EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R0302

Κανονισμός (Ευρατόμ) αριθ. 302/2005 της Επιτροπής, της 8ης Φεβρουαρίου 2005, για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων της Ευρατόμ - Δήλωση Συμβουλίου/Επιτροπής

OJ L 54, 28.2.2005, p. 1–71 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 319M, 29.11.2008, p. 81–151 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 12 Volume 002 P. 129 - 198
Special edition in Romanian: Chapter 12 Volume 002 P. 129 - 198
Special edition in Croatian: Chapter 12 Volume 001 P. 45 - 114

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/07/2013

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/302/oj

28.2.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 54/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (Ευρατόμ) αριθ. 302/2005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 8ης Φεβρουαρίου 2005

για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων της Ευρατόμ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Κανονισμός (Ευρατόμ) αριθ. 302/2005 της Επιτροπής για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων της Ευρατόμ

Κεφάλαιο I

Πεδίο εφαρμογής και ορισμοί

Κεφάλαιο II

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά και ειδικές διατάξεις για τον έλεγχο διασφαλίσεων

Κεφάλαιο III

Λογιστική των πυρηνικών υλικών

Κεφάλαιο IV

Μεταφορές μεταξύ κρατών

Κεφάλαιο V

Ειδικές διατάξεις

Κεφάλαιο VI

Ειδικές διατάξεις εφαρμοζόμενες στις επικράτειες των κρατών μελών τα οποία διαθέτουν πυρηνικά όπλα

Κεφάλαιο VII

Τελικές διατάξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

I-A

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

I-B

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

I-Γ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

I-Δ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

I-Ε

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΙΣΟΤΟΠΩΝ

Ι-ΣΤ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΧΙΛΙΟΓΡΑΜΜΟΥ

I-Ζ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΛΙΚΩΝ (CAM)

I-Η

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

I-Θ

ΛΟΙΠΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ (ICR)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΛΙΚΩΝ (MBR)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ (PIL)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ/ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ/ΠΑΡΑΛΑΒΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ/ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ X

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ Ή ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XI

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XII

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIII

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΕΘΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ/ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIV

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ/ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XV

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως τα άρθρα 77, 78, 79 και 81,

την έγκριση του Συμβουλίου,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (Ευρατόμ) αριθ. 3227/76 της Επιτροπής, της 19ης Οκτωβρίου 1976, περί της εφαρμογής των διατάξεων για τον έλεγχο διασφαλίσεως της Ευρατόμ (1), καθορίζει τη φύση και την έκταση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στα άρθρα 78 και 79 της συνθήκης.

(2)

Ενόψει της αύξησης των ποσοτήτων των πυρηνικών υλικών που παράγονται, χρησιμοποιούνται, μεταφέρονται και ανακυκλώνονται στην Κοινότητα, της ανάπτυξης του εμπορίου των υλικών αυτών και των διαδοχικών διευρύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του ελέγχου διασφαλίσεων. Η φύση και η έκταση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 79 της συνθήκης και καθορίζονται στον κανονισμό (Ευρατόμ) αριθ. 3227/76 υπό το φως των εξελίξεων πρέπει, συνεπώς, να επικαιροποιηθούν λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων, ιδίως στους τομείς της πυρηνικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας της πληροφορίας.

(3)

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας έχουν συνάψει με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας τη συμφωνία 78/164/Ευρατόμ (2) περί της εφαρμογής των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου III της συνθήκης μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Η συμφωνία αυτή άρχισε να ισχύει στις 21 Φεβρουαρίου 1977 και συμπληρώθηκε με πρόσθετο πρωτόκολλο 1999/188/Ευρατόμ (3) που άρχισε να ισχύει στις 30 Απριλίου 2004.

(4)

Η συμφωνία 78/164/Ευρατόμ προβλέπει ειδική δέσμευση εκ μέρους της Κοινότητας ως προς την εφαρμογή του ελέγχου διασφαλίσεων για τα αρχικά υλικά και τα ειδικά σχάσιμα υλικά στις επικράτειες των κρατών μελών, τα οποία δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα και είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

(5)

Οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη συμφωνία 78/164/Ευρατόμ είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων διεθνών διαπραγματεύσεων με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, σχετικά με την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου III της συνθήκης για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Οι διαδικασίες αυτές είχαν εγκριθεί από το συμβούλιο των διοικητών του οργανισμού αυτού.

(6)

Η Κοινότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι συμβαλλόμενα μέρη συμφωνίας για την εφαρμογή του ελέγχου διασφαλίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδυασμό με τη συνθήκη για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων (4). Η εν λόγω συμφωνία άρχισε να ισχύει στις 14 Αυγούστου 1978, και συμπληρώθηκε με ένα πρόσθετο πρωτόκολλο που άρχισε να ισχύει στις 30 Απριλίου 2004.

(7)

Η Κοινότητα, η Γαλλία και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι συμβαλλόμενα μέρη συμφωνίας για την εφαρμογή του ελέγχου διασφαλίσεων στη Γαλλία (5). Η συμφωνία αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 12 Σεπτεμβρίου 1981, και συμπληρώθηκε με ένα πρόσθετο πρωτόκολλο που άρχισε να ισχύει στις 30 Απριλίου 2004.

(8)

Στις επικράτειες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ορισμένες εγκαταστάσεις ή τμήματα εγκαταστάσεων, καθώς και ορισμένα υλικά, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στον κύκλο παραγωγής για αμυντικές ανάγκες. Επομένως, πρέπει να εφαρμόζονται ειδικές διαδικασίες ελέγχου διασφαλίσεων, για να ληφθούν υπόψη αυτές οι περιστάσεις.

(9)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδό του στη Λισαβόνα στις 23 και 24 Μαρτίου 2000 υπογράμμισε την ανάγκη «να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καθώς και το περιεχόμενο αυτών των δικτύων».

(10)

Πέραν από το πρόσθετο πρωτόκολλο 1999/188/Ευρατόμ πρέπει να ζητηθεί από τα κράτη μέλη να διαβιβάζουν ορισμένες πληροφορίες στην Επιτροπή συμπεριλαμβανομένων μίας γενικής περιγραφής των τοποθεσιών, κοινοποίησης εκ των προτέρων της επεξεργασίας των αποβλήτων και εκθέσεων σχετικά με την αλλαγή θέσης των συσκευασμένων αποβλήτων.

(11)

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τις δεσμεύσεις της Κοινότητας στον τομέα αυτό, ιδίως με εκείνες που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο 1999/188/Ευρατόμ και τα πρόσθετα πρωτόκολλα στις συμφωνίες για την εφαρμογή των διασφαλίσεων στον Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδυασμό με τη συνθήκη για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και την αντίστοιχη συμφωνία για τη Γαλλία.

(12)

Οι διατάξεις σχετικά με την ασφάλεια που προστέθηκαν στον εσωτερικό κανονισμό της Επιτροπής (6) με την απόφαση 2001/844/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ της Επιτροπής (7) εφαρμόζονται στις πληροφορίες, τη γνώση και τα έγγραφα που αποκτούν τα μέρη, με την επιφύλαξη του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 3 του Συμβουλίου, της 31ης Ιουλίου 1958, περί εφαρμογής του άρθρου 24 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (8).

(13)

Για λόγους σαφήνειας ο κανονισμός (Ευρατόμ) αριθ. 3227/76 πρέπει να αντικατασταθεί από τον παρόντα κανονισμό,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που ιδρύει ή εκμεταλλεύεται εγκατάσταση για παραγωγή, διαχωρισμό, επανεπεξεργασία, αποθήκευση ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση αρχικών ή ειδικών σχασίμων υλικών.

Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται στους κατόχους τελικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για μη πυρηνικούς σκοπούς και τα οποία ενσωματώνουν πυρηνικά υλικά που δεν μπορούν να επανακτηθούν στην πράξη.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.

ως «κράτος μέλος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα» νοείται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κύπρος, η Λεττονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία·

2.

ως «κράτος μέλος που διαθέτει πυρηνικά όπλα» νοείται η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο·

3.

ως «τρίτη χώρα» νοείται κάθε χώρα η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας·

4.

ως «πυρηνικά υλικά» νοούνται τα μεταλλεύματα, τα αρχικά υλικά, ή τα ειδικά σχάσιμα υλικά όπως ορίζονται στο άρθρο 197 της συνθήκης·

5.

ως «απόβλητα» νοούνται τα πυρηνικά υλικά σε συγκεντρώσεις ή χημικές μορφές που θεωρούνται μη επανακτήσιμα για πρακτικούς ή οικονομικούς λόγους και τα οποία μπορούν να απορριφθούν·

6.

ως «κατακρατούμενα απόβλητα» νοούνται τα απόβλητα που παράγονται κατά την επεξεργασία ή λόγω ατυχήματος κατά την εκμετάλλευση, που έχουν καταμετρηθεί ή εκτιμηθεί βάσει μετρήσεων, και τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ορισμένη περιοχή εντός της ζώνης ισολογισμού υλικών από την οποία είναι δυνατόν να επανακτηθούν·

7.

ως «συσκευασμένα απόβλητα» νοούνται τα απόβλητα που έχουν καταμετρηθεί ή εκτιμηθεί βάσει μετρήσεων και έχουν συσκευαστεί κατά τέτοιο τρόπο (για παράδειγμα σε γυαλί, τσιμέντο, μπετόν ή πίσσα) που έχουν καταστεί ακατάλληλα για περαιτέρω πυρηνική χρήση·

8.

ως «διαθέσεις στο περιβάλλον» νοούνται τα απόβλητα που έχουν καταμετρηθεί ή εκτιμηθεί βάσει μετρήσεων και έχουν διατεθεί αμετάκλητα στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα προγραμματισμένης διάθεσης·

9.

«κατηγορίες» (πυρηνικών υλικών) είναι το φυσικό ουράνιο, το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το ουράνιο εμπλουτισμένο με ουράνιο 235 ή 233, το θόριο, το πλουτώνιο, καθώς και κάθε άλλο υλικό που δύναται να καθορισθεί από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία ύστερα από πρόταση της Επιτροπής·

10.

ως «τεμάχιο» νοείται μια μονάδα που δύναται να αναγνωριστεί, όπως μια διάταξη καυσίμου ή μια ράβδος πυρηνικού καυσίμου·

11.

ως «παρτίδα» νοείται μία επί μέρους ποσότητα πυρηνικών υλικών τα οποία λαμβάνονται ως ενότητα για λόγους λογιστικής καταχώρισης σε ένα κύριο σημείο μετρήσεως και των οποίων η σύνθεση και η ποσότητα προσδιορίζονται με ένα ενιαίο σύνολο χαρακτηριστικών ή μετρήσεων. Τα πυρηνικά υλικά δύνανται να είναι ασυσκεύαστα ή να περιέχονται σε ορισμένο αριθμό τεμαχίων·

12.

ως «στοιχεία σχετικά με την παρτίδα» νοείται το συνολικό βάρος κάθε κατηγορίας πυρηνικών υλικών και, όταν πρόκειται για το πλουτώνιο και το ουράνιο, η ισοτοπική σύνθεση, εφόσον συντρέχει λόγος, για τις εκθέσεις προστίθενται τα βάρη των διαφόρων τεμαχίων της παρτίδας και ακολούθως στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα·

13.

