EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0710(03)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

OJ C 187, 10.7.2010, p. 16–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.7.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 187/16


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2010/C 187/08

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Οι δηλώσεις ένστασης διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«CHLEB PRĄDNICKI»

Αριθ. ΕΚ.: PL-PGI-0005-0694-23.04.2008

ΠΓΕ ( Χ ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Chleb prądnicki»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Πολωνία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 2.4

Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

Το «Chleb prądnicki» είναι μαύρο ψωμί σίκαλης με προζύμι.

Σχήμα

Το «Chleb prądnicki» ψήνεται σε δύο σχήματα: ωοειδές και στρογγυλό.

Τα ωοειδή καρβέλια παρουσιάζονται σε δύο τύπους με τα εξής βάρη:

1)

14 kg: μήκος 950 έως 1 000 mm, ύψος 120 έως 150 mm, πλάτος στο κέντρο 450 έως 500 mm.

2)

4,5 kg: μήκος 600-650 mm, ύψος 120 έως 150 mm, πλάτος στο κέντρο 300 έως 350 mm.

Το πλάτος των ωοειδών καρβελιών (και των δύο βαρών) βαθμιαία μειώνεται προς τα άκρα του καρβελιού.

Τα στρογγυλά καρβέλια έχουν ένα μόνο βάρος: 4,5 kg διάμετρος 450-500 mm.

Κόρα

Η κόρα (ανεξαρτήτως του σχήματος των καρβελιών) έχει πάχος 4-6 mm, το χρώμα της είναι καστανό έως βαθυκάστανο, η επιφάνειά της είναι ομοιογενής ή έχει ορατές ρωγμές και καλύπτεται με λεπτή στρώση πιτύρου σίκαλης.

Ψίχα

Στην τομή, το ψωμί έχει ανοιχτό χρώμα και είναι ομοιόμορφα πορώδες. Η ψίχα, εάν υποστεί ελαφριά πίεση, πρέπει να επανέρχεται στην αρχική της θέση χωρίς αλλαγή στη δομή. Το ψωμί έχει τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή ψωμιού σίκαλης με προζύμι.

Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά

Υγρασία: μέγιστο 50 % οκτώ ώρες μετά το ψήσιμο.

Όγκος: 100 g ψωμιού έχουν ελάχιστο όγκο 200 cm3.

Οξύτητα: μέγιστο pH 10.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

αλεύρι σίκαλης υψηλής ποιότητας και σιτάλευρο χρησιμοποιούμενο από τη βιομηχανία τροφίμων

ψημένες πατάτες ή νιφάδες πατάτας (χρησιμοποιούνται εποχιακά, την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού)

πίτυρο σίκαλης

αλάτι

πόσιμο νερό

νωπή μαγιά

αγριοκύμινο (κάρο).

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Όλα τα στάδια της παραγωγής πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης περιοχής.

προετοιμασία της ζύμης με προζύμι με την παραδοσιακή μέθοδο πέντε σταδίων,

χειρωνακτική διαίρεση της ζύμης σε τεμάχια και χειρωνακτική διαμόρφωση,

τελική διόγκωση των διαμορφωμένων τεμαχίων σε καλάθια,

προετοιμασία των τεμαχίων για ψήσιμο, ύγρανση με νερό και πασπάλισμα με πίτυρο σίκαλης,

ψήσιμο των τεμαχίων,

ψύξη του ψημένου ψωμιού.

3.6.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

Όταν το ψωμί πρόκειται να πωληθεί τεμαχισμένο, δεν επιτρέπεται να τεμαχίζεται έως ότου ψυχθεί, δηλ. τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά το ψήσιμο.

3.7.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με την επισήμανση:

Το «Chleb prądnicki» μπορεί να πωλείται ασυσκεύαστο. Κάθε καρβέλι των 4,5 kg που πωλείται ακέραιο είναι περιτυλιγμένο με ταινία στην οποία είναι εκτυπωμένες οι πληροφορίες που απαιτούνται βάσει των ρυθμίσεων για την επισήμανση τροφίμων που διατίθενται στο εμπόριο. Το ψωμί το οποίο πωλείται ως ½ ή ¼ καρβελιού είναι συσκευασμένο σε μεμβράνη ή χάρτινες σακούλες με ετικέτα που φέρει γραφικό σχέδιο όμοιο με αυτό της ταινίας. Η ετικέτα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει το σύμβολο της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και τις λέξεις «Chronione Oznaczenie Geograficzne» (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Το ψωμί που δεν έχει το τυποποιημένο εμπορικό μέγεθος, π.χ. βάρος άνω των 4,5 kg, το οποίο ψήνεται για ιδιαίτερες περιπτώσεις, φέρει ταινία όμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται για τα καρβέλια των 4,5 kg, αλλά προσαρμοσμένη στις διαστάσεις του συγκεκριμένου καρβελιού. Οι ετικέτες και οι ταινίες διανέμονται σε όλους τους παραγωγούς του «Chleb prądnicki» από το αρτοποιείο B.A. Madej. Η επισήμανση και η διανομή εκτελούνται με τρόπο ώστε να μην υφίσταται διακριτική μεταχείριση κανένας παραγωγός που παράγει το «Chleb prądnicki» σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Εντός των διοικητικών ορίων της Κρακοβίας.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η ονομασία «Chleb prądnicki» προέρχεται από τα ονόματα των χωριών του ποταμού Prądnik. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Prądnik Czerwony (κόκκινο Prądnik) και το Prądnik Biały (λευκό Prądnik), που είχαν πολλούς αλευρόμυλους. Η πρώτη έμμεση αναφορά στους αρτοποιούς του Prądnik ανάγεται στον 14ο αιώνα. Οι χωρικοί του Prądnik Czerwony ήταν διάσημοι κυρίως επειδή έψηναν τεράστια καρβέλια «Chleb prądnicki».

Τα χωριά Prądnik Czerwony και Prądnik Biały ενσωματώθηκαν στην Κρακοβία την 1η Απριλίου 1910. Παρ’όλο που σήμερα αποτελούν τμήμα του διοικητικού διαμερίσματος Krowodrza της Κρακοβίας, τα ονόματά τους εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται συχνά.

Το «Chleb prądnicki» και η μέθοδος παρασκευής του αναπτύχθηκαν επί σειρά ετών από γενιές αρτοποιών. Τα χαρακτηριστικά του στοιχεία συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα: τις δεξιότητες και την τέχνη των αρτοποιών, οι οποίοι το ψήνουν σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους και χρησιμοποιούν μόνο τις καθορισμένες πρώτες ύλες.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Τα χαρακτηριστικά που κυρίως διακρίνουν το «Chleb prądnicki» από άλλα προϊόντα είναι το μέγεθός του, η κόρα μεγάλου πάχους και η μεγάλη διάρκεια διατήρησης. Συνήθως παρασκευάζεται σε καρβέλια των 4,5 kg, ενώ για ειδικές περιστάσεις ψήνονται καρβέλια των 14 kg. Κάθε καρβέλι έχει κάπως διαφορετικό σχήμα. Επίσης, όταν αποθηκεύεται υπό κανονικές συνθήκες, το «Chleb prądnicki» διατηρείται επί μία εβδομάδα.

Άλλο διακριτικό χαρακτηριστικό του «Chleb prądnicki» είναι το ότι «ωριμάζει» μετά το ψήσιμο, αποκτώντας το πλήρες άρωμα και γεύση του την επομένη της παρασκευής του.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με συγκεκριμένη ποιότητα, με τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Η αίτηση βασίζεται στην ιδιαίτερη ποιότητα του «Chleb prądnicki», όπως παρουσιάζεται στο σημείο 5.2, καθώς και στη φήμη του.

Ο εξαιρετικός χαρακτήρας του προϊόντος είναι κυρίως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δεξιοτήτων που αναδεικνύονται ιδίως κατά το ζύμωμα και τη διαμόρφωση της ζύμης, χάρη στα οποία κάθε καρβέλι αποκτά ελαφρώς διαφορετικό σχήμα, καθώς και κατά τη θερμική επεξεργασία, που προσδίδει στο «Chleb prądnicki» το κατάλληλο πάχος, υφή της επιφάνειας και κόρα. Με την προσθήκη πατάτας ή νιφάδων πατάτας στη συνταγή εξασφαλίζεται η μεγάλη διάρκεια διατήρησης.

Ιστορία, αρτοποιητική παράδοση και φήμη του «Chleb prądnicki»:

 

Το «Chleb prądnicki» αναφέρεται για πρώτη φορά το 1421, όταν ο επίσκοπος της Κρακοβίας Αλβέρτος παραχώρησε στον μάγειρά του Świętosław Skowronek έκταση δύο źreb (μονάδες μέτρησης επιφανείας) στο Prądnik επιβάλλοντας στους κατοίκους την υποχρέωση να ψήνουν ψωμί για τα γεύματα του επισκόπου.

 

Στις 26 Μαΐου 1496, ο βασιλιάς Jan Olbracht παραχώρησε στους αρτοποιούς που παρασκεύαζαν ψωμί σίκαλης σε κοινότητες μεταξύ των οποίων και το Prądnik, το προνόμιο να πωλούν το ψωμί αυτό στην Κρακοβία κάθε Τρίτη, στην εβδομαδιαία αγορά, διατηρώντας μακρόχρονη συνήθεια. Το προνόμιο αυτό επέτρεπε στους αρτοποιούς της συντεχνίας που βρίσκονταν εντός των τειχών της πόλης να παρασκευάζουν και να πωλούν, χωρίς περιορισμούς, αρτοποιήματα από λευκό αλεύρι και από αλεύρι σίκαλης. Η πώληση ψωμιού σίκαλης παρασκευασμένου εκτός των τειχών της πόλης (οι αρτοποιοί εκτός των τειχών της πόλης δεν είχαν δικαίωμα να παρασκευάζουν προϊόντα από λευκό αλεύρι) ήταν αυστηρά περιορισμένη. Οι αρτοποιοί απέκτησαν το δικαίωμα να φέρνουν «Chleb prądnicki» στην Κρακοβία χωρίς περιορισμούς μόλις την 1η Ιουλίου 1785.

 

Από έγγραφα του 18ου και του 19ου αιώνα, τα οποία φυλάχθηκαν από τη Συντεχνία των Αρτοποιών της Κρακοβίας, προκύπτει ότι εκείνη την εποχή θεσμοθετήθηκαν οι αρχές που διέπουν την πώληση και την τιμολόγηση του ψωμιού, βάσει διατίμησης. Κατά πάσαν πιθανότητα, οι καταναλωτές εξακολούθησαν να απολαμβάνουν τη γεύση του «Chleb prądnicki» έως τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή τις αρχές της δεκαετίας του 1930, αλλά κάποια στιγμή κατά τη δεκαετία αυτή η παραγωγή σταμάτησε. Ωστόσο, το «Chleb prądnicki» δεν έπεσε οριστικά σε λήθη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εμπορικής εταιρείας «Stary Kleparz», κατά την περίοδο του μεταπολέμου (1945-1998), το «Chleb prądnicki» πωλούνταν στην αγορά Stary Kleparz της Κρακοβίας, η οποία αποτελεί την παλαιότερη αγορά που λειτουργεί ακόμη έως τις μέρες μας και την πιο πολυσύχναστη.

Λογοτεχνικά έργα και δημοσιεύματα του Τύπου του 19ου και του 20ού αιώνα αποτελούν μαρτυρίες για τη φήμη του «Chleb prądnicki»:

Το ποίημα του Wincenty Pol «Obrazek» (Εικόνα) (19ου αιώνας),

Απόσπασμα ποιήματος του Wincenty Pol από τις συλλογές του Ambroży Grabowski — χωρίς τίτλο (19ος αιώνας),

«Wspomnienia» (Αναμνήσεις) του Ambroży Grabowski (19ος αιώνας),

«Kodeks dyplomatyczny Katedry Krakowskiej Św. Wacława» (Διπλωματικός κώδικας του καθεδρικού ναού του Αγίου Βάκλαβ της Κρακοβίας) — Franciszek Piekosiński, 1883,

«Włościanie z okolic Krakowa» (Η ύπαιθρος της Κρακοβίας) — Józef Mączyński, 1858, εφημερίδα «Przyjaciel Ludu» (Φίλος του λαού), 1846,

«Tygodnik Ilustrowany» (Εβδομαδιαίο περιοδικό), 1862,

«Encyklopedia Powszechna» (Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια), 1865,

«Wspomnienia» (Αναμνήσεις) του Ambroży Grabowski (19ος αιώνας),

Το «Chleb prądnicki» εμφανίζεται επίσης σε πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα:

«Z promnickim chlebem w Krakowie» — Kajetan Wincenty Kielisiński, 1847,

«Prądniczanin» — Jan Kanty Wojnarowski,

«Piekarz chleba prądnickiego» — Jan Kanty Wojnarowski.

