31974L0297

Οδηγία 74/297/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 4ης Ιουνίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στην εσωτερική διαρρύθμιση των οχημάτων με κινητήρα (συμπεριφορά του συστήματος οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 165 της 20/06/1974 σ. 0016 - 0025
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0012
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0247
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0012
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0230
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0230


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 4ης Ιουνίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην εσωτερική διαρρύθμιση των οχημάτων με κινητήρα (συμπεριφορά του συστήματος οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των εθνικών νομοθεσιών τις οποίες πρέπει να πληρούν τα οχήματα με κινητήρα αφορούν μεταξύ άλλων τη συμπεριφορά του μηχανισμού οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως-

ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο, και προκύπτει επομένως η ανάγκη να θεσπισθούν οι ίδιες προδιαγραφές από όλα τα Κράτη μέλη, είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των υφισταμένων ρυθμίσεων, ιδίως για να τεθεί σε λειτουργία για κάθε τύπο οχήματος η διαδικασία εγκρίσεως ΕΟΚ που αποτελεί το αντικείμενο της οδηγίας του Συμβουλίου της 6 Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους(3)-

ότι οι κοινές προδιαγραφές περί εσωτερικών κατόπτρων οδηγήσεως προβλέπονται από την οδηγία του Συμβουλίου της 1ης Μαρτίου 1971(4) και οι προδιαγραφές περί εσωτερικών μερών του αμαξώματος, περί διατάξεως των οργάνων χειρισμού, περί στέγης, περί του ερεισινώτου και του οπισθίου τμήματος των καθισμάτων από την οδηγία του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 1973(5), και ότι θα θεσπισθούν μεταγενεστέρως οι υπόλοιπες προδιαγραφές περί εσωτερικής διαρρυθμίσεως και αναφερόμενες στην αγκύρωση των ζωνών ασφαλείας, στη στερέωση των καθισμάτων, στα στηρίγματα κεφαλής και στην αναγνώριση των οργάνων χειρισμού-

ότι οι εναρμονισμένες προδιαγραφές πρέπει να μειώνουν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των τραυμάτων που είναι δυνατόν να υποστούν οι οδηγοί των οχημάτων με κινητήρα, και ως εκ τούτου να εξασφαλίζουν την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας σε όλη την έκταση της Κοινότητος-

ότι όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, συνιστάται να ληφθούν υπόψη αυτές που θεσπίσθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη στον κανονισμό αριθ. 12 (Ομοιόμορφες προδιαγραφές περί της επικυρώσεως των οχημάτων όσον αφορά την προστασία του οδηγού από το μηχανισμό οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως)(6), ο οποίος προσαρτάται στη συμφωνία της 20ής Μαρτίου 1958 περί θεσπίσεως ενιαίων προϋποθέσεων επικυρώσεως και αμοιβαίας αναγνωρίσεως της επικυρώσεως των εξοπλισμών και των εξαρτημάτων των οχημάτων με κινητήρα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Ως "όχημα" κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας νοείται κάθε όχημα με κινητήρα της κατηγορίας Μ1 (καθορισμένης στο παράρτημα Ι της οδηγίας της 6ης Φεβρουαρίου 1970), προοριζόμενο να κυκλοφορεί επί οδού, με ή χωρίς αμάξωμα, το οποίο έχει τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και εκ κατασκευής μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 χμ/ω, εξαιρέσει των οχημάτων προωθημένης οδηγήσεως όπως αυτή ορίζεται στο σημείο 2.7 του παραρτήματος Ι.

Άρθρο 2

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός οχήματος με κινητήρα για λόγους που αφορούν τη συμπεριφορά του μηχανισμού οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως, αν αυτό ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των παραρτημάτων I, II και III.

Άρθρο 3

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν ή να απαγορεύσουν την πώληση, την καταχώρηση στα μητρώα, τη θέση σε κυκλοφορία ή τη χρήση οχημάτων για λόγους που αφορούν τη συμπεριφορά του μηχανισμού οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως, αν αυτός ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των παραρτημάτων I, II και III.

