02015D0789 — EL — 16.12.2017 — 003.001


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/789 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Μαΐου 2015

σχετικά με μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa (Wells et al.)

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2015) 3415]

(ΕΕ L 125 της 21.5.2015, σ. 36)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία

►M1

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ 2015/2417 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 17ης Δεκεμβρίου 2015

  L 333

143

19.12.2015

►M2

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/764 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 12ης Μαΐου 2016

  L 126

77

14.5.2016

►M3

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/2352 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2017

  L 336

31

16.12.2017


Διορθώνεται από:

►C1

Διορθωτικό, ΕΕ L 109, 26.4.2016, σ.  56 (2015/789)




▼B

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/789 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Μαΐου 2015

σχετικά με μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa (Wells et al.)

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2015) 3415]



Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

▼M1

α)

«συγκεκριμένος οργανισμός» : οποιοδήποτε υποείδος του οργανισμού Xylella fastidiosa (Wells et al.)·

β)

«φυτά-ξενιστές» : τα φυτά που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων προς σπορά, που ανήκουν στα γένη και στα είδη που αναγράφονται στη βάση δεδομένων της Επιτροπής με τα φυτά-ξενιστές που είναι ευπαθή στον Xylella fastidiosa στο έδαφος της Ένωσης, όπως έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευπαθή στο έδαφος της Ένωσης στον συγκεκριμένο οργανισμό ή, όταν το κράτος μέλος έχει οριοθετημένη περιοχή όσον αφορά μόνο ένα ή περισσότερα υποείδη του συγκεκριμένου οργανισμού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, όπως έχει διαπιστωθεί ότι αυτά είναι ευπαθή στο εν λόγω υποείδος ή τα εν λόγω υποείδη·

γ)

«συγκεκριμένα φυτά» : τα φυτά-ξενιστές και όλα τα φυτά προς φύτευση, εκτός των σπόρων προς σπορά, τα οποία ανήκουν στα γένη ή τα είδη που απαριθμούνται στο παράρτημα I·

▼B

δ)

«επαγγελματίας χειριστής» :

οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλέκεται επαγγελματικά σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες που αφορούν φυτά:

i) φύτευση·

ii)  ►C1  βελτίωση· ◄

iii) παραγωγή, στην οποία περιλαμβάνεται η καλλιέργεια, ο πολλαπλασιασμός και η ►C1  διατήρηση· ◄

iv)  ►C1  εισαγωγή και διακίνηση εντός ή εκτός του εδάφους της Ένωσης· ◄

v) διαθεσιμότητα στην αγορά.

Άρθρο 2

Ανίχνευση ή υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού

1.  Οποιοδήποτε πρόσωπο υποψιάζεται ή αντιλαμβάνεται την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο επίσημο φορέα και του παρέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν την παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού.

2.  Ο αρμόδιος επίσημος φορέας καταχωρίζει αμέσως την πληροφορία αυτή.

3.  Εάν ο αρμόδιος επίσημος φορέας έχει ενημερωθεί σχετικά με την παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιβεβαιώσει την παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας.

4.  Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οποιοδήποτε πρόσωπο έχει υπό τον έλεγχό του φυτά τα οποία μπορεί να μολυνθούν από τον συγκεκριμένο οργανισμό ενημερώνεται αμέσως για την παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού, τις πιθανές συνέπειες και τους κινδύνους και τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν.

▼M3

Άρθρο 3

Έρευνες για τον συγκεκριμένο οργανισμό στο έδαφος των κρατών μελών και ταυτοποίηση

1.  Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν ετήσιες έρευνες επισκόπησης για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού στα συγκεκριμένα φυτά στο έδαφός τους.

Οι έρευνες αυτές πραγματοποιούνται από τον αρμόδιο επίσημο φορέα, ή υπό την επίσημη εποπτεία του αρμόδιου επίσημου φορέα. Συνίστανται σε οπτικούς ελέγχους και, σε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες μόλυνσης από τον συγκεκριμένο οργανισμό, σε συλλογή δειγμάτων και στην πραγματοποίηση δοκιμών. Οι εν λόγω έρευνες βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές και τεχνικές αρχές και διενεργούνται σε κατάλληλες εποχές του χρόνου όσον αφορά τη δυνατότητα ανίχνευσης του συγκεκριμένου οργανισμού με οπτικό έλεγχο, δειγματοληψία και δοκιμές. Οι εν λόγω έρευνες λαμβάνουν υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία, τη βιολογία του συγκεκριμένου οργανισμού και των φορέων του, την παρουσία και τη βιολογία των συγκεκριμένων φυτών, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες κατάλληλες πληροφορίες που αφορούν την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού. Λαμβάνουν επίσης υπόψη τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες επισκόπησης για την Xylella fastidiosa που παρατίθενται στον ιστοχώρο της Επιτροπής ( 1 ).

2.  Η παρουσία του εν λόγω οργανισμού σε περιοχές εκτός των οριοθετημένων περιοχών ελέγχεται με μία μοριακή δοκιμή και, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, η παρουσία του εξακριβώνεται με τη διενέργεια τουλάχιστον μίας ακόμη θετικής μοριακής δοκιμής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι εν λόγω δοκιμές πρέπει να καταγράφονται σε βάση δεδομένων της Επιτροπής για τις δοκιμές με σκοπό την ταυτοποίηση του συγκεκριμένου οργανισμού και των υποειδών του και θα εστιάζουν σε διάφορα μέρη του γονιδιώματος.

Η παρουσία του εν λόγω οργανισμού σε οριοθετημένες περιοχές ελέγχεται με μία δοκιμή και, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, η παρουσία του εξακριβώνεται με τη διενέργεια τουλάχιστον μίας θετικής μοριακής δοκιμής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι εν λόγω δοκιμές πρέπει να καταγράφονται σε βάση δεδομένων της Επιτροπής για τις δοκιμές με σκοπό την ταυτοποίηση του συγκεκριμένου οργανισμού και των υποειδών του.

3.  Η Επιτροπή διαχειρίζεται και επικαιροποιεί τη βάση δεδομένων που αναφέρεται στην παράγραφο 2 και εξασφαλίζει δημόσια πρόσβαση σε αυτή.

Οι δοκιμές που απαριθμούνται στην εν λόγω βάση δεδομένων διαιρούνται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με την καταλληλότητά τους για την ταυτοποίηση του συγκεκριμένου οργανισμού και των υποειδών του σε οριοθετημένες περιοχές και στις περιοχές εκτός των οριοθετημένων περιοχών.

▼M1

Άρθρο 3a

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

1.  Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 κάθε κράτος μέλος καταρτίζει ένα σχέδιο με τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσει στην επικράτειά του σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 6α και τα άρθρα 9 έως 13α, σε περίπτωση επιβεβαίωσης της παρουσίας ή υπόνοιας παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού (στο εξής «το σχέδιο έκτακτης ανάγκης»).

2.  Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνονται επίσης τα ακόλουθα:

α) οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των φορέων που λαμβάνουν μέρος στις ενέργειες και της ενιαίας αρχής·

β) ένα ή περισσότερα εργαστήρια που έχουν εγκριθεί ειδικά για τις δοκιμές του συγκεκριμένου οργανισμού·

γ) κανόνες για την κοινοποίηση των εν λόγω ενεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, της ενιαίας αρχής, των επαγγελματιών του κλάδου και του κοινού·

δ) πρωτόκολλα που περιγράφουν τις μεθόδους μακροσκοπικής εξέτασης, δειγματοληψίας και εργαστηριακών δοκιμών·

ε) κανόνες σχετικά με την κατάρτιση του προσωπικού των φορέων που συμμετέχουν στα εν λόγω μέτρα·

στ) τους ελάχιστους πόρους που πρέπει να διατεθούν και τις διατυπώσεις για τη διάθεση πρόσθετων πόρων στην περίπτωση που έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία ή υπάρχουν υπόνοιες για παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού.

3.  Τα κράτη μέλη αξιολογούν και επανεξετάζουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί.

▼M3

4.  Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης στην Επιτροπή, ύστερα από αίτημά της, και τα δημοσιεύουν στο διαδίκτυο με σκοπό την ενημέρωση όλων των σχετικών επαγγελματιών χειριστών.

▼B

Άρθρο 4

Καθορισμός οριοθετημένων περιοχών

▼M3

1.  Αν εξακριβωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, το οικείο κράτος μέλος οριοθετεί χωρίς καθυστέρηση μια περιοχή σύμφωνα με την παράγραφο 2, η οποία στο εξής καλείται «οριοθετημένη περιοχή».

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, όταν επιβεβαιωθεί η παρουσία ενός ιδιαίτερου υποείδους του συγκεκριμένου οργανισμού, το οικείο κράτος μέλος μπορεί να οριοθετήσει μια περιοχή όσον αφορά μόνο το εν λόγω υποείδος.

Αν εξακριβωθεί η παρουσία περισσότερων του ενός υποειδών του συγκεκριμένου οργανισμού, το οικείο κράτος μέλος οριοθετεί την περιοχή αυτή όσον αφορά τον συγκεκριμένο οργανισμό και όλα τα πιθανά υποείδη του.

Όταν εκκρεμεί η εξακρίβωση της παρουσίας ενός υποείδους, το οικείο κράτος μέλος οριοθετεί επίσης την εν λόγω περιοχή όσον αφορά τον συγκεκριμένο οργανισμό και όλα τα πιθανά υποείδη του.

Η εξακρίβωση της παρουσίας των υποειδών βασίζεται στα αποτελέσματα των δοκιμών που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2.

▼B

2.  Η οριοθετημένη περιοχή αποτελείται από την προσβεβλημένη ζώνη και μια ζώνη ασφαλείας.

Η προσβεβλημένη ζώνη περιλαμβάνει όλα τα φυτά για τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό, όλα τα φυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα που υποδεικνύουν πιθανή ►C1  μόλυνση ◄ από τον εν λόγω οργανισμό, και όλα τα άλλα φυτά που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον εν λόγω οργανισμό, λόγω της εγγύτητάς τους προς τα προσβεβλημένα φυτά, ή λόγω της κοινής πηγής παραγωγής, εάν είναι γνωστή, με προσβεβλημένα φυτά ή φυτά που παράγονται από αυτά.

