31975L0321

Οδηγία 75/321/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 1975 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στο σύστημα διευθύνσεως των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων με τροχούς

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 147 της 09/06/1975 σ. 0024 - 0027
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0109
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0076
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0109
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0103
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0103


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Μαΐου 1975 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στο σύστημα διευθύνσεως των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων με τροχούς

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των εθνικών νομοθεσιών, που πρέπει να πληρούν οι ελκυστήρες, αναφέρονται μεταξύ άλλων στο σύστημα διευθύνσεως-

ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και ως εκ τούτου είναι ανάγκη όπως οι αυτές προδιαγραφές θεσπισθούν από όλα τα Κράτη μέλη είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των ισχυουσών ρυθμίσεων, ιδίως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή για κάθε τύπο ελκυστήρα της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ, που ρυθμίζεται από την οδηγία 74/150/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 4ηςΜαρτίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην έγκριση γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων με τροχούς(3),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

1. Ως ελκυστήρας (γεωργικός ή δασικός) νοείται κάθε όχημα με κινητήρα, με τροχούς ή ερπύστριες, που έχει τουλάχιστον δύο άξονες, του οποίου η λειτουργία έγκειται βασικά στην ισχύ έλξεώς του και το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να έλκει, ωθεί, φέρει ή θέτει σε κίνηση ορισμένα εργαλεία, μηχανές ή ρυμουλκούμενα προοριζόμενα για χρήση στη γεωργική ή δασική εκμετάλλευση. Είναι δυνατόν να διαρρυθμισθεί για να μεταφέρει φορτίο και συνοδούς.

2. Η παρούσα οδηγία δεν έχει εφαρμογή ει μη μόνο επί των ελκυστήρων των καθοριζομένων στην παράγραφο 1 και φερόντων ελαστικά, δύο άξονες και εχόντων μία εκ κατασκευής μεγίστη ταχύτητα από 6 ως 25 χμ/ω.

Άρθρο 2

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός ελκυστήρα για λόγους που αναφέρονται στο σύστημα διευθύνσεως, αν αυτός ανταποκρίνεται στις αναφερόμενες στο παράρτημα προδιαγραφές.

Άρθρο 3

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την καταχώρηση στα μητρώα ή να απαγορεύσουν την πώληση, την έναρξη κυκλοφορίας ή τη χρήση των ελκυστήρων για λόγους που αναφέρονται στο σύστημα διευθύνσεως, αν αυτό ανταποκρίνεται στις αναφερόμενες στο παράρτημα προδιαγραφές.

Άρθρο 4

Οι αναγκαίες τροποποιήσεις προς προσαρμογή των προδιαγραφών του παραρτήματος στην τεχνική πρόοδο θεσπίζονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 13 της οδηγίας 74/150/ΕΟΚ διαδικασία.

Άρθρο 5

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός προθεσμίας δεκαοκτώ μηνών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν επ' αυτού την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη μεριμνούν για την ανακοίνωση στην Επιτροπή του κειμένου των ουσιωδών διατάξεων του εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 6

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 20 Μαΐου 1975.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

R. RYAN

(1) ΕΕ αριθ. Α 160 της 18. 12. 1969, σ. 29.

(2) ΕΕ αριθ. Α 48 της 16. 4. 1969, σ. 21.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 84 της 28. 3. 1974, σ. 10

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. ΟΡΙΣΜΟΙ

1.1. "Σύστημα διευθύνσεως"

Ως "σύστημα διευθύνσεως" νοείται ο πλήρης μηχανισμός ο οποίος έχει ως λειτουργία την αλλαγή της διευθύνσεως της κινήσεως του ελκυστήρα.

Το σύστημα διευθύνσεως δύναται να περιέχει:

- το όργανο χειρισμού,

- τη μετάδοση,

- τους κατευθυντήριους τροχούς,

- κατά περίπτωση, έναν ειδικό μηχανισμό για την παραγωγή βοηθητικής ενεργείας ή ανεξαρτήτου ενεργείας.

1.1.1. "Όργανο χειρισμού"

Ως "όργανο χειρισμού" νοείται το εξάρτημα που χειρίζεται απευθείας ο οδηγός για να διευθύνει τον ελκυστήρα.

1.1.2. "Μετάδοση"

Ως "μετάδοση" νοείται το σύνολο των στοιχείων των περιεχομένων μεταξύ του οργάνου χειρισμού και των κατευθυντηρίων τροχών εκτός των ειδικών μηχανισμών των αναφερομένων στο σημείο 1.1.4. Η μετάδοση δύναται να είναι μηχανική, υδραυλική, δι'αέρος, ηλεκτρική ή σύνθετη.

