02014R0258 — EL — 01.01.2017 — 001.001


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 258/2014 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 3ης Απριλίου 2014

περί θεσπίσεως προγράμματος της Ένωσης για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής κατά την περίοδο 2014-2020, και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(ΕΕ L 105 της 8.4.2014, σ. 1)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία

►M1

ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/827 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ της 17ης Μαΐου 2017

  L 129

24

19.5.2017




▼B

ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 258/2014 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 3ης Απριλίου 2014

περί θεσπίσεως προγράμματος της Ένωσης για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής κατά την περίοδο 2014-2020, και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)



Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.  Θεσπίζεται πρόγραμμα της Ένωσης (το «Πρόγραμμα»), για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες των οργανισμών που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ένωσης σχετικά με τη χρηματοοικονομική αναφορά και την ελεγκτική.

2.  Το Πρόγραμμα καλύπτει τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν ή συνεισφέρουν στοιχεία για την ανάπτυξη προτύπων, που εφαρμόζουν, αξιολογούν ή παρακολουθούν πρότυπα ή που εποπτεύουν τις διαδικασίες καθορισμού προτύπων προς υποστήριξη της εφαρμογής των πολιτικών της Ένωσης στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής, οι οποίες υλοποιούνται από το Ίδρυμα ΔΠΧΑ, την EFRAG ή το PIOB.

Άρθρο 2

Στόχος

Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, μέσω υποστήριξης της διαφανούς και ανεξάρτητης ανάπτυξης διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς και ελεγκτικής.

Άρθρο 3

Δικαιούχοι του προγράμματος

1.  Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι οι εξής:

α) στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς:

▼M1

i) η EFRAG·

▼B

ii) το Ίδρυμα ΔΠΧΑ·

β) στον τομέα της ελεγκτικής: το PIOB.

2.  Οι φορείς που αναπτύσσουν δραστηριότητες στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής και λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ένωση μέσω του προγράμματος έχουν καθήκον μέριμνας ώστε να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους και τη φειδωλή και αποδοτική χρήση του δημόσιου χρήματος, ανεξάρτητα από τις ποικίλες χρηματοδοτικές εισροές που ενδέχεται να λαμβάνουν.

Άρθρο 4

Παροχή των επιχορηγήσεων

Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται σε ετήσια βάση υπό μορφή επιχορηγήσεων λειτουργίας.

Άρθρο 5

Διαφάνεια

Κάθε δικαιούχος χρηματοδότησης που παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος τονίζει σε εμφανή θέση, όπως σε ιστότοπο, δημοσίευση ή ετήσια έκθεση, το γεγονός ότι έχει λάβει χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, καθώς και την κατανομή της χρηματοδότησης από εναλλακτικές πηγές.

Άρθρο 6

Δημοσιονομικές διατάξεις

▼M1

1.  Το χρηματοδοτικό κονδύλι για την εφαρμογή του προγράμματος για το διάστημα 2014 έως 2020 ανέρχεται σε 57 007 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

▼B

2.  Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

3.  Η ενδεικτική κατανομή του χρηματοδοτικού κονδυλίου που ορίζεται στην παράγραφο 1 για τους τρεις δικαιούχους είναι η εξής:

▼M1

α) EFRAG: 23 134 000 EUR·

▼B

β) Ίδρυμα ΔΠΧΑ: 31 632 000 EUR·

γ) PIOB: 2 241 000 EUR.

Άρθρο 7

Εφαρμογή του προγράμματος

Η Επιτροπή θέτει το Πρόγραμμα σε εφαρμογή εγκρίνοντας ετήσια προγράμματα εργασίας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012. Κάθε ετήσιο πρόγραμμα εργασίας υλοποιεί το στόχο του προγράμματος, σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού, καθορίζοντας τα ακόλουθα:

α) τα αναμενόμενα αποτελέσματα·

β) κατανομή του προϋπολογισμού ανά δικαιούχο, σύμφωνα με τα ενδεικτικά ποσά που ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3.

Για τη διασφάλιση της διαφάνειας κάθε ετήσιο πρόγραμμα εργασίας παραπέμπει στο στόχο του άρθρου 2, στη μέθοδο εφαρμογής σύμφωνα με το άρθρο 4 και στα πορίσματα των εκθέσεων.

Η Επιτροπή εγκρίνει τα ετήσια προγράμματα εργασίας διά εκτελεστικών πράξεων.

Άρθρο 8

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1.  Κατά την άσκηση δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς επίσης, οσάκις κρίνεται σκόπιμο, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

2.  Η Επιτροπή ή οι αντιπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν την εξουσία να ελέγχουν, βάσει δικαιολογητικών καθώς και επιτόπιων ελέγχων, όλους τους δικαιούχους επιχορηγήσεων, τους εργολάβους και τους υπεργολάβους που έχουν λάβει πόρους της Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δύναται να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις στους οικονομικούς παράγοντες που έχουν σχέση, άμεσα ή έμμεσα, με τη χρηματοδότηση αυτή, σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου ( 1 ), με στόχο τη διαπίστωση τυχόν απάτης, δωροδοκίας ή οποιασδήποτε άλλης παράνομης ενέργειας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σε σχέση με συμφωνία ή απόφαση επιχορήγησης ή με σύμβαση που αφορά χρηματοδότηση από μέρους της Ένωσης.

Με την επιφύλαξη του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου, στις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, στις συμφωνίες επιχορήγησης, και στις αποφάσεις επιχορήγησης και στις συμβάσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και η OLAF εξουσιοδοτούνται ρητώς να διενεργούν τέτοιους διαχειριστικούς ελέγχους, επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις.

Άρθρο 9

Αξιολόγηση

1.  Έως την 31η Μαρτίου 2014, η Επιτροπή υποβάλλει μια πρώτη έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης στον τομέα της λογιστικής και της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης όσον αφορά την EFRAG, στην οποία λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις εν συνεχεία των συστάσεων της έκθεσης του ειδικού συμβούλου, και τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η EFRAG για την εφαρμογή των εν λόγω μεταρρυθμίσεων.

2.  Έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με τα πορίσματα της Επιτροπής κατά την αξιολόγηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως προτάσεων για τροποποίηση του εν λόγω κανονισμού με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του, καθώς και σχετικά με ρυθμίσεις όσον αφορά τη διακυβέρνηση όλων των σχετικών ιδρυμάτων.

3.  Από το 2015, η Επιτροπή εκπονεί ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, όσον αφορά την ανάπτυξη των ΔΠΧΑ, του PIOB και της EFRAG.

4.  Όσον αφορά το Ίδρυμα ΔΠΧΑ, η έκθεση της παραγράφου 3 καλύπτει τις δραστηριότητές του και ειδικότερα τις γενικές αρχές βάσει των οποίων έχουν καταρτιστεί τα νέα πρότυπα. Η έκθεση καλύπτει επίσης κατά πόσον τα ΔΠΧΑ λαμβάνουν δεόντως υπόψη διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα, αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνέπειες των οικονομικών συναλλαγών, δεν είναι υπέρ το δέον πολύπλοκα και αποφεύγουν μια τεχνητή μεροληψία υπέρ της βραχυπρόθεσμης προοπτικής και της μεταβλητότητας.

Ύστερα από την έκδοση του αναθεωρημένου Εννοιολογικού Πλαισίου, η έκθεση της Επιτροπής εξετάζει κάθε τροποποίηση του εννοιολογικού πλαισίου με ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες της σύνεσης και της αξιοπιστίας.

▼M1

4α.  Όσον αφορά το Ίδρυμα ΔΠΧΑ και το ΣΔΛΠ, η έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 3 αξιολογεί επίσης τη διακυβέρνησή τους, ειδικότερα σε σχέση με τη διαφάνεια, την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων και την πολυμορφία των εμπειρογνωμόνων, και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ευρεία εκπροσώπηση συμφερόντων και δημόσια λογοδοσία.

Επιπλέον, με σκοπό τη διασφάλιση λογιστικών προτύπων υψηλής ποιότητας και υψηλών προτύπων διαφάνειας, λογοδοσίας και ακεραιότητας, η έκθεση προσδιορίζει και αξιολογεί τις δράσεις που αναλαμβάνονται στα πλαίσια του Ιδρύματος ΔΠΧΑ που, μεταξύ άλλων, αφορούν την πρόσβαση του κοινού σε έγγραφα, τον ανοικτό διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, τους κανόνες περί διαφάνειας των συναντήσεων των ενδιαφερομένων μερών και την καθιέρωση μητρώων διαφάνειας.

▼M1

5.  Όσον αφορά το PIOB και τον διάδοχο φορέα του, η έκθεση της παραγράφου 3 καλύπτει τις εξελίξεις που σημειώνονται στη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης και αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι εργασίες του PIOB συμβάλλουν στην ενίσχυση της ποιότητας του ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της ακεραιότητας του επαγγελματικού κλάδου του λογιστικού ελέγχου. Αν η χρηματοδότηση από την IFAC σε ένα δεδομένο έτος υπερβεί τα δύο τρίτα της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης του PIOB, η Επιτροπή προτείνει τον περιορισμό της ετήσιας συνεισφοράς της για το έτος αυτό σε 300 000 EUR κατ' ανώτατο όριο.

▼B

6.  Όσον αφορά την EFRAG, η έκθεση της παραγράφου 3 καλύπτει τα εξής:

α) κατά πόσον η EFRAG στο πλαίσιο των τεχνικών εργασιών της για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα λαμβάνει δεόντως υπόψη την απαίτηση του άρθρου 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002, και ειδικότερα κατά πόσον αξιολογεί αν τα νέα ή τροποποιημένα ΔΠΧΑ ανταποκρίνονται στην αρχή της «πραγματικής εικόνας» και προωθούν το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον·

β) κατά πόσον η EFRAG στο πλαίσιο των τεχνικών εργασιών της για τα ΔΠΧΑ αξιολογεί επαρκώς αν τα προτεινόμενα, νέα ή τροποποιημένα διεθνή λογιστικά πρότυπα που καταρτίζονται από το ΣΔΛΠ βασίζονται σε εμπειρικά στοιχεία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Ένωσης λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία λογιστικών και οικονομικών μοντέλων και απόψεων στην Ένωση· και

γ) την πρόοδο που συντελείται από την EFRAG ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνησή της, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων ύστερα από τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση του ειδικού συμβούλου.

Εάν κριθεί σκόπιμο, η Επιτροπή υποβάλλει νομοθετική πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της EFRAG μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

▼M1

6α.  Όσον αφορά την EFRAG, η έκθεση της παραγράφου 3 αξιολογεί από το 2018:

α) αν έχει τηρηθεί το κριτήριο του διευρυμένου δημόσιου συμφέροντος, όπως προτείνεται στην έκθεση του ειδικού συμβούλου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης που ανελήφθη το προηγούμενο έτος·

β) αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν συμμετάσχει σε πρώιμο στάδιο στην ανάπτυξη προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς γενικά, και στη διαδικασία επικύρωσης ειδικότερα·

γ) αν η δομή χρηματοδότησης της EFRAG είναι επαρκώς διαφοροποιημένη και ισορροπημένη ώστε να μπορεί να εκτελεί την αποστολή δημόσιου συμφέροντος που της έχει ανατεθεί με ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα· και

δ) τη διακυβέρνηση της EFRAG, ιδίως από πλευράς διαφάνειας, και τα ληφθέντα μέτρα για να διασφαλιστεί ευρεία εκπροσώπηση συμφερόντων και δημόσια λογοδοσία.

Επιπλέον, προσδιορίζει και αξιολογεί τις ενέργειες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της EFRAG για να εξασφαλιστούν υψηλά πρότυπα δημοκρατικής λογοδοσίας, διαφάνειας και ακεραιότητας που, μεταξύ άλλων, αφορούν την πρόσβαση του κοινού σε έγγραφα, τον ανοικτό διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, την καθιέρωση υποχρεωτικών μητρώων διαφάνειας και κανόνων περί διαφάνειας των συναντήσεων ενδιαφερομένων μερών, καθώς και εσωτερικών κανόνων, ιδίως για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων.

▼B

7.  Η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση της παραγράφου 3 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο το αργότερο την 30ή Ιουνίου εκάστου έτους.

8.  Το αργότερο δώδεκα μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την επίτευξη του στόχου του προγράμματος. Στην έκθεση αυτή αξιολογείται τουλάχιστον η γενική συνάφεια και η συνοχή του προγράμματος, η αποτελεσματικότητα της εκτέλεσής του, καθώς και η συνολική και επιμέρους αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εργασίας των δικαιούχων, με γνώμονα την επίτευξη του στόχου που καθορίζεται στο άρθρο 2.

9.  Η Επιτροπή διαβιβάζει τις εκθέσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προς ενημέρωση.

Άρθρο 10

Κατάργηση

Η απόφαση αριθ. 716/2009/ΕΚ καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Άρθρο 11

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.



( 1 ) Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).