31978L0317

Οδηγία 78/317/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1977 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από τις υάλινες επιφάνειες των οχημάτων με κινητήρα

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 081 της 28/03/1978 σ. 0027 - 0048
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0082
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 7 σ. 0067
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0082
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0129
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0129


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Δεκεμβρίου 1977 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών που αφορούν τις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από τις υάλινες επιφάνειες των οχημάτων με κινητήρα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των εθνικών νομοθεσιών, τις οποίες πρέπει να πληρούν τα οχήματα με κινητήρα, αναφέρονται μεταξύ άλλων στην εξουδετέρωση της δρόσου και της πάχνης από τις υάλινες επιφάνειες των οχημάτων με κινητήρα-

ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και ως εκ τούτου είναι ανάγκη να υιοθετηθούν οι ίδιες προδιαγραφές από όλα τα Κράτη μέλη, είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των υφισταμένων ρυθμίσεων ιδίως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή, για κάθε τύπο οχήματος της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ, που ρυθμίζεται από την οδηγία 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών όσον αφορά στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους(3), όπως ετροποποιήθη από την οδηγια 78/315/ΕΟΚ(4)-

ότι είναι σκόπιμο να διαμορφωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές κατά τρόπο ώστε να επιδιώκουν τον αυτό σκοπό με εκείνον που επιδιώκεται δια των εργασιών επί του θέματος τούτου των πραγματοποιουμένων από την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ-

ότι οι προδιαγραφές αυτές εφαρμόζονται στα οχήματα με κινητήρα της κατηγορίας Μ1 της διεθνούς ταξινομήσεως των οχημάτων με κινητήρα που αναφέρονται στο παράρτημα I της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ-

ότι η προσέγγιση των εθνικών νομοθεσιών περί των οχημάτων, με κινητήρα περιλαμβάνει αναγνώριση μεταξύ των Κρατών μελών των διενεργηθέντων ελέγχων από κάθε ένα από αυτά με βάση τις κοινές προδιαγραφές,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Ως όχημα κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας, νοείται κάθε όχημα με κινητήρα της κατηγορίας Μ1, που προσδιορίζεται στο παράρτημα I της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, προοριζόμενο να κυκλοφορεί επί οδού, έχον τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και εκ κατασκευύς μεγίστη ταχύτητα, μεγαλύτερη των 25 km/h.

Άρθρο 2

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός οχήματος για λόγους που αφορούν στις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από τις υάλινες επιφάνειες αν αυτές πληρούν τις προδιαγραφές των παραρτημάτων I έως V.

Άρθρο 3

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν ή να απαγορεύουν την πώληση, την καταχώρηση στα μητρώα, τη θέση σε κυκλοφορία ή τη χρήση των οχημάτων για λόγους που αφορούν στις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από τις υάλινες επιφάνειες αν αυτές πληρούν τις προδιαγραφές των παραρτημάτων I έως V.

Άρθρο 4

Το Κράτος μέλος που προέβη στην έγκριση, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να ενημερούται επί πάσης τροποποιήσεως ενός των στοιχείων ή ενός των χαρακτηριστικών που αναφέρονται στο παράρτημα I σημείο 2.2. Οι αρμόδιες αρχές αυτού του Κράτους μέλους εκτιμούν αν πρέπει να προβούν επί του τύπου του τροποποιημένου οχήματος σε νέες δοκιμές πού συνοδεύονται από νέο πρακτικό. Στην περίπτωση πού προκύπτει από τις δοκιμές ότι οι προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας δεν ετηρήθησαν, δεν επιτρέπεται η τροποποίησή τους.

Άρθρο 5

Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή των προδιαγραφών των παραρτημάτων I έως VI στην τεχνική πρόοδο, θεσπίζονται σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 13 της οδηγίας, 70/156/ΕΟΚ.

Εν τούτοις, η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόζεται στις τροποποιήσεις οι οποίες προβλέπουν τηςν εισαγωγή προδιαγραφών περί των διατάξεων εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από τις υάλινες επιφάνειες, διαφόρων από αυτές του αλεξινέμου.

Άρθρο 6

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις διατάξεις πού είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός προθεσμίας δεκαοκτώ μηνών, από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη μεριμνούν για την κοινοποίηση στην Επιτροπή του κειμένου των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου πού υιοθετούν στον τομέα πού διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 7

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 21 Δεκεμβρίου 1977.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. CHABERT

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ Παράρτημα I: Πεδίο εφαρμογής, ορισμοί, αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ, έγκριση ΕΟΚ, εξειδικεύσεις, διαδικασία δοκιμής(5)()

Παράρτημα II: Διαδικασία πού πρέπει να ακολουθηθεί για τον προσδιορισμό του σημείου Η και της πραγματικής γωνίας κλίσεως του ερεισινώτου και για την εξακρίβωση της σχετικής θέσεως των σημείων R και H και του λόγου μεταξύ της προβλεπομένης γωνίας και της πραγματικής γωνίας κλίσεως του ερεισινώτου(5)()

Παράρτημα III: Μέθοδος προς προσδιορισμό των σχέσεων των διαστάσεων μεταξύ των αρχικών σημείων αναγνωρίσεως του οχήματος και του τρισδιαστάτου συστήματος αναφοράς(5)()

Παράρτημα IV: Διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον προσδιορισμό των ζωνών οράσεως επί των αλεξινέμων των οχημάτων της κατηγορίας Μ1 σε σχέση με τα σημεία V(5)()

Παράρτημα V: Λέβητας παραγωγής ατμού(5)()

Παράρτημα VI: Παράρτημα στο δελτίο εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου οχήματος, που αφορά στις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από το αλεξίνεμο.

(1) ΕΕ αριθ. Α 118 της 16.5.1977, σ. 33.

(2) EΕ αριθ. Α 114 της 11.5.1977, σ. 9.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 42 της 23.2.1970, σ. 1.

(4) ΕΕ αριθ. Ν 81 της 28.3.78, σ. 1.

(5)() Οι τεχνικές προδιαγραφές του παραρτήματος τούτου ανταποκρίνονται στις ανάλογες απαιτήσεις με εκείνες του σχεδίου κανονισμού της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ επί του θέματος. Τοιουτοτρόπως διετηρήθησαν οι υποδιαιρέσεις σε σημεία του εν λόγω κανονισμού. Αν ένα σημείο του σχεδίου κανονισμού δεν έχει αντίστοιχο στα παραρτήματα της οδηγίας, ο αριθμός του υποδεικνύεται για υπενθύμιση εντός παρενθέσεως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ 1. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1.1. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στο οπτικό πεδίο των οδηγών οχημάτων της κατηγορίας Μ1 που εκτείνεται σε γωνία 180o προς τα εμπρός.