1.1.3. "Κατευθυντήριοι τροχοί"

Ως "κατευθυντήριοι τροχοί" νοούνται:

- οι τροχοί των οποίων η διεύθυνση σε σχέση με τον ελκυστήρα, δύναται να μεταβληθεί αμέσως ή εμμέσως για να επιτευχθεί η αλλαγή διευθύνσεως της κινήσεως του ελκυστήρα,

- οι τροχοί των αρθρωτών ελκυστήρων,

- οι τροχοί των ελκυστήρων των οποίων η αλλαγή διευθύνσεως επιτυγχάνεται διά διαφοροποιήσεως της ταχύτητος των τροχών του αυτού άξονα.

Οι αυτοκατευθυντήριοι τροχοί δεν είναι κατευθυντήριοι τροχοί.

1.1.4. "Ειδικός μηχανισμός"

Ως "ειδικός μηχανισμός" νοείται το τμήμα του συστήματος διευθύνσεως δια του οποίου παράγεται η βοηθητική ή ανεξάρτητη ενέργεια. Η βοηθητική ενέργεια και η ανεξάρτητη ενέργεια δύνανται να παραχθούν δι' ενός συστήματος μηχανικού, υδραυλικού, δι' αέρος, ηλεκτρικού ή συνθέτου (παραδείγματος χάριν, δια μιας αντλίας ελαίου, μιας αεραντλίας, ενός συσσωρευτού κλπ.).

1.2. "Διάφορες κατηγορίες συστημάτων διευθύνσεως"

1.2.1. Αναλόγως της προελεύσεως της απαραιτήτου ενεργείας για τη στροφή των κατευθυντηρίων τροχών διακρίνονται οι ακόλουθες κατηγορίες συστημάτων διευθύνσεως:

1.2.1.1. Σύστημα χειροκινήτου διευθύνσεως, στο οποίο η ενέργεια αυτή παρέχεται αποκλειστικώς υπό της μυϊκής ενεργείας του οδηγού.

1.2.1.2. Σύστημα υποβοηθουμένης διευθύνσεως, στο οποίο η ενέργεια αυτή παρέχεται υπό της μυϊκής ενεργείας του οδηγού και υπό ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζονται στο σημείο 1.1.4.

Τα συστήματα διευθύνσεως στα οποία η ενέργεια παρέχεται αποκλειστικώς, υπό κανονικές συνθήκες, υπό των ειδικών μηχανισμών που αναφέρονται στο σημείο 1.1.4 αλλά τα οποία επιτρέπουν, σε περίπτωση βλάβης αυτών των ειδικών μηχανισμών, να χρησιμοποιηθεί η μυϊκή ενέργεια του οδηγού για τη διεύθυνση του ελκυστήρα θεωρούνται ως "συστήματα υποβοηθουμένης διευθύνσεως".

1.2.1.3. Σύστημα διευθύνσεως με σερβομηχανισμό, στο οποίο η ενέργεια αυτή παρέχεται αποκλειστικώς υπό των ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζονται στο σημείο 1.1.4.

1.3. "Προσπάθεια στο όργανο χειρισμού"

Ως "προσπάθεια στο όργανο χειρισμού" νοείται η εφαρμοζομένη υπό του οδηγού προσπάθεια επί του οργάνου χειρισμού για να ελέγχεται η διεύθυνση του ελκυστήρα.

2. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

2.1. Γενική προδιαγραφή

2.1.1. Το σύστημα διευθύνσεως πρέπει να εγγυάται μία άνετη και ασφαλή οδήγηση του ελκυστήρα και να ανταποκρίνεται στις αναφερόμενες στο σημείο 2.2 ειδικές προδιαγραφές.

2.2. Ειδικές προδιαγραφές

2.2.1. Όργανο χειρισμού

2.2.1.1. Το όργανο χειρισμού πρέπει να είναι ευχερές στη χρήση και να δράττεται εύκολα. Πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπει μία προοδευτική στροφή. Η φορά της κινήσεως του οργάνου χειρισμού πρέπει να αντιστοιχεί στην επιθυμητή αλλαγή της διευθύνσεως του ελκυστήρα.

