επιφύλαξη ότι ο κάτοχος διθέτει επίσης προσόντα κυβερνήτη αεροσκάφους κατηγορίας JAR 25 (αεροσκάφος με περισσότερους του ενός κινητήρες που υπερβαίνει τα 5 700 κιλά).

Άρθρο 2

Η παρούσα γνώμη απευθύνεται στο Βασίλειο του Βλεγίου.

Βρυξέλλες, 5 Οκτωβρίου 1993.

Για την Επιτροπή

Abel MATUTES

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ αριθ. L 373 της 31. 12. 1991, σ. 21.

(2) Βλέπε επίσης τις ακόλουθες αποφάσεις του Δικαστηρίου: απόφαση της 15ης Οκτωβρίου στην υπόθεση 222/86 (Heylens), Συλλογή ΔΕΚ 1987, σ. 4097, απόφαση της 7ης Μαΐου 1991 στην υπόθεση C-340/89 (Βλασσοπούλου), Συλλογή ΔΕΚ 1991, σ. Ι-2357, και απόφαση της 31ης Μαρτίου 1993, στην υπόθεση C-19/92 (Kraus), δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.