1972L0306 — EL — 11.03.2005 — 003.001


Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

►B

ΟΔΗΓΊΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 2ας Αυγούστου 1972

περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εκπομπών μολυνόντων αερίων που προέρχονται από πετρελαιοκινητήρες προοριζόμενους για την προώθηση των οχημάτων

(72/306/ΕΟΚ)

(ΕΕ L 190, 20.8.1972, p.1)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  No

page

date

 M1

ΟΔΗΓΊΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ 89/491/ΕΟΚ της 17ης Ιουλίου 1989

  L 238

43

15.8.1989

►M2

ΟΔΗΓΊΑ 97/20/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ της 18ης Απριλίου 1997

  L 125

21

16.5.1997

►M3

ΟΔΗΓΊΑ 2005/21/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ της 7ης Μαρτίου 2005

  L 61

25

8.3.2005




▼B

ΟΔΗΓΊΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 2ας Αυγούστου 1972

περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εκπομπών μολυνόντων αερίων που προέρχονται από πετρελαιοκινητήρες προοριζόμενους για την προώθηση των οχημάτων

(72/306/ΕΟΚ)



ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως,

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

Εκτιμώντας:

ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των εθνικών νομοθεσιών που πρέπει να πληρούν τα οχήματα με κινητήρα αφορούν μεταξύ άλλων τις εκπομπές μολυνόντων αερίων που προέρχονται από πετρελαιοκινητήρες προοριζόμενους για την προώθηση των οχημάτων·

ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο, και ως εκ τούτου είναι ανάγκη να θεσπισθούν οι ίδιες προδιαγραφές από όλα τα Κράτη μέλη είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των υφισταμένων ρυθμίσεων, ιδίως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή για κάθε τύπο οχήματος της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ, που αποτελεί αντικείμενο της οδηγίας του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους ( 1

ότι όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, είναι σκόπιμο να ληφθούν υπόψη αυτές οι οποίες εθεσπίσθησαν από την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη στον κανονισμό της αριθ. 24 (Ομοιόμορφες προδιαγραφές αναφερόμενες στην επικύρωση των οχημάτων των εφοδιασμένων με πετρελαιοκινητήρα όσον αφορά την εκπομπή μολυνόντων αερίων από τον κινητήρα), ο οποίος προσαρτάται στη συμφωνία της 20ής Μαρτίου 1958 περί της θεσπίσεως ενιαίων προϋποθέσεων επικυρώσεως και αμοιβαίας αναγνωρίσεως της επικυρώσεως των εξοπλισμών και των εξαρτημάτων των οχημάτων με κινητήρα ( 2 ),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:



▼M2

Άρθρο 1

Ως «όχημα» κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας, νοείται κάθε όχημα που προωθείται με πετρελαιοκινητήρα, που προορίζεται να κυκλοφορεί επί οδού, με ή χωρίς αμάξωμα, που έχει τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και εκ κατασκευής μεγίστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων/ώρα, εξαιρουμένων των οχημάτων που μετακινούνται επί σιδηροτροχιών, των γεωργικών και δασικών ελκυστήρων, και των κινητών μηχανημάτων.

▼B

Άρθρο 2

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός οχήματος για λόγους που αφορούν τις εκπομπές μολυνόντων αερίων που προέρχονται από πετρελαιοκινητήρα προοριζόμενον για την προώθηση του ως άνω οχήματος, αν αυτό ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που αναφέρονται ►M2  στις προδιαγραφές των σχετικών παραρτημάτων της παρούσας οδηγίας ◄ .

Άρθρο 3

Το Κράτος μέλος που χορήγησε την έγκριση ΕΟΚ λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να πληροφορείται κάθε τροποποίηση ενός από τα στοιχεία ή ενός από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο παράρτημα I ►M2  σημείο 1.1 ◄ . Οι αρμόδιες αρχές αυτού του Κράτους εκτιμούν αν πρέπει να προβούν επί του τροποποιημένου οχήματος σε νέες δοκιμές συνοδευόμενες από νέο πρακτικό. Στην περίπτωση που εξάγεται εκ των δοκιμών ότι οι προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας δεν τηρήθηκαν, η τροποποίηση δεν επιτρέπεται.

Άρθρο 4

Οι τροποποιήσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για να προσαρμοσθούν στην τεχνολογική πρόοδο οι προδιαγραφές των παραρτημάτων θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία την προβλεπόμενη στο άρθρο 13 της οδηγίας του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους.

Άρθρο 5

1.  Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός προθεσμίας δεκαοκτώ μηνών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

2.  Από της κοινοποιήσεως της παρούσας οδηγίας, τα Κράτη μέλη μεριμνούν εξάλλου για την έγκαιρη ενημέρωση της Επιτροπής, ώστε να δυνηθεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις της για κάθε μεταγενέστερο σχέδιο ουσιωδών νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων που σκοπεύουν αυτά να θεσπίσουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 6

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

▼M3




ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ

Παράρτημα I:

Ορισμοί, αίτηση έγκρισης τύπου ΕΚ, χορήγηση έγκρισης τύπου ΕΚ, σύμβολο της διορθωμένης τιμής του συντελεστή απορρόφησης, διατάξεις και δοκιμές, τροποποιήσεις του τύπου, συμμόρφωση παραγωγής

Προσάρτημα 1:

Πληροφοριακό έγγραφο

Προσάρτημα 2:

Πιστοποιητικό έγκρισης τύπου

Παράρτημα II:

Παράδειγμα του συμβόλου της διορθωμένης τιμής του συντελεστή απορρόφησης

Παράρτημα III:

Δοκιμή σε σταθεροποιημένους ρυθμούς λειτουργίας επί της καμπύλης πλήρους φορτίου

Παράρτημα IV:

Δοκιμή σε ελεύθερη επιτάχυνση

Παράρτημα V:

Οριακές τιμές που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε σταθεροποιημένους ρυθμούς λειτουργίας

Παράρτημα VI:

Χαρακτηριστικά των αδιαφανόμετρων

Παράρτημα VII:

Εγκατάσταση και χρησιμοποίηση του αδιαφανόμετρου

▼B




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ►M2   ( 3 ) ◄

ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚ ΤΥΠΟΥ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚ ΤΥΠΟΥ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ, ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ, ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

▼B

►M2  1. ◄    ΟΡΙΣΜΟΙ

Κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας, νοείται:

►M2   1.1. ◄  Ως «τύπος οχήματος όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών των μολυνόντων αερίων που προέρχονται από τον κινητήρα», τα οχήματα με κινητήρα που δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους βασικές διαφορές, των διαφορών αυτών δυναμένων να αφορούν ιδίως τα χαρακτηριστικά του οχήματος και του κινητήρα που προσδιορίζονται στο ►M2  προσάρτημα 1 ◄ .

►M2   1.2. ◄  Ως «πετρελαιοκινητήρας», ένας κινητήρας που λειτουργεί βάσει της αρχής της αναφλέξεως διά συμπιέσεως.

►M2   1.3. ◄ . Ως «μηχανισμός εκκινήσεως εν ψυχρώ», ένας μηχανισμός ο οποίος, όταν λειτουργεί, αυξάνει προσκαίρως την ποσότητα του παρεχόμενου καυσίμου στον κινητήρα και ο οποίος έχει προβλεφθεί για να διευκολύνει την εκκίνηση του κινητήρα.

►M2   1.4. ◄  Ως «νεφελόμετρο», μία συσκευή προοριζόμενη να μετρά κατά συνεχή τρόπο τους συντελεστές απορροφήσεως του φωτός των καυσαερίων που εκπέμπονται από τα οχήματα.

►M2  2. ◄    ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ

▼M2

2.1.

Η αίτηση έγκρισης τύπου σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ για έναν τύπο οχήματος όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων από τους πετρελαιοκινητήρες υποβάλλεται από τον κατασκευαστή του οχήματος.

2.2.

Υπόδειγμα του εγγράφου πληροφοριών δίδεται στο προσάρτημα 1.

▼M2 —————

▼B

►M2  2.3. ◄

Ένας κινητήρας με τους προβλεπόμενους στο ►M2  προσάρτημα 1 ◄ εξοπλισμούς, για την προσαρμογή του επί του οχήματος προς έγκριση, πρέπει να παρουσιασθεί στην αρμόδια διοικητική υπηρεσία την επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως που αναφέρονται στο σημείο 5. Πάντως, αν ο κατασκευαστής το ζητήσει και η αρμόδια διοικητική υπηρεσία η επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως το αποδεχθεί είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί δοκιμή επί οχήματος αντιπροσωπευτικού του τύπου του οχήματος προς έγκριση.

▼M2

3.   ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚ ΤΥΠΟΥ

3.1.

Εφόσον πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις, χορηγείται έγκριση ΕΚ τύπου σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 και, κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

3.2.

Υπόδειγμα του πιστοποιητικού έγκρισης ΕΚ τύπου δίδεται στο προσάρτημα 2.

3.3.

Για κάθε εγκεκριμένο τύπο οχήματος αποδίδεται αριθμός έγκρισης σύμφωνα με το παράρτημα VII της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ. Το ίδιο κράτος μέλος δεν αποδίδει τον ίδιο αριθμό σε άλλο τύπο οχήματος.

▼B

4.   ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΩΣ

►M2  4.1. ◄

Κατ' εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, σε κάθε όχημα σύμφωνο προς έναν τύπο εγκεκριμένου οχήματος πρέπει να εναποτεθεί στην ►M2  προσθήκη του πιστοποιητικού έγκρισης τύπου που δίδεται στο προσάρτημα 2 ◄ , ευκρινώς και σε θέση ευπρόσιτη, σύμβολο που παριστά ένα ορθογώνιο στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει η διορθωμένη τιμή του συντελεστού απορροφήσεως που λαμβάνεται κατά την έγκριση, κατά τη διάρκεια της δοκιμής σε ελεύθερη επιτάχυνση εκφραζόμενη σε m−1 και προσδιοριζόμενη κατά την έγκριση με τη διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο 3.2 του παραρτήματος IV.

►M2  4.2. ◄

Το σύμβολο αυτό πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ανεξίτηλο.

►M2  4.3. ◄

Το ►M2  παράρτημα II ◄ δίδει ένα παράδειγμα του σχήματος του συμβόλου αυτού.

5.   ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ

5.1.   Γενικότητες

Τα στοιχεία που είναι πιθανόν να επηρεάσουν τις εκπομπές μολυνόντων αερίων πρέπει να έχουν σχεδιασθεί, κατασκευασθεί και τοποθετηθεί κατά τρόπον ώστε, υπό κανονικές συνθήκες χρησιμοποιήσεως και παρ' όλες τις δονήσεις στις οποίες είναι δυνατόν να υποβληθεί το όχημα, να είναι δυνατόν να τηρηθούν για το όχημα αυτό οι τεχνικές προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας.

5.2.   Εξειδικεύσεις σχετικές με τους μηχανισμούς εκκινήσεως εν ψυχρώ

5.2.1.

Ο μηχανισμός εκκινήσεως εν ψυχρώ πρέπει να έχει σχεδιασθεί και πραγματοποιηθεί κατά τρόπον ώστε να μη δύναται ούτε να τεθεί σε κίνηση ούτε να διατηρηθεί σε κίνηση όταν ο κινητήρας ευρίσκεται υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

5.2.2.

Οι προδιαγραφές του σημείου 5.2.1 δεν εφαρμόζονται αν πληρούται μία τουλάχιστον από τις κάτωθι συνθήκες:

5.2.2.1. Του μηχανισμού εκκινήσεως εν ψυχρώ, ευρισκομένου σε λειτουργία, ο συντελεστής απορροφήσεως του φωτός των εκπεμπομένων αερίων από τον κινητήρα σε σταθεροποιημένο ρυθμό λειτουργίας, μετρούμενος σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο παράρτημα III, δεν υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από το ►M3  παράρτημα V ◄ όρια·

5.2.2.2. Η διατήρηση σε λειτουργία του μηχανισμού εκκινήσεως εν ψυχρώ προκαλεί τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα εντός ευλόγου προθεσμίας.

5.3.   Εξειδικεύσεις σχετικές με τις εκπομπές μολυνόντων αερίων

5.3.1.

Η μέτρηση των εκπομπών μολυνόντων αερίων επί του τύπου του παρουσιαζομένου οχήματος προς έγκριση ΕΟΚ πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις δύο περιγραφόμενες μεθόδους στα παραρτήματα III και IV που αφορούν η μεν μία τις δοκιμές σε σταθεροποιημένο ρυθμό λειτουργίας, η δε άλλη τις δοκιμές υπό ελευθέρα επιτάχυνση ( 4 ).

5.3.2.

Η τιμή των εκπομπών μολυνόντων αερίων, μετρούμενη σύμφωνα με την περιγραφομένη μέθοδο στο παράρτημα III, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα προδιαγραφόμενα όρια στο ►M3  παράρτημα V ◄ .

5.3.3.

Για τους κινητήρες τους εφοδιασμένους με υπερτροφοδότη αέρος επί του συστήματος εξατμίσεως, η τιμή του συντελεστού απορροφήσεως, μετρούμενη υπό ελευθέρα επιτάχυνση, δύναται να είναι το πολύ ίση με την οριακή τιμή την προβλεπομένη στο παράρτημα VI για την τιμή της ονομαστικής ροής που αντιστοιχεί στο μέγιστο συντελεστή απορροφήσεως που μετρείται κατά τη διάρκεια των δοκιμών υπό σταθεροποιημένους ρυθμούς λειτουργίας αυξημένη κατά 0,5 m−1.

5.4.

Ισοδύναμα όργανα μετρήσεως είναι αποδεκτά. Αν χρησιμοποιείται όργανο διαφορετικό από αυτά που περιγράφονται στο ►M3  παράρτημα VI ◄ πρέπει να αποδειχθεί η ισοδυναμία του για τον υπό εξέταση κινητήρα.

▼M2

6.   ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ

6.1.

Σε περίπτωση μεταβολής του τύπου που έχει εγκριθεί με βάση την παρούσα οδηγία, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 5 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

▼B

7.   ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

▼M2

7.1.

Κατά κανόνα, τα μέτρα με τα οποία εξασφαλίζεται συμμόρφωση της παραγωγής, λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

7.2.

