31972R1799

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1799/72 του Συμβουλίου της 18ης Αυγούστου 1972 περί καθορισμού των προϋποθέσεων χορηγήσεως και του ύψους των αποζημιώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 100 του κανονισμού «περί της υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων για ορισμένες επίπονες εργασίες»

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 192 της 22/08/1972 σ. 0001 - 0004
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 1 τόμος 1 σ. 0093
Δανική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1972(III) σ. 0906
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 1 τόμος 1 σ. 0093
Αγγλική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1972(III) σ. 0950
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 01 τόμος 1 σ. 0151
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 01 τόμος 1 σ. 0173
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 01 τόμος 1 σ. 0173


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 1799/72 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Αυγούστου 1972 περί καθορισμού των προϋποθέσεων χορηγήσεως και του ύψους των αποζημιώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 100 του κανονισμού "περί της υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων για ορισμένες επίπονες εργασίες"

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τον κανονισμό περί της υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Κοινοτήτων που ορίσθηκαν με τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 (1) και τροποποιήθηκαν τελικά με τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 1369/72 (2), και ιδίως το άρθρο 100 του εν λόγω κανονισμού,

την πρόταση της Επιτροπής, γενομένη κατόπιν γνώμης της επιτροπής του κανονισμού,

Εκτιμώντας:

ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου, που αποφασίζει προτάσει της Επιτροπής, να καθορίσει τις προϋποθέσεις χορηγήσεως και το ύψος των αποζημιώσεων που δύνανται να χορηγηθούν σε ορισμένους υπαλλήλους εκ των αναφερομένων στο άρθρο 92 του Κανονισμού περί της υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων για ορισμένες επίπονες εργασίες,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Οι υπάλληλοι που αναφέρονται στο άρθρο 92 του κανονισμού και καλούνται να εκτελέσουν επίπονες εργασίες δικαιούνται αποζημιώσεων που καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα άρθρα.

Άρθρο 2

Οι αποζημιώσεις εκφράζονται σε μονάδες. Κάθε μονάδα υπολογισμού ισούται με 0,032% του βασικού μισθού υπαλλήλου του βαθμού D 4 πρώτο κλιμάκιο. Οι αποζημιώσεις πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή αναπροσαρμογής, ο οποίος εφαρμόζεται στις αποδοχές των υπαλλήλων.

Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται κατά μήνα.

Άρθρο 3

1. Ο πίνακας που αναφέρεται κατωτέρω δεικνύει τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας που επιτρέπουν τη χορήγηση των αποζημιώσεων καθώς και τον αριθμό των μονάδων που προβλέπονται ανά ώρα πραγματικής εργασίας.

"" ID="1">I. Ατομική προστασία" ID="1">α) Χρήση ειδικών δυσχρήστων ενδυμάτων που είναι απαραίτητα για την προστασία κατά του πυρός, της μολύνσεως, των ακτινοβολιών και των διαβρωτικών προϊόντων:" ID="1">1. Ειδικά βαρέα ενδύματα> ID="2">10"> ID="1">2. Αυτόνομο αντιεμπρηστικό σκάφανδρο> ID="2">50"> ID="1">3. Άλλα αυτόνομα σκάφανδρα> ID="2">34"> ID="1">4. Προστατευτικές ενδυμασίες με αυτόνομη αναπνευστική συσκευή> ID="2">25"> ID="1">5. Άλλες προστατευτικές ενδυμασίες με προστατευτική αναπνευστική συσκευή> ID="2">20"" ID="1">β) Μερική προστασία:" ID="1">1. Αυτόνομες αναπνευστικές συσκευασίες> ID="2">16"> ID="1">2. Πλήρεις αναπνευστικές προσωπίδες> ID="2">10"> ID="1">3. Αναπνευστικές προσωπίδες με προστασία κατά της σκόνης> ID="2">6"> ID="1">4. Άλλα προστατευτικά συστήματα κατά των τοξικών προϊόντων, ασφυξιογόνων, διαβρωτικών κλπ.> ID="2">2"> ID="1">5. Κουτιά με γάντια και τηλεχειριστές> ID="2">2""> ID="1">II. Χώροι εργασίας" ID="1">α) Εργασία σε κλειστούς χώρους:

Εργασία σε κλειστούς χώρους, χωρίς φυσικό φως, που διασχίζονται από ηλεκτρικά καλώδια τάσεως ή από σωληνώσεις υψηλής θερμοκρασίας, τοποθετημένα κατά τρόπον ώστε να καθίσταται δυσχερής κάθε μετακίνηση> ID="2">2"> ID="1">β) Θόρυβος:

Εργασία σε χώρους όπου ο θόρυβος είναι κατά μέσο όρο ανώτερος των 85 ντεσιμπέλ> ID="2">2"> ID="1">γ) Επικίνδυνοι χώροι όπου γίνεται χρήση επίπονου προστατευτικού συστήματος:" ID="1">1. Τεχνητές στοές> ID="2">2"> ID="1">2. Χώροι όπου η εργασία εκτελείται σε βάθος μεγαλύτερο των 6 μ από την επιφάνεια του εδάφους με ασυνήθεις κινδύνους> ID="2">5""> ID="1">Σ' αυτές τις περιπτώσεις η αποζημίωση χορηγείται κατόπιν αποφάσεως της αρμόδιας για διορισμούς αρχής, λαμβανομένης κατόπιν ενδεχομένης διαβουλεύσεως της επιτροπής ίσης εκπροσωπήσεως."> ID="1">III. Φύση της εργασίας:" ID="1">α) Χειρισμός ή εργασία με ορισμένα προϊόντα υπό επίπονες συνθήκες (βλ. κατάλογο εμφαινόμενον στο παράρτημα)> ID="2">2"> ID="1">β) Εργασίες εκτελούμενες επί εκρηκτικών υπό την ιδιότητα πυροτέχνου> ID="2">5""

2. Προκειμένου να επιτραπεί διαρκής έλεγχος, οι εργασίες που εκτελούνται κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται στην παράγραφο 1 πρέπει να καταγράφονται επιτόπου και να χρονολογούνται. Η καταγραφή αυτή πρέπει να καθορίζει τις εκτελούμενες εργασίες βάσει του ανωτέρω εμφαινομένου πίνακα.

Η αρμοδία για διορισμούς αρχή καθορίζει τον τρόπο εφαρμογής αυτού του ελέγχου. Δύναται να αποφύγει την καταγραφή στην περίπτωση που δύναται να θεωρηθεί ότι ο αριθμός ωρών των εν λόγω εργασιών είναι ίδιος κάθε μήνα.

Άρθρο 4

Οι αποζημιώσεις που προβλέπονται για τις εργασίες που πραγματοποιούνται κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται στο σημείο I του πίνακα που εμφαίνεται στο άρθρο 3 δεν δύνανται να σωρευθούν μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει για εκείνες που προβλέπονται στα σημεία II και III του ιδίου πίνακα.

Εξάλλου, οι αποζημιώσεις που προβλέπονται για τις εργασίες οι οποίες εκτελούνται κάτω από τις συνθήκες που καθορίζονται στα σημεία I και III του εν λόγω πίνακα δεν δύνανται να σωρευθούν.

Για την εφαρμογή των προηγουμένων παραγράφων, στην περίπτωση που οφείλονται πολλές αποζημιώσεις συγχρόνως δεν καταβάλλεται παρά μόνο εκείνη της οποίας το ποσό είναι υψηλότερο.

Άρθρο 5

Υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής του άρθρου 4 του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1371/72 (3) που αφορά ορισμένες παροχές υπηρεσιών οι οποίες έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, οι αποζημιώσεις που εισπράττονται βάσει του παρόντος κονονισμού δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις 1 500 μονάδες ανά υπάλληλο και ανά μήνα.

Άρθρο 6

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται κατ' αναλογία επί των εκτάκτων υπαλλήλων, επί των επικουρικών υπαλλήλων και επί των υπαλλήλων εγκαταστάσεων.

Άρθρο 7

Κάθε έτος, τον Απρίλιο μήνα, η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με:

- τον αριθμό των υπαλλήλων ανά κατηγορία οι οποίοι απολαύουν των αποζημιώσεων που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, κατανεμόμενον ανάλογα με τις διάφορες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και τον αριθμό των ωρών εργασίας που πραγματοποιούνται κάτω από τις διάφορες συνθήκες που καθορίζονται στον πίνακα που εμφαίνεται στο άρθρο 3,

- το ύψος των δαπανών που αναλογούν σε αυτές τις αποζημιώσεις.

Άρθρο 8

Ο κανονισμός αριθ. 4/63/Ευρατόμ (4) καταργείται την ημέρα κατά την οποία ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει.

Άρθρο 9

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την πρώτη ημέρα του μηνός που έπεται εκείνου της δημοσιεύσεώς του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε Κράτος μέλος.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 18 Αυγούστου 1972.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

T. WESTERTERP

(1) ΕΕ αριθ. Ν 56 της 4. 3. 1968, σ. 1.

(2) ΕΕ αριθ. Ν 149 της 1. 7. 1972, σ. 1.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 149 της 1. 7. 1972, σ. 4.

(4) ΕΕ αριθ. Ν 112 της 24. 7. 1963, σ. 2005/63.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κατάλογος αναφερόμενος στο άρθρο 3

Α. Διαβρωτικά και ασφυξιογόνα προϊόντα:

1. Στο χειρισμό:

Αλογόνα, υδραλογόνα οξέα (υδροχλωρικό και υδροφθορικό οξύ), αλογονικά φθορίδια, θειικό οξύ, θειούχο χλώριο, καυστικό νάτριο και καυστικό κάλιο, αμμωνία.

2. Σε τεχνικές εργασίες:

Αδρανοποίηση της επιφανείας και εκσκωρίαση με λουτρό ή με πολτό ανοξειδώτων χαλύβων και ελαφρών κραμάτων με τη βοήθεια οξειδωτικών ή προϊόντων εκσκωρίασης.

Β. Τοξικά προϊόντα:

1. Στο χειρισμό:

Ραδιενεργά προϊόντα υπό τοξική μορφή. Βηρύλιο και ενώσεις αυτού. Αρσενικό και ενώσεις αυτού. Υδράργυρος, ενώσεις αυτού και αμαλγάματα. Μολυβδοτετρααιθύλιο. Κυανυδρικό οξύ, κυανιούχο και ακρυλονιτρίλιο. Οξείδιο και διοξείδιο του αζώτου. Φώσφορος κα φωσφορικοί αιθέρες. Σελήνιο. Οξείδιο δευτερίου.

2. Σε τεχνικές εργασίες:

Διαμόρφωση κατόπιν μηχανικής επεξεργασίας, συγκέντρωση και εναποθήκευση ραδιενεργών προϊόντων υπό τοξική μορφή. Έκχυση, συγκόλληση και εργασία του μολύβδου και κράματα μολύβδου-αντιμωνίου, καδμίου-αντιμωνίου.

Γ. Προϊόντα εύφλεκτα ή/και εκρηκτικά:

1. Στο χειρισμό:

Πεπιεσμένα αέρια: ακετυλένιο, οξυγόνο, μεθάνιο, αιθάνιο, αιθυλένιο και σπάνια αέρια. Εξατμιζόμενοι οργανικοί διαλύτες, όπως μεθυλικές και αιθυλικές αλκοόλες, διαιθυλικός αιθέρας, ακετόνη, βενζόλιο, τολουένιο. Υγρά μέταλλα, όπως τα νάτριο, κάλιο, θείο.

2. Σε τεχνικές εργασίες:

Συγκόλληση σε ατμόσφαιρα αργού. Καθαρισμός και απολίπανση λίαν ακαθάρτων τεμαχίων με τη βοήθεια διαλυτικών όπως το τριχλωραιθυλένιο. Χρησιμοποίηση σε κυκλώματα οργανικών υγρών, όπως το διφαινύλιο, τριφαινύλιο, πολυφαινύλια, Dowtherm, κατάλοιπα υψηλών λεβήτων. Έκχυση παραφίνης και ασφάλτου.

Δ. Ρυπαντικά προϊόντα:

1. Στο χειρισμό:

Ενώσεις καδμίου, χρωμίου, νικελίου, βισμουθίου, βαρίου, βαναδίου και μαγγανίου σε σκόνη. Οξείδιο σιδήρου σε σκόνη.

2. Σε τεχνικές εργασίες:

Διαμόρφωση κατόπιν μηχανικής επεξεργασίας γραφίτη, λίπανση των αντλιών και κινητήρων, όπως οι αντλίες κενού, αντλίες κυκλοφορίας υγρών για κύκλωμα αποσυμπιέσεως, γεννήτριες πεπιεσμένου αέρα. Στίλβωση με ειδικά προϊόντα. Χειρισμός των μετελλικών σκωριών.

Το παρόν παράρτημα θα τροποποιηθεί από το Συμβούλιο κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής συναρτήσει της επιστημονικής και τεχνικής εξελίξεως.