▼M2

Όσον αφορά την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού στην επαρχία Lecce, και στους δήμους που απαριθμούνται στο παράρτημα II, η προσβεβλημένη ζώνη περιλαμβάνει τουλάχιστον την εν λόγω επαρχία και τους συγκεκριμένους δήμους της επαρχίας αυτής ή, ανάλογα με την περίπτωση, τα κτηματογραφημένα αγροτεμάχια («Fogli») των εν λόγω δήμων.

▼M3

Η ζώνη ασφαλείας έχει πλάτος τουλάχιστον 5 km γύρω από την προσβεβλημένη ζώνη. Η ζώνη ασφαλείας μπορεί να μειωθεί σε πλάτος όχι μικρότερο του 1 km εάν υπάρχει υψηλός βαθμός βεβαιότητας ότι η αρχική παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού δεν είχε ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε εξάπλωση και εάν πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) όλα τα φυτά-ξενιστές, ανεξαρτήτως της κατάστασης υγείας τους, αφαιρέθηκαν αμέσως σε ακτίνα 100 m γύρω από το προσβεβλημένο φυτό·

β) δεν βρέθηκαν άλλα φυτά προσβεβλημένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό στην προσβεβλημένη ζώνη ύστερα από τη λήψη των μέτρων εκρίζωσης, με βάση τις επίσημες δοκιμές που διενεργήθηκαν τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους και με βάση τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες επισκόπησης για την Xylella fastidiosa που παρατίθενται στον ιστότοπο της Επιτροπής. Οι δοκιμές αυτές βασίζονται σε πρόγραμμα δειγματοληψίας ικανό να διαπιστώνει με αξιοπιστία 99 % ένα επίπεδο παρουσίας προσβεβλημένων φυτών μεγαλύτερο ή ίσο του 1 % και εστιάζουν στα φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και σε αυτά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά βρίσκονται κοντά σε όσα εμφανίζουν·

γ) διενεργήθηκε έρευνα οριοθέτησης σε ζώνη πλάτους τουλάχιστον 5 km που περικλείει την προσβεβλημένη ζώνη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού δεν εντοπίστηκε στην εν λόγω ζώνη. Η έρευνα αυτή βασίζεται σε πλέγμα το οποίο διαιρείται σε τετράγωνα των 100 m × 100 m εντός ζώνης πλάτους τουλάχιστον 1 km γύρω από την προσβεβλημένη ζώνη, και σε πλέγμα το οποίο διαιρείται σε τετράγωνα του 1 km × 1 km στην υπόλοιπη ζώνη ασφαλείας. Σε καθένα από τα τετράγωνα αυτά το οικείο κράτος μέλος πραγματοποιεί οπτικούς ελέγχους των συγκεκριμένων φυτών και δειγματοληψίες και δοκιμές στα φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και στα φυτά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά βρίσκονται κοντά σε εκείνα που εμφανίζουν·

δ) δεν εντοπίστηκαν φορείς του συγκεκριμένου οργανισμού στην προσβεβλημένη ζώνη ύστερα από τη λήψη των μέτρων εκρίζωσης, με βάση τις δοκιμές που διενεργήθηκαν δύο φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου πτήσης του φορέα, και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Από τις εν λόγω δοκιμές πρέπει να συμπεραίνεται ότι αποκλείεται η φυσική εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού.

Κατά τη μείωση του πλάτους της ζώνης ασφαλείας, το οικείο κράτος μέλος κοινοποιεί αμέσως στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη τους λόγους που υπαγόρευσαν τη μείωση αυτή.

Σε περίπτωση προσβεβλημένης ζώνης για τον σκοπό των μέτρων περιορισμού που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1, η ζώνη ασφαλείας έχει πλάτος τουλάχιστον 10 km.

▼C1

Η ακριβής οριοθέτηση των ζωνών βασίζεται σε έγκυρες επιστημονικές αρχές, στη βιολογία του συγκεκριμένου οργανισμού και των φορέων του, στις διαστάσεις της μόλυνσης, στην παρουσία φορέων και στην κατανομή των συγκεκριμένων φυτών στην οικεία περιοχή.

▼B

3.  Εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού στη ζώνη ασφαλείας, τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης και της ζώνης ασφαλείας επανεξετάζονται αμέσως και τροποποιούνται ανάλογα.

▼M3

4.  Τα κράτη μέλη τηρούν και επικαιροποιούν κατάλογο των οριοθετημένων περιοχών που καθορίζουν στα αντίστοιχα εδάφη τους και δημοσιεύουν τον εν λόγω κατάλογο και τυχόν επικαιροποιήσεις του. Κοινοποιούν στην Επιτροπή τον κατάλογό τους και τυχόν επικαιροποιήσεις του σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση 2014/917/ΕΕ της Επιτροπής ( 2 ).

Με βάση τις κοινοποιήσεις αυτές, η Επιτροπή επικαιροποιεί και δημοσιεύει τον δικό της κατάλογο οριοθετημένων περιοχών.

5.  Εάν, βάσει των ερευνών επισκόπησης που αναφέρονται στο άρθρο 3 και της παρακολούθησης που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 7, ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν ανιχνεύεται σε οριοθετημένη περιοχή για περίοδο 5 ετών, η εν λόγω οριοθέτηση μπορεί να καταργηθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, το οικείο κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη.

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, όταν το οικείο κράτος μέλος έχει μειώσει τη ζώνη ασφαλείας σε πλάτος τουλάχιστον 1 km σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 2, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να άρει την εν λόγω οριοθετημένη περιοχή 12 μήνες έπειτα από τον αρχικό καθορισμό της, εάν πληρούνται αμφότερες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 2, συμπεραίνεται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η αρχική παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού αποτέλεσε μεμονωμένο κρούσμα και δεν υπήρξε περαιτέρω εξάπλωση στην αντίστοιχη οριοθετημένη περιοχή·

β) όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον χρόνο της εν λόγω κατάργησης, διενεργήθηκαν επίσημες δοκιμές εντός της οριοθετημένης περιοχής, που λαμβάνουν υπόψη τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες επισκόπησης για την Xylella fastidiosa που παρατίθενται στον ιστότοπο της Επιτροπής και με την εφαρμογή προγράμματος δειγματοληψίας ικανού να διαπιστώνει με αξιοπιστία 99 % ένα επίπεδο παρουσίας προσβεβλημένων φυτών μεγαλύτερο ή ίσο του 1 % και το οποίο εστιάζει στα φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και στα φυτά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά βρίσκονται κοντά σε εκείνα που εμφανίζουν.

Όταν μια οριοθετημένη περιοχή καταργείται σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο, τα συγκεκριμένα φυτά στην προηγουμένως καθορισμένη οριοθετημένη περιοχή υπόκεινται σε εντατικές έρευνες επισκόπησης κατά τα επόμενα δύο έτη. Η εν λόγω έρευνα διενεργείται με βάση πρόγραμμα δειγματοληψίας ικανό να διαπιστώνει με αξιοπιστία 99 % ένα επίπεδο παρουσίας προσβεβλημένων φυτών μεγαλύτερο ή ίσο του 1 %, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και με βάση επιστημονικές και τεχνικές αρχές που σχετίζονται με την πιθανή εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού στην περικείμενη περιοχή, και εστιάζει στα φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και στα φυτά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά βρίσκονται κοντά σε εκείνα που εμφανίζουν.

Κατά την κατάργηση της οριοθετημένης περιοχής 12 μήνες έπειτα από τον αρχικό καθορισμό της, το οικείο κράτος μέλος κοινοποιεί αμέσως στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη τους λόγους που υπαγόρευσαν την κατάργηση αυτή.

▼B

6.  Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, το κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να μην καθορίσει αμέσως οριοθετημένη περιοχή, εάν πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

▼M3

α) υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει πρόσφατα εισέλθει στην περιοχή με τα φυτά στα οποία εντοπίστηκε ή ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός εντοπίστηκε σε χώρο με φυσική προστασία από τους φορείς του εν λόγω οργανισμού·

▼B

β) υπάρχει ένδειξη ότι τα φυτά αυτά μολύνθηκαν πριν από την είσοδό τους στην οικεία περιοχή·

γ) δεν έχουν ανιχνευτεί ►C1  φορείς ◄ που μεταφέρουν τον συγκεκριμένο οργανισμό, βάσει δοκιμών οι οποίες διενεργούνται με διεθνώς επικυρωμένες μεθόδους δοκιμών πλησίον των εν λόγω φυτών.

7.  Στην περίπτωση που αναφέρεται στην παράγραφο 6, το κράτος μέλος:

α) διενεργεί ετήσια ►C1  επισκόπηση ◄ επί δύο τουλάχιστον έτη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν φυτά τα οποία έχουν μολυνθεί, εκτός από εκείνα στα οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος οργανισμός·

β) με βάση την εν λόγω ►C1  επισκόπηση, ◄ το κράτος μέλος κρίνει κατά πόσον υπάρχει ανάγκη να καθορίσει οριοθετημένη περιοχή·

γ) κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη την αιτιολόγηση για τον μη καθορισμό οριοθετημένης περιοχής και το αποτέλεσμα της ►C1  επισκόπησης ◄ που αναφέρεται στο στοιχείο α) μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο.

▼M1

Άρθρο 5

Απαγόρευση σχετικά με τη φύτευση φυτών-ξενιστών στις προσβεβλημένες ζώνες

1.  Η φύτευση φυτών-ξενιστών σε προσβεβλημένες ζώνες απαγορεύεται, εκτός από τους τόπους οι οποίοι έχουν φυσική προστασία ενάντια στην εισαγωγή του συγκεκριμένου οργανισμού από τους ►C1  φορείς ◄ του.

▼M3

2.  Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, το οικείο κράτος μέλος μπορεί να χορηγεί άδειες για τη φύτευση των φυτών-ξενιστών εντός των προσβεβλημένων ζωνών που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού σύμφωνα με το άρθρο 7, με εξαίρεση την περιοχή 20 km που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 7 στοιχείο γ). Κατά τη χορήγηση των αδειών αυτών, το οικείο κράτος μέλος οφείλει να δίνει προτεραιότητα στα φυτά-ξενιστές που ανήκουν σε ποικιλίες οι οποίες κρίνεται ότι παρουσιάζουν ανοχή ή ανθεκτικότητα στον συγκεκριμένο οργανισμό.