Άρθρο 4

Το Κράτος μέλος που χορήγησε την έγκριση λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ενημερώνεται για κάθε τροποποίηση στοιχείου ή χαρακτηριστικού από τα προβλεπόμενα στο παράρτημα I σημείο 2.2. Οι αρμόδιες αρχές αυτού του Κράτους μέλους εκτιμούν αν πρέπει να προβούν επί του τροποποιηθέντος οχήματος σε νέες δοκιμές συνοδευόμενες από νέο πρακτικό. Σε περίπτωση κατά την οποία συνάγεται εκ των δοκιμών ότι οι προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας δεν ετηρήθησαν, η τροποποίηση δεν εγκρίνεται.

Άρθρο 5

Οι αναγκαίες τροποποιήσεις για την προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο των προδιαγραφών των παραρτημάτων I, II, III και IV θεσπίζονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 13 της οδηγίας του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 διαδικασία περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους.

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός δεκαοκτώ μηνών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 7

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στο Λουξεμβούργο, στις 4 Ιουνίου 1974.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

H.D. GENSCHER

(1) ΕΕ αριθ. Α 14 της 27.3.1973, σ. 18.

(2) Ε αριθ. Α 60 της 26.7.1973, σ. 13

(3) ΕΕ αριθ. Ν 42 της 23.2.1970, σ. 1.

(4) ΕΕ αριθ. Ν 68 της 22.3.1971, σ. 1.

(5) ΕΕ αριθ. Ν 38 της 11.2.1974, σ. 2.

(6) Έγγραφο ΕΟΚ της Γενεύης E/ECE/324/Προσθ. 11.

(1)() ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (1.)

2. ΟΡΙΣΜΟΙ

Κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας νοείται:

2.1. Ως "συμπεριφορά συστήματος οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως", η συμπεριφορά του συστήματος αυτού υπό την ενέργεια δύο ειδών δυνάμεων, ήτοι:

2.1.1. των δημιουργουμένων από μία μετωπική σύγκρουση και δυναμένων να προκαλέσουν τη μετατόπιση του οργάνου χειρισμού διευθύνσεως προς τα οπίσω-

2.1.2. των οφειλομένων στην αδράνεια της μάζας του οδηγού σε περίπτωση προσκρούσεως επί του οργάνου χειρισμού διευθύνσεως κατά μία μετωπική σύγκρουση.

2.2. Ως "τύπος οχήματος", τα οχήματα με κινητήρα τα μη έχοντα μεταξύ τους ουσιώδεις διαφορές. Οι διαφορές αυτές δύνανται να αφορούν κυρίως τα ακόλουθα σημεία:

2.2.1. δομές, διαστάσεις, μορφή και υλικά του τμήματος του οχήματος που ευρίσκεται έμπροσθεν του οργάνου χειρισμού της διευθύνσεως-

2.2.2. μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του οχήματος.

2.3. Ως "όργανο χειρισμού διευθύνσεως", το όργανο διευθύνσεως που χειρίζεται ο οδηγός, γενικώς το πηδάλιο.

2.4. Ως "στήλη (κολόνα) διευθύνσεως", το περίβλημα του άξονα διευθύνσεως.

2.5. Ως "άξονας διευθύνσεως", το στοιχείο που μεταφέρει στο κιβώτιο διευθύνσεως το ζεύγος δυνάμεων που εξασκούνται επί του οργάνου χειρισμού της διευθύνσεως.

2.6. Ως "σύστημα οδηγήσεως", το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως, η στήλη διευθύνσεως, τα προσαρτημένα επενδυτικά στοιχεία, ο άξονας διευθύνσεως, το κιβώτιο διευθύνσεως, καθώς και όλα τα άλλα στοιχεία, όπως τα προοριζόμενα να συμβάλουν στην απορρόφηση της ενεργείας σε περίπτωση προσκρούσεως επί του πηδαλίου.

2.7. Ως "προωθημένη οδήγηση", μία διαρρύθμιση του οχήματος στην οποία πλέον του ημίσεως του μήκους του κινητήρα ευρίσκεται όπισθεν του πλέον προωθημένου σημείου της βάσεως του αλεξινέμου, και όπου το κέντρο του οργάνου χειρισμού της διευθύνσεως βρίσκεται εντός του πρώτου τετάρτου του μήκους του οχήματος.

3. ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ

3.1. Η αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ για έναν τύπο οχήματος υποβάλλεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή τον εντολοδόχο του.

3.2. Συνοδεύεται από τα κάτωθι αναφερόμενα στοιχεία σε τρία αντίτυπα και από τις ακόλουθες ενδείξεις:

3.2.1. λεπτομερή περιγραφή του τύπου οχήματος όσον αφορά τη δομή, τις διαστάσεις, τη μορφή και τα υλικά του τμήματος του οχήματος που ευρίσκεται έμπροσθεν του οργάνου χειρισμού της διευθύνσεως-

3.2.2. σχέδια του συστήματος οδηγήσεως και της στερεώσεώς του επί του αμαξώματος και επί του πλαισίου, σε κατάλληλη κλίμακα και επαρκώς λεπτομερή-

3.2.3. τεχνική περιγραφή του συστήματος αυτού.

3.3. Πρέπει να υποβληθούν στην επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως τεχνική υπηρεσία:

3.3.1. ένα όχημα αντιπροσωπευτικό του προς έγκριση τύπου οχήματος για τη δοκιμή η οποία προβλέπεται στο σημείο 5.1-

3.3.2. κατ' εκλογή του κατασκευαστή, είτε ένα δεύτερο όχημα είτε τα εξαρτήματα του οχήματος που θεωρεί ουσιώδη για δοκιμή που προβλέπεται στο σημείο 5.2.

4.ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ

(4.1.)

(4.2.)

4.3. Ένα δελτίο σύμφωνο προς το εμφαινόμενο στο παράρτημα IV υπόδειγμα επισυνάπτεται στο δελτίο εγκρίσεως ΕΟΚ.

(4.4.)

(4.5.)

(4.6.)

5. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

5.1. Κατά τη δοκιμή συγκρούσεως του κενού οχήματος χωρίς ανδρείκελο επί ενός φράγματος με ταχύτητα 48,3 χμ/ω, το ανώτερο τμήμα της στήλης διευθύνσεως και του άξονά της δεν πρέπει να μετατοπίζεται προς τα οπίσω οριζοντίως και παραλλήλως προς το διαμήκη άξονα του οχήματος περισσότερο των 12,7 εμ ως προς ένα σημείο του οχήματος το οποίο δεν έχει επηρεασθεί από πρόσκρουση- της αποστάσεως αυτής μετρουμένης με δυναμικές μετρήσεις.

5.2. Όταν το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως κτυπηθεί δι' ενός όγκου δοκιμής ριφθέντος εναντίον του οργάνου αυτού με σχετική ταχύτητα τουλάχιστον 24,1 χμ/ω, η εξασκούμενη δύναμη επί του "στήθους" του όγκου δοκιμής από όργανο χειρισμού της διευθύνσεως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1 111 daN.

5.2.1. Το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως έχει σχεδιασθεί, κατασκευασθεί και τοποθετηθεί κατά τρόπον ώστε να μην περιλαμβάνει ούτε επικίνδυνες ανωμαλίες ούτε προεξοχές ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των τραυμάτων του οδηγού σε περίπτωση συγκρούσεως.

5.2.2. Το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως έχει σχεδιασθεί, κατασκευασθεί και τοποθετηθεί κατά τρόπον ώστε να μην περιλαμβάνει στοιχεία ή εξαρτήματα, περιλαμβανομένου του οργάνου χειρισμού του ηχητικού οργάνου και των επενδυτικών στοιχείων, ικανά να εμπλέξουν τα ενδύματα ή τα κοσμήματα του οδηγού κατά τη διάρκεια των κανονικών χειρισμών οδηγήσεως.

6. ΔΟΚΙΜΕΣ

Ο έλεγχος της τηρήσεως των προδιαγραφών του σημείου 5 διενεργείται σύμφωνα με τις υποδεικνυόμενες στα παραρτήματα II και III μεθόδους.

7. ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

(7.1.)

7.2. Για να εξακριβωθεί η πιστότης, διενεργείται ένας επαρκής αριθμός ελέγχων δια δειγματοληψίας επί των οχημάτων σειράς.