1.1.1. Σκοπεί στην εξασφάλιση καλής ορατότητος σε ορισμένες συνθήκες, προσδιορίζουσα τις σχετικές προδιαγραφές για τις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από το αλεξίνεμο των οχημάτων της κατηγορίας Μ1.

1.2. Οι προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας, όπως έχουν συνταχθεί εφαρμόζονται στα οχήματα της κατηγορίας Μ1, στα οποία η θέση οδηγήσεως ευρίσκεται αριστερά. Στην περίπτωση οχημάτων της κατηγορίας Μ1 στα οποία η θεση οδηγήσεως ευρίσκεται δεξιά, οι προδιαγραφές αυτές εφαρμόζονται mutatis mutandis δι' αντιστροφής των προσδιοριζομένων κριτηρίων.

2. ΟΡΙΣΜΟΙ

(2.1.)

2.2. Τύπος οχήματος ως προς τις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από το αλεξίνεμο.

Ως "τύπος οχήματος ως προς τις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης από το αλεξίνεμο", νοούνται τα οχήματα με κινητήρα που δεν εμφανίζουν μεταξύ τους διαφορές στα κάτωθι βασικά στοιχεία:

2.2.1. τα σχήματα και τις εξωτερικές και εσωτερικές διαρρυθμίσεις οι οποίες δύνανται να επηρεάσουν την ορατότητα στη ζώνη που προσδιορίζεται στο σημείο 1-

2.2.2. το σχήμα, τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του αλεξινέμου, και την στερέωσή του-

2.2.3. τα χαρακτηριστικά των διατάξεων εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης-

2.2.4. τον αριθμό των θέσεων καθημένων.

2.3. Τριδιάστατο σύστημα αναφοράς

Ως "τρισδιάστατο σύστημα αναφοράς", νοείται ένα σύστημα αναφοράς το οποίο συνίσταται σε ένα διάμηκες κατακόρυφο επίπεδο Χ-Ζ, ένα οριζόντιο επίπεδο Χ-Υ και ένα εγκάρσιο κατακόρυφο επίπεδο Υ-Ζ (βλέπε παράρτημα III, εικόνα 2),και το οποίο χρησιμεύει για τον προσδιορισμό των σχετικών αποστάσεων μεταξύ της προβλεπομένης θέσεως των σημείων επί των επιπέδων και της πραγματικής θέσεως αυτών επί του οχήματος. Η μέθοδος με την οποία επιτρέπεται ο εντοπισμός του οχήματος εν σχέσει προς τα τρία επίπεδα φαίνεται στο παράρτημα III. Όλες οι συντεταγμένες που αναφέρονται στην αρχή συντεταγμένων στο έδαφος πρέπει να υπολογίζονται για όχημα έτοιμο προς κυκλοφορία, όπως ορίζεται στο σημείο 2.6 του παραρτήματος I της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, με επί πλέον έναν επιβάτη καθήμενο στο εμπρόσθιο κάθισμα, ο οποίος έχει μάζα 75 χγρ +-1 %.

2.3.1. Τα οχήματα που είναι εφοδιασμένα με ανάρτηση που επιτρέπει τη ρύθμιση της αποστάσεως από του εδάφους, δοκιμάζονται με τις κανονικές συνθήκες χρήσεως που εξειδικεύονται από τον κατασκευαστή.

2.4. Αρχικά σημεία αναγνωρίσεως

Ως "αρχικά σημεία αναγνωρίσεως" νοούνται οι οπές, επιφάνειες, σήματα και σημεία προσδιορισμού επί του αμαξώματος του οχήματος. Ο τύπος του χρησιμοποιουμένου σημείου αναγνωρίσεως στη θέση κάθε σημείου αναγνωρίσεως (σε συντεταγμένες Χ, Υ και Ζ του τρισδιαστάτου συστήματος αναφοράς), όπως καιη απόσταση τούτων σε σχέση με ένα θεωρητικό επίπεδο που αναπαριστά το έδαφος, πρέπει να προσδιορίζονται από τον κατασκευαστή. Τα σημεία αυτά αναγνωρίσεως δύνανται να είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση του αμαξώματος.

2.5. Γωνία κλίσεως του ερεισινώτου

(βλ. παράρτημα II).

2.6. Πραγματική γωνία κλίσεως του ερεισινώτου

(βλ. παράρτημα II).

2.7. Προβλεπομένη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου

(βλ. παράρτημα II).

2.8. Σημεία V

Ως "σημεία V", νοούνται τα σημεία των οποίων η θέση στο εσωτερικό του θαλάμου επιβατών προσδιορίζεται από τα διαμήκη κατακόρυφα επίπεδα τα οποία διέρχονται εκ των κέντρων των ακροτάτων προβλεπομένων θέσεων καθημένων επί της εμπροσθίας σειράς καθισμάτων και εν αναφορά προς το σημείο R και την προβλεπομένη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου, τα οποία χρησιμεύουν προς επαλήθευση της πιστότητος προς τις απαιτήσεις τις σχετικές με το οπτικό πεδίο (βλ. παράρτημα IV).

2.9. Σημείο R ή σημείο αναφοράς καθημένης θέσεως

(βλ. παράρτημα II).

2.10. Σημείο Η

(βλ. παράρτημα II)

2.11. Σημεία αναφοράς του αλεξινέμου

Ως "σημεία αναφοράς του αλεξινέμου", νοούνται τα σημεία τα οποία κείνται στην τομή μετά του αλεξινέμου των προς τα εμπρός ακτινοειδών εκτεινομένων γραμμών από των σημείων V μέχρι της εξωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου.

2.12. Διαφανής επιφάνεια ενός αλεξινέμου

Ως "διαφανής επιφάνεια ενός αλεξινέμου", νοείται το τμήμα αυτής της επιφανείας του οποίου ο συντελεστής φωτεινής μεταδόσεως, μετρούμενος καθέτως προς την επιφάνεια είναι τουλάχιστον 70%.