▼B

Άρθρο 6

Μέτρα εξάλειψης

1.  Το κράτος μέλος που έχει καθορίσει την οριοθετημένη περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 4 λαμβάνει στην περιοχή αυτή τα μέτρα που ορίζονται στις παραγράφους 2 έως 11.

2.  Το οικείο κράτος μέλος, σε ακτίνα 100 m γύρω από τα φυτά τα οποία έχουν υποβληθεί σε δοκιμές και έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό, αφαιρεί αμέσως:

α) τα φυτά-ξενιστές, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους·

β) τα φυτά που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό·

γ) τα φυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα που υποδεικνύουν πιθανή ►C1  μόλυνση ◄ από τον εν λόγω οργανισμό ή για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον εν λόγω οργανισμό.

▼M3

2α.  Κατά παρέκκλιση από το στοιχείου α) της παραγράφου 2, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ότι μεμονωμένα φυτά-ξενιστές τα οποία έχουν επισήμως χαρακτηριστεί ως φυτά ιστορικής αξίας δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) τα οικεία φυτά-ξενιστές έχουν υποβληθεί σε δειγματοληψία και δοκιμές σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 και έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό·

β) τα οικεία μεμονωμένα φυτά-ξενιστές ή η οικεία περιοχή έχουν δεόντως απομονωθεί με μηχανικό τρόπο από τους φορείς έτσι ώστε τα εν λόγω φυτά να μη συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού·

γ) έχουν εφαρμοστεί κατάλληλες γεωργικές πρακτικές για τη διαχείριση του συγκεκριμένου οργανισμού και των φορέων του.

Πριν από τη χορήγηση της παρέκκλισης, το οικείο κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή το αποτέλεσμα της δειγματοληψίας και των δοκιμών που αναφέρονται στο στοιχείο α), την περιγραφή των μέτρων που αναφέρονται στα στοιχεία β) και γ), τα οποία έχει την πρόθεση να λάβει, τη σχετική αιτιολόγηση για τα εν λόγω μέτρα, καθώς και την τοποθεσία των μεμονωμένων φυτών. Η Επιτροπή δημοσιεύει τον κατάλογο και την τοποθεσία των φυτών-ξενιστών για τα οποία χορηγείται η παρέκκλιση.

Καθένα από τα εν λόγω φυτά υποβάλλεται σε επίσημο έλεγχο, κατά τη διάρκεια της περιόδου πτήσης του φορέα, για να ευρεθούν τυχόν συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού και για να ελεγχθεί η καταλληλότητα της μηχανικής απομόνωσης. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, το φυτό υποβάλλεται σε δειγματοληψία και δοκιμές για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού.

▼B

3.  Το οικείο κράτος μέλος πραγματοποιεί δειγματοληψίες και υποβάλλει σε δοκιμή τα συγκεκριμένα φυτά σε ακτίνα 100 m γύρω από κάθε μολυσμένο φυτό, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα ISPM αριθ. 31 ( 3 ).

4.   ►C1  Το οικείο κράτος μέλος εφαρμόζει κατάλληλους φυτοϋγειονομικούς χειρισμούς πριν από την αφαίρεση των φυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 κατά των φορέων του συγκεκριμένου οργανισμού και των φυτών που μπορεί να είναι ξενιστές των εν λόγω φορέων. Οι χειρισμοί αυτοί είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, αφαίρεση φυτών. ◄

5.  Το οικείο κράτος μέλος καταστρέφει, επιτόπου ή σε παρακείμενη τοποθεσία η οποία προσδιορίζεται για τον σκοπό αυτό εντός της προσβεβλημένης ζώνης, τα φυτά και τα μέρη των φυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι αποτρέπεται η εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού.

6.  Το οικείο κράτος μέλος διενεργεί τις κατάλληλες έρευνες με σκοπό να διαπιστωθεί η προέλευση της ►C1  μόλυνσης. ◄ Διερευνά την προέλευση των συγκεκριμένων φυτών που συνδέονται με το συγκεκριμένο κρούσμα, καθώς και εκείνων τα οποία μπορεί να έχουν ►C1  διακινηθεί ◄ πριν από τον καθορισμό της οριοθετημένης περιοχής. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών διαβιβάζονται στα κράτη μέλη από τα οποία προέρχονται τα εν λόγω φυτά, στα κράτη μέλη διά μέσου των οποίων διακινήθηκαν τα εν λόγω φυτά και στα κράτη μέλη στα οποία μεταφέρθηκαν τα εν λόγω φυτά.

▼M3

7.  Το οικείο κράτος μέλος παρακολουθεί την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού με ετήσιες έρευνες επισκόπησης, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες επισκόπησης για την Xylella fastidiosa οι οποίες παρατίθενται στον ιστοχώρο της Επιτροπής. Πραγματοποιεί οπτικούς ελέγχους των συγκεκριμένων φυτών, δειγματοληψίες και δοκιμές στα φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και στα φυτά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά βρίσκονται κοντά σε εκείνα που παρουσιάζουν συμπτώματα, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφοι 1 και 2.

Στις ζώνες ασφαλείας η ερευνώμενη περιοχή βασίζεται σε πλέγμα το οποίο διαιρείται σε τετράγωνα των 100 m × 100 m εντός ζώνης πλάτους τουλάχιστον 1 km γύρω από την προσβεβλημένη ζώνη, και σε πλέγμα το οποίο διαιρείται σε τετράγωνα του 1 km × 1 km στην υπόλοιπη ζώνη ασφαλείας. Σε καθένα από τα τετράγωνα αυτά το οικείο κράτος μέλος πραγματοποιεί οπτικούς ελέγχους των συγκεκριμένων φυτών και δειγματοληψίες και δοκιμές στα φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και στα φυτά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά βρίσκονται κοντά σε εκείνα που εμφανίζουν.

▼B

8.  Το οικείο κράτος μέλος μεριμνά για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την απειλή από τον συγκεκριμένο οργανισμό και σχετικά με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί για την αποτροπή της εισαγωγής και της εξάπλωσής του στην Ένωση. Τοποθετεί πινακίδες οδικής σήμανσης οι οποίες δηλώνουν τα όρια των αντίστοιχων οριοθετημένων περιοχών.

9.  Το οικείο κράτος μέλος λαμβάνει, όπου ενδείκνυται, μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε ιδιαιτερότητας ή περιπλοκής που ευλόγως αναμένεται να αποτρέψει, να παρεμποδίσει ή να καθυστερήσει την εξάλειψη, ιδίως μέτρα που αφορούν την προσβασιμότητα και την ικανοποιητική καταστροφή όλων των φυτών που έχουν μολυνθεί ή υπάρχει υπόνοια μόλυνσής τους, ανεξάρτητα από τη θέση τους, το δημόσιο ή ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς τους ή το άτομο ή την οντότητα που έχει την ευθύνη γι' αυτά.

10.  Το οικείο κράτος μέλος λαμβάνει οποιοδήποτε άλλο μέτρο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού, σύμφωνα με το πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 9 ( 4 ) και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στο πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 14 ( 5 ).

11.  Το οικείο κράτος μέλος εφαρμόζει κατάλληλες γεωργικές πρακτικές για τη διαχείριση του συγκεκριμένου οργανισμού και των ►C1  φορέων ◄ του.

Άρθρο 7

Μέτρα περιορισμού

▼M3

1.  Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6, ο αρμόδιος επίσημος φορέας του οικείου κράτους μέλους μπορεί να αποφασίσει την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού που περιγράφονται στις παραγράφους 2 έως 7 μόνο σε προσβεβλημένη ζώνη που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ (στο εξής «περιοχή περιορισμού»).

2.  Το οικείο κράτος μέλος αφαιρεί όλα τα φυτά τα οποία διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό με βάση τις επίσημες έρευνες που αναφέρονται στην παράγραφο 7.

Η αφαίρεση αυτή πραγματοποιείται αμέσως μετά την επίσημη εξακρίβωση της παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού.

Λαμβάνονται επίσης όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις για την αποφυγή της εξάπλωσης του συγκεκριμένου οργανισμού κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης και μετά από αυτήν.

▼B

3.  Το οικείο κράτος μέλος πραγματοποιεί δειγματοληψίες, σε ακτίνα 100 m γύρω από τα φυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό, και ►C1  πραγματοποιεί δειγματοληψία και δοκιμές στα ◄ φυτά-ξενιστές σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα ISPM αριθ. 31. Οι εν λόγω δοκιμές πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και, τουλάχιστον, δύο φορές τον χρόνο.

4.   ►C1  Το οικείο κράτος μέλος εφαρμόζει κατάλληλους φυτοϋγειονομικούς χειρισμούς πριν από την αφαίρεση των φυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 για την καταπολέμηση των φορέων του συγκεκριμένου οργανισμού και των φυτών που μπορεί να είναι ξενιστές των εν λόγω φορέων. Οι χειρισμοί αυτοί είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, αφαίρεση φυτών. ◄

5.  Το οικείο κράτος μέλος καταστρέφει, επιτόπου ή σε παρακείμενη τοποθεσία η οποία προσδιορίζεται για τον σκοπό αυτό εντός της προσβεβλημένης ζώνης, τα φυτά και τα μέρη των φυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι αποτρέπεται η εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού.

6.  Το οικείο κράτος μέλος εφαρμόζει κατάλληλες γεωργικές πρακτικές για τη διαχείριση του συγκεκριμένου οργανισμού και των ►C1  φορέων ◄ του.

▼M3

7.  Το οικείο κράτος μέλος παρακολουθεί την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού με ετήσιες επίσημες έρευνες επισκόπησης, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες επισκόπησης για την Xylella fastidiosa οι οποίες παρατίθενται στον ιστοχώρο της Επιτροπής, τουλάχιστον στις ακόλουθες τοποθεσίες:

α) κοντά στους τόπους που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2·

β) κοντά στους τόπους με φυτά που έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική, κοινωνική ή επιστημονική αξία·

γ) εντός προσβεβλημένης ζώνης που απαριθμείται στο παράρτημα ΙΙ και η οποία βρίσκεται εντός περιοχής που απέχει τουλάχιστον 20 km από τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης με το υπόλοιπο ενωσιακό έδαφος.

Οι έρευνες αυτές βασίζονται σε πλέγμα που διαιρείται σε τετράγωνα των 100 m × 100 m. Σε καθένα από τα τετράγωνα αυτά το οικείο κράτος μέλος πραγματοποιεί οπτικούς ελέγχους των συγκεκριμένων φυτών και δειγματοληψίες και δοκιμές στα φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και στα φυτά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά βρίσκονται κοντά σε εκείνα που παρουσιάζουν συμπτώματα, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφοι 1 και 2.

Το οικείο κράτος μέλος κοινοποιεί αμέσως στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη τυχόν επίσημη εξακρίβωση της παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο στοιχείο γ).

Το στοιχείο γ) του πρώτου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση νήσων που αποτελούν εξ ολοκλήρου περιοχές περιορισμού και βρίσκονται πάνω από 10 km από το εγγύτερο χερσαίο έδαφος της Ένωσης.

▼M2 —————

▼B

Άρθρο 9

►C1  Διακίνηση ◄ των συγκεκριμένων φυτών στο εσωτερικό της Ένωσης

▼M3

1.  Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται μόνο στη διακίνηση συγκεκριμένων φυτών, με εξαίρεση τα ακόλουθα:

α) φυτά που καλλιεργήθηκαν in vitro για το σύνολο του κύκλου παραγωγής· ή

β) φυτά που ανήκουν στις κατηγορίες των συγκεκριμένων φυτών που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ.

▼M2

Απαγορεύεται η διακίνηση εκτός των οριοθετημένων περιοχών και από τις προσβεβλημένες ζώνες στις αντίστοιχες ζώνες ασφαλείας, των συγκεκριμένων φυτών τα οποία καλλιεργήθηκαν, έστω για ένα μέρος της ζωής τους, σε οριοθετημένη περιοχή που έχει καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 4.

▼B

2.  Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, η ►C1  διακίνηση ◄ αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί αν τα συγκεκριμένα φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε τόπο ο οποίος πληροί όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) είναι καταχωρισμένος σύμφωνα με την οδηγία 92/90/ΕΟΚ της Επιτροπής ( 6

β)  ►C1  έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο επίσημο φορέα ως τόπος απαλλαγμένος από τον συγκεκριμένο οργανισμό και τους φορείς του, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα φυτοϋγειονομικών μέτρων· ◄

γ) προστατεύεται με φυσικά μέσα από την εισαγωγή του συγκεκριμένου οργανισμού από τους ►C1  φορείς ◄ του·

▼M3

δ) περικλείεται από ζώνη πλάτους 100 μέτρων η οποία αποτέλεσε αντικείμενο επίσημων επιθεωρήσεων δύο φορές ανά έτος και από την οποία αφαιρέθηκαν αμέσως όλα τα φυτά τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί ή εμφάνιζαν συμπτώματα από τον συγκεκριμένο οργανισμό, και επιπλέον εφαρμόστηκαν οι κατάλληλες φυτοϋγειονομικές αγωγές κατά των φορέων του συγκεκριμένου οργανισμού πριν από την εν λόγω αφαίρεση·

ε) υπόκειται σε κατάλληλες φυτοϋγειονομικές αγωγές στις κατάλληλες εποχές του χρόνου για τη διατήρηση της απαλλαγής από φορείς του συγκεκριμένου οργανισμού· οι αγωγές αυτές είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, αφαίρεση φυτών·

στ) υπόκειται ετησίως, μαζί με τη ζώνη που αναφέρεται στο στοιχείο δ), σε δύο τουλάχιστον επίσημες επιθεωρήσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες επισκόπησης για την Xylella fastidiosa που παρατίθενται στον ιστοχώρο της Επιτροπής·

▼B

ζ) καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας των συγκεκριμένων φυτών, δεν εντοπίστηκαν ούτε συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού ούτε ►C1  φορείς ◄ του στον συγκεκριμένο τόπο ή, αν παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές οι οποίες επιβεβαίωσαν την απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού·

η) καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας των συγκεκριμένων φυτών, δεν εντοπίστηκαν συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού στη ζώνη που αναφέρεται στο στοιχείο δ) ή, αν παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές οι οποίες επιβεβαίωσαν την απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού.

3.  Αντιπροσωπευτικά δείγματα κάθε είδους των συγκεκριμένων φυτών από κάθε τόπο υποβλήθηκαν σε ετήσιες δοκιμές, την καταλληλότερη χρονική στιγμή, και η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις διεθνώς επικυρωμένες μεθόδους δοκιμών.

4.   ►C1  Όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον χρόνο διακίνησης οι παρτίδες των συγκεκριμένων φυτών υποβλήθηκαν σε επίσημο μακροσκοπικό έλεγχο, ◄ δειγματοληψία και μοριακή δοκιμή που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με διεθνώς επικυρωμένες μεθόδους δοκιμών, με βάση πρόγραμμα δειγματοληψίας ικανό να επιβεβαιώνει, με αξιοπιστία 99 %, επίπεδο παρουσίας μολυσμένων φυτών 1 % ή περισσότερο και το οποίο στοχεύει ειδικά σε φυτά που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού, σύμφωνα με το πρότυπο ISPM αριθ. 31.

▼M1

4α.  Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 4, η διακίνηση εντός της Ένωσης, εντός ή εκτός των οριοθετημένων περιοχών, των φυτών Vitis σε λήθαργο που προορίζονται για φύτευση, πλην των σπόρων προς σπορά, μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν πληρούνται αμφότερες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) τα φυτά έχουν αναπτυχθεί σε χώρο που έχει καταχωριστεί σύμφωνα με την οδηγία 92/90/ΕΟΚ·

β) όσο πιο κοντά είναι δυνατόν στη στιγμή της μετακίνησης, τα φυτά έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία με θερμοθεραπεία σε εγκατάσταση που έχει λάβει άδεια λειτουργίας και εποπτεύεται από την αρμόδια επίσημη υπηρεσία για τον σκοπό αυτό, όπου τα φυτά σε λήθαργο βυθίζονται επί 45 λεπτά σε νερό που έχει θερμανθεί στους 50 °C, σύμφωνα με το σχετικό πρότυπο EPPO ( 7 ).

▼B

5.   ►C1  Πριν από τη διακίνηση, οι παρτίδες των συγκεκριμένων φυτών υποβλήθηκαν σε φυτοϋγειονομικούς χειρισμούς κατά των φορέων του συγκεκριμένου οργανισμού. ◄

6.   ►C1  Τα συγκεκριμένα φυτά που διακινούνται διαμέσου ή εντός οριοθετημένων περιοχών μεταφέρονται σε κλειστούς περιέκτες ή συσκευασίες, γεγονός που αποτρέπει τη μόλυνση από τον συγκεκριμένο οργανισμό ή οποιονδήποτε από τους φορείς του. ◄

▼M3

7.  Συγκεκριμένα φυτά που καλλιεργήθηκαν, έστω και για ένα μέρος της ζωής τους, σε οριοθετημένη περιοχή μπορούν να διακινούνται προς και εντός της επικράτειας της Ένωσης μόνον εφόσον συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής ( 8 ).

8.  Τα φυτά-ξενιστές που δεν καλλιεργήθηκαν ποτέ εντός οριοθετημένων περιοχών διακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) καλλιεργήθηκαν σε τόπο που υπόκειται σε ετήσια επίσημη επιθεώρηση και, στην περίπτωση συμπτωμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού, σε δειγματοληψία, η οποία λαμβάνει υπόψη τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες επισκόπησης για την Xylella fastidiosa που παρατίθενται στον ιστοχώρο της Επιτροπής, καθώς και σε δοκιμές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού·

β) συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ.

Με την επιφύλαξη του μέρους Α του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, δεν απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για τη διακίνηση των φυτών-ξενιστών που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο σε κάθε πρόσωπο το οποίο ενεργεί για σκοπούς που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της εμπορικής, επιχειρηματικής ή επαγγελματικής του δραστηριότητας και το οποίο αποκτά, για δική του χρήση, τέτοια φυτά.

▼M3

9.  Με την επιφύλαξη της παραγράφου 8, τα προβασικά μητρικά φυτά, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 της εκτελεστικής οδηγίας 2014/98/ΕΕ της Επιτροπής ( 9 ), ή το προβασικό υλικό, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 5 της οδηγίας 2008/90/ΕΚ ( 10 ) του Συμβουλίου, που ανήκουν στα είδη Juglans regia L., Olea europaea L., Prunus amygdalus Batsch, P. amygdalus × P. persica, P. armeniaca L., P. avium (L.) L., P. cerasus L., P. domestica L., P. domestica × P. salicina, P. dulcis (Mill.) D.A. Webb, P. persica (L.) Batsch και P. salicina Lindley και τα οποία έχουν καλλιεργηθεί εκτός των οριοθετημένων περιοχών και έχουν παραμείνει τουλάχιστον για ένα μέρος της ζωής τους εκτός μονάδων με προστασία από έντομα, διακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εφόσον συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ και εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) καλύπτονται από την άδεια που προβλέπεται στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/167 της Επιτροπής ( 11

β) το συντομότερο δυνατόν πριν από τη διακίνησή τους υποβλήθηκαν σε οπτικό έλεγχο, δειγματοληψία και μοριακή δοκιμή για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Με την επιφύλαξη του μέρους Α του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, δεν απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για τη διακίνηση των προβασικών μητρικών φυτών και του προβασικού υλικού που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, σε κάθε πρόσωπο το οποίο ενεργεί για σκοπούς που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της εμπορικής, επιχειρηματικής ή επαγγελματικής του δραστηριότητας και το οποίο αποκτά, για δική του χρήση, τέτοια φυτά.

▼M2

Άρθρο 9a

Η κυκλοφορία εντός της Ένωσης συγκεκριμένων φυτών τα οποία καλλιεργήθηκαν in vitro

1.  Τα συγκεκριμένα φυτά που καλλιεργήθηκαν in vitro για το σύνολο του κύκλου παραγωγής, και τουλάχιστον για ένα μέρος της ζωής τους σε οριοθετημένη περιοχή που έχει καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 4, μπορούν να μετακινούνται εκτός των οριοθετημένων περιοχών και από τις προσβεβλημένες ζώνες, στις αντίστοιχες ζώνες ασφαλείας, μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στις παραγράφους 2 έως 5.