7.3. Κατά γενικόν κανόνα, οι εξακριβώσεις αυτές περιορίζονται σε μετρήσεις των διαστάσεων. Εντούτοις, εάν είναι αναγκαίο, τα οχήματα υποβάλλονται στη δοκιμή τη σχετική με τις προδιαγραφές του σημείου 5.

(8.)

(9.)

(1)() Το κείμενο των παραρτημάτων είναι ανάλογο, όσον αφορά τα ουσιώδη σημεία και εξαιρέσει του σημείου 2.1, προς αυτό του κανονισμού αριθ. 12 της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Ειδικότερα οι υποδιαιρέσεις σε σημεία είναι οι ίδιες. Γι' αυτό, αν ένα σημείο του κανονισμού αριθ. 12 δεν έχει αντίστοιχο στην παρούσα οδηγία, ο αριθμός του υποδεικνύεται για υπενθύμιση εντός παρενθέσεως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΔΟΚΙΜΗ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΕΩΣ ΕΠΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Η δοκιμή αυτή έχει ως αντικείμενο να εξακριβώσει ότι το όχημα ανταποκρίνεται στους όρους που εμφαίνονται στο σημείο 5.1 του παραρτήματος I.

2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΣ

2.1. Τόπος δοκιμής

Ο χώρος όπου διενεργείται η δοκιμή πρέπει να έχει αρκετή έκταση για να επιτρέψει να διευθετηθεί ο διάδρομος εκσφενδονίσεως των οχημάτων, το φράγμα και οι αναγκαίες τεχνικές εγκαταστάσεις για τη δοκιμή. Το τελικό τμήμα του διαδρόμου, τουλάχιστον 5μ πριν από το φράγμα, πρέπει να είναι οριζόντιο, επίπεδο και σταθεροποιημένο.

2.2. Φράγμα

Το φράγμα αποτελείται από έναν όγκο σκυροδέματος που έχει ελάχιστο πλάτος 3μ, ελάχιστο ύψος 1,5 μ και ελάχιστο πάχος 0,6 μ. Το τοίχωμα προσκρούσεως πρέπει να είναι κάθετο προς το τελικό τμήμα του διαδρόμου εκσφενδονίσεωςκαι επιστρωμένο με σανίδες κόντρα-πλακέ πάχους 2 εμ. Πίσω από τον όγκο του σκυροδέματος πρέπει να συσσωρευθούν τουλάχιστον 90 τ χώματος. Το φράγμα σκυροδέματος και χώματος δύναται να αντικατασταθεί από εμπόδια της αυτής μετωπικής επιφανείας, που να δίνουν ισοδύναμα αποτελέσματα.

2.3. Προώθηση του οχήματος

Κατά τη στιγμή της κρούσεως το όχημα πρέπει να κυλά ελεύθερα, με την κεκτημένη ταχύτητά του. Πρέπει να φθάνει στο εμπόδιο με τροχιά κάθετη πρoς το τοίχωμα προσκρούσεως. Η μέγιστη αποδεκτή πλευρική μεταβολή της ευθυγραμμίσεως μεταξύ της διαμέσου κατακορύφου του εμπροσθίου τοιχώματος του οχήματος και της διαμέσου κατακορύφου του τοιχώματος προσκρούσεως είναι +- 30 εμ.

2.4. Κατάσταση του οχήματος

Κατά τη δοκιμή το όχημα πρέπει να φέρει όλα τα εξαρτήματα και όλο τον κανονικό εξοπλισμό του. Επιπλέον τα αντικείμενα που περιέχονται μέσα στο χώρο επιβατών δεν πρέπει να προσκρούσουν τυχαίως στο πηδάλιο (ανατρεπόμενο κάθισμα του οδηγού, επενδυτική πλήρωση του οπισθίου καθίσματος κλπ.).

2.5. Ταχύτης

Η ταχύτης κατά τη στιγμή της κρούσεως πρέπει να έχει τιμή μεταξύ 48,3 χμ/ω και 53,1 χμ/ω.

