31967R0282

Κανονισμός αριθ. 282/67/ΕΟΚ της Επιτροπής της 11ης Ιουλίου 1967 περί των λεπτομερειών παρεμβάσεως για τους ελαιούχους σπόρους

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 151 της 13/07/1967 σ. 0001 - 0004
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 3 τόμος 1 σ. 0209
Δανική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1967 σ. 0163
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 3 τόμος 1 σ. 0209
Αγγλική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1967 σ. 0180
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 03 τόμος 2 σ. 0131
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 03 τόμος 2 σ. 0053
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 03 τόμος 2 σ. 0053


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ αριθ. 282/67/ΕΟΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 1967 περί των λεπτομερειών παρεμβάσεως για τους ελαιούχους σπόρους

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ(1),

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος,

τον κανονισμό αριθ. 136/66/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 1966 περί δημιουργίας κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα των λιπαρών ουσιών (2), και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας:

ότι οι τιμές παρεμβάσεως καθορίσθηκαν για ένα συγκεκριμένο ποιοτικό τύπο και η εφαρμογή αυξήσεων και μειώσεων πρέπει να προβλέπεται για προσφερθέντας σπόρους που δεν ανταποκρίνονται σε αυτό τον ποιοτικό τύπο-

ότι πριν διατεθούν στο εμπόριο, οι σπόροι πρέπει να έχουν υποβληθεί σε διαδικασία αποξηράνσεως και καθαρισμού ώστε να αποκτήσουν καθορισμένη περιεκτικότητα σε υγρασία και ξένα σώματα- ότι πρέπει, ως εκ τούτου, να μη γίνουν δεκτοί στην παρέμβαση σπόροι που δεν έχουν υποβληθεί σε τέτοια επεξεργασία- ότι για την απλούστευση της συνήθους διαχειρίσεως της παρεμβάσεως και ιδίως για να καταστεί δυνατή η συγκρότηση ομοιογενών παρτίδων για τους σπόρους που προσφέρονται στην παρέμβαση, πρέπει να καθορισθεί ελάχιστη ποσότητα κάτω της οποίας ο οργανισμός παρεμβάσεως δεν δέχεται την προσφορά-

ότι η εφαρμογή του καθεστώτος παρεμβάσεως απαιτεί την ανάληψη της ευθύνης από τους οργανισμούς παρεμβάσεως υπό όρους στους οποίους λαμβάνεται υπόψη η κατά τόπους κατανομή των τιμών που προβλέπονται στον κανονισμό αριθ. 167/67/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί των κέντρων παρεμβάσεως στον τομέα των ελαιούχων σπόρων και περί των παραγώγων τιμών παρεμβάσεως που εφαρμόζονται στα κέντρα αυτά(3)- ότι προς το σκοπό αυτό, η πληρωτέα στον πωλητή τιμή πρέπει να είναι η τιμή παρεμβάσεως που ισχύει σε δεδομένο κέντρο παρεμβάσεως, προσαρμοζόμενη, κατά περίπτωση, σε συνάρτηση με τις δαπάνες μεταφοράς-

ότι η εφαρμογή του καθεστώτος παρεμβάσεως πρέπει να υπόκειται σε κανόνες κατά το δυνατό απλούς και αποτελεσματικούς- ότι πρέπει, ως εκ τούτου, να προβλεφθεί ότι η προσφορά πωλήσεως στην παρέμβαση πρέπει να γίνει στον οργανισμό παρεμβάσεως του Κράτους μέλους στο οποίο ευρίσκονται οι σπόροι και να περιορισθεί ο αριθμός των κέντρων εμπορίας για τα οποία δύναται να υποβληθεί προσφορά από καθορισμένο τόπο-

ότι τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Διαχειρίσεως Λιπαρών Ουσιών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Από της 13ης Ιουλίου 1967, όσον αφορά τους κραμβόσπορους και γογγυλόσπορους και από της 1ης Οκτωβρίου 1967, όσον αφορά τους ηλιανθόσπορους, η παρέμβαση που προβλέπεται στο άρθρο 26 του κανονισμού αριθ. 136/66/ΕΟΚ πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις.

Άρθρο 2

Κάθε κάτοχος ομοιογενών παρτίδων, τουλάχιστον 50 τόννων είτε κραμβοσπόρων και γογγυλοσπόρων είτε ηλιανθοσπόρων που συγκομίσθηκαν εντός της Κοινότητος, έχει το δικαίωμα να προσφέρει τους σπόρους αυτούς στον οργανισμό παρεμβάσεως. Πάντως, για την περίοδο εμπορίας 1967/1968, το Βέλγιο, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο δύνανται να δεχθούν ποσότητες, των οποίων το ελάχιστο όριο είναι 10 τόννοι.