2.  Τα συγκεκριμένα φυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1 έχουν καλλιεργηθεί σε τόπο ο οποίος πληροί όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) είναι καταχωρισμένος σύμφωνα με την οδηγία 92/90/ΕΟΚ·

β) έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο επίσημο φορέα ως τόπος απαλλαγμένος από τον συγκεκριμένο οργανισμό και τους διαβιβαστές του, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα·

γ) προστατεύεται με φυσικά μέσα από την εισαγωγή του συγκεκριμένου οργανισμού από τους διαβιβαστές του·

δ) υπόκειται ετησίως σε δύο τουλάχιστον επίσημες επιθεωρήσεις που διενεργούνται σε κατάλληλες χρονικές περιόδους·

ε) καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας των συγκεκριμένων φυτών, δεν εντοπίστηκαν συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού ούτε διαβιβαστές του ή, αν παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές οι οποίες επιβεβαίωσαν την απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού.

3.  Τα συγκεκριμένα φυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1 έχουν καλλιεργηθεί σε διαφανή δοχεία υπό στείρες συνθήκες και πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν παραχθεί από σπόρους·

β) έχουν αναπαραχθεί τεχνητώς, υπό στείρες συνθήκες, από μητρικά φυτά που έχουν διανύσει όλη τη ζωή τους σε περιοχή του εδάφους της Ένωσης απαλλαγμένη από τον συγκεκριμένο οργανισμό και τα οποία έχουν ελεγχθεί και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό·

γ) έχουν αναπαραχθεί τεχνητώς, υπό στείρες συνθήκες, από μητρικά φυτά που καλλιεργούνται σε τοποθεσία που πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 2 και τα οποία έχουν υποβληθεί σε δοκιμές και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό.

4.  Τα συγκεκριμένα φυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μεταφέρονται σε διαφανή δοχεία και υπό στείρες συνθήκες, ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα μόλυνσης του συγκεκριμένου οργανισμού μέσω των διαβιβαστών του.

5.  Συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ.

▼B

Άρθρο 10

Ιχνηλασιμότητα

1.  Οι επαγγελματίες χειριστές οι οποίοι προμηθεύουν συγκεκριμένα φυτά που καλλιεργήθηκαν, έστω για ένα μέρος της ζωής τους, σε οριοθετημένη περιοχή ή τα οποία ►C1  διακινήθηκαν ◄ μέσω τέτοιας περιοχής, τηρούν αρχείο για κάθε παρτίδα που προμηθεύουν και για τον επαγγελματία χειριστή ο οποίος την παρέλαβε.

2.  Οι επαγγελματίες χειριστές οι οποίοι προμηθεύονται συγκεκριμένα φυτά που καλλιεργήθηκαν, έστω για ένα μέρος της ζωής τους, σε οριοθετημένη περιοχή ή τα οποία ►C1  διακινήθηκαν ◄ μέσω τέτοιας περιοχής, τηρούν αρχείο για κάθε παρτίδα που παραλαμβάνουν και για τον προμηθευτή.

▼M3

2α.  Οι παράγραφοι 1 και 2 εφαρμόζονται επίσης στην προμήθεια φυτών για φύτευση των ειδών Coffea, Lavandula dentata L., Nerium oleander L., Olea europaea L., Polygala myrtifolia L. και Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb που δεν καλλιεργήθηκαν ποτέ εντός οριοθετημένης περιοχής.

▼M3

3.  Οι επαγγελματίες χειριστές φυλάσσουν τα αρχεία που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 2α επί 3 έτη από την ημερομηνία παράδοσης ή παραλαβής της αντίστοιχης παρτίδας.

▼B

4.  Οι επαγγελματίες χειριστές που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 ενημερώνουν αμέσως τον αντίστοιχο αρμόδιο επίσημο φορέα για κάθε παρτίδα που προμήθευσαν ή παρέλαβαν. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει στοιχεία για την καταγωγή, τον αποστολέα, τον παραλήπτη, τον τόπο προορισμού, τον ατομικό αύξοντα αριθμό, αριθμό εβδομάδας ή αριθμό παρτίδας του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, καθώς και την ταυτότητα και την ποσότητα της οικείας παρτίδας.

5.  Ο αρμόδιος επίσημος φορέας που λαμβάνει πληροφορίες σύμφωνα με την παράγραφο 4 ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο επίσημο φορέα του τόπου προορισμού σχετικά με την οικεία παρτίδα.

6.  Τα κράτη μέλη θέτουν, κατόπιν αιτήματος, στη διάθεση της Επιτροπής τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 4.

Άρθρο 11

Επίσημοι έλεγχοι για τις ►C1  διακινήσεις ◄ των συγκεκριμένων φυτών

1.  Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν τακτικούς επίσημους ελέγχους σε συγκεκριμένα φυτά που ►C1  διακινούνται ◄ εκτός της οριοθετημένης περιοχής ή από προσβεβλημένη ζώνη σε ζώνη ασφαλείας.

Αυτού του είδους οι έλεγχοι πραγματοποιούνται τουλάχιστον:

α) στα σημεία στα οποία τα συγκεκριμένα φυτά ►C1  διακινούνται ◄ από προσβεβλημένες ζώνες σε ζώνες ασφαλείας·

β) στα σημεία στα οποία τα συγκεκριμένα φυτά ►C1  διακινούνται ◄ από ζώνες ασφαλείας σε μη οριοθετημένες περιοχές·

γ) στον τόπο προορισμού των συγκεκριμένων φυτών στη ζώνη ασφαλείας·

δ) στον τόπο προορισμού στις μη οριοθετημένες περιοχές.

2.  Οι έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν έλεγχο των εγγράφων και της ταυτότητας των συγκεκριμένων φυτών.

Οι έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διενεργούνται ανεξάρτητα από τη θέση των συγκεκριμένων φυτών, το ιδιοκτησιακό καθεστώτος τους ή το άτομο ή την οντότητα που έχει την ευθύνη γι' αυτά.

3.   ►C1  Η ένταση των ελέγχων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 βασίζεται στον κίνδυνο τα φυτά να μεταφέρουν τον συγκεκριμένο οργανισμό ή τους γνωστούς ή τους δυνητικούς φορείς του, λαμβανομένων υπόψη της προέλευσης των παρτίδων, του βαθμού ευπάθειας των φυτών και της συμμόρφωσης του επαγγελματία χειριστή που είναι αρμόδιος για τη διακίνηση με την παρούσα απόφαση και οποιοδήποτε άλλο μέτρο έχει ληφθεί για τον περιορισμό ή την εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού. ◄

Άρθρο 12

Κατάλογος εγκεκριμένων τόπων

Τα κράτη μέλη καταρτίζουν και επικαιροποιούν κατάλογο με όλους τους τόπους που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τον εν λόγω κατάλογο στην Επιτροπή.

Η Επιτροπή, με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα κράτη μέλη, καταρτίζει και επικαιροποιεί κατάλογο με όλους τους τόπους που έχουν εγκριθεί στα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή διαβιβάζει τον εν λόγω κατάλογο σε όλα τα κράτη μέλη.

Άρθρο 13

Μέτρα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με το άρθρο 9

Εάν από τους ελέγχους που αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 αποδειχτεί ότι οι όροι που καθορίζονται στο άρθρο 9 δεν πληρούνται, το κράτος μέλος που διενήργησε τους εν λόγω ελέγχους καταστρέφει αμέσως το μη συμμορφούμενο φυτό επιτόπου ή σε κοντινή τοποθεσία. Η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιείται αφού ληφθούν όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις για να αποφευχθεί η εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού και των ►C1  φορέων ◄ που είναι πιθανόν να μεταφέρονται από το εν λόγω φυτό κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης και μετά από αυτήν.

▼M1

Άρθρο 13a

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης

Τα κράτη μέλη καθιστούν τις πληροφορίες για την απειλή από τον συγκεκριμένο οργανισμό για το έδαφος της Ένωσης διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, τους ταξιδιώτες, τους επαγγελματίες και τους διεθνείς μεταφορείς. Θέτουν τις εν λόγω πληροφορίες στη διάθεση του κοινού, με τη μορφή στοχευμένων εκστρατειών ευαισθητοποίησης στους σχετικούς ιστότοπους των αρμόδιων επίσημων φορέων ή σε άλλους ιστότοπους που έχουν οριστεί από τους οργανισμούς αυτούς.

▼B

Άρθρο 14

Υποβολή ►C1  έκθεσης ◄ σχετικά με τα μέτρα

Τα κράτη μέλη, έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, διαβιβάζουν στην Επιτροπή και τα λοιπά κράτη μέλη τα ακόλουθα:

α) έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 6, 7, 8 και 11 και σχετικά με τα αποτέλεσματα των εν λόγω μέτρων·

β) σχέδιο σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν κατά το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου εφαρμογής του κάθε μέτρου, σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 6, 7, 8 και 11.

Στην περίπτωση που το οικείο κράτος μέλος αποφασίσει να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού σύμφωνα με το άρθρο 7, κοινοποιεί αμέσως στην Επιτροπή τους λόγους εφαρμογής των μέτρων περιορισμού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν.

Εάν αιτιολογείται από την εξέλιξη του αντίστοιχου φυτοϋγειονομικού κινδύνου, τα κράτη μέλη προσαρμόζουν τα αντίστοιχα μέτρα και επικαιροποιούν ανάλογα το σχέδιο που αναφέρεται στο στοιχείο β). Διαβιβάζουν αμέσως στην Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη το επικαιροποιημένο σχέδιο.

Άρθρο 15

Απαγόρευση της ►C1  εισαγωγής ◄ φυτών Coffea προς φύτευση, εκτός των σπόρων, καταγωγής από την Κόστα Ρίκα ή την Ονδούρα

Η ►C1  εισαγωγή ◄ στην Ένωση φυτών Coffea προς φύτευση, εκτός των σπόρων, καταγωγής από την Κόστα Ρίκα ή την Ονδούρα απαγορεύεται.