Συγκεκριμένα, η συμμόρφωση του οχήματος προς τον εγκεκριμένο τύπο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων από τους πετρελαιοκινητήρες θα ελέγχεται με βάση τα αποτελέσματα που περιλαμβάνει η προσθήκη του πιστοποιητικού έγκρισης τύπου που δίδεται στο προσάρτημα 2. Επί πλέον:

▼B

►M2  7.2.1. ◄

κατά τη διάρκεια ενός πραγματοποιουμένου ελέγχου επί ενός οχήματος δειγματοληπτικά λαμβανομένου από τη σειρά, οι δοκιμές πραγματοποιούνται υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

►M2  7.2.1.1. ◄  Ένα όχημα μη «ρονταρισμένο» υποβάλλεται στη δοκιμή υπό ελευθέρα επιτάχυνση, η οποία προβλέπεται στο παράρτημα IV. Το όχημα θεωρείται σύμφωνο προς τον εγκεκριμένο τύπο, αν η λαμβανόμενη τιμή για το συντελεστή απορροφήσεως δεν υπερβαίνει πλέον του 0,5 m−2 τη δεικνυόμενη τιμή στο σύμβολο επί της διορθωμένης τιμής του συντελεστού αυτού.

►M2  7.2.1.2. ◄  Στην περίπτωση κατά την οποία η λαμβανόμενη τιμή κατά τη διάρκεια της δοκιμής που αναφέρεται στο σημείο ►M2  7.2.1.1 ◄ υπερβαίνει πλέον του 0,5 m−1 τη δεικνυόμενη τιμή στο σύμβολο, όχημα του υπό εξέταση τύπου ή ο κινητήρας του πρέπει να υποβληθεί στη δοκιμή σε σταθεροποιημένους βαθμούς λειτουργίας επί της καμπύλης πλήρους φορτίου, που προβλέπεται στο παράρτημα III. Η τιμή των εκπομπών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα προδιαγραφόμενα όρια στο ►M3  παράρτημα V ◄ .

▼M2 —————

▼M2




Προσάρτημα 1

image

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ αριθ. …

βάσει του παραρτήματος Ι της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ ( 5 ) σχετικά με την έγκριση ΕΚ τύπου ενός οχήματος όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά των εκπομπών ρύπων από τους πετρελαιοκινητήρες

(Οδηγία 80/1269/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία …/…/ΕΚ)

image

image

image




Προσθήκη του προσαρτήματος 1

image

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΚΙΜΩΝ

image




Προσάρτημα 2

image

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

[Μέγιστο μέγεθος: Α4 (210 × 297)]

image




Προσθήκη στο πιστοποιητικό έγκρισης ΕΚ τύπου αριθ. …

σχετικά με την έγκριση τύπου ενός οχήματος βάσει της οδηγίας 72/306/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία …/…/ΕΚ

image

image

▼M2 —————

▼M2




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΩΣ

image

Το ανωτέρω σύμβολο δεικνύει ότι η διορθωμένη τιμή του συντελεστού απορροφήσεως είναι 1,30 μ−1.

▼B




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΔΟΚΙΜΗ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΟΡΤΙΟΥ

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1.

Το παρόν παράρτημα περιγράφει τη μέθοδο που επιτρέπει τον προσδιορισμό των εκπομπών των μολυνόντων αερίων σε διάφορους σταθεροποιημένους ρυθμούς λειτουργίας επί της καμπύλης πλήρους φορτίου.

1.2.

Η δοκιμή δύναται να πραγματοποιηθεί είτε επί ενός κινητήρα είτε επί ενός οχήματος.

2.   ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΣ

2.1.

Πραγματοποιείται μέτρηση της αδιαφανείας των καυσαερίων που παράγονται από τον κινητήρα, που λειτουργεί υπό πλήρες φορτίο και σε σταθεροποιημένο ρυθμό λειτουργίας. Πραγματοποιούνται έξι μετρήσεις κατανεμημένες κατά ομοιόμορφον τρόπο μεταξύ του ρυθμού λειτουργίας που αντιστοιχεί στη μέγιστη ισχύ του κινητήρα και του μεγαλύτερου από τους δύο ακόλουθους ρυθμούς περιστροφής του κινητήρα:

 45 % του ρυθμού περιστροφής που αντιστοιχεί στη μεγίστη ισχύ,

 1 000 στροφές ανά λεπτό.

Τα ακρότατα σημεία μετρήσεως πρέπει να κείνται στα άκρα του ορισθέντος ανωτέρω διαστήματος.

2.2.

Για τους πετρελαιοκινητήρες τους εφοδιασμένους με ένα μηχανισμό υπερτροφοδοτήσεως σε αέρα, ο οποίος δύναται να τεθεί σε λειτουργία κατά βούληση, και για τους οποίους η έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού υπερτροφοδοτήσεως σε αέρα συνεπάγεται αυτόματα αύξηση της ποσότητος του εγχυνόμενου καυσίμου, οι μετρήσεις πραγματοποιούνται μετά ή άνευ υπερτροφοδοτήσεως.

Για κάθε ρυθμό περιστροφής, ως αποτέλεσμα της μετρήσεως θεωρείται η μεγαλύτερη από τις δύο τιμές που ελήφθησαν.

3.   ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ

3.1.   Όχημα ή κινητήρας

3.1.1.

Το όχημα ή ο κινητήρας παρουσιάζεται σε καλή μηχανική κατάσταση. Ο κινητήρας πρέπει να είναι «ρονταρισμένος».

3.1.2.

Ο κινητήρας πρέπει να δοκιμάζεται με τους εξοπλισμούς που προβλέπονται στο ►M2  προσάρτημα 1 του παραρτήματος I ◄ .

3.1.3.

Οι ρυθμίσεις του κινητήρα είναι αυτές που προβλέπονται από τον κατασκευαστή και που αναφέρονται στο ►M2  προσάρτημα 1 του παραρτήματος I ◄ .

3.1.4.

Ο μηχανισμός εξατμίσεως δεν πρέπει να έχει καμιά οπή ικανή να επιφέρει διάλυση των εκπεμπόμενων αερίων από τον κινητήρα.

3.1.5.

Ο κινητήρας πρέπει να ευρίσκεται υπό τις κανονικές συνθήκες λειτουργίας που προβλέπονται από τον κατασκευαστή. Όσον αφορά ιδιαιτέρως το ύδωρ ψύξεως και το έλαιο, το καθένα πρέπει να είναι στην κανονική θερμοκρασία που προβλέπεται από τον κατασκευαστή.

▼M3

3.2.   Καύσιμο

Θα πρέπει να χρησιμοποιείται το καύσιμο αναφοράς που καθορίζεται στο παράρτημα IV της οδηγίας 88/77/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε τελευταία, και το οποίο είναι κατάλληλο όσον αφορά τις οριακές τιμές εκπομπών για τις οποίες δοκιμάζεται το όχημα ή η μηχανή προκειμένου να λάβει έγκριση τύπου.

▼B

3.3.   Εργαστήριο δοκιμών

3.3.1.

Η απόλυτη θερμοκρασία του εργαστηρίου Τ, εκφραζόμενη σε βαθμούς Κέλβιν, και η ατμοσφαιρική πίεση Η, εκφραζόμενη σε Τορρικέλλι, μετρούνται και πραγματοποιείται η μέτρηση του συντελεστού F που ορίζεται με τη σχέση:

image

3.3.2.

Για να αναγνωρισθεί μία δοκιμή σαν έγκυρη, ο συντελεστής F πρέπει να είναι τέτοιος ώστε 0,98 ≦ F ≦ 1,02.

