31980L1269

Οδηγία 80/1269/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 1980 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την ισχύ των κινητήρων των οχημάτων με κινητήρα

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 375 της 31/12/1980 σ. 0046 - 0067
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 11 σ. 0060
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 10 σ. 0117
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 11 σ. 0060
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 11 σ. 0134
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 11 σ. 0134


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 1980 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών Μελών σχετικά με την ισχύ των κινητήρων των οχημάτων με κινητήρα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής(1),

τη γνώμη της Συνελεύσεως(2),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(3),

Εκτιμώντας:

ότι οι τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να πληρούν τα οχήματα με κινητήρα δυνάμει ορισμένων εθνικών νομοθεσιών αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μέθοδο μετρήσεως της ισχύος των κινητήρων η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ένδειξη της ισχύος του κινητήρα ενός τύπου οχήματος-

ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος Μέλος στο άλλο και ότι εκ του γεγονότος τούτου προκύπτουν τεχνικά εμπόδια στις συναλλαγές για την εξάλειψη των οποίων πρέπει να θεσπισθούν από όλα τα Κράτη Μέλη οι ίδιες προδιαγραφές είτε συμπληρωματικώς, είτε σε αντικατάσταση των ισχυουσών νομοθεσιών τους, με σκοπό ιδίως να καταστεί δυνατή, για κάθε τύπο οχήματος, η εφαρμογή της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ που αποτελεί το αντικείμενο της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών Μελών σχετικά με την έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους(4), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 80/1267/ΕΟΚ(5),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Ως όχημα, κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας, νοείται κάθε όχημα με κινητήρα που προορίζεται να κυκλοφορεί επί οδού, με ή χωρίς αμάξωμα, που έχει τουλάχιστον τέσσερεις τροχούς και μεγίστη ταχύτητα εκ κατασκευής μεγαλύτερη των 25km/h, εξαιρουμένων των οχημάτων που μετατοπίζονται επί σιδηροτροχιών καθώς και των γεωργικών ελκυστήρων και μηχανών.

Άρθρο 2

Τα Κράτη Μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ή την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός οχήματος, ούτε να αρνηθούν ή να απαγορεύουν την πώληση, την καταχώρηση στα μητρώα, τη θέση σε κυκλοφορία ή τη χρήση ενός οχήματος για λόγους που αφορούν την ισχύ του κινητήρα, αν αυτή προσδιορίζεται σύμφωνα προς τα παραρτήματα I και II.

Άρθρο 3

Οι αναγκαίες τροποποιήσεις για να προσαρμοσθούν στην τεχνολογική πρόοδο οι προδιαγραφές των παραρτημάτων θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 13 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

Άρθρο 4

1. Τα Κράτη Μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες διατάξεις για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός προθεσμίας δεκαοκτώ μηνών από την κοινοποίησή της. Ενημερώνουν περί αυτού αμέσως την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη Μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των βασικών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 5

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη Μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 16 Δεκεμβρίου 1980.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Colette FLESCH

(1) ΕΕ αριθ. Α 104 της 28.4.1980, σ. 9.

(2) ΕΕ αριθ. Α 265 της 13.10.1980, σ. 76.

(3) ΕΕ αριθ. Α 182 της 21.7.1980, σ. 3.

(5) ΕΕ αριθ. Ν 42 της 23.2.1970, σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ 1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ

1.1. Αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ

Η αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου οχήματος όσον αφορά την ισχύ του κινητήρα υποβάλλεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή τον εντολοδόχο του.

1.1.1. Συνοδεύεται από τα κατωτέρω αναφερόμενα έγγραφα και τις ακόλουθες πληροφορίες, σε τρία αντίγραφα:

1.1.1.1. Δελτίο πληροφοριών κατάλληλα συμπληρωμένο.

1.1.1.2. Πληροφορίες σύμφωνα προς τα συμπληρωματικά παραρτήματα 1 ή 2.

1.1.2. Αν η επιφορτισμένη με τις δοκιμές τεχνική υπηρεσία πραγματοποιεί αυτή η ίδια τις δοκιμές, πρέπει να της παραδοθεί ένα όχημα αντιπροσωπευτικό του προ έγκριση τύπου οχήματος.

1.2. Σχετικά έγγραφα

Αν έχει υποβληθεί μία αίτηση κατά την έννοια του σημείου 1.1, η αρμόδια αρχή συμπληρώνει το έγγραφο του οποίου το υπόδειγμα ευρίσκεται στο παράρτημα II. Για την συμπλήρωση του εγγράφου αυτού, η αρμόδια αρχή του Κράτους Μέλους που προβαίνει στην έγκριση δύναται να χρησιμοποιήσει το πρακτικό που συνετάχθη από ένα συμβεβλημένο ή αναγνωρισμένο εργαστήριο σε εφαρμογή των διατάξεων της παρούσης οδηγίας.

2. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

2.1. Η παρούσα μέθοδος αφορά τους κινητήρες εσωτερικής καύσεως που χρησιμοποιούνται για την ώθηση των οχημάτων των κατηγοριών M και N όπως αυτές ορίζονται στο παράρτημα I της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ και τα οποία ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

2.1.1. Κινητήρες εσωτερικής καύσεως με έμβολα (επιβαλλομένης αναφλέξεως ή κινητήρες ντήζελ) εξαιρουμένων των κινητήρων ελευθέρων εμβόλων.

2.1.2. Κινητήρες με περιστροφικά έμβολα.

2.2. Η παρούσα μέθοδος αφορά τους κινητήρες, είτε υπετροφοδοτούνται είτε όχι.

3. ΟΡΙΣΜΟΙ

Κατά την έννοια της οδηγίας αυτής, νοείται:

3.1. Ως καθαρή ισχύς, η ισχύς που λαμβάνεται στον πάγκο δοκιμής, στο άκρο του στροφαλοφόρου άξονα ή του ισοδυνάμου οργάνου στον κατάλληλο ρυθμό λειτουργίας με όλα τα βοηθητικά εξαρτήματα που απαριθμούνται στον πίνακα 1. Αν η μέτρηση της ισχύος δύναται να πραγματοποιηθεί μόνον επί του κινητήρα ισχύος που είναι εξοπλισμένος με κιβώτιο ταχυτήτων, λαμβάνεται υπόψη η απόδοση του κιβωτίου ταχυτήτων.

3.2. Ως μεγίστη καθαρή ισχύς, η μεγίστη τιμή της καθαρής ισχύος που μετρείται με πλήρες φορτίο του κινητήρα.

3.3. Ως εξοπλισμός σειράς, κάθε εξοπλισμός που προβλέπεται από τον κατασκευαστή για μία εξεταζομένη εφαρμογή.

4. ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΦΟΡΤΙΟ

4.1. Ζεύγος

4.1.1. Με την επιφύλαξη του σημείου 4.1.2, το δυναμόμετρο πρέπει να έχει μία ικανότητα τέτοια ώστε να μη χρησιμοποιείται στο πρώτο τέταρτο της κλίμακας. Το σύνολο των οργάvων μετρήσεως πρέπει να έχει ακρίβεια +- 0,5% της μεγίστης τιμής που αναγράφεται επί της κλίμακας (εξαιρουμένου του πρώτου τετάρτου).

4.1.2. Πάντως, η περιοχή της κλίμακας που περιέχεται μεταξύ του έκτου και του τετάρτου της ολικής κλίμακας είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αν η ακρίβεια του συνόλου των οργάνων, σε ένα έκτο της κλίμακας, είναι +- 0,25% της μεγίστης τιμής που αναγράφεται επί της κλίμακας.