ως «ισοδύναμο χιλιόγραμμο» νοείται ειδική μονάδα χρησιμοποιούμενη κατά την εφαρμογή του ελέγχου διασφαλίσεων στα πυρηνικά υλικά, που προκύπτει αν ληφθούν:

α)

για το πλουτώνιο, το βάρος του σε χιλιόγραμμα,

β)

για το ουράνιο με εμπλουτισμό 0,01 (1 %) ή ανώτερο, το γινόμενο του βάρους του σε χιλιόγραμμα επί το τετράγωνο του εμπλουτισμού,

γ)

για το ουράνιο με εμπλουτισμό κατώτερο του 0,01 (1 %) αλλά ανώτερο του 0,005 (0,5 %), το γινόμενο του βάρους του σε χιλιόγραμμα επί 0,0001, και

δ)

για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, με εμπλουτισμό 0,005 (0,5 %) ή κατώτερο, και το θόριο, το γινόμενο του βάρους τους σε χιλιόγραμμα επί 0,00005·

14.

ως «ζώνη ισολογισμού υλικών» νοείται περιοχή στην οποία προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάρτιση του ισολογισμού υλικών:

α)

δύναται να προσδιορισθεί, η μεταφερόμενη ποσότητα των πυρηνικών υλικών κατά την εισαγωγή και εξαγωγή από κάθε ζώνη ισολογισμού υλικών,

και

β)

δύναται να προσδιορισθεί, εφόσον απαιτηθεί, σε κάθε ζώνη ισολογισμού υλικών, σύμφωνα με καθορισμένες διαδικασίες, το πραγματικό απόθεμα των πυρηνικών υλικών·

15.

ως «κύριο σημείο μέτρησης» νοείται θέση στην οποία τα πυρηνικά υλικά παρουσιάζονται με τέτοια μορφή ώστε να είναι δυνατόν να μετρηθούν για να προσδιορισθεί η ροή τους ή το απόθεμα, περιλαμβάνει δε, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτούς, τους χώρους όπου τα πυρηνικά υλικά εισέρχονται, εξέρχονται ή αποθηκεύονται στις ζώνες ισολογισμού υλικών·

16.

ως «λογιστικό απόθεμα» ζώνης ισολογισμού υλικών νοείται το αλγεβρικό άθροισμα του πραγματικού αποθέματος που προσδιορίζεται από την πλέον πρόσφατη απογραφή της εν λόγω ζώνης ισολογισμού υλικών και από όλες τις μεταβολές αποθέματος οι οποίες προέκυψαν μετά την απογραφή αυτή·

17.

ως «πραγματικό απόθεμα» νοείται το άθροισμα όλων των ποσοτήτων των παρτίδων ή των εκτιμήσεων, βάσει μετρήσεων ή υπολογισμών, των ποσοτήτων των παρτίδων των πυρηνικών υλικών που υπάρχουν σε δεδομένη στιγμή σε ζώνη ισολογισμού υλικών, το οποίο λαμβάνεται σύμφωνα με καθορισμένες διαδικασίες·

18.

ως «ανεξήγητη διαφορά υλικού» νοείται η διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του λογιστικού αποθέματος·

19.

ως «διαφορά μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη» νοείται η διαφορά μεταξύ της ποσότητας των πυρηνικών υλικών παρτίδας που δηλώνεται από την αποστέλλουσα ζώνη ισολογισμού υλικών και της ποσότητας που μετράται από την παραλήπτρια ζώνη ισολογισμού υλικών·

20.

ως «βασικά στοιχεία» νοούνται τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά τις μετρήσεις ή βαθμονομήσεις ή έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διατύπωση εμπειρικών σχέσεων, οι οποίες προσδιορίζουν την ταυτότητα των πυρηνικών υλικών και καθορίζουν τα στοιχεία της παρτίδας· στα βασικά στοιχεία περιλαμβάνονται: το βάρος των ενώσεων, οι συντελεστές μετατροπής που έχουν εφαρμοσθεί για να προσδιορισθεί το βάρος του στοιχείου, το ειδικό βάρος, η συγκέντρωση του στοιχείου, οι ισοτοπικές αναλογίες, η σχέση μεταξύ ογκομετρικών και μανομετρικών ενδείξεων και η σχέση μεταξύ της παραγωγής πλουτωνίου και της παραγωγής ενέργειας·

21.

ως «τοποθεσία» νοείται περιοχή που οριοθετείται από την Κοινότητα και το κράτος μέλος και περιλαμβάνει μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που δεν λειτουργούν πλέον, όπως ορίζονται στα σχετικά βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τους, σύμφωνα με τα οποία:

α)

οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης των αποβλήτων δεν αποτελούν καθαυτές τοποθεσία,

β)

στην περίπτωση εγκαταστάσεων που δεν λειτουργούν πλέον και όπου συνήθως χρησιμοποιούνταν αρχικά ή ειδικά σχάσιμα υλικά σε ποσότητες μικρότερες από ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο, η «τοποθεσία» περιορίζεται στις θέσεις με θερμούς θαλάμους ή όπου διεξάγονταν δραστηριότητες σχετικές με τη μετατροπή, τον εμπλουτισμό, την παραγωγή ή την επανεπεξεργασία καυσίμων,

γ)

η τοποθεσία περιλαμβάνει επίσης όλες τις μονάδες που συστεγάζονται με τις εγκαταστάσεις για την παροχή ή τη χρήση ουσιαστικών υπηρεσιών περιλαμβανομένων και των θερμών θαλάμων για την επεξεργασία ακτινοβολημένων υλικών που δεν περιέχουν πυρηνικά υλικά, μονάδες για την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διάθεση αποβλήτων και κτίρια τα οποία σχετίζονται με δραστηριότητες που καθορίζονται στο παράρτημα Ι του πρόσθετου πρωτοκόλλου 1999/188/Ευρατόμ και καθορίζονται από το οικείο κράτος·

22.

«εκπρόσωπος της τοποθεσίας» νοείται κάθε πρόσωπο, επιχείρηση ή οντότητα που έχει οριστεί από το κράτος μέλος ως υπεύθυνο για τις δηλώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2·

23.

«εγκατάσταση» νοείται αντιδραστήρας, κρίσιμη εγκατάσταση, μονάδα μετατροπής, παρασκευής ή επανεπεξεργασίας, μονάδα διαχωρισμού ισοτόπων, ξεχωριστή εγκατάσταση αποθήκευσης, εγκατάσταση επεξεργασίας ή αποθήκευσης αποβλήτων ή οποιαδήποτε άλλη θέση όπου τακτικά χρησιμοποιούνται αρχικά ή ειδικά σχάσιμα υλικά·

24.

«παροπλισμένη εγκατάσταση» νοείται εγκατάσταση στην οποία έχει εξακριβωθεί ότι οι υπολειπόμενες δομές και ο τεχνικός εξοπλισμός που απαιτούνται για τη χρήση της έχουν αφαιρεθεί ή αχρηστευθεί, ώστε να μην χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για το χειρισμό, την επεξεργασία ή την αξιοποίηση αρχικών ή ειδικών σχασίμων υλικών·

25.

«εγκατάσταση που δεν λειτουργεί πλέον» νοείται εγκατάσταση όπου έχει εξακριβωθεί ότι έχουν σταματήσει οι εργασίες και τα πυρηνικά υλικά έχουν αφαιρεθεί, αλλά η εγκατάσταση δεν έχει παροπλιστεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Άρθρο 3

Δήλωση των βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών

1.   Κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που ιδρύει ή εκμεταλλεύεται εγκατάσταση για παραγωγή, διαχωρισμό, επανεπεξεργασία, αποθήκευση ή για άλλη χρήση αρχικών ή ειδικών σχασίμων υλικών, υποχρεούται να δηλώνει στην Επιτροπή τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, κάνοντας χρήση του σχετικού ερωτηματολογίου που παρατίθεται στο παράρτημα I.

Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, η «χρήση» πυρηνικών υλικών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την παραγωγή ενέργειας σε αντιδραστήρες, την έρευνα σε κρίσιμες ή μηδενικής ενέργειας εγκαταστάσεις, τη μετατροπή, την παρασκευή, την επανεπεξεργασία, την αποθήκευση, το διαχωρισμό ισοτόπων και τη συγκέντρωση μεταλλευμάτων, καθώς και την επεξεργασία ή την αποθήκευση αποβλήτων.

Όσον αφορά την παραγωγή μεταλλευμάτων, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 24 και 25.

2.   Κάθε κράτος μέλος που είναι συμβαλλόμενο μέρος στο πρόσθετο πρωτόκολλο 1999/188/Ευρατόμ, ορίζει εκπρόσωπο της τοποθεσίας, για κάθε τοποθεσία στο έδαφός του, ο οποίος υποβάλλει στην Επιτροπή δήλωση που περιλαμβάνει τη γενική περιγραφή της τοποθεσίας, κάνοντας χρήση του ερωτηματολογίου που παρατίθεται στο παράρτημα II.

Η δήλωση υποβάλλεται εντός 120 ημερών από την έναρξη ισχύος στο οικείο κράτος μέλος του πρόσθετου πρωτοκόλλου 1999/188/Ευρατόμ και νεώτερα στοιχεία υποβάλλονται έως την 1η Απριλίου κάθε έτους.

Η δήλωση πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 2 στοιχείο α) σημείο iii) του πρόσθετου πρωτοκόλλου 1999/188/Ευρατόμ και είναι ξεχωριστή από τη δήλωση που απαιτείται δυνάμει της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

3.   Μολονότι ο εκπρόσωπος της τοποθεσίας είναι υπεύθυνος για την έγκαιρη συλλογή των σχετικών πληροφοριών και την υποβολή της γενικής περιγραφής της τοποθεσίας στην Επιτροπή, την ευθύνη για την ακρίβεια και την πληρότητα των δηλώσεων εξακολουθούν να φέρουν τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που ιδρύουν ή εκμεταλλεύονται την εγκατάσταση, ενώ την ευθύνη για τα κτίρια σε μια τοποθεσία, τα οποία δεν έχουν σχέση με πυρηνικά υλικά, φέρει το οικείο κράτος μέλος. Οι δηλώσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 υποβάλλονται, κατά το δυνατόν, σε ηλεκτρονική μορφή εάν διατηρούνται σε τέτοια μορφή από το πρόσωπο ή την επιχείρηση. Εάν οι πληροφορίες αποστέλλονται στην Επιτροπή τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε έντυπη μορφή, υπερισχύει η έντυπη μορφή.

Άρθρο 4

Προθεσμίες

Για τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων εγκαταστάσεων υποβάλλονται στην Επιτροπή δηλώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 τουλάχιστον 200 ημέρες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται να γίνει η πρώτη παραλαβή πυρηνικών υλικών.

Για τις νέες εγκαταστάσεις με απόθεμα ή ετήσια διακίνηση πυρηνικών υλικών που υπερβαίνει το ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο, όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον ιδιοκτήτη, τον φορέα εκμετάλλευσης, το αντικείμενο, τη θέση, το είδος, τη δυναμικότητα και την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας δηλώνονται στην Επιτροπή τουλάχιστον 200 ημέρες πριν από την έναρξη της κατασκευής.