Φυτά Coffea προς φύτευση, εκτός των σπόρων, καταγωγής από την Κόστα Ρίκα ή την Ονδούρα τα οποία είχαν εισέλθει στην Ένωση πριν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, ►C1  διακινούνται ◄ μέσα στην Ένωση μόνο από επαγγελματίες χειριστές και αφού αυτοί ενημερώσουν τον αρμόδιο επίσημο φορέα.

Άρθρο 16

►C1  Εισαγωγή ◄ στην Ένωση συγκεκριμένων φυτών καταγωγής τρίτης χώρας στην οποία δεν έχει εμφανιστεί ο συγκεκριμένος οργανισμός

Τα συγκεκριμένα φυτά καταγωγής τρίτης χώρας στην οποία δεν έχει εμφανιστεί ο συγκεκριμένος οργανισμός μπορούν να εισαχθούν στην Ένωση εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)  ►C1  ο εθνικός οργανισμός προστασίας φυτών ◄ της οικείας τρίτης χώρας έχει ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα·

β) τα συγκεκριμένα φυτά συνοδεύονται από ►C1  πιστοποιητικό φυτοϋγείας ◄ , όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σημείο ii) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, στο οποίο δηλώνεται ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα στο τμήμα «Συμπληρωματική δήλωση»·

γ) κατά την είσοδό τους στην Ένωση τα συγκεκριμένα φυτά υποβλήθηκαν σε έλεγχο από τον αρμόδιο επίσημο φορέα, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2, και δεν διαπιστώθηκε ούτε παρουσία ούτε συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού,

▼M3

Τα φυτά για φύτευση, εκτός των σπόρων για σπορά, των ειδών Coffea, Lavandula dentata L., Nerium oleander L., Olea europaea L., Polygala myrtifolia L. και Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb εισάγονται στην Ένωση μόνον εάν έχουν καλλιεργηθεί σε τόπο που υπόκειται σε ετήσια επίσημη επιθεώρηση, καθώς και σε δειγματοληψία και δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τις κατάλληλες χρονικές στιγμές στα εν λόγω φυτά για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, οι οποίες επιβεβαιώνουν την απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, με βάση πρόγραμμα δειγματοληψίας ικανό να διαπιστώνει με αξιοπιστία 99 % ένα επίπεδο παρουσίας προσβεβλημένων φυτών ίσο με 5 %, και οι οποίες εστίασαν στα φυτά που εμφάνιζαν συμπτώματα, καθώς και στα φυτά που δεν εμφάνιζαν συμπτώματα αλλά βρίσκονταν κοντά σε εκείνα που εμφάνιζαν.

▼B

Άρθρο 17

►C1  Εισαγωγή ◄ στην Ένωση συγκεκριμένων φυτών καταγωγής τρίτης χώρας στην οποία είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού

1.  Τα συγκεκριμένα φυτά καταγωγής τρίτης χώρας στην οποία είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού μπορούν να εισαχθούν στην Ένωση εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) εάν συνοδεύονται από ►C1  πιστοποιητικό φυτοϋγείας ◄ , όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σημείο ii) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ·

β) εάν συμμορφώνονται με την παράγραφο 2 ή τις παραγράφους 3 και 4·

γ) εάν κατά την είσοδό τους στην Ένωση υποβληθούν σε έλεγχο από τον αρμόδιο επίσημο φορέα σύμφωνα με το άρθρο 18 και δεν διαπιστωθεί ούτε παρουσία ούτε συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού,

2.   ►C1  Εάν τα συγκεκριμένα φυτά κατάγονται από περιοχή απαλλαγμένη από τον συγκεκριμένο οργανισμό, όπως βεβαιώνεται από τον οικείο εθνικό οργανισμό προστασίας φυτών σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα φυτοϋγειονομικών μέτρων, πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: ◄

α)  ►C1  ο εθνικός οργανισμός προστασίας φυτών ◄ της οικείας τρίτης χώρας έχει ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή σχετικά με την ονομασία της εν λόγω περιοχής·

β) η ονομασία της εν λόγω περιοχής δηλώνεται στο ►C1  πιστοποιητικό φυτοϋγείας [στο σημείο «Τόπος καταγωγής»]. ◄

3.   ►M2  Εάν τα συγκεκριμένα φυτά, εκτός από τα φυτά που καλλιεργήθηκαν in vitro για το σύνολο του κύκλου παραγωγής κατάγονται από περιοχή στην οποία είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό αναφέρει υπό τον τίτλο της «Συμπληρωματικής δήλωσης» ότι: ◄

α) τα συγκεκριμένα φυτά έχουν παραχθεί σε έναν ή περισσότερους τόπους οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 4·

β)  ►C1  ο εθνικός οργανισμός προστασίας φυτών ◄ της οικείας τρίτης χώρας έχει διαβιβάσει γραπτώς στην Επιτροπή τον κατάλογο των εν λόγω τόπων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας τους μέσα στη χώρα·

γ)  ►C1  οι φυτοϋγειονομικοί χειρισμοί για την καταπολέμηση των φορέων του συγκεκριμένου οργανισμού εφαρμόζονται στον τόπο και τη ζώνη του, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4 στοιχείο γ)· ◄

δ) αντιπροσωπευτικά δείγματα κάθε είδους των συγκεκριμένων φυτών από κάθε τόπο υποβλήθηκαν σε ετήσιες δοκιμές, την καταλληλότερη χρονική στιγμή, και η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις διεθνώς επικυρωμένες μεθόδους δοκιμών·

ε) τα συγκεκριμένα φυτά έχουν μεταφερθεί σε κλειστούς περιέκτες ή συσκευασίες, γεγονός που αποτρέπει την επιμόλυνση από τον συγκεκριμένο οργανισμό ή οποιονδήποτε από τους γνωστούς ►C1  φορείς ◄ του·

στ) όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον χρόνο εξαγωγής, οι παρτίδες των συγκεκριμένων φυτών υποβλήθηκαν σε επίσημο ►C1  μακροσκοπικό ◄ έλεγχο, δειγματοληψία και μοριακή δοκιμή σύμφωνα με διεθνώς επικυρωμένες μεθόδους δοκιμών, επιβεβαιώνοντας την απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, με βάση πρόγραμμα δειγματοληψίας ικανό να επιβεβαιώνει, με αξιοπιστία 99 %, επίπεδο παρουσίας μολυσμένων φυτών 1 % ή περισσότερο και το οποίο στοχεύει ειδικά σε φυτά που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού·

ζ)  ►C1  αμέσως πριν από την εξαγωγή, οι παρτίδες των συγκεκριμένων φυτών υποβλήθηκαν σε φυτοϋγειονομικούς χειρισμούς για την καταπολέμηση των γνωστών φορέων του συγκεκριμένου οργανισμού. ◄

Επιπλέον, το ►C1  πιστοποιητικό φυτοϋγείας ◄ που αναφέρεται στο στοιχείο α) της παραγράφου 1 αναφέρει στο σημείο «Τόπος καταγωγής» την ταυτοποίηση του τόπου που αναφέρεται στο στοιχείο α).

▼M2

3α.  Όπου τα συγκεκριμένα φυτά, τα οποία καλλιεργήθηκαν in vitro για το σύνολο του κύκλου παραγωγής, κατάγονται από περιοχή στην οποία είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό θα αναφέρει υπό τον τίτλο της «Συμπληρωματικής δήλωσης» ότι:

α) τα συγκεκριμένα φυτά έχουν παραχθεί σε έναν ή περισσότερους τόπους οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 4α·

β) η εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας της οικείας τρίτης χώρας έχει διαβιβάσει γραπτώς στην Επιτροπή τον κατάλογο των εν λόγω τόπων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας τους μέσα στη χώρα·

γ) τα συγκεκριμένα φυτά έχουν μεταφερθεί υπό στείρες συνθήκες σε διαφανή συσκευασία που αποκλείει το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον συγκεκριμένο οργανισμό μέσω των διαβιβαστών του.

δ) τα εν λόγω φυτά πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i) έχουν παραχθεί από σπόρους·

ii) έχουν αναπαραχθεί, υπό στείρες συνθήκες, από μητρικά φυτά που έχουν διανύσει όλη τη ζωή τους σε περιοχή απαλλαγμένη από τον συγκεκριμένο οργανισμό και έχουν ελεγχθεί και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό·

iii) έχουν αναπαραχθεί, υπό στείρες συνθήκες, από μητρικά φυτά που καλλιεργούνται σε τοποθεσία η οποία πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 και έχουν υποβληθεί σε δοκιμή και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό·

Το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που αναφέρεται στο στοιχείο α) της παραγράφου 1 θα αναφέρει στο σημείο «τόπος καταγωγής» τον τόπο που αναφέρεται στο στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου.

▼B

4.  Ο τόπος που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο α) πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)  ►C1  έχει χαρακτηριστεί από τον εθνικό οργανισμό προστασίας φυτών ως απαλλαγμένος από τον συγκεκριμένο οργανισμό και τους φορείς του, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα φυτοϋγειονομικών μέτρων· ◄

β) προστατεύεται με φυσικά μέσα από την εισαγωγή του συγκεκριμένου οργανισμού από τους ►C1  φορείς ◄ του·

▼M3

γ) περικλείεται από ζώνη πλάτους 100 μέτρων η οποία αποτέλεσε αντικείμενο επίσημων επιθεωρήσεων δύο φορές ανά έτος και από την οποία αφαιρέθηκαν αμέσως όλα τα φυτά που διαπιστώθηκε ότι εμφάνιζαν συμπτώματα ή ότι είχαν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό, και επιπλέον εφαρμόστηκαν οι κατάλληλες φυτοϋγειονομικές αγωγές κατά των φορέων του συγκεκριμένου οργανισμού πριν από την εν λόγω αφαίρεση·

δ) τις κατάλληλες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους υπόκειται σε φυτοϋγειονομικές αγωγές για τη διατήρηση της απαλλαγής από φορείς του συγκεκριμένου οργανισμού· οι αγωγές αυτές είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, αφαίρεση φυτών·

ε) υπόκειται ετησίως, μαζί με τη ζώνη που αναφέρεται στο στοιχείο γ), σε δύο τουλάχιστον επίσημες επιθεωρήσεις κατά την περίοδο πτήσης του φορέα·

▼B

στ) καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου παραγωγής των συγκεκριμένων φυτών δεν εντοπίστηκαν ούτε συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού ούτε ►C1  φορείς ◄ του ή, αν παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα, πραγματοποιήθηκε δοκιμή και επιβεβαιώθηκε η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού·

ζ) καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας των συγκεκριμένων φυτών, δεν διαπιστώθηκαν συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού στη ζώνη που αναφέρεται στο στοιχείο γ) ή, αν παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές οι οποίες επιβεβαίωσαν την απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού.

▼M2

4α.  Ο τόπος που αναφέρεται στην παράγραφο 3α στοιχείο α) πληροί το σύνολο των ακολούθων προϋποθέσεων:

α) έχει χαρακτηριστεί από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας ως απαλλαγμένος από τον συγκεκριμένο οργανισμό και τους διαβιβαστές του, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα·

β) προστατεύεται με φυσικά μέσα από την εισαγωγή του συγκεκριμένου οργανισμού από τους διαβιβαστές του·

γ) υπόκειται ετησίως σε δύο τουλάχιστον επίσημες επιθεωρήσεις που διενεργούνται σε κατάλληλες χρονικές περιόδους·

δ) καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας των συγκεκριμένων φυτών, δεν εντοπίστηκαν συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού ούτε διαβιβαστές του ή, αν παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές και η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού επιβεβαιώθηκε.

▼B

Άρθρο 18

Επίσημοι έλεγχοι κατά την είσοδο στην Ένωση

1.  Όλες οι αποστολές συγκεκριμένων φυτών που εισάγονται στην Ένωση από τρίτη χώρα υποβάλλονται σε επίσημο έλεγχο στο σημείο εισόδου στην Ένωση ή στον τόπο προορισμού σύμφωνα με το άρθρο 1 της οδηγίας 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής ( 12 ) και, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 ή 3 και την παράγραφο 4.

▼M2

2.  Στην περίπτωση συγκεκριμένων φυτών που κατάγονται από τρίτη χώρα, στην οποία ο εν λόγω οργανισμός δεν είναι παρών ή σε περιοχή η οποία αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2, ο αρμόδιος επίσημος φορέας διενεργεί τους ακόλουθους ελέγχους:

α) οπτική επιθεώρηση, και

β) στην περίπτωση υπόνοιας παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού, δειγματοληψία και δοκιμές της παρτίδας των συγκεκριμένων φυτών, ώστε να επιβεβαιωθεί η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού ή των συμπτωμάτων του.

3.  Στην περίπτωση συγκεκριμένων φυτών που κατάγονται από τρίτη χώρα στην οποία είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, ο αρμόδιος επίσημος φορέας διενεργεί τους ακόλουθους ελέγχους:

α) οπτική επιθεώρηση, και

β) δειγματοληψία και δοκιμές της παρτίδας των συγκεκριμένων φυτών, ώστε να επιβεβαιωθεί η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού ή των συμπτωμάτων του.

4.  Τα δείγματα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) και στην παράγραφο 3 στοιχείο β) είναι μεγέθους που επιτρέπει την ταυτοποίηση με αξιοπιστία 99 %, επίπεδο μολυσμένων φυτών 1 % ή περισσότερο, σύμφωνα με το πρότυπο ISPM αριθ. 31.

Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται για τα συγκεκριμένα φυτά τα οποία έχουν καλλιεργηθεί in vitro για το σύνολο του κύκλου παραγωγής και μεταφέρονται σε διαφανή δοχεία υπό στείρες συνθήκες.

▼B

Άρθρο 19

Συμμόρφωση

Τα κράτη μέλη καταργούν ή τροποποιούν τα μέτρα τα οποία έχουν εγκρίνει για την προστασία από την εισαγωγή και την εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού ώστε να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά με τα εν λόγω μέτρα.

Άρθρο 20

Κατάργηση

Η εκτελεστική απόφαση 2014/497/ΕΕ καταργείται.

Άρθρο 21

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Κατάλογος φυτών που είναι γνωστό ότι είναι ευπαθή ►C1  στις ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές απομονώσεις ◄ του συγκεκριμένου οργανισμού («συγκεκριμένα φυτά»)

▼M3

Acacia dealbata Link

▼B

Acacia longifolia (Andrews) Willd.

Acacia saligna (Labill.) H. L. Wendl.

Acer

Aesculus

Agrostis gigantea Roth

Albizia julibrissin Durazz.

Alnus rhombifolia Nutt.

Alternanthera tenella Colla

Amaranthus blitoides S. Watson

▼M2

Ambrosia

▼M2 —————

▼B

Ampelopsis arborea (L.) Koehne

Ampelopsis cordata Michx.

▼M3

Anthyllis hermanniae L.

▼M2

Artemisia arborescens L.

▼B

Artemisia douglasiana Hook.

Artemisia vulgaris var. heterophylla (H.M. Hall & Clements) Jepson

▼M1

Asparagus acutifolius L.

▼B

Avena fatua L.

Baccharis halimifolia L.

Baccharis pilularis DC.

Baccharis salicifolia (Ruiz & Pav.)

Bidens pilosa L.

Brachiaria decumbens (Stapf)

Brachiaria plantaginea (Link) Hitchc.

Brassica

Bromus diandrus Roth

▼M3

Calicotome villosa (Poiret) Link

▼B

Callicarpa americana L.

Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.

Carex

Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch

Cassia tora (L.) Roxb.

Catharanthus

Celastrus orbiculata Thunb.

Celtis occidentalis L.

Cenchrus echinatus L.

Cercis canadensis L.

Cercis occidentalis Torr.

▼M3

Cercis siliquastrum L.

▼B

Chamaecrista fasciculata (Michx.) Greene

▼M3

Chenopodium album L.

▼B

Chenopodium quinoa Willd.

Chionanthus

▼M3

Chitalpa tashkentensis T. S. Elias & Wisura

▼M3 —————

▼M1

Cistus creticus L.

Cistus monspeliensis L.

Cistus salviifolius L.

▼B

Citrus

Coelorachis cylindrica (Michx.) Nash

Coffea

Commelina benghalensis L.

Conium maculatum L.

Convolvulus arvensis L.

Conyza canadensis (L.) Cronquist

▼M2

Coprosma repens A. Rich.

▼B

Cornus florida L.

▼M2

Coronilla valentina L.

▼B

Coronopus didymus (L.) Sm.

Cynodon dactylon (L.) Pers.

Cyperus eragrostis Lam.

Cyperus esculentus L.

Cytisus scoparius (L.) Link

▼M3

Cytisus villosus Pourr.

▼B

Datura wrightii Regel

Digitaria horizontalis Willd.

Digitaria insularis (L.) Ekman

Digitaria sanguinalis (L.) Scop.

Disphania ambrosioides (L.) Mosyakin & Clemants

▼M1

Dodonaea viscosa Jacq.

▼B

Duranta erecta L.

Echinochloa crus-galli (L.) P. Beauv.

Encelia farinosa A. Gray ex Torr.

▼M3

Eremophila maculata F. Muell.

Erigeron bonariensis L.

Erigeron sumatrensis Retz.

▼B

Eriochloa contracta Hitchc.

Erodium

▼M3

Erysimum

▼B

Escallonia montevidensis Link & Otto

Eucalyptus camaldulensis Dehnh.

Eucalyptus globulus Labill.

Eugenia myrtifolia Sims

Euphorbia hirta L.

▼M1

Euphorbia terracina L.

▼M2

Fagopyrum esculentum Moench

▼B

Fagus crenata Blume

Ficus carica L.

Fragaria vesca L.

▼M3

Fraxinus

▼M3 —————

▼B

Fuchsia magellanica Lam.

▼M3

Genista corsica (Loisel.) DC.

▼M1

Genista ephedroides DC.

▼B

Genista monspessulana (L.) L. A. S. Johnson

▼M2

Genista x spachiana (sυν. Cytisus racemosus Broom)

▼B

Geranium dissectum L.

Ginkgo biloba L.

Gleditsia triacanthos L.

▼M1

Grevillea juniperina L.

Hebe

▼B

Hedera helix L.

Helianthus annuus L.

▼M3

Helichrysum italicum (Roth) G. Don

Heliotropium europaeum L.

▼B

Hemerocallis

Heteromeles arbutifolia (Lindl.) M. Roem.

Hibiscus schizopetalus (Masters) J.D. Hooker

Hibiscus syriacus L.

Hordeum murinum L.

Hydrangea paniculata Siebold

Ilex vomitoria Sol. ex Aiton

Ipomoea purpurea (L.) Roth

Iva annua L.

Jacaranda mimosifolia D. Don

Juglans

Juniperus ashei J. Buchholz

Koelreuteria bipinnata Franch.

Lactuca serriola L.

Lagerstroemia indica L.

▼M1

Laurus nobilis L.

▼M3

Lavandula × allardi (syn. Lavandula × heterophylla)

▼M1

Lavandula angustifolia Mill.

▼B

Lavandula dentata L.

▼M3

Lavandula × intermedia

▼M2

Lavandula stoechas L.

▼B

Ligustrum lucidum L.

Lippia nodiflora (L.) Greene

Liquidambar styraciflua L.

Liriodendron tulipifera L.

Lolium perenne L.

Lonicera japonica (L.) Thunb.

Ludwigia grandiflora (Michx.) Greuter & Burdet

Lupinus aridorum McFarlin ex Beckner

Lupinus villosus Willd.

Magnolia grandiflora L.

Malva

Marrubium vulgare L.

Medicago polymorpha L.

Medicago sativa L.

Melilotus

Melissa officinalis L.

Metrosideros

▼M3 —————

▼B

Modiola caroliniana (L.) G. Don

Montia linearis (Hook.) Greene

Morus

▼M1

Myoporum insulare R. Br.

▼B

Myrtus communis L.

Nandina domestica Murray

Neptunia lutea (Leavenw.) Benth.

Nerium oleander L.

Nicotiana glauca Graham

Olea europaea L.

Origanum majorana L.

▼M2

Parthenocissus quinquefolia (L.) Planch.

▼B

Paspalum dilatatum Poir.

▼M3

Pelargonium

▼M3 —————

▼B

Persea americana Mill.

▼M3

Phagnalon saxatile (L.) Cass.

Phillyrea latifolia L.