2.2.1.2. Η απαραίτητη προσπάθεια στο όργανο χειρισμού για τη διαγραφή τη στιγμή της στροφής ενός κύκλου ακτίνος 12 μέτρων, του ελκυστήρα ερχομένου από την εφαπτόμενη γραμμή, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 daN. Στα συστήματα υποβοηθουμένης διευθύνσεως σε περίπτωση βλάβης της βοηθητικής ενεργείας η προσπάθεια στο όργανο χειρισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 daN.

2.2.1.3. Για τον έλεγχο της αναφερομένης στο σημείο 2.2.1.2. προδιαγραφής διαγράφεται από τον ελκυστήρα επί ξηράς, επιπέδου και καλής προσφύσεως οδού μία σπειροειδής γραμμή με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων ανά ώρα εκκινώντας εκ μιας ευθείας γραμμής. Μέχρι τη στιγμή κατά την οποίαν το όργανο χειρισμού διέρχεται εκ της θέσεως η οποία αντιστοιχεί στην εγγραφή του ελκυστήρα σε κύκλο ακτίνος 12 μέτρων σημειώνεται η προσπάθεια στο όργανο χειρισμού. Η διάρκεια χειρισμού (διαρρέων χρόνος μεταξύ της στιγμής κατά την οποίαν αρχίζει η δράση επί του οργάνου χειρισμού και της στιγμής κατά την οποίαν επιτυγχάνεται η θέση μετρήσεως) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 δευτερόλεπτα στις κανονικές περιπτώσεις και τα 8 δευτερόλεπτα σε περίπτωση βλάβης του ειδικού μηχανισμού. Πρέπει να πραγματοποιηθεί μία προς τα δεξιά και μία προς τα αριστερά στροφή.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ο ελκυστήρας πρέπει να είναι φορτωμένος στο τεχνικά αποδεκτό ολικό βάρος του, η δε κατανομή του βάρους αυτού μεταξύ των αξόνων και η πίεση των ελαστικών να αντιστοιχούν στις παρεχόμενες υπό του κατασκευαστού ενδείξεις.

2.2.2. Μετάδοση

2.2.2.1. Τα συστήματα διευθύνσεως δεν πρέπει να περιέχουν ούτε ηλεκτρικές μεταδόσεις ούτε μεταδόσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικώς αέρα.

2.2.2.2. Οι μεταδόσεις πρέπει να είναι σχεδιασμένες κατά τρόπον ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της λειτουργίας. Πρέπει να είναι ευκόλου προσβάσεως για τη συντήρηση ή τον έλεγχο.

2.2.2.3. Όταν δεν πρόκειται περί καθαρών υδραυλικών μηχανισμών μεταδόσεως, η οδήγηση του ελκυστήρα πρέπει να εξασφαλισθεί ακόμη και στην περίπτωση βλάβης των οργάνων της υδραυλικής ή δι' αέρος μεταδόσεως.

2.2.2.4. Τα συστήματα διευθύνσεως με όργανα μεταδόσεως καθαρώς υδραυλικά και οι ειδικοί μηχανισμοί τους, που αναφέρονται στο σημείο 1.1.4, πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

2.2.2.4.1. Ένας ή περισσότεροι μηχανισμοί περιορισμού πιέσεως πρέπει να προστατεύουν το σύνολο ή ένα τμήμα του κυκλώματος από μία υπερβολική πίεση.

2.2.2.4.2. Οι μηχανισμοί περιορισμού πιέσεως πρέπει να είναι ρυθμισμένοι κατά τρόπον ώστε να μην υπερβαίνουν την πίεση Τ την ίση προς την υποδεικνυομένη από τον κατασκευαστή μεγίστη πίεση λειτουργίας.

2.2.2.4.3. Τα χαρακτηριστικά και οι διαστάσεις των σωληνώσεων πρέπει να είναι τέτοια, ώστε οι σωληνώσεις να ανθίστανται σε τετραπλάσια της Τ πιέσεως (πίεση ρυθμίσεως των μηχανισμών περιορισμού πιέσεως) και οι σωληνώσεις πρέπει να είναι διευθετημένες σε προστατευμένες θέσεις κατά τρόπον ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι κίνδυνοι ρήξεως λόγω συγκρούσεως ή συμπλέξεως και να δύνανται να θεωρηθούν αμελητέοι οι κίνδυνοι ρήξεως δια τριβής.

2.2.3. Κατευθυντήριοι τροχοί

2.2.3.1. Όλοι οι τροχοί δύνανται να είναι κατευθυντήριοι.