Άρθρο 3

1. Για να γίνουν δεκτοί στην παρέμβαση, οι ελαιούχοι σπόροι πρέπει να είναι υγιείς, ανόθευτοι και εμπορεύσιμοι.

2. Η παρέμβαση περιορίζεται:

- στους κραμβόσπορους και γογγυλόσπορους με ανώτατο όριο 2% ξένων σωμάτων και 10% υγρασίας-

- στους ηλιανθόσπορους με ανώτατο όριο 2% ξένων σωμάτων, 10% υγρασίας και των οποίων το έλαιο έχει περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κατ' ανώτατο όριο.

Άρθρο 4

1. Η λήψη δειγμάτων ελαιούχων σπόρων καθώς και ο προσδιορισμός της περιεκτικότητός τους σε ξένα σώματα και υγρασία πραγματοποιείται με ενιαία μέθοδο σε όλα τα Κράτη μέλη.

Πάντως, μέχρι καθιερώσεως τέτοιας μεθόδου, τα Κράτη μέλη δύνανται να διαλέγουν οποιαδήποτε μέθοδο, για την οποία πληροφορούν την Επιτροπή.

2. Ο προσδιορισμός της περιεκτικότητος σε έλαιο πραγματοποιείται σύμφωνα με τη μέθοδο που καθορίζεται στο παράρτημα II. Πάντως, τα Κράτη μέλη δύνανται, εξ ίσου, να χρησιμοποιούν τη μέθοδο προσδιορισμού περιεκτικότητος σε έλαιο για τους ελαιούχους σπόρους σύμφωνα με τη σύσταση αριθ. 900 του ISO, χρησιμοποιώντας μήχανημα μικρο-θρυμματισμού. Στην περίπτωση αυτή, η ποσότητα ελαίου που διαπιστούται στους σπόρους μειούται, για την εφαρμογή των αυξήσεων και μειώσεων, κατά 400 γραμμάρια ανά 100 χιλιόγραμμα.

Άρθρο 5

1. Κάθε προσφορά πωλήσεως στην παρέμβαση πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εγγράφου αιτήσεως προς τον οργανισμό παρεμβάσεως του Κράτους μέλους όπου ευρίσκονται οι σπόροι.

2. Η αποδοχή της προσφοράς από τον οργανισμό παρεμβάσεως πραγματοποιείται εντός των συντομοτέρων δυνατών προθεσμιών με την απαραίτητη ακρίβεια ως προς τους όρους υπό τους οποίους πραγματοποιείται η παραλαβή.

Άρθρο 6

1. Κατά την προσφορά, ο κάτοχος των σπόρων υποδεικνύει στον οργανισμό παρεμβάσεως τον τόπο όπου ευρίσκονται οι σπόροι καθώς και το κέντρο παρεμβάσεως για το οποίο γίνεται η προσφορά.

Ο κάτοχος εκλέγει το κέντρο αυτό μεταξύ των τριών κέντρων παρεμβάσεως, προς τα οποία οι προσφερόμενοι σπόροι δύνανται να προωθηθούν με την ελάχιστη δαπάνη.

2. Ο οργανισμός παρεμβάσεως αποφασίζει τον τόπο παραλαβής των σπόρων.

Εάν ο τόπος παραλαβής δεν είναι το κέντρο που υποδεικνύεται από τον πωλητή, η πληρωτέα τιμή ισούται με την τιμή παρεμβάσεως που ισχύει για το κέντρο που υποδεικνύεται από τον πωλητή, μειωμένη κατά τις πλέον ευνοϊκές δαπάνες μεταφοράς εκ του τόπου όπου ευρίσκονται οι σπόροι κατά τη στιγμή της προσφοράς μέχρι το κέντρο παρεμβάσεως και αυξημένη, κατά περίπτωση, κατά τις πλέον ευνοϊκές δαπάνες μεταφοράς από τον τόπο όπου ευρίσκονται οι σπόροι κατά τη στιγμή της προσφοράς μέχρι τον τόπο της παραλαβής τους.

3. Οι δαπάνες μεταφοράς καθορίζονται από τον οργανισμό παρεμβάσεως.

Άρθρο 7

Η πληρωτέα στον πωλητή τιμή είναι εκείνη που ισχύει κατά την ημέρα της παραδόσεως και που καθορίσθηκε σύμφωνα με το άρθρο 6, για εμπόρευμα παραδοθέν στο κατάστημα αλλά μη εκφορτωθέν, και λαμβανομένων υπόψη των αυξήσεων και των μειώσεων που εμφαίνονται στο παράρτημα I.

Άρθρο 8

1. Κάθε Κράτος μέλος γνωστοποιεί στα άλλα Κράτη μέλη και στην Επιτροπή τον οργανισμό παρεμβάσεως που είναι επιφορτισμένος με την αγορά σπόρων που προσφέρονται στην παρέμβαση.

