31980R1552

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1552/80 της Επιτροπής της 20ής Ιουνίου 1980 περί των λεπτομερειών εφαρμογής της διοικητικής βοηθείας κατά την εξαγωγή ορισμένων τυρών που τυγχάνουν ειδικής μεταχειρίσεως κατά την εισαγωγή τους στην Αυστραλία

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 153 της 21/06/1980 σ. 0023 - 0026
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 3 τόμος 12 σ. 0049
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 03 τόμος 29 σ. 0025
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 3 τόμος 12 σ. 0049
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 03 τόμος 18 σ. 0137
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 03 τόμος 18 σ. 0137


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 1552/80 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Ιουνίου 1980 περί των λεπτομερειών εφαρμογής της διοικητικής βοηθείας κατά την εξαγωγή ορισμένων τυρών που τυγχάνουν ειδικής μεταχειρίσεως κατά την εισαγωγή τους στην Αυστραλία

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος,

τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2931/79 του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 1979 περί της βοηθείας κατά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων δυναμένων να τύχουν ειδικής μεταχειρίσεως κατά την εισαγωγή σε τρίτη χώρα(1), και ιδίως το άρθρο 1 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας:

ότι η Αυστραλία συνεφώνησε στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) να επιτρέψει την εισαγωγή κατειργασμένων μαλακών τυρών, τυρών τύπου Roquefort ή Stilton και τυρών παρασκευαζομένων από γάλα αιγός, χωρίς κανέναν ποσοτικό περιορισμό- ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 1980-

ότι η Κοινότητα υποχρεούται να παραχωρεί στις αυστραλιανές αρχές διοικητική βοήθεια για την τήρηση της ακριβούς εφαρμογής της συμφωνίας αυτής- ότι, για το σκοπό αυτόν, οι εν λόγω τυροί πρέπει να συνοδεύονται από ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Κοινότητος-

ότι τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Διαχειρίσεως Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Για την εξαγωγή προς την Αυστραλία:

- κατειργασμένων μαλακών τυρών καθώς και τυρών παρασκευαζομένων αποκλειστικά από γάλα αιγός (εξαιρέσει της φέτας, του τελεμέ και κασσεριού), που υπάγονται στη διάκριση 04.04 Ε του Κοινού Δασμολογίου,

- τυρών τύπου Roquefort και Stilton που αναφέρονται στη διάκριση 04.04 Γ του Κοινού Δασμολογίου, που παράγονται στην Κοινότητα και ανταποκρίνονται στον ορισμό που αναγράφεται στο παράρτημα I, θα εκδοθεί μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων πιστοποιητικό που θα ανταποκρίνεται στον τύπο που εμφαίνεται στο παράρτημα II.

Άρθρο 2

1. Τα έντυπα τυπώνονται επί λευκού χάρτου και στην αγγλική γλώσσα. Το σχήμα τους είναι 210 x 297 χιλιοστόμετρα. Κάθε πιστοποιητικό εξατομικεύεται από αριθμό σειράς που χορηγείται από τον οργανισμό εκδόσεως.

Τα Κράτη Μέλη εξαγωγής δύνανται να απαιτήσουν το χρησιμοποιούμενο στο έδαφός τους πιστοποιητικό να είναι γραμμένο σε μία από τις επίσημες γλώσσες τους, επί πλέον του κειμένου στην αγγλική γλώσσα.

2. Τα πιστοποιητικά εκδίδονται σε ένα πρωτότυπο και τουλάχιστον σε δύο αντίγραφα. Τα αντίγραφα φέρουν τον ίδιο αριθμό σειράς με το πρωτότυπό τους και τα αντίγραφα συμπληρώνονται είτε στη γραφομηχανή, είτε στο χέρι. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να συμπληρώνονται με μελάνη και με τυπογραφικούς χαρακτήρες.

Άρθρο 3

1. Το πιστοποιητικό και τα αντίγραφά του εκδίδονται από τον οργανισμό εκδόσεως που ορίζεται από κάθε Κράτος Μέλος.

2. Ο οργανισμός εκδόσεως κρατά ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού. Το πρωτότυπο και το άλλο αντίγραφο υποβάλλεται στο τελωνείο όπου συμπληρώνονται οι τελωνειακές διατυπώσεις για την εξαγωγή προς την Αυστραλία.

3. Το τελωνείο που αναφέρεται στην παράγραφο 2 προβαίνει σε θεώρηση στο προοριζόμενο για το σκοπό αυτόν τετραγωνίδιο του πρωτοτύπου και το επιστρέφει στον ενδιαφερόμενο. Το αντίγραφο φυλάσσεται από αυτό το τελωνείο.

Άρθρο 4

Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο μόνο όταν θεωρηθεί καταλλήλως από το αρμόδιο τελωνείο. Καλύπτει την ποσότητα των αναγραφομένων εμπορευμάτων. Εν τούτοις, θεωρείται ότι καλύπτεται από το πιστοποιητικό μία ποσότητα που ξεπερνά κατά 5% κατ' ανώτατο όριο την αναγραφομένη ποσότητα.

