31975L0106

Οδηγία 75/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στην προσυσκευασία κατ’όγκον ορισμένων προσυσκευασμένων υγρών

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 042 της 15/02/1975 σ. 0001 - 0013
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 15 τόμος 1 σ. 0201
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0032
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 15 τόμος 1 σ. 0201
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0054
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0054


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 19ης Δεκεμβρίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην προσυσκευασία κατ' όγκον ορισμένων προσυσκευασμένων υγρών

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως (1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

Εκτιμώντας:

ότι στα περισσότερα των Κρατών μελών, οι όροι παρουσιάσεως προς πώληση των υγρών σε συσκευασίες έτοιμες εκ των προτέρων και κλειστές, αποτελούν αντικείμενο κανονιστικών διατάξεων αναγκαστικού χαρακτήρος που διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και εμποδίζουν ως εκ τούτου τις συναλλαγές των προσυσκευασιών αυτών- ότι πρέπει γι' αυτό το λόγο να γίνει η προσέγγιση των διατάξεων αυτών-

ότι για να είναι δυνατή η ορθή ενημέρωση των καταναλωτών είναι σκόπιμο να υποδειχθεί ο τρόπος σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να αναγράφονται στις προσυσκευασίες οι ενδείξεις οι σχετικές με τον ονομαστικό όγκο του περιεχομένου στην προσυσκευασία- ότι είναι επίσης αναγκαίο να καθορισθούν τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα επί του περιεχομένου των προσυσκευασιών και, για να διευκολυνθεί ο έλεγχος της συμφωνίας των προσυσκευασιών με τις προβλεπόμενες διατάξεις, είναι σκόπιμο να ορισθεί μία μέθοδος αναφοράς γι' αυτόν τον έλεγχο-

ότι είναι σκόπιμο να περιορισθούν όσο το δυνατόν περισσότερο για ένα δεδομένο προϊόν οι διάφορες χωρητικότητες που πλησιάζουν πολύ η μία την άλλη και είναι δυνατόν να παρασύρουν σε πλάνη τον καταναλωτή- ότι όμως, λαμβανομένων υπόψη των εξαιρετικά υψηλών ποσοτήτων των αποθεμάτων προσυσκευασιών στην Κοινότητα, ο περιορισμός αυτός δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο προοδευτικά-

ότι η οδηγία 71/316/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 1971 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στις κοινές διατάξεις περί των οργάνων μετρήσεων και των μεθόδων μετρολογικού ελέγχου (3), όπως ετροποποιήθη τελευταίως από την πράξη προσχωρήσεως (4), προβλέπει, στο άρθρο 16 αυτής, ότι ειδικές οδηγίες δύνανται να έχουν ως αντικείμενο την εναρμόνιση των όρων εμπορίας ορισμένων προϊόντων, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό, τη μέτρηση και τη σήμανση των προπαρασκευασμένων ποσοτήτων-

ότι, για ορισμένα Κράτη μέλη, μία ταχεία τροποποίηση της αρχής πληρώσεως που καθορίζεται από την εθνική τους νομοθεσία και η οργάνωση νέων τύπων ελέγχων, καθώς και η αλλαγή του συστήματος μονάδων μετρήσεως παρουσιάζουν δυσκολίες- ότι είναι κατά συνέπεια σκόπιμο να προβλεφθεί γι' αυτά τα Κράτη μέλη μία μεταβατική περίοδος που να μην εμποδίζει όμως περισσότερο το ενδοκοινοτικό εμπόριο των εν λόγω προϊόντων και να μη θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της οδηγίας στα άλλα Κράτη μέλη,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η παρούσα οδηγία αφορά τις προσυσκευασίες που περιέχουν τα υγρά προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα III, μετρημένα κατ' όγκο, με σκοπό την πώλησή τους κατά μονάδες ποσοτήτων ίσες ή ανώτερες των 0,05 του λίτρου και κατώτερες ή ίσες με 5 λίτρα.

Άρθρο 2

1. Προσυσκευασία, κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας, είναι το σύνολο ενός προϊόντος και της ατομικής συσκευασίας εντός της οποίας είναι προσυσκευασμένο.

2. Ένα προϊόν θεωρείται προσυσκευασμένο, όταν έχει τοποθετηθεί σε συσκευασία, οποιασδήποτε φύσεως, χωρίς την παρουσία του αγοραστού και κατά τέτοιον τρόπο, ώστε η ποσότης του περιεχομένου στη συσκευασία προϊόντος να έχει μία τιμή που έχει επιλεγεί εκ των προτέρων και η οποία δεν δύναται να τροποποιηθεί χωρίς να αλλοιωθεί η συσκευασία.

Άρθρο 3

1. Οι προσυσκευασίες που δύνανται να φέρουν το σήμα ΕΟΚ που προβλέπεται στο σημείο 3.3 του παραρτήματος I, είναι εκείνες που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των παραρτημάτων I και III.

2. Υπόκεινται σε μετρολογικούς ελέγχους υπό τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα I σημείο 5 και στο παράρτημα II.

Άρθρο 4

1. Όλες οι προσυσκευασίες, που προβλέπονται από το άρθρο 3, πρέπει να φέρουν την ένδειξη του όγκου του υγρού, ονομαζομένου ονομαστικού όγκου, που πρέπει να περιέχουν σύμφωνα με το παράρτημα I.

2. Για τις προσυσκευασίες αυτές, γίνονται δεκτοί μόνο οι ονομαστικοί όγκοι που αναφέρονται στο παράρτημα III.

3. Μέχρι λήξεως της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία η χρήση των μονάδων μετρήσεως του αγγλοσαξωνικού συστήματος που αναφέρεται στο παράρτημα II της οδηγίας 71/354/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου 1971 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών περί των μονάδων μετρήσεως(5), όπως ετροποποιήθη από την πράξη προσχωρήσεως, επιτρέπεται εντός της Κοινότητος η ένδειξη του ονομαστικού όγκου εκφραζομένου σε μονάδες μετρήσεως του συστήματος SI, σύμφωνα με το σημείο 3.1 του παραρτήματος I της παρούσας οδηγίας πρέπει, αν το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ιρλανδία το επιθυμούν, να συνοδεύεται εντός της εθνικής τους επικρατείας από μία ένδειξη του ονομαστικού όγκου εκφραζομένου με τις κατάλληλες μονάδες μετρήσεως του αγγλοσαξωνικού συστήματος, αν αυτές περιλαμβάνονται στο παράρτημα I.

Άρθρο 5

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν, απαγορεύσουν ή περιορίσουν τη διάθεση στην αγορά προσυσκευασιών που πληρούν τις προδιαγραφές και τους ελέγχους της παρούσας οδηγίας, για λόγους που αφορούν τους όγκους τους, τον προσδιορισμό των τελευταίων αυτών, ή τις μεθόδους σύμφωνα με τις οποίες έχουν ελεγχθεί.

Άρθρο 6

Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο των προδιαγραφών των παραρτημάτων I και II της παρούσας οδηγίας αποφασίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τα άρθρα 18 και 19 της οδηγίας 71/316/ΕΟΚ.

Άρθρο 7

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός δεκαοκτώ μηνών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν περί αυτού αμέσως την Επιτροπή.

2. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο δύνανται να αναστείλουν την έναρξη εφαρμογής της παρούσας οδηγίας και των παραρτημάτων της μέχρι της 31ης Δεκεμβρίου 1979 το αργότερο.

3. Κατά την περίοδο κατά την οποία η οδηγία δεν θα εφαρμόζεται σε ένα Κράτος μέλος, αυτό το Κράτος μέλος δεν θα καταστήσει αυστηρότερα από ό,τι κατά την ημερομηνία θεσπίσεως της οδηγίας τα μέτρα ελέγχου τα σχετικά με την ποσότητα την περιεχομένη στις προσυσκευασίες που προβλέπονται από την παρούσα οδηγία και προέρχονται από τα άλλα Κράτη μέλη.

4. Κατά την περίοδο αυτή τα Κράτη μέλη, που έχουν θέσει σε ισχύ την οδηγία, θα δέχονται τις προσυσκευασίες που προέρχονται από τα Κράτη μέλη που επωφελούνται από την παρέκκλιση που προβλέπεται στην παράγραφο 2, που είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του παραρτήματος I σημείο 1 του παραρτήματος III της οδηγίας, ακόμη και αν δεν φέρουν το σήμα ΕΟΚ που προβλέπεται από το σημείο 3.3 του παραρτήματος I, με την ίδια βάση και υπό τους ίδιους όρους με τις προσυσκευασίες που είναι σύμφωνες με όλες τις διατάξεις της οδηγίας.

5. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 8

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 19 Δεκεμβρίου 1974.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. P. FOURCADE

(1) ΕΕ αριθ. Α 56 της 2. 6. 1972, σ. 35.

(2) ΕΕ αριθ. Α 123 της 27. 11. 1972, σ. 9.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 202 της 6. 9. 1971, σ. 1.

(4) ΕΕ αριθ. Ν 73 της 27. 3. 1972, σ. 14.

(5) ΕΕ αριθ. Ν 243 της 29. 10. 1971, σ. 29.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ

Η κατασκευή των προσυσκευασιών που προβλέπονται από την παρούσα οδηγία πρέπει να εξασφαλίζεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι έτοιμες προσυσκευασίες να πληρούν τους ακόλουθους όρους:

1.1. ο πραγματικός όγκος του περιεχομένου δεν πρέπει να είναι κατώτερος, κατά μέσο όρο, του ονομαστικού όγκου-

1.2. η αναλογία των προσυσκευασιών που εμφανίζουν σφάλμα επί έλαττον ανώτερο του μεγίστου ανεκτού σφάλματος, που προβλέπεται στο σημείο 2.4, πρέπει να είναι αρκούντως μικρή, για να επιτρέπει στις παρτίδες των προσυσκευασιών να πληρούν τους ελέγχους που ορίζονται στο παράρτημα II-

1.3. καμία προσυσκευασία που παρουσιάζει σφάλμα επί έλαττον διπλάσιο από το μέγιστο ανεκτό σφάλμα που δίδεται από τον πίνακα του σημείου 2.4 δεν θα δύναται να λάβει το σήμα ΕΟΚ, που προβλέπεται στο σημείο 3.3.

2. ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

2.1. Ο ονομαστικός όγκος του περιεχομένου μιας προσυσκευασίας είναι ο όγκος ο σημειούμενος επί της προσυσκευασίας αυτής- δηλαδή είναι ο όγκος του υγρού που η προσυσκευασία θεωρείται ότι περιέχει.

2.2. Ο πραγματικός όγκος του περιεχομένου μιας προσυσκευασίας είναι ο όγκος του υγρού που περιέχεται πραγματικά. Σε όλες τις εργασίες ελέγχου, η τιμή του πραγματικού όγκου που λαμβάνεται υπόψη είναι η τιμή του όγκου αυτού στη θερμοκρασία των 20oC.

2.3. Το σφάλμα επί έλαττον είναι η ποσότης κατά την οποία ο πραγματικός όγκος του περιεχομένου διαφέρει επί έλαττον του ονομαστικού όγκου αυτής της προσυσκευασίας.

2.4. Το μέγιστο ανεκτό σφάλμα επί έλαττον καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

"" ID="1">από 50 έως 100> ID="2">-> ID="3">4,5"> ID="1">από 100 έως 200> ID="2">4,5> ID="3">-"> ID="1">από 200 έως 300> ID="2">-> ID="3">9"> ID="1">από 300 έως 500> ID="2">3> ID="3">-"> ID="1">από 500 έως 1 000> ID="2">-> ID="3">15"> ID="1">από 1 000 έως 5 000> ID="2">1,5> ID="3">-">

3. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ

Κάθε προσυσκευασία που πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρούσα οδηγία πρέπει να φέρει στη συσκευασία τις ακόλουθες ενδείξεις αποτυπωμένες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι ανεξίτηλες, ευανάγνωστες και εμφανείς επί της προσυσκευασίας υπό τους συνήθεις όρους εμφανίσεως:

3.1. τον ονομαστικό όγκο εκπεφρασμένο με τη χρησιμοποίηση ως μονάδων μετρήσεως τα λίτρα, τα εκατοστόλιτρα ή τα χιλιοστόλιτρα και με τη βοήθεια αριθμών ελαχίστου ύψους 6 χιλιοστομέτρων, αν ο ονομαστικός όγκος είναι ανώτερος των 100 εκατοστολίτρων, 4 χιλιοστομέτρων αν περιλαμβάνεται μεταξύ 100 εκατοστολίτρων συμπεριλαμβανομένων και 20 εκατοστολίτρων μη συμπεριλαμβανομένων και 3 χιλιοστομέτρων αν είναι ίσος ή κατώτερος των 20 εκατοστολίτρων, ακολουθούμενον από το σύμβολο της μονάδος μετρήσεως που εχρησιμοποιήθη, ή ενδεχομένως από την ονομασία της, σύμφωνα με την οδηγία 71/354/ΕΟΚ-

μέχρι λήξεως της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται εντός της Κοινότητος η χρήση των μονάδων μετρήσεως του αγγλοσαξωνικού συστήματος που περιλαμβάνεται στο παράρτημα II της οδηγίας 71/354/ΕΟΚ, η ένδειξη του ονομαστικού όγκου εκφραζομένου σε μονάδες SI σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο θα δύναται να συνοδεύεται από το αποτέλεσμα της μετατροπής του σε μονάδες μετρήσεως του αγγλοσαξωνικού συστήματος (UK) που επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση των ακολούθων συντελεστών μετατροπής:

1 ml= 0,0352 fluid ounce

1 l=1,760 pints ή 0,220 γαλλόνια

Τα Κράτη μέλη, στο μέτρο που το θεωρούν αναγκαίο, δύνανται να επιβάλλουν τη δεύτερη αυτή ένδειξη για τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά στο εθνικό τους έδαφος.

3.2. Ένα σήμα ή μία ένδειξη που να επιτρέπει στην αρμόδια υπηρεσία να αναγνωρίζει το συσκευαστή ή τον υπεύθυνο της συσκευασίας ή τον εισαγωγέα που είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα.

3.3. Το μικρό γράμμα "e", ελαχίστου ύψους 3 χιλιοστομέτρων, τοποθετημένο στο αυτό πεδίο οράσεως με την ένδειξη του ονομαστικού όγκου, που πιστοποιεί ότι η προσυσκευασία ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας.

Το γράμμα αυτό έχει το σχήμα που απεικονίζεται από το σχέδιο που είναι συνημμένο στο σημείο 3 του παραρτήματος II της οδηγίας 71/316/ΕΟΚ.

Το άρθρο 12 της οδηγίας αυτής εφαρμόζεται κατ' αναλογία.

Εν τούτοις, αν η συσκευασία είναι ένας περιέκτης-μέτρο σύμφωνος προς τη σχετική οδηγία και αν η ένδειξη της ονομαστικής χωρητικότητός του είναι ορατή υπό τις συνήθεις προϋποθέσεις εμφανίσεως της προσυσκευασίας, δεν απατείται άλλη ένδειξη του ονομαστικού όγκου σύμφωνα με το σημείο 3.1 για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.

Η τελευταία αυτή παρέκκλιση δεν είναι εν τούτοις εφαρμόσιμη όταν ο ονομαστικός όγκος της προσυσκευασίας διαφέρει κατά μία τιμή κατώτερη ή ίση με 0,05 του λίτρου ενός άλλου ονομαστικού όγκου που προβλέπεται από το παράρτημα III για την αυτή κατηγορία προϊόντων.

4. ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΟΥ Ή ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΣ

Η ποσότης υγρού που περιέχεται σε μία προσυσκευασία, ονομαζομένη πραγματικός όγκος ή ποσότης πληρώσεως, πρέπει να μετράται ή να ελέγχεται υπό την ευθύνη αυτού που κάνει τη συσκευασία. Η μέτρηση ή ο έλεγχος γίνεται με τη χρησιμοποίηση νομίμου οργάνου μετρήσεως καταλλήλου για τη φύση των εργασιών που πρέπει να γίνουν.

Ο έλεγχος δύναται να γίνει δειγματοληπτικώς.

Όταν ο πραγματικός όγκος δεν μετράται, ο έλεγχος υπό του συσκευαστού πρέπει να οργανώνεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να παρέχεται ικανοποιητική εγγύηση για την τιμή του περιεχομένου αυτού.

Ο όρος αυτός πληρούται εάν ο συσκευαστής προβαίνει σε ελέγχους κατασκευής σύμφωνα με μεθόδους αναγνωρισμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους μέλους που θέτει στη διάθεση των υπηρεσιών αυτών τα έγγραφα στα οποία καταχωρούνται τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου, για να πιστοποιείται ότι οι έλεγχοι, καθώς και οι διορθώσεις και προσαρμογές που απεδείχθη ότι χρειάζονται, έχουν γίνει κανονικά και ορθά.

Ένας τρόπος, μεταξύ άλλων, εκπληρώσεως της υποχρεώσεως μετρήσεως ή ελέγχου συνίσταται στη χρήση, για την κατασκευή της προσυσκευασίας, ενός περιέκτη-μέτρου καθοριζομένου στη σχετική οδηγία και πληρουμένου σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους εκείνης και της παρούσας οδηγίας.

5. ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗ Ή ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ

Ο έλεγχος συμφωνίας των προσυσκευασιών στις προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Κρατών μελών δια δειγματοληψίας στην έδρα του ατόμου που γεμίζει τη συσκευασία ή, σε περίπτωση πρακτικής αδυναμίας, στην έδρα του εισαγωγέως ή του εντολοδόχου του, του εγκατεστημένου στην Κοινότητα.

Ο στατιστικός αυτός έλεγχος δια δειγματοληψίας γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που είναι αποδεκτοί επί του θέματος ελέγχου της ποιότητος. Είναι ίσης αποτελεσματικότητος με τη μέθοδο της αναφοράς που καθορίζεται στο παράρτημα II.

6. ΑΛΛΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η παρούσα οδηγία δεν αποτελεί εμπόδιο στους ελέγχους που μπορούν να γίνουν σε όλα τα στάδια του εμπορίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα Κράτη μέλη, ιδίως για να εξακριβώνεται ότι οι προσυσκευασίες είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές της οδηγίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Το παράρτημα αυτό καθορίζει τις λεπτομέρειες της μεθόδου αναφοράς του στατιστικού ελέγχου των παρτίδων προσυσκευασιών για να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του άρθρου 3 της οδηγίας και του σημείου 5 παραρτήματος I.

Ο έλεγχος αυτός βασίζεται στο πρότυπο ISO 2859, το σχετικό με τις μεθόδους δοκιμών κατά ιδιότητες, που χρησιμοποιεί ένα επίπεδο αποδεκτής ποιότητος ίσο με 2,5%. Το επίπεδο δειγματοληψίας αντιστοιχεί, για τις μη καταστρεπτικές δοκιμές, με το επίπεδο II του προτύπου αυτού και, για τις καταστρεπτικές δοκιμές με το επίπεδο S 3.

1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

Ο πραγματικός όγκος των προσυσκευασιών δύναται να μετράται αμέσως με τη βοήθεια ογκομετρικών οργάνων μετρήσεως η εμμέσως με ζύγιση και μέτρηση της πυκνότητας.

Οποιαδήποτε κι' αν είναι η χρησιμοποιουμένη μέθοδος, το σφάλμα, κατά τη μέτρηση του πραγματικού όγκου μιας προσυσκευασίας, πρέπει να είναι κατ' ανώτατο όριο ίσο με το πέμπτο του μεγίστου ανεκτού σφάλματος που αντιστοιχεί στον ονομαστικό όγκο της προσυσκευασίας. Η διαδικασία μετρήσεως του πραγματικού όγκου μιας προσυσκευασίας δύναται να γίνει αντικείμενο ιδίας ρυθμίσεως σε κάθε Κράτος μέλος.

2. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΑΡΤΙΔΩΝ ΠΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

Ο έλεγχος των προσυσκευασιών γίνεται με δειγματοληψία και περιλαμβάνει δύο μέρη:

- έναν έλεγχο που αφορά τον πραγματικό όγκο κάθε προσυσκευασίας του δείγματος,

- έναν άλλον έλεγχο που αφορά τον μέσο όρο των πραγματικών όγκων των προσυσκευασιών του δείγματος.

Μία παρτίδα προσυσκευασιών θεωρείται αποδεκτή αν τα αποτελέσματα και των δύο ελέγχων πληρούν τα κριτήρια αποδοχής.

Για κάθε έναν από τους ελέγχους αυτούς, προβλέπονται προς χρήση δύο σχέδια δειγματοληψίας:

- το ένα για έλεγχο μη καταστρεπτικό, δηλαδή για έλεγχο που δεν συνεπάγεται το άνοιγμα της συσκευασίας,

- το άλλο για έλεγχο καταστρεπτικό, δηλαδή για έλεγχο που συνεπάγεται το άνοιγμα ή την καταστροφή της συσκευασίας.

Ο τελευταίος αυτός έλεγχος περιορίζεται, για λόγους οικονομικούς και πρακτικούς, στο ελάχιστο αναγκαίο και η αποτελεσματικότης του είναι μικρότερη εκείνης του προηγουμένου ελέγχου.

Ο καταστρεπτικός έλεγχος δεν πρέπει κατά συνέπεια να χρησιμοποιείται παρά μόνο όταν δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί πρακτικά ένας μη καταστρεπτικός έλεγχος. Κατά γενικό κανόνα, δεν εφαρμόζεται σε ποσότητες μικρότερες των εκατό μονάδων.

2.1. Παρτίδα προσυσκευασιών

2.1.1. Η παρτίδα αποτελείται από το σύνολο των προσυσκευασιών του αυτού τύπου και της αυτής κατασκευής που αποτελούν το αντικείμενο του ελέγχου.

2.1.2. Όταν ο έλεγχος των προσυσκευασιών γίνεται στο τέλος της αλύσεως πληρώσεως, ο αριθμός προσυσκευασιών είναι ίσος με τη μεγίστη ωριαία παραγωγή της αλύσεως πληρώσεως. Στις άλλες περιπτώσεις, ο αριθμός προσυσκευασιών της παρτίδας περιορίζεται σε 10 000.

2.1.3. Για παρτίδες κατώτερες των 100 προσυσκευασιών όταν πραγματοποιείται ο μη καταστρεπτικός έλεγχος, γίνεται κατά 100 %.

2.1.4. Πριν από τους προβλεπόμενους ελέγχους στα σημεία 2.2 και 2.3 πρέπει να λαμβάνεται επαρκής αριθμός προσυσκευασιών στην τύχη από την παρτίδα για να είναι δυνατός ο έλεγχος που απαιτεί το μεγαλύτερο δείγμα.

Για τον άλλον έλεγχο, το αναγκαίο δείγμα θα λαμβάνεται στην τύχη από το πρώτο δείγμα και θα σημειούται. Η σημείωση αυτή θα πρέπει να έχει γίνει πριν αρχίσουν οι εργασίες μετρήσεως.

2.2. Έλεγχος ελαχίστου όγκου ανεκτού στην προσυσκευασία

2.2.1. Ο ελάχιστος ανεκτός όγκος ευρίσκεται με την αφαίρεση από τον ονομαστικό όγκο της προσυσκευασίας του μεγίστου ανεκτού σφάλματος που αντιστοιχεί στον ονομαστικό αυτό όγκο.

2.2.2. Τα τεμάχια της παρτίδας που έχουν πραγματικό όγκο κατώτερον του ελαχίστου ανεκτού όγκου καλούνται ελαττωματικά.

2.2.3. Για τον έλεγχο με δειγματοληψία, ένα από τα ακόλουθα σχέδια δειγματοληψίας (απλό ή διπλό) θα υιοθετείται κατ' εκλογή των Κρατών μελών.

2.2.3.1. Σχέδιο δειγματοληψίας απλό

Ο αριθμός των προσυσκευασιών που ελέγχονται θα πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό προσυσκευασιών του δείγματος που δίδεται στο σχέδιο:

- εάν ο αριθμός των ελαττωματικών που ευρίσκεται στο δείγμα είναι κατώτερος ή ίσος με το κριτήριο αποδοχής, η παρτίδα των προσυσκευασιών θα θεωρείται ως αποδεκτή για τον έλεγχο αυτό,

- εάν ο αριθμός των ελαττωματικών που ευρίσκεται στο δείγμα είναι ίσος ή ανώτερος του κριτηρίου απορρίψεως, η παρτίδα των προσυσκευασιών θα απορρίπτεται.

2.2.3.1.1. Σχέδιο για μη καταστρεπτικό έλεγχο

"" ID="1">100 έως 150> ID="2">20> ID="3">1> ID="4">2"> ID="1">151 έως 280> ID="2">32> ID="3">2> ID="4">3"> ID="1">281 έως 500> ID="2">50> ID="3">3> ID="4">4"> ID="1">501 έως 1 200> ID="2">80> ID="3">5> ID="4">6"> ID="1">1 201 έως 3 200> ID="2">125> ID="3">7> ID="4">8"> ID="1">3 201 και άνω> ID="2">200> ID="3">10> ID="4">11">

2.2.3.1.2. Σχέδιο για καταστρεπτικό έλεγχο

"" ID="1">Οποιοσδήποτε και εάν είναι ( 100)> ID="2">20> ID="3">1> ID="4">2">

2.2.3.2. Σχέδιο δειγματοληψίας διπλό

Ο πρώτος αριθμός των ελεγχομένων προσυσκευασιών πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό προσυσκευασιών του πρώτου δείγματος που δίδεται στο σχέδιο:

- εάν ο αριθμός των ελαττωματικών που ευρίσκεται στο δείγμα είναι κατώτερος ή ίσος με το κριτήριο αποδοχής, η παρτίδα των προσυσκευασιών θα θεωρείται ως αποδεκτή για τον έλεγχο αυτό,

- εάν ο αριθμός των ελαττωματικών που ευρίσκεται στο δείγμα είναι ίσος ή ανώτερος του κριτηρίου απορρίψεως, η παρτίδα των προσυσκευασιών θα απορρίπτεται.

- εάν ο αριθμός των ελαττωματικών που ευρίσκεται στο πρώτο δείγμα περιλαμβάνεται μεταξύ του πρώτου κριτηρίου αποδοχής και του πρώτου κριτηρίου απορρίψεως, πρέπει να ελέγχεται ένα δεύτερο δείγμα του οποίου ο αριθμός προσυσκευασιών δίδεται στο σχέδιο.

Οι αριθμοί των ελαττωματικών που ευρίσκονται στο πρώτο και το δεύτερο δείγμα πρέπει να αθροίζονται:

- εάν ο συνολικός αριθμός των ελαττωματικών είναι κατώτερος ή ίσος με το δεύτερο κριτήριο αποδοχής, η παρτίδα θα θεωρηθεί ως αποδεκτή για τον έλεγχο αυτό,

- εάν ο συνολικός αριθμός των ελαττωματικών είναι ανώτερος ή ίσος με το δεύτερο κριτήριο απορρίψεως, η παρτίδα θα απορρίπτεται.

2.2.3.2.1. Σχέδιο για μη καταστρεπτικό έλεγχο

"" ID="1" ASSV="2">100 έως 150> ID="2">1η> ID="3">13> ID="4">13> ID="5">0> ID="6">2"> ID="2">2α> ID="3">13> ID="4">26> ID="5">1> ID="6">2"> ID="1" ASSV="2">151 έως 280> ID="2">1η> ID="3">20> ID="4">20> ID="5">0> ID="6">3"> ID="2">2α> ID="3">20> ID="4">40> ID="5">3> ID="6">4"> ID="1" ASSV="2">281 έως 500> ID="2">1η> ID="3">32> ID="4">32> ID="5">1> ID="6">4"> ID="2">2α> ID="3">32> ID="4">64> ID="5">4> ID="6">5"> ID="1" ASSV="2">501 έως 1 200> ID="2">1η> ID="3">50> ID="4">50> ID="5">2> ID="6">5"> ID="2">2α> ID="3">50> ID="4">100> ID="5">6> ID="6">7"> ID="1" ASSV="2">1 201 έως 3 200> ID="2">1η> ID="3">80> ID="4">80> ID="5">3> ID="6">7"> ID="2">2α> ID="3">80> ID="4">160> ID="5">8> ID="6">9"> ID="1" ASSV="2">3 201 και άνω> ID="2">1η> ID="3">125> ID="4">125> ID="5">5> ID="6">9"> ID="2">2α> ID="3">125> ID="4">250> ID="5">12> ID="6">13">

2.2.3.2.2. Σχέδιο για καταστρεπτικό έλεγχο

"" ID="1" ASSV="2">Οποιαδήποτε και αν είναι η ποσότης ( 100)> ID="2">1η> ID="3">13> ID="4">13> ID="5">0> ID="6">2"> ID="2">2α> ID="3">13> ID="4">26> ID="5">1> ID="6">2">

2.3. Έλεγχος του μέσου όρου των πραγματικών όγκων των τεμαχίων μιας παρτίδας προσυσκευασιών

2.3.1. Μια παρτίδα προσυσκευασιών θα θεωρείται ως αποδεκτή για τον έλεγχο αυτό εάν ο μέσος όρος = των πραγματικων όγκων xi των n προσυσκευασιών ενός δείγματος είναι ανώτερος της τιμής:

Vn--t(1 - a)

Όπου:

Vn = ονομαστικός όγκος της προσυσκευασίας,

s = η εκτίμηση της τυπικής αποκλίσεως των πραγματικών όγκων της παρτίδας,

n = ο αριθμός των προσυσκευασιών του δείγματος για τον έλεγχο,

t(1-a) = η άδηλος μεταβλητή ποσότης της κατανομής του Student, ως σχέση του αριθμού των βαθμών ελευθερίας ν = n-1 και του επιπέδου εμπιστοσύνης (1 - α)=0,995.

2.3.2. Ονομάζοντας xi την τιμή του πραγματικού όγκου της i προσυσκευασίας του δείγματος n προσυσκευασιών λαμβάνεται:

2.3.2.1. ο μέσος όρος των τιμών του δείγματος δι' υπολογισμού με τον τύπο:

=

2.3.2.2. η τιμή της τυπικής αποκλίσεως s υπολογίζοντας:

- το άθροισμα των τετραγώνων των τιμών: i = 1Σi = n(xi)2

- το τετράγωνο του αθροίσματος των τιμών(i = 1Σi = nxi)2

κατόπιν ()2

- το διορθωμένο άθροισμα: SC = i = 1Σi = n(xi)2

- ()2

- την τιμή της μεταβλητικότητος v =

- Η τιμή της τυπικής αποκλίσεως είναι: s=v

2.3.3. Κριτήριο αποδοχής ή απορρίψεως των παρτίδων προσυσκευασιών, για τον έλεγχο αυτό:

Κριτήριο για μη καταστρεπτικό έλεγχο "" ID="1"> 500> ID="2">30> ID="3"> Vn - 0,503 s> ID="4"> < Vn - 0,503 s"> ID="1"" 500> ID="2">50> ID="3"> Vn - 0,379 s> ID="4"> < Vn - 0,379 s">

Κριτήριο για καταστρεπτικό έλεγχο "" ID="1">Οποιαδήποτε και αν είναι η ποσότης ( 100)> ID="2">20> ID="3"> Vn - 0,640 s> ID="4"> < Vn - 0,640 s">

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

>(1)()"> ID="1">1. α) Οίνοι εκ νωπών σταφυλών- γλεύκος εκ νωπών σταφυλών εξ αναμίξεως με οινόπνευμα (συμπεριλαμβανομένων των μιστελίων), με την εξαίρεση των οίνων λικέρ (κλάση του κοινού δασμολογίου:

ex 22.05 Γ)> ID="2">0,10 -0,25 -0,35

0,375 -0,50 -0,70

0,75 -1 -1,5

2 -5> ID="3">0,20 -0,36 -0,475

0,60 -0,68 -0,72

0,95 -1,75 -1,88"> ID="1">β) Μηλίτης οίνος, απίτης οίνος, υδρόμελι και λοιπά ποτά εκ ζυμώσεως μη αφρώδη (κλάση του κοινού δασμολογίου:

22.07 Β II)> ID="2">0,10 -0,25 -0,35

0,375 -0,50 -0,70

0,75 -1 -1,5

2 -5> ID="3">0,20 -0,33 -0,36

0,72"> ID="1">γ) Βερμούτ και άλλοι οίνοι εκ νωπών σταφυλών αρωματισμένοι (κλάση του κοινού δασμολογίου 22.06)- οίνοι κοινού λικέρ (κλάση του κοινού δασμολογίου: ex 22.05 Γ)> ID="2">0,10 -0,375-0,50

0,75 -1 -1,5> ID="3">0,20 -0,35 -0,36

0,68 -0,70 -0,72"> ID="1">2. α) Αφρώδεις οίνοι (κλάση του κοινού δασμολογίου: 22.05 Α + Β)> ID="2">0,10 -0,125-0,20

0,375 -0,75 -1,5

3> ID="3">0,57 -0,77"> ID="1">β) Μηλίτης οίνος, απίτης οίνος, υδρόμελι και άλλα ποτά εκ ζυμώσεως, αφρώδη (κλάση του κοινού δασμολογίου: 22.07 Β I)> ID="2">0,10 -0,125-0,20

0,375 -0,75 -1

1,5 -3> ID="3">0,57 -0,77"> ID="1">3. Ζύθοι (κλάση του κοινού δασμολογίου: 22.03)> ID="2">0,25 -0,33 -0,50

0,75 -1 -2

3 -4 -5> ID="3">0,18 (μόνον εις μεταλλικά δοχεία)

0,20 -0,30 -0,35

(μόνον εις μεταλλικά δοχεία)

0,45 -0,66 -3,8"> ID="1">- Ζύθοι αυθορμήτου ζυμώσεως, ζύθος gueuze> ID="2">0,375"> ID="1">4. Οινοπνεύματα, αποστάγματα οίνου και οινοπνευματώδη (κλάση του κοινού δασμολογίου: 22.09)> ID="2">0,05 -0,10 -0,20

0,35 -0,375-0,50

0,70 -0,75 -1

1,5 -2 -2,5

3> ID="3">0,25 -0,36 -0,60

0,72"> ID="1">5. Όξος εδώδιμος και υποκατάστατα αυτού (κλάση του κοινού δασμολογίου: 22.10)> ID="2">0,25 -0,50 -0,75

1 -2 -5> ID="3">0,35 -0,7 -1,5

2,5"> ID="1">6. Έλαια εδώδιμα (κλάση του κοινού δασμολογίου: 15.07 Α I και 15.07 Δ II)> ID="2">0,10 -0,25 -0,50

1 - 2 - 3 - 5> ID="3">0,375-0,625-0,75

1,5 -2,5"> ID="1">7. Γάλα και ποτά με βάση το γάλα πωλούμενα κατ' όγκον (κλάση του κοινού δασμολογίου: 04.01 με την εξαίρεση της γιαούρτης και του κεφίρ: 22.02 Β)> ID="2">0,10 -0,2 -0,25

0,50 -0,75 -1

2 -3 -4> ID="3">0,22 -0,33 -0,6"> ID="1">8. α) Ύδωρ, μεταλλικά ύδατα, αεριούχα ύδατα (κλάση του κοινού δασμολογίου: 22.01)> ID="2">όλοι οι όγκοι κάτω των

0,20 -0,20 -0,25

0,33 -0,50 -0,70

0,75 -1 -1,5

2> ID="3">0,35 -0,45 -0,47

0,90 -0,94"> ID="1">β) Λεμονάδες, αεριούχα αρωματισμένα ύδατα (συμπεριλαμβανομένων των μεταλλικών υδάτων τα οποία έτυχον της αυτής επεξεργασίας) και άλλα ποτά μη οινοπνευματώδη, με την εξαίρεση χυμών καρπών και λαχανικών (κλάση κοινού δασμολογίου: 22.02 Α)> ID="2">όλοι οι όγκοι κάτω των

0,20 -0,20 -0,25

0,33 -0,50 -0,70

0,75 -1 -1,5

2 -3 -4

5> ID="3">0,35 -0,45 -0,47

0,60 -0,90 -0,94"> ID="1">9. Χυμός φρούτων και χυμός λαχανικών που δεν έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς προσθήκη οινοπνεύματος με ή χωρίς προσθήκη σακχάρεως (κλάση του κοινού δασμολογίου: 20.07, προϊόντα μη συμπεπυκνωμένα)> ID="2">όλοι οι όγκοι κάτω των

0,125 -0,125-0,20

0,25 -0,33 -0,50

0,70 -0,75 -1

1,5 -2 -3

4 -5> ID="3">0,18 -0,35

(μόνον εις μεταλλικά δοχεία)"">

Σημείωση: Τα υγρά που αναφέρονται στα σημεία 1 α) και β), 4, 8 α) και β) και 9 δεν δύνανται να τεθούν σε κυκλοφορία στην κοινοτική αγορά παρά μόνον εντός προσυσκευασιών που έχουν ονομαστικό όγκο που αναφέρεται στον πίνακα και που είναι σύμφωνες με τις κανονιστικές διατάξεις ή τα εμπορικά ήθη του Κράτους μέλους προελεύσεως του υγρού, είτε η πλήρωση έχει γίνει στο Κράτος μέλος παραγωγής ή σε άλλο Κράτος μέλος.

(1)() Όσον αφορά τις προσυσκευασίες που έχουν ονομαστικούς όγκους που αναφέρονται στη στήλη II, το άρθρο 5 εφαρμόζεται μόνο στις χώρες που εδέχοντο την ελεύθερη κυκλοφορία των προσυσκευασιών αυτών κατά την 31η Δεκεμβρίου 1971 και τούτο μέχρι της 31ης Δεκεμβρίου 1980, με την εξαίρεση των όγκων του σημείου 8 α) για τις οποίες η προθεσμία αυτή μεταφέρεται στην ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 1988.