2. Κάθε Κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε τριμηνίας ως προς την ποσότητα σπόρων που έχουν αγορασθεί από τον οργανισμό παρεμβάσεως αυτού κατά την προηγούμενη τριμηνία.

Επί πλέον, εάν προσφερθούν σημαντικές ποσότητες, το εν λόγω Κράτος μέλος ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή περί αυτού.

Άρθρο 9

Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού τα Κράτη μέλη αλληλοβοηθούνται.

Άρθρο 10

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει στις 13 Ιουλίου 1967.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα του τα μέρη και ισχύει άμεσα σε κάθε Κράτος μέλος.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 11 Ιουλίου 1967.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean REY

(1) Δυνάμει του άρθρου 9 της συνθήκης της 8ης Απριλίου 1965 περί συστάσεως ενιαίου Συμβουλίου και ενιαίας Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που ισχύει από την 1η Ιουλίου 1967, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ασκεί τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες της Ανωτάτης Αρχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Άνθρακος και Χάλυβος, καθώς και της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος και της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Ατομικής Ενεργείας υπό τις προϋποθέσεις και τους ελέγχους που προβλέπονται στη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Άνθρακος και Χάλυβος, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος και της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Ατομικής Ενεργείας αντιστοίχως, καθώς και στην ανωτέρω αναφερομένη συνθήκη της 8ης Απριλίου 1965 περί ιδρύσεως ενιαίου Συμβουλίου και ενιαίας Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

(2) ΕΕ αριθ. 172 της 30.9.1966, σ. 3025/66.

(3) ΕΕ αριθ. 130 της 28.6.1967, σ. 2590/67.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

I. Κραμβόσποροι και γογγυλόσποροι 1. Περιεκτικότητα σε έλαιο

Αύξηση ή μείωση 0,019 λογιστικών μονάδων για κάθε 0,100 χιλιόγραμμα ελαίου κάτω ή άνω των 42 χιλιογράμμων που περιέχονται σε 100 χιλιόγραμμα σπόρων.

2. Περιεκτικότητα σε υγρασία

Αύξηση 0,007 λογιστικών μονάδων για κάθε 0,100 χιλιόγραμμα υγρασίας κάτω των 10 χιλιογράμμων που περιέχονται σε 100 χιλιόγραμμα σπόρων.

3. Περιεκτικότητα σε ξένα σώματα

Αύξηση 0,007 λογιστικών μονάδων για κάθε 0,100 χιλιόγραμμα ξένων σωμάτων κάτω των 2 χιλιογράμμων που περιέχονται σε 100 χιλιόγραμμα σπόρων.

II. Ηλιανθόσποροι 1. Περιεκτικότητα σε έλαιο

Αύξηση ή μείωση 0,020 λογιστικών μονάδων για κάθε 0,100 χιλιόγραμμα ελαίου άνω ή κάτω των 42 χιλιογράμμων που περιέχονται σε 100 χιλιόγραμμα σπόρων.

2. Περιεκτικότητα σε υγρασία

Αύξηση 0,007 λογιστικών μονάδων για κάθε 0,100 χιλιόγραμμα υγρασίας κάτω των 10 χιλιογράμμων που περιέχονται σε 100 χιλιόγραμμα σπόρων.

3. Περιεκτικότητα σε ξένα σώματα

Αύξηση 0,007 λογιστικών μονάδων για κάθε 0,100 χιλιόγραμμα ξένων σωμάτων κάτω των 2 χιλιογράμμων που περιέχονται σε 100 χιλιόγραμμα σπόρων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Μέθοδος προσδιορισμού της περιεκτικότητος σε έλαιο Το χρησιμοποιούμενο διαλυτικό είναι ο πετρελαϊκός αιθέρας "για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητος σε λιπαρές ουσίες", απαλλαγμένο αρωματικών υδρογονανθράκων και έχον το σημείο βρασμού του μεταξύ 30 και 50 βαθμών εκατονταβάθμου. Ο αιθέρας αυτός δεν πρέπει να αφήνει ίζημα σε θερμοκρασία 60o K. Ο δείκτης ιωδίου του πρέπει να είναι κατώτερος του 1. Για την εξαγωγή χρησιμοποιούμε μηχάνημα διυλίσεως (παραδείγματος χάρη όπως του Twisselmann).