Άρθρο 5

Τα Κράτη Μέλη θεσπίζουν όλες τις απαραίτητες διατάξεις για τον έλεγχο της καταγωγής, του τύπου, της συνθέσεως και της ποιότητος των τυρών, για τους οποίους εξεδόθησαν τα πιστοποιητικά.

Άρθρο 6

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την 1η Ιουλίου 1980.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε Κράτος Μέλος.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 20 Ιουνίου 1980.

Για την Επιτροπή

Finn GUNDELACH

Αντιπρόεδρος

(1) ΕΕ αριθ. Ν 334 της 28.12.1979, σ. 8.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ορισμός των προβλεπομένων στο άρθρο 1 τυρών 1. Οι κατειργασμένοι μαλακοί τυροί επεξεργάζονται ή κατεργάζονται με βιολογικά στοιχεία όπως μούχλα, μαγιά και άλλους οργανισμούς που οδήγησαν στο σχηματισμό μιας ορατής κρούστας επί της επιφανείας του τυρού. Οι ενέργειες της επεξεργασίας ή κατεργασίας πρέπει να προχωρούν φανερά από την επιφάνεια στο εσωτερικό του τυρού. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά ουσία κατά βάρος επί ξηράς ύλης δεν πρέπει να είναι κατωτέρα του 50%. Η περιεκτικότητα κατά βάρος εις ύδωρ επί της άνευ λίπους ουσίας δεν πρέπει να είναι κατωτέρα του 65%.

Αυτή η ονομασία των μαλακών κατειργασμένων τυρών δεν καλύπτει τους τυρούς με μούχλα, μαγιά και άλλους οργανισμούς επί της κρούστας, οι οποίοι περιέχουν συγχρόνως κυανή ή άλλης φύσεως μούχλα που διανέμεται ομοιόμορφα στο εσωτερικό του τυρού.

2. Οι τυροί τύπου Roquefort πρέπει να παρασκευάζονται σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στο νόμο της 29ης Ιουλίου 1925, που δημοσιεύθηκε στην "Επίσημη Εφημερίδα της Γαλλικής Δημοκρατίας" της 30ής Ιουλίου 1925, και να φέρουν επί της συσκευασίας την ετικέτα της Γενικής Συνομοσπονδίας των Παραγωγών του Προβείου Γάλακτος και των Βιομηχάνων του Roquefort.

3. Οι τυροί τύπου Stilton πρέπει να παράγονται σύμφωνα με τις διατάξεις των κανονισμών που αναφέρονται στη χρησιμοποίηση των κατατεθέντων σημάτων, αριθ. 831407 και αριθ. 831408 και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που αφορούν την περιεκτικότητα σε γαλακτικές λιπαρές ουσίες, και στην περιεκτικότητα εις ύδωρ, όπως αναγράφονται στο παράρτημα (πίνακα) 1 των κανονισμών περί τυρού 1970 του Ηνωμένου Βασιλείου.

4. Οι τυροί αιγός πρέπει να παρασκευάζονται "αποκλειστικά από γάλα αιγός" (εξαιρέσει της φέτας, του τελεμέ και του κασσεριού) και πρέπει να φέρουν την ένδειξη αυτή επί της συσκευασίας και/ή επί της ετικέτας.

ANNEXE II-ANNEX II-ANHANG II-ALLEGATO II-BIJLAGE II-BILAG II-ΠΑΡAΡΤΗΜΑ II

EUROPEAN COMMUNITIES

(Back of certificate)

DEFINITION OF SOFT RIPENED CHEESES Soft ripened cheese is cured or ripened by biological curing agents, such as moulds, yeasts and other organisms which have formed a crust on the surface of the cheese. The curing or ripening is conducted so that the cheese visibly cures or ripens from the surface towards the centre. Fat content in the dry matter is not less than 50%. Moisture content calculated by weight of the non-fatty matter is not less than 65%.

The term 'soft ripened cheese' does not include cheeses with moulds, yeasts and other organisms on the surface which also contain mould, blue or otherwise, distributed throughout the interior of the cheese.

DEFINITION OF ROQUEFORT CHEESE Roquefort cheese is made in accordance with the regulation of 29 July 1925 published in 'Journal officiel de la Republique francaise' of 30 July 1925 and labelled as 'Roquefort' by the 'Confederation generale des producteurs de lait de brebis et des industriels de Roquefort'.

DEFINITION OF STILTON CHEESE Stilton cheese made in accordance with the regulations governing the use of certification trademarks 831407 and 831408 and complying with the appropriate requirements for content of milk fat and water as set out in Schedule 1 to the 1970 cheese regulations of the United Kingdom.

DEFINITION OF GOATS' MILK CHEESES Goats' milk cheese is cheese made with milk solely from goats and labelled as having been made with milk solely from goats (excluding Feta, Telemes and Kasseri cheeses).