Οι αλλαγές στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά για τις οποίες δεν απαιτείται εκ των προτέρων γνωστοποίηση, όπως ορίζεται στις συγκεκριμένες διατάξεις για τον έλεγχο διασφαλίσεων που προβλέπει το άρθρο 6, κοινοποιούνται στην Επιτροπή εντός 30 ημερών από την ολοκλήρωση της τροποποίησης.

Οι εγκαταστάσεις στην επικράτεια των κρατών μελών που προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιούν στην Επιτροπή τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τους εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού στα εν λόγω κράτη μέλη, πλην των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ή αποθήκευσης αποβλήτων, των οποίων τα τεχνικά χαρακτηριστικά κοινοποιούνται εντός 120 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού στο εν λόγω κράτη μέλη.

Με χρήση του ερωτηματολογίου που περιέχεται στο παράρτημα Ι, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης αποβλήτων δηλώνουν στην Επιτροπή τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασής τους εντός 120 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Για τις λοιπές υφιστάμενες εγκαταστάσεις, κάθε συμπληρωματική πληροφορία που ζητείται από το ερωτηματολόγιο που περιέχεται στο παράρτημα Ι παρέχεται εντός 120 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 5

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Για να επιτρέψουν στην Επιτροπή να προγραμματίσει τις δραστηριότητές της σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων, τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο, κοινοποιούν στην Επιτροπή τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

ετησίως, ένα γενικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων με βάση το παράρτημα XI, αναφέροντας, ειδικότερα, τις προβλεπόμενες ημερομηνίες για τη διενέργεια των απογραφών πραγματικού αποθέματος·

β)

τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από την έναρξη της διενέργειας απογραφής πραγματικού αποθέματος, το πρόγραμμα της εργασίας αυτής.

Οι αλλαγές που επηρεάζουν το γενικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και, ιδίως, τη διενέργεια απογραφών πραγματικού αποθέματος κοινοποιούνται στην Επιτροπή αμελλητί.

Άρθρο 6

Ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων

1.   Ενεργώντας βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών που υποβάλλονται δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 1 και του άρθρου 4, η Επιτροπή θεσπίζει ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων στα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Οι ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων, καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής απευθυνόμενη στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή επιχείρηση, λαμβανομένων υπόψη λειτουργικών και τεχνικών περιορισμών και σε στενή συνεννόηση με το ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή την επιχείρηση καθώς και με το οικείο κράτος μέλος.

Το πρόσωπο ή η επιχείρηση που είναι ο αποδέκτης απόφασης της Επιτροπής λαμβάνει σχετική κοινοποίηση και αντίγραφο της κοινοποίησης αυτής διαβιβάζεται στο οικείο κράτος μέλος.

Μέχρις ότου εγκριθεί η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με συγκεκριμένες διατάξεις για τον έλεγχο των διασφαλίσεων, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή η ενδιαφερόμενη επιχείρηση εφαρμόζουν τις γενικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

2.   Οι ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων περιλαμβάνουν, τα ακόλουθα:

α)

τις ζώνες ισολογισμού υλικών και την επιλογή των κύριων σημείων μέτρησης για τον καθορισμό της ροής και των αποθεμάτων των πυρηνικών υλικών·

β)

τις αλλαγές στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά για τις οποίες απαιτείται εκ των προτέρων κοινοποίηση·

γ)

τη διαδικασία τήρησης καταστάσεων των πυρηνικών υλικών για κάθε ζώνη ισολογισμού υλικών και τη διαδικασία σύνταξης εκθέσεων·

δ)

τη συχνότητα και τη διαδικασία διενέργειας των απογραφών πραγματικού αποθέματος για λογιστικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου διασφαλίσεων·

ε)

τα μέτρα περιορισμού και επιτήρησης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με το ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή επιχείρηση·

στ)

τις ρυθμίσεις για τη λήψη δειγμάτων από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή επιχείρηση, αποκλειστικά για τον έλεγχο διασφαλίσεων.

3.   Οι ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων μπορούν επίσης να καθορίζουν το περιεχόμενο των μεταγενεστέρων ανακοινώσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 5 καθώς και τις συνθήκες υπό τις οποίες απαιτείται να κοινοποιούνται εκ των προτέρων οι αποστολές και παραλαβές πυρηνικών υλικών.

4.   Η Επιτροπή επιστρέφει στα ενδιαφερόμενα άτομα ή επιχειρήσεις τις δαπάνες παροχής των ειδικών υπηρεσιών, που προβλέπονται από τις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων ή απορρέουν από ειδική αίτηση της Επιτροπής ή των επιθεωρητών της, βάσει συμφωνηθείσας εκτίμησης. Το ποσό και οι ρυθμίσεις για την επιστροφή της δαπάνης ορίζονται με κοινή συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και αναθεωρούνται περιοδικά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Άρθρο 7

Λογιστικό σύστημα

Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο τηρούν σύστημα λογιστικής και ελέγχου των πυρηνικών υλικών. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει λογιστικές καταστάσεις και καταστάσεις λειτουργίας και ειδικότερα πληροφορίες για τις ποσότητες, την κατηγορία, τη μορφή και τη σύνθεση των υλικών αυτών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18, τη θέση στην οποία βρίσκονται, την ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων που προβλέπεται στο άρθρο 17 καθώς και τα στοιχεία του αποστολέα ή του παραλήπτη σε περίπτωση μεταφοράς των υλικών.

Το σύστημα των μετρήσεων στο οποίο βασίζονται οι καταστάσεις είναι σύμφωνο με τα πιο πρόσφατα διεθνή πρότυπα ή ποιοτικά ισοδύναμο με αυτά. Βάσει των καταστάσεων αυτών, οι οποίες φυλάσσονται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών πρέπει να είναι δυνατή η σύνταξη και η αιτιολόγηση των δηλώσεων που απευθύνονται στην Επιτροπή. Οι λογιστικές καταστάσεις και οι καταστάσεις λειτουργίας διατίθενται στους επιθεωρητές της Επιτροπής σε ηλεκτρονική μορφή εάν διατηρούνται στη μορφή αυτή από την εγκατάσταση. Περαιτέρω λεπτομέρειες μπορούν να καθορίζονται στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων που αναφέρεται στο άρθρο 6 για κάθε εγκατάσταση.

Άρθρο 8

Καταστάσεις λειτουργίας

Για κάθε ζώνη ισολογισμού υλικών οι καταστάσεις λειτουργίας περιλαμβάνουν, όπου ενδείκνυται:

α)

τα στοιχεία λειτουργίας που χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιορισθούν οι μεταβολές των ποσοτήτων και της σύνθεσης των πυρηνικών υλικών·

β)

κατάλογο των απογραφομένων ειδών, ενημερωμένο κατά το βέλτιστο δυνατό βαθμό, και των θέσεων τους·

γ)

τα στοιχεία που λαμβάνονται από τη βαθμονόμηση των δοχείων και των οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των συναγόμενων εκτιμήσεων των τυχαίων και συστηματικών σφαλμάτων, καθώς και από τη δειγματοληψία και την ανάλυση·

δ)

τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μέτρα ελέγχου της ποιότητας, που εφαρμόζονται στο λογιστικό σύστημα των πυρηνικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των συναγόμενων εκτιμήσεων των τυχαίων και συστηματικών σφαλμάτων·

ε)

την περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθείται για την προετοιμασία και τη διενέργεια απογραφής πραγματικού αποθέματος και για την εξασφάλιση της ορθότητας και πληρότητας της απογραφής αυτής·

στ)

την περιγραφή των μέτρων, που έχουν ληφθεί, για να προσδιορισθεί η αιτία και το μέγεθος κάθε τυχαίας ή μη καταμετρημένης απώλειας, που πιθανώς να έχει προκύψει·

ζ)

την ισοτοπική σύσταση του πλουτωνίου, συμπεριλαμβανομένων των ισοτόπων από τη μεταστοιχείωσή του, και τις ημερομηνίες αναφοράς, εφόσον καταγράφονται στην εγκατάσταση για λόγους που αφορούν την εκμετάλλευση.

Μόλις καταστούν διαθέσιμα τα στοιχεία που αναφέρονται στο στοιχείο ζ) κοινοποιούνται στην Επιτροπή εφόσον ζητηθούν.

Άρθρο 9

Λογιστικές καταστάσεις

Για κάθε ζώνη ισολογισμού υλικών οι λογιστικές καταστάσεις αναφέρουν τα ακόλουθα:

α)

όλες τις μεταβολές του αποθέματος, κατά τρόπον ώστε να καθίσταται δυνατός ο προσδιορισμός του λογιστικού αποθέματος οποιαδήποτε στιγμή·

β)

όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων και υπολογισμών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του πραγματικού αποθέματος·

γ)

όλες τις διορθώσεις που έγιναν όσον αφορά τις μεταβολές του αποθέματος, το λογιστικό απόθεμα και το πραγματικό απόθεμα.

Για όλες τις μεταβολές του αποθέματος και για το πραγματικό απόθεμα, οι λογιστικές καταστάσεις αναφέρουν για κάθε παρτίδα την ταυτότητα των υλικών, τα στοιχεία που αφορούν την παρτίδα και τα βασικά δεδομένα. Οι καταστάσεις αυτές παραθέτουν χωριστά τις ποσότητες ουρανίου, θορίου και πλουτωνίου σύμφωνα με τις κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 στοιχείο β). Επιπλέον, για κάθε μεταβολή αποθέματος αναφέρεται η ημερομηνία της μεταβολής και, κατά περίπτωση, η ζώνη ισολογισμού υλικών ή ο αποστολέας και η ζώνη ισολογισμού υλικών του παραλήπτη ή ο παραλήπτης.

Άρθρο 10

Λογιστικές εκθέσεις

Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο απευθύνουν προς την Επιτροπή λογιστικές εκθέσεις.

Οι λογιστικές εκθέσεις περιέχουν τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες κατά την ημερομηνία της συντάξεώς τους και, εφόσον απαιτείται, πρέπει να διορθώνονται μεταγενέστερα. Οι λογιστικές εκθέσεις διαβιβάζονται στην Επιτροπή σε ηλεκτρονική μορφή, εκτός από τις περιπτώσεις που η Επιτροπή έχει χορηγήσει γραπτώς παρέκκλιση, ή εφόσον ισχύουν οι μεταβατικές παρεκκλίσεις που ορίζει το άρθρο 39.

Κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης της Επιτροπής, και εντός τριών εβδομάδων από την αίτηση αυτή, παρέχονται πρόσθετες λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις σε σχέση με τις εκθέσεις αυτές.

Άρθρο 11

Αρχικό λογιστικό απόθεμα

Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο διαβιβάζουν στην Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, το αρχικό λογιστικό απόθεμα όλων των πυρηνικών υλικών που έχουν στην κατοχή τους χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα V. Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στα πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη διαβιβάσει το αρχικό λογιστικό απόθεμα δυνάμει του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 3227/76, ή για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης αποβλήτων.

Άρθρο 12

Έκθεση μεταβολών αποθέματος

1.   Για κάθε ζώνη ισολογισμού υλικών, τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο διαβιβάζουν στην Επιτροπή εκθέσεις μεταβολών αποθέματος για όλα τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα III.