▼B

Phoenix reclinata Jacq.

Phoenix roebelenii O'Brien

Pinus taeda L.

Pistacia vera L.

Plantago lanceolata L.

Platanus

Pluchea odorata (L.) Cass.

Poa annua L.

Polygala myrtifolia L.

▼M2

Polygala x grandiflora nana

▼B

Polygonum arenastrum Boreau

Polygonum lapathifolium (L.) Delarbre

Polygonum persicaria Gray

Populus fremontii S. Watson

Portulaca

Prunus

Pyrus pyrifolia (Burm. f.) Nakai

Quercus

Ranunculus repens L.

Ratibida columnifera (Nutt.) Wooton & Standl.

Rhamnus alaternus L.

▼M2

Rhus

▼M2 —————

▼B

Rosa californica Cham. & Schldl.

▼M3

Rosa canina L.

▼M2

Rosa x floribunda

▼B

Rosmarinus officinalis L.

Rubus

Rumex crispus L.

Salix

Salsola tragus L.

▼M2

Salvia apiana Jeps.

▼B

Salvia mellifera Greene

Sambucus

Sapindus saponaria L.

Schinus molle L.

Senecio vulgaris L.

Setaria magna Griseb.

Silybum marianum (L.) Gaertn.

Simmondsia chinensis (Link) C. K. Schneid.

Sisymbrium irio L.

Solanum americanum Mill.

Solanum elaeagnifolium Cav.

▼M2

Solanum lycopersicum L.

Solanum melongena L.

Solidago fistulosa Mill.

▼B

Solidago virgaurea L.

Sonchus

Sorghum

Spartium junceum L.

Spermacoce latifolia Aubl.

Stellaria media (L.) Vill.

▼M3

Streptocarpus

▼B

Tillandsia usneoides (L.) L.

Toxicodendron diversilobum (Torr. & A. Gray) Greene

Trifolium repens L.

▼M2

Ulmus

▼M2 —————

▼B

Umbellularia californica (Hook. & Arn.) Nutt.

Urtica dioica L.

Urtica urens L.

Vaccinium

Verbena litoralis Kunth

Veronica

Vicia faba L.

▼M2

Vicia sativa L.

▼B

Vinca

Vitis

Westringia fruticosa (Willd.) Druce

▼M1

Westringia glabra L.

▼B

Xanthium spinosum L.

Xanthium strumarium L.

▼M1 —————

▼M3




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Προσβεβλημένες ζώνες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 οι οποίες αποτελούν ζώνες ασφαλείας κατά την έννοια του άρθρου 7 παράγραφος 1

ΜΕΡΟΣ Α

Προσβεβλημένη ζώνη στην Ιταλία

Η προσβεβλημένη ζώνη της Ιταλίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές:

1. Επαρχία Lecce

2. Δήμοι που βρίσκονται στην επαρχία Brindisi:



Brindisi

 

Carovigno

 

Ceglie Messapica

Μόνο κτηματογραφημένα αγροτεμάχια (Fogli) 11, 20 έως 24, 32 έως 43, 47 έως 62, 66 έως 135

Cellino San Marco

 

Erchie

 

Francavilla Fontana

 

Latiano

 

Mesagne

 

Oria

 

Ostuni

Μόνο κτηματογραφημένα αγροτεμάχια (Fogli) 34 έως 38, 48 έως 52, 60 έως 67, 74, 87 έως 99, 111 έως 118, 141 έως 154 και 175 έως 222

San Donaci

 

San Michele Salentino

 

San Pancrazio Salentino

 

San Pietro Vernotico

 

San Vito dei Normanni

 

Torchiarolo

 

Torre Santa Susanna

 

Villa Castelli

 

3. Δήμοι που βρίσκονται στην επαρχία Taranto:



Avetrana

 

Carosino

 

Faggiano

 

Fragagnano

 

Grottaglie

Μόνο κτηματογραφημένα αγροτεμάχια (Fogli) 5, 8, 11 έως 14, 17 έως 41, 43 έως 47 και 49 έως 89

Leporano

Μόνο κτηματογραφημένα αγροτεμάχια (Fogli) 2 έως 6, 9 έως 16

Lizzano

 

Manduria

 

Martina Franca

Μόνο κτηματογραφημένα αγροτεμάχια (Fogli) 246 έως 260

Maruggio

 

Monteiasi

 

Monteparano

 

Pulsano

 

Roccaforzata

 

San Giorgio Ionico

 

San Marzano di San Giuseppe

 

Sava

 

Taranto

Μόνο: [Τμήμα A, κτηματογραφημένα αγροτεμάχια (Fogli) 49, 50, 220, 233, 234, 250 έως 252, 262, 275 έως 278, 287 έως 293, 312 έως 318] [Τμήμα B, κτηματογραφημένα αγροτεμάχια (Fogli) 1 έως 27] [Τμήμα Γ, κτηματογραφημένα αγροτεμάχια (Fogli) 1 έως 11]

Torricella

 

ΜΕΡΟΣ Β

Προσβεβλημένη ζώνη στη Γαλλία

Η προσβεβλημένη ζώνη της Γαλλίας περιλαμβάνει την ακόλουθη περιοχή:

Περιφέρεια της Κορσικής

ΜΕΡΟΣ Γ

Προσβεβλημένη ζώνη στην Ισπανία

Η προσβεβλημένη ζώνη της Ισπανίας περιλαμβάνει την ακόλουθη περιοχή:

Αυτόνομη κοινότητα των Βαλεαρίδων Νήσων

▼M3




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Ποικιλίες συγκεκριμένων φυτών που δεν είναι ευπαθή στο αντίστοιχο στέλεχος του υποείδους του συγκεκριμένου οργανισμού, όπως αναφέρεται στο στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου του άρθρου 9 παράγραφος 1



Ποικιλίες

Είδος των ποικιλιών

Υποείδος του συγκεκριμένου οργανισμού

Cabernet Sauvignon

Vitis vinifera L.

Xylella fastidiosa subsp. pauca ST 53

Negroamaro

Vitis vinifera L.

Xylella fastidiosa subsp. pauca ST 53

Primitivo

Vitis vinifera L.

Xylella fastidiosa subsp. pauca ST 53



( 1 ) «Guidelines for the survey of Xylella fastidiosa (Wells et al.) in the Union territory» [Κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες επισκόπησης για την Xylella fastidiosa στο έδαφος της Ένωσης”] http://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/ph_biosec_legis_guidelines_xylella-survey.pdf

( 2 ) Εκτελεστική απόφαση 2014/917/ΕΕ της Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τη γνωστοποίηση της παρουσίας επιβλαβών οργανισμών και των μέτρων που ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν από τα κράτη μέλη (ΕΕ L 360 της 17.12.2014, σ. 59).

( 3 ) Μεθοδολογίες για τον δειγματοληπτικό έλεγχο αποστολών — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 31 από τη γραμματεία της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη. Δημοσιεύτηκε το 2008.

( 4 ) Κατευθυντήριες γραμμές για προγράμματα εξάλειψης επιβλαβών οργανισμών — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 9 από τη γραμματεία της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη. Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2011.

( 5 ) Η χρήση ολοκληρωμένων μέτρων σε μια προσέγγιση συστημάτων για τη διαχείριση κινδύνων από επιβλαβείς οργανισμούς — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 14 της γραμματείας της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη. Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου 2014.

( 6 ) Οδηγία 92/90/ΕΟΚ της Επιτροπής, της 3ης Νοεμβρίου 1992, για τη θέσπιση υποχρεώσεων, στις οποίες υπόκεινται οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων, και για τον καθορισμό λεπτομερειών όσον αφορά την εγγραφή τους σε επίσημα μητρώα (ΕΕ L 344 της 26.11.1992, σ. 38).

( 7 ) ΕΡΡΟ (Ευρωπαϊκή και Μεσογειακή Οργάνωση για την Προστασία των Φυτών), 2012. Hot water treatment of grapevine to control Grapevine flavescence dorée phytoplasma. (Επεξεργασία με θερμό νερό για τον έλεγχο του φυτοπλάσματος Grapevine Flavescence dorée). Bulletin OEPP/EPPO Bulletin, 42 (3), 490-492.

( 8 ) Οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής, της 3ης Δεκεμβρίου 1992, για τον καθορισμό τυποποιημένων φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση ορισμένων φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων εντός της Κοινότητας και για τον καθορισμό των λεπτομερών διαδικασιών που συνδέονται με την έκδοση των εν λόγω φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων καθώς επίσης και με τις προϋποθέσεις και τις λεπτομερείς διαδικασίες που αφορούν την αντικατάστασή τους (ΕΕ L 4 της 8.1.1993, σ. 22).

( 9 ) Εκτελεστική οδηγία 2014/98/ΕΕ της Επιτροπής, της 15ης Οκτωβρίου 2014, για την εφαρμογή της οδηγίας 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις για τα γένη και είδη οπωροφόρων δένδρων που αναφέρονται στο παράρτημα I, τις ειδικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται από τους προμηθευτές, καθώς και λεπτομερείς κανόνες για τις επίσημες επιθεωρήσεις (ΕΕ L 298 της 16.10.2014, σ. 22).

( 10 ) Οδηγία 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2008, για την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων δένδρων που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων (ΕΕ L 267 της 8.10.2008, σ. 8).

( 11 ) Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/167 της Επιτροπής, της 30ής Ιανουαρίου 2017, με την οποία εξουσιοδοτούνται προσωρινά το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία και η Ισπανία να πιστοποιούν προβασικά μητρικά φυτά και προβασικό υλικό συγκεκριμένων ειδών οπωροφόρων δέντρων που αναφέρονται στο παράρτημα I της οδηγίας 2008/90/ΕΚ του Συμβουλίου και τα οποία παράγονται σε αγρούς σε συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν την προστασία από έντομα (ΕΕ L 27 της 1.2.2017, σ. 143).

( 12 ) Οδηγία 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής, της 7ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τους ελέγχους ταυτότητας και τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, που απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, οι οποίοι μπορεί να διενεργηθούν σε τόπο διαφορετικό από το σημείο εισόδου στην Κοινότητα ή σε παρακείμενο τόπο, καθώς και σχετικά με τον καθορισμό των όρων για τους εν λόγω ελέγχους (ΕΕ L 313 της 12.10.2004, σ. 16).