2.13. Εύρος οριζοντίου ρυθμίσεως του καθίσματος

Ως "εύρος οριζοντίου ρυθμίσεως του καθίσματος", νοείται η περιοχή που προβλέπεται από τον κατασκευαστή κανονικών θέσεων οδηγήσεως για τη ρύθμιση του καθίσματος του οδηγού κατά του άξονα Χ (βλ. σημείο 2.3.).

2.14. Συμπληρωματικό εύρος μετατοπίσεως του καθίσματος

Ως "συμπληρωματικό εύρος μετατοπίσεως του καθίσματος", νοείται η περιοχή που προβλέπεται από τον κατασκευαστή για τη μετατόπιση του καθίσματος κατα την κατεύθυνση του άξονα Χ (βλ. σημείο 2.3), πέραν του εύρους των κανονικών θέσεων οδηγήσεως το οποίο αναφέρεται στο σημείο 2.13, και η οποία χρησιμοποιείται κατά την μετατροπή των καθισμάτων σε κλίνες ή προς διευκόλυνση της εισόδου στο όχημα.

2.15. Διάταξη εξουδετερέσεως της πάχνης

Ως "διάταξη εξουδετερέσεως της πάχνης", νοείται η διάταξη η οποία προορίζεται για την τήξη της πάχνης ή του πάγου επί των επιφανειών του αλεξινέμου και την κατ' αυτό τον τρόπο αποκατάσταση της ορατότητος.

2.16. Εξουδετέρωση της πάχνης

Ως "εξουδετέρωση της πάχνης", νοείται η εξάλειψη του στρώματος πάχνης ή πάγου που καλύπτει τις επιφάνειες των υαλοπινάκων με την επενέργεια των διατάξεων εξουδετερώσεως της πάχνης και του υαλοκαθαριστήρος.

2.17. Ζώνη άνευ πάχνης

Ως "ζώνη άνευ πάχνης", νοείται η ζώνη των επιφανειών των υαλοπινάκων, που εμφανίζει επιφάνεια ξηρή ή κεκαλυμμένη από τετηγμένη πάχνη ή εν μέρει τετηγμένη (υγρά) δυναμένη να αφαιρεθεί εξωτερικώς δια του υαλοκαθαριστήρος, εξαιρουμένης της υπό ξηράς πάχνης καλυπτομένης ζώνης του αλεξινέμου.

2.18. Διάταξη εξουδετερώσεως της δρόσου

Ως "διάταξη εξουδετερώσεως της δρόσου", νοείται η διάταξη η οποία προορίζεται για την αφαίρεση στρώματος δρόσου επί της εσωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου και την κατ' αυτό τον τρόπο αποκατάσταση της ορατότητος.

2.19. Δρόσος

Ως "δρόσος", νοείται στρώμα συμπυκνωμένων ατμών επί της εσωτερικής πλευράς των επιφανειών των υαλοπινάκων.

2.20. Εξουδετέρωση της δρόσου

Ως "εξουδετέρωση της δρόσου", νοείται η εξάλειψη της δρόσου που καλύπτει τις επιφάνειες των υαλοπινάκων με την επενέργεια της διατάξεως εξουδετερώσεως της δρόσου.

3. ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ

3.1. Η αίτηση εγκρίσεως ενός τύπου οχήματος όσον αφορά τις διατάξεις εξουδετερώσεως δρόσου και πάχνης εκ του αλεξινέμου, πρέπει να υποβληθεί από τον κατασκευαστή του οχήματος ή τον εντολοδόχο του.

3.2. Πρέπει να συνοδεύεται από τα έγγραφα που αναφέρονται κατωτέρω σε τρία αντίτυπα, και με τις ακόλουθες πληροφορίες:

3.2.1. περιγραφή του οχήματος από πλευράς των κριτηρίων που αναφέρονται στο σημείο 2.2, συνοδευομένη από σχέδια με διαστάσεις και είτε από μία φωτογραφία, είτε από μία ανεπεταμένη άποψη του θαλάμου επιβατών. Οι αριθμοί και/ή τα σύμβολα που προσδιορίζουν τον τύπο του οχήματος, πρέπει να καθορίζονται επακριβώς,

3.2.2. επαρκώς λεπτομερείς πληροφορίες περί των βασικών σημείων αναγνωρίσεως, ούτως ώστε να καθίσταται δυνατός ο ταχύς προσδιορισμός και ο έλεγχος της θέσεως εκάστου τούτων σε σχέση με τα άλλα και με το σημείο R,

3.2.3. τεχνική περιγραφή των διατάξεων εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης, συνοδευόμενη από κατάλληλες πληροφορίες επαρκώς λεπτομερείς.

3.3. Ένα όχημα αντιπροσωπευτικό του τύπου του προς έγκριση οχήματος πρέπει να υποβληθεί στην επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως τεχνική υπηρεσία.

4. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ

(4.1.)

(4.2.)

4.3. Ένα δελτίο σύμφωνο με το υπόδειγμα που εμφαίνεται στο παράρτημα IV επισυνάπτεται στο δελτίο εγκρίσεως ΕΟΚ.

(4.4.)

(4.5.)

(4.6.)

(4.7.)

5. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

5.1. Εξουδετέρωση της πάχνης από το αλεξίνεμο

5.1.1. Κάθε όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια διάταξη που επιτρέπει την εξάλειψη της πάχνης ή του πάγου που καλύπτει τις επιφάνειες του αλεξινέμου. Η διάταξη εξουδετερώσεως της πάχνης πρέπει να είναι αρκετά αποτελεσματική ώστε να εξασφαλίζει ικανοποιητική ορατότητα δια μέσου του αλεξινέμου σε ψυχρό καιρό.

5.1.2. Η αποτελεσματικότητα της διατάξεως επαληθεύεται με περιοδικό έλεγχο, μετά τη θέση σε λειτουργία του κινητήρα, της καθαρισμένης από την πάχνη επιφανείας του αλεξινέμου, αφού προηγουμένως το όχημα τοποθετηθεί για ορισμένο χρόνο σε ψυχρό θάλαμο.

5.1.3. Η επαλήθευση των προδιαγραφών των σημείων 5.1.1. και 5.1.2. πραγματοποιείται κατά τη μέθοδο που εκτίθεται στο σημείο 6.1.

5.1.4. Πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

5.1.4.1. η ζώνη που προσδιορίζεται στο σημείο 2.2. του παραρτήματος IV (ζώνη Α) πρέπει να καθαρισθεί από την πάχνη σε ποσοστό 80% είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της περιόδου δοκιμής.