Εκτός αν οι συγκεκριμένες διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων μιας εγκατάστασης που αναφέρονται στο άρθρο 6 ορίζουν άλλως, οι εκθέσεις αυτές αποστέλλονται μηνιαίως το αργότερο εντός 15 ημερών από το τέλος του μήνα και διαπιστώνουν όλες τις μεταβολές αποθέματος που επήλθαν ή που κατέστησαν γνωστές κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού.

2.   Για τους μήνες κατά τους οποίους γίνεται πραγματική απογραφή του αποθέματος και η ημέρα εκτέλεσης της πραγματικής απογραφής δεν είναι η τελευταία ημέρα του μήνα, διαβιβάζονται δύο χωριστές εκθέσεις μεταβολών τους αποθέματος:

α)

μία πρώτη έκθεση μεταβολής του αποθέματος περιέχουσα όλες τις μεταβολές του αποθέματος μέχρι και την ημέρα της εκτέλεσης της πραγματικής απογραφής αποστέλλεται το αργότερο μαζί με τη δεύτερη έκθεση μεταβολής του αποθέματος ή μαζί με τον κατάλογο των πραγματικών αποθεμάτων και την έκθεση ισολογισμού των υλικών, εφόσον ο εν λόγω πίνακας και η εν λόγω έκθεση αποστέλλονται πριν από τη δεύτερη έκθεση μεταβολών του αποθέματος·

β)

μία δεύτερη έκθεση μεταβολών του αποθέματος που περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές του αποθέματος από την πρώτη ημέρα μετά την πραγματική απογραφή έως το τέλος του μήνα, αποστέλλεται εντός 15 ημερών από το τέλος του μήνα.

3.   Για τους μήνες που δεν επέρχονται μεταβολές του αποθέματος, τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις αποστέλλουν την έκθεση μεταβολών αποθέματος, που μεταφέρει το υπόλοιπο του τελικού λογιστικού αποθέματος του προηγούμενου μήνα.

4.   Προκειμένου να αναφέρονται ως μία μόνη μεταβολή αποθέματος, οι μικρές μεταβολές αποθέματος, όπως οι μεταφορές δειγμάτων για ανάλυση, μπορούν να ομαδοποιούνται, όπως καθορίζεται στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 για την οικεία εγκατάσταση.

5.   Οι εκθέσεις μεταβολών αποθέματος μπορούν να συνοδεύονται με σχόλια που εξηγούν τις μεταβολές αποθέματος.

Άρθρο 13

Έκθεση ισολογισμού υλικών και κατάλογος πραγματικών αποθεμάτων

Για κάθε ζώνη ισολογισμού υλικών τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο διαβιβάζουν στην Επιτροπή:

α)

εκθέσεις ισολογισμού υλικών, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα IV, που αναφέρουν:

i)

το αρχικό πραγματικό απόθεμα,

ii)

τις μεταβολές αποθέματος (πρώτα τις αυξήσεις, στη συνέχεια τις μειώσεις),

iii)

το τελικό λογιστικό απόθεμα,

iv)

το τελικό πραγματικό απόθεμα,

v)

την ανεξήγητη διαφορά υλικού·

β)

κατάλογο πραγματικών αποθεμάτων, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα V, όπου αναφέρονται χωριστά όλες οι παρτίδες.

Οι εκθέσεις και οι κατάλογοι διαβιβάζονται όσο το δυνατόν συντομότερα και οπωσδήποτε εντός 30 ημερών από την ημερομηνία διεξαγωγής της απογραφής πραγματικού αποθέματος.

Εκτός εάν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων μιας εγκατάστασης που αναφέρονται στο άρθρο 6, η απογραφή πραγματικού αποθέματος διεξάγεται κάθε ημερολογιακό έτος και η περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών απογραφών πραγματικού αποθέματος δεν υπερβαίνει τους 14 μήνες.

Άρθρο 14

Ειδικές εκθέσεις

Τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο διαβιβάζουν στην Επιτροπή ειδική έκθεση κάθε φορά που παρουσιάζονται οι περιστάσεις που αναφέρονται στα άρθρα 15 ή 22.

Το είδος των πληροφοριών που παρέχουν αυτές οι εκθέσεις προσδιορίζεται στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6.

Οι ειδικές εκθέσεις και οι περαιτέρω λεπτομέρειες ή επεξηγήσεις που μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή σχετικά με τις εκθέσεις αυτές, παρέχονται αμελλητί.

Άρθρο 15

Ασυνήθιστες περιστάσεις

Ειδική έκθεση καταρτίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

εάν, ως αποτέλεσμα ασυνήθιστων περιστάσεων ή γεγονότων, πιστεύεται ότι υπάρχει ή ενδέχεται να υπάρχει αύξηση ή απώλεια πυρηνικών υλικών η οποία υπερβαίνει τα όρια που έχουν καθορισθεί σχετικά στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6·

β)

εάν ο περιορισμός μεταβληθεί απροσδόκητα σε σχέση με αυτά που καθορίζονται στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 σε σημείο που να καθίσταται δυνατή η μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση πυρηνικών υλικών.

Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα ή επιχειρήσεις υποβάλλουν τις εκθέσεις αυτές μόλις αντιληφθούν οποιαδήποτε παρόμοια απώλεια ή αύξηση ή αιφνίδια αλλαγή στις συνθήκες περιορισμού ή οτιδήποτε τους δημιουργεί υποψίες ότι συνέβη παρόμοιο περιστατικό. Τα αίτια, επίσης, θα αναφέρονται μόλις γίνουν γνωστά.

Άρθρο 16

Αναφορά πυρηνικών μετατροπών

Όσον αφορά τους αντιδραστήρες, τα υπολογισθέντα στοιχεία για τις πυρηνικές μετατροπές αναφέρονται στην έκθεση μεταβολών αποθέματος, το αργότερο όταν τα ακτινοβολημένα καύσιμα μεταφέρονται από τη ζώνη ισολογισμού υλικών του αντιδραστήρα. Εξάλλου, άλλες διαδικασίες καταγραφής και δήλωσης των πυρηνικών μετατροπών μπορεί να καθορίζονται στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6.

Άρθρο 17

Ειδικές υποχρεώσεις ελέγχου διασφαλίσεων

1.   Πυρηνικά υλικά τα οποία υπόκεινται σε ειδικές υποχρεώσεις ελέγχου διασφαλίσεων που έχουν αναληφθεί από την Κοινότητα σε συμφωνία που έχει συνάψει με τρίτο κράτος ή διεθνή οργανισμό παρατίθενται, εκτός εάν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στη συμφωνία αυτή, χωριστά για κάθε υποχρέωση, στις ακόλουθες κοινοποιήσεις:

α)

στο αρχικό λογιστικό απόθεμα που προβλέπεται στο άρθρο 11·

β)

στις εκθέσεις μεταβολών αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων των τελικών λογιστικών αποθεμάτων που προβλέπονται στο άρθρο 12·

γ)

στις εκθέσεις ισολογισμού υλικών και τους καταλόγους πραγματικών αποθεμάτων που προβλέπονται στο άρθρο 13·

δ)

στις προβλεπόμενες εισαγωγές και εξαγωγές που προβλέπονται στα άρθρα 20 και 21.

Εκτός εάν απαγορεύεται ρητά σε κάποια από τις συμφωνίες το γεγονός ότι παρατίθενται χωριστά δεν αποκλείει τη φυσική ανάμειξη των υλικών.

2.   H παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κοινότητα και τα κράτη μέλη με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενεργείας.

Άρθρο 18

Μονάδες βάρους και κατηγορίες πυρηνικών υλικών

1.   Στις κοινοποιήσεις που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, οι ποσότητες των υλικών που καλύπτονται από τον κανονισμό εκφράζονται σε γραμμάρια.

Οι αντίστοιχες λογιστικές καταστάσεις των υλικών τηρούνται σε γραμμάρια ή σε μικρότερες μονάδες. Οι καταστάσεις αυτές τηρούνται με τρόπο που τις καθιστά αξιόπιστες και κυρίως σύμφωνες με τις ισχύουσες πρακτικές στα κράτη μέλη.

Στις κοινοποιήσεις, οι ποσότητες μπορούν να στρογγυλοποιούνται στην κατώτερη μονάδα, αν το πρώτο δεκαδικό είναι από 0 έως 4 και στην ανώτερη μονάδα, αν το πρώτο δεκαδικό είναι από 5 έως 9.

2.   Εφόσον δεν προβλέπεται άλλως στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 η κοινοποίηση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α)

το συνολικό βάρος των στοιχείων ουράνιο, θόριο και πλουτώνιο, και, για το εμπλουτισμένο ουράνιο, το συνολικό βάρος των σχάσιμων ισοτόπων·

β)

ξεχωριστές εκθέσεις ισολογισμού υλικών και χωριστές εγγραφές στις εκθέσεις μεταβολών αποθέματος και στους καταλόγους πραγματικών αποθεμάτων για τις ακόλουθες κατηγορίες πυρηνικών υλικών:

i)

απεμπλουτισμένο ουράνιο,

ii)

φυσικό ουράνιο,

iii)

ουράνιο εμπλουτισμένο κάτω του 20 %,

iv)

ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20 % και άνω,

v)

πλουτώνιο,

vi)

θόριο.

Άρθρο 19

Παρεκκλίσεις

1.   Η Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει στους παραγωγούς και στους χρήστες πυρηνικών υλικών γραπτή παρέκκλιση από τους κανόνες που διέπουν τη μορφή και την περιοδικότητα της κοινοποίησης που προβλέπεται στα άρθρα 10 έως 18, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες χρησιμοποίησης ή παραγωγής των υλικών που υπόκεινται στον έλεγχο διασφαλίσεων.

Η παρέκκλιση χορηγείται αφού υποβληθεί αίτηση από τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις με χρήση του εντύπου που παρατίθεται στο παράρτημα IX.

Η παρέκκλιση αυτή χορηγείται μόνον για μια ολόκληρη ζώνη ισολογισμού υλικών στην οποία δεν γίνεται επεξεργασία ή αποθήκευση πυρηνικών υλικών μαζί με πυρηνικά υλικά για τα οποία δεν μπορεί να χορηγηθεί παρέκκλιση.

2.   Η Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει παρέκκλιση για ζώνες ισολογισμού υλικών που διαθέτουν:

α)

ποσότητες πυρηνικών υλικών ανάλογες με αυτές που προβλέπει το παράρτημα Ι-Ζ που διατηρούνται στην ίδια κατάσταση για μεγάλα διαστήματα·

β)

απεμπλουτισμένο ουράνιο, φυσικό ουράνιο ή θόριο που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε μη πυρηνικές δραστηριότητες·

γ)

ειδικά σχάσιμα υλικά όταν χρησιμοποιούνται σε ποσότητες της τάξης του γραμμαρίου, ως αισθητήρες σε όργανα·

δ)

πλουτώνιο με ισοτοπική συγκέντρωση πλουτωνίου-238 που υπερβαίνει το 80 %.

3.   Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις, στις οποίες χορηγείται παρέκκλιση, διαβιβάζουν στην Επιτροπή ετήσια έκθεση ως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος X. Η έκθεση αυτή περιγράφει την κατάσταση κατά τη λήξη του προηγουμένου ημερολογιακού έτους.

