31986D0235

86/235/ΕΟΚ: Απόφαση του Συμβουλίου της 10ης Ιουνίου 1986 για τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος ερευνητικής δράσης στον τομέα των υλικών (πρώτες ύλες και υλικά προηγμένης τεχνολογίας) (1986—1989)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 159 της 14/06/1986 σ. 0036 - 0040


*****

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 10ης Ιουνίου 1986

για τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος ερευνητικής δράσης στον τομέα των υλικών (πρώτες ύλες και υλικά προηγμένης τεχνολογίας) (1986-1989)

(86/235/ΕΟΚ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 235,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

Εκτιμώντας:

ότι βάσει του άρθρου 2 της συνθήκης, η Κοινότητα σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, να προάγει, σε όλη τη γεωγραφική της έκταση, την αρμονική ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, τη συνεχή και ισόρροπη επέκταση της οικονομίας και την επιταχυνόμενη ανύψωση του βιοτικού επιπέδου·

ότι στο ψήφισμά του της 14ης Ιανουαρίου 1974, για ένα αρχικό πρόγραμμα δράσης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας (3), το Συμβούλιο τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο όλο το φάσμα των διαθέσιμων δυνατοτήτων και μέσων·

ότι στο ψήφισμά του της 25ης Ιουλίου 1983 (4), το Συμβούλιο θέσπισε το πρώτο πρόγραμμα-πλαίσιο (1984 -1987) για τις κοινοτικές δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης, δύο από τους βασικούς στόχους του οποίου καλύπτονται από το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα, ήτοι η ανταγωνιστικότητα στο βιομηχανικό τομέα και η βελτίωση της διαχείρισης των πρώτων υλών·

ότι η δυνατότητα προμήθειας πρώτων υλών και υλικών προηγμένης τεχνολογίας σε οικονομικώς συμφέρουσα βάση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Κοινότητας στο βιομηχανικό τομέα·

ότι το πρόγραμμα στον τομέα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θεσπίστηκε με την απόφαση 79/968/ΕΟΚ (5), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την απόφαση 83/634/ΕΟΚ (6), και το πρόγραμα στον τομέα των πρώτων υλών, που περιλαμβάνει υποπρογράμματα για τα μέταλλα και τις ανόργανες ουσίες, το ξύλο ως ανανεώσιμη πρώτη ύλη, την ανακύκλωση μη σιδηρούχων μετάλλων και την υποκατάσταση και τεχνολογία των μετάλλων, το οποίο θεσπίστηκε με την απόφαση 82/402/ΕΟΚ (7), απέφεραν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και διάνοιξαν ευοίωνες προοπτικές όσον αφορά τους επιδιωκόμενους στόχους·

ότι το Συμβούλιο με την απόφαση 84/197/ΕΟΚ (8), θέσπισε μια εναρμονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας στον τομέα της χρησιμοποίησης υποπροϊόντων που περιέχουν λιγνοκυτταρίνη και άλλων φυτικών υπολειμμάτων για ζωοτροφές·

ότι η συνθήκη δεν προβλέπει τις απαιτούμενες ειδικές εξουσίες δράσης για την έκδοση αυτής της απόφασης·

ότι η Επιτροπή Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CREST) διατύπωσε γνώμη για την πρόταση της Επιτροπής,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

1. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα πραγματοποιεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα στον τομέα των υλικών (πρώτες ύλες και υλικά προηγμένης τεχνολογίας), όπως περιγράφεται στο παράρτημα, για περίοδο τεσσάρων ετών από την 1η Ιανουαρίου 1986.

2. Το πρόγραμμα θα εκτελεστεί μέσω ερευνητικών συμβάσεων κοινής δαπάνης, συντονιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και εναρμονισμένων ενεργειών, όπως περιγράφονται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

1. Τα αναγκαία κεφάλαια για την εκτέλεση του προγράμματος ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια ECU συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για υπαλληλικό προσωπικό εικοσιτριών ατόμων.

Το παράρτημα περιέχει ενδεικτική κατανομή του ποσού αυτού ανά υποπρόγραμμα.

2. Έχοντας υπόψη την πείρα που αποκτήθηκε κατά την υλοποίηση του προγράμματος και αφού λάβει τη γνώμη της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 3, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να μεταφέρει πιστώσεις μεταξύ των υποπρογραμμάτων, με την προϋπόθεση ότι οι μεταφορές αυτές δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση η τη μείωση, κατά περισσότερο από 15 % των αρχικών πιστώσεων που προβλέπονται στο παράρτημα για κάθε υποπρόγραμμα.

Άρθρο 3

Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του προγράμματος. Στο έργο της επικουρείται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης και Συντονισμού (ΕΔΣ) «πρώτες ύλες και άλλα υλικά», που συστάθηκε με την απόφαση 84/338/Ευρατόμ, ΕΚΑΧ, ΕΟΚ (9).

Άρθρο 4

Το πρόγραμμα θα επανεξεταστεί στο τέλος του δευτέρου έτους. Με βάση την επανεξέταση αυτή, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει, σύμφωνα με τις κατάλληλες διαδικασίες, πρόταση στο Συμβούλιο για ένα νέο τετραετές πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα στην αρχή του τρίτου έτους.

Άρθρο 5

1. Σχετικά με τις εναρμονισμένες ενέργειες και σύμφωνα με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από την Επιτροπή, μετά από διαβουλεύσεις με την επιτροπή του άρθρου 3, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και η Κοινότητα ανταλλάσσουν τακτικά κάθε χρήσιμη πληροφορία που αφορά τη διεξαγωγή της έρευνας που καλύπτουν οι δραστηριότητες αυτές.

Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για το συντονισμό, καταβάλλουν δε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πληροφορούν την Επιτροπή σχετικά με παρόμοιες έρευνες που σχεδιάζονται ή διεξάγονται από φορείς οι οποίοι δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία τους. Κάθε πληροφορία θεωρείται εμπιστευτική, αν αυτό ζητηθεί από το κράτος μέλος που την παρέχει.

2. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η Επιτροπή, μετά από διαβουλεύσεις με την Επιτροπή του άρθρου 3, υποβάλλει στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνοπτική έκθεση σχετικά με την υλοποίηση των αποτελεσμάτων των εναρμονισμένων ενεργειών.

Η Επιτροπή δημοσιεύει την έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 έξι μήνες μετά την αποστολή της στα κράτη μέλη, εκτός αν κάποιο από αυτά προβάλει αντιρρήσεις. Εάν κάποιο κράτος μέλος προβάλει αντιρρήσεις η έκθεση διανέμεται, μετά από συμφωνία με την επιτροπή του άρθρου 3, μόνο στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις που το ζητούν και των οποίων οι έρευνες ή οι παραγωγικές δραστηριότητες δικαιολογούν την ενημέρωσή τους πάνω στα αποτελέσματα της έρευνας που καλύπτεται από τις εναρμονισμένες ενέργειες. Η Επιτροπή λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η έκθεση να παραμείνει εμπιστευτική και να μη διαρρεύσει σε τρίτους.

Άρθρο 6

1. Σύμφωνα με το άρθρο 228 της συνθήκης, το Συμβούλιο μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, και ιδίως με όσες συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (COST) για την πλήρη ή εν μέρει σύνδεσή τους με το πρόγραμμα αυτό.

2. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να διαπραγματευθεί τις συμφωνίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Λουξεμβούργο, 10 Ιουνίου 1986.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

G.M.V. van AARDENNE

(1) ΕΕ αριθ. C 68 της 24. 3. 1986, σ. 76.

(2) ΕΕ αριθ. C 354 της 31. 12. 1985, σ. 6.

(3) ΕΕ αριθ. C 7 της 29. 1. 1974, σ. 6.

(4) ΕΕ αριθ. C 208 της 4. 8. 1983, σ. 1.

(5) ΕΕ αριθ. L 293 της 20. 11. 1979, σ. 19.

(6) ΕΕ αριθ. L 357 της 21. 12. 1983, σ. 33.

(7) ΕΕ αριθ. L 174 της 21. 6. 1982, σ. 23.

(8) ΕΕ αριθ. L 103 της 16. 4. 1984, σ. 23.

(9) ΕΕ αριθ. L 177 της 4. 7. 1984, σ. 25.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ι. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ (ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ)

Για το υποπρόγραμμα αυτό διατίθεται ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων ECU.

Το υποπρόγραμμα καλύπτει τους ακόλουθους τομείς έρευνας:

1.2 // 1. // Αναζήτηση // 1.1. // Οικονομική γεωλογία. // 1.2. // Γεωχημικές μέθοδοι εντοπισμού κοιτασμάτων. // 1.3. // Γεωφυσικές μέθοδοι εντοπισμού κοιτασμάτων. // 1.4. // Τηλεανίχνευση. // 2. // Μεταλλευτική τεχνολογία // 2.1. // Ρηγμάτωση πετρωμάτων. // 2.2. // Βραχομηχανική και ευστάθεια του εδάφους σε υπόγεια και υπαίθρια ορυχεία. // 2.3. // Εφαρμογή της ρομποτικής σε ορυχεία. // 2.4. // Προβλήματα που σχετίζονται με το βάθος. // 2.5. // Κατασκευή μαθηματικών μοντέλων των μεταλλευτικών εργασιών. // 3. // Επεξεργασία των ορυκτών // 3.1. // Ανάπτυξη διαδικασιών για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων που παράγονται εντός και εκτός της Κοινότητας· σύμπλοκα και πτωχά μεταλλεύματα. // 3.2. // Μέθοδοι μεταλλουργικής κατεργασίας (πυρομεταλλουργική και υδρομεταλλουργική). // 3.3. // Μαθηματικά μοντέλα και έλεγχος της επεξεργασίας των ορυκτών. // 3.4. // Βιομηχανικά ορυκτά.

ΙΙ. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Για το υποπράγραμμα αυτό διατίθεται ποσό ύψος 10 εκατομμυρίων ECU.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται 250 000 ECU για τη χρηματοδότηση της παράτασης της συντονισμένης δράσης (COST 84α) που αναφέρεται στο σημείο 2.4.

Το υποπρόγραμμα καλύπτει τους ακόλουθους τομείς έρευνας:

1.2 // 1. // Ανακύκλωση μη σιδηρούχων μετάλλων // 1.1. // Φυσικοχημικός χαρακτηρισμός μετάλλων και κραμάτων που περιέχονται σε απορρίμματα και κατάλοιπα. // 1.2. // Βελτίωση φυσικών μεθόδων διαχωρισμού. // 1.3. // Ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και βελτιωμένων μεθόδων πυρομεταλλουργικής και υδρομεταλλουργικής κατεργασίας. // 1.4. // Ανάπτυξη βελτιωμένων τεχνικών μεθόδων εξευγενισμού για την ανάκτηση μετάλλων και κραμάτων. // 1.5. // Βελτίωση των χαρακτηριστικών των ανακτώμενων κραμάτων ώστε να φθάνουν το επίπεδο των πρωτογενών κραμάτων. // 1.6. // Παραγωγή ημικατεργασμένων κραμάτων από απόβλητα που περιέχουν τιτάνιο, βοφράμιο, μολυβδένιο, αλουμίνιο, κλπ. // 2. // Ανακύλωση και χρησιμοποίηση αποβλήτων // 2.1. // Μαθηματικά μοντέλα παραγωγής, δειγματοληψίας και ανάλυσης αποβλήτων (συντονιστικές δραστηριότητες). // 2.2. // Τεχνολογίες ανακύκλωσης: // // - μέθοδοι διαχωρισμού και ανάκτησης, // // - αναβάθμιση και χρήση προϊόντων που ανακτήθηκαν. // 2.3. // Ολοκληρωμένες τεχνολογίες για τη χρησιμοποίηση των αποβλήτων: // // - αναερόβια χώνευση, λιπασματοποίηση και άλλες αερόβιες επεξεργασίες (συντονιστικές δραστηριότητες), // // - παραγωγή χημικών ουσιών - θερμική επεξεργασία των αποβλήτων (κυρίως συντονισμός, αλλά και συμβάσεις κοινής χρηματοδότησης για αυστηρά εξειδικευμένα προγράμματα). // 2.4. // Χρησιμοποίηση υποπροϊόντων που περιέχουν λιγνοκυτταρίνη και άλλων φυτικών υπολειμμάτων για ζωοτροφές (συντονισμένη δράση COST 84α).

ΙΙΙ. ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΦΕΛΟΥ ΩΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Για το υποπρόγραμμα αυτό διατίθεται ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ECU.

Το υποπρόγραμμα καλύπτει τους ακόλουθους τομείς έρευνας:

1.2 // 1. // Παραγωγή ξύλου // 1.1. // Βελτίωση δασικών ποικιλιών δένδρων και διαφύλαξη των γενετικών πόρων. // 1.2. // Προστασία από φθορές που προκαλούν βιοτικοί και αβιοτικοί παράγοντες, και οι πυρκαϊές. // 1.3. // Καλύτερη χρήση του εδάφους (μόνο συντονιστική δράση). // 1.4. // Απογραφή του δασικού πλούτου (μόνο συντονιστική δράση). // 2. // Υλοτομία, αποθήκευση και μεταφορά του ξύλου // 2.1. // Οργάνωση των εργασιών υλοτομίας και ανάπτυξη των υλοτομικών μηχανημάτων. // 2.3. // Υλοτομία, επεξεργασία, αποθήκευση και μεταφορά. // 3. // Το ξύλο ως υλικό // 3.1. // Ιδιότητες, προστασία κα βελτίωση του ξύλου και των πλακών με βάση το ξύλο. // 3.2. // Ανάπτυξη μεθόδων ελέγχου και ποιοτικής κατάταξης. // 4. // Μηχανική κατεργασία του ξύλου και χρήση τελειωμένων προϊόντων από ξύλο // 4.1. // Μέθοδοι μηχανικής μετατροπής και μεταποίησης. // 4.2. // Μέθοδοι ξήρανσης. // 4.3. // Χρησιμοποίηση του ξύλου και των υλικών με βάση το ξύλο στις οικοδομές. // 4.4. // Άλλες χρήσεις τελειωμένων προϊόντων από ξύλο. // 5. // Παραγωγή και επεξεργασία χαρτοπολτού και χαρτιού και χημικά προϊόντα παραγόμενα από το ξύλο // 5.1. // Η φυσική και οργανική χημεία της αποΐνωσης του ξύλου. // 5.2. // Χημικομηχανική μέθοδος παραγωγής χαρτοπολτού (παραγωγή χαρτοπολτού με υψηλή απόδοση). // 5.3. // Μέθοδοι παραγωγής χαρτοπολτού από ξύλο κατώτερης ποιότητας. // 5.4. // Υποκατάστατα των ινών ξύλο και πρόσθετα βελτιωτικά υλικά. // 5.5. // Ανακύκλωση ινών. // 5.6. // Η μέθοδος παραγωγής χαρτιού και χαρτονιού. // 5.7. // Τα προϊόντα που παράγονται από το ξύλο ως πηγή χημικών ουσιών.

IV ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (EYRAM)

Για το υποπρόγραμμα αυτό διατίθεται ποσό ύψος 30 εκατομμύρια ECU.

Το υποπρόγραμμα καλύπτει τους ακόλουθους τομείς έρευνας:

1.2 // 1. // Μεταλλικά υλικά // 1.1. // Ελαφρά κράματα με βάση το αλουμίνιο. // 1.2. // Ελαφρά κράματα με βάση το μαγνήσιο. // 1.3. // Ελαφρά κράματα με βάση το τιτάνιο. // 1.4. // Υλικά για την ηλεκτρονική και για ηλεκτρικές επαφές. // 1.5. // Μαγνητικά υλικά. // 1.6. // Υλικά για επιφανειακές επιστρώσεις και για εργαλειομηχανές και εργαλεία κοπής. // 1.7. // Λεπτότοιχα εκμαγεία. // 2. // Κεραμικά για μηχανολογικές εφαρμογές // 2.1. // Αριστοποίηση των κεραμικών για μηχανολογικές εφαρμογές. // 2.2. // Μελέτη κεραμομετάλλων επαφής μετάλλου/κεραμικού. // 2.3. // Σύνθετα κεραμικά υλικά με ίνες και κρυσταλλικά νήματα. // 2.4. // Συμπεριφορά με υψηλή θερμοκρασία των κεραμικών για μηχανολογικές εφαρμογές. // 3. // Σύνθετα υλικά. // 3.1. // Σύνθετα υλικά οργανικής βάσης. // 3.2. // Σύνθετα υλικά μεταλλικής βάσης. // 3.3. // Σύνθετα υλικά κεραμικής βάσης. // 3.4. // Άλλα υλικά προηγμένης τεχνολογίας για ειδικές εφαρμογές.

Οι έρευνες που διεξάγονται στο υποπρόγραμμα έχουν στόχο να αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία μιας κοινοτικής πολιτικής για την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης των υλικών προηγμένης τεχνολογίας και για το συντονισμό των εθνικών προγραμμάτων.

Προς το σκοπό αυτό, θα γίνονται κάθε δύο χρόνια:

- εκτίμηση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων έρευνας και ανάπτυξης των υλικών προηγμένης τεχνολογίας, κατά τομείς, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, σε σύγκριση ιδίως με τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ,

- ανάλυση και μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη των αναγκών των διάφορων τομέων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε σχέση, αν χρειάζεται, με άλλα κοινοτικά προγράμματα που άπτονται θεμάτων σχετικών με τα υλικά.