5.1.4.2. είκοσι πέντε λεπτά μετά την έναρξη της περιόδου δοκιμής, η καθαρισθείσα από την πάχνη ζώνη επί του αλεξινέμου, προς την πλευρά του επιβάτου πρέπει να είναι συγκριτικώς ίδια με εκείνη που προσδιορίζεται ειδικώς στο σημείο 5.1.4.1. για την πλευρά του οδηγού,

5.1.4.3. η ζώνη που προσδιορίζεται στο σημείο 2.3. του παράρτηματος IV (ζώνη Β) πρέπει να καθαρίζεται από την πάχνη κατά ποσοστό 95%, σαράντα λεπτά μετά την έναρξη της περιόδου δοκιμής.

(5.1.5.)

5.2. Εξουδετέρωση της δρόσου από το αλεξίνεμο

5.2.1. Κάθε όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια διάταξη δυνάμενη να εξαλείψει την δρόσο η οποία καλύπτει την εσωτερική υάλινη επιφάνεια του αλεξινέμου.

5.2.2. Η διάταξη εξουδετερώσεως της δρόσου πρέπει να είναι αρκετά αποτελεσματική ώστε να αποκαθιστά την ορατότητα δια μέσου του αλεξινέμου σε υγρό καιρό. Η αποτελεσματικότητά της εξακριβούται σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο 6.2.

5.2.3. Πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες συνθήκες:

5.2.3.1. η ζώνη που προσδιορίσθηκε στο σημείο 2.2. του παραρτήματος V (ζώνη Α) πρέπει να καθαρίζεται από την δρόσο σε ποσοστό 90% σε διάστημα δέκα λεπτών.

(5.2.3.2.)

5.2.3.3. Η ζώνη που προσδιορίσθηκε στο σημείο 2.3. του παραρτήματος IV (ζώνη Β) πρέπει να καθαρίζεται σε ποσοστό 80% σε διάστημα δέκα λεπτών.

6. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

6.1. Εξουδετέρωση της πάχνης από το αλεξίνεμο

6.1.1. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε μία από τις θερμοκρασίες που υποδεικνύονται κατωτέρω σύμφωνα με τις ενδείξεις του κατασκευαστού: 8 +- 2 oC ή 18 +- 3 oC.

6.1.2. Η δοκιμές πραγματοποιείται σε ψυχρό θάλαμο, αρκετά μεγάλο ώστε να χωρά ολόκληρο το όχημα και εξοπλισμένο κατά τοιούτο τρόπο ώστε να διατηρείται σε αυτόν μία από τις θερμοκρασίες που υποδεικνύονται στο σημειό 6.1.1. καθ' όλη την διάρκεια της δοκιμής και να κυκλοφορεί εντός αυτού κρύος αέρας. Ο ψυχρός θάλαμος διατηρείται εκ των προτέρων σε θερμοκρασία κατώτερη ή ίση προς την προδιαγραφείσα για τη δοκιμή επί 24 ωρών τουλάχιστον προ της περιόδου κατά την οποία το όχημα εκτίθεται στο ψύχος.

6.1.3. Μιά πλήρης απολίπανση των εσωτερικών ή εξωτερικών επιφανειών του αλεξινέμου πραγματοποείται προ της δοκιμής με μεθυλική αλκοόλη ή με ισοδύναμο προϊόν απολιπάνσεως. Μετά την αποξήρανση εναποτίθεται στρώμα διαλύματος αμμωνίας με αναλογία από 3% το ελάχιστο έως 10% το μέγιστο. Αφήνεται να στεγνώσει η επιφάνεια, κατόπιν σκουπίζεται με ένα στεγνό κομμάτι βαμβακερού υφάσματος.

6.1.4. Το όχημα, με σταματημένο τον κινητήρα, παραμένει τουλάχιστον 10 ώρες στη θερμοκρασία της δοκιμής.

6.1.4.1. Η περίοδος αυτή δύναται να ελαττωθεί αν διατίθενται όργανα για να εξακριβώσουν ότι οι θερμοκρασίες του υγρού ψύξεως του κινητήρα και του λιπαντικού σταθεροποιούνται στη θερμοκρασία δοκιμής.

6.1.5. Μετά την προδιαγραφομένη στο σημείο 6.1.4. περίοδο παραμονής, ομοιόμορφο στρώμα πάγου αναλογίας 0,044 γρ/εmu 2 εναποτίθεται σε όλη την εξωτερική επιφάνεια του αλεξινέμου με τη βοήθεια ενός "πιστολέτου" ύδατος που λειτουργεί υπό πίεση 3,5 +-0,2 bar.

6.1.5.1. Το ακροφύσιο του πιστολέτου, ρυθμισμένο ώστε να επιτυγχάνεται ο πιο εκτεταμένος και ισχυρός πίδακας, κρατείται καθέτως στην υάλινη επιφάνεια, σε απόσταση 200 έως 250 mumu από αυτήν, και διευθύνεται με τρόπο ώστε να σχηματίζει ομοιόμορφο στρώμα πάγου από την μία ως την άλλη πλευρά του αλεξινέμου.

6.1.5.1.1. Για να αναπληρούνται οι προδιαγραφές του παρόντος σημείου πρέπει να χρησιμοποιείται ένα πιστολέτο ύδατος, έχον ακροφύσιο διαμέτρου 1,7 mumu και παροχή 0,3951/min και δυνάμενο να παράγει πίδακα διαμέτρου 300 mumu επί της υαλίνης επιφανείας όταν τοποθετείται σε απόσταση 200 mumu από αυτή. Κάθε άλλη συσκευή δυνάμενη να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές αυτές είναι εξίσου δεκτή.

6.1.6. Μετά την τοποθέτηση του πάγου επί του αλεξινέμου, τo όχημα κρατείται εντός του ψυχρού θαλάμου τουλάχιστον επί 30 λεπτά και το πολύ επί 40 λεπτά.

6.1.7. Όταν περάσει η περίοδος που προδιαγράφεται στην παράγραφο 6.1.6. ο κινητήρας του οχήματος δύναται να τεθεί σε κίνηση. Αν είναι αναγκαίο με εξωτερικά μέσα, αφού ένας ή δύο παρατηρητές λάβουν θέση επί του οχήματος.

Η κυρίως δοκιμή αρχίζει αμέσως μετά την εκκίνηση του κινητήρα.