2.2.4. Ειδικοί μηχανισμοί

2.2.4.1. Οι αναφερόμενοι στο σημείο 1.1.4 ειδικοί μηχανισμοί, που χρησιμοποιούνται στις κατηγορίες των συστημάτων διευθύνσεως που ορίζονται στα σημεία 1.2.1.2 και 1.2.1.3, είναι δεκτοί υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

2.2.4.1.1. Αν ο ελκυστήρας είναι εφοδιασμένος δια συστημάτων υποβοηθουμένης διευθύνσεως οριζομένων στο σημείο 1.2.1.2, η οδήγηση του ελκυστήρα πρέπει να εξασφαλίζεται ακόμη και σε περίπτωση βλάβης των ειδικών μηχανισμών, ως τούτο έχει ήδη καθορισθεί στο σημείο 2.2.1.2. Όταν ένα σύστημα υποβοηθουμένης διευθύνσεως δεν διαθέτει δική του πηγή ενεργείας, πρέπει να περιέχει μία αποθήκη ενεργείας. Η αποθήκη αυτή δύναται να αντικατασταθεί υπό ενός αυτονόμου μηχανισμού εξασφαλίζοντος την τροφοδοσία σε ενέργεια του συστήματος διευθύνσεως κατά προτεραιότητα σε σχέση προς τα άλλα συστήματα που συνδέονται στην κοινή πηγή ενεργείας. Το σύστημα διευθύνσεως ως και το σύστημα πεδήσεως δεν πρέπει να έχουν κοινή πηγή ενεργείας. Αν η χρησιμοποιουμένη ενέργεια είναι η του πεπιεσμένου αέρος, η αποθήκη του πεπιεσμένου αέρος πρέπει να προφυλάσσεται υπό μιας βαλβίδος φραγμού μονής κατευθύνσεως.

Όταν η ενέργεια χορηγείται αποκλειστικώς, υπό κανονικές συνθήκες, υπό των ειδικών μηχανισμών για τους οποίους γίνεται μνεία στο σημείο 1.1.4, το σύστημα υποβοηθουμένης διευθύνσεως πρέπει να είναι εφοδιασμένο δι' ενός οπτικού ή ακουστικού σήματος το οποίο αρχίζει να λειτουργεί όταν σε περίπτωση βλάβης αυτών των ειδικών μηχανισμών η προσπάθεια επί των οργάνων χειρισμού υπερβαίνει τα 25 daN.

2.2.4.1.2. Όταν ο ελκυστήρας είναι εφοδιασμένος δια σερβοσυστημάτων διευθύνσεως προσδιοριζομένων στο σημείο 1.2.1.3, τα οποία είναι δεκτά αν έχουν μία καθαρώς υδραυλική μετάδοση, πρέπει να είναι δυνατόν σε περίπτωση βλάβης του ειδικού μηχανισμού να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια ενός βοηθητικού ειδικού μηχανισμού οι δύο περιγραφόμενοι στο σημείο 2.2.1.3. χειρισμοί. Ο βοηθητικός ειδικός μηχανισμός δύναται να είναι μία αποθήκη πεπιεσμένου αέρος ή πεπιεσμένου αερίου. Μία αντλία ελαίου ή ένας συμπιεστής δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικός ειδικός μηχανισμός, αν η θέση σε κίνηση του μηχανισμού τούτου συνδέεται με την κίνηση των τροχών του ελκυστήρα και αν δεν είναι δυνατόν να αποσυμπλεχθεί. Σε περίπτωση βλάβης του ειδικού μηχανισμού ένα οπτικό ή ακουστικό σήμα πρέπει να επισημαίνει τη βλάβη αυτή.

2.2.4.1.2.1. Αν ο ειδικός μηχανισμός λειτουργεί δι' αέρος, πρέπει να είναι εφοδιασμένος δια μιας αποθήκης πεπιεσμένου αέρος προφυλασσομένης υπό μιας βαλβίδος φραγμού μονής κατευθύνσεως. Η χωρητικότητα της εν λόγω αποθήκης του πεπιεσμένου αέρος πρέπει να υπολογισθεί κατά τρόπον ώστε τουλάχιστον επτά πλήρεις στροφές (απ' άκρο σ' άκρο) να είναι δυνατές, πριν η πίεση της αποθήκης πέσει στο ήμιση της πιέσεως λειτουργίας της. Η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς οι κατευθυντήριοι τροχοί να είναι ακίνητοι επί του εδάφους.