4.   Σε περίπτωση εξαγωγών πυρηνικών υλικών σε τρίτη χώρα, τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχει χορηγηθεί παρέκκλιση, υποβάλλουν στην Επιτροπή, το ταχύτερο δυνατό και το αργότερο εντός 15 ημερών από το τέλος του μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιείται η εξαγωγή, έκθεση, χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος X. Η έκθεση αυτή αναφέρει την ποσότητα πυρηνικών υλικών που εξήχθη και το απόθεμα πυρηνικών υλικών που εξακολουθεί να υπάγεται σε παρέκκλιση.

5.   Στην περίπτωση εισαγωγών πυρηνικών υλικών από τρίτο κράτος, τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις, στις οποίες χορηγείται παρέκκλιση, υποβάλλουν νέα αίτηση στην Επιτροπή ζητώντας την προσθήκη των υλικών αυτών στον κατάλογο των υλικών που υπόκεινται σε παρέκκλιση. Η αίτηση υποβάλλεται στην Επιτροπή ευθύς μόλις η ημερομηνία μεταφοράς καταστεί γνωστή στα πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις και, το αργότερο, εντός 15 ημερών από το τέλος του μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά χρησιμοποιώντας το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα IX.

6.   Στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6, η Επιτροπή μπορεί να καθορίζει άλλες ειδικές ρήτρες σχετικά με τη μορφή και την περιοδικότητα των εκθέσεων.

7.   Εάν δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για παρέκκλιση, η παρέκκλιση ανακαλείται από την Επιτροπή, μόλις λάβει τις σχετικές πληροφορίες από το πρόσωπο ή την επιχείρηση, στα οποία έχει χορηγηθεί παρέκκλιση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΩΝ

Άρθρο 20

Εξαγωγές και αποστολές

1.   Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο ενημερώνουν εκ των προτέρων την Επιτροπή εάν οποιαδήποτε αρχικά υλικά ή ειδικά σχάσιμα υλικά:

α)

εξαχθούν σε τρίτη χώρα·

β)

αποσταλούν από κράτος μέλος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα σε κράτος μέλος που διαθέτει πυρηνικά όπλα·

γ)

αποσταλούν από κράτος μέλος που διαθέτει πυρηνικά όπλα σε κράτος μέλος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

2.   Γνωστοποίηση εκ των προτέρων απαιτείται μόνον:

α)

σε περίπτωση που η αποστολή υπερβαίνει το ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο,

ή

β)

σε περίπτωση που μια εγκατάσταση μεταφέρει συνολική ποσότητα υλικών στο ίδιο κράτος η οποία θα μπορούσε να υπερβεί το ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο σε οποιαδήποτε διαδοχική περίοδο δώδεκα μηνών, έστω και αν καμία μεμονωμένη αποστολή δεν υπερβαίνει το ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο.

3.   Η γνωστοποίηση γίνεται μετά τη σύναψη της σύμβασης με την οποία προβλέπεται η μεταφορά, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα VI, και περιέρχεται στην Επιτροπή τουλάχιστον οκτώ εργάσιμες ημέρες πριν από τη συσκευασία του υλικού για τη μεταφορά.

4.   Ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με τη μορφή και τη διαβίβαση της γνωστοποίησης αυτής μπορούν να συμφωνηθούν με την Επιτροπή, εάν αυτό επιβάλλεται για λόγους φυσικής προστασίας.

5.   Οι εξαγωγές και οι αποστολές πυρηνικών υλικών που περιέχονται σε απόβλητα ή σε μεταλλεύματα δεν διέπονται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 4.

Άρθρο 21

Εισαγωγές και παραλαβές

1.   Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο ενημερώνουν εκ των προτέρων την Επιτροπή εάν οποιαδήποτε αρχικά υλικά ή ειδικά σχάσιμα υλικά:

α)

εισαχθούν από τρίτη χώρα·

β)

παραληφθούν σε κράτος μέλος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα από κράτος μέλος που διαθέτει πυρηνικά όπλα·

γ)

παραληφθούν σε κράτος μέλος που διαθέτει πυρηνικά όπλα από κράτος μέλος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

2.   Η εκ των προτέρων γνωστοποίηση απαιτείται μόνον:

α)

σε περίπτωση που η αποστολή υπερβαίνει το ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο,

ή

β)

σε περίπτωση που η εγκατάσταση εισάγει ή παραλαμβάνει συνολική ποσότητα υλικών από το ίδιο κράτος η οποία θα μπορούσε να υπερβεί το ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο σε οποιαδήποτε συνεχόμενη περίοδο δώδεκα μηνών, έστω και αν καμία μεμονωμένη αποστολή δεν υπερβαίνει το ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο.

3.   Η γνωστοποίηση αυτή γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα από την αναμενόμενη άφιξη των υλικών και το αργότερο την ημερομηνία παραλαβής, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα VII, και φθάνει στην Επιτροπή τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν αποσυσκευαστεί το υλικό.

4.   Ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με τη μορφή και τη διαβίβαση της γνωστοποίησης αυτής μπορούν να συμφωνηθούν με την Επιτροπή, εάν αυτό επιβάλλεται για λόγους φυσικής προστασίας.

5.   Οι εισαγωγές και οι αποστολές πυρηνικών υλικών που περιέχονται σε απόβλητα ή σε μεταλλεύματα δεν διέπονται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 4.

Άρθρο 22

Απώλεια ή καθυστέρηση κατά τη μεταφορά

Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που γνωστοποιούν τη μεταφορά σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 21 συντάσσουν ειδική έκθεση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 14, εάν, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων ή γεγονότων, λάβουν πληροφορίες ότι πυρηνικά υλικά έχουν απολεσθεί ή φαίνεται ότι έχουν απολεσθεί, ή εάν σημειώθηκε σημαντική καθυστέρηση κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Άρθρο 23

Ανακοίνωση της τροποποιημένης ημερομηνίας

Κάθε τροποποίηση των ημερομηνιών συσκευασίας πριν από τη μεταφορά, της μεταφοράς ή της αποσυσκευασίας των πυρηνικών υλικών που έχουν δηλωθεί στις γνωστοποιήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 20 και 21, ανακοινώνεται αμελλητί με προσδιορισμό των νέων ημερομηνιών, εφόσον αυτές είναι γνωστές, εκτός εάν η τροποποίηση δίνει αφορμή για ειδική έκθεση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 24

Παραγωγοί μεταλλεύματος

1.   Κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που εξορύσσει μεταλλεύματα στην επικράτεια κράτους μέλους δηλώνει στην Επιτροπή, εντός 120 ημερών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των εργασιών εξόρυξης μεταλλεύματος, χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο που περιέχεται στο παράρτημα Ι-J και κοινοποιεί το πρόγραμμα δραστηριοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 5.

2.   Κατά παρέκκλιση από τα άρθρα 7 έως 9, κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που εξορύσσει μεταλλεύματα τηρεί σχετικές λογιστικές καταστάσεις όπου εμφαίνονται ιδίως ποσότητες μεταλλεύματος που εξορύχθηκαν, με τη μέση περιεκτικότητα σε ουράνιο και θόριο, καθώς και το απόθεμα του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος στο ορυχείο. Οι καταστάσεις περιέχουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστολές, με ένδειξη της ημερομηνίας, του παραλήπτη και της ποσότητας σε κάθε περίπτωση.

Τα στοιχεία αυτά διατηρούνται για τουλάχιστον πέντε έτη.

Άρθρο 25

Εκθέσεις αποστολής/εξαγωγής μεταλλεύματος

Κατά παρέκκλιση από τα άρθρα 10 έως 18, κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που εξορύσσει μεταλλεύματα ενημερώνει την Επιτροπή, χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος VIII:

α)

σχετικά με τις ποσότητες υλικών που έχουν αποσταλεί από κάθε ορυχείο, έως τις 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους, για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος,

και

β)

σχετικά με τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες, το αργότερο έως την ημερομηνία αποστολής.

Άρθρο 26

Μεταφορείς και προσωρινή αποθήκευση

Κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που μεταφέρει, ή αποθηκεύει προσωρινά κατά τη μεταφορά στις επικράτειες των κρατών μελών, πυρηνικά υλικά, παραλαμβάνει ή παραδίδει τα υλικά αυτά μόνον έναντι αποδείξεως η οποία έχει υπογραφεί και χρονολογηθεί δεόντως. Η απόδειξη αυτή δηλώνει τα ονόματα του παραδίδοντος και του παραλήπτη των υλικών αυτών και αναφέρει τις μεταφερόμενες ποσότητες καθώς και την κατηγορία, τη μορφή και τη σύνθεση των υλικών.

Εφόσον απαιτείται για λόγους φυσικής προστασίας, η περιγραφή των μεταφερόμενων υλικών μπορεί να αντικατασταθεί από κατάλληλο προσδιορισμό της ταυτότητας της αποστολής. Ο προσδιορισμός αυτός είναι ανιχνεύσιμος στις καταστάσεις που τηρούνται από τα πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο.

Οι καταστάσεις αυτές διατηρούνται από τα συμβαλλόμενα μέρη για τουλάχιστον πέντε έτη.

Άρθρο 27

Υποκατάσταση στοιχείων για μεταφορείς και επιχειρήσεις προσωρινής αποθήκευσης

Οι καταστάσεις που τηρούνται ήδη από τα πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς που εφαρμόζονται επ' αυτών στην επικράτεια των κρατών μελών, στα οποία ασκούν τη δραστηριότητά τους, μπορούν να υποκαταστήσουν τις καταστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 26, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταστάσεις αυτές περιέχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει του εν λόγω άρθρου.

Άρθρο 28

Μεσάζοντες

Όλοι οι μεσάζοντες που λαμβάνουν μέρος στη σύναψη συμφωνίας για την παροχή πυρηνικών υλικών, όπως οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι, οι μεσίτες ή οι παραγγελιοδόχοι, διατηρούν όλες τις καταστάσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους ή για λογαριασμό τους για τουλάχιστον πέντε έτη ύστερα από τη λήξη της σύμβασης. Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα ονόματα των συμβαλλόμενων μερών και αναφέρουν την ημερομηνία της σύμβασης καθώς και την ποσότητα, την κατηγορία, τη μορφή, τη σύνθεση, την προέλευση και τον προορισμό των υλικών.

Άρθρο 29

Διαβίβαση πληροφοριών και δεδομένων

Η Επιτροπή μπορεί να διαβιβάζει στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας πληροφορίες και δεδομένα που λαμβάνει δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 30

Κατάλογος αρχικού αποθέματος και λογιστικές καταστάσεις αποβλήτων

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 11, κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που επεξεργάζεται ή αποθηκεύει πυρηνικά υλικά τα οποία έχουν προηγουμένως δηλωθεί ως κατακρατούμενα ή συσκευασμένα απόβλητα, διαβιβάζει στην Επιτροπή εντός 120 ημερών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος κανονισμού, κατάλογο του αρχικού αποθέματος όλων των πυρηνικών υλικών κατά κατηγορία.

2.   Κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που επεξεργάζεται ή αποθηκεύει πυρηνικά υλικά τα οποία έχουν προηγουμένως δηλωθεί ως κατακρατούμενα ή συσκευασμένα απόβλητα, τηρεί λογιστικές καταστάσεις των εν λόγω αποβλήτων.

Κατά παρέκκλιση από τα άρθρα 7 έως 11, το άρθρο 13 και το άρθρο 17 παράγραφος 1, για τα υλικά που έχουν χαρακτηριστεί κατακρατούμενα απόβλητα και από τα άρθρα 7 έως 13 και το άρθρο 17 παράγραφος 1 για τα υλικά που έχουν χαρακτηριστεί συσκευασμένα απόβλητα, οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

α)

τα στοιχεία λειτουργίας που χρησιμοποιούνται για να προσδιορισθούν οι μεταβολές των ποσοτήτων και της σύνθεσης των πυρηνικών υλικών·

β)

κατάλογο του αποθέματος που ενημερώνεται κάθε χρόνο μετά την απογραφή του πραγματικού αποθέματος (PIT)·

γ)

περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθείται για την προετοιμασία και τη διενέργεια της απογραφής του πραγματικού αποθέματος, και για την εξασφάλιση της ορθότητας και της πληρότητας της απογραφής αυτής·

δ)

περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθείται για να προσδιοριστεί η αιτία και το μέγεθος κάθε τυχαίας απώλειας που πιθανώς να έχει προκύψει·

ε)

όλες τις μεταβολές του αποθέματος, κατά τρόπον ώστε να καθίσταται δυνατός ο προσδιορισμός του λογιστικού αποθέματος όταν ζητηθεί.

Οι προδιαγραφές κατάρτισης εκθέσεων για την επεξεργασία κατακρατούμενων αποβλήτων καθορίζονται στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο των διασφαλίσεων που αναφέρονται στο άρθρο 6.

Άρθρο 31

Επεξεργασία αποβλήτων

Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο γνωστοποιούν εκ των προτέρων στην Επιτροπή οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας υλικών τα οποία προηγουμένως έχουν χαρακτηρισθεί ως κατακρατούμενα ή συσκευασμένα απόβλητα, εξαιρουμένης της επανασυσκευσίας ή της περαιτέρω συσκευασίας χωρίς διαχωρισμό των στοιχείων.

Αυτή η εκ των προτέρων γνωστοποίηση, για την οποία χρησιμοποιείται το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα XII, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα πλουτωνίου, ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού και ουρανίου-233 ανά παρτίδα, τη μορφή (ύαλος, υγρά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας κ.λπ.), την αναμενόμενη διάρκεια του προγράμματος, και τη θέση του υλικού πριν και μετά από το πρόγραμμα. Η γνωστοποίηση αυτή προς την Επιτροπή πραγματοποιείται τουλάχιστον 200 ημέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Άρθρο 32

Μεταφορές συσκευασμένων αποβλήτων

Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο υποβάλλουν, το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου, ετήσιες εκθέσεις σχετικά με:

α)

τις αποστολές ή τις εξαγωγές συσκευασμένων αποβλήτων σε μία εγκατάσταση εντός ή εκτός της επικράτειας των κρατών μελών, χρησιμοποιώντας το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα XIII·

β)

τις παραλαβές ή τις εισαγωγές συσκευασμένων αποβλήτων χωρίς κωδικό ζώνης ισολογισμού υλικών (MBA) ή από εγκατάσταση εκτός της επικράτειας των κρατών μελών, χρησιμοποιώντας το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα XIV·

γ)

τις μεταβολές της θέσης των συσκευασμένων αποβλήτων που περιέχουν πλουτώνιο, ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού ή ουράνιο-233, χρησιμοποιώντας το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα XV.

Άρθρο 33

Διεθνείς υποχρεώσεις

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού, και ιδίως του άρθρου 3 παράγραφος 2, του άρθρου 31 και του άρθρου 32 στοιχείο γ), εφαρμόζονται τηρουμένων των υποχρεώσεων της Κοινότητας και των κρατών μελών που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα, δυνάμει του προσθέτου πρωτοκόλλου 1999/188/Ευρατόμ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Άρθρο 34

Ειδικές διατάξεις για κράτη μέλη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα

1.   Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται:

α)

σε εγκαταστάσεις ή τμήματα εγκαταστάσεων που προορίζονται για αμυντικές ανάγκες και βρίσκονται εντός της επικρατείας κράτους μέλους που διαθέτει πυρηνικά όπλα,

ή

β)

σε πυρηνικά υλικά που προορίζονται από το εν λόγω κράτος μέλος για τις αμυντικές του ανάγκες.

2.   Όσον αφορά τα πυρηνικά υλικά, τις εγκαταστάσεις ή τα τμήματα εγκαταστάσεων, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για αμυντικές ανάγκες και βρίσκονται εντός της επικρατείας κράτους μέλους που διαθέτει πυρηνικά όπλα, ο βαθμός εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και των προβλεπομένων διαδικασιών ορίζονται από την Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεως και συμφωνίας με το οικείο κράτος μέλος, τηρουμένων των διατάξεων της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 84 της συνθήκης.

3.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2:

α)

οι διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 1, των άρθρων 4 και 6 εφαρμόζονται σε εγκαταστάσεις ή τμήματα εγκαταστάσεων που ορισμένες φορές λειτουργούν αποκλειστικά με πυρηνικά υλικά τα οποία ενδέχεται να προορίζονται για αμυντικές ανάγκες, ενώ άλλες φορές λειτουργούν αποκλειστικά με πυρηνικά υλικά ειρηνικών εφαρμογών·

β)

οι διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 1, των άρθρων 4 και 6 εφαρμόζονται, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, σε εγκαταστάσεις ή τμήματα εγκαταστάσεων στις οποίες θα μπορούσε να περιορισθεί η πρόσβαση για τους λόγους αυτούς, οι οποίες όμως παράγουν, επεξεργάζονται, διαχωρίζουν, επανεπεξεργάζονται ή χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ταυτόχρονα, τόσο πυρηνικά υλικά ειρηνικών εφαρμογών, όσο και πυρηνικά υλικά τα οποία προορίζονται ή ενδέχεται να προορισθούν για αμυντικές ανάγκες·

γ)

οι διατάξεις των άρθρων 2 και 5 και των άρθρων 7 έως 32, των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, και των άρθρων 35, 36 και 37 εφαρμόζονται σε όλα τα πυρηνικά υλικά ειρηνικών εφαρμογών τα οποία βρίσκονται σε εγκαταστάσεις ή τμήματα εγκαταστάσεων που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) της παρούσας παραγράφου·

δ)

οι διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 2, του άρθρου 31 και του άρθρου 32 στοιχείο γ) δεν εφαρμόζονται στις επικράτειες των κρατών μελών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 35

Εμπιστευτικότητα των δεδομένων

Οι διατάξεις της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια που καθορίζονται στην απόφαση 2001/844/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του κανονισμού αριθ. 3 για την εφαρμογή του άρθρου 24 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, στις πληροφορίες, τις γνώσεις και τα έγγραφα που αποκτά ή λαμβάνει η Επιτροπή δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

Η ασφάλεια της διαβίβασης των πληροφοριών συμφωνείται μεταξύ της Επιτροπής και του ενδιαφερομένου προσώπου, ή της ενδιαφερόμενης επιχείρησης ή οντότητας και είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του κράτους μέλους για τη διαβίβαση παρόμοιων πληροφοριών.

Άρθρο 36

Εγκαταστάσεις που ελέγχονται εκτός της Κοινότητας

Όταν μια εγκατάσταση ελέγχεται από πρόσωπο ή επιχείρηση που είναι εγκατεστημένα εκτός της Κοινότητας, οι τυχόν υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον παρόντα κανονισμό εκπληρώνονται από την τοπική διοίκηση της εγκατάστασης.

Άρθρο 37

Κατευθυντήριες γραμμές

Η Επιτροπή εγκρίνει και δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού υπό την μορφή Σύστασης, και, εφόσον χρειασθεί, τις επικαιροποιεί υπό το φως της αποκτώμενης πείρας, μετά από στενές διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, και αφού λάβει τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων μερών.

Άρθρο 38

Κατάργηση

Ο κανονισμός (Ευρατόμ) αριθ. 3227/76 καταργείται.

Οι αναφορές στον καταργούμενο κανονισμό θεωρούνται ότι γίνονται στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 39

Μεταβατική περίοδος

Η Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει απαλλαγή από την υποχρέωση να χρησιμοποιούνται τα υποδείγματα υποβολής εκθέσεων που παρατίθενται στα παραρτήματα III, IV και V. Η απαλλαγή εφαρμόζεται στα πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις που σήμερα χρησιμοποιούν, κατά την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα υποδείγματα που παρατίθενται στα παραρτήματα ΙΙ, ΙΙΙ και IV του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 3227/76. Η παρέκκλιση χορηγείται για ανώτατη περίοδο πέντε ετών από την εν λόγω ημερομηνία.

Τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία προτίθενται να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα υποδείγματα υποβολής εκθέσεων που παρατίθενται στα παραρτήματα ΙΙΙ, IV και V. Κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αίτησης και της υποβολής προγράμματος εφαρμογής, η Επιτροπή μπορεί κατά περίπτωση, να παρατείνει την περίοδο αυτή κατά δύο έτη το πολύ.

Άρθρο 40

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 8 Φεβρουαρίου 2005.

Για την Επιτροπή

Andris PIEBALGS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 363 της 31.12.1976, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (Ευρατόμ) αριθ. 2130/93 (ΕΕ L 191 της 31.7.1993, σ. 75).

(2)  ΕΕ L 51 της 22.2.1978, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 67 της 13.3.1999, σ. 1.

(4)  Έγγραφο ΔΟΑΕ INFCIRC/263 του Οκτωβρίου 1978.

(5)  Έγγραφο ΔΟΑΕ INFCIRC/290 του Δεκεμβρίου 1981.

(6)  ΕΕ L 308 της 8.12.2000, σ. 26· εσωτερικός κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την απόφαση 20004/563/ΕΚ, Ευρατόμ (ΕΕ L 251 της 27.7.2004, σ. 9).

(7)  ΕΕ L 317 της 3.12.2001, σ. 1.

(8)  ΕΕ 17 της 6.10.1958, σ. 406/58.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

I-A.   ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

Ημερομηνία: …………

Σημείωση:

1.

Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

2.

Σε ερωτήσεις που δεν αφορούν τον δηλούντα μπορεί να δοθεί η απάντηση «άνευ αντικειμένου». Η Επιτροπή διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να ζητήσει τυχόν συμπληρωματικές πληροφορίες τις οποίες θεωρεί αναγκαίες σε σχέση με το σχετικό ερωτηματολόγιο.

3.

Η δήλωση, δεόντως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεύθυνση: European Commission, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1.

Επωνυμία.

2.

Τόπος εγκατάστασης, ακριβής διεύθυνση με αριθμούς τηλεφώνου και φαξ και ηλεκτρονική διεύθυνση.

3.

Ιδιοκτήτης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

4.

Φορέας εκμετάλλευσης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

5.

Παρούσα κατάσταση (π.χ. υπό κατασκευή, εν λειτουργία ή εκτός λειτουργίας).

6.

Αντικείμενο και τύπος.

7.

Τρόπος λειτουργίας που επηρεάζει την παραγωγή της (σύστημα που έχει επιλεγεί για τις βάρδιες, κατά προσέγγιση ημερομηνίες των περιόδων λειτουργίας εντός του έτους κ.λπ.).

8.

Σχεδιάγραμμα της περιοχής (χάρτης της εγκατάστασης, όρια, κτίρια, οδοί, ποταμοί, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λπ.).

9.

Σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης:

α)

δομικός περιορισμός, περιφράξεις και οδοί πρόσβασης·

β)

ζώνη αποθήκευσης των εισερχόμενων πυρηνικών υλικών·

γ)

ζώνη του αντιδραστήρα·

δ)

ζώνη δοκιμών και πειραμάτων, εργαστήρια·

ε)

ζώνη αποθήκευσης των εξερχόμενων πυρηνικών υλικών·

στ)

ζώνη αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

10.

Συμπληρωματικά στοιχεία ανά αντιδραστήρα:

α)

ονομαστική θερμική ισχύς ανά αντιδραστήρα, επί συνεχούς λειτουργίας·

β)

αρχικά υλικά ή ειδικά σχάσιμα υλικά·

γ)

αρχικοί εμπλουτισμοί καυσίμου του πυρήνα του αντιδραστήρα·

δ)

επιβραδυντής·

ε)

ψυκτικό.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

Περιγραφή των πυρηνικών υλικών (1)

11.

Περιγραφή της χρήσης των πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1).

12.

Σχεδιαγράμματα των διατάξεων καυσίμου, των ράβδων καυσίμου, των πλακών καυσίμου κ.λπ., αρκετά λεπτομερή ώστε να παρουσιάζουν τη γενική δομή και τις συνολικές διαστάσεις. (Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντικατάσταση των στοιχείων να περιγράφονται, εφόσον είναι αναγκαίο, και να προσδιορίζεται αν πρόκειται για συνήθη διαδικασία.)

13.

Υλικά που αποτελούν το καύσιμο (περιλαμβανομένων των πυρηνικών υλικών των διατάξεων ελέγχου ή ρυθμίσεως, εφόσον υπάρχουν):

α)

τη χημική σύσταση ή τα κύρια συστατικά του κράματος·

β)

μέσος εμπλουτισμός κατά διάταξη·

γ)

ονομαστικό βάρος του καυσίμου κατά διάταξη, με σχεδιαστικές ανοχές.

14.

Υλικό περικάλυψης.

15.

Μέθοδος αναγνώρισης, εφόσον υπάρχει, των διαφόρων διατάξεων, ράβδων, πλακών κτλ. του καυσίμου.

16.

Άλλα πυρηνικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην εγκατάσταση (συνοπτική απαρίθμηση των υλικών, του σκοπού και του τρόπου χρησιμοποίησής τους, π.χ. ως ενισχυτικές ράβδοι).

Ροή των πυρηνικών υλικών

17.

Διάγραμμα ροής που παρουσιάζει: τα σημεία στα οποία γίνεται ο προσδιορισμός της ταυτότητας ή η μέτρηση των πυρηνικών υλικών, τις ζώνες ισολογισμού υλικών και τις θέσεις εναποθήκευσης που χρησιμοποιούνται για τη λογιστική των υλικών, καθώς και το υπολογιζόμενο μέγεθος των αποθεμάτων των πυρηνικών υλικών στις ζώνες αυτές, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

18.

Προβλεπόμενα θεωρητικά στοιχεία του κύκλου καυσίμου στα οποία περιλαμβάνονται:

α)

η πλήρωση του πυρήνα του αντιδραστήρα·

β)

το προβλεπόμενο ποσοστό καύσεως (ποσοστό καύσης)·

γ)

η ετήσια επαναφόρτιση·

δ)

η συχνότητα επαναφόρτισης (εν λειτουργία ή μη)·

ε)

οι γενικές προβλέψεις σχετικά με την ποσότητα των διακινούμενων υλικών και το απόθεμα, καθώς και τις παραλαβές και αποστολές.

Χειρισμός των πυρηνικών υλικών

19.

Σχεδιάγραμμα της ζώνης αποθήκευσης των μη ακτινοβολημένων καυσίμων, σχέδια των θέσεων αποθήκευσης μη ακτινοβολημένων καυσίμων και περιγραφή της συσκευασίας.

20.

Σχέδια της αίθουσας προετοιμασίας ή/και δοκιμών των μη ακτινοβολημένων καυσίμων και της ζώνης φόρτισης του αντιδραστήρα.

21.

Σχέδια του εξοπλισμού για τη μεταφορά των ακτινοβολημένων και μη καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων ή του εξοπλισμού επαναφόρτισης.

22.

Σχέδια του δοχείου του αντιδραστήρα που παρουσιάζουν τη θέση του πυρήνα και τα στόμια του δοχείου· περιγραφή της μεθόδου χειρισμού του καυσίμου εντός του δοχείου.

23.

Σχέδιο του πυρήνα που παρουσιάζει: τη γενική διάταξη, το πλέγμα στοιχείων, τη μορφή, τις αποστάσεις μεταξύ στοιχείων και τις διαστάσεις του πυρήνα, τον ανακλαστήρα, καθώς και τη θέση, τη μορφή και τις διαστάσεις των στοιχείων ελέγχου και τις πειραματικές θέσεις ή/και τις θέσεις των ακτινοβολήσεων.

24.

Αριθμός και μέγεθος των διόδων για τις διατάξεις καυσίμου και τα στοιχεία ελέγχου μέσα στον πυρήνα.

25.

Ζώνη αποθήκευσης χρησιμοποιημένων καυσίμων:

α)

σχέδιο της περιοχής αποθήκευσης·

β)

μέθοδος αποθήκευσης·

γ)

προβλεπόμενη χωρητικότητα αποθήκευσης·

δ)

σχέδιο του εξοπλισμού για το χειρισμό των ακτινοβολημένων καυσίμων·

ε)

ελάχιστος χρόνος ψύξης πριν από την αποστολή ακτινοβολημένων καυσίμων·

στ)

σχέδιο και περιγραφή των δοχείων μεταφοράς των ακτινοβολημένων καυσίμων (π.χ. για να καθοριστεί εάν είναι δυνατή η σφράγιση).

26.

Ζώνη δοκιμής των πυρηνικών υλικών (εφόσον συντρέχει λόγος):

α)

συνοπτική περιγραφή της φύσης των δραστηριοτήτων που διεξάγονται·

β)

περιγραφή του κύριου εξοπλισμού (π.χ. θερμός θάλαμος, εξοπλισμός για την αφαίρεση του περιβλήματος και τη διάλυση των στοιχείων του καυσίμου)·

γ)

περιγραφή των δοχείων μεταφοράς των πυρηνικών υλικών και της συσκευασίας των αποβλήτων και των καταλοίπων (π.χ. για να καθοριστεί εάν είναι δυνατή η σφράγιση)·

δ)

περιγραφή της περιοχής αποθήκευσης ακτινοβολημένων και μη πυρηνικών υλικών·

ε)

σχέδια των παραπάνω, εάν δεν προβλέπονται αλλού.

Στοιχεία που αφορούν το ψυκτικό

27.

Διαγράμματα ροής του ψυκτικού, που απαιτούνται για τον υπολογισμό του θερμικού ισοζυγίου (με ένδειξη της πίεσης, των θερμοκρασιών και του ρυθμού ροής της μάζας στα κυριότερα σημεία).

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Λογιστικό σύστημα

28.

Περιγραφή του συστήματος λογιστικής και ελέγχου των πυρηνικών υλικών (να περιγραφεί το λογιστικό σύστημα ανά τεμάχιο ή/και κατά μάζα, περιλαμβανομένων των χρησιμοποιουμένων μεθόδων δοκιμής και της εκτιμούμενης ακρίβειας· να δοθούν για το σκοπό αυτό ασυμπλήρωτα υποδείγματα των εντύπων που χρησιμοποιούνται για όλες τις διαδικασίες ελέγχου και λογιστικής). Να αναφερθεί το διάστημα κατά το οποίο πρέπει να φυλάσσονται αυτές οι καταστάσεις.

Πραγματικό απόθεμα

29.

Περιγραφή των διαδικασιών, προβλεπόμενη συχνότητα, μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τον φορέα εκμετάλλευσης για τη διενέργεια της απογραφής πραγματικού αποθέματος (λογιστική ανά τεμάχιο ή/και κατά μάζα, συμπεριλαμβανομένων των κυριοτέρων μεθόδων υπολογισμού και της αναμενόμενης ακριβείας)· πρόσβαση στα πυρηνικά υλικά μέσα στον πυρήνα και στα ακτινοβολημένα πυρηνικά υλικά έξω από τον πυρήνα· προβλεπόμενα επίπεδα ακτινοβολίας.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

30.

Οργανωτικές ρυθμίσεις για τη λογιστική και τον έλεγχο των υλικών.

31.

Πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στην εγκατάσταση και με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι επιθεωρητές.

I-B.   ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ημερομηνία: …………

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1.

Επωνυμία.

2.

Τόπος εγκατάστασης, ακριβής διεύθυνση με αριθμούς τηλεφώνου και φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

3.

Ιδιοκτήτης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

4.

Φορέας εκμετάλλευσης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

5.

Παρούσα κατάσταση (π.χ. υπό κατασκευή, εν λειτουργία ή εκτός λειτουργίας).

6.

Αντικείμενο και τύπος.

7.

Τρόπος λειτουργίας (σύστημα που έχει επιλεγεί για τις βάρδιες, κατά προσέγγιση ημερομηνίες των περιόδων λειτουργίας εντός του έτους, κλπ.)

8.

Σχεδιάγραμμα της περιοχής (χάρτης της εγκατάστασης, όρια, κτίρια, οδοί, ποταμοί, σιδηροδρομικές γραμμές, κτλ.)

9.

Σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης:

α)

δομικός περιορισμός, περιφράξεις και οδοί πρόσβασης·

β)

ζώνη (ζώνες) αποθήκευσης των πυρηνικών υλικών·

γ)

ζώνη συναρμολόγησης των στοιχείων καυσίμου, εργαστήρια κ.λπ.·

δ)

κύρια κρίσιμη διάταξη (2).

10.

Συμπληρωματικά στοιχεία (2):

α)

μέγιστη προβλεπόμενη ισχύς λειτουργίας ή/και ροή νετρονίων·

β)

κυριότερος ή κυριότεροι τύποι πυρηνικών υλικών και βαθμός εμπλουτισμού·

γ)

επιβραδυντής·

δ)

ανακλαστήρας, γόνιμο στρώμα·

ε)

ψυκτικό.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

Περιγραφή των πυρηνικών υλικών

11.

Περιγραφή της χρήσης των πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1).

12.

Σχεδιαγράμματα των διατάξεων καυσίμου, των ράβδων καυσίμου, των πλακών καυσίμου κ.λπ., αρκετά λεπτομερή ώστε να παρουσιάζουν τη γενική δομή και τις συνολικές διαστάσεις.

13.

Πυρηνικά υλικά (συμπεριλαμβανομένων των υλικών στις διατάξεις ελέγχου ή ρύθμισης, εάν ενδείκνυται).

α)

τη χημική σύσταση ή τα κύρια συστατικά του κράματος·

β)

τη μορφή και τις διαστάσεις·

γ)

εμπλουτισμός των ράβδων καυσίμου, των πλακών καυσίμου κ.λπ.·

δ)

το ονομαστικό βάρος των πυρηνικών υλικών, με σχεδιαστικές ανοχές·

14.

Υλικό περικάλυψης.

15.

Μέθοδος αναγνώρισης, εφόσον υπάρχει, των διαφόρων διατάξεων, ράβδων, πλακών κτλ. του καυσίμου.

16.

Άλλα πυρηνικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην εγκατάσταση (συνοπτική απαρίθμηση των υλικών, του σκοπού και του τρόπου χρησιμοποίησής τους, π.χ. ως ενισχυτικές ράβδοι).

Θέση και χειρισμός των πυρηνικών υλικών

17.

Περιγραφή, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων διαρρύθμισης:

α)

των περιοχών αποθήκευσης και συναρμολόγησης των πυρηνικών υλικών και της ή των καθεαυτού κρίσιμων διατάξεων (θέσεις των αποθεμάτων)·

β)

της υπολογιζόμενης τάξης μεγέθους των πυρηνικών υλικών στις θέσεις αυτές·

γ)

της φυσικής διάταξης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη συναρμολόγηση, τις δοκιμές και τη μέτρηση των πυρηνικών υλικών·

και

δ)

των διαδρομών που ακολουθούν τα πυρηνικά υλικά.

18.

Σχέδιο του πυρήνα της κρίσιμης διάταξης, που παρουσιάζει τη δομή υποστήριξης του πυρήνα, το σύστημα θωράκισης και απαγωγής της θερμότητας με περιγραφή (για κάθε κρίσιμη διάταξη, εφόσον υπάρχουν περισσότερες από μία στην εγκατάσταση).

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Λογιστικό σύστημα

19.

Περιγραφή του συστήματος λογιστικής και ελέγχου των πυρηνικών υλικών (να περιγραφεί το λογιστικό σύστημα ανά τεμάχιο ή/και κατά μάζα, περιλαμβανομένων των χρησιμοποιουμένων μεθόδων δοκιμής και της εκτιμούμενης ακρίβειας·να δοθούν για το σκοπό αυτό ασυμπλήρωτα υποδείγματα των εντύπων που χρησιμοποιούνται για όλες τις διαδικασίες ελέγχου και λογιστικής). Να αναφερθεί το διάστημα κατά το οποίο πρέπει να φυλάσσονται αυτές οι καταστάσεις.

Πραγματικό απόθεμα

20.

Περιγραφή των διαδικασιών, προβλεπόμενη συχνότητα, μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τον φορέα εκμετάλλευσης για τη διενέργεια της απογραφής πραγματικού αποθέματος (λογιστική ανά τεμάχιο ή/και κατά μάζα, συμπεριλαμβανομένων των κυριοτέρων μεθόδων υπολογισμού και της αναμενόμενης ακριβείας)· πρόσβαση στα πυρηνικά υλικά μέσα στον πυρήνα και στα ακτινοβολημένα πυρηνικά υλικά έξω από τον πυρήνα· προβλεπόμενα επίπεδα ακτινοβολίας.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

21.

Οργανωτικές ρυθμίσεις για τη λογιστική και τον έλεγχο των υλικών.

22.

Πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στην εγκατάσταση και με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι επιθεωρητές.

I-Γ.   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ημερομηνία: …………

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1.

Επωνυμία.

2.

Τόπος εγκατάστασης, ακριβής διεύθυνση με αριθμούς τηλεφώνου και φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

3.

Ιδιοκτήτης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

4.

Φορέας εκμετάλλευσης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

5.

Παρούσα κατάσταση (π.χ. υπό κατασκευή, εν λειτουργία ή εκτός λειτουργίας).

6.

Αντικείμενο και τύπος.

7.

Τρόπος λειτουργίας που επηρεάζει την παραγωγή της (σύστημα που έχει επιλεγεί για τις βάρδιες, κατά προσέγγιση ημερομηνίες των περιόδων λειτουργίας εντός του έτους κ.λπ.).

8.

Σχεδιάγραμμα της περιοχής (χάρτης της εγκατάστασης, όρια, κτίρια, οδοί, ποταμοί, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λπ.).

9.

Σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης:

α)

δομικός περιορισμός, περιφράξεις και οδοί πρόσβασης·

β)

διαδρομές που ακολουθούν τα πυρηνικά υλικά·

γ)

ζώνη αποθήκευσης των εισερχόμενων πυρηνικών υλικών·

δ)

κάθε κύρια ζώνη επεξεργασίας και εργαστήριο επεξεργασίας·

ε)

ζώνες δοκιμών ή πειραμάτων·

στ)

αποθήκευση των εξερχόμενων πυρηνικών υλικών·

ζ)

ζώνη διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων·

η)

εργαστήριο αναλύσεων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

Ροή, θέση και χειρισμός πυρηνικών υλικών

10.

Διάγραμμα ροής που παρουσιάζει: τα σημεία στα οποία γίνεται ο προσδιορισμός της ταυτότητας ή η μέτρηση των πυρηνικών υλικών, τις ζώνες ισολογισμού υλικών και τις θέσεις εναποθήκευσης που χρησιμοποιούνται για τη λογιστική των υλικών και το υπολογιζόμενο μέγεθος των αποθεμάτων των πυρηνικών υλικών στις ζώνες αυτές, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Στην περιγραφή να περιλαμβάνεται (κατά περίπτωση):

α)

το μέγεθος της παρτίδας ή ο ρυθμός ροής·

β)

τη μέθοδο αποθήκευσης ή συσκευασίας·

γ)

η ικανότητα εναποθήκευσης·

δ)

οι γενικές προβλέψεις ως προς την ποσότητα των διακινουμένων υλικών, τα αποθέματα και τις παραλαβές και αποστολές.

11.

Συμπληρωματικά προς το σημείο 10 παραπάνω, να παρέχεται περιγραφή και σχέδιο της διαρρύθμισης των ζωνών αποθήκευσης για την τροφοδότηση των εγκαταστάσεων επανεπεξεργασίας που να υποδεικνύει:

α)

τις θέσεις των στοιχείων του καυσίμου και του εξοπλισμού χειρισμού·

β)

το είδος των στοιχείων του καυσίμου, με ένδειξη της περιεκτικότητας σε πυρηνικά υλικά και του βαθμού εμπλουτισμού.

12.

Συμπληρωματικά προς το σημείο 10 παραπάνω, η περιγραφή του σταδίου ανακύκλωσης κατά την επεξεργασία να περιλαμβάνει, εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα:

α)

τη διάρκεια της προσωρινής αποθήκευσης·

β)

το χρονοδιάγραμμα εξωτερικής ανακύκλωσης (εφόσον συντρέχει λόγος).

13.

Συμπληρωματικά προς το σημείο 10 παραπάνω, η περιγραφή της φάσης απόρριψης κατά την επεξεργασία να περιλαμβάνει τη μέθοδο απόρριψης (διάθεση ή αποθήκευση).

14.

Υπό συνθήκες σταθερής κατάστασης, για κάθε διάγραμμα ροής που αναφέρεται στα σημεία 10 και 17 και λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο λειτουργίας που παρατίθεται στο σημείο 7, να δηλώνονται:

α)

η ονομαστική ετήσια ποσότητα των διακινουμένων υλικών·

β)

τα αποθέματα, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, βάσει της ονομαστικής ικανότητας εναποθήκευσης.

15.

Περιγραφή της συνήθους διαδικασίας για τον ολικό ή μερικό καθαρισμό της μονάδας. Να περιληφθεί περιγραφή των ειδικών σημείων δειγματοληψίας και μέτρησης που συνδέονται με τη διαδικασία καθαρισμού και με την μετέπειτα διενέργεια της απογραφής πραγματικού αποθέματος, εάν δεν περιγράφεται στο σημείο 10 παραπάνω.

Περιγραφή των πυρηνικών υλικών

16.

Περιγραφή της χρήσης των πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1).

17.

Περιγραφή, μέσω διαγραμμάτων ροής ή με άλλο τρόπο, της προβλεπομένης ροής και του αποθέματος όλων των πυρηνικών υλικών στις ζώνες εναποθήκευσης και επεξεργασίας. Η περιγραφή να περιλαμβάνει:

α)

τη φυσική και χημική μορφή·

β)

την κλίμακα των περιεκτικοτήτων ή τα μέγιστα όρια που προβλέπονται για κάθε κατηγορία στερεών ή υγρών αποβλήτων·

γ)

το εύρος εμπλουτισμού.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Λογιστικό σύστημα

18.

Περιγραφή του λογιστικού συστήματος που χρησιμοποιείται για την καταγραφή και ανακοίνωση των λογιστικών στοιχείων και για την κατάρτιση των ισολογισμών υλικών, παρέχοντας ασυμπλήρωτα υποδείγματα των εντύπων που χρησιμοποιούνται σε όλες τις διαδικασίες. Να αναφερθεί το διάστημα κατά το οποίο πρέπει να φυλάσσονται αυτές οι καταστάσεις.

19.

Προσδιορισμός της ημερομηνίας και της συχνότητας των ισολογισμών υλικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που καταρτίζονται κατά τη διάρκεια εκτελέσεως του προγράμματος. Περιγραφή των μεθόδων και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για την τακτοποίηση των λογιστικών καταστάσεων, μετά τη διενέργεια της απογραφής πραγματικού αποθέματος.

20.

Περιγραφή της διαδικασίας για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ αποστολέα-παραλήπτη και της μεθόδου τακτοποίησης των λογιστικών καταστάσεων.

21.

Περιγραφή της διαδικασίας για τη διόρθωση των λογιστικών καταστάσεων, σε περίπτωση λογιστικών ή τυπογραφικών λαθών και των επιπτώσεων της στις διαφορές αποστολέα-παραλήπτη.

Πραγματικό απόθεμα

22.

Ανατρέξτε στο σημείο 15. Προσδιορίστε τα μέρη του εξοπλισμού στα διαγράμματα ροής που αναφέρονται στα σημεία 10 και 17 τα οποία θα θεωρούνται ως δοχεία πυρηνικών υλικών υπό συνθήκες διενέργειας απογραφής πραγματικού αποθέματος. Να αναφερθεί το χρονοδιάγραμμα της διενέργειας των απογραφών πραγματικού αποθέματος κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματος.

Μέθοδοι μέτρησης, δειγματοληψίας και ανάλυσης

23.

Περιγραφή της μεθόδου που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση κάθε μέτρησης στο υποδεικνυόμενο σημείο· προσδιορισμός των εξισώσεων ή των πινάκων που χρησιμοποιούνται και των υπολογισμών που γίνονται για τον προσδιορισμό των πραγματικών βαρών ή όγκων. Να προσδιορίζεται αν η καταγραφή των στοιχείων γίνεται αυτόματα ή με το χέρι. Να περιγράφονται η μέθοδος και η πρακτική που ακολουθούνται για τη δειγματοληψία σε κάθε υποδεικνυόμενο σημείο.

24.

Περιγραφή των μεθόδων αναλύσεως που χρησιμοποιούνται για λογιστικούς σκοπούς. Να γίνεται αναφορά σε εγχειρίδιο ή έκθεση, εάν είναι δυνατόν.

Έλεγχος της ακριβείας των μετρήσεων

25.

Περιγραφή: του προγράμματος ποιοτικού ελέγχου των αναγκαίων μετρήσεων για τη λογιστική των υλικών, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων (με ένδειξη του βαθμού ακριβείας) που αφορούν το συνεχή υπολογισμό της ακρίβειας και των αποκλίσεων στις μεθόδους ανάλυσης, τα βάρη, τους όγκους και τις δειγματοληