EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0677

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 677/2011 της Επιτροπής, της 7ης Ιουλίου 2011 , για καθορισμό λεπτομερών κανόνων εκτέλεσης λειτουργιών δικτύου διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας (ΔΕΚ) και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 691/2010 Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

OJ L 185, 15.7.2011, p. 1–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 07 Volume 017 P. 102 - 130

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2019; καταργήθηκε από 32019R0123

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/677/oj

15.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 185/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 677/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 7ης Ιουλίου 2011

για καθορισμό λεπτομερών κανόνων εκτέλεσης λειτουργιών δικτύου διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας (ΔΕΚ) και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 691/2010

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 549/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2004, για τη χάραξη του πλαισίου για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού («κανονισμός-πλαίσιο») (1), και ιδίως το άρθρο 11,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 551/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2004, για την οργάνωση και τη χρήση του εναέριου χώρου στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού («κανονισμός για τον εναέριο χώρο») (2), και ιδίως το άρθρο 6,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 551/2004 αποσκοπεί στην υποστήριξη της έννοιας ενός προοδευτικά πλέον ενοποιημένου λειτουργικού εναέριου χώρου στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής μεταφορών και στην καθιέρωση κοινών διαδικασιών σχεδιασμού, προγραμματισμού και διαχείρισης, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική και ασφαλής λειτουργία της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας. Στόχος των λειτουργιών δικτύου πρέπει να είναι η υποστήριξη πρωτοβουλιών σε επίπεδο εθνικό και σε επίπεδο λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου.

(2)

Οι λειτουργίες δικτύου πρέπει να αποτελούν «υπηρεσία γενικού συμφέροντος» η οποία ασκείται για το ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτικής αεροπορίας και συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του συστήματος αεροπορικών μεταφορών διασφαλίζοντας το απαιτούμενο επίπεδο επιδόσεων, συμβατότητας και συντονισμού δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διασφαλίζουν τη βέλτιστη χρήση εν ανεπαρκεία πόρων.

(3)

Ο σχεδιασμός του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών και ο συντονισμός των εν ανεπαρκεία πόρων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 551/2004 πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών επί του εναέριου χώρου τους και οι απαιτήσεις των κρατών μελών που αφορούν θέματα δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και άμυνας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 549/2004.

(4)

Η απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με ένα κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (απόφαση ραδιοφάσματος) (3) χαράσσει πολιτικό και νομικό πλαίσιο για αυτόν τον τομέα.

(5)

Πρέπει να συγκροτηθεί ένα αμερόληπτο και αρμόδιο όργανο (ο διαχειριστής δικτύου), με αντικείμενο την άσκηση των απαιτούμενων καθηκόντων για την εκτέλεση των λειτουργιών δικτύου που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 551/2004.

(6)

Το ευρωπαϊκό δίκτυο διαδρομών πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιστοποιούνται οι διαδρομές με βάση την προσέγγιση «από θύρα σε θύρα» σε όλες τις φάσεις των πτήσεων, λαμβανόμενων ιδιαιτέρως υπόψη της αποδοτικότητας των πτήσεων και περιβαλλοντικών παραμέτρων.

(7)

Το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCAO) και του Eurocontrol όσον αφορά τον σχεδιασμό διαδρομών και τη διαχείριση συχνοτήτων και κωδικών πομποδεκτών ραδιοεντοπιστών δευτερεύουσας επιτήρησης (SSR) αναγνωρίζεται και πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση κατά τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης και της λειτουργίας του δικτύου σε επίπεδο Ένωσης.

(8)

Οι υποχρεώσεις των κρατών μελών έναντι του ICAO όσον αφορά τον σχεδιασμό διαδρομών και τη διαχείριση συχνοτήτων και κωδικών πομποδεκτών SSR πρέπει να τηρούνται και πρέπει να υλοποιούνται αποτελεσματικότερα για το δίκτυο σε συνεργασία και με την υποστήριξη του διαχειριστή δικτύου.

(9)

Η κατανομή του ραδιοφάσματος γίνεται εντός του πλαισίου της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU). Τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη να τονίζουν τις απαιτήσεις για την πολιτική αεροπορία και εν συνεχεία να χρησιμοποιούν με το βέλτιστο τρόπο τους πόρους που κατανεμήθηκαν για τη γενική εναέρια κυκλοφορία.

(10)

Ο ICAO έχει εκπονήσει ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις λειτουργίες κωδικών πομποδεκτών SSR και ραδιοσυχνοτήτων και έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα καταγραφής των εκχωρήσεων συχνοτήτων για τους σκοπούς της γενικής εναέριας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή περιοχή του ICAO, η οποία προς το παρόν εξυπηρετείται από τον Eurocontrol.

(11)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 551/2004 απαιτεί την έγκριση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής για τον συντονισμό και την εναρμόνιση των μεθόδων και διαδικασιών με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητας της διαχείρισης αεροναυτικών συχνοτήτων, καθώς και μιας κεντρικής λειτουργίας συντονισμού με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και την κάλυψη των αναγκών σε συχνότητες για την υποστήριξη του σχεδιασμού και της λειτουργίας του δικτύου.

(12)

Εφόσον η διαχείριση της ροής της εναέριας κυκλοφορίας (ΔΡΕΚ — ATFM) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των λειτουργιών δικτύου, απαιτείται η κατάλληλη σύνδεση με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 255/2010 της Επιτροπής, της 25ης Μαρτίου 2010, για καθορισμό κοινών κανόνων διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας (4).

(13)

Δεδομένου ότι η αποδοτικότητα της διαχείρισης του δικτύου εξαρτάται από την άμεση έναρξη λειτουργιών δικτύου, τα κράτη μέλη έχουν ήδη αναθέσει στον Eurocontrol με την εκτέλεση της ΔΡΕΚ.

(14)

Είναι επωφελές να ανατεθεί σε ένα και μόνο όργανο ο συντονισμός των διάφορων λειτουργιών δικτύου, προκειμένου να αναπτυχθούν σύντομες και μακροπρόθεσμες λύσεις βελτιστοποίησης σε επίπεδο δικτύου οι οποίες να συνάδουν με τους στόχους επιδόσεων. Ωστόσο, οι λειτουργίες δικτύου θα πρέπει να ασκούνται από το διαχειριστή δικτύου και σε επίπεδο κράτους μέλους και λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου σύμφωνα με τις ευθύνες που καθορίζονται με βάση τον παρόντα κανονισμό.

(15)

Ο διαχειριστής δικτύου πρέπει να εμπλέκεται όταν πρόκειται για παραμέτρους προγραμμάτων, ενεργειών και επιδόσεων της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ΔΕΚ) σχετιζόμενες με κράτη μέλη ή με λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου, ιδίως όταν μπορεί να αναμένεται ότι έχει, ή είναι πιθανό να έχει, ουσιαστική επίδραση στις επιδόσεις του δικτύου.

(16)

Τα γεγονότα που συνδέθηκαν με την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull τον Απρίλιο του 2010 κατέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα ικανού να τεθεί επικεφαλής συντονίζοντας τη διαχείριση μέτρων περιορισμού των επιπτώσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο δικτύου, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων κρίσης που επηρεάζουν την αεροπορία.

(17)

Πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των λειτουργιών δικτύου και των επιχειρήσεων που οργανώνονται σε επίπεδο λειτουργικών τμημάτων του εναέριου χώρου.

(18)

Πρέπει να πραγματοποιούνται σε επίπεδο εθνικό, λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου και δικτύου αποτελεσματικές διαβουλεύσεις με τους συμφεροντούχους.

(19)

Δεδομένου ότι οι αερολιμένες, που αποτελούν σημεία εισόδου και εξόδου από και προς το δίκτυο, ασκούν μεγάλη επίδραση στις συνολικές επιδόσεις του δικτύου, οι λειτουργίες δικτύου πρέπει να διασυνδέονται μέσω του κοινοτικού παρατηρητηρίου για τη δυναμικότητα των αερολιμένων με τους φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων που διαδραματίζουν τον ρόλο συντονιστών εδάφους με σκοπό τη βελτιστοποίηση της δυναμικότητας στο έδαφος, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική δυναμικότητα του δικτύου.

(20)

Η εκτέλεση των λειτουργιών δικτύου δεν θίγει τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 95/93 του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 1993, σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής του διαθέσιμου χρόνου χρήσης (slots) στους κοινοτικούς αερολιμένες (5).

(21)

Λαμβανομένης δεόντως υπόψη της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έχουν ύψιστη σημασία η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού τομέα για την επίτευξη των απαιτούμενων στόχων. Μολονότι οι αποφάσεις οι οποίες άπτονται του περιεχομένου, του σκοπού ή της εκτέλεσης στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασκήσεων που τελούν υπό το καθεστώς λειτουργίας της εναέριας κυκλοφορίας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ένωσης, είναι σημαντικό να καλύπτονται οι διεπαφές μεταξύ αυτών των λειτουργιών και εκείνων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, με σκοπό την επίτευξη ασφάλειας και αμοιβαίας αποτελεσματικότητας.

(22)

Οι λειτουργίες δικτύου πρέπει να τελούν υπό την επιφύλαξη του άρθρου 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004, το οποίο αποσκοπεί στη διασφάλιση ζωτικών συμφερόντων της πολιτικής για την ασφάλεια ή την άμυνα ή υπό την επιφύλαξη της άσκησης ευέλικτης χρήσης του εναέριου χώρου που προβλέπεται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004.

(23)

Οι λειτουργίες δικτύου πρέπει να παρέχονται με οικονομικό τρόπο, ιδίως με αποφυγή κάθε επικάλυψης προσπαθειών, διασφαλίζοντας έτσι την παροχή των λειτουργιών αυτών με μειωμένες, ή τουλάχιστον όχι υψηλότερες, απαιτήσεις για οικονομικούς ή ανθρώπινους πόρους στα κράτη μέλη εντός του πλαισίου του παρόντος κανονισμού, σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από το διορισμό διαχειριστή δικτύου.

(24)

Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίζει την ενδεδειγμένη εποπτεία του διαχειριστή δικτύου.

(25)

Οι απαιτήσεις ασφαλείας για τις λειτουργίες δικτύου πρέπει να είναι ανάλογου επιπέδου με εκείνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας (EASA) για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Αυτές οι απαιτήσεις, καθώς και οι απαιτήσεις για την εποπτεία της ασφαλείας, πρέπει να καθοριστούν.

(26)

Η εξέταση της συμμετοχής και η συμμετοχή τρίτων χωρών στον καθορισμό και την εκτέλεση των λειτουργιών δικτύου θα πρέπει να προσδώσει μια πανευρωπαϊκή διάσταση στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

(27)

Οι λειτουργίες δικτύου μπορούν να επεκτείνονται σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004.

(28)

Η εκτέλεση των λειτουργιών δικτύου πρέπει να υπόκειται σε συγκεκριμένους στόχους επιδόσεων. Συνεπώς ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 691/2010 της Επιτροπής της 29ης Ιουλίου 2010, για καθορισμό μηχανισμού επιδόσεων των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και των λειτουργιών δικτύου (6) πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως. Αυτοί οι στόχοι επιδόσεων πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω με βάση την πρακτική πείρα που προκύπτει από τη λειτουργία του μηχανισμού επιδόσεων.

(29)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 691/2010 πρέπει συνεπώς να τροποποιηθεί αναλόγως.

(30)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ενιαίου ουρανού,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός ορίζει λεπτομερείς κανόνες για την εκτέλεση λειτουργιών δικτύου Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (ΔΕΚ — ATM) σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004 προκειμένου να καταστεί δυνατή η βέλτιστη χρήση του εναέριου χώρου στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό και να μπορούν οι χρήστες του εναέριου χώρου να ακολουθούν τις προτιμώμενες διαδρομές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση σε εναέριους χώρους και υπηρεσίες αεροναυτιλίας.

2.   Για τη διαχείριση δικτύου, ο παρών κανονισμός ισχύει ειδικά για τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας (EASA), τους χρήστες του εναέριου χώρου, τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας, τους φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων, τους συντονιστές και οργανισμούς εκμετάλλευσης των χρονοθυρίδων αερολιμένων, σε επίπεδο εθνικό και λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου.

3.   Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004 και χωρίς να θίγεται η λειτουργία των κρατικών αεροσκαφών σύμφωνα με το άρθρο 3 της σύμβασης του Σικάγου για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό στον εναέριο χώρο που τίθεται υπό την ευθύνη τους εντός των περιοχών ΙCAO EUR και ΑFI.

4.   Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004, ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει την εφαρμογή μέτρων από κράτος μέλος, εφόσον αυτά είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση ζωτικών συμφερόντων της πολιτικής για την ασφάλεια ή την άμυνα.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004.

Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.

ως «φορέας εκμετάλλευσης αερολιμένα» νοείται ο «οργανισμός διαχείρισης αερολιμένα» όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο ι) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 95/93·

2.

ως «συντονιστής χρονοθυρίδων αερολιμένα» νοείται η αρμοδιότητα που έχει καθιερωθεί σε συντονισμένους αερολιμένες κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 95/93·

3.

ως «σχεδιασμός εναέριου χώρου» νοείται διαδικασία που συμβάλλει στην επίτευξη στόχων επιδόσεων σχετικών με το δίκτυο και στην κάλυψη των αναγκών των χρηστών, καθώς και στη διασφάλιση ή αύξηση του υπάρχοντος επιπέδου ασφαλείας και στην αύξηση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου και των περιβαλλοντικών επιδόσεων μέσω ανάπτυξης και υλοποίησης προηγμένων δυνατοτήτων και τεχνικών αεροναυτιλίας, βελτιωμένων δικτύων διαδρομών και σχετικού διαχωρισμού, βελτιωμένων δομών του εναέριου χώρου και διαδικασιών βελτίωσης της διαχείρισης του εναέριου χώρου·

4.

ως «δέσμευση εναέριου χώρου» νοείται καθορισμένος όγκος εναέριου χώρου που δεσμεύεται προσωρινά για την αποκλειστική ή την ειδική χρήση από κατηγορίες χρηστών·

5.

ως «περιορισμός εναέριου χώρου» νοείται καθορισμένος εναέριος χώρος, εντός του οποίου ενδέχεται να ασκούνται δραστηριότητες επικίνδυνες για την πτήση αεροσκάφους σε συγκεκριμένους χρόνους («επικίνδυνη περιοχή»)·ή εναέριος χώρος κείμενος υπεράνω των χερσαίων περιοχών ή χωρικών υδάτων ενός κράτους, εντός του οποίου περιορίζεται η πτήση αεροσκάφους σύμφωνα με ορισμένους προδιαγεγραμμένους όρους («περιορισμένη περιοχή»)· ή εναέριος χώρος κείμενος υπεράνω των χερσαίων περιοχών ή χωρικών υδάτων κράτους, εντός του οποίου απαγορεύεται η πτήση αεροσκάφους («απαγορευμένη περιοχή»)·

6.

ως «δομή εναέριου χώρου» νοείται συγκεκριμένος όγκος εναέριου χώρου που έχει σχεδιασθεί για την ασφαλή και βέλτιστη πτήση αεροσκάφους·

7.

ως «χρήση εναέριου χώρου» νοείται ο τρόπος με τον οποίον χρησιμοποιείται επιχειρησιακώς ο υπόψη εναέριος χώρος·

8.

ως «εκπρόσωπος χρηστών εναέριου χώρου» νοείται οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ή οντότητα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας ή περισσότερων κατηγοριών χρηστών αεροναυτιλιακών υπηρεσιών·

9.

ως «ζώνη συχνοτήτων εναέριας κυκλοφορίας» νοείται η καταχώριση στον πίνακα κατανομής ραδιοσυχνοτήτων των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ — ITU) δεδομένης ζώνης συχνοτήτων στην οποία οι εκχωρήσεις συχνοτήτων πραγματοποιούνται για σκοπούς γενικής εναέριας κυκλοφορίας·

10.

ως «τομέας Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας» (ΕλΕΚ — ATC) νοείται καθορισμένος όγκος εναέριου χώρου για τον οποίον την εκάστοτε ευθύνη ΕλΕΚ φέρει αντιστοίχως καθορισμένος(-οι) ελεγκτής(-ές)·

11.