3.4.   Όργανα δειγματοληψίας και μετρήσεως

Ο συντελεστής απορροφήσεως του φωτός των καυσαερίων πρέπει να μετρηθεί με ένα νεφελόμετρο, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις του ►M3  παραρτήματος VI ◄ και είναι εγκατεστημένο σύμφωνα προς το ►M3  παράρτημα VII ◄ .

4.   ΟΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

4.1.

Για κάθε έναν από τους έξι ρυθμούς περιστροφής στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις του συντελεστού απορροφήσεως του φωτός σε εφαρμογή του σημείου 2.1, υπολογίζεται η ονομαστική ροή αερίου G εκφραζόμενη σε λίτρα ανά δευτερόλεπτο και οριζόμενη από τις ακόλουθες σχέσεις:



— για τους δίχρονους κινητήρες

image

— για τους τετράχρονους κινητήρες

image

όπου:

V

:

κυλινδρισμός του κινητήρα εκφραζόμενος σε λίτρα

n

:

ρυθμός περιστροφής εκφραζόμενος σε στροφές ανά λεπτό.

4.2.

Για κάθε ρυθμό περιστροφής, ο συντελεστής απορροφήσεως του φωτός των καυσαερίων δεν πρέπει να υπερβαίνει την οριακή τιμή που αναφέρεται στον πίνακα του ►M3  παραρτήματος V ◄ . Όταν η τιμή της ονομαστικής ροής δεν είναι από εκείνες που αναφέρονται στον πίνακα αυτόν, η προς συγκράτηση οριακή τιμή επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της παρεμβολής (interpolation) κατ' ανάλογα μέρη.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΔΟΚΙΜΗ ΥΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

1.1.

Η δοκιμή πραγματοποιείται επί του οχήματος ή του κινητήρα που έχει υποστεί τη δοκιμή που περιγράφεται στο παράρτημα III υπό σταθεροποιημένους ρυθμούς λειτουργίας.

1.1.1. Όταν η δοκιμή πραγματοποιείται επί ενός κινητήρα επί πάγκου, πρέπει να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό μετά τον έλεχο της αδιαφανείας υπό πλήρες φορτίο σε σταθεροποιημένο ρυθμό λειτουργίας. Ειδικότερα το ύδωρ ψύξεως και το έλαιο πρέπει να έχουν τις κανονικές θερμοκρασίες που υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή.

1.1.2. Όταν η δοκιμή πραγματοποιείται επί ενός οχήματος σε στάση, ο κινητήρας πρέπει να έχει τεθεί εκ των προτέρων, κατά τη διάρκεια μιάς διαδρομής σε οδό, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό μετά το πέρας της διαδρομής σε οδό.

1.2.

Ο θάλαμος καύσεως δεν πρέπει να ψυχθεί ή να λερωθεί από παρατεταμένη περίοδο λειτουργίας σε κατάσταση ρελαντί που προηγείται της δοκιμής.

1.3.

Εφαρμόζονται οι όροι της δοκιμής οι οποίοι καθορίστηκαν στα σημεία 3.1, 3.2, και 3.3 του παραρτήματος III.

1.4.

Εφαρμόζονται οι όροι οι σχετικοί προς τα όργανα δειγματοληψίας και μετρήσεως οι οποίοι καθορίστηκαν στο σημείο 3.4 του παραρτήματος III.

2.

ΟΡΟΙ ΔΟΚΙΜΗΣ

2.1.

Όταν η δοκιμή πραγματοποιείται στον πάγκο, ο κινητήρας αποσυνδέεται από την πέδη, και αυτή αντικαθίσταται είτε από τα όργανα που τίθενται σε περιστροφή όταν το κιβώτιο των ταχυτήτων ευρίσκεται στο νεκρό σημείο είτε από μιά αδράνεια αισθητώς ισοδύναμη προς αυτή των οργάνων.

2.2.

Όταν η δοκιμή πραγματοποιείται επί οχήματος, το κιβώτιο των ταχυτήτων είναι τοποθετημένο στη θέση νεκρό σημείο και ο κινητήρας είναι συμπεπλεγμένος.

2.3.

Όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε κατάσταση ρελαντί, ασκείται ταχεία δράση, αλλά χωρίς βιαιότητα, επί του επιταχυντήρα, κατά τρόπον ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη παροχή της αντλίας εγχύσεως. Η θέση αυτή διατηρείται μέχρις ότου επιτευχθεί η μέγιστη γωνιακή ταχύτης του κινητήρα, και μέχρις της επεμβάσεως του ρυθμιστήρα. Μόλις η ταχύτης αυτή επιτευχθεί, παύει να ασκείται δράση επί του επιταχυντήρα μέχρις ότου ο κινητήρας επανακτήσει την ταχύτητα της καταστάσεως ρελαντί και το νεφελόμετρο επανευρεθεί υπό τις αντίστοιχες συνθήκες.

2.4.

Η διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο 2.3 επαναλαμβάνεται τουλάχιστον έξι φορές, για να καθαρισθεί το σύστημα εξατμίσεως και ενδεχομένως για να πραγματοποιηθεί ρύθμιση των οργάνων. Σημειώνονται οι μέγιστες τιμές των αδιαφανειών που επιτυγχάνονται κατά τη διάρκεια των επόμενων επιταχύνσεων μέχρις ότου επιτευχθούν σταθεροποιημένες τιμές. Δεν λαμβάνονται υπόψη τιμές που επιτυγχάνονται εύκολα κατά την περίοδο επιβραδύνσεως του κινητήρος, η οποία ακολουθεί κάθε επιτάχυνση. Οι αναγνώσιμες τιμές θεωρούνται σταθεροποιημένες όταν τέσσερις συνεχείς τιμές ευρίσκονται εντός μιάς ζώνης της οποίας το πλάτος είναι ίσο προς 25 mm−1 και δεν σχηματίζουν φθίνουσα σειρά. Ο συντελεστής απορροφήσεως Xm που λαμβάνεται υπόψη είναι η μέση αριθμητική τιμή αυτών των τεσσάρων τιμών.

2.5.

Οι κινητήρες οι εφοδιασμένοι με υπερτροφοδότη αέρα υποβάλλονται κατά περίπτωση στις ακόλουθες ειδικές προδιαγραφές:

2.5.1. Για τους κινητήρες με υπερτροφοδότη αέρα συνεζευγμένον ή μηχανικά παρασυρόμενον υπό του κινητήρα και δυνάμενον να αποσυμπλεχθεί, πραγματοποιούνται δύο πλήρεις διαδικασίες μετρήσεως με προκαταρκτικές επιταχύνσεις του υπερτροφοδότη, στη μιά περίπτωση συμπεπλεγμένου και στην άλλη αποσυμπεπλεγμένου. Το αποτέλεσμα της μετρήσεως που λαμβάνεται υπόψη είναι το υψηλότερο των δύο λαμβανόμενων αποτελεσμάτων.

2.5.2. Για τους κινητήρες με υπερτροφοδότη αέρα που δύναται να τεθεί εκτός κυκλώματος με τη χρήση ενός «by pass» του οποίου ο χειρισμός ευρίσκεται στη διάθεση του οδηγού, η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί με και χωρίς «by pass». Το αποτέλεσμα της μετρήσεως που λαμβάνεται υπόψη είναι το υψηλότερο των λαμβανόμενων αποτελεσμάτων.

3.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΩΣ

3.1.   Συμβολισμοί

Ορίζονται με τα σύμβολα:

XM

:

η τιμή του συντελεστού απορροφήσεως σε ελεύθερη επιτάχυνση μετρούμενη όπως προβλέπεται στο σημείο 2.4·

XL

:

η διορθωμένη τιμή του συντελεστού απορροφήσεως σε ελεύθερη επιτάχυνση·

SM

:

η τιμή του συντελεστού απορροφήσεως μετρούμενη σε σταθεροποιημένη κατάσταση λειτουργίας (σημείο 2.1 του παραρτήματος III) η οποία είναι πλησιέστερη της προδιαγραφόμενης οριακής τιμής που αντιστοιχεί στην ίδια ονομαστική ροή·

SL

:

η τιμή του συντελεστού απορροφήσεως (σημείο 4.2 του παραρτήματος II) για την ονομαστική ροή που αντιστοιχεί στο σημείο μετρήσεως που οδήγησε στην τιμή SM·

L

:

το πραγματικό μήκος της φωτεινής ακτίνας εντός του νεφελομέτρου.

3.2.

Των συντελεστών απορροφήσεως εκπεφρασμένων σε μ−1 και του πραγματικού μήκους της φωτεινής ακτίνας εκπεφρασμένου σε μέτρα, η διορθωμένη τιμή XL δίδεται από το μικρότερο εκ των δύο επομένων τύπων:

image

ή

image

▼M3 —————

▼B




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ►M3  V ◄

ΟΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ



Ονομαστική ροή G

Λίτρα ανά δευτερόλεπτο

Συντελεστής απορροφήσεως k

μ−1

— ≦ 42

2,26

45

2,19

50

2,08

55

1,985

60

1,90

65

1,84

70

1,775

75

1,72

80

1,665

85

1,62

90

1,575

95

1,535

100

1,495

105

1,465

110

1,425

115

1,395

120

1,37

125

1,345

130

1,32

135

1,30

140

1,27

145

1,25

150

1,225

155

1,205

160

1,19

165

1,17

170

1,155

175

1,14

180

1,125

185

1,11

190

1,095

195

1,08

— ≧ 200

1,065

Σημείωση: Μολονότι οι ανωτέρω τιμές στρογγυλοποιούνται στο 0,01 ή το 0,005 ως έγγιστα, τούτο δεν σημαίνει ότι οι μετρήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν με την ακρίβεια αυτή.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ►M3  VI ◄

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΝΕΦΕΛΟΜΕΤΡΩΝ

1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Το παρόν παράρτημα προσδιορίζει τις συνθήκες που πρέπει να πληρούνται υπό των νεφελομέτρων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στις περιγραφόμενες στα παραρτήματα III και IV δοκιμές.

2.   ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΕΦΕΛΟΜΕΤΡΑ

2.1.

Το προς μέτρηση αέριο περιέχεται εντός ενός δοχείου του οποίου η εσωτερική επιφάνεια δεν είναι ανακλώσα.

2.2.

Το πραγματικό μήκος της διαδρομής των φωτεινών ακτίνων διά μέσου του προς μέτρηση αερίου προσδιορίζεται λαμβανομένης υπόψη της πιθανής επιδράσεως των μηχανισμών προφυλάξεως της φωτεινής πηγής και του φωτοηλεκτρικού κυττάρου. Το πραγματικό μήκος αυτό πρέπει να αναφέρεται επί του οργάνου.

2.3.

Ο δείκτης μετρήσεως του νεφελομέτρου πρέπει να έχει δύο κλίμακες μετρήσεως, τη μία σε απόλυτες μονάδες φωτεινής απορροφήσεως από 0 έως ∞ (μ−1) και την άλλη γραμμική από 0—100. Οι δύο κλίμακες μετρήσεως εκτείνονται από το 0 για την ολική φωτεινή ροή έως το μέγιστο της κλίμακος για το πλήρες σκότος.

3.1.   ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

3.1.   Γενικότητες

Το νεφελόμετρο πρέπει να είναι τέτοιο ώστε, υπό συνθήκες λειτουργίας σε σταθεροποιημένους ρυθμούς λειτουργίας, ο θάλαμος καπνού να πληρούται με καπνό ομογενούς αδιαφανείας.

3.2.   Θάλαμος καπνού και σωλήν του νεφελομέτρου

3.2.1.

Οι προσπτώσεις επί του φωτοηλεκτρικού κυττάρου παρασιτικού φωτός οφειλομένου στις εσωτερικές ανακλάσεις ή στα φαινόμενα διαχύσεως πρέπει να περιορισθούν στο ελάχιστο (επί παραδείγματι, διά της επενδύσεως των εσωτερικών επιφανειών με μαύρο μάτ και με μία κατάλληλη γενική διάταξη).

3.2.2.

Τα οπτικά χαρακτηριστικά πρέπει να είναι τέτοια ώστε το συνδυασμένο φαινόμενο της διαχύσεως και της ανακλάσεως να μήν υπερβαίνει μία μονάδα της γραμμικής κλίμακος, όταν ο θάλαμος καπνού είναι πλήρης καπνού έχοντας συντελεστή απορροφήσεως προσεγγίζοντα το 1,7 μ−1.

▼M3

3.3.   Φωτεινή πηγή

Η φωτεινή πηγή πρέπει να αποτελείται από ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως του οποίου η θερμοκρασία χρώματος κυμαίνεται από 2 800 έως 3 250 K ή μια δίοδο εκπομπής πράσινου φωτός (LED) με κορυφή φάσματος σε μήκος κύματος μεταξύ 550 και 570 nm. Η φωτεινή πηγή προστατεύεται από την επικάθιση αιθάλης με μέσα που δεν επηρεάζουν το μήκος της οπτικής διαδρομής πέραν των προδιαγραφών του κατασκευαστή.

▼B

3.4.   Λήψη

3.4.1.

Ο δέκτης αποτελείται από ένα φωτοηλεκτρικό κύτταρο που έχει μία καμπύλη αποκρίσεως φάσματος ομοιάζουσα προς, την φωτοοπτική καμπύλη του ανθρώπινου οφθαλμού (το μέγιστο της αποκρίσεως αυτής ευρίσκεται εντός της ζώνης 550/570 nm, ολιγόμερο του 4 % αυτής της μεγίστης αποκρίσεως ευρίσκεται κάτω των 430 nm και άνω των 680 nm).

3.4.2.

Η κατασκευή του ηλεκτρικού κυκλώματος που περιέχει το δείκτη μετρήσεως πρέπει να είναι τέτοια ώστε το ρεύμα εξόδου του φωτοηλεκτρικού κυττάρου να είναι μία γραμμική συνάρτηση της εντάσεως του προσπίπτοντος φωτός εντός της περιοχής των θερμοκρασιών λειτουργίας του φωτοηλεκτρικού κυττάρου.

3.5.   Κλίμακες μετρήσεως

3.5.1.

Ο συντελεστής απορροφήσεως του φωτός k υπολογίζεται από τον τύπο Φ = Φo · e−kL, όπου L είναι το πραγματικό μήκος της διαδρομής των φωτεινών ακτίνων διά μέσου του προς μέτρηση αερίου, Φο η προσπίπτουσα ροή και Φ η εξερχόμενη ροή. Όταν το πραγματικό μήκος L ενός τύπου νεφελομέτρου δεν δύναται να εκτιμηθεί αμέσως εκ της γεωμετρίας του, το πραγματικό μήκος L πρέπει να προσδιορισθεί:

 είτε διά της περιγραφομένης μεθόδου στο σημείο 4,

 είτε διά συγκρίσεως με έναν άλλο τύπο νεφελομέτρου του οποίου είναι γνωστό το πραγματικό μήκος.

3.5.2.

Η σχέση μεταξύ της γραμμικής κλίμακος από 0 έως 100 και του συντελεστού απορροφήσεως k δίδεται από τον τύπο

image

όπου το Ν παριστά μία ανάγνωση της γραμμικής κλίμακος και k την αντίστοιχη τιμή του συντελεστού απορροφήσεως.

3.5.3.

Ο δείκτης μετρήσεως του νεφελομέτρου πρέπει να επιτρέπει την ανάγνωση ενός συντελεστού απορροφήσεως 1,7 μ−1 με μία ακρίβεια 0,025 μ−1.

3.6.   Ρύθμιση και εξακρίβωση του οργάνου μετρήσεως

3.6.1.

Το ηλεκτρικό κύκλωμα του φωτοηλεκτρικού κυττάρου και του δείκτου πρέπει να είναι ρυθμιζόμενο για να δύναται να επαναφέρει τη βελόνη στο μηδέν όταν η φωτεινή ροή διασχίζει το θάλαμο καπνού που είναι πλήρης καθαρού αέρος ή ένα θάλαμο με ταυτόσημα χαρακτηριστικά.

3.6.2.

Με το λαμπτήρα σβηστόν και το ηλεκτρικό κύκλωμα μετρήσεως ανοικτό ή βραχυκυκλωμένο, η ανάγνωση επί της κλίμακος των συντελεστών απορροφήσεως είναι ∞, και με το κύκλωμα μετρήσεως επανασυνδεδεμένο, η αναγνώσιμη τιμή πρέπει να παραμένει στο ∞.

3.6.3.

Ένας ενδιάμεσος έλεγχος πρέπει να πραγματοποιηθεί με την εισαγωγή εντός του θαλάμου καπνού ενός φίλτρου που αντιπροσωπεύει ένα αέριο του οποίου ο γνωστός συντελεστής απορροφήσεως k, μετρούμενος όπως αναφέρεται στο σημείο 3.5.1, περιέχεται μεταξύ 1,6 μ−1 και 1,8 μ−1. Η τιμή k πρέπει να είναι γνωστή με προσέγγιση 0,025 μ−1. Ο έλεγχος συνίσταται στο να εξακριβωθεί ότι η τιμή αυτή δεν διαφέρει περισσότερο του 0,05 μ−1 αυτής που αναγιγνώσκεται επί του δείκτου μετρήσεως όταν το φίλτρο εισάγεται μεταξύ της φωτεινής πηγής και του φωτοηλεκτρικού κυττάρου.

3.7.   Απόκριση του νεφελομέτρου

3.7.1.

Ο χρόνος αποκρίσεως του ηλεκτρικού κυκλώματος μετρήσεως, που αντιστοιχεί στον απαραίτητο χρόνο για την επίτευξη υπό του δείκτου μιάς αποκλίσεως 90 % της πλήρους κλίμακος όταν αποσύρεται ένα διάφραγμα που συσκοτίζει πλήρως το φωτοηλεκτρικό κύτταρο, πρέπει να είναι από 0,9 έως 1,1 δευτερόλεπτα.

3.7.2.

Η απόσβεση του ηλεκτρικού κυκλώματος μετρήσεως πρέπει να είναι τέτοια ώστε η αρχική υπέρβαση υπεράνω της τελικής σταθερής τιμής μετά από κάθε στιγμιαία διακύμανση της τιμής εισόδου (επί παραδείγματι, το φίλτρο ελέγχου) να μην υπερβαίνει το 4 % της τιμής αυτής σε μονάδες της γραμμικής κλίμακος.

3.7.3.

Ο χρόνος αποκρίσεως του νεφελομέτρου που οφείλεται στα φυσικά φαινόμενα εντός του θαλάμου καπνού είναι αυτός που παρέρχεται από της ενάρξεως εισόδου των αερίων εντός του οργάνου μετρήσεως μέχρι της ολοσχερούς πληρώσεως του θαλάμου καπνού. Δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,4 του δευτερολέπτου.

3.7.4.

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται μόνο στα νεφελόμετρα που χρησιμοποιούνται για τις μετρήσεις αδιαφανείας σε ελεύθερη επιτάχυνση.

3.8.   Πίεση του προς μέτρηση αερίου και πίεση του αέρος σαρώσεως

3.8.1.

Η πίεση των καυσαερίων εντός του θαλάμου καπνού δεν πρέπει να διαφέρει αυτής του περιβάλλοντος αέρος περισσότερο των 75 μμ στήλης ύδατος.

3.8.2.

Οι διακυμάνσεις πιέσεως του προς μέτρηση αερίου και του αέρος σαρώσεως δεν πρέπει να προκαλούν διακύμανση του συντελεστού απορροφήσεως ανώτερη του 0,05 μ−1 για ένα προς μέτρηση αέριο που αντιστοιχεί σε ένα συντελεστή απορροφήσεως 1,7 μ−1.

3.8.3.

Το νεφελόμετρο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη μέτρηση πιέσεως εντός του θαλάμου καπνού.

3.8.4.

Τα όρια διακυμάνσεως της πιέσεως του αερίου και του αέρος σαρώσεως εντός του θαλάμου καπνού υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή του οργάνου.

3.9.   Θερμοκρασία προς μέτρηση αερίου

3.9.1.

Σε κάθε σημείο του θαλάμου καπνού, η θερμοκρασία του αερίου τη στιγμή της μετρήσεως πρέπει να είναι μεταξύ 70 oC και μιάς μέγιστης θερμοκρασίας που καθορίζεται από τον κατασκευαστή του νεφελομέτρου, κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι αναγνώσεις εντός της περιοχής αυτής των θερμοκρασιών να μην παρουσιάζουν διακύμανση πλέον του 0,1 μ−1 όταν ο θάλαμος είναι πλήρης ενός αερίου που έχει συντελεστή απορροφήσεως 1,7 μ−1.

3.9.2.

Το νεφελόμετρο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη μέτρηση της θερμοκρασίας εντός του θαλάμου καπνού.

4.   ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΗΚΟΣ «L» ΤΟΥ ΝΕΦΕΛΟΜΕΤΡΟΥ

4.1.   Γενικότητες

4.1.1.

Σε ορισμένους τύπους νεφελομέτρων, τα αέρια μεταξύ της φωτεινής πηγής και του φωτοηλεκτρικού κυττάρου, ή μεταξύ των διαφανών τμημάτων που προφυλάσσουν την φωτεινή πηγή και του φωτοηλεκτρικού κυττάρου, δεν έχουν μία σταθερή αδιαφάνεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πραγματικό μήκος L ταυτίζεται με το μήκος μιάς στήλης αερίου ομογενούς αδιαφανείας που οδηγεί στην ίδια απορρόφηση φωτός με αυτή που παρατηρείται όταν το αέριο διασχίζει κανονικά το νεφελόμετρο.

4.1.2.

Το πραγματικό μήκος της διαδρομής των φωτεινών ακτίνων λαμβάνεται διά συγκρίσεως της αναγνώσεως N επί του νεφελομέτρου που λειτουργεί κανονικά με την ανάγνωση No που λαμβάνεται με το τροποποιημένο νεφελόμετρο κατά τέτοιον τρόπο ώστε αέριο δοκιμής να πληροί ένα μήκος Lo καλώς καθορισμένο.

4.1.3.

Πρέπει να πραγματοποιηθούν συγκριτικές μετρήσεις διαδεχόμενες ταχέως η μία την άλλη, για να προσδιορισθεί η διόρθωση μετατοπίσεως του μηδενός.

4.2.   Μέθοδος εκτιμήσεως του L

4.2.1.

Τα αέρια δοκιμής πρέπει να είναι καυσαέρια σταθεράς αδιαφάνειας ή απορροφώντα αέρια που έχουν πυκνότητα της ίδιας τάξεως μεγέθους με αυτή των καυσαερίων.

4.2.2.

Προσδιορίζεται με ακρίβεια μία στήλη μήκους Lo του νεφελομέτρου που δύναται να πληρωθεί ομοιογενώς με αέρια δοκιμής και της οποίας οι βάσεις είναι αισθητά κάθετες στη διεύθυνση των φωτεινών ακτίνων. Το μήκος αυτό Lo πρέπει να προσεγγίζει το υποτιθέμενο για το νεφελόμετρο πραγματικό μήκος.

4.2.3.

Πραγματοποιείται η μέτρηση της μέσης θερμοκρασίας των αερίων δοκιμής εντός του θαλάμου καπνού.

4.2.4.

Αν κριθεί απαραίτητο, ένα δοχείο εξαπλώσεως ικανής χωρητικότητος, για να αποσβέσει τις δονήσεις και συμπαγούς σχήματος, πρέπει να ενσωματωθεί στο σύστημα σωληνώσεως δειγματοληψίας, όσο το δυνατό πλησιέστερα προς το δειγματολήπτη. Είναι δυνατόν επίσης να εγκατασταθεί ένας ψύκτης. Η προσθήκη του δοχείου εξαπλώσεως και του ψύκτου δεν πρέπει να διαταράξει ακαταλλήλως τη σύνθεση των καυσαερίων.

4.2.5.

Η δοκιμή προσδιορισμού του πραγματικού μήκους συνίσταται στο να πραγματοποιείται διέλευση ενός δείγματος των αερίων δοκιμής εναλλάξ διά μέσου του νεφελομέτρου που λειτουργεί κανονικά και διά μέσου του ίδιου οργάνου τροποποιημένου όπως υποδεικνύεται στο σημείο 4.1.2.

4.2.5.1. Οι ενδείξεις που δίδονται υπό του νεφελομέτρου πρέπει να καταγραφούν κατά τρόπο συνεχή κατά τη δοκιμή με ένα καταγραφικό μηχάνημα του οποίου ο χρόνος αποκρίσεως είναι το πολύ ίσος προς αυτόν του νεφελομέτρου.

4.2.5.2. Με το νεφελόμετρο σε κανονική λειτουργία, η ανάγνωση της γραμμικής κλίμακος είναι Ν και της μέσης θερμοκρασίας των αερίων που εκφράζεται με βαθμούς Κέλβιν είναι Τ.

4.2.5.3. Με το γνωστό μήκος Lo πλήρες με το ίδιο αέριο δοκιμής, η ανάγνωση της γραμμικής κλίμακος είναι No και της μέσης θερμοκρασίας των αερίων που εκφράζεται σε βαθμούς Κέλβιν είναι Tο.

4.2.6.

Το πραγματικό μήκος είναι:

image

4.2.7.

Η δοκιμή πρέπει να επαναληφθεί με τέσσερα αέρια δοκιμής τουλάχιστον, τα οποία οδηγούν σε ενδείξεις κατανεμημένες κανονικά επί της γραμμικής κλίμακος από 20 έως 80.

4.2.8.

Το πραγματικό μήκος L του νεφελομέτρου είναι ο μέσος αριθμητικός όρος των εξευρισκομένων πραγματικών μηκών, ως αναφέρεται στο σημείο 4.2.6 με κάθε ένα από τα αέρια δοκιμής.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ►M3  VΙΙ ◄

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΦΕΛΟΜΕΤΡΟΥ

1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Το παρόν παράρτημα προσδιορίζει την εγκατάσταση και τη χρησιμοποίηση των νεφελομέτρων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στις δοκιμές που περιγράφονται στα παραρτήματα III και IV.

2.   ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΝΕΦΕΛΟΜΕΤΡΟ

2.1.   Εγκατάσταση για τις δοκιμές σε σταθεροποιημένους ρυθμούς λειτουργίας

2.1.1.

Ο λόγος της επιφανείας της διατομής του δειγματολήπου προς αύτη του σωλήνος εξατμίσεως στο σωλήνα εξατμίσεως στην είσοδο του δειγματολήπτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 75 mm στήλης ύδατος.

2.1.2.

Ο δειγματολήπτης είναι ένας σωλήνας που έχει ένα άκρο ανοικτό προς τα εμπρός εντός του άξονος του σωλήνα εξατμίσεως ή της ενδεχομένως απαραίτητης επιμηκύνσεως. Πρέπει να ευρίσκεται εντός μιάς τομής όπου η κατανομή του καπνού είναι περίπου ομοιογενής. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο όρος, ο δειγματολήπτης πρέπει να τοποθετηθεί όσο το δυνατό πλησιέστερα προς το στόμιο εξόδου του σωλήνα εξατμίσεως ή αν είναι απαραίτητο, επί ενός επιμηκυντικού σωλήνα, κατά τέτοιον τρόπο ώστε, όταν D είναι η διάμετρος του σωλήνα εξατμίσεως στην έξοδο, το άκρο του δειγματολήπτου να κείται επί ενός ευθυγράμμου τμήματος που έχει μήκος τουλάχιστον 6 D πριν από το σημείο δειγματοληψίας και τουλάχιστον 3 D μετά από το σημείο τούτο. Εάν χρησιμοποιείται ένας επιμηκυντικός σωλήνας, πρέπει να αποφευχθούν οι είσοδοι αέρος στην ένωση.

2.1.3.

Η πίεση εντός του σωλήνα εξατμίσεως και τα χαρακτηριστικά πτώσεως πιέσεως στη σωλήνωση δειγματοληψίας πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο δειγματολήπτης να συλλέγει ένα δείγμα αισθητά ισοδύναμο αυτού που θα επετυγχάνετο με ισοκινητική δειγματοληψία.

2.1.4.

Αν είναι αναγκαίο δύναται να ενσωματωθεί ένα δοχείο εξαπλώσεως συμπαγούς σχήματος και μιάς χωρητικότητος ικανής για την απόσβεση των δονήσεων στη σωλήνωση δειγματοληψίας όσο το δυνατό πλησιέστερα προς τον δειγματολήπτη. Είναι δυνατόν επίσης να εγκατασταθεί ένας ψύκτης. Το δοχείο εξαπλώσεως και ο ψύκτης πρέπει να έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε να μη διαταράσσεται κατ' απρόσφορον τρόπο η σύνθεση των καυσαερίων.

2.1.5.

Μία στραγγαλιστική βαλβίδα, ή ένα άλλο μέσο αυξήσεως της πιέσεως της δειγματοληψίας δύναται να τοποθετηθεί εντός του σωλήνα εξατμίσεως σε απόσταση τουλάχιστον 3 D μετά από το δειγματολήπτη.

2.1.6.

Οι σωληνώσεις μεταξύ του δειγματολήπτου, του μηχανισμού ψύξεως, του δοχείου εξαπλώσεως (αν είναι απαραίτητο) και του νεφελομέτρου πρέπει να είναι κατά το δυνατό βραχύτερες πληρούσες πάντως τις απαιτήσεις πιέσεως και θερμοκρασίας που προβλέπονται στα σημεία 3.8 και 3.9 του ►M3  παραρτήματος VI ◄ . Η σωλήνωση πρέπει να παρουσιάζει μία ανοδική κλίση από το σημείο δειγματοληψίας μέχρι του νεφελομέτρου, πρέπει δε να αποφεύγονται οι οξείες γωνίες όπου δύναται να συσσωρευθεί η αιθάλη. Μία βαλβίδα «by pass» θα πρέπει να προβλέπεται πριν από το δειγματολήπτη, αν δεν είναι ενσωματωμένη στο νεφελόμετρο.

2.1.7.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, πρέπει να διαπιστωθεί ότι τηρούνται οι προδιαγραφές του σημείου 3.8 του ►M3  παραρτήματος VI ◄ , οι σχετικές με την πίεση, και αυτές του σημείου 3.9 του αναφερομένου παραρτήματος, οι σχετικές με τη θερμοκρασία στο θάλαμο μετρήσεως.

2.2.   Εγκατάσταση για τις δοκιμές σε ελεύθερη επιτάχυνση

2.2.1.

Ο λόγος της επιφανείας της διατομής του δειγματολήπτου προς αύτη του σωλήνα εξατμίσεως πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,05. Η μετρούμενη πίεση αντισταθμίσεως στο σωλήνα εξατμίσεως στην είσοδο του δειγματολήπτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 mm στήλης ύδατος.

2.2.2.

Ο δειγματολήπτης είναι ένας σωλήνας που έχει ένα άκρο ανοικτό προς τα εμπρός εντός του άξονος του σωλήνα εξατμίσεως ή της ενδεχομένως αναγκαίας επιμηκύνσεως. Πρέπει να ευρίσκεται εντός μιάς τομής οπού η κατανομή του καπνού είναι περίπου ομοιογενής. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο όρος, ο δειγματολήπτης πρέπει να τοποθετηθεί κατά το δυνατό προς την έξοδο του σωλήνα εξατμίσεως ή, αν είναι απαραίτητο, επί ενός επιμηκυντικού σωλήνα κατά τέτοιον τρόπο ώστε, όταν D είναι η διάμετρος του σωλήνα εξατμίσεως στην έξοδο, το άκρο του δειγματολήπτου να κείται επί ενός ευθυγράμμου τμήματος που έχει μήκος τουλάχιστον 6 D πριν από το σημείο της δειγματοληψίας και τουλάχιστον 3 D μετά από το σημείο τούτο. Αν χρησιμοποιείται ένας επιμηκυντικός σωλήνας, οι είσοδοι αέρος στην ένωση πρέπει να αποφευχθούν.

2.2.3.

Το σύστημα δειγματοληψίας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε σε όλες τις ταχύτητες του κινητήρα η πίεση του δείγματος στο νεφελόμετρο να είναι εντός των ορίων που εξειδικεύονται στο σημείο 3.8.2 του ►M3  παραρτήματος VI ◄ . Τούτο δύναται να ελεγχθεί σημειουμένης της πιέσεως του δείγματος σε κατάσταση ρελαντί και στη μέγιστη ταχύτητα άνευ φορτίου. Αναλόγως προς τα χαρακτηριστικά του νεφελομέτρου, ο έλεγχος της πιέσεως του δείγματος δύναται να επιτευχθεί με μία σταθερή στένωση ή με μία στραγγαλιστική βαλβίδα στο σωλήνα εξατμίσεως ή στον επιμηκυντικό σωλήνα. Ανεξαρτήτως της χρησιμοποιουμένης μεθόδου, η μετρούμενη πίεση αντισταθμίσεως στο σωλήνα εξατμίσεως στην είσοδο του δειγματολήπτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 75 mm στήλης ύδατος.

2.2.4

Οι σωλήνες συνδέσεως στο νεφελόμετρο πρέπει να είναι κατά το δυνατό βραχύτεροι. Ο σωλήνας πρέπει να παρουσιάζει μία ανοδική κλήση από του σημείου δειγματοληψίας μέχρι του νεφελομέτρου, πρέπει δε να αποφεύγεται κάθε οξεία γωνία όπου δύναται να συσσωρευθεί η αιθάλη. Μία βαλβίδα «by pass» δύναται να προβλεφθεί έμπροσθεν του νεφελομέτρου για να το απομονώσει από τη ροή των καυσαερίων, έκτος της περιπτώσεως κατά την οποία διενεργείται μέτρηση.

3.   ΝΕΦΕΛΟΜΕΤΡΟ ΟΛΙΚΗΣ ΡΟΗΣ

Οι μόνες γενικές προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν κατά τις δοκιμές σε σταθεροποιημένους ρυθμούς λειτουργίας και σε ελεύθερη επιτάχυνση είναι οι ακόλουθες:

3.1.

Οι συνδέσεις των σωλήνων μεταξύ του σωλήνα εξατμίσεως και του νεφελομέτρου δεν πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο εξωτερικού αέρος.

3.2.

Οι σωλήνες συνδέσεως με το νεφελόμετρο πρέπει να είναι κατά το δυνατό βραχύτεροι, όπως προβλέπεται για τα δειγματοληπτικά νεφελόμετρα. Το σύστημα σωληνώσεων πρέπει να παρουσιάζει μία ανοδική κλίση από της σωληνώσεως εξατμίσεως μέχρι του νεφελομέτρου, πρέπει δε να αποφεύεται κάθε οξεία γωνία όπου δύναται να συσσωρευθεί η αιθάλη. Μία βαλβίδα «by pass» δύναται να έχει προβλεφθεί έμπροσθεν του νεφελομέτρου για να το απομονώσει από τη ροή των καυσαερίων, έκτος της περιπτώσεως κατά την οποία διενεργείται μέτρηση.

3.3.

Ένα σύστημα ψύξεως πριν από το νεφελόμετρο δύναται επίσης να είναι αναγκαίο.

▼M2 —————



( 1 ) ΕΕ αριθ. Ν 42 της 23. 2. 1970, σ. 1.

( 2 ) Έγγραφα Ε/ECE/324-Ε/ECE/TRANS/505, Αναθεώρηση 1/Προσθ. 23 της 23. 8. 1971.

( 3 ) Το κείμενο των παραρτημάτων είναι ανάλογο εκείνου του κανονισμού αριθ. 24 της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Ειδικότερα, οι υποδιαιρέσεις σε σημεία είναι οι ίδιες. Γι' αυτό, αν ένα σημείο του κανονισμού αριθ. 24 δεν έχει αντίστοιχο στην παρούσα οδηγία, ο αριθμός του υποδεικνύεται εντός παρενθέσεως για υπενθύμιση.

( 4 ) Πραγματοποιείται μία δοκιμή υπό ελευθέρα επιτάχυνση, ιδίως για να παρέχεται μία τιμή αναφοράς στις διοικητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή για τον έλεγχο των οχημάτων το οποία είναι εν χρήσει.

( 5 ) Η αρίθμηση των σημείων και των υποσημειώσεων που χρησιμοποιούνται στο παρόν έγγραφο πληροφοριών αντιστοιχεί σε εκείνη του παραρτήματος Ι της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ. Τα σημεία που δεν σχετίζονται με το σκοπό της παρούσας οδηγίας έχουν παραλειφθεί.