Ζυγίζουμε με ακρίβεια ένα μέσο δείγμα σπόρων ολοκλήρων, βάρους τουλάχιστο 30 γραμμαρίων, το οποίο περνούμε κατόπιν από κόσκινο με άνοιγμα πλέγματος 3 χιλιοστομέτρων και απαλλάσσουμε με τα χέρια όλα τα χονδροειδή ξένα σώματα, όπως έλυτρα, άχυρα και σπόρους δημητριακών. Ζυγίζουμε κατόπιν την ποσότητα των με αυτό τον τρόπο καθαρισθέντων σπόρων και υπολογίζουμε την ποσοστιαία αναλογία της επί του αρχικού δείγματος. Αμέσως μετά, δύο ποσότητες 5 γραμμαρίων η κάθε μία, που αφαιρέθησαν από τους καθαρισθέντες σπόρους, ζυγίζονται με ακρίβεια 5 χιλιοστογράμμων και υποβάλλονται επί μία ώρα σε προκαταρκτική αποξήρανση σε θερμοκρασία 95o εντός δύο χωριστών κυλίνδρων εξαγωγής (για περιεκτικότητα σε υγρασία 10% ή λιγότερο, δεν είναι απαραίτητη η προκαταρκτική αποξήρανση). Το δείγμα, αναμεμιγμένο με τουλάχιστον 25 γραμμάρια λεπτής άμμου χαλαζίου, στη συνέχεια θρυμματίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο εντός μηχανικού ιγδίου ή δια χειρός. Η εργασία αυτή συνήθως διαρκεί δεκαπέντε λεπτά.

Το θρυμματισθέν προϊόν τοποθετείται κατόπιν ολόκληρο στον κύλινδρο. Η εξαγωγή ακολουθεί αμέσως μετά τη ζύγιση, την τυχόν προκαταρκτική αποξήρανση και τον θρυμματισμό, αφού το σφαιρικό υάλινο δοχείο που προορίζεται για τη συλλογή των προϊόντων της εξαγωγής και το οποίον αποτελεί εξάρτημα της συσκευής εξαγωγής, έχει στεγνωθεί και ζυγισθεί με ακρίβεια χιλιοστού του γραμμαρίου. Η διαδικασία εξαγωγής διαρκεί τέσσερις ώρες υπό καθεστώς ζωηρού βρασμού. Ακολούθως ο κύλινδρος αφαιρείται από τη συσκευή, το διάλυμα αφαιρείται και προχωρούμε στο στέγνωμα υπό κενό. Το περιεχόμενο του κυλίνδρου το αδειάζουμε εντός ιγδίου και το προϊόν υποβάλλεται σε νέο θρυμματισμό επί δέκα λεπτά. Το προϊόν ακολούθως επανεισάγεται ολόκληρο στον κύλινδρο και ο τελευταίος τούτος στη συσκευή και επαναλαμβάνουμε την εξαγωγή επί δύο ώρες υπό τις ίδιες συνθήκες όπως και προηγουμένως, χρησιμοποιούντες το ίδιο σφαιρικό υάλινο δοχείο. Μετά από ένα παρατεταμένο θρυμματισμό και εκτελούντες το όλο εγχείρημα μετά προσοχής, προχωρούμε στην εξαγωγή της λιπαρής ουσίας μέχρις ότου η περιεκτικότητα που εναπομένει είναι ίση ή μικρότερη του 0,1%. Αφαιρούμε με απόσταξη το μεγαλύτερο μέρος του διαλύματος που ευρίσκεται εντός του προϊόντος της εξαγωγής το οποίον εμπεριέχεται στο σφαιρικό δοχείο. Εξαφανίζουμε και τα τελευταία ίχνη ανεβάζοντες τη θερμοκρασία περίπου στους 100o K, προσέχοντες πάντως να μην υπερβεί τους 105o K. Η πλήρης αφαίρεση του διαλύματος επιτυγχάνεται με την περιοδική εισαγωγή αέρος, διοξειδίου του άνθρακος ή με τη χρησιμοποίηση του κενού. Μετά την ψύξη προχωρούμε σε συνέχεια στη ζύγιση. Ανανεώνουμε υπό τις ίδιες συνθήκες θέρμανση και ζύγιση μέχρις ότου η διαφορά μεταξύ δύο διαδοχικών ζυγίσεων είναι ίση ή μικρότερη των 0,01 γραμμαρίων. Η εξαχθείσα λιπαρή ουσία πρέπει να είναι διαυγής. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ξένα σώματα αφαιρούνται με διάλυση σε πετρελαϊκό αιθέρα και διήθηση. Το διηθημένο διάλυμα συμπυκνούται κατόπιν με εξάτμιση και το έλαιον που απέμεινε αποξηραίνεται μέχρις ότου έλθει με σταθερό βάρος υπό τις ανωτέρω περιγραφείσες συνθήκες.

Η ζύγιση που χρησιμεύει σαν βάση υπολογισμού του βάρους της εξαχθείσης λιπαράς ουσίας είναι η τελευταία που πραγματοποιήθηκε. Εάν για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητος σε έλαιο χρησιμοποιήθηκαν σπόροι προηγουμένως καθαρισθέντες, το ληφθέν αποτέλεσμα πρέπει να αναφέρεται στο αρχικό δείγμα.