Η συμμετοχή του «Chleb prądnicki» σε διαγωνισμούς, διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και εκστρατείες προώθησης της Κρακοβίας πιστοποιεί τη φήμη του μεταξύ των σημερινών καταναλωτών.

Το 2004, στον διαγωνισμό Małopolski Smak, απονεμήθηκε στο «Chleb prądnicki» βραβείο για την εξαιρετική του ποιότητα και την ξεχωριστή του γεύση. Το 2005, το αρτοποιείο παραγωγής του «Chleb prądnicki» χρίστηκε από τον περιφερειάρχη της περιφέρειας Małopolskie υποψήφιο για τον τίτλο «Πολωνός παραγωγός τροφίμων 2005». Η φήμη του ψωμιού αυτού μπορεί επίσης να διαπιστωθεί από τη συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις, όπως το «Salon International de l'Alimentation» του Παρισιού (2005). Πληροφορίες για το «Chleb Prądnicki» περιλήφθηκαν επίσης στο έργο «Terra Madre: 1 600 Food Communities» που δημοσίευσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Slow Food».

Συχνά χρησιμοποιείται μια εικόνα του ψωμιού «Chleb prądnicki» για την προώθηση της Κρακοβίας — για παράδειγμα, ήταν ένα από τα σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν ως αντιπροσωπευτικά της Κρακοβίας κατά τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 750 ετών από τη χορήγηση δικαιωμάτων στην πόλη βάσει του δικαίου του Μαγδεμβούργου. Στα διαφημιστικά φυλλάδια για την Κρακοβία, επίσης, περιλαμβάνονται εικόνες του «Chleb prądnicki». Η σύγχρονη φήμη του ψωμιού οφείλεται στην μετεξέλιξη της ιστορικής φήμης σε αναγνώριση του ίδιου του προϊόντος. Με την πάροδο του χρόνου η φήμη του εδραιώθηκε, στηριζόμενη στη μοναδική του γεύση, την εξαιρετική ποιότητα και την πολύ μεγάλη διάρκεια διατήρησης. Σήμερα, το «Chleb prądnicki» πωλείται σε καταστήματα πώλησης εκλεκτών τροφίμων σε όλη την Πολωνία τα οποία διαθέτουν τα καλύτερα προϊόντα απ’όλο τον κόσμο. Επιπλέον απόδειξη της φήμης του ψωμιού αποτελεί το γεγονός ότι οι καταναλωτές το αγοράζουν σε πενταπλάσια τιμή από αυτή του ψωμιού μαζικής παραγωγής. Επίσης, το «Chleb prądnicki» είναι εξαιρετικά δημοφιλές κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γιορτής του Ψωμιού (Święto Chleba). Κάθε μέρα της γιορτής παρασκευάζεται τετραπλάσια από τη συνήθη ποσότητα αυτού του ψωμιού.

Πληροφορίες για το «Chleb prądnicki» περιέχονται σε πολυάριθμες σύγχρονες δημοσιεύσεις, όπως ο οδηγός μαγειρικής «Produkt tradycyjny na małopolskim stole» (Παραδοσιακά προϊόντα διατροφής της περιφέρειας Małopolskie), η έκδοση «Stół pięknie nakryty» (Πλούσιο τραπέζι) και το φυλλάδιο «Małopolska – Palce lizać. Przewodnik kulinary po regionie» (Πεντανόστιμη Małopolska — περιφερειακός γαστρονομικός οδηγός). Αναφορές στο «Chleb prądnicki» απαντώνται επίσης στις ημερήσιες εφημερίδες της Κρακοβίας «Dziennik Polski» και «Gazeta Krakowska» και στον εθνικό κλαδικό Τύπο (επιθεωρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής «Przegląd Piekarniczy i Cukierniczy» και «Cukiernictwo i Piekarstwo»). Άρθρα σχετικά με το «Chleb prądnicki» έχουν επίσης δημοσιευθεί στην ημερήσια εφημερίδα «Polska Głos Wielkopolski», στις 25 Αυγούστου 2008, στο «Tęczy» και στο εβδομαδιαίο έντυπο «Niedziela», στις 10 Αυγούστου 2008.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου]

http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1620&LangId=0


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top