4.2. Γωνιακή ταχύτης:

Η ακρίβεια της μετρήσεως πρέπει να είναι +- 0,5%. Η γωνιακή ταχύτης του κινητήρα πρέπει να μετρείται κατά προτίμηση με τη βοήθεια ενός στροφομέτρου και ενός χρονομέτρου που συγχρονίζονται αυτόματα.

4.3. Κατανάλωση καυσίμου ύλης:

Συνολικά +- 1% για το χρησιμοποιούμενο σύνολο των οργάνων.

4.4. Θερμοκρασία του αέρος εισαγωγής του κινητήρα: +- 2 oC.

4.5. Βαρομετρική πίεση: +- 2 mbar.

4.6. Πίεση εντός του αγωγού απομακρύνσεως των καυσαερίων του πάγκου δοκιμής (βλέπε σημείωση 1 του πίνακα 1).

4.7. Πίεση εντός του αγωγού εισαγωγής: +- 0,5 mbar.

4.8. Πίεση εντός του σωλήνος εξατμίσεως του οχήματος: +- 2 mbar.

5. ΚΑΘΑΡΗ ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

5.1. Δοκιμές

5.1.1. Βοηθητικά εξαρτήματα

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τα βοηθητικά εξαρτήματα που περιλαμβάνονται και προσδιορίζονται κατωτέρω πρέπει να είναι τοποθετημένα στον κινητήρα, κατά το δυνατόν στη θέση που θα κατέχουν για την εξεταζόμενη χρήση.

5.1.1.1. Περιλαμβανόμενα βοηθητικά εξαρτήματα

Τα βοηθητικά εξαρτήματα που πρέπει να περιληφθούν κατά τη διάρκεια της δοκιμής για τον προσδιορισμό της καθαρής ισχύος του κινητήρα αναφέρονται στον πίνακα 1.

5.1.1.2. Αποκλειόμενα βοηθητικά εξαρτήματα

Τα βοηθητικά εξαρτήματα που είναι αναγκαία μόνο για τη χρήση αυτού καθ' εαυτού του οχήματος, που είναι δυνατόν να συναρμολογούνται επί του κινητήρα, πρέπει να αφαιρούνται για τις δοκιμές. Ένας μη περιοριστικός κατάλογος δίνεται κατωτέρω, σαν παράδειγμα:

- αεροσυμπιεστής για πέδες,

- αντλία αναδράσεως συστήματος διευθύνσεως,

- αντλία του συστήματος αναρτήσεως,

- σύστημα κλιματισμού,

- εξοπλισμός ψύξεως για το έλαιο της υδραυλικής μεταδόσεως και/ή του κιβωτίου ταχυτήτων.

Για τους μη αποσυναρμολογούμενους εξοπλισμούς, η ισχύς που απορροφούν χωρίς παροχή είναι δυνατόν να προσδιορίζεται και να προστίθεται στην ισχύ που μετρείται.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Βοηθητικά εξαρτήματα που πρέπει να περιληφθούν για τη δοκιμή του προσδιορισμού της καθαρής ισχύος του κινητήρα "" ID="1">1" ID="2">Σύστημα εισαγωγής" ID="2">Συλλέκτης εισαγωγής> ID="3" ASSV="5" ACCV="5.2.3">Σειράς - ναι(1)"> ID="2">Φίλτρο αέρος"> ID="2">Σιγαστήρας αναρροφήσεως"> ID="2">Λήψη ανακυκλώσεως των αερίων ελαιοπυξίδος"> ID="2">Περιοριστικό ταχύτητος""> ID="1">2> ID="2">Διάταξη αναθερμάνσεως της εισαγωγής

(αν αυτό είναι δυνατόν, πρέπει να ρυθμισθεί στην πλέον ευνοϊκή θέση της)> ID="3">Σειράς - ναι"> ID="1">3" ID="2">Σύστημα εξατμίσεως" ID="2">Εξάρτημα καθαρισμού εξατμίσεως> ID="3" ASSV="6" ACCV="6.2.3">Σειράς - ναι(1)"> ID="2">Συλλέκτης"> ID="2">Σωληνώσεις"> ID="2">Σιγαστήρας"> ID="2">Σωλήνας εξατμίσεως"> ID="2">Διάφραγμα καθυστερήσεως(2)""> ID="1">4> ID="2">Αντλία τροφοδοτήσεως σε καύσιμη ύλη(3)> ID="3">Σειράς - ναι"> ID="1">5> ID="2">Εξαερωτήρας> ID="3">Σειράς - ναι"> ID="1">6" ID="2">Εξοπλισμός εγχύσεως της καύσιμης ύλης (βενζίνη και ντήζελ)" ID="2">Προφίλτρο> ID="3" ASSV="8" ACCV="8.2.3">Σειράς - ναι"> ID="2">Φίλτρο"> ID="2">Αντλία"> ID="2">Σωληνώσεις"> ID="2">Εγχυτήρας"> ID="2">Ενδεχομένως, πτερύγιο εισαγωγής αέρος(4)"> ID="2">Ρυθμιστής/σύστημα χειρισμού"> ID="2">Αυτόματη αντιστήριξη πλήρους φορτίου της οδοντωτής ράβδου συναρτήσει των ατμοσφαιρικών ατμοσφαιρικών συνθηκών""> ID="1">7" ID="2">Εξοπλισμός ψύξεως δι' υγρού" ID="2">Κάλυμμα κινητήρα> ID="3" ASSV="2" ACCV="2.2.3">Όχι"> ID="2">Κάλυμμα εξόδου αέρος"> ID="2">Ψυγείο"> ID="2">Ανεμιστήρας(5)> ID="3" ASSV="4" ACCV="4.2.3">Σειράς - ναι(6)"> ID="2">Αερόγραμμο κάλυμμα του ανεμιστήρα"> ID="2">Αντλία ύδατος"> ID="2">Θερμοστάτης(7)""> ID="1">8" ID="2">Ψύξη δι' αέρος" ID="2">Αερόγραμμο κάλυμμα> ID="3" ASSV="2" ACCV="2.2.3">Σειράς - ναι"> ID="2">Πτερωτή(6)(5)"> ID="2">Διάταξη ρυθμίσεως της θερμοκρασίας> ID="3">Σειράς - ναι""> ID="1">9> ID="2">Ηλεκτρικός εξοπλισμός> ID="3">Σειράς - ναι(8)"> ID="1">10" ID="2">Εξοπλισμός υπερτροφοδοτήσεως" ID="2">Συμπιεστής κινούμενος αμέσως ή εμμέσως από τον κινητήρα και/ή από τα καυσαέριά του> ID="3" ASSV="4" ACCV="4.2.3">Σειράς - ναι"> ID="2">Ενδιάμεσος εναλλάκτης θερμότητος(9)"> ID="2">Αντλία ή ανεμιστήρας του συστήματος ψύξεως (κινούμενος από τον κινητήρα)"> ID="2">Διάταξη ρυθμίσεως της παροχής του υγρού ψύξεως""> ID="1">11> ID="2">Διάταξη κατά της μολύνσεως του αέρος> ID="3">Σειράς - ναι"">

5.1.1.3. Βοηθητικά εξαρτήματα που χρησιμεύουν στην εκκίνηση των κινητήρων ντήζελ.

Για τα βοηθητικά εξαρτήματα που χρησιμεύουν στην εκκίνηση των κινητήρων ντήζελ, πρέπει να εξετασθούν οι δύο ακόλουθες περιπτώσεις:

5.1.1.3.1. Ηλεκτρική εκκίνηση: η γεννήτρια είναι στη θέση της και τροφοδοτεί, κατά περίπτωση, τα απαραίτητα για τη λειτουργία του κινητήρα βοηθητικά εξαρτήματα.

5.1.1.3.2. Μη ηλεκτρική εκκίνηση: αν υπάρχουν βοηθητικά εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κινητήρα, τα οποία ηλεκτροδοτούνται, η γεννήτρια είναι στη θέση της και τροφοδοτεί αυτά τα βοηθητικά εξαρτήματα. Στην αντίθετη περίπτωση, απομακρύνεται. Και στις δύο περιπτώσεις, το σύστημα παραγωγής και συσσωρεύσεως της ενεργείας που είναι απαραίτητη για την εκκίνηση είναι στη θέση του και λειτουργεί χωρίς παροχή.

5.1.2. Συνθήκες ρυθμίσεως

Οι συνθήκες ρυθμίσεως, κατά τη διάρκεια των δοκιμών για τον προσδιορισμό της καθαρής ισχύος, υποδεικνύονται στον πίνακα 2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Συνθήκες ρυθμίσεως "" ID="1">1> ID="2">Ρύθμιση του (των) εξαεριωτήρα(ων)> ID="3">Ρύθμιση σειράς πραγματοποιούμενη σύμφωνα με τις ενδείξεις του κατασκευαστή και υιοθετηθείσα άπαξ για την περίπτωση εξεταζομένης χρήσεως"> ID="1">2> ID="2">Ρύθμιση της παροχής της αντλίας εγχύσεως> ID="3">Ρύθμιση σύμφωνη προς τις εξειδικεύσεις του κατασκευαστή για τον κινητήρα σειράς, υιοθετηθείσα άπαξ για την περίπτωση εξεταζομένης χρήσεως"> ID="1">3> ID="2">Χρονισμός της αναφλέξεως ή της εγχύσεως> ID="3">Καμπύλη προπορείας σειράς προβλεπομένη από τον κατασκευαστή, υιοθετηθείσα άπαξ για την περίπτωση εξεταζομένης χρήσεως."> ID="1">4> ID="2">Ρύθμιση του ρυθμιστού> ID="3">Ρύθμιση σύμφωνη προς τις εξειδικεύσεις του κατασκευαστή για τον κινητήρα σειράς, υιοθετηθείσα άπαξ για την περίπτωση εξεταζομένης χρήσεως">

5.1.3. Δοκιμή προσδιορισμού της καθαράς ισχύος

5.1.3.1. Η δοκιμή για τον προσδιορισμό της καθαρής ισχύος πρέπει να πραγματοποιηθεί με πλήρες άνοιγμα των αερίων για τους κινητήρες επιβαλλομένης αναφλέξεως και με παροχή πλήρους φορτίου της αντλίας εγχύσεως για τους κινητήρες ντήζελ, όταν το όχημα είναι εξοπλισμένο όπως εξειδικεύεται στον πίνακα 1.

5.1.3.2. Οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν σε σταθεροποιημένες συνθήκες λειτουργίας. Η τροφοδότηση σε αέρα του κινητήρα πρέπει να είναι επαρκής. Οι κινητήρες πρέπει να έχουν ρονταρισθεί στις συνθήκες που υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή. Οι θάλαμοι καύσεως είναι δυνατόν να περιέχουν κατάλοιπα, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες. Οι συνθήκες δοκιμής, π.χ. η θερμοκρασία εισαγωγής του αέρος, πρέπει να εκλεγούν όσον είναι δυνατόν πλησιέστερα προς τις συνθήκες αναφοράς (βλέπε σημείο 5.2) για να ελαττωθεί η σημασία του διορθωτικού συντελεστή.

5.1.3.3. Η θερμοκρασία του αέρος εισαγωγής του κινητήρα πρέπει να λαμβάνεται σε 0,15 m το πολύ πριν την είσοδο του φίλτρου αέρος ή, αν δεν υπάρχει φίλτρο, σε 0,15 m από την αντλία εισόδου αέρος. Το θερμόμετρο ή το θερμοστοιχείο πρέπει να προστατεύεται από την ακτινοβολούμενη θερμότητα και να τοποθετείται ευθέως εντός της φλέβας αέρος. Πρέπει επίσης να προστατεύεται από τις εξατμίσεις των καυσίμων. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας επαρκής αριθμός θέσεων για να δοθεί μία αντιπροσωπευτική μέση θερμοκρασία εισαγωγής. Η ροή του αέρος δεν πρέπει να διαταράσσεται από τη διάταξη μετρήσεως.

5.1.3.4. Καμμία μέτρηση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν να παραμένουν αισθητά σταθερά επί τουλάχιστον ένα λεπτό το ζεύγος, η ταχύτητα και οι θερμοκρασίες.

5.1.3.5. Αφού εκλεγεί μία ταχύτης για τις μετρήσεις, η τιμή της δεν πρέπει να μεταβάλλεται πλέον του +- 1% ή των + 10 στροφών/λεπτό κατά τη διάρκεια των αναγνώσεων, λαμβανομένης υπόψη της μεγαλύτερης από τις ανοχές αυτές.

5.1.3.6. Οι λήψεις των μετρήσεων του φορτίου στην πέδη, της καταναλώσεως καυσίμων και της θερμοκρασίας του αέρος εισαγωγής πρέπει να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα. Η τιμή που λαμβάνεται υπόψη για τη μέτρηση πρέπει να είναι η μέση τιμή δύο σταθεροποιημένων λαμβανομένων μετρήσεων που διαφέρουν λιγότερο από 2% για το φορτίο στην πέδη και την κατανάλωση καυσίμων.

5.1.3.7. Για τη μέτρηση της ταχύτητος και την κατανάλωση καυσίμων με μία χειροκίνητη διάταξη, η διάρκεια της μετρήσεως πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 s.

5.1.3.8. Καύσιμη ύλη

5.1.3.8.1. Στην περίπτωση των κινητήρων ντήζελ, η χρησιμοποιουμένη καύσιμη ύλη θα είναι αυτή που περιγράφεται στο παράρτημα V της οδηγίας 72/306/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 2ας Αυγούστου 1972 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών Μελών των αναφερομένων στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εκπομπών μολυνόντων αερίων που προέρχονται από τους κινητήρες ντήζελ τους προοριζομένους για την ώθηση των οχημάτων(10) με προσθήκη, αν είναι σκόπιμο, ενός αερίου ή υγρού καυσίμου του εμπορίου που συνιστά ο κατασκευαστής. Τα καύσιμα δεν πρέπει να περιέχουν αντικαπνικά πρόσθετα.

5.1.3.8.2. Στην περίπτωση των κινητήρων επιβαλλομένης αναφλέξεως, η χρησιμοποιουμένη καύσιμη ύλη θα είναι μία καύσιμη ύλη του εμπορίου, χωρίς κανένα επιπλέον πρόσθετο. Η καύσιμη ύλη που περιγράφεται στο παράρτημα VI της οδηγίας 70/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 20ής Μαρτίου 1970, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών Μελών των αναφερομένων στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της μολύνσεως του αέρος από τα αέρια που προέρχονται από κινητήρες επιβαλλομένης αναφλέξεως με τους οποίους είναι εφοδιασμένα τα οχήματα με κινητήρα(11), τροποποιηθείσης τελευταίως από την οδηγία 78/665/80(12) είναι επίσης δυνατόν να χρησιμοποιηθεί.

5.1.3.9. Ψύξη του κινητήρα

5.1.3.9.1. Κινητήρες που ψύχονται δι' υγρού

Η θερμοκρασία του υγρού ψύξεως η οποία λαμβάνεται στην έξοδο του κινητήρα πρέπει να διατηρείται σε +- 5oC εκ της ανωτέρας θερμοκρασίας ρυθμίσεως του θερμοστάτη που εξειδικεύεται από τον κατασκευαστή. Αν αυτός δεν παρέχει ενδείξεις, η θερμοκρασία πρέπει να είναι 80+- 5oC.

5.1.3.9.2. Κινητήρες που ψύχονται δι' αέρος

Για τους κινητήρες που ψύχονται δι' αέρος, η θερμοκρασία σε ένα σημείο που καθορίζεται από τον κατασκευαστή πρέπει να διατηρείται μεταξύ της μεγίστης τιμής TM που προβλέπεται από τον κατασκευαστή και της TM-20oC.

5.1.3.10. Η θερμοκρασία του καυσίμου στην είσοδο της αντλίας εγχύσεως ή του εξαεριωτήρα πρέπει να διατηρείται εντός των ορίων που ορίζονται από τον κατασκευαστή.

5.1.3.11. Η θερμοκρασία του λιπαντικού, μετρούμενη εντός της ελαιοπυξίδος ή στην έξοδο του εναλλάκτη θερμότητος του ελαίου, αν υπάρχει, πρέπει να περιλαμβάνεται μεταξύ των ορίων που ορίζονται από τον κατασκευαστή.

5.1.3.12. Η θερμοκρασία των καυσαερίων πρέπει να μετρηθεί σε ένα σημείο που πρόσκειται στην (ή στις) προεξοχή(ές) του (ή των) συλλέκτη(ών) εξατμίσεως. Δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή.

5.1.3.13. Βοηθητικό σύστημα ψύξεως

Ένα βοηθητικό σύστημα ψύξεως είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί αν είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες εντός των ορίων που προβλέπονται στα σημεία 5.1.3.9 έως 5.1.3.12.

5.1.4. Διεξαγωγή των δοκιμών

Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται για έναν επαρκή αριθμό γωνιακών ταχυτήτων για να ορισθεί πλήρως η καμπύλη ισχύος με πλήρες φορτίο μεταξύ της μικρότερης και της μεγαλύτερης ταχύτητος που υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή. Αυτή η περιοχή τιμών των ταχυτήτων πρέπει να περιλαμβάνει τη γωνιακή ταχύτητα για την οποία ο κινητήρας δίνει τη μεγίστη ισχύ του. Για κάθε ταχύτητα, λαμβάνεται ο μέσος όρος δύο σταθεροποιημένων μετρήσεων.

5.1.5. Μέτρηση του δείκτη καπνού

Στην περίπτωση των κινητήρων ντήζελ, πρέπει να ελεγχθεί κατά τη διάρκεια της δοκιμής ότι τα καυσαέρια πληρούν τους όρους που προδιαγράφονται στο παράρτημα VI της οδηγίας 72/306/ΕΟΚ.

5.2. Διορθωτικοί συντελεστές

5.2.1. Ορισμός

Ο διορθωτικός συντελεστής είναι ο συντελεστής Κ με τον οποίο η παρατηρούμενη ισχύς πρέπει να πολλαπλασιασθεί για τον προσδιορισμό της ισχύος ενός κινητήρα η οποία ανάγεται στις ατμοσφαιρικές συνθήκες αναφοράς που εξειδικεύονται στο σημείο 5.2.2.

5.2.2. Ατμοσφαιρικές συνθήκες αναφοράς

5.2.2.1. Θερμοκρασία: 25oC.

5.2.2.2. Ξηρά πίεση (ξπ): 990 mbar.

5.2.3. Συνθήκες που πρέπει να πληρούνται στο εργαστήριο

Για να θεωρηθεί αποδεκτή μία δοκιμή, ο διορθωτικός συντελεστής Κ πρέπει να έχει τέτοιες τιμές ώστε να ισχύει η σχέση 0,96 Κ 1,06.

5.2.4. Προσδιορισμός των διορθωτικών συντελεστών

5.2.4.1. Περίπτωση των κινητήρων επιβαλλόμενης αναφλέξεως (με εξαερίωση ή με έγχυση) - συντελεστής Ka.

Ο διορθωτικός συντελεστής λαμβάνεται χρησιμοποιώντας την ακόλουθη σχέση:

Ka = () . ()0,5

όπου

Τ = είναι η απόλυτη θερμοκρασία σε Κ του αέρος που αναρροφάται από τον κινητήρα-

ξπ = είναι η ξηρά ατμοσφαιρική πίεση, σε mbar, δηλαδή η ολική βαρομετρική πίεση μείον την πίεση των υδρατμών.

5.2.4.2. Περίπτωση των κινητήρων ντήζελ - συντελεστής Kd

5.2.4.2.1. Τετράχρονοι κινητήρες ντήζελ, μη υπερτροφοδοτούμενοι, και δίχρονοι κινητήρες ντήζελ.

Ο διορθωτικός συντελεστής λαμβάνεται από την ακόλουθη σχέση:

Kd = () . ()0,7

όπου

Τ = είναι η απόλυτη θερμοκρασία σε Κ του αέρος που αναρροφάται από τον κινητήρα-

ξπ = είναι η ξηρά ατμοσφαιρική πίεση σε mbar.

5.2.4.2.2. Τετράχρονοι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες ντήζελ

5.2.4.2.2.1. Στροβιλοσυμπιεστής κινούμενος από τα καυσαέρια

Καμμία διόρθωση δεν επιφέρεται στην ισχύ. Πάντως, όταν η πυκνότης του περιβάλλοντος αέρος διαφέρει πλέον των 5% από την πυκνότητα του αέρος στις συνθήκες αναφοράς (25oC και 1000 mbar), οι συνθήκες αναφοράς πρέπει να αναφέρονται στην έκθεση δοκιμής.

5.2.4.2.2.2. Συμπιεστής μηχανικής κινήσεως

5.2.4.2.2.2.1. Ο λόγος r ορίζεται από την κατωτέρω σχέση:

r=

D = είναι η παροχή καυσίμου, σε mm3 ανά κύκλο του κινητήρα,

V = είναι ο κυλινδρισμός του κινητήρα, σε λίτρα,

P1 = είναι η πίεση του περιβάλλοντος,

P2 = είναι η πίεση του συλλέκτη εισαγωγής του κινητήρα,

T1 = είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, σε Κ (σύμφωνα με τον ορισμό του σημείου 5.1.3.3.)

T2 = είναι η θερμοκρασία στο συλλέκτη εισαγωγής του κινητήρα, σε Κ.

5.2.4.2.2.2.2. Ο διορθωτικός συντελεστής για τους συμπιεστές μηχανικής κινήσεως είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται για τους μη υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες αν το r είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 50 και είναι ίσος με 1 αν το r είναι μικρότερο των 50 mm3/λίτρο.

5.3. Πρακτικό δοκιμής

Το πρακτικό δοκιμής πρέπει να αναφέρει τα αποτελέσματα και όλους τους υπολογισμούς που είναι αναγκαίοι για να ληφθεί η καθαρή ισχύς που αναφέρεται στο παράρτημα II, όπως επίσης και τα χαρακτηριστικά του κινητήρα που αναφέρονται στα συμπληρωματικά παραρτήματα 1 ή 2 του παρόντος παραρτήματος.

5.4. Τροποποίηση του τύπου του κινητήρα

Κάθε τροποποίηση του κινητήρα, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στα συμπληρωματικά παραρτήματα 1 ή 2, πρέπει να γνωστοποιείται στην αρμόδια διοικητική αρχή. Αυτή η διοικητική αρχή δύναται τότε.

5.4.1. είτε να θεωρήσει ότι οι επελθούσες τροποποιήσεις δεν ενέχουν τον κίνδυνο να επηρεάσουν αισθητά την ισχύ του κινητήρα,

5.4.2. είτε να ζητήσει ένα νέο προσδιορισμό της ισχύος του κινητήρα με την πραγματοποίηση των δοκιμών που κρίνει αναγκαίες.

6. ΑΝΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

6.1. Η καθαρή ισχύς του κινητήρα, όπως θα έχει προσδιορισθεί από την τεχνική υπηρεσία, είναι δυνατόν να διαφέρει κατά +- 2% από την καθαρή ισχύ που εξειδικεύεται από τον κατασκευαστή, με ανοχή 1,5% για το ρυθμό λειτουργίας κινητήρα.

6.2. Η καθαρή ισχύς ενός κινητήρα κατά τη διάρκεια μίας δοκιμής συμφωνίας της παραγωγής είναι δυνατόν να διαφέρει κατά +- 5% της καθαρής ισχύος που προσδιορίζεται κατά τη δοκιμή επικυρώσεως του τύπου.

Συμπληρωματικό παράρτημα 1 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ (13) (Κινητήρες ντήζελ) 1. Περιγραφή του κινητήρα

1.1. Σήμα:........

1.2. Τύπος:.......

1.3. Κύκλος: τετράχρονος/δίχρονος(14)

1.4. Διάμετρος κυλίνδρου:......... mm

1.5. Διαδρομή εμβόλου:......... mm

1.6. Αριθμός και διάταξη των κυλίνδρων, και σειρά αναφλέξεως:.........

1.7. Κυλινδρισμός............... cm3

1.8. Ογκομετρικός λόγος συμπιέσεως(15):

1.9. Σχέδια του θαλάμου καύσεως και της ανωτέρας πλευράς του εμβόλου:......

1.10. Ελαχίστη διατομή των χοανών εισαγωγής και εξατμίσεως:.....

1.11. Σύστημα ψύξεως

1.11.1. Δι' υγρού

Φύση του υγρού:.............

Αντλίες κυκλοφορίας: με/χωρίς(14)

Χαρακτηριστικά ή σήμα(τα) και τύπος(οι):.........

Λόγος έλξεως:...............

Θερμοστάτης: ρύθμιση:..............

Ψυγείο: σχέδιο(α) ή σήμα(τα) και τύπος(οι):.............

Βαλβίδα υπερπιέσεως: πίεση ρυθμίσεως:............

Ανεμιστήρας: χαρακτηριστικά ή σήμα(τα) και τύπος(οι):.........

............

Σύστημα χειρισμού:.................

Λόγος έλξεως:............

Βαλβίδα ψύξεως του ανεμιστήρα:...........

1.11.2. Δι' αέρος

Πτερωτή: χαρακτηριστικά ή σήμα(τα) και τύπος(οι):..........

................

Λόγος έλξεως:..........

Αερόγραμμο κάλυμμα σειράς:........

Σύστημα ρυθμίσεως της θερμοκρασίας: με/χωρίς(14). Σύντομη περιγραφή:..............

................

1.11.3. Θερμοκρασίες δεκτές από τον κατασκευαστή

1.11.3.1. Ψύξη δι' υγρού: μεγίστη θερμοκρασία στην έξοδο του κινητήρα:......

1.11.3.2. Ψύξη δι' αέρος: Σημείο αναφοράς:............

Μεγίστη θερμοκρασία στο σημείο αναφοράς:..............

1.11.3.3. Μεγίστη θερμοκρασία στην έξοδο του ενδιαμέσου εναλλάκτη στην εισαγωγή(14):.............

.............

1.11.3.4. Μεγίστη θερμοκρασία στην εξάτμιση στο σημείο που υποδεικνύεται στο σημείο 5.1.3.12:.............

1.11.3.5. Θερμοκρασία της καύσιμης ύλης: ελαχ.........

μεγ...........

1.11.3.6. Θερμοκρασία του λιπαντικού: ελαχ..........

μεγ.........

1.12. Υπερτροφοδότηση:με/χωρίς(14). Περιγραφή του συστήματος:........

.............

1.13. Σύστημα εισαγωγής

Συλλέκτης εισαγωγής: .................. Περιγραφή:...............

................

Φίλτρο αέρος:................ Σήμα:...........

Τύπος:.........

Σιγαστήρας εισαγωγής:............... Σήμα:..............

Τύπος:.............

2. Πρόσθετες αντικαπνικές διατάξεις (αν υπάρχουν και αν δεν περιλαμβάνονται σ' ένα άλλο εδάφιο)

Περιγραφή και σχήματα:............

3. Τροφοδότηση

3.1. Περιγραφή και σχήματα των αυλών εισαγωγής και των εξαρτημάτων τους (διάταξη αναθερμάνσεως, σιγαστήρας εισαγωγής κλπ.):............

...............

3.2. Τροφοδότηση με καύσιμα

3.2.1. Αντλία τροφοδοτήσεως

Πίεση(16):........... ή χαρακτηριστικό διάγραμμα(16):........

3.2.2. Διάταξη εγχύσεως:.........

3.2.2.1. Αντλία

3.2.2.1.1. Σήμα(τα):..........

3.2.2.1.2. Τύπος(οι):...........

3.2.2.1.3. Παροχή: ... mm3 κάθε φορά στις ... στροφές/λεπτό της αντλίας(16) στην πλήρη έγχυση του χαρακτηριστικού διαγράμματος(16) (14)...........

3.2.2.1.4. Προπορεία στην έγχυση(16):.....

3.2.2.1.4.1. Καμπύλη προπορείας στην έγχυση:............

3.2.2.1.4.2. Χρονισμός:...........

3.2.2.2. Σωλήνωση εγχύσεως

3.2.2.2.1. Μήκος:...........

3.2.2.2.2. Εσωτερική διάμετρος:......

3.2.2.3. Εγχυτήρας(ες)

3.2.2.3.1. Σήμα(τα):............

3.2.2.3.2. Τύπος(οι):........

3.2.2.3.3. Πίεση ανοίγματος ... bar(16)

ή χαρακτηριστικό διάγραμμα(16) (14)

3.2.2.4. Ρυθμιστής

3.2.2.4.1. Σήμα(τα):.........

3.2.2.4.2. Τύπος(οι):........

3.2.2.4.3. Ταχύτης ενάρξεως διακοπής με πλήρες φορτίου:...... στροφές/λεπτό

3.2.2.4.4. Μεγίστη ταχύτης άνευ φορτίου:.......... στροφές/λεπτό

3.2.2.4.5. Ταχύτης στο ρελαντί:.............. στροφές/λεπτό

3.3. Σύστημα εκκινήσεως εν ψυχρώ

3.3.1. Σήμα(τα):..........

3.3.2. Τύπος(οι):.................

3.3.3. Περιγραφή:..........

4. Ρύθμιση διανομής ή ισοδύναμα δεδομένα

44.1. Μέγιστα ύψη μετακινήσεως των βαλβίδων, γωνίες ανοίγματος και κλεισίματος ή ενδείξεις που αφορούν τα άλλα δυνατά συστήματα διανομής, σε σχέση προς τα άνω νεκρά σημεία.............

4.2. Διάκενα αναφοράς και/ή ρυθμίσεως(17)

5. Διάταξη εξατμίσεως:

5.1. Περιγραφή του συλλέκτη εξατμίσεως...........

55.2. Περιγραφή των άλλων τμημάτων του συστήματος εξατμίσεως αν η δοκιμή πραγματοποιείται με το πλήρες σύστημα εξατμίσεως που προβλέπεται από τον κατασκευαστή ή η ένδειξη της μεγίστης αντιπιέσεως που προβλέπεται από τον κατασκευαστή στο ρυθμό λειτουργίας μεγίστης ισχύος(17)............

6. Σύστημα λιπάνσεως

6.1. Περιγραφή του συστήματος

6.1.1. Θέση δεξαμενής λιπαντικού:...........

6.1.2. Τρόπος τροφοδοτήσεως με λιπαντικό (αντλία, έγχυση εντός του συστήματος εισαγωγής, μίγμα με καύσιμο κλπ.):.................

6.2. Αντλία(17)

6.2.1. Σήμα:.........

6.2.2. Τύπος:...........

6.3. Μίγμα με καύσιμο(17)

6.3.1. Ποσοστό επί %

6.4. Σύστημα ψύξεως ελαίου: με/χωρίς(17)

6.4.1. Σχέδιο(α) ή σήμα(τα) και τύπος(οι):.........

7. Ηλεκτρικός εξοπλισμός

Γεννήτρια/Εναλλάκτης(17): Χαρακτηριστικά ή σήμα(τα) και τύπος(οι):................

8. Άλλα βοηθητικά εξαρτήματα που κινούνται από τον κινητήρα (απαρίθμηση και σύντομη περιγραφή αν είναι αναγκαίο):..........

.............

Συμπληρωματικό παράρτημα 2 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ (18) (Κινητήρες επιβαλλομένης αναφλέξεως) 1. Περιγραφή του κινητήρα

1.1. Σήμα:...........

1.2. Τύπος:.........

1.3. Κύκλος: τετράχρονος/δίχρονος(14)

1.4. Διάμετρος κυλίνδρου:............ mm

1.5. Διαδρομή εμβόλου:...... mm

1.6. Αριθμός και διάταξη των κυλίνδρων, και σειρά αναφλέξεως:.......

1.7. Κυλινδρισμός:........cm3

1.8. Ογκομετρικός λόγος συμπιέσεως(19):...........

1.9. Σχέδια του θαλάμου καύσεως και της ανωτέρας πλευράς του εμβόλου:....

1.10. Ελαχίστη διατομή των χοανών εισαγωγής και εξατμίσεως:......

1.11. Σύστημα ψύξεως:

1.11.1. Δι' υγρού

Φύση του υγρού:............

Αντλίες κυκλοφορίας: με/χωρίς(14)

Χαρακτηριστικά ή σήμα(τα) και τύπος(οι):........

Λόγος έλξεως:........

Θερμοστάτης: ρύθμιση:........

Ψυγείο: σχέδιο(α) ή σήμα(τα) και τύπος(οι):.....

Βαλβίδα υπερπιέσεως: πίεση ρυθμίσεως:........

Ανεμιστήρας: χαρακτηριστικά ή σήμα(τα) και τύπος(οι):........

Σύστημα χειρισμού:........

........

Λόγος έλξεως:.............

Βαλβίδα ψύξεως του ανεμιστήρα:........

1.11.2. Δι' αέρος

Πτερωτή: χαρακτηριστικά ή σήμα(τα) και τύπος(οι):......

..........

Λόγος έλξεως:.......

Αερόγραμμο κάλυμμα σειράς:..........

Σύστημα ρυθμίσεως της θερμοκρασίας: με/χωρίς(20). Σύντομη περιγραφή:...

1.11.3. Θερμοκρασίες δεκτές από τον κατασκευαστή

1.11.3.1. Ψύξη δι' υγρού: μεγίστη θερμοκρασία στην έξοδο του κινητήρα:......

1.11.3.2. Ψύξη δι' αέρος: σημείο αναφοράς:......

μεγίστη θερμοκρασία στο σημείο αναφοράς:.....

1.11.3.3. Μεγίστη θερμοκρασία στην έξοδο του ενδιάμεσου εναλλάκτη στην εισαγωγή:........

1.11.3.4. Μεγίστη θερμοκρασία στην εξάτμιση στο σημείο που υποδεικνύεται στο σημείο 5.1.3.12:........

1.11.3.5. Θερμοκρασία της καύσιμης ύλης: ελαχ.:....

μεγ.:......

1.11.3.6. Θερμοκρασία του λιπαντικού: ελαχ.:........

μεγ.:........

1.12. Υπερτροφοδότηση: με/χωρίς(20). Περιγραφή του συστήματος:.......

.........

1.13. Σύστημα εισαγωγής

Συλλέκτης εισαγωγής:........ Περιγραφή:.......

............

Φίλτρο αέρος:..... Σήμα:...... Τύπος:.......

Σιγαστήρας εισαγωγής:....... Σήμα:........ Τύπος:........

2. Πρόσθετες διατάξεις κατά της μολύνσεως του αέρος (αν υπάρχουν και δεν περιλαμβάνονται σε ένα άλλο εδάφιο)

Περιγραφή και σχήματα:...........

3. Συστήματα τροφοδοτήσεως

3.1. Περιγραφή και σχήματα των αυλών εισαγωγής και των εξαρτημάτων τους (εξάρτημα αποσβέσεως κρούσεως "dash-pot", διάταξη αναθερμάνσεως, πρόσθετες λήψεις αέρος, κλπ.):

........

3.2. Τροφοδότηση με καύσιμα

3.2.1. με εξαεριωτήρα(ες)(20):.... Αριθμός:.....

3.2.1.1. Σήμα:.......

3.2.1.2. Τύπος:........

3.2.1.3. Ρυθμίσεις

3.2.1.3.1. Αναβρυτήρες:......

"" ID="1">3.2.1.3.1. Ακροφύσια:........> ID="2" ASSV="3" ACCV="3.1.2">ή> ID="3" ASSV="1" ACCV="1.3.2">Καμπύλη παροχής καυσίμου συναρτήσει της παροχής αέρος και ένδειξη των οριακών ρυθμίσεων για την τήρηση της καμπύλης(21)"> ID="1">3.2.1.3.3. Στάθμη δοχείου καυσίμου εξαεριωτήρα:......"> ID="1">3.2.1.3.4. Βάρος του πλωτήρα:...."">

3.2.1.3.5. Βελονωτή βαλβίδα:.....

3.2.1.4. Χειροκίνητος/αυτόματος(16),

εκκινητήρας. Ρύθμιση κλεισίματος(22):......

3.2.1.5. Αντλία τροφοδοτήσεως

Πίεση(22):.... ή χαρακτηριστικό διάγραμμα(16):........

3.2.2. Διάταξη εγχύσεως

3.2.2.1. Σήμα(τα):.....

3.2.2.2. Τύπος(οι):....

3.2.2.3. Γενική περιγραφή:.

3.2.2.4. Ρύθμιση....bar(16) (22)

ή χαρακτηριστικό διάγραμμα(16) (22).............

4. Ρύθμιση διανομής ή ισοδύναμα δεδομένα

4.1. Μέγιστα ύψη μετακινήσεως των βαλβίδων, γωνίες ανοίγματος και κλεισίματος, ή ενδείξεις που αφορούν τα άλλα δυνατά συστήματα διανομής, σε σχέση προς τα άνω νεκρά σημεία....

.......

4.2. Διάκενα αναφοράς και/ή ρυθμίσεως(16)

5. Ανάφλεξη

5.1. Τύπος διατάξεως αναφλέξεως

5.1.1. Σήμα:....

5.1.2. Τύπος:....

5.1.3. Καμπύλη προπορείας στην ανάφλεξη(22):.......

5.1.4. Χρονισμός(22):.........

5.1.5. Διάκενο των επαφών(16) (22) και γωνία κλεισίματος (dwell)(16):.....

6. Σύστημα εξατμίσεως

Περιγραφή και σχήματα:..........

7. Σύστημα λιπάνσεως

7.1. Περιγραφή του συστήματος

7.1.1. Θέση της δεξαμενής λιπαντικού:.......

7.1.2. Τρόπος τροφοδοτήσεως με λιπαντικό (αντλία, έγχυση εντός του συστήματος εισαγωγής, μίγμα με καύσιμο κλπ.)............

7.2. Αντλία(17)

7.2.1. Σήμα:.....

7.2.2. Τύπος:...

7.3. Μίγμα με καύσιμο(17)

7.3.1. Ποσοστό επί %:........

7.4. Σύστημα ψύξεως ελαίου: με/χωρίς(17)

7.4.1. Σχέδιο(α) ή σήμα(τα) και τύπος(οι):......

8. Ηλεκτρικός εξοπλισμός

Γεννήτρια/εναλλάκτης(17):

χαρακτηριστικά ή σήμα(τα) και τύπος(οι):........

..........

9. Άλλα βοηθητικά εξαρτήματα που κινούνται από τον κινητήρα

(Απαρίθμηση και σύντομη περιγραφή αν είναι αναγκαίο):.......

10. Πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν τις συνθήκες δοκιμών

10.1. Σπινθηριστές

10.1.1. Σήμα:.......

10.1.2. Τύπος:....

10.1.3. Απόσταση των ηλεκτροδίων:.......

10.2. Πολλαπλασιαστής

10.2.1. Σήμα:.......

10.2.2. Τύπος:......

10.3. Πυκνωτής αναφλέξεως

10.3.1. Σήμα:......

10.3.2. Τύπος:.....

10.4. Αντιπαρασιτικός εξοπλισμός

10.4.1. Σήμα:.....

10.4.2. Τύπος:......

(1) Τα πλήρη συστήματα εξατμίσεως και εισαγωγής που προβλέπονται για το όχημα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όταν υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσουν αισθητά την ισχύ του κινητήρα (δίχρονος κινητήρας, κινητήρες επιβαλλομένης αναφλέξεως κλπ.) ή όταν ο κατασκευαστής το ζητά. Σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις, πρέπει μόνον να εξακριβώνεται κατά τη δοκιμή ότι η αντιπίεση στην έξοδο του συλλέκτη εξατμίσεως δεν διαφέρει πλέον των 10 mbar από τη μεγίστη αντιπίεση που προβλέπεται από τον κατασκευαστή και ότι η πίεση στο συλλέκτη εισαγωγής δεν διαφέρει πλέον του 1 mbar από την οριακή τομή που εξειδικεύεται από τον κατασκευαστή για ένα καθαρό φίλτρο αέρος. Οι συνθήκες αυτές είναι δυνατόν επίσης να αναπαραχθούν με τη βοήθεια του εξοπλισμού του πάγκου δοκιμής.

Όταν το πλήρες σύστημα εξατμίσεως χρησιμοποιείται στο εργαστήριο δοκιμών, το σύστημα απομακρύνσεως των καυσαερίων δεν πρέπει, ενώ λειτουργεί ο κινητήρας, να δημιουργήσει εντός του αγωγού απομακρύνσεως, στο σημείο στο οποίο αυτός ενώνεται με το σύστημα εξατμίσεως του οχήματος, μία πίεση που διαφέρει από την ατμοσφαιρική πλέον των 10 mbar, εκτός αν ο κατασκευαστής δέχεται, πριν από τη δοκιμή, μία αντιπίεση μεγαλύτερη.

(2) Αν υπάρχει ενσωματωμένο στον κινητήρα ένα διάφραγμα καθυστερήσεως εξατμίσεως, το πτερύγιο του διαφράγματος καθυστερήσεως πρέπει να έχει στερεωθεί στη θέση πλήρους ανοίγματος.

(3) Η πίεση τροφοδοτήσεως σε καύσιμη ύλη είναι δυνατόν να ρυθμισθεί, αν είναι αναγκαίο, ώστε να αναπαραχθούν οι πιέσεις που υφίστανται στην εξεταζόμενη εφαρμογή (ιδίως όταν χρησιμοποιείται ένα σύστημα επιστροφής καυσίμων).

(4) Το πτερύγιο εισαγωγής αέρος είναι το πτερύγιο χειρισμού του ρυθμιστού αέρος της αντλίας εγχύσεως. Ο ρυθμιστής ή το σύστημα εγχύσεως είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν άλλες διατάξεις που δύνανται να επηρεάσουν την ποσότητα των εγχυνομένων καυσίμων.

(6) Το ψυγείο, ο ανεμιστήρας, η βαλβίδα ψύξεως του ανεμιστήρα, η αντλία ύδατος και ο θερμοστάτης πρέπει να έχουν μεταξύ τους την ίδια σχετική θέση που έχουν και επί του οχήματος. Η κυκλοφορία του υγρού ψύξεως πρέπει να δημιουργείται αποκλειστικά από την αντλία ύδατος του κινητήρα. Η ψύξη του υγρού είναι δυνατόν να γίνεται είτε από το ψυγείο του κινητήρα, είτε από ένα εξωτερικό κύκλωμα, αρκεί μόνο η απώλεια φορτίου του κυκλώματος αυτού και η πίεση στην είσοδο της αντλίας να παραμένουν πρακτικά ίσες με αυτές του συστήματος ψύξεως του κινητήρα. Το διάφραγμα του ψυγείου, αν υπάρχει, πρέπει να είναι ανοικτό.

Στην περίπτωση που, για λόγους ευκολίας, το ψυγείο, ο ανεμιστήρας και η βαλβίδα ψύξεως του ανεμιστήρα δεν είναι δυνατόν να συναρμολογηθούν στον κινητήρα, η ισχύς που απορροφάται από τον ανεμιστήρα που έχει συναρμολογηθεί χωριστά στη σωστή θέση σχετικά προς το ψυγείο και προς τη βαλβίδα ψύξεως (αν αυτή υπάρχει) πρέπει να προσδιορισθεί στις γωνιακές ταχύτητες που αντιστοιχούν στους ρυθμούς περιστροφής του κινητήρα οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά τη μέτρηση της ισχύος του κινητήρα, είτε με υπολογισμό εκ των χαρακτηριστικών τύπων, είτε με πρακτικές δοκιμές. Η ισχύς αυτή, αναγομένη στις κανονικές ατμοσφαιρικές συνθήκες που ορίζονται στο σημείο 5.2.2, πρέπει να αφαιρεθεί από τη διορθωμένη ισχύ.

(5) Στην περίπτωση ενός ανεμιστήρα ή μίας πτερωτής που είναι δυνατόν να αποσυναρμολογηθούν, η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί με τον ανεμιστήρα (ή την πτερωτή) συναρμολογημένο(η).

(7) Ο θερμοστάτης είναι δυνατόν να στερεωθεί στη θέση πλήρους ανοίγματος.

(8) Ελάχιστη παροχή της γεννήτριας: η γεννήτρια πρέπει να παρέχει το ρεύμα που είναι απολύτως αναγκαίο για την τροφοδότηση των απαραιτήτων για τη λειτουργία του κινητήρα βοηθητικών εξαρτημάτων (στα οποία συμπεριλαμβάνονεται ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας ψύξεως). Αν είναι αναγκαίο να συνδεθεί ένας συσσωρευτής, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας συσσωρευτής σε καλή κατάσταση πλήρως φορτισμένος.

(9) Η θερμοκρασία του αέρος στο συλλέκτη εισαγωγής δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής, αν αυτή εξειδικεύεται.

Ψύξη του αέρος υπερτροφοδοτήσεως:

Η ψύξη του αέρος υπερτροφοδοτήσεως είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται είτε δια της ψύξεως εισαγωγής του κινητήρα, είτε δι' ενός εξωτερικού συστήματος ψύξεως, υπό τον όρο ότι η πίεση και η θερμοκρασία του αέρος στην έξοδο του ψύκτη είναι οι ίδιες με αυτές του αρχικού συστήματος που προβλέπεται από τον κατασκευαστή του κινητήρα.(10) ΕΕ αριθ. Ν 190 της 20.8.1972, σ. 1.

(11) ΕΕ αριθ. Ν 76 της 6.4.1970, σ. 1.

(12) ΕΕ αριθ. Ν 223 της 14.8.1978, σ. 48.

(13) Για τους μη συμβατικούς κινητήρες ή συστήματα, ο κατασκευαστής θα δώσει τα δεδομένα που είναι ισοδύναμα προς αυτά που αναφέρονται κατωτέρω. (14) Διαγράψατε την περιττή ένδειξη.

(15) Αναφέρατε την ανοχή.

(16) Αναφέρατε την ανοχή.

(17) Διαγράψατε την περιττή ένδειξη.

(18) Για τους μη συμβατικούς κινητήρες ή συστήματα, ο κατασκευαστής θα δώσει τα δεδομένα που είναι ισοδύναμα προς αυτά που αναφέρονται κατωτέρω. (19) Αναφέρατε την ανοχή.

(20) Διαγράψατε την περιττή ένδειξη.

(21) Αναφέρατε την ανοχή.(22) Αναφέρατε την ανοχή.

(17) Διαγράψατε την περιττή ένδειξη.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Ένδειξη της διοικήσεως

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ ΕΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

(Άρθρο 4 παράγραφος 2 και άρθρο 10 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών Μελών των αναφερομένων στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους)

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

1. Βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του κινητήρα:.....

2. Τύπος και αριθμός αναγνωρίσεως του κινητήρα:.....

3. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστή:.....

4. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του τυχόν εντολοδόχου του κατασκευαστή:

........

5. Συνθήκες δοκιμών

5.1. Πιέσεις που μετρούνται στη μεγίστη ισχύ

5.1.1. βαρομετρική:..........mbar

5.1.2. στην εξάτμιση:........mbar

5.1.3. Υποπίεση στην εισαγωγή: mbar στο σύστημα εξαγωγής του κινητήρα

5.2. Θερμοκρασίες που μετρούνται στη μεγίστη ισχύ του κινητήρα:

5.2.1. του αέρος εισαγωγής:..... oC

5.2.2. στην έξοδο του ενδιαμέσου εναλλάκτη στην εισαγωγή:.... oC(1)

5.2.3. του υγρού ψύξεως:

5.2.3.1. στην έξοδο του υγρού ψύξεως του κινητήρα:.... oC(1)

5.2.3.2. στο σημείο αναφοράς στην περίπτωση ψύξεως δι' αέρος:.... oC(1)

5.2.4. του ελαίου: oC (αναφέρατε το σημείο μετρήσεως)

5.2.5. της καύσιμης ύλης

5.2.5.1. στην είσοδο του εξαεριωτήρα/της αντλίας εγχύσεως(1):........ oC

5.2.5.2. στη διάταξη μετρήσεως της καταναλώσεως καυσίμων:....... oC

5.2.6. της εξατμίσεως, μετρουμένη στο σημείο που πρόσκειται στην (ή στις) προεξοχή(ές) του (ή των) συλλέκτη(ών) εξατμίσεως:..... oC

5.3. Ταχύτης ρελαντί:..... στροφές/λεπτό

5.4. Χαρακτηριστικά του δυναμομέτρου

5.4.1. Σήμα:.......

5.4.2. Τύπος:........

5.5. Χαρακτηριστικά του νεφελομέτρου

5.5.1. Σήμα:.......

5.5.2. Τύπος:..........

5.6. Καύσιμη ύλη

5.6.1. Για κινητήρες επιβαλλομένης αναφλέξεως με υγρά καύσιμα:

5.6.1.1. Σήμα:....

5.6.1.2. Εξειδίκευση:.......

5.6.1.3. Αντικρουστικό πρόσθετο (μόλυβδος κλπ.)

5.6.1.3.2. Περιεκτικότης, mg/l:.....

5.6.1.4. Δείκτης οκτανίου

5.6.1.4.1. IOR:......

5.6.1.4.2. IOMM:........

5.6.1.5. Πυκνότης:... στους 15oC....... στους 4oC......

5.6.1.6. Θερμαντική ικανότης:..... kJ/kg

5.6.2. Για κινητήρες επιβαλλομένης αναφλέξεως με αέρια καύσιμα

5.6.2.1. Σήμα:.......

5.6.2.2. Εξειδίκευση:.........

5.6.2.3. Πίεση αποθηκεύσεως:........

5.6.2.4. Πίεση χρησιμοποιήσεως:.......

5.6.3. Για κινητήρες ντήζελ με αέρια καύσιμα

5.6.3.1. Τρόπος τροφοδοτήσεως: αέριο:......

5.6.3.2. Εξειδίκευση του χρησιμοποιούμενου αερίου:.....

5.6.3.3. Αναλογία αεριελαίου (gasoil) - αερίου:.....

5.6.4. Για κινητήρες ντήζελ με υγρά καύσιμα

5.6.4.1. Σήμα:.....

5.6.4.2. Εξειδίκευση του χρησιμοποιούμενου καυσίμου:......

5.6.4.3. Δείκτης κετανίου:........

5.6.4.4. Πυκνότης:.... στους 15oC..... στους 4oC......

5.7. Λιπαντικό

5.7.1. Σήμα:...

5.7.2. Εξειδίκευση:.......

5.7.3. Ιξώδες: βαθμοί SAE:.......

6. Λεπτομερή αποτελέσματα των μετρήσεων

6.1. Επιδόσεις του κινητήρα

6.2. Δείκτης καπνού των καυσαερίων (να συμπληρωθεί μόνο στην περίπτωση των κινητήρων ντήζελ):

"" ID="1">1......> ID="2">......> ID="3">....> ID="4">......"> ID="1">2......> ID="2">......> ID="3">....> ID="4">......"> ID="1">3.......> ID="2">......> ID="3">....> ID="4">......"> ID="1">4......> ID="2">......> ID="3">....> ID="4">......"> ID="1">5.......> ID="2">......> ID="3">....> ID="4">......"> ID="1">6.......> ID="2">......> ID="3">....> ID="4">......">

6.3. Μεγίστη καθαρή ισχύς:....kW στις............στροφές/λεπτό(2)

6.4. Μέγιστο καθαρό ζεύγος:....Nm στις............στροφές/λεπτό(2)

7. Ο κινητήρας υποβλήθηκε για δοκιμές την:.........

8. Τεχνική υπηρεσία επιφορτισμένη με τις δοκιμές:.......

9. Ημερομηνία του πρακτικού που χορηγήθηκε από την υπηρεσία αυτή:......

10. Αριθμός του πρακτικού που χορηγήθηκε από την υπηρεσία αυτή:......

11. Τόπος:...........

12. Ημερομηνία:......

13. Υπογραφή:......

14. Επισυνάπτονται στην παρούσα γνωστοποίηση τα ακόλουθα στοιχεία:

ένα αντίγραφο του συμπληρωματικού παραρτήματος 1/2(1) κατάλληλα συμπληρωένο και που συνοδεύεται από τα σχήματα και τα έγγραφα που αντιστοιχούν στα διάφορα εδάφια όταν αυτά απαιτούνται.

(1) Διαγράψατε την περιττή ένδειξη.

(2) Η μεγίστη καθαρή ισχύς, το μέγιστο καθαρό ζεύγος και ο αντίστοιχος ρυθμός περιστροφής προσδιορίζονται εξετάζοντας, αν είναι σκόπιμο, την οριζοντία εφαπτομένη στην καμπύλη της καθαρής ισχύος/του καθαρού ζεύγους συναρτήσει του ρυθμού περιστροφής.