ως «διαδρομή Εξυπηρέτησης Εναέριας Κυκλοφορίας» (ΕξΕΚ — ATS) νοείται συγκεκριμένο μέρος της δομής εναέριου χώρου που προορίζεται για τη διοχέτευση της ροής της κυκλοφορίας ανάλογα με τις ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας·

12.

ως «συντονισμός πολιτικού και στρατιωτικού τομέα» νοείται η συνεργασία μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και συνιστωσών της διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας που απαιτείται για την ασφαλή, αποτελεσματική και αρμονική χρήση του εναέριου χώρου·

13.

ως «Διαδρομή Υπό Όρους» (ΔΥΟ — CDR) νοείται διαδρομή εξυπηρέτησης εναέριας κυκλοφορίας που είναι διαθέσιμη για το σχεδιασμό πτήσεων και για χρήση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις·

14.

ως «συλλογική λήψη αποφάσεων» νοείται διαδικασία κατά την οποία η λήψη αποφάσεων γίνεται με βάση συνεχή διάδραση και διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους και άλλους παράγοντες, κατά περίπτωση·

15.

ως «κρίση δικτύου» νοείται κατάσταση αδυναμίας συγκεκριμένου επιπέδου παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας η οποία οδηγεί σε μεγάλη απώλεια χωρητικότητας του δικτύου, ή σε μεγάλη ανισορροπία μεταξύ χωρητικότητας του δικτύου και ζήτησης, ή σε μεγάλη απώλεια ροής πληροφοριών σε ένα ή και περισσότερα μέρη του δικτύου μετά από κάποια ασυνήθη και απρόβλεπτη κατάσταση·

16.

ως «σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών» νοείται το σχέδιο που εκπονεί ο διαχειριστής δικτύου σε συντονισμό με τους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους και το οποίο περιλαμβάνει το αποτέλεσμα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του δικτύου διαδρομών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του σχεδίου στρατηγικής δικτύου·

17.

ως «εναέριος χώρος ελεύθερων διαδρομών» νοείται συγκεκριμένος εναέριος χώρος όπου οι χρήστες μπορούν να προγραμματίζουν ελεύθερα τις διαδρομές τους μεταξύ ενός σημείου εισόδου και ενός σημείου εξόδου χωρίς αναφορά στο δίκτυο διαδρομών ΕξΕΚ·

18.

ως «εκχώρηση συχνότητας» νοείται η εξουσιοδότηση που παρέχεται από ένα κράτος μέλος για χρήση ραδιοσυχνότητας ή καναλιού ραδιοσυχνότητας υπό συγκεκριμένους όρους·

19.

ως «επίπτωση στο δίκτυο» νοείται, εντός του πλαισίου λειτουργίας ραδιοσυχνοτήτων που αναφέρεται στο παράρτημα II, η κατάσταση κατά την οποία η εκχώρηση ραδιοσυχνότητας θα υποβαθμίσει, θα παρεμποδίσει ή θα διακόψει τη λειτουργία μιας ή περισσοτέρων εκχωρήσεων ραδιοσυχνοτήτων του δικτύου, ή θα αποτρέψει τη βέλτιστη χρήση ζωνών συχνοτήτων εναέριας κυκλοφορίας στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού·

20.

ως «πολλαπλές επιλογές διαδρομών» νοείται η διαθεσιμότητα περισσότερων της μιας επιλογών για το χρήστη του εναέριου χώρου στο δίκτυο διαδρομών ΕξΕΚ·

21.

ως «τρίτες χώρες» νοούνται μη κράτη μέλη που είναι μέλη του Eurocontrol ή έχουν συνάψει σύμβαση με την Ένωση για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού ή συμμετέχουν σε λειτουργικό τμήμα του εναέριου χώρου·

22.

ως «διαχειριστής δικτύου» νοείται ο φορέας που συγκροτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004 προκειμένου να εκτελεί τα καθήκοντα που προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο και στον παρόντα κανονισμό·

23.

ως «επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου» νοείται το σχέδιο που εκπονεί ο διαχειριστής δικτύου σε συντονισμό με τους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους για την οργάνωση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του σχεδίου στρατηγικής δικτύου. Για το συγκεκριμένο τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου που αφορά τον σχεδιασμό του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών (ΣΕΔΔ — ERND), το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών·

24.

ως «σχέδιο στρατηγικής δικτύου» νοείται το σχέδιο που εκπονεί ο διαχειριστής δικτύου, κατά τρόπο συνεκτικό με το ευρωπαϊκό γενικό σχέδιο ΔΕΚ και σε συντονισμό με τους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους, το οποίο ορίζει τις κατευθυντήριες αρχές για τη λειτουργία του δικτύου και τη μακροπρόθεσμη προοπτική του·

25.

ως «οργανισμός εκμετάλλευσης» νοείται ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την παροχή μηχανολογικών και τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, επικοινωνιών, πλοήγησης ή επιτήρησης·

26.

ως «επιχειρησιακές απαιτήσεις» νοούνται οι απαιτήσεις του δικτύου όσον αφορά την ασφάλεια, τη χωρητικότητα και τις επιδόσεις·

27.

ως «επιχειρησιακοί συμφεροντούχοι» νοούνται οι πολιτικοί και στρατιωτικοί χρήστες του εναέριου χώρου, οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας σε πολιτικούς και στρατιωτικούς χρήστες, οι φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων, οι συντονιστές και οι οργανισμοί εκμετάλλευσης χρονοθυρίδων αερολιμένων, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ομάδες συμφεροντούχων που θεωρείται ότι σχετίζονται με τις επιμέρους λειτουργίες·

28.

ως «συγκρότηση τομέα» νοείται μηχανισμός που συνδυάζει τομείς οι οποίοι έχουν δομηθεί και έχουν οριστεί με βέλτιστο τρόπο προκειμένου να ικανοποιούνται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις και η διαθεσιμότητα του εναέριου χώρου·

29.

ως «απαιτούμενη διαδρομή χρήστη» νοείται η επιθυμητή διαδρομή που δηλώνουν οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών κατά τη φάση σχεδιασμού του εναέριου χώρου προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ

Άρθρο 3

Σύσταση διαχειριστή δικτύου

1.   Για την εκπλήρωση των καθηκόντων των απαιτούμενων στο πλαίσιο της εκτέλεσης των λειτουργιών που προβλέπονται στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004 και στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού, συγκροτείται ένα αμερόληπτο και αρμόδιο όργανο (ο διαχειριστής δικτύου).

2.   Η θητεία του διαχειριστή δικτύου συμπίπτει με τις περιόδους αναφοράς του μηχανισμού επιδόσεων που προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 691/2010. Η διάρκειά της επαρκεί για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης αυτών των λειτουργιών. Δεν είναι μικρότερη από δύο περιόδους αναφοράς και μπορεί να ανανεωθεί.

3.   Ο διορισμός του διαχειριστή δικτύου λαμβάνει τη μορφή απόφασης της Επιτροπής μετά από διαβούλευση με την επιτροπή ενιαίου ουρανού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004 το αργότερο τρεις μήνες μετά τη θέσπιση του παρόντος κανονισμού. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις του διορισμού, συμπεριλαμβανομένων της χρηματοδότησης και των προϋποθέσεων για την ανάκληση της απόφασης. Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμμόρφωση με αυτές τις προϋποθέσεις στο τέλος κάθε περιόδου αναφοράς που ορίζεται στην παράγραφο 2.

4.   Ο διαχειριστής δικτύου εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

α)

τον σχεδιασμό του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι·

β)

τον συντονισμό των εν ανεπαρκεία πόρων, και ιδίως:

i)

των ραδιοσυχνοτήτων εντός των ζωνών συχνοτήτων εναέριας κυκλοφορίας που χρησιμοποιούνται από τη γενική εναέρια κυκλοφορία, όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ·

ii)

των κωδικών πομποδεκτών SSR, όπως ορίζεται στο παράρτημα III.

Η Επιτροπή μπορεί να αναθέτει και άλλες λειτουργίες στο διαχειριστή δικτύου σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 ή 4 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004.

5.   Ο διαχειριστής δικτύου εκτελεί επίσης τη λειτουργία ΔΡΕΚ που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004 και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 255/2010.

Άρθρο 4

Καθήκοντα του διαχειριστή δικτύου

1.   Προκειμένου να υποστηρίζει την εκτέλεση των λειτουργιών που αναφέρονται στο άρθρο 3, ο διαχειριστής δικτύου εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των επιχειρήσεων δικτύου στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 691/2010 και ειδικότερα:

α)

εκπονεί, συντηρεί και υλοποιεί σχέδιο στρατηγικής δικτύου όπως ορίζεται στο άρθρο 5, σε συμφωνία με τον μηχανισμό επιδόσεων που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 691/2010 και στο ευρωπαϊκό γενικό σχέδιο ΔΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά σχέδια αεροναυτιλίας του ICΑΟ·

β)

αναλύει λεπτομερώς το σχέδιο στρατηγικής δικτύου μέσω επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου, όπως εξειδικεύεται περαιτέρω στο άρθρο 6, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλύπτουν περίοδο τριών έως πέντε ετών, ετήσια, εποχική, εβδομαδιαία και ημερήσια·

γ)

εκπονεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι·

δ)

διασφαλίζει την κεντρική λειτουργία για τον συντονισμό ραδιοσυχνοτήτων όπως απαιτεί το άρθρο 6 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004 και ορίζεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού·

ε)

συντονίζει τη βελτίωση της διαδικασίας εκχώρησης κωδικών πομποδεκτών SSR, όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙΙ·

στ)

οργανώνει τη διαχείριση και τις επιχειρήσεις των λειτουργιών και ειδικότερα, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της κεντρικής μονάδας για τη ΔΡΕΚ·

ζ)

διασφαλίζει παγιωμένη και συντονισμένη προσέγγιση για όλες τις δραστηριότητες σχεδιασμού και επιχειρησιακές δραστηριότητες του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και βελτίωσης των συνολικών του επιδόσεων·

η)

παρέχει υποστήριξη για τη διαχείριση κρίσεων δικτύου·

θ)

υποστηρίζει τους διάφορους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που τους έχουν ανατεθεί, για την ανάπτυξη συστημάτων και διαδικασιών παροχής υπηρεσιών διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας και/ή αεροναυτιλίας [ΔΕΚ/ΥΑΝ (ANS)] σύμφωνα με το ευρωπαϊκό γενικό σχέδιο ΔΕΚ·

ι)

παρέχει υποστήριξη σε οντότητες στις οποίες έχει ανατεθεί η διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων ή η ανάλυση περιστατικών, όταν αυτή ζητείται από τις εν λόγω οντότητες, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 996/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7)·

ια)

διασφαλίζει τον συντονισμό με άλλες περιοχές και τρίτες χώρες που δεν συμμετέχουν στις εργασίες του διαχειριστή δικτύου.

2.   Ο διαχειριστής δικτύου συμβάλλει στην υλοποίηση του μηχανισμού επιδόσεων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 691/2010.

3.   Για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, ο διαχειριστής δικτύου διασφαλίζει:

α)

τη διαθεσιμότητα, επιχειρήσεις και ανταλλαγή εργαλείων, διαδικασιών και συνεκτικών δεδομένων για την υποστήριξη της διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων σε επίπεδο δικτύου, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συστημάτων επεξεργασίας σχεδίων πτήσεων και διαχείρισης δεδομένων·

β)

τη διευκόλυνση και τον συντονισμό μεταξύ επιχειρησιακών συμφεροντούχων και την υποστήριξη αυτών των συμφεροντούχων για την ανάπτυξη και υλοποίηση των σχεδίων και των συναφών μέτρων του δικτύου κατόπιν συλλογικής λήψης αποφάσεων·

γ)

τον κατάλληλο επιχειρησιακό συντονισμό, καθώς και τη βελτιστοποίηση, τη διαλειτουργικότητα και τη διασυνδεσιμότητα εντός της περιοχής ευθύνης του·

δ)

τον συντονισμό προτάσεων για την αναθεώρηση των κατάλληλων εγγράφων του ICAO που σχετίζονται με τις λειτουργίες δικτύου·

ε)

την υποβολή αναφορών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 σχετικά με όλες τις παραμέτρους επιχειρησιακών επιδόσεων, περιλαμβανομένων των εν ανεπαρκεία πόρων·

στ)

την κατάλληλη διασύνδεση με άλλους τρόπους μεταφορών.

4.   Ο διαχειριστής δικτύου ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα αιτήματα για πληροφορίες, συμβουλές, αναλύσεις ή για άλλες ανάλογες επικουρικές εργασίες που σχετίζονται με διάφορες λειτουργίες, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή του EASA.

Άρθρο 5

Σχέδιο στρατηγικής δικτύου

1.   Με στόχο τον προσανατολισμό των μακροπρόθεσμων προοπτικών του, ο διαχειριστής δικτύου εκπονεί, συντηρεί και υλοποιεί σχέδιο στρατηγικής δικτύου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με την περίοδο αναφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 691/2010. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει το σχέδιο και τους στόχους επιδόσεων για την επόμενη περίοδο αναφοράς και παρέχει ένα περίγραμμα για μελλοντικές περιόδους αναφοράς.

2.   Το σχέδιο στρατηγικής δικτύου παρέχει τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα IV.

3.   Στόχος του σχεδίου στρατηγικής δικτύου είναι η επίτευξη των στόχων επιδόσεων των λειτουργιών δικτύου που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 691/2010.

4.   Το σχέδιο στρατηγικής δικτύου επικαιροποιείται, εάν αυτό κριθεί πρόσφορο.

Άρθρο 6

Επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου

1.   Για την υλοποίηση του σχεδίου στρατηγικής δικτύου σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο διαχειριστής δικτύου εκπονεί λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου.

2.   Το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου παρέχει τα στοιχεία που αναφέρονται στο παράρτημα V.

3.   Ειδικότερα, το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου θεσπίζει μέτρα για την επίτευξη των στόχων επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 691/2010 και καλύπτουν περιόδους τριετή έως πενταετή, καθώς και ετήσια, εποχική, εβδομαδιαία και ημερήσια.

4.   Το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου περιλαμβάνει στρατιωτικές απαιτήσεις, εάν αυτό προβλέπεται από τα κράτη μέλη.

5.   Το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου περιλαμβάνει το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών και το αντίστοιχο σχέδιο για τις ραδιοσυχνότητες και τους κωδικούς πομποδεκτών SSR.

6.   Το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου προσδιορίζει επιχειρησιακούς περιορισμούς, σημεία συμφόρησης, μέτρα βελτίωσης και λύσεις αποκατάστασης ή περιορισμού των επιπτώσεων.

7.   Οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας, τα λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου και οι φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων διασφαλίζουν την εναρμόνιση των σχεδίων λειτουργίας τους με το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου. Ο διαχειριστής δικτύου διασφαλίζει τη συνοχή του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου.

8.   Το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, λαμβανόμενων υπόψη όλων των σχετικών εξελίξεων σε σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των λειτουργιών δικτύου.

Άρθρο 7

Αρμοδιότητες του διαχειριστή δικτύου

1.   Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ο διαχειριστής δικτύου θεσπίζει επιμέρους μέτρα τα οποία προκύπτουν στο πλαίσιο της διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων. Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται από τα οικεία μέρη.

2.   Όταν οι αρμοδιότητες ενός κράτους μέλους παρεμποδίζουν τη θέσπιση τέτοιων επιμέρους μέτρων, ο διαχειριστής δικτύου παραπέμπει την υπόθεση στην Επιτροπή για περαιτέρω εξέταση.

3.   Ο διαχειριστής δικτύου προτείνει επίσης μέτρα για άλλα ζητήματα που εγείρονται λόγω της λειτουργίας του δικτύου.

4.   Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο διαχειριστής δικτύου λαμβάνει μέτρα προκειμένου να διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων επιδόσεων που έχουν τεθεί σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 691/2010.

5.   Ο διαχειριστής δικτύου συλλέγει, επαληθεύει και αναλύει όλα τα συναφή δεδομένα που προσδιορίζονται στα παραρτήματα I έως ΙV. Παρέχει τα δεδομένα αυτά στην Επιτροπή, στον EASA ή στο φορέα επανεξέτασης επιδόσεων που προβλέπει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 691/2010, εάν ζητηθούν.

Άρθρο 8

Σχέσεις με τους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους

1.   Για την εκτέλεση των καθηκόντων του σχετικά με την παρακολούθηση και τη βελτίωση των συνολικών επιδόσεων του δικτύου, ο διαχειριστής δικτύου προβαίνει σε κατάλληλες ρυθμίσεις εργασίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15, με τους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους.

2.   Οι επιχειρησιακοί συμφεροντούχοι διασφαλίζουν ότι τα μέτρα που υλοποιούνται σε επίπεδο τοπικό ή λειτουργικού τμήματος του εναέριου χώρου είναι συμβατά με τα μέτρα που θεσπίστηκαν, μέσω της διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων, σε επίπεδο δικτύου.

3.   Οι επιχειρησιακοί συμφεροντούχοι παρέχουν στο διαχειριστή δικτύου τα δεδομένα που αναφέρονται στα παραρτήματα I έως VΙ, συμμορφούμενοι με τυχόν προθεσμίες, απαιτήσεις περί πληρότητας ή απαιτήσεις περί ακρίβειας που έχουν συμφωνηθεί με το διαχειριστή δικτύου για την παράδοση των δεδομένων αυτών.

4.   Οι επιχειρησιακοί συμφεροντούχοι τους οποίους αφορούν τα επιμέρους μέτρα που υλοποιεί ο διαχειριστής δικτύου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφος 1 μπορούν να ζητήσουν την αναθεώρηση αυτών των μέτρων εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη θέσπισή τους. Το αίτημα αναθεώρησης δεν αναστέλλει τα επιμέρους μέτρα.

5.   Ο διαχειριστής δικτύου επιβεβαιώνει ή τροποποιεί τα εν λόγω μέτρα εντός πέντε εργάσιμων ημερών, ή εντός 48 ωρών σε περίπτωση κρίσης στο δίκτυο.

Άρθρο 9

Σχέσεις με τα κράτη μέλη

1.   Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο διαχειριστής δικτύου λαμβάνει δεόντως υπόψη τις αρμοδιότητες των κρατών μελών.

2.   Τα κράτη μέλη ενημερώνουν το διαχειριστή δικτύου σε περίπτωση που τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι αρμοδιότητές τους εμποδίζουν τη θέσπιση επιμέρους μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1.

3.   Όταν τα κράτη μέλη εμπλέκονται σε επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με τις λειτουργίες δικτύου, συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογικής λήψης αποφάσεων και υλοποιούν σε εθνικό επίπεδο τα αποτελέσματα που συμφωνούνται στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Άρθρο 10

Σχέσεις με τα λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου

1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου και του διαχειριστή δικτύου, π.χ. σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού και στην τακτική καθημερινή ροή και διαχείριση χωρητικότητας.

2.   Προκειμένου να διευκολύνει την επιχειρησιακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου, ο διαχειριστής δικτύου θεσπίζει, σε στενή συνεργασία με όλα τα λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου, εναρμονισμένες μεθόδους, διαδικασίες και διεπαφές, συμπεριλαμβανομένων αντίστοιχων μεταβολών σε παραμέτρους σχετιζόμενες με δραστηριότητες του διαχειριστή δικτύου.

3.   Τα κράτη μέλη που συνεργάζονται σε λειτουργικό τμήμα εναέριου χώρου διασφαλίζουν τη διαμόρφωση παγιωμένων απόψεων σχετικά με τις λειτουργίες δικτύου.

4.   Οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας που συνεργάζονται σε λειτουργικό τμήμα εναέριου χώρου διασφαλίζουν τη διαμόρφωση παγιωμένων απόψεων σχετικά με τις λειτουργίες δικτύου.

5.   Πριν από τον καθορισμό ενός λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου, τα κράτη μέλη και οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας συνεργάζονται με τρόπο ώστε να διαμορφώνονται παγιωμένες απόψεις σχετικά με τις δραστηριότητες του διαχειριστή δικτύου.

Άρθρο 11

Συνεργασία πολιτικού και στρατιωτικού τομέα

1.   Ο διαχειριστής δικτύου διασφαλίζει την εισαγωγή κατάλληλων ρυθμίσεων προκειμένου να καθίσταται δυνατός και να υποστηρίζεται ο επαρκής συντονισμός με τις εθνικές στρατιωτικές αρχές.

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ενδεδειγμένη συμμετοχή του στρατιωτικού τομέα σε όλες τις δραστηριότητες τις σχετιζόμενες με τις λειτουργίες δικτύου.

3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ενδεδειγμένη εκπροσώπηση των παρόχων στρατιωτικών υπηρεσιών αεροναυτιλίας και στρατιωτικών χρηστών του εναέριου χώρου σε όλες τις επιχειρησιακές ρυθμίσεις εργασίας και διαβούλευσης που καθορίζει ο διαχειριστής δικτύου.

4.   Η λειτουργία του σχεδιασμού του δικτύου ευρωπαϊκών διαδρομών θα εκτελείται χωρίς να θίγονται οι δεσμεύσεις ή οι περιορισμοί όγκου του εναέριου χώρου για αποκλειστική ή ειδική χρήση από τα κράτη μέλη. Ο διαχειριστής δικτύου θα προάγει και θα συντονίζει τη διαθεσιμότητα διαδρομών υπό όρους μέσω αυτών των περιοχών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2150/2005 της Επιτροπής (8).

Άρθρο 12

Γενικές απαιτήσεις για τις λειτουργίες δικτύου

Ο διαχειριστής δικτύου διασφαλίζει την τήρηση των γενικών απαιτήσεων λειτουργιών δικτύου που ορίζονται στο παράρτημα VI. Αυτές οι απαιτήσεις ισχύουν από την ημερομηνία έγκρισης της απόφασης διορισμού του και ο διαχειριστής δικτύου συμμορφώνεται με αυτές εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία αυτή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ

Άρθρο 13

Συλλογική λήψη αποφάσεων

1.   Η διαχείριση των λειτουργιών δικτύου γίνεται με συλλογική λήψη αποφάσεων.

2.   Η διαδικασία συλλογικής λήψης αποφάσεων περιλαμβάνει:

α)

διαδικασία διαβούλευσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 14·

β)

λεπτομερείς ρυθμίσεις εργασίας και επιχειρησιακές διαδικασίες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15.

3.   Για τη θέσπιση μέτρων που σχετίζονται με τη διαχείριση των λειτουργιών δικτύου και την παρακολούθηση των επιδόσεών τους, ο διαχειριστής δικτύου συγκροτεί συμβούλιο διαχείρισης δικτύου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 16.

4.   Όταν ο διαχειριστής δικτύου διαπιστώνει ότι οι ενέργειές του παρεμποδίζονται από ένα ή περισσότερα μέρη, το ζήτημα παραπέμπεται για επίλυση στο συμβούλιο διαχείρισης δικτύου.

Άρθρο 14

Διαδικασία διαβούλευσης

1.   Καθορίζεται διαδικασία για την οργάνωση της ενδεδειγμένης και τακτικής διαβούλευσης των κρατών μελών και επιχειρησιακών συμφεροντούχων.

2.   Η διαβούλευση επικεντρώνεται στις λεπτομερείς ρυθμίσεις εργασίας που προβλέπονται στο άρθρο 15, στο σχέδιο στρατηγικής δικτύου, στο επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου, στην πρόοδο της υλοποίησης των σχεδίων, στις αναφορές προς την Επιτροπή και σε επιχειρησιακά ζητήματα, κατά περίπτωση.

3.   Η διαδικασία διαβούλευσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη φύση των επιμέρους λειτουργιών δικτύου. Προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα αντιμετώπισης ρυθμιστικών ζητημάτων, τα κράτη μέλη συμμετέχουν όποτε απαιτείται.

4.   Όταν οι συμφεροντούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη διαβούλευση, αρχικά το ζήτημα παραπέμπεται στην κατάλληλη ρύθμιση διαβούλευσης σε επίπεδο επιμέρους λειτουργίας. Εάν το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί σε επίπεδο επιμέρους λειτουργίας, τότε παραπέμπεται για επίλυση στο συμβούλιο διαχείρισης δικτύου.

Άρθρο 15

Λεπτομερείς ρυθμίσεις εργασίας και επιχειρησιακές διαδικασίες

1.   Ο διαχειριστής δικτύου εκπονεί λεπτομερείς ρυθμίσεις εργασίας και επιχειρησιακές διαδικασίες προκειμένου να καλύπτονται παράμετροι σχεδιασμού και επιχειρησιακές παράμετροι, λαμβανόμενων ειδικότερα υπόψη της ιδιαιτερότητας και των απαιτήσεων των επιμέρους λειτουργιών δικτύου, όπως ορίζονται στα παραρτήματα I έως VΙ.

2.   Ο διαχειριστής δικτύου διασφαλίζει ότι οι λεπτομερείς ρυθμίσεις εργασίας και επιχειρησιακές διαδικασίες περιέχουν κανόνες για την ειδοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών.

3.   Αυτές οι λεπτομερείς ρυθμίσεις εργασίας και επιχειρησιακές διαδικασίες πρέπει να συνάδουν με το διαχωρισμό της παροχής υπηρεσιών και τα ρυθμιστικά ζητήματα και να διασφαλίζουν τη συμμετοχή των κρατών μελών, όποτε απαιτείται.

Άρθρο 16

Συμβούλιο διαχείρισης δικτύου

1.   Το συμβούλιο διαχείρισης δικτύου έχει ως αρμοδιότητες:

α)

να αποδέχεται το σχέδιο στρατηγικής δικτύου πριν από τη θέσπισή του σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004·

β)

να εγκρίνει το τριετές έως πενταετές και το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου·

γ)

να εγκρίνει τις διαδικασίες συλλογικής λήψης αποφάσεων, τις διαδικασίες διαβούλευσης, καθώς και τις λεπτομερείς ρυθμίσεις εργασίας και επιχειρησιακές διαδικασίες λειτουργιών δικτύου, μετά από θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ενιαίου ουρανού·

δ)

να εγκρίνει τους διαδικαστικούς κανόνες της ευρωπαϊκής μονάδας συντονισμού αεροπορικών κρίσεων που προβλέπονται στο άρθρο 18 παράγραφος 4, μετά από θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ενιαίου ουρανού·

ε)

να παρακολουθεί την πρόοδο της υλοποίησης των προγραμμάτων και να αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε αποκλίσεις από τα αρχικά προγράμματα·

στ)

να παρακολουθεί την πορεία της διαδικασίας διαβούλευσης επιχειρησιακών συμφεροντούχων·

ζ)

να παρακολουθεί δραστηριότητες σχετιζόμενες με τη διαχείριση των λειτουργιών δικτύου·

η)

να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του διαχειριστή δικτύου που σχετίζονται με κρίσεις δικτύου·

θ)

να εγκρίνει την ετήσια έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 20. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου δικτύου και του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου·

ι)

να εξετάζει ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί σε επίπεδο επιμέρους λειτουργιών δικτύου·

ια)

να εκτιμά αν ο διαχειριστής δικτύου διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες, πόρους και αμεροληψία προκειμένου να εκτελεί με ανεξαρτησία τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, περιλαμβανομένων των ρυθμίσεων ασφαλείας, ευθύνης και έκτακτης ανάγκης·

ιβ)

να αποδέχεται τον ετήσιο προϋπολογισμό των διαχειριστών δικτύου μετά από θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ενιαίου ουρανού·

ιγ)

να εγκρίνει τους διαδικαστικούς κανόνες του μετά από θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ενιαίου ουρανού·

ιδ)

να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που το ίδιο κρίνει συναφές.

2.   Μέλη του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου, με δικαίωμα ψήφου, είναι:

α)

ένας εκπρόσωπος των παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας ανά λειτουργικό τμήμα εναέριου χώρου το οποίο έχει καθοριστεί ή βρίσκεται στη φάση του καθορισμού, με συνολικό αριθμό τεσσάρων ψήφων για όλους τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας·

β)

τέσσερις εκπρόσωποι εμπορικών ή μη εμπορικών πολιτικών χρηστών του εναέριου χώρου·

γ)

δύο εκπρόσωποι των φορέων εκμετάλλευσης αερολιμένων·

δ)

δύο εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ως παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας και χρηστών του εναέριου χώρου.

3.   Μέλη του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου είναι επίσης:

α)

ο πρόεδρος, που ορίζεται με κριτήρια την τεχνική ικανότητα και πείρα μετά από πρόταση της Επιτροπής, η οποία βασίζεται ειδικότερα σε προτάσεις των μελών του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου που έχουν δικαίωμα ψήφου, και μετά από θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ενιαίου ουρανού·

β)

ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής·

γ)

ένας εκπρόσωπος του Eurocontrol·

δ)

ένας εκπρόσωπος του διαχειριστή δικτύου.

4.   Τα μέλη έχουν έναν αναπληρωτή.

5.   Τα μέλη του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου με δικαίωμα ψήφου ορίζονται με βάση προτάσεις των αντίστοιχων οργανισμών τους, μετά από θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ενιαίου ουρανού.

6.   Η Επιτροπή μπορεί να ορίζει ως συμβούλους ανεξάρτητους και αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες οι οποίοι υπηρετούν υπό την προσωπική τους ιδιότητα και αντιπροσωπεύουν μεγάλο εύρος ειδικοτήτων οι οποίες περιλαμβάνουν βασικές παραμέτρους των λειτουργιών δικτύου. Τα κράτη που συμμετέχουν στο έργο του διαχειριστή δικτύου προτείνουν υποψηφίους για το σκοπό αυτό.

7.   Τα μέλη που αναφέρονται στα στοιχεία α),β) και γ) της παραγράφου 3 έχουν το δικαίωμα απόρριψης προτάσεων οι οποίες έχουν επιπτώσεις:

α)

στα κυριαρχικά δικαιώματα και στις αρμοδιότητες κρατών μελών, ειδικότερα σε σχέση με θέματα δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και άμυνας, όπως ορίζει το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004·

β)

στη συμβατότητα δραστηριοτήτων του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου με τους σκοπούς και τους στόχους του παρόντος κανονισμού·

γ)

στην αμεροληψία και τη δικαιοσύνη του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου.

8.   Τα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εγκρίνονται από το συμβούλιο διαχείρισης δικτύου με απλή πλειοψηφία των μελών του που έχουν δικαίωμα ψήφου.

9.   Όταν δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας επί ζητημάτων υψίστης σημασίας για το δίκτυο, το συμβούλιο διαχείρισης δικτύου παραπέμπει την υπόθεση στην Επιτροπή για περαιτέρω ενέργειες. Η Επιτροπή ενημερώνει την επιτροπή ενιαίου ουρανού.

Άρθρο 17

Ρόλος της επιτροπής ενιαίου ουρανού

1.   Ο διαχειριστής δικτύου παραπέμπει ρυθμιστικά ζητήματα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή ενημερώνει την επιτροπή ενιαίου ουρανού για τα ζητήματα αυτά.

2.   Η επιτροπή ενιαίου ουρανού γνωμοδοτεί σχετικά με:

α)

το διορισμό του διαχειριστή δικτύου·

β)

το διορισμό του προέδρου του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου·

γ)

το διορισμό των μελών του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου που έχουν δικαίωμα ψήφου·

δ)

τον εσωτερικό κανονισμό του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου·

ε)

το σχέδιο στρατηγικής δικτύου, και ειδικότερα για τους σκοπούς του εν λόγω σχεδίου σε αρχικό στάδιο·

στ)

τον ετήσιο προϋπολογισμό του διαχειριστή δικτύου·

ζ)

τον εσωτερικό κανονισμό της ευρωπαϊκής μονάδας συντονισμού αεροπορικών κρίσεων·

η)

τις διαδικασίες συλλογικής λήψης αποφάσεων, τις διαδικασίες διαβούλευσης, καθώς και τις λεπτομερείς ρυθμίσεις εργασίας και επιχειρησιακές διαδικασίες των λειτουργιών δικτύου.

3.   Η επιτροπή ενιαίου ουρανού μπορεί να συμβουλεύει την Επιτροπή όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία στο συμβούλιο διαχείρισης δικτύου επί θεμάτων υψίστης σημασίας για το δίκτυο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ

Άρθρο 18

Σύσταση της ευρωπαϊκής μονάδας συντονισμού αεροπορικών κρίσεων

1.   Η διαχείριση κρίσεων δικτύου υποστηρίζεται με τη σύσταση της ευρωπαϊκής μονάδας συντονισμού αεροπορικών κρίσεων (ΕΜΣΑΚ — EACCC).

2.   Τα μόνιμα μέλη της ΕΜΣΑΚ περιλαμβάνουν έναν εκπρόσωπο του κράτους μέλους που έχει την προεδρία του Συμβουλίου, έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής, έναν εκπρόσωπο του EASA, έναν εκπρόσωπο του Eurocontrol, έναν εκπρόσωπο του στρατιωτικού τομέα, έναν εκπρόσωπο των παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας, έναν εκπρόσωπο των αερολιμένων και έναν εκπρόσωπο των χρηστών του εναέριου χώρου.

3.   Η σύνθεση της ΕΜΣΑΚ μπορεί να διευρύνεται κατά περίπτωση με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, ανάλογα με τη φύση της εκάστοτε κρίσης.

4.   Η ΕΜΣΑΚ συντάσσει τον εσωτερικό κανονισμό της ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο διαχείρισης δικτύου.

5.   Ο διαχειριστής δικτύου διαθέτει τους πόρους που απαιτούνται για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΕΜΣΑΚ.

Άρθρο 19

Αρμοδιότητες του διαχειριστή δικτύου και της ΕΜΣΑΚ

1.   Ο διαχειριστής δικτύου, σε συνεργασία με τα μέλη της ΕΜΣΑΚ, είναι αρμόδιος για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της ΕΜΣΑΚ.

2.   Ο διαχειριστής δικτύου, με την υποστήριξη της ΕΜΣΑΚ, είναι αρμόδιος:

α)

να συντονίζει τη διαχείριση της απόκρισης στην κρίση δικτύου, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της ΕΜΣΑΚ, διασφαλίζοντας τη στενή συνεργασία με τους αντίστοιχους μηχανισμούς των κρατών μελών·

β)

να υποστηρίζει την ενεργοποίηση και τον συντονισμό των σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο κρατών μελών·

γ)

να καταρτίζει μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων σε επίπεδο δικτύου ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη απόκριση σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης δικτύου με σκοπό την προστασία του δικτύου και τη συνεχή και ασφαλή λειτουργία του. Για τον σκοπό αυτό, ο διαχειριστής δικτύου:

i)

παρακολουθεί την κατάσταση του δικτύου όσον αφορά κρίσεις δικτύου σε 24ωρη βάση·

ii)

διασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνιών, μεταδίδοντας ακριβή, έγκυρα και συνεπή δεδομένα με σκοπό την υποστήριξη της εφαρμογής των αρχών και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων κατά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων·

iii)

διευκολύνει την οργανωμένη συλλογή και κεντρική αποθήκευση αυτών των δεδομένων·

δ)

να επισημαίνει, κατά περίπτωση, στην Επιτροπή, τον EASA ή τα κράτη μέλη, ευκαιρίες για πρόσθετη υποστήριξη με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης επαφών με φορείς εκμετάλλευσης άλλων μέσων μεταφοράς οι οποίοι μπορεί να προσδιορίσουν και να υλοποιήσουν συνδυασμένες λύσεις·

ε)

να παρακολουθεί και να υποβάλλει αναφορές σχετικά με την επαναφορά και τη βιωσιμότητα του δικτύου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

Άρθρο 20

Παρακολούθηση και υποβολή αναφορών

1.   Ο διαχειριστής δικτύου καθορίζει διαδικασία συνεχούς παρακολούθησης:

α)

των επιχειρησιακών επιδόσεων του δικτύου·

β)

των ληφθέντων μέτρων και των επιδόσεων που επιτυγχάνονται από τους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους και τα κράτη·

γ)

της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας καθεμιάς από τις λειτουργίες που καλύπτει ο παρών κανονισμός.

2.   Η συνεχής παρακολούθηση εντοπίζει οποιαδήποτε πιθανή απόκλιση από το σχέδιο στρατηγικής δικτύου και τα επιχειρησιακά σχέδια δικτύου. Οι επιχειρησιακοί συμφεροντούχοι βοηθούν το διαχειριστή δικτύου στο έργο αυτό, διεκπεραιώνοντας ορισμένα καθήκοντα, συμπεριλαμβανόμενης, αλλά όχι αποκλειστικά, της παροχής δεδομένων.

3.   Ο διαχειριστής δικτύου υποβάλλει ετησίως αναφορά στην Επιτροπή και στον EASA σχετικά με τα μέτρα που έλαβε για την εκπλήρωση των καθηκόντων του. Η αναφορά εξετάζει επιμέρους λειτουργίες του δικτύου, καθώς και τη συνολική κατάσταση του δικτύου και συνδέεται στενά με το περιεχόμενο του σχεδίου στρατηγικής δικτύου και του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου. Η Επιτροπή ενημερώνει την επιτροπή ενιαίου ουρανού.

Άρθρο 21

Επιτήρηση του διαχειριστή δικτύου

Η Επιτροπή, επικουρούμενη από τον EASA σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, ασκεί την επιτήρηση του διαχειριστή δικτύου, ειδικότερα όσον αφορά τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό και στην κοινοτική νομοθεσία. Η Επιτροπή υποβάλλει ετησίως, ή όποτε της ζητηθεί συγκεκριμένα, αναφορά στην επιτροπή ενιαίου ουρανού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 22

Σχέσεις με τρίτες χώρες

Στις εργασίες του διαχειριστή δικτύου μπορούν να συμμετέχουν τρίτες χώρες μαζί με τους επιχειρησιακούς συμφεροντούχους τους.

Άρθρο 23

Χρηματοδότηση του διαχειριστή δικτύου

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών δικτύου που έχουν ανατεθεί στο διαχειριστή δικτύου με βάση τέλη αεροναυτιλίας Ο διαχειριστής δικτύου καθορίζει τις δαπάνες του με διαφάνεια.

Άρθρο 24

Ευθύνη

Ο διαχειριστής δικτύου θεσπίζει ρυθμίσεις για την κάλυψη της ευθύνης που σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων του. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παροχή της κάλυψης αυτής είναι κατάλληλη για την εν λόγω δυνητική απώλεια και ζημία, με δεδομένα το νομικό καθεστώς του διαχειριστή δικτύου και το επίπεδο της διαθέσιμης εμπορικής ασφαλιστικής κάλυψης.

Άρθρο 25

Επανεξέταση

Η Επιτροπή προβαίνει σε επανεξέταση της αποτελεσματικότητας εκτέλεσης των λειτουργιών δικτύου το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 και τακτικά έκτοτε, λαμβάνοντας υπόψη τις περιόδους αναφοράς του μηχανισμού επιδόσεων που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 691/2010.

Άρθρο 26

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 691/2010

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 691/2010 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 3 παράγραφος 3 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ιγ):

«ιγ)

την αξιολόγηση του σχεδίου επιδόσεων του διαχειριστή δικτύου, συμπεριλαμβανομένης και της ευθυγράμμισής του με τους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης.».

2)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 5α:

«Άρθρο 5α

Διαχειριστής δικτύου

1.   Ο διαχειριστής δικτύου που συστάθηκε σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 677/2011 της Επιτροπής (9) εκτελεί όλα τα καθήκοντα που σχετίζονται με το μηχανισμό επιδόσεων:

α)

υποστηρίζει την Επιτροπή παρέχοντας σχετικά στοιχεία εισόδου για την εκπόνηση στόχων επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τις περιόδους αναφοράς και για την παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Ειδικότερα, ο διαχειριστής δικτύου εφιστά την προσοχή της Επιτροπής σε οποιεσδήποτε σημαντικές και παρατεταμένες μειώσεις των επιχειρησιακών επιδόσεων·

β)

σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 5, διασφαλίζει την πρόσβαση της Επιτροπής σε όλα τα δεδομένα που αναφέρονται στο παράρτημα IV·

γ)

υποστηρίζει τα κράτη μέλη και τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας για την επίτευξη των στόχων επιδόσεων κατά τη διάρκεια των περιόδων αναφοράς·

δ)

εκπονεί σχέδιο επιδόσεων, το οποίο εγκρίνεται ως μέρος του σχεδίου στρατηγικής δικτύου πριν από την έναρξη κάθε περιόδου αναφοράς. Αυτό το σχέδιο επιδόσεων δημοσιεύεται και:

i)

περιέχει στόχο περιβαλλοντικών επιδόσεων που συνάδει με τον στόχο επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολόκληρη την περίοδο αναφοράς, με ετήσιες τιμές που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση·

ii)

περιέχει στόχους επιδόσεων για άλλα συναφή νευραλγικά πεδία επιδόσεων, οι οποίοι συνάδουν με τους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολόκληρη την περίοδο αναφοράς, με ετήσιες τιμές που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση·

iii)

περιέχει περιγραφή των ενεργειών που σχεδιάζονται για την επίτευξη των στόχων·

iv)

περιέχει, όπου αυτό είναι απαραίτητο ή έχει αποφασιστεί από την Επιτροπή, πρόσθετους κύριους δείκτες επιδόσεων (ΚΔΕ) και στόχους.

3)

Στο άρθρο 17 παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:

«2α.   Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου επιδόσεων του διαχειριστή δικτύου. Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, η Επιτροπή εφαρμόζει τα κατάλληλα μέτρα που καθορίζονται στο σχέδιο επιδόσεων για επανόρθωση της κατάστασης. Προς τον σκοπό αυτό, στο σχέδιο επιδόσεων χρησιμοποιούνται οι ετήσιες τιμές.».

4)

Στο παράρτημα III, οι παράγραφοι 3 και 4 αντικαθίστανται από τα ακόλουθα:

«3.   Περιβάλλον

Σχεδιασμός διαδρομής: Δεν ισχύει για την πρώτη περίοδο αναφοράς. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου αναφοράς γίνεται αξιολόγηση της διαδικασίας σχεδιασμού της διαδρομής στα πλαίσια του σχεδίου επιδόσεων και της διαδικασίας ανάπτυξης του σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών που έχει εκπονήσει ο διαχειριστής δικτύου.

4.   Χωρητικότητα

Επίπεδο καθυστερήσεων:: Σύγκριση του αναμενόμενου επιπέδου καθυστέρησης της ΔΡΕΚ κατά τη διαδρομή που χρησιμοποιείται στα σχέδια επιδόσεων με τιμή αναφοράς παρεχόμενη με τη διαδικασία σχεδιασμού της χωρητικότητας του Eurocontrol και στο επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου του διαχειριστή δικτύου.».

Άρθρο 27

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Ιουλίου 2011.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 96 της 31.3.2004, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 96 της 31.3.2004, σ. 20.

(3)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 80 της 26.3.2010, σ. 10.

(5)  ΕΕ L 14 της 22.1.1993, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σ. 1.

(7)  ΕΕ L 295 της 12.11.2010, σ. 35.

(8)  ΕΕ L 342 της 24.12.2005, σ. 20.

(9)  ΕΕ L 185 της 15.7.2011, σ. 1».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ (ΣΕΔΔ)

ΜΕΡΟΣ A

Στόχος

1.

Ο σχεδιασμός του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών:

α)

υλοποιεί το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών με στόχο την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία της εναέριας κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις·

β)

διευκολύνει, στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών, την ανάπτυξη δομής του εναέριου χώρου που προσφέρει το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας, χωρητικότητας, ευελιξίας, αποκρισιμότητας, περιβαλλοντικών επιδόσεων και ομαλής παροχής έγκαιρων υπηρεσιών αεροναυτιλίας, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις ανάγκες της ασφάλειας και της άμυνας· και

γ)

διασφαλίζει την περιφερειακή διασυνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητα του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών εντός της περιοχής ICAO EUR, καθώς και με όμορες περιοχές ICAO.

2.

Η ανάπτυξη σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών βασίζεται σε διαδικασία συλλογικής λήψης αποφάσεων. Το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών αποτελεί το ίδιο του ΣΕΔΔ (ERND) τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου και περιέχει λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του τμήματος ΣΕΔΔ του στρατηγικού σχεδίου δικτύου.

3.

Τα κράτη μέλη παραμένουν αρμόδια όσον αφορά τη λεπτομερή ανάπτυξη, έγκριση και δημιουργία των δομών εναέριου χώρου για τον εναέριο χώρο της αρμοδιότητάς τους.

ΜΕΡΟΣ B

Αρχές σχεδιασμού

1.

Με την επιφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών επί του εναέριου χώρου και των απαιτήσεων των κρατών μελών σχετικά με θέματα δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και άμυνας, ο διαχειριστής δικτύου, κράτη μέλη, τρίτες χώρες, χρήστες του εναέριου χώρου, λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου και πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας, είτε εντός του πλαισίου λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου είτε μεμονωμένα, εκπονούν, με εφαρμογή διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων, σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών, εφαρμόζοντας ταυτοχρόνως τις αρχές σχεδιασμού του εναέριου χώρου που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα. Το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών ανταποκρίνεται στους στόχους επιδόσεων που ορίζει ο διαχειριστής δικτύου στο μηχανισμό επιδόσεων.

2.

Η ανάπτυξη σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών βασίζεται σε διαδικασία συλλογικής λήψης αποφάσεων. Το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών αποτελεί το ίδιο του ΣΕΔΔ (ERND) τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου και περιέχει λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του τμήματος ΣΕΔΔ του στρατηγικού σχεδίου δικτύου.

3.

Προκειμένου να διασφαλίζεται δεόντως η συνδεσιμότητα του σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών, ο διαχειριστής δικτύου και τα κράτη μέλη συμπεριλαμβάνουν τρίτες χώρες στη διαδικασία συλλογικής λήψης αποφάσεων σύμφωνα με το άρθρο 22. Διασφαλίζεται δεόντως η συνεργασία μεταξύ αφενός του διαχειριστή δικτύου και των λεπτομερών ρυθμίσεων εργασίας του σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζουν την εκπόνηση του σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών, και αφετέρου των σχετικών ρυθμίσεων εργασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων του ICAO που καλύπτουν τις βελτιώσεις του δικτύου διαδρομών στις διεπαφές.

4.

Το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών είναι κυλιόμενο σχέδιο που αντικατοπτρίζει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να διασφαλίζεται ο σχεδιασμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου ως ενιαίας οντότητας και να ανταποκρίνεται στους καθορισμένους στόχους επιδόσεων.

5.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

α)

κοινές γενικές αρχές οι οποίες συμπληρώνονται από τεχνικές προδιαγραφές για τον σχεδιασμό του εναέριου χώρου·

β)

στρατιωτικές απαιτήσεις σχετικές με τον εναέριο χώρο·

γ)

συμφωνημένο ευρωπαϊκό δίκτυο διαδρομών και, αν είναι δυνατόν, δομή εναέριου χώρου ελεύθερων διαδρομών σχεδιασμένη έτσι ώστε να πληροί όλες τις απαιτήσεις των χρηστών, με λεπτομέρειες που να καλύπτουν όλα τα προγράμματα αλλαγής εναέριου χώρου·

δ)

κανόνες χρήσης του δικτύου διαδρομών και του εναέριου χώρου ελεύθερων διαδρομών, καθώς και τη σχετική διαθεσιμότητα·

ε)

ενδείξεις σχετικά με συνιστώμενο τομεακό διαχωρισμό του ΕλΕΚ προκειμένου να υποστηριχθεί η δομή του εναέριου χώρου ΕξΕΚ που θα σχεδιάσουν, θα αποφασίσουν και θα υλοποιήσουν τα κράτη μέλη·

στ)

κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του εναέριου χώρου·

ζ)

λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εκπόνησης·

η)

το ημερολόγιο για κοινό κύκλο δημοσίευσης και υλοποίησης, μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου·

θ)

επισκόπηση της τρέχουσας και της αναμενόμενης κατάστασης του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων επιδόσεων με βάση τρέχοντα και συμφωνηθέντα σχέδια.

6.

Ο διαχειριστής δικτύου διασφαλίζει κατάλληλες ρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες προκειμένου να είναι δυνατός ο συντονισμός του πολιτικού και του στρατιωτικού τομέα στη διαδικασία συλλογικής λήψης αποφάσεων.

7.

Ο διαχειριστής δικτύου, κράτη μέλη, λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου και πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας, είτε εντός του πλαισίου λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου είτε μεμονωμένα, διασφαλίζουν τη συνεκτική ολοκλήρωση συμφωνηθέντων προγραμμάτων σχεδιασμού του εναέριου χώρου, που έχουν συμφωνηθεί μέσω της διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών.

8.

Τα κράτη μέλη και λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου διασφαλίζουν ότι, πριν από την υλοποίηση εθνικών και λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου, τα προγράμματα σχεδιασμού είναι συμβατά και συνάδουν με το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών και είναι συντονισμένα με τα επηρεαζόμενα κράτη και το διαχειριστή δικτύου.

9.

Τα δεδομένα σχετικά με τις τροποποιήσεις σχεδίων οι οποίες απαιτούν έλεγχο συμβατότητας και είναι αναγκαίο να τεθούν υπόψη του διαχειριστή δικτύου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

α)

μεταβολές στη χάραξη διαδρομών·

β)

μεταβολές στην κατεύθυνση διαδρομών·

γ)

μεταβολές στον σκοπό διαδρομών·

δ)

περιγραφή του εναέριου χώρου ελεύθερων διαδρομών, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κανόνων χρήσης·

ε)

κανόνες χρήσης διαδρομών, καθώς και τη σχετική διαθεσιμότητα·

στ)

μεταβολές σε κατακόρυφα ή οριζόντια όρια τομέων·

ζ)

προσθήκη ή αφαίρεση σημαντικών σημείων·

η)

μεταβολές στη διασυνοριακή χρήση εναέριου χώρου·

θ)

μεταβολές στις συντεταγμένες σημαντικών σημείων·

ι)

μεταβολές που επηρεάζουν τη μετάδοση δεδομένων·

ια)

μεταβολές που επηρεάζουν δεδομένα περιλαμβανόμενα σε δημοσιεύσεις αεροναυτικού περιεχομένου ·

ιβ)

μεταβολές που επηρεάζουν επιστολές συμφωνίας όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη χρήση εναέριου χώρου.

10.

Ο διαχειριστής δικτύου και τα κράτη μέλη, εντός του πλαισίου του παρόντος παραρτήματος και μέσω της διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων, εκπονούν κοινές προτάσεις για την τροποποίηση των σχετικών εγγράφων του ICAO. Συγκεκριμένα, για τροποποιήσεις εγγράφων του ICAO που σχετίζονται με διαδρομές εξυπηρέτησης εναέριας κυκλοφορίας επάνω από ανοιχτές θάλασσες, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τις ισχύουσες διαδικασίες συντονισμού του ICAO.

11.

Ο διαχειριστής δικτύου, κράτη μέλη, χρήστες του εναέριου χώρου, φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων, λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου και πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας, είτε εντός του πλαισίου του λειτουργικών τμημάτων του εναέριου χώρου είτε μεμονωμένα, επανεξετάζουν συνεχώς, εφαρμόζοντας διαδικασία συλλογικής λήψης αποφάσεων, το σχέδιο βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη νέες ή τροποποιημένες απαιτήσεις για τον εναέριο χώρο. Διασφαλίζεται συνεχής συντονισμός με τις στρατιωτικές αρχές.

ΜΕΡΟΣ Γ

Αρχές σχεδιασμού εναέριου χώρου

1.

Κατά την εκπόνηση του σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών, ο διαχειριστής δικτύου, κράτη μέλη, τρίτες χώρες, λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου και πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας, είτε εντός του πλαισίου των λειτουργικών τμημάτων του εναέριου χώρου είτε μεμονωμένα, τηρούν τις ακόλουθες αρχές σχεδιασμού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων:

α)

Ο καθορισμός και η συγκρότηση δομών εναέριου χώρου βασίζεται σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, ανεξαρτήτως ορίων εθνικών ή λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου ή ορίων περιοχής πληροφοριών πτήσεων (FIR) και δεν δεσμεύεται κατ’ ανάγκην από τη στάθμη διαχωρισμού μεταξύ ανώτερου και κατώτερου εναέριου χώρου.

β)

Ο σχεδιασμός δομών εναέριου χώρου αποτελεί διαφανή διαδικασία η οποία παρουσιάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται και την αιτιολόγησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις όλων των χρηστών, ικανοποιώντας ταυτοχρόνως παραμέτρους ασφάλειας, χωρητικότητας και περιβάλλοντος και συνεκτιμώντας επαρκώς τις στρατιωτικές και εθνικές ανάγκες ασφαλείας.

γ)

Η παρούσα και η προβλεπόμενη ζήτηση για κυκλοφορία, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και οι στόχοι επιδόσεων αποτελούν τα δεδομένα εισαγωγής του σχεδίου βελτίωσης του ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των κύριων ροών κυκλοφορίας και των αερολιμένων.

δ)

Διασφαλίζονται η κατακόρυφη και οριζόντια συνδεσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων του τερματικού εναέριου χώρου και της δομής εναέριου χώρου στη διεπαφή.

ε)

Δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων παράλληλα, ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα, προς τις διαδρομές που ζητούν οι χρήστες και προφίλ πτήσεων κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

στ)

Αποδοχή για αξιολόγηση και ενδεχόμενη ανάπτυξη όλων των προτάσεων για δομές εναέριου χώρου, περιλαμβανομένων προτάσεων για τον εναέριο χώρο ελεύθερων διαδρομών, για πολλαπλές επιλογές διαδρομών και για διαδρομές υπό όρους, οι οποίες λαμβάνονται από συμφεροντούχους που έχουν κάποια επιχειρησιακή απαίτηση στην εν λόγω περιοχή.

ζ)

Ο σχεδιασμός δομών εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων του εναέριου χώρου ελεύθερων διαδρομών και τομέων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, λαμβάνει υπόψη υφιστάμενες ή προτεινόμενες δομές εναέριου χώρου προοριζόμενες για δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν δέσμευση ή περιορισμό εναέριου χώρου. Για τον σκοπό αυτό, καθορίζονται μόνον οι δομές που συνάδουν με την εφαρμογή της ευέλικτης χρήσης του εναέριου χώρου. Αυτές οι δομές εναρμονίζονται και να ευθυγραμμίζονται με ολόκληρο το ευρωπαϊκό δίκτυο στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

η)

Η ανάπτυξη του σχεδιασμού τομέων ΕλΕΚ αρχίζει με τις απαιτούμενες χαράξεις διαδρομών ή ροών κυκλοφορίας στο πλαίσιο επαναληπτικής διαδικασίας η οποία θα διασφαλίζει συμβατότητα μεταξύ διαδρομών ή ροών και τομέων.

θ)

Οι τομείς ΕλΕΚ σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή συγκροτήσεων τομέων που ικανοποιούν τις ροές κυκλοφορίας και μπορούν να προσαρμοστούν και να αντιστοιχιστούν σε μεταβλητή ζήτηση κυκλοφορίας.

ι)

Συνάπτονται συμφωνίες για την παροχή υπηρεσιών σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η σχεδίαση τομέων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας οι οποίοι, για επιχειρησιακούς λόγους, διασχίζουν όρια εθνικών ή λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου ή όρια FIR.

2.

Ο διαχειριστής δικτύου, κράτη μέλη, λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου και πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας, είτε εντός του πλαισίου λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου είτε μεμονωμένα, διασφαλίζουν μέσω της διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων την εφαρμογή των ακόλουθων αρχών σχετικά με τη χρήση εναέριου χώρου και τη διαχείριση χωρητικότητας:

α)

Όσον αφορά τις επιλογές χάραξης διαδρομών, τις ροές κυκλοφορίας, τους μηχανισμούς συγκρότησης τομέων και τη συγκρότηση άλλων δομών εναέριου χώρου, οι δομές εναέριου χώρου σχεδιάζονται έτσι ώστε να διευκολύνουν την ευέλικτη και έγκαιρη χρήση και διαχείριση του εναέριου χώρου.

β)

Οι δομές εναέριου χώρου πρέπει να εξυπηρετούν τον καθορισμό πρόσθετων επιλογών διαδρομών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμβατότητά τους (ζητήματα χωρητικότητας και περιορισμοί στο σχεδιασμό τομέων).

ΜΕΡΟΣ Δ

Διαρκής παρακολούθηση της επίτευξης επιδόσεων σε επίπεδο δικτύου

1.

Με στόχο τη διασφάλιση της τακτικής βελτίωσης των επιδόσεων, ο διαχειριστής δικτύου, σε στενή συνεργασία με κράτη μέλη, λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου και επιχειρησιακούς συμφεροντούχους, επανεξετάζει τακτικά την αποδοτικότητα των δομών εναέριου χώρου που έχουν υλοποιηθεί.

2.

Η εν λόγω ανασκόπηση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

α)

την εξέλιξη της ζήτησης για κυκλοφορία·

β)

επιδόσεις όσον αφορά τη χωρητικότητα και την αποδοτικότητα των πτήσεων, καθώς και περιορισμούς σε επίπεδο κράτους, λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου ή δικτύου·

γ)

αξιολόγηση παραμέτρων χρήσης του εναέριου χώρου τόσο από πολιτική όσο και από στρατιωτική άποψη·

δ)

αξιολόγηση του τομεακού διαχωρισμού και των τομεακών συγκροτήσεων που χρησιμοποιούνται·

ε)

αξιολόγηση της ακεραιότητας και της συνέχειας των δομών εναέριου χώρου, και

στ)

γνωστοποίηση στην Επιτροπή περιπτώσεων όπου οι απαιτούμενες βελτιωτικές ενέργειες υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες των διαχειριστών δικτύου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ

ΜΕΡΟΣ A

Απαιτήσεις για την εκτέλεση της λειτουργίας

1.

Τα κράτη μέλη ορίζουν αρμόδιο πρόσωπο, αρχή ή οργανισμό ως εθνικό φορέα διαχείρισης συχνοτήτων, με αρμοδιότητα να διασφαλίζει ότι οι εκχωρήσεις συχνοτήτων πραγματοποιούνται, τροποποιούνται ή αποδεσμεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή και στο διαχειριστή δικτύου το όνομα και τη διεύθυνση των προσώπων αυτών το αργότερο εντός 4 μηνών από την έκδοση του παρόντος κανονισμού.

2.

Ο διαχειριστής δικτύου εκπονεί και συντονίζει σχετιζόμενες με το δίκτυο στρατηγικές παραμέτρους του φάσματος οι οποίες πρέπει να τεκμηριώνονται δεόντως στο στρατηγικό σχέδιο δικτύου και στο επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου. Ο διαχειριστής δικτύου υποστηρίζει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη όσον αφορά τον καθορισμό κοινών θέσεων περί αεροπορίας για συντονισμένη παρουσία των κρατών μελών σε διεθνή φόρα, και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Διοικήσεων Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (CEPT) και στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

3.

Κατόπιν αιτήματος του (των) εθνικού(-ών) φορέα(-ων) διαχείρισης συχνοτήτων, ο διαχειριστής δικτύου προβαίνει μαζί με την Επιτροπή και την CEPT σε ενέργειες για την αντιμετώπιση κάθε ενδοιασμού, σε συνεργασία με άλλους κλάδους.

4.

Οι εθνικοί φορείς διαχείρισης συχνοτήτων αναφέρουν στο διαχειριστή δικτύου περιπτώσεις ραδιοφωνικών παρεμβολών που επηρεάζουν το ευρωπαϊκό αεροπορικό δίκτυο. Ο διαχειριστής δικτύου καταγράφει τα σχετικά περιστατικά και υποστηρίζει την αξιολόγησή τους. Κατόπιν αιτήματος εθνικού(-ών) φορέα(-ων) διαχείρισης συχνοτήτων, ο διαχειριστής δικτύου συντονίζει ή παρέχει την αναγκαία υποστήριξη για την επίλυση ή τον περιορισμό των επιπτώσεων αυτών των περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης ενεργειών μαζί με την Επιτροπή και την CEPT.

5.

Ο διαχειριστής δικτύου αναπτύσσει και διατηρεί κεντρικό μητρώο προοριζόμενο για την αποθήκευση όλων των δεδομένων εκχώρησης ραδιοσυχνοτήτων, όπως περιγράφεται στο σημείο 14.

6.

Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το κεντρικό μητρώο προκειμένου να εκπληρώνουν τις διοικητικές υποχρεώσεις τους έναντι του ICAO σχετικά με την καταχώριση των εκχωρήσεων συχνοτήτων.

7.

Ο διαχειριστής δικτύου και οι εθνικοί φορείς διαχείρισης συχνοτήτων αναπτύσσουν περαιτέρω και βελτιώνουν τις διαδικασίες διαχείρισης συχνοτήτων, τα κριτήρια σχεδιασμού, τα σύνολα δεδομένων και τις διαδικασίες, με στόχο τη βελτιστοποίηση της χρήσης και της κατάληψης ραδιοφάσματος από τη γενική εναέρια κυκλοφορία. Κατόπιν αιτήματος ενός ή περισσότερων κρατών μελών, ο διαχειριστής δικτύου προβαίνει σε περαιτέρω προτάσεις σχετικά με τα ανωτέρω σε περιφερειακό επίπεδο.

8.

Όταν ζητείται εκχώρηση συχνότητας, ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο εθνικό φορέα διαχείρισης συχνοτήτων αίτημα, το οποίο περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα και αιτιολόγηση.

9.

Οι εθνικοί φορείς διαχείρισης συχνοτήτων και ο διαχειριστής δικτύου αξιολογούν και κατατάσσουν κατά προτεραιότητα τα αιτήματα για συχνότητα με βάση επιχειρησιακές απαιτήσεις και συμφωνηθέντα κριτήρια. Επιπλέον, η επίπτωσή τους στο δίκτυο καθορίζεται από το διαχειριστή δικτύου σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς διαχείρισης συχνοτήτων. Ο διαχειριστής δικτύου ορίζει παρόμοια κριτήρια σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς διαχείρισης συχνοτήτων εντός 12 μηνών από την έκδοση του παρόντος κανονισμού και τα τηρεί και τα επικαιροποιεί στη συνέχεια κατά περίπτωση.

10.

Σε περίπτωση εμφάνισης επιπτώσεις στο δίκτυο, ο διαχειριστής δικτύου προσδιορίζει μία ή περισσότερες κατάλληλες συχνότητες προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

την ανάγκη παροχής ασφαλών υπηρεσιών υποδομής τηλεπικοινωνιών, αεροναυτιλίας και επιτήρησης·

β)

την ανάγκη βελτιστοποίησης της χρήσης των πεπερασμένων πόρων ραδιοφάσματος·

γ)

την ανάγκη οικονομικής, λογικής και διαφανούς πρόσβασης στο ραδιοφάσμα·

δ)

τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του (των) αιτούντος(-ων) και επιχειρησιακών συμφεροντούχων·

ε)

την προβλεπόμενη μελλοντική ζήτηση για ραδιοφάσμα, και

στ)

τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο για τη διαχείριση συχνοτήτων στην Ευρώπη του ICAO.

11.

Σε περίπτωση που δεν εμφανίζονται επιπτώσεις στο δίκτυο, οι εθνικοί φορείς διαχείρισης συχνοτήτων προσδιορίζουν μία ή περισσότερες κατάλληλες συχνότητες προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του σημείου 10.

12.

Όταν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ένα αίτημα για συχνότητα, οι εθνικοί φορείς διαχείρισης συχνοτήτων μπορούν να ζητήσουν από το διαχειριστή δικτύου να διενεργήσει ειδική έρευνα συχνοτήτων. Προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τους εθνικούς φορείς διαχείρισης συχνοτήτων, ο διαχειριστής δικτύου, υποστηριζόμενος από τους εθνικούς φορείς διαχείρισης συχνοτήτων, μπορεί να διενεργήσει ειδική εξέταση της κατάστασης που επικρατεί ως προς τη χρήση συχνοτήτων στην οικεία γεωγραφική περιοχή.

13.

Ο εθνικός φορέας διαχείρισης συχνοτήτων εκχωρεί την(ις) κατάλληλη(-ες) συχνότητα(-ες) που ορίζονται στα σημεία 10, 11 ή 12.

14.

Ο εθνικός φορέας διαχείρισης συχνοτήτων καταχωρίζει κάθε εκχώρηση στο κεντρικό μητρώο εισάγοντας τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

τα δεδομένα που ορίζονται στο εγχειρίδιο για τη διαχείριση συχνοτήτων στην Ευρώπη του ICAO, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων συναφών τεχνικών και επιχειρησιακών δεδομένων·

β)

βελτιωμένες απαιτήσεις δεδομένων που προκύπτουν από το σημείο 7·

γ)

περιγραφή της επιχειρησιακής χρήσης της εκχώρησης συχνότητας·

δ)

τα στοιχεία επικοινωνίας του επιχειρησιακού συμφεροντούχου που χρησιμοποιεί την εκχώρηση.

15.

Κατά τη διενέργεια της εκχώρησης προς τον αιτούντα, ο εθνικός φορέας διαχείρισης συχνοτήτων συμπεριλαμβάνει και τους όρους χρήσης. Οι όροι αυτοί προβλέπουν, κατ’ ελάχιστον, ότι η εκχώρηση συχνότητας:

α)

παραμένει σε ισχύ για όσο διάστημα χρησιμοποιείται προκειμένου να καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που περιγράφει ο αιτών·

β)

μπορεί να υπόκειται σε αίτημα μετατόπισης συχνότητας και ότι αυτές οι μετατοπίσεις πρέπει να πραγματοποιούνται εντός περιορισμένων χρονικών περιθωρίων·

γ)

υπόκειται σε τροποποίηση εάν μεταβληθεί η επιχειρησιακή χρήση που περιγράφει ο αιτών.

16.

Ο (Οι) εθνικός(-οί) φορέας(-είς) διαχείρισης συχνοτήτων διασφαλίζει(-ουν) ότι η απαιτούμενη μετατόπιση, τροποποίηση ή αποδέσμευση συχνότητας εκτελείται εντός των συμφωνηθέντων χρονικών περιθωρίων και ότι το κεντρικό μητρώο επικαιροποιείται αναλόγως. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν αυτές οι ενέργειες, ο (οι) εθνικός(-οί) φορέας(-είς) διαχείρισης συχνοτήτων διαβιβάζει(-ουν) τη δέουσα αιτιολόγηση στο διαχειριστή δικτύου.

17.

Οι εθνικοί φορείς διαχείρισης συχνοτήτων διασφαλίζουν ότι τα επιχειρησιακά, τεχνικά και διοικητικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται στο σημείο 14 για όλες τις εκχωρήσεις συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται στο ευρωπαϊκό αεροπορικό δίκτυο έχουν καταστεί διαθέσιμα στο κεντρικό μητρώο έως την 31η Δεκεμβρίου 2011.

18.

Ο διαχειριστής δικτύου και ο (οι) εθνικός(-οί) φορέας(-είς) διαχείρισης συχνοτήτων προβαίνουν σε παρακολούθηση και αξιολογήσεις των ζωνών συχνοτήτων εναέριας κυκλοφορίας και των εκχωρήσεων συχνοτήτων με βάση διαφανείς διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίζουν την ορθή και αποδοτική χρήση τους. Ο διαχειριστής δικτύου ορίζει τις σχετικές διαδικασίες σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς διαχείρισης συχνοτήτων το αργότερο εντός 12 μηνών από την έκδοση του παρόντος κανονισμού και τις τηρεί και επικαιροποιεί στη συνέχεια κατά περίπτωση. Ειδικότερα, ο διαχειριστής δικτύου εντοπίζει οποιαδήποτε αντίφαση μεταξύ του κεντρικού μητρώου, του επιχειρησιακού σκοπού και της πραγματικής χρήσης της εκχωρούμενης συχνότητας. Ο διαχειριστής δικτύου ενημερώνει τον εθνικό φορέα διαχείρισης συχνοτήτων για τις εν λόγω αντιφάσεις, προκειμένου αυτές να επιλυθούν εντός του συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου.

19.

Ο διαχειριστής δικτύου διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα κοινών εργαλείων για την υποστήριξη του προγραμματισμού, του συντονισμού, της καταχώρισης, του ελέγχου και της βελτιστοποίησης σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναπτυχθούν εργαλεία για την υποστήριξη της ανάλυσης των δεδομένων του κεντρικού μητρώου, για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας και για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή διαδικασιών βελτιστοποίησης συχνοτήτων σύμφωνα με το σημείο 7.

ΜΕΡΟΣ B

Απαιτήσεις για την οργάνωση της λειτουργίας

1.

Η συλλογική λήψη αποφάσεων μεταξύ εθνικών φορέων διαχείρισης συχνοτήτων και διαχειριστή δικτύου βασίζεται σε ρυθμίσεις οι οποίες υπόκεινται σε έγκριση του συμβουλίου διαχείρισης δικτύου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος κανονισμού και μετά από θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ενιαίου ουρανού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004.

2.

Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του μέρους Β του παρόντος παραρτήματος, ο διαχειριστής δικτύου και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη παραπέμπουν το ζήτημα στην Επιτροπή για την ανάληψη περαιτέρω ενεργειών. Η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004.

3.

Οι ρυθμίσεις αυτές ορίζουν τουλάχιστον:

α)

τα κριτήρια αξιολόγησης των επιχειρησιακών απαιτήσεων και της ιεράρχησής τους·

β)

ελάχιστα χρονικά πλαίσια για τον συντονισμό νέων ή τροποποιημένων εκχωρήσεων ραδιοσυχνοτήτων·

γ)

μηχανισμούς που διασφαλίζουν την επίτευξη των σχετικών στόχων επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης από το διαχειριστή δικτύου και τους εθνικούς φορείς διαχείρισης συχνοτήτων•

δ)

ότι οι βελτιωμένες διαδικασίες, κριτήρια και διεργασίες διαχείρισης συχνοτήτων δεν επηρεάζουν αρνητικά εκείνες που εφαρμόζονται από άλλες χώρες εντός των πλαισίων των περιφερειακών διαδικασιών του ICAO, και

ε)

απαιτήσεις που διασφαλίζουν ότι τα κράτη μέλη διεξάγουν την ενδεδειγμένη διαβούλευση σχετικά με νέες ή τροποποιημένες ρυθμίσεις διαχείρισης με άλλους επηρεαζόμενους συμφεροντούχους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

4.

Οι αρχικές ρυθμίσεις για τον συντονισμό ραδιοσυχνοτήτων είναι πλήρως συμβατές με τις υπάρχουσες. Οι εξελίξεις αυτών των ρυθμίσεων καθορίζονται σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς διαχείρισης συχνοτήτων και μειώνουν τα γενικά έξοδα κατά το δυνατόν.

5.

Ο συντονισμός για τη στρατηγική και τακτική χρήση ραδιοσυχνοτήτων με όμορες χώρες που δεν συμμετέχουν στις εργασίες του διαχειριστή δικτύου πρέπει να διεξάγεται μέσω των περιφερειακών ρυθμίσεων εργασίας του ICAO. Αυτό θα γίνεται με σκοπό να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των όμορων χωρών στις υπηρεσίες του διαχειριστή δικτύου.

6.

Ο διαχειριστής δικτύου και οι εθνικοί φορείς διαχείρισης συχνοτήτων συμφωνούν ως προς τις συνολικές προτεραιότητες για την εν λόγω λειτουργία, με σκοπό τη βελτίωση του σχεδιασμού και της λειτουργίας του ευρωπαϊκού αεροπορικού δικτύου. Αυτές οι προτεραιότητες τεκμηριώνονται υπό τη μορφή ενός τμήματος περί συχνοτήτων του σχεδίου στρατηγικής δικτύου και του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου, για το οποίο πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους συμφεροντούχους. Συγκεκριμένα, η κατά προτεραιότητα κατάταξη μπορεί να λάβει υπόψη συγκεκριμένες ζώνες, περιοχές και υπηρεσίες.

7.

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν το δέοντα συντονισμό της χρήσης ζωνών συχνοτήτων εναέριας κυκλοφορίας από στρατιωτικούς χρήστες με τους εθνικούς φορείς διαχείρισης συχνοτήτων και το διαχειριστή δικτύου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΩΔΙΚΩΝ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΜΕΡΟΣ A

Απαιτήσεις για τη λειτουργία κωδικών πομποδεκτών

1.

Οι στόχοι αυτής της λειτουργίας είναι:

α)

να βελτιωθεί η ευρωστία της διαδικασίας εκχώρησης κωδικών μέσω κατανομής σαφώς καθορισμένων ρόλων και ευθυνών σε όλους τους συμφεροντούχους, θέτοντας τις συνολικές επιδόσεις του δικτύου στο επίκεντρο του καθορισμού των εκχωρούμενων κωδικών·

β)

να διασφαλίζεται αυξημένη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις εκχωρήσεις κωδικών και την πραγματική χρήση των κωδικών, καθιστώντας εφικτή την καλύτερη αξιολόγηση των συνολικών επιδόσεων του δικτύου·

γ)

με την τήρηση των ρυθμίσεων να παρέχεται η ρυθμιστική βάση που επιτρέπει βελτιωμένη επιβολή και εποπτεία.

2.

Οι κωδικοί πομποδεκτών SSR εκχωρούνται από τον διαχειριστή δικτύου στα κράτη μέλη και στους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας με τρόπο που βελτιστοποιεί την ασφαλή και αποδοτική κατανομή τους, λαμβανόμενων υπόψη:

α)

των επιχειρησιακών απαιτήσεων όλων των επιχειρησιακών συμφεροντούχων·

β)

των πραγματικών και προβλεπόμενων επιπέδων εναέριας κυκλοφορίας·

γ)

των απαιτούμενων χρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του περιφερειακού σχεδίου αεροναυτιλίας, του εγγράφου υλοποίησης εγκαταστάσεων και υπηρεσιών στην περιοχή της Ευρώπης και του υλικού καθοδήγησης του ICAO.

3.

Ο διαχειριστής δικτύου έχει πάντα διαθέσιμο για τα κράτη μέλη, τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τρίτες χώρες κατάλογο εκχώρησης κωδικών πομποδεκτών SSR που περιγράφει την πλήρη και επικαιροποιημένη εκχώρηση κωδικών πομποδεκτών SSR στον εναέριο χώρο, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3.

4.

Ο διαχειριστής δικτύου εφαρμόζει τυπική διαδικασία για τον καθορισμό, την αξιολόγηση και τον συντονισμό των απαιτήσεων εκχώρησης κωδικών πομποδεκτών SSR, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαιτούμενες πολιτικές και στρατιωτικές χρήσεις των κωδικών πομποδεκτών SSR.

5.

Η τυπική διαδικασία που ορίζεται στο σημείο 4 περιλαμβάνει, τουλάχιστον, σχετικές συμφωνηθείσες διαδικασίες, χρονικά πλαίσια και στόχους επιδόσεων για την ολοκλήρωση των ακόλουθων εργασιών:

α)

υποβολή αιτήσεων για εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR·

β)

αξιολογήσεις αιτήσεων για εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR·

γ)

συντονισμό προτεινόμενων τροποποιήσεων εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR με τα κράτη μέλη και τρίτες χώρες σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο Μέρος Β·

δ)

περιοδικό έλεγχο των εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR και των σχετικών αναγκών με σκοπό τη βελτιστοποίηση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της επανεκχώρησης υφιστάμενων εκχωρήσεων κωδικών·

ε)

περιοδική τροποποίηση, έγκριση και κατανομή του συνόλου του καταλόγου εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR που ορίζεται στο σημείο 3·

στ)

γνωστοποίηση, αξιολόγηση και επίλυση μη προγραμματισμένων συγκρούσεων μεταξύ εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR·

ζ)

γνωστοποίηση, αξιολόγηση και επίλυση εσφαλμένων εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR οι οποίες εντοπίζονται κατά τους ελέγχους διατήρησης κωδικών·

η)

γνωστοποίηση, αξιολόγηση και επίλυση μη προγραμματισμένων ελλείψεων στις εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR·

θ)

παροχή δεδομένων και πληροφοριών σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο Μέρος Γ.

6.

Οι αιτήσεις για εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR οι οποίες παραλαμβάνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας που ορίζεται στο σημείο 4 ελέγχονται από το διαχειριστή δικτύου προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της διαδικασίας οι οποίες αφορούν συμβάσεις σχετικά με το μορφότυπο και τα δεδομένα, την πληρότητα, την ακρίβεια, την επικαιρότητα και την αιτιολόγηση.

7.

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι κωδικοί πομποδεκτών SSR εκχωρούνται σε αεροσκάφη σύμφωνα με τον κατάλογο εκχώρησης κωδικών πομποδεκτών SSR που ορίζεται στο σημείο 3.

8.

Ο διαχειριστής δικτύου μπορεί να λειτουργεί για λογαριασμό των κρατών μελών και των παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας κεντρικό σύστημα εκχώρησης και διαχείρισης κωδικών πομποδεκτών SSR για την αυτόματη εκχώρηση κωδικών πομποδεκτών SSR στη γενική εναέρια κυκλοφορία.

9.

Ο διαχειριστής δικτύου χρησιμοποιεί διαδικασίες και εργαλεία για την τακτική αξιολόγηση και εκτίμηση της πραγματικής χρήσης των κωδικών πομποδεκτών SSR από τα κράτη μέλη και τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

10.

Μεταξύ του διαχειριστή δικτύου, κρατών μελών και παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας θα συμφωνηθούν σχέδια και διαδικασίες με σκοπό την υποστήριξη της περιοδικής ανάλυσης και του εντοπισμού μελλοντικών απαιτήσεων για κωδικούς πομποδεκτών SSR Αυτή η ανάλυση περιλαμβάνει τον προσδιορισμό δυνητικών επιπτώσεων στις επιδόσεις, οφειλόμενων σε τυχόν προβλεφθείσες ελλείψεις στις εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR.

11.

Συντάσσονται και τηρούνται επιχειρησιακά εγχειρίδια με τις απαραίτητες οδηγίες και πληροφορίες προκειμένου να είναι δυνατή η διεξαγωγή της λειτουργίας δικτύου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Αυτά τα επιχειρησιακά εγχειρίδια διανέμονται και τηρούνται σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες διαχείρισης ποιότητας και συγκρότησης της τεκμηρίωσης.

ΜΕΡΟΣ B

Απαιτήσεις για τον ειδικό μηχανισμό διαβούλευσης

1.

Ο διαχειριστής δικτύου συγκροτεί αποκλειστικό μηχανισμό για τον συντονισμό και τη διαβούλευση λεπτομερών ρυθμίσεων σχετικών με την εκχώρηση κωδικών πομποδεκτών SSR, ο οποίος:

α)

διασφαλίζει ότι λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση της χρήσης κωδικών πομποδεκτών SSR σε τρίτες χώρες μέσω συμμετοχής στις ρυθμίσεις εργασίας που αφορούν τη διαχείριση κωδικών πομποδεκτών SSR οι οποίες ορίζονται στις σχετικές διατάξεις του εγγράφου του ICAO όσον αφορά την εκτέλεση του περιφερειακού σχεδίου αεροναυτιλίας, στην περιοχή της Ευρώπης, για εγκαταστάσεις και υπηρεσίες·

β)

διασφαλίζει ότι ο κατάλογος εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR που προβλέπεται στο σημείο 3 του μέρους Α είναι συμβατός με το σχέδιο διαχείρισης κωδικών που ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του εγγράφου του ICAO όσον αφορά την εκτέλεση του περιφερειακού σχεδίου αεροναυτιλίας, στην περιοχή της Ευρώπης, για εγκαταστάσεις και υπηρεσίες·

γ)

ορίζει απαιτήσεις που διασφαλίζουν ότι διεξάγεται με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη η ενδεδειγμένη διαβούλευση σχετικά με νέες ή τροποποιημένες ρυθμίσεις διαχείρισης κωδικών πομποδεκτών SSR·

δ)

ορίζει απαιτήσεις που διασφαλίζουν ότι τα κράτη μέλη διεξάγουν με όλους τους θιγόμενους συμφεροντούχους την ενδεδειγμένη διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο σχετικά με νέες ή τροποποιημένες ρυθμίσεις διαχείρισης κωδικών πομποδεκτών SSR·

ε)

διασφαλίζει τον συντονισμό με τρίτες χώρες σχετικά με τη στρατηγική και τακτική χρήση κωδικών πομποδεκτών SSR η οποία πραγματοποιείται μέσω των ρυθμίσεων εργασίας που αφορούν τη διαχείριση κωδικών πομποδεκτών SSR των οριζόμενων στις σχετικές διατάξεις του εγγράφου του ICAO όσον αφορά την εκτέλεση του περιφερειακού σχεδίου αεροναυτιλίας, στην περιοχή της Ευρώπης, για εγκαταστάσεις και υπηρεσίες·

στ)

ορίζει ελάχιστα χρονικά περιθώρια για τον συντονισμό και τη διαβούλευση προτεινόμενων νέων ή τροποποιημένων εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR·

ζ)

διασφαλίζει ότι κάθε μεταβολή του καταλόγου εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR υπόκειται στην έγκριση των κρατών μελών τα οποία αφορά η μεταβολή· και

η)

ορίζει απαιτήσεις που διασφαλίζουν ότι κάθε μεταβολή του καταλόγου εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR κοινοποιείται σε όλους τους συμφεροντούχους αμέσως μετά την έγκρισή της, τηρουμένων των εθνικών διαδικασιών περί κοινοποίησης πληροφοριών σχετικών με τη χρήση κωδικών πομποδεκτών SSR από στρατιωτικές αρχές.

2.

Ο διαχειριστής δικτύου, σε συντονισμό με εθνικές στρατιωτικές αρχές, φροντίζει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι η εκχώρηση και χρήση κωδικών πομποδεκτών SSR για στρατιωτικούς σκοπούς δεν έχει αρνητική επίδραση στην ασφάλεια ή στην αποδοτική ροή της γενικής εναέριας κυκλοφορίας.

ΜΕΡΟΣ Γ

Απαιτήσεις περί παροχής δεδομένων

1.

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται για νέους ή τροποποιημένους κωδικούς πομποδεκτών SSR συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της διαδικασίας οι οποίες αφορούν συμβάσεις σχετικά με το μορφότυπο και τα δεδομένα, την πληρότητα, την ακρίβεια, την επικαιρότητα και την αιτιολόγηση, σύμφωνα με το σημείο 4 του Μέρους Α.

2.

Τα κράτη μέλη παρέχουν στο διαχειριστή δικτύου τα ακόλουθα δεδομένα και πληροφορίες, όπως απαιτείται, εντός συμφωνηθέντων χρονικών περιθωρίων που ορίζει ο διαχειριστής δικτύου προκειμένου να υποστηρίζεται η παροχή της λειτουργίας δικτύου η οποία σχετίζεται με τους κωδικούς πομποδεκτών SSR:

α)

επικαιροποιημένο αρχείο της εκχώρησης και της χρήσης όλων των κωδικών πομποδεκτών SSR εντός της περιοχής ευθύνης τους, τηρουμένων οποιωνδήποτε περιορισμών σχετικών με την πλήρη γνωστοποίηση συγκεκριμένων στρατιωτικών εκχωρήσεων κωδικών που δεν χρησιμοποιούνται για τη γενική εναέρια κυκλοφορία·

β)

αιτιολόγηση η οποία καταδεικνύει ότι οι υπάρχουσες και ζητούμενες εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR είναι οι ελάχιστες απαιτούμενες για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων·

γ)

λεπτομερή στοιχεία σχετικά με οποιεσδήποτε εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR που δεν είναι πλέον επιχειρησιακώς απαραίτητες και μπορούν να αποδεσμευτούν για επανεκχώρηση εντός του δικτύου·

δ)

αναφορές σχετικά με κάθε μη προγραμματισμένη έλλειψη στις εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR·

ε)

λεπτομερή στοιχεία σχετικά με κάθε μεταβολή στον προγραμματισμό εγκατάστασης ή στην επιχειρησιακή κατάσταση συστημάτων ή συστατικών στοιχείων που ενδέχεται να έχουν επίπτωση στην εκχώρηση κωδικών πομποδεκτών SSR σε πτήσεις.

3.

Οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας παρέχουν στο διαχειριστή δικτύου τα ακόλουθα δεδομένα και πληροφορίες, όπως απαιτείται, εντός συμφωνηθέντων χρονικών περιθωρίων που ορίζει ο διαχειριστής δικτύου προκειμένου να υποστηρίζεται η παροχή της λειτουργίας δικτύου η οποία σχετίζεται με τους κωδικούς πομποδεκτών SSR:

α)

συσχετισμένες αναφορές θέσης του βελτιωμένου συστήματος διαχείρισης τακτικής ροής οι οποίες περιέχουν εκχωρήσεις κωδικών πομποδεκτών SSR για τη γενική εναέρια κυκλοφορία όσον αφορά πτήσεις οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες πτήσης με όργανα· και

β)

αναφορές για κάθε μη προγραμματισμένη σύγκρουση ή κίνδυνο που προκαλείται από πραγματική εκχώρηση κωδικού πομποδεκτών SSR, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποία επιλύθηκε η εν λόγω σύγκρουση.

4.

Η ανταπόκριση των κρατών μελών και των παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας στον συντονισμό προτεινόμενων τροποποιήσεων εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR και επικαιροποιήσεων του καταλόγου εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR πληρούν τις εξής απαιτήσεις κατ’ ελάχιστον:

α)

εντοπίζουν αν προβλέπεται οποιαδήποτε σύγκρουση ή κίνδυνος μεταξύ εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR·

β)

επιβεβαιώνουν εάν θιγούν ή όχι οι επιχειρησιακές απαιτήσεις ή η αποδοτικότητα·

γ)

επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να υλοποιηθούν τροποποιήσεις εκχωρήσεων κωδικών πομποδεκτών SSR σύμφωνα με τα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΣΧΕΔΙΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το σχέδιο στρατηγικής δικτύου βασίζεται στην ακόλουθη δομή:

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1.

Πεδίο εφαρμογής του σχεδίου στρατηγικής δικτύου (γεωγραφική και χρονική περίοδος)

1.2.

Σύνταξη του σχεδίου και διαδικασία επικύρωσης

2.   ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

2.1.

Περιγραφή της τρέχουσας και της προγραμματισμένης κατάστασης δικτύου, η οποία περιλαμβάνει τον ΣΕΔΔ (ERND), τη ΔΡΕΚ (ATFM), αεροδρόμια και περιορισμένους πόρους

2.2.

Προκλήσεις και ευκαιρίες σχετιζόμενες με τη χρονική περίοδο του σχεδίου (συμπεριλαμβανομένων της προβλεπόμενης ζήτησης κυκλοφορίας και της εξέλιξης παγκοσμίως)

2.3.

Στόχοι επιδόσεων και επιχειρηματικές απαιτήσεις που εκφράζονται από τους διάφορους συμφεροντούχους και τους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης

3.   ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΟΨΗ

3.1.

Περιγραφή του στρατηγικού τρόπου με τον οποίο θα αναπτυχθεί και θα προχωρήσει το δίκτυο προκειμένου να ανταποκρίνεται επιτυχώς στους στόχους επιδόσεων και στις επιχειρηματικές απαιτήσεις

3.2.

Συμμόρφωση με τον μηχανισμό επιδόσεων

3.3.

Συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό γενικό σχέδιο ΔΕΚ

4.   ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

4.1.

Περιγραφή των στρατηγικών στόχων του δικτύου:

περιγραφή των παραμέτρων συνεργασίας των συμμετεχόντων επιχειρησιακών συμφεροντούχων όσον αφορά ρόλους και αρμοδιότητες,

προσδιορισμός του τρόπου απόκρισης των στρατηγικών στόχων στις απαιτήσεις,

προσδιορισμός του τρόπου μέτρησης της προόδου ως προς αυτούς τους στόχους και

περιγραφή του τρόπου επίδρασης των στρατηγικών στόχων στον κλάδο και σε άλλους σχετικούς τομείς.

5.   ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

Το σχέδιο επιδόσεων βασίζεται στην ακόλουθη δομή:

1.   Εισαγωγή

1.1.

Περιγραφή της κατάστασης (πεδίο εφαρμογής του σχεδίου, καλυπτόμενες λειτουργίες κ.λπ.)

1.2.

Περιγραφή της μακροοικονομικής εκδοχής για την περίοδο αναφοράς, περιλαμβανόμενων των γενικών παραδοχών (πρόβλεψη κυκλοφορίας κ.λπ.)

1.3.

Περιγραφή της έκβασης της διαβούλευσης των συμφεροντούχων για την εκπόνηση του σχεδίου επιδόσεων (κύρια θέματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες και, κατά το δυνατόν, οι συμφωνηθέντες συμβιβασμοί)

2.   Στόχοι επιδόσεων σε επίπεδο διαχειριστή δικτύου (ΔΔ)

2.1.

Στόχοι επιδόσεων σε κάθε κύριο τομέα επιδόσεων, οι οποίοι καθορίζονται σε σχέση με κάθε κύριο δείκτη επιδόσεων, για ολόκληρη την περίοδο αναφοράς, με ετήσιες τιμές που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση και σε θέματα κινήτρων

2.2.

Περιγραφή και εξήγηση της συμβολής και της επίπτωσης των στόχων επιδόσεων του ΔΔ στους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης

3.   Συμβολή κάθε λειτουργίας

3.1.

Επιμέρους στόχοι επιδόσεων για κάθε λειτουργία (ΔΡΕΚ, ΣΕΔΔ, κωδικοί πομποδεκτών SSR, συχνότητες)

4.   Στρατιωτική διάσταση

4.1.

Περιγραφή της πολιτικοστρατιωτικής διάστασης του σχεδίου όπου περιγράφονται οι επιδόσεις της εφαρμοζόμενης ευέλικτης χρήσης του εναέριου χώρου, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα λαμβανομένων δεόντως υπόψη της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, των αντίστοιχων δεικτών και στόχων επιδόσεων κατά τρόπο συνεπή με τους δείκτες και τους στόχους του σχεδίου επιδόσεων

5.   Ανάλυση ευαισθησίας και σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο επιδόσεων

5.1.

Ευαισθησία σε εξωτερικές παραδοχές

5.2.

Σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο επιδόσεων

6.   Υλοποίηση του σχεδίου επιδόσεων

6.1.

Περιγραφή των μέτρων που έχουν ληφθεί από το συμβούλιο διαχείρισης δικτύου για να επιτευχθούν οι στόχοι επιδόσεων, όπως:

μηχανισμοί παρακολούθησης για την εξασφάλιση εφαρμογής των δραστηριοτήτων ασφαλείας και των επιχειρηματικών σχεδίων,

μέτρα για την παρακολούθηση και την αναφορά της εφαρμογής των σχεδίων επιδόσεων, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

6.   ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

6.1.

Περιγραφή του βραχυπρόθεσμου/μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού:

τις προτεραιότητες για καθένα από τους στρατηγικούς στόχους,

η υλοποίηση καθενός από τους στρατηγικούς στόχους όσον αφορά την απαιτούμενη ανάπτυξη τεχνολογίας, τις επιπτώσεις στην αρχιτεκτονική, τις ανθρώπινες παραμέτρους, το σχετικό κόστος, τα οφέλη καθώς και τη διαχείριση, τους πόρους και τη ρύθμιση που απαιτούνται,

η απαιτούμενη συμμετοχή επιχειρησιακών συμφεροντούχων σε κάθε στοιχείο του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και των ευθυνών τους,

το συμφωνηθέν επίπεδο συμμετοχής του διαχειριστή δικτύου στην υποστήριξη της υλοποίησης κάθε στοιχείου του σχεδίου για κάθε επιμέρους λειτουργία.

6.2.

Περιγραφή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού:

η πρόθεση για επίτευξη του καθενός από τους στρατηγικούς στόχους όσον αφορά την απαιτούμενη τεχνολογία και τις αντίστοιχες παραμέτρους Ε & Α, τις επιπτώσεις στην αρχιτεκτονική, τις ανθρώπινες παραμέτρους, το επιχειρηματικό σχέδιο, την απαιτούμενη διαχείριση και ρύθμιση, καθώς και τη σχετική αιτιολόγηση αυτών των επενδύσεων όσον αφορά την ασφάλεια και τα οικονομικά θέματα,

η απαιτούμενη συμμετοχή επιχειρησιακών συμφεροντούχων σε κάθε στοιχείο του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και των ευθυνών τους.

7.   ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

7.1.

Περιγραφή των κινδύνων που σχετίζονται με την υλοποίηση του σχεδίου

7.2.

Περιγραφή της διαδικασίας παρακολούθησης (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απόκλισης από τους αρχικούς στόχους)

8.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

8.1.

Προσδιορισμός των ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν από την Ένωση και τα κράτη μέλη για την υποστήριξη της υλοποίησης του σχεδίου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΣΧΕΔΙΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου βασίζεται στην ακόλουθη γενική δομή (η οποία θα προσαρμόζεται όσον αφορά τις διάφορες επιμέρους λειτουργίες και το χρονικό ορίζοντα του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου προκειμένου να αντικατοπτρίζει τον κυλιόμενο χαρακτήρα του και την τριετή έως πενταετή, την ετήσια, την εποχική, την εβδομαδιαία και την ημερήσια περίοδο):

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1.

Πεδίο εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου (γεωγραφική και χρονική περίοδος)

1.2.

Σύνταξη του σχεδίου και διαδικασία επικύρωσης

2.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΩΝ

Περιγραφή των παραμέτρων συνεργασίας των συμμετεχόντων επιχειρησιακών συμφεροντούχων όσον αφορά ρόλους και αρμοδιότητες

Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα καλύπτονται οι επιχειρησιακοί στόχοι και σκοποί στις τακτικές, προτακτικές, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες φάσεις του επιχειρησιακού σχεδίου δικτύου, καθώς και άλλοι στόχοι επιδόσεων που τίθενται με βάση τη ρύθμιση περί αποδόσεων

Οριζόμενες προτεραιότητες και απαιτούμενοι πόροι για την περίοδο σχεδιασμού

Περιγραφή των επιπτώσεων στον κλάδο της ΔΕΚ και σε άλλους σχετικούς τομείς.

3.   ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Περιγραφή της συνολικής διαδικασίας επιχειρησιακού σχεδιασμού δικτύου

Περιγραφή του στρατηγικού τρόπου με τον οποίον θα εξελίσσεται και θα προχωρεί το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου προκειμένου να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις επιχειρησιακές απαιτήσεις επιδόσεων και στους υπόλοιπους στόχους επιδόσεων που τίθενται με βάση τον κανονισμό περί επιδόσεων

Περιγραφή των χρησιμοποιούμενων εργαλείων και δεδομένων.

4.   ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

4.1.

Συνοπτική περιγραφή των προηγούμενων επιχειρησιακών επιδόσεων του δικτύου

4.2.

Προκλήσεις και ευκαιρίες σχετιζόμενες με τη χρονική περίοδο του σχεδίου

4.3.

Προβλέψεις κυκλοφορίας δικτύου σύμφωνα με τα προσαρτήματα 1 και 2, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης:

πρόβλεψη δικτύου,

πρόβλεψη του παρόδου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, του λειτουργικού τμήματος του εναέριου χώρου και του κέντρου ελέγχου περιοχής,

πρόβλεψη κύριων αερολιμένων,

ανάλυση της πρόβλεψης για την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης σειράς εκδοχών,

ανάλυση της επίπτωσης ειδικών συμβάντων.

4.4.

Απαιτήσεις επιχειρησιακών επιδόσεων δικτύου, όπου περιλαμβάνονται:

γενικές απαιτήσεις χωρητικότητας δικτύου,

απαιτήσεις χωρητικότητας του παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, του λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου και του κέντρου ελέγχου περιοχής,

χωρητικότητα αερολιμένα,

ανάλυση των απαιτήσεων χωρητικότητας·,

γενικές απαιτήσεις για το περιβάλλον του δικτύου/την αποδοτικότητα πτήσεων,

γενικές απαιτήσεις ασφαλείας δικτύου,

απαιτήσεις για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και συνέχεια των υπηρεσιών που επηρεάζουν το δίκτυο.

4.5.

Επιχειρησιακές ανάγκες, όπως εκφράζονται από τους διάφορους συμφεροντούχους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών

5.   ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΚΤΥΟΥ

Περιγραφή των σχεδίων και των ενεργειών που αναμένεται ότι θα υλοποιούνται σε επίπεδο δικτύου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα υλοποιούνται σε επίπεδο εναέριου χώρου, περιορισμένων πόρων και ΔΡΕΚ

Περιγραφή της συμβολής κάθε σχεδίου και ενέργειας στις επιχειρησιακές επιδόσεις.

6.   ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Περιγραφή κάθε σχεδίου και ενέργειας που αναμένεται ότι θα υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο

Περιγραφή της συμβολής κάθε σχεδίου και ενέργειας στις επιχειρησιακές επιδόσεις

Περιγραφή των σχέσεων με τρίτες χώρες και εργασιών σχετιζόμενων με τον ICAO.

7.   ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

Επισκόπηση ειδικών συμβάντων που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας

Επιμέρους ειδικά συμβάντα και χειρισμός τους υπό το πρίσμα του δικτύου

Σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις.

8.   ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

8.1.

Οι στρατιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών ΔΕΚ που είναι αρμόδιοι για περιοχές δεσμευμένου ή κατακερματισμένου εναέριου χώρου ανταλλάσσουν με τον διαχειριστή δικτύου, μέσω της μονάδας διαχείρισης εναέριου χώρου, τις ακόλουθες πληροφορίες σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες:

διαθεσιμότητα εναέριου χώρου: προεπιλεγμένες ημέρες/ώρες διαθεσιμότητας δεσμευμένου εναέριου χώρου,

επί τούτου αιτήματα για μη προγραμματισμένη χρήση δεσμευμένου

εναέριου χώρου· αποδέσμευση δεσμευμένου εναέριου χώρου για πολιτική χρήση οποτεδήποτε δεν είναι απαραίτητος, με όσο το δυνατόν νωρίτερη γνωστοποίηση.

9.   ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Στόχοι και πρόβλεψη όσον αφορά καθυστερήσεις/χωρητικότητα σε πλαίσιο δικτύου, παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου, κέντρου ελέγχου περιοχής

Επιχειρησιακές επιδόσεις αερολιμένων

Στόχοι και πρόβλεψη για επιδόσεις περιβάλλοντος του δικτύου/αποδοτικότητα πτήσεων

Επίπτωση ειδικών συμβάντων

Ανάλυση των στόχων και της πρόβλεψης των επιχειρησιακών επιδόσεων.

10.   ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Προσδιορισμός επιχειρησιακών (ασφάλεια, χωρητικότητα, αποδοτικότητα πτήσεων) σημείων συμφόρησης και δυνητικών σημείων συμφόρησης, των αιτίων τους και συμφωνημένων λύσεων ή ενεργειών περιορισμού των επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και επιλογών για εξισορρόπηση ζήτησης χωρητικότητας (ΕΖΧ - DCB).

Προσάρτημα 1

Κέντρα ελέγχου περιοχής (ΚΕΠ)

Το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου παρέχει ανά ΚΕΠ λεπτομερή περιγραφή όλων των περιοχών, αναφέροντας τα μέτρα επιχειρησιακής βελτίωσης που έχουν σχεδιαστεί, τις προοπτικές για την περίοδο, την πρόβλεψη για την κυκλοφορία, τον στόχο και την πρόβλεψη για τις καθυστερήσεις, τα σημαντικά συμβάντα που ενδέχεται να επηρεάσουν την κυκλοφορία, και τις επιχειρησιακές επαφές.

Ο διαχειριστής δικτύου παρέχει για κάθε ΚΕΠ:

πρόβλεψη για την κυκλοφορία,

ανάλυση των τρεχουσών επιχειρησιακών επιδόσεων,

ποσοτική αξιολόγηση της επιτευχθείσας χωρητικότητας (βασική χωρητικότητα),

ποσοτική αξιολόγηση της απαιτούμενης χωρητικότητας για διάφορες εκδοχές εξέλιξης της κυκλοφορίας (απαιτούμενο προφίλ χωρητικότητας),

ποσοτική αξιολόγηση των ενεργειών επιχειρησιακής βελτίωσης που έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο ΚΕΠ, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας,

στόχους και πρόβλεψη για τις καθυστερήσεις,

ανάλυση των αναμενόμενων επιχειρησιακών επιδόσεων (ασφάλεια, χωρητικότητα, περιβάλλον).

Κάθε πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας παρέχει στο διαχειριστή δικτύου τις ακόλουθες πληροφορίες, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνονται στην επιμέρους περιγραφή του ΚΕΠ:

τοπικός στόχος για τις καθυστερήσεις,

αξιολόγηση/επιβεβαίωση της πρόβλεψης για την κυκλοφορία, λαμβανόμενων υπόψη των τοπικών δεδομένων,

πλήθος διαθέσιμων τομέων, μηχανισμό συγκρότησης/ανοίγματος τομέα ανά εποχή/ημέρα της εβδομάδας/ώρα της ημέρας,

χωρητικότητες/τιμές παρακολούθησης για κάθε τομέα/όγκο κυκλοφορίας ανά μηχανισμό συγκρότησης/ανοίγματος,

προγραμματισμένα ή γνωστά ειδικά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων και ημερομηνιών/ωρών και σχετικών επιπτώσεων στις επιχειρησιακές επιδόσεις,

λεπτομέρειες σχετικά με τα προγραμματισμένα μέτρα επιχειρησιακής βελτίωσης, το πρόγραμμα υλοποίησής τους και σχετικές αρνητικές/θετικές επιπτώσεις στη χωρητικότητα και/ή στην αποδοτικότητα,

λεπτομέρειες σχετικά με προτεινόμενες και επιβεβαιωμένες μεταβολές στη δομή και στη χρήση του εναέριου χώρου,

πρόσθετες ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί με το διαχειριστή δικτύου,

επιχειρησιακές επαφές του ΚΕΠ.

Προσάρτημα 2

Αερολιμένες

Το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου παρέχει λεπτομερή περιγραφή των κύριων ευρωπαϊκών αερολιμένων όλων των περιοχών, αναφέροντας τα μέτρα επιχειρησιακής βελτίωσης που έχουν σχεδιαστεί, τις προοπτικές για την περίοδο, την πρόβλεψη για την κυκλοφορία και την καθυστέρηση, τα σημαντικά συμβάντα που ενδέχεται να επηρεάσουν την κυκλοφορία, και τις επιχειρησιακές επαφές.

Ο διαχειριστής δικτύου παρέχει για κάθε κύριο αερολιμένα:

πρόβλεψη για την κυκλοφορία,

ανάλυση των αναμενόμενων επιχειρησιακών επιδόσεων (ασφάλεια, χωρητικότητα, περιβάλλον).

Κάθε αερολιμένας που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου παρέχει στο διαχειριστή δικτύου τις ακόλουθες πληροφορίες, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην περιγραφή κάθε επιμέρους αεροδρομίου:

αξιολόγηση/επιβεβαίωση της πρόβλεψης για την κυκλοφορία, λαμβανόμενων υπόψη των τοπικών δεδομένων,

χωρητικότητα διαδρόμου για κάθε συγκρότηση διαδρόμων, τρέχουσες και προβλεπόμενες αφίξεις και αναχωρήσεις,

προδιαγραφή χωρητικότητας για τη νυχτερινή περίοδο και τη διάρκεια της νυχτερινής περιόδου, κατά περίπτωση,

λεπτομέρειες σχετικά με προγραμματισμένα μέτρα επιχειρησιακής βελτίωσης, το πρόγραμμα υλοποίησής τους και σχετικές αρνητικές/θετικές επιπτώσεις στη χωρητικότητα και/ή στην αποδοτικότητα,

προγραμματισμένα ή γνωστά ειδικά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων ημερομηνιών/ωρών και σχετικών επιπτώσεων στις επιχειρησιακές επιδόσεις,

άλλους προγραμματισμένους παράγοντες που επηρεάζουν τη χωρητικότητα,

πρόσθετες ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί με το διαχειριστή δικτύου.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

1.   ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

Ο διαχειριστής δικτύου θεσπίζει και διαχειρίζεται την οργάνωσή του σύμφωνα με δομή η οποία υποστηρίζει την ασφάλεια των λειτουργιών δικτύου.

Η οργανωτική δομή ορίζει:

α)

την εξουσία, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των ατόμων που έχουν διοριστεί στις διάφορες θέσεις, και ειδικότερα του διοικητικού προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με λειτουργίες σχετιζόμενες με την ασφάλεια, την ποιότητα, την προστασία και τους ανθρώπινους πόρους·

β)

τη σχέση και τις κατευθυντήριες γραμμές υποβολής αναφορών μεταξύ των διάφορων τμημάτων και διαδικασιών της οργάνωσης αυτής.

2.   ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο διαχειριστής δικτύου τηρεί σύστημα διαχείρισης ασφαλείας που καλύπτει όλες τις λειτουργίες δικτύου, τις οποίες εκτελεί σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές. Το σύστημα αυτό:

α)

παρέχει περιγραφή της γενικής νοοτροπίας και των γενικών αρχών της οργάνωσης όσον αφορά την ασφάλεια, με τρόπο που καλύπτει τις ανάγκες των οικείων συμφεροντούχων όσο το δυνατόν καλύτερα (στο εξής «η πολιτική»)·

β)

ορίζει λειτουργία παρακολούθησης της συμμόρφωσης που περιέχει διαδικασίες σχεδιασμένες έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται ότι όλες οι λειτουργίες παρέχονται σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις, πρότυπα και διαδικασίες. Η παρακολούθηση της συμμόρφωσης περιλαμβάνει σύστημα ανάδρασης προς το αρμόδιο διοικητικό προσωπικό σχετικά με τις διαπιστώσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή διορθωτικών μέτρων, εάν απαιτείται·

γ)

παρέχει στοιχεία για τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης μέσω εγχειριδίων και εγγράφων παρακολούθησης·

δ)

ορίζει εκπροσώπους διαχείρισης για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις διαδικασίες που έχουν στόχο την επίτευξη ασφαλών και αποτελεσματικών επιχειρησιακών πρακτικών καθώς και την παρακολούθηση της επάρκειας αυτών των διαδικασιών·

ε)

επανεξετάζει το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης και λαμβάνει διορθωτικά μέτρα, κατά περίπτωση·

στ)

διαχειρίζεται την ασφάλεια όλων των λειτουργιών δικτύου που έχουν ενταχθεί σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσει τυπικές διεπαφές με όλους τους οικείους συμφεροντούχους προκειμένου να είναι σε θέση να εντοπίζει κινδύνους για την αεροπορική ασφάλεια που συνεπάγονται οι δραστηριότητές του, να τους αξιολογεί και να τους διαχειρίζεται αναλόγως·

ζ)

περιλαμβάνει διαδικασίες για τη διαχείριση της ασφάλειας κατά την εισαγωγή νέων λειτουργικών συστημάτων ή τη μεταβολή υφιστάμενων λειτουργικών συστημάτων.

3.   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο διαχειριστής δικτύου τηρεί σύστημα διαχείρισης της προστασίας το οποίο καλύπτει όλες τις λειτουργίες δικτύου που εκτελεί σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές. Το σύστημα αυτό:

α)

διασφαλίζει την προστασία των εγκαταστάσεων και του προσωπικού του προκειμένου να αποτρέπεται οποιαδήποτε παράνομη παρεμβολή η οποία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των λειτουργιών δικτύου που διαχειρίζεται·

β)

διασφαλίζει τη φύλαξη των επιχειρησιακών δεδομένων που λαμβάνει ή παράγει ή χρησιμοποιεί με άλλο τρόπο, έτσι ώστε η πρόσβαση σε αυτά να περιορίζεται μόνο σε όσους έχουν σχετική εξουσιοδότηση·

γ)

ορίζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την εκτίμηση και τον περιορισμό των επιπτώσεων της επικινδυνότητας, την παρακολούθηση και τη βελτίωση της προστασίας, καθώς και τις ανασκοπήσεις των διαδικασιών προστασίας και τη διάδοση των συναγόμενων διδαγμάτων·

δ)

ορίζει τα μέσα που προορίζονται για τον εντοπισμό παραβιάσεων του συστήματος προστασίας και την ειδοποίηση του προσωπικού μέσω κατάλληλων προειδοποιήσεων προστασίας·

ε)

ορίζει τα μέσα περιορισμού των επιπτώσεων που έχουν οι παραβιάσεις του συστήματος προστασίας και προσδιορίζει ενέργειες αποκατάστασης και διαδικασίες περιορισμού των επιπτώσεων για την αποτροπή επανάληψης.

4.   ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Ο διαχειριστής δικτύου συντάσσει και επικαιροποιεί επιχειρησιακά εγχειρίδια σχετικά με τις επιχειρήσεις που εκτελεί, προκειμένου να τα χρησιμοποιεί το επιχειρησιακό προσωπικό και να καθοδηγείται από αυτά. Ο διαχειριστής δικτύου διασφαλίζει ότι:

α)

τα επιχειρησιακά εγχειρίδια περιέχουν τις οδηγίες και τις πληροφορίες που χρειάζεται το επιχειρησιακό προσωπικό για την εκτέλεση των καθηκόντων του·

β)

το οικείο προσωπικό έχει πρόσβαση στα συναφή μέρη των επιχειρησιακών εγχειριδίων·

γ)

το επιχειρησιακό προσωπικό ενημερώνεται εγκαίρως για τις αναθεωρήσεις του επιχειρησιακού εγχειριδίου που ισχύουν για τα καθήκοντά του, καθώς και για την έναρξη ισχύος τους.

5.   ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ο διαχειριστής δικτύου απασχολεί προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι λειτουργίες δικτύου που του έχουν ανατεθεί εκτελούνται με ασφαλή, αποδοτικό, συνεχή και βιώσιμο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο καθορίζει πολιτικές για την κατάρτιση του προσωπικού.

6.   ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ο διαχειριστής δικτύου καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλες τις λειτουργίες που παρέχει σε περίπτωση συμβάντων τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική υποβάθμιση ή διακοπή των επιχειρήσεων τις οποίες εκτελεί.

7.   ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20, ο διαχειριστής δικτύου υποβάλλει ετησίως αναφορά για τις δραστηριότητές του. Αυτή η αναφορά καλύπτει τις επιχειρησιακές του επιδόσεις, καθώς και σημαντικές δραστηριότητες και εξελίξεις ειδικά στο πεδίο της ασφάλειας.

Η ετήσια αναφορά περιλαμβάνει τουλάχιστον:

αξιολόγηση των επιδόσεων των λειτουργιών δικτύου που διαχειρίζεται,

τις επιδόσεις ως προς τους στόχους επιδόσεων που καθορίζονται στο σχέδιο στρατηγικής δικτύου, συγκρίνοντας τις πραγματικές επιδόσεις με το επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου με χρήση δεικτών επιδόσεων που καθορίζονται στο επιχειρησιακό σχέδιο δικτύου,

αιτιολόγηση για αποκλίσεις από τους στόχους και προσδιορισμό μέτρων για την κάλυψη τυχόν κενών κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004,

εξελίξεις σε λειτουργίες και υποδομές,

πληροφορίες για την τυπική διαδικασία διαβούλευσης με τους χρήστες και συμφεροντούχους,

πληροφορίες για την πολιτική σχετικά με τους ανθρώπινους πόρους.

8.   ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ο διαχειριστής δικτύου είναι σε θέση να καταδείξει ότι οι μέθοδοι εργασίας και οι επιχειρησιακές διαδικασίες του συνάδουν με την υπόλοιπη νομοθεσία της Ένωσης, και συγκεκριμένα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 255/2010.


Top