6.1.7.1. Κατά την διάρκεια των πέντε πρώτων λεπτών της περιόδου δοκιμής, ο κινητήρας δύναται να λειτουργεί στην κατάσταση λειτουργίας που συνιστάται από τον κατασκευαστή για τη θέρμανση του κινητήρα κατά την εκκίνηση με κρύο καιρό.

6.1.7.2. Κατά την διάρκεια των 35 τελευταίων λεπτών της περιόδου δοκιμής, (ή σε όλη τη διάρκειά της εάν η περίοδος θερμάνσεως των πέντε λεπτών δεν εφαρμοσθεί), ο κινητήρας πρέπει να λειτουργεί:

6.1.7.2.1. σε μία κατάσταση με υπερβαίνουσα το 50% της καταστάσεως λειτουργίας με μέγιστη ισχύ,

(6.1.7.2.2)

6.1.7.2.3. επί πλέον ο συσσωρευτής πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένος,

6.1.7.2.4. η τάση επί των ηλεκτροδίων της διατάξεως εξουδετερώσεως της πάχνης δύναται να είναι ανώτερη, εντός ορίου 20%, από την ονομαστική τάση της εγκαταστάσεως,

6.1.7.2.5. η θερμοκρασία του τόπου της δοκιμής μετράται στο μέσο ύψος του αλεξινέμου και σε τέτοιο σημείο ώστε να μην επηρεάζεται αισθητά από τη θερμότητα που εκπέμπεται από το όχημα που δοκιμάζεται,

6.1.7.2.6. η οριζόντια ταχύτητα του αέρος του εξασφαλίζοντος την ψύξη του θαλάμου στο επίπεδο του αλεξινέμου και μετρουμένη αμέσως προ της δοκιμής σε ένα σημείο τοποθετημένο επί του μεσαίου επιπέδου του οχήματος σε 300 mumu έμπροσθεν της βάσεως του αλεξινέμου, στο μέσο ύψος αυτού, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ασθενής και πάντως κατώτερη των 8 χγρ. ανά ώρα,

6.1.7.2.7. το κάλυμμα της μηχανής, οι θύρες και οι είσοδοι εξαερισμού, εξαιρέσει των οπών εισόδου και εκκενώσεως της διατάξεως της θερμάνσεως και του ανεμιστήρα, πρέπει να είναι κλειστά- ένα ή δύο παράθυρα δύνανται να είναι ανοικτά αν απαιτείται από τον κατασκευαστή, σε συνολικό ύψος, που δεν υπερβαίνει τα 25 mumu,

6.1.7.2.8. το όργανο χειρισμού της θερμοκρασίας της διατάξεως εξουδετερώσεως της πάχνης ρυθμίζεται επί θέσεως "maximum",

6.1.7.2.9. δύναται να χρησιμοποιήσει κάποιος, βοηθητικά, τους υαλοκαθαριστήρες κατά τη δοκιμή, με τον όρο ότι μπορεί να τους θέσει σε λειτουργία συνέχεια χωρίς χειροκίνητη παρέμβαση,

6.1.7.2.10. η διάταξη εξουδετερώσεως της πάχνης, που προδιαγράφεται από τον κατασκευαστή τίθεται σε λειτουργία, όταν το όχημα ευρίσκεται στις συνθήκες που προδιαγράφονται ώστε να εξασφαλίζεται μία ικανοποιητική λειτουργία σε χαμηλή θερμοκρασία.

6.1.8. Κάθε πέντε λεπτά από την αρχή της δοκιμής, ο παρατηρητής ή οι παρατηρητές οροθετούν την ζώνη που καθαρίζεται από την πάχνη, επί της εσωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου.

6.1.9. Αφού τελειώσει η δοκιμή σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παραγράφου 6.1.8. λαμβάνεται σημείωση για την περίμετρο της καθαρισμένης από την πάχνη ζώνης επί της εσωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου και σημειώνεται η πλευρά του οδηγού.

6.2. Εξουδετέρωση της δρόσου από το αλεξίνεμο

6.2.1. Πριν από τη δοκιμή διενεργείται μία πλήρης απολίπανση της εσωτερικής επιφάνειας του αλεξινέμου με μεθυλική αλκοόλη ή με ένα ισοδύναμο απολιπαντικό προϊόν. Μετά την ξήρανση εναποτίθεται στρώμα διαλύματος αμμωνίας αναλογίας 3% το ελάχιστο έως 10% το μέγιστο. Η επιφάνεια στεγνώνεται, κατόπιν σκουπίζεται με ένα στεγνό κομμάτι βαμβακερού υφάσματος.

6.2.2. Η δοκιμή πραγματοποιείται μέσα σε θάλαμο προετοιμασίας αρκετά μεγάλο ώστε να χωρά ολόκληρο το όχημα και ικανό να παράγει και να διατηρεί θερμοκρασία δοκιμής από -3 +- 1 oC καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής.

6.2.2.1. Η θερμοκρασία του χώρου της δοκιμής μετράται στο μέσο ύψος του αλεξινέμου και σε ένα σημείο ώστε να μην επηρεάζεται αισθητά από τη θερμότητα που προέρχεται από το δοκιμαζόμενο όχημα.

6.2.2.2. Η οριζόντια ταχύτητα του αέρος που εξασφαλίζει την ψύξη του θαλάμου στο επίπεδο του αλεξινέμου και που μετράται αμέσως προ της δοκιμής σε ένα σημείο τοποθετημένο εντός του μεσαίου επιπέδου του οχήματος σε 300 μμ έμπροσθεν της βάσεως του αλεξινέμου, στο μέσο ύψος αυτού, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ασθενής και σε κάθε περίπτωση κατώτερη των 8 χγρ. ανά ώρα.

6.2.2.3. Το κάλυμμα της μηχανής, οι θύρες και οι είσοδοι εξαερισμού, εκτός των οπών εισόδου και εκκενώσεως της διατάξεως της θερμάνσεως και του ανεμιστήρα, πρέπει να είναι κλειστά. Ένα ή δύο παράθυρα δύνανται να είναι ανοικτά από την έναρξη της δοκιμής εξουδετερώσεως της δρόσου, αν απαιτείται από τον κατασκευαστή, επί συνολικού ύψους μη υπερβαίνοντος τα 25 mumu.

6.2.3. Η δρόσος παράγεται με τη βοήθεια λέβητα παραγωγής υδρατμών που περιγράφεται στο παράρτημα V. Ο λέβητας πρέπει να περιέχει αρκετό ύδωρ ώστε να παραχθεί τουλάχιστον 70 +- 5 γρ/ώρα ατμού ανά υποδεικνυόμενη από τον κατασκευαστή θέση καθημένου, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι -3 +- 1 oC.

6.2.4. Η εσωτερική επιφάνεια του αλεξινέμου καθαρίζεται όπως περιγράφεται στην παράγραφο 6.2.1. και το όχημα τοποθετείται εντός του θαλάμου προετοιμασίας. Η θερμοκρασία του αέρος του περιβάλλοντος κατέρχεται μέχρις ότου η θερμοκρασία του υγρού ψύξεως του κινητήρα και των λιπαντικών ως και αυτή του αέρος στο εσωτερικό του οχήματος, σταθεροποιηθεί στους -3 +- 1 oC.

6.2.5. Ο λέβητας παραγωγής ατμού τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι οπές του εξόδου να ευρίσκονται επί του μεσαίου επιπέδου του οχήματος σε ύψος 580 mumu +- 80 mumu άνω του σημείου R του καθίσματος του οδηγού. Ο λέβητας τοποθετείται κατά κανόνα αμέσως όπισθεν του ερεισινώτου του εμπροσθίου καθίσματος, ρυθμισμένου στην προβλεπόμενη γωνία, αν είναι ρυθμιζόμενο. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν λόγω της εσωτερικής διευθετήσεως του οχήματος, ο λέβητας δύναται να τοποθετείται έμπροσθεν εντός της πλέον καταλλήλου εγγυτέρας θέσεως από εκείνη η οποία υπεδείχθη προηγουμένως.

6.2.6. Αφού ο λέβητας λειτουργήσει επί πέντε λεπτά στο εσωτερικό του οχήματος, ένας ή δύο παρατηρητές λαμβάνουν θέση στο εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος. Η απόδοση του λέβητα μειώνεται σε 70 +- 5 γρ/ώρα ανά παρατηρητή.

6.2.7. Ένα λεπτό μετά από την στιγμή που ο παρατηρητής ή οι παρατηρητές λάβουν θέσεις εντός του οχήματος, ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Η διάρκεια της δοκιμής υπολογίζεται από της εκκινήσεως του κινητήρα.

6.2.7.1. Σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής, ο κινητήρας πρέπει να λειτουργεί:

6.2.7.1.1. σε κατάσταση που να μην υπερβαίνει τα 50% της καταστάσεως λειτουργίας με μεγίστη ισχύ,

(6.2.7.1.2.).

6.2.7.1.3. επί πλέον, το όργανο χειρισμού της διατάξεως εξουδετερώσεως της δρόσου του οχήματος ρυθμίζεται σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματος ως προς τη θερμοκρασία δοκιμής,

6.2.7.1.4. ο συσσωρευτής πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένος,

6.2.7.1.5. η τάση στα ηλεκτρόδια της διατάξεως εξουδετερώσεως της δρόσου δύναται να είναι ανώτερη, εντός του ορίου των 20%, της ονομαστικής τάσεως της εγκαταστάσεως.

6.2.8. Μετά τι τέλος της δοκιμής, λαμβάνεται σημείωση για την περίμετρο της ζώνης εξουδετερώσεως της δρόσου.

(7)

(8)

(9)

(10)

(11)

(12)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Η ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΛΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ R ΚΑΙ H ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΛΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ Εφαρμόζεται το παράρτημα III της οδηγίαα 77/649/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 1977 περί της προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών, όσον αφορά στο οπτικό πεδίο του οδηγού των οχημάτων με κινητήρα(1).

(1) ΕΕ αριθ. Ν 267 της 19.10.1977, σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 1. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Προκειμένου να ελεγχθούν χαρακτηριστικές διαστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό του οχήματος που παρουσιάζεται προς έγκριση κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας, πρέπει για να ανευρεθούν επί του πραγματικού οχήματος που κατασκευάζεται σύμφωνα με τα σχέδια του κατασκευαστή, τα ειδικά σημεία που εικονίζονται στα σχέδια κατασκευής, να προσδιορισθούν επακριβώς οι σχέσεις μεταξύ των συντεταγμένων των καθορισθέντων κατά τα πρώτα στάδια της μελέτης του οχήματος εντός του πλαισίου του τρισδιάστατου συστήματος που προσδιορίζεται στο σημείο 2.3 του παραρτήματος I και της θέσεως των βασικών σημείων αναγνωρίσεως που προσδιορίζονται στο σημείο 2.4 του παραρτήματος I.

2. ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ

Για τον προσδιορισμό των σχέσεων αυτών, λαμβάνεται ένα επίπεδο αναφοράς επί του εδάφους φέρον άξονες διαβαθμισμένους κατά Χ και Υ. Η εικόνα 3 του συμπληρωματικού στο παρόν παράρτημα δεικνύει τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό. Το επίπεδο αναφοράς συνίσταται από μία επιφάνεια σκληρή, επίπεδη και οριζόντια επί της οποίας κείται το όχημα και επί της οποίας τοποθετούνται στερεώς δύο κλίμακες μετρήσεως διαβαθμισμένες σε χιλιοστόμετρα, οι οποίες πρέπει να έχουν ελάχιστο μήκος 8 μέτρων για τον άξονα των Χ και 4 μέτρων για τον άξονα των Υ. Πρέπει να τοποθετούνται καθέτως η μία ως προς την άλλη ως δεικνύεται στην εικόνα 3 του συμπληρωματικού του παρόντος παραρτήματος. Η τομή των κλιμάκων αυτών είναι η "αρχή συντεταγμένων στο έδαφος".

3. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Για να ληφθούν υπόψη οι ανισότητες στάθμης στο επίπεδο της αναφοράς ή στην επιφάνεια δοκιμής, είναι απαραίτητο να μετρηθούν οι αποκλίσεις σε σχέση με την αρχή συντεταγμένων στο έδαφος κατά μήκος των δύο κλιμάκων των συντεταγμένων Χ και Υ, ανά διαστήματα 250 mumu, και να καταχωρηθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων ώστε να συντελεσθούν οι επιθυμητές διορθώσεις κατά τον έλεγχο του οχήματος.

4. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Για να ληφθούν υπόψη οι ελάχιστες αποκλίσεις του ύψους της αναρτήσεως κ.λπ. είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα μέσο επαναφοράς των σημείων αναγνωρίσεως προ της διενεργείας των μετρήσεων στις θέσεις των οποίων οι συντεταγμένες έχουν προσδιορισθεί κατά το στάδιο των μελετών. Επί πλέον, πρέπει να υφίσταται δυνατότητα ελαφράς μετατοπίσεως του οχήματος εγκαρσίως και/ή κατά μήκος για να τοποθετείται ορθώς εν σχέσει προς τα επίπεδα αναφοράς.

5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αφού το όχημα έχει τοποθετηθεί ορθώς εν σχέσει με το σύστημα αναφοράς και στη θέση που προβλέπεται κατά το στάδιο των μελετών, είναι εύκολο να καθορισθεί η θέση των αναγκαίων σημείων για την μελέτη των συνθηκών ορατότητος προς τα εμπρός.

Για να καθορισθούν οι εν λόγω συνθήκες είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν θεοδόλιχοι, φωτεινές πηγές ή συστήματα φερομένων σκιών ή οποιαδήποτε άλλη διάταξη της οποίας δύναται να αποδεικνύεται η ισοδυναμία.

Εικόνα 1 Προσδιορισμός των σημείων V για μία γωνία 25o του ερεισινώτου

Εικόνα 2 Τρισδιάστατο σύστημα αναφοράς

Εικόνα 3 Εμβαδόν οριζοντίου μετρήσεως

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΡΑΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΛΕΞΙΝΕΜΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Μ1 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ V 1.ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

1.1. Οι πίνακες I και II δεικνύουν τη θέση των σημείων V σε σχέση με το σημείο R,όπως αυτή προκύπτει από τις συντεταγμένες των ΧΥΖ εντός του τρισδιαστάτου συστήματος αναφοράς.

1.2. Ο πίνακας I δεικνύει τις συντεταγμένες βάσεως για μία γωνία 25o προβλεπομένη για την κλίση του ερεισινώτου. Η θετική έννοια των συντεταγμένων δεικνύεται στο παράρτημα III, εικόνα 1.

ΠΙΝΑΚΑΣ I "" ID="1">V1> ID="2">68 mm> ID="3">-5 mm> ID="4">665 mm"> ID="1">V2> ID="2">68 mm> ID="3">-5 mm> ID="4">589 mm">

1.3. Διόρθωση που επιφέρεται επί των προβλεπομένων γωνιών προς κλίση του ερεισινώτου, διαφορετικών των 25o

1.3.1. Ο πίνακας II δεικνύει τις συμπληρωματικές διορθώσεις, που επιφέρονται επί των συντεταγμένων ΔΧ και ΔΖ κάθε σημείου V όταν η γωνία η προβλεπομένη για την κλίση του ερεισινώτου διαφέρει από 25o. Η θετική έννοια των συντεταγμένων δεικνύεται στο παράρτημα III, εικόνα 1.

ΠΙΝΑΚΑΣ II "" ID="1">5> ID="2">- 186 mm> ID="3">28 mm"> ID="1">6> ID="2">- 177 mm> ID="3">27 mm"> ID="1">7> ID="2">- 167 mm> ID="3">27 mm"> ID="1">8> ID="2">- 157 mm> ID="3">27 mm"> ID="1">9> ID="2">- 147 mm> ID="3">26 mm"> ID="1">10> ID="2">- 137 mm> ID="3">25 mm"> ID="1">11> ID="2">- 128 mm> ID="3">24 mm"> ID="1">12> ID="2">- 118 mm> ID="3">23 mm"> ID="1">13> ID="2">- 109 mm> ID="3">22 mm"> ID="1">14> ID="2">- 99 mm> ID="3">21 mm"> ID="1">15> ID="2">- 90 mm> ID="3">20 mm"> ID="1">16> ID="2">- 81 mm> ID="3">18 mm"> ID="1">17> ID="2">- 72 mm> ID="3">17 mm"> ID="1">18> ID="2">- 62 mm> ID="3">15 mm"> ID="1">19> ID="2">- 53 mm> ID="3">13 mm"> ID="1">20> ID="2">- 44 mm> ID="3">11 mm"> ID="1">21> ID="2">- 35 mm> ID="3">9 mm"> ID="1">22> ID="2">- 26 mm> ID="3">7 mm"> ID="1">23> ID="2">- 18 mm> ID="3">5 mm"> ID="1">24> ID="2">- 9 mm> ID="3">3 mm"> ID="1">25> ID="2">0 mm> ID="3">0 mm"> ID="1">26> ID="2">9 mm> ID="3">- 3 mm"> ID="1">27> ID="2">17 mm> ID="3">- 5 mm"> ID="1">28> ID="2">26 mm> ID="3">- 8 mm"> ID="1">29> ID="2">34 mm> ID="3">- 11 mm"> ID="1">30> ID="2">43 mm> ID="3">- 14 mm"> ID="1">31> ID="2">51 mm> ID="3">- 18 mm"> ID="1">32> ID="2">59 mm> ID="3">- 21 mm"> ID="1">33> ID="2">67 mm> ID="3">- 24 mm"> ID="1">34> ID="2">76 mm> ID="3">- 28 mm"> ID="1">35> ID="2">84 mm> ID="3">- 32 mm"> ID="1">36> ID="2">92 mm> ID="3">- 35 mm"> ID="1">37> ID="2">100 mm> ID="3">- 39 mm"> ID="1">38> ID="2">108 mm> ID="3">- 43 mm"> ID="1">39> ID="2">115 mm> ID="3">- 48 mm"> ID="1">40> ID="2">123 mm> ID="3">- 52 mm">

2. ΖΩΝΕΣ ΟΡΑΣΕΩΣ

2.1. Δύο ζώνες οράσεως καθορίζονται εκ των σημείων V.

2.2. Η ζώνη οράσεως Α είναι η ζώνη της εξωτερικής φαινομένης επιφανείας του αλεξινέμου, η οποία οριοθετείται από τα τέσσερα ακόλουθα επίπεδα που αναχωρούν από τα σημεία V προς τα εμπρός (βλέπε εικόνα 1):

- ένα κατακόρυφο επίπεδο διερχόμενο από το V1 και V2 και σχηματίζον προς τα αριστερά γωνία 13o μετά του άξονος των Χ,

- ένα επίπεδο παράλληλο προς τον άξονα των Υ διερχόμενο από το V1 και σχηματίζον προς τα άνω γωνία 3o μετά του άξονος των Χ,

- ένα επίπεδο παράλληλο προς τον άξονα των Υ, διερχόμενο από το V2 και σχηματίζον προς τα κάτω μία γωνία 1o μετά του άξονος των Χ,

- ένα επίπεδο κατακόρυφο διερχόμενο δια του V1 και V και σχηματίζον προς τα δεξιά γωνία 20o μετά του άξονος των Χ.

2.3. Η ζώνη οράσεως Β είναι η ζώνη της εξωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου η οποία κείται σε μεγαλύτερη απόσταση των 25 mumu από το πλευρικό άκρο της διαφανούς επιφανείας και οριοθετείται δια της τομής της εξωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου μετά των τεσσάρων ακολούθων επιπέδων (βλ. εικόνα 2):

- ένα επίπεδο προσανατολισμένο κατά 7o προς τα άνω σε σχέση με τον άξονα των Χ, διερχόμενο δια του V και παράλληλο προς τον άξονα των Υ,

- ένα επίπεδο προσανατολισμένο κατά 5o προς τα κάτω σε σχέση με τον άξονα των Χ, διερχόμενο δια του V2 και παράλληλο προς τον άξονα των Υ,

- ένα επίπεδο κατακόρυφο διερχόμενο από το V1 και V2 και σχηματίζον προς τα αριστερά γωνία 17o μετά του άξονος των Χ,

- ένα επίπεδο συμμετρικό με το προηγούμενο σε σχέση με το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο.

Εικόνα 1 Ζώνη οράσεως Α

Εικόνα 2 Ζώνη οράσεως Β

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΤΜΟΥ Ο λέβητας που χρησιμοποιείται κατά τη δοκιμή πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α) δεξαμενή ύδατος ελαχίστης χωρητικότητος 2,25 l,

β) η απώλεια θερμότητος στο σημείο βρασμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 75 W σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -3 +- 1 oC,

γ) ο ανεμιστήρας πρέπει να έχει παροχή από 0,07 μ3/min, έως 0,10μ3/min, σε στατική πίεση 0,5 mbar,

δ) έξι οπές διελεύσεως ατμού, διαμέτρου 6,3 mumu, τοποθετούνται στην κορυφή του λέβητα,

ε) ο λέβητας παραγωγής ατμού ρυθμίζεται σε 3 +-1 oC ώστε η παροχή να δύναται να ρυθμισθεί για ποσότητες των 70 +-5 γρ/ώρα μέχρι ενός μεγίστου "n" φορές την τιμή αυτή, όπου "n" είναι ο αριθμός θέσεων καθημένων που προβλέπονται από τον κατασκευαστή.

Σχήμα του λέβητα παραγωγής ατμού

Διαστάσεις και χαρακτηριστικά του λέβητα παραγωγής ατμού "" ID="1" ASSV="2">Ακροφύσιο> ID="2">α) μήκος 10 εμ> ID="3" ASSV="2">Ορείχαλκος"> ID="2">β) εσωτερική διάμετρος 1,5 εμ"> ID="1" ASSV="3">Θάλαμος διασποράς> ID="2">α) μήκος 11,5 εμ> ID="3" ASSV="3">Σωλήνες εξ ορειχάλκου, τοιχώματος πάχους 0,38 μμ"> ID="2">β) διάμετρος 7,5 εμ"> ID="2">γ) 6 οπές των 0,63 εμ, ισοκατανεμημένες 2,5 εμ άνω του πυθμένος του θαλάμου">

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ ΕΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΡΟΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΞΙΝΕΜΟ (Άρθρο 4 παράγραφος 2 και άρθρο 10 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί της προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών όσον αφορά στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους).

Αριθμός εγκρίσεως ΕΟΚ ......

1. Βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του οχήματος ......

2. Τύπος οχήματος .....

3. Όνομα, επώνυμο και διεύθυνση κατασκευαστή .....

4. Κατά περίπτωση, όνομα, επώνυμο και διεύθυνση του εντολοδόχου του κατασκευαστή ......

......

5. Συνοπτική περιγραφή του οχήματος .....

.....

6. Αριθμός θέσεων καθημένων ....

7. Συνοπτική περιγραφή των διατάξεων εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης ....

....

8. Θερμοκρασία δοκιμής εξουδετερώσεως της πάχνης -8 +- 2 oC / -18 +- 3 oC(1)()

9. Ονομαστική τάση ηλεκτρικής εγκαταστάσεως ....

10. Χαρακτηριστικά του αλεξινέμου

Δι' επαλλήλων φύλλων/εμβαπτισμένο (fenillete/trempe)(1)()

Πάχος διαφόρων στοιχείων ........ mm

11. Λεπτομέρειες των στοιχείων συναρμολογήσεως του αλεξινέμου ......

.....

.....

12. Δεδομένα που επιτρέπουν τον προσδιορισμό του σημείου αναφοράς R της θέσεως καθημένης που προβλέπεται για τον οδηγό, σε σχέση με τη θέση των αρχικών σημείων αναγνωρίσεως ......

......

13. Εξακρίβωση, τοποθέτηση και σχετικές θέσεις των αρχικών στοιχείων αναγνωρίσεως .......

......

......

......

......

14. Το όχημα υπεβλήθη για έγκριση την ......

15. Αρμόδια τεχνική υπηρεσία για τις δοκιμές εγκρίσεως ......

......

16. Ημερομηνία του χορηγηθέντος πρακτικού από την εν λόγω υπηρεσία .......

17. Αριθμός του χορηγηθέντος πρακτικού από την εν λόγω υπηρεσία .....

18. Η αποδοχή καθ' όσον αφορά τις διατάξεις εξουδετερώσεως της δρόσου και της πάχνης του αλεξινέμου εχορηγήθη/απερρίφθη(1)()

19. Τόπος .......

20. Ημερομηνία .....

21. Υπογραφή ......

22. Τα ακόλουθα έγγραφα, φέροντα τον αριθμό εγκρίσεως που ενδείκνυται ανωτέρω έχουν επισυναφθεί στην παρούσα γνωστοποίηση ......

......... σχέδια με διαστάσεις

......... αναπεταμένη όψη ή φωτογραφία του θαλάμου επιβατών

......... χαρακτηριστικά της διατάξεως εξουδετερώσεως της πάχνης

......... χαρακτηριστικά της διατάξεως εξουδετερώσεως της δρόσου

23. Τυχόν παρατηρήσεις ......

(1)() Διαγράψτε την περιττή ένδειξη.