2.6. Όργανα μετρήσεως

2.6.1. Το όργανο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή που αναφέρεται στο σημείο 3.1 πρέπει να επιτρέπει τη διενέργεια των μετρήσεων με τις ακόλουθες ακρίβειες:

2.6.1.1. ταχύτης του οχήματος: με ακρίβεια 1/100-

2.6.1.2. η καταγραφή του χρόνου πρέπει να επιτρέπει την ανάγνωση του χιλιοστού του δευτερολέπτου-

2.6.1.3. η αρχή της προσκρούσεως ("topage") τη στιγμή της πρώτης επαφής του οχήματος με το εμπόδιο εντοπίζεται επί των καταγραφών και των φιλμς που χρησιμεύουν για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δοκιμής.

2.6.2. Η μέτρηση της αποστάσεως που αναφέρεται στο σημείο 3.1 πρέπει να διενεργηθεί με ακρίβεια +- 5 μμ.

3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

3.1. Για τον προσδιορισμό της μετατοπίσεως προς τα οπίσω του οργάνου χειρισμού της διευθύνσεως, διενεργείται, κατά τη σύγκρουση, μία καταγραφή(1) της μεταβολής της αποστάσεως, μετρουμένης οριζοντίως και παραλλήλως προς το διαμήκη άξονα του οχήματος, μεταξύ του ανώτερου τμήματος της στήλης διευθύνσεως (και του άξονά της) και ενός σημείου του οχήματος που δεν επηρεάζεται από την πρόσκρουση. Όταν η μετρούμενη ταχύτης είναι ανώτερη της ονομαστικής ταχύτητος των 48,3 χμ/ω, η μετατόπιση αυτή ανάγεται στην καταλλήλως διορθωμένη τιμή της ονομαστικής ταχύτητος πολλαπλασιαζόμενη με το τετράγωνο του πηλίκου της ονομαστικής ταχύτητος προς την μετρούμενη ταχύτητα.

3.2. Μετά τη δοκιμή, οι ζημιές που υπέστη το όχημα αναφέρονται σε μία γραπτή έκθεση. Λαμβάνεται τουλάχιστον μία φωτογραφία από κάθε μία των ακολούθων όψεων του οχήματος:

3.2.1. πλάγιες (δεξιά και αριστερά)-

3.2.2. εμπρόσθια-

3.2.3. κατώτερη-

3.2.4. η ενδιαφέρουσα ζώνη στο εσωτερικό του χώρου επιβατών.

4. ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

Γίνονται δεκτές ισοδύναμες μέθοδοι μη καταστρεπτικών δοκιμών, με τον όρο ότι τα αποτελέσματα τα οποία αναφέρονται στο σημείο 3 να είναι δυνατόν να λαμβάνονται είτε εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια της αντικαθιστώσης δοκιμής είτε με υπολογισμό βασιζόμενον στα αποτελέσματα της αντικαθιστώσης δοκιμής. Αν χρησιμοποιείται άλλη μέθοδος από αυτή που περιγράφεται στα σημεία 2 και 3, η ισοδυναμία της πρέπει να αποδειχθεί.

(1) Η καταγραφή αυτή είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από μία μέτρηση κορυφής.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΔΟΚΙΜΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Η δοκιμή αυτή έχει ως αντικείμενο να εξακριβώσει ότι το όχημα πληροί τους όρους που αναφέρονται στο σημείο 5.2 του παραρτήματος I.

2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΣ

2.1. Τοποθέτηση του οργάνου χειρισμού της διευθύνσεως

2.1.1. Το όργανο χειρισμού πρέπει να είναι τοποθετημένο στο εμπρόσθιο μέρος του τμήματος του οχήματος που λαμβάνεται κόβοντας το κέλυφος (το αμάξωμα) εγκαρσίως στο ύψος των εμπροσθίων καθισμάτων, με πιθανότητα εξαιρέσεως της σκεπής, του αλεξινέμου, των θυρών.

Το τμήμα αυτό πρέπει να στερεωθεί ακάμπτως στον πάγκο δοκιμής, κατά τρόπον ώστε να μη μετακινείται από την πρόσκρουση του δοκιμαστικού όγκου.

2.1.2. Εντούτοις, κατόπιν αιτήσεως του κατασκευαστού, το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως δύναται να τοποθετηθεί επί ενός οπλισμού που υποκαθιστά την εγκατάσταση του συστήματος οδηγήσεως, υπό τον όρο ότι το σύνολο "οπλισμός/μηχανισμός" έχει, ως προς το πραγματικό σύνολο "εμπρόσθιο τμήμα του κελύφους/σύστημα":

2.1.2.1. την αυτή γεωμετρική διάταξη-

2.1.2.2. μεγαλύτερη ακαμψία.

2.2. Κατά την πρώτη δοκιμή το όργανο χειρισμού της διευθύσεως προσανατολίζεται κατά τρόπον ώστε η πλέον άκαμπτη ακτίνα να ευρεθεί έναντι της θέσεως του σημείου επαφής του δοκιμαστικού όγκου. Αν το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως είναι ένα πηδάλιο, η δοκιμή επαναλαμβάνεται κατά τρόπον ώστε το πλέον εύκαμπτο τμήμα του κύκλου του πηδαλίου να ευρεθεί έναντι του εν λόγω σημείου επαφής. Στην περίπτωση οργάνου χειρισμού της διευθύνσεως ρυθμιζομένου κατά θέση, οι δύο ανωτέρω δοκιμές πρέπει να γίνουν στη μέση θέση που επιτρέπεται από τις ρυθμίσεις.

2.3. Δοκιμαστικός όγκος

Ο δοκιμαστικός όγκος έχει τη μορφή, τις διαστάσεις, το βάρος και τα χαρακτηριστικά που υποδεικνύονται στο προσάρτημα του παρόντος παραρτήματος.

2.4. Μέτρηση των δυνάμεων

2.4.1. Μετρείται η μέγιστη δύναμη που εξασκείται στο δοκιμαστικό όγκο μετά από την πρόσκρουση επί του οργάνου χειρισμού της διευθύνσεως κατά τη διεύθυνση την οριζόντια και παράλληλη προς το διαμήκη άξονα του οχήματος.

2.4.2. Αυτή η δύναμη μπορεί να μετρηθεί είτε αμέσως είτε εμμέσως, ή να υπολογισθεί από τις τιμές που μετρούνται κατά τη δοκιμή.

2.5. Προώθηση του δοκιμαστικού όγκου

Κάθε μέθοδος προωθήσεως είναι αποδεκτή υπό τον όρο να έχει επινοηθεί κατά τρόπον ώστε όταν ο δοκιμαστικός όγκος εγγίζει το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως να είναι ελεύθερος από οποιαδήποτε σύνδεση με το μηχανισμό προωθήσεως. Ο δοκιμαστικός όγκος πρέπει να εγγίζει αυτό το όργανο χειρισμού αφού πραγματοποιήσει μία τροχιά αισθητώς ευθύγραμμη, παράλληλη προς το διαμήκη άξονα του εμπροσθίου τμήματος του οχήματος. Η αρχική επαφή του δοκιμαστικού όγκου με το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως πρέπει να λαμβάνει χώρα στο σημείο όπου συμβαίνει κανονικά όταν ένας άνδρας βάρους 75,3 χγρ και ύψους 1,73 μ(1), καθισμένος στο κάθισμα οδηγήσεως του οχήματος (τοποθετημένο στην πλέον προχωρημένη θέση του), μετακινείται προς τα εμπρός, παράλληλα προς το διαμήκη άξονα του οχήματος, ώσπου να εγγίξει το πηδάλιο.

2.6. Ταχύτης

Ο δοκιμαστικός όγκος πρέπει να κτυπά το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως με ταχύτητα τουλάχιστον 24,1 χμ/ω ή όσο το δυνατόν πλησιέστερη πρoς αυτή την τιμή.

2.7. Όργανο μετρήσεως

2.7.1. Το χρησιμοποιούμενο όργανο για την καταγραφή που αναφέρεται στο σημείο 3.2 πρέπει να επιτρέπει να διενεργούνται οι μετρήσεις με τις ακόλουθες ακρίβειες:

2.7.1.1. ταχύτης του δοκιμαστικού όγκου: ακρίβεια 2/100-

2.7.1.2. η καταγραφή του χρόνου πρέπει να επιτρέπει την ανάγνωση του χιλιοστού του δευτερολέπτου-

2.7.1.3. η αρχή της προσκρούσεως ("topage") τη στιγμή της πρώτης επαφής του δοκιμαστικού όγκου με το όργανο διευθύνσεως εντοπίζεται επί των καταγραφών και των φιλμς που χρησιμεύουν στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δοκιμής-

2.7.1.4. μέτρηση της δυνάμεως: η έκταση της μετρήσεως είναι 3 920 daN. Η δύναμη αυτή πρέπει αν καταγραφεί χωρίς παραμόρφωση για τα φαινόμενα ιδίας συχνότητος έως 1 000 Hz, με ακρίβεια 2,5% της εκτάσεως της μέγιστης μετρήσεως ή +- 5% της πραγματικής τιμής-

2.7.1.5. εγκάρσια ευαισθησία: κατώτερη του 5% της εκτάσεως της μετρήσεως.

3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

3.1. Μετά τη δοκιμή, οι ζημιές τις οποίες υπέστη το σύστημα οδηγήσεως διαπιστώνονται και αναφέρονται σε έγγραφη έκθεση. Λαμβάνεται τουλάχιστον μία πλάγια φωτογραφία και μία μετωπική φωτογραφία της περιοχής "όργανο χειρισμού της διευθύνσεως/στήλη διευθύνσεως/πίνακας οργάνων χειρισμού".

3.2. Διενεργείται, κατά τη σύγκρουση, μία καταγραφή των ολικών δυνάμεων οι οποίες εξασκούνται στο "στήθος" του δοκιμαστικού όγκου από το όργανο χειρισμού της διευθύνσεως και οι οποίες μετρούνται όπως υποδεικνύεται στο σημείο 2.7.

4. ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

Επιτρέπονται ισοδύναμες μέθοδοι μη καταστρεπτικών δοκιμών, υπό τον όρο τα αποτελέσματα τα οποία αναφέρονται στο σημείο 3 να είναι δυνατόν να λαμβάνονται είτε εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια της αντικαθιστώσης δοκιμής είτε με υπολογισμό από τα αποτελέσματα της αντικαθιστώσης δοκιμής. Αν χρησιμοποιείται διαφορετική μέθοδος από αυτή που περιγράφεται στα σημεία 2 και 3, η ισοδυναμία της πρέπει να αποδειχθεί.

Προσάρτημα στο Παράρτημα III ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΣ ΟΓΚΟΣ

(1) Οι διαστάσεις αυτές αντιστοιχούν σε ανδρείκελο των 50 percentiles που έχει τις εξειδικεύσεις του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής για την Υγεία, σειρά 11, αριθ. 8, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Κέντρο για την Υγεία, Εκπαίδευση και Ευημερία, 12 Μαΐου 1967.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Ένδειξη της διοικήσεως

Γνωστοποίηση περί εγκρίσεως (ή αρνήσεως ή ανακλήσεως εγκρίσεως) ενός τύπου οχήματος όσον αφορά τη συμπεριφορά του συστήματος οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως

Αριθ. εγκρίσεως...............

1. Βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του οχήματος με κινητήρα.............

2. Τύπος του οχήματος..................

3. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστού..............

4. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση τυχόν εντολοδόχου του κατασκευαστού............

......................

5. Συνοπτική περιγραφή του συστήματος οδηγήσεως και των στοιχείων του οχήματος που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του συστήματος οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως......................

........................

6. Το όχημα υπεβλήθη για έγκριση την...........

7. Τεχνική υπηρεσία επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως.............

8. Ημερομηνία του χορηγηθέντος πρακτικού της υπηρεσίας αυτής.............

9. Αριθμός του χορηγηθέντος πρακτικού της υπηρεσίας αυτής..............

10. Η έγκριση όσον αφορά τη συμπεριφορά του συστήματος οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως χορηγείται/απορρίπτεται/ανακαλείται (1)

11. Τόπος:................

12. Ημερομηνία:..............

13. Υπογραφή:.................

14. Επισυνάπτονται στην παρούσα γνωστοποίηση τα ακόλουθα στοιχεία που φέρουν τον ανωτέρω αναφερόμενο αριθμό εγκρίσεως:

................. σχέδια, σχήματα και διάγραμμα του συστήματος οδηγήσεως

................. φωτογραφίες του συστήματος οδηγήσεως και των άλλων στοιχείων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του συστήματος οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως.

(1) Διαγράψατε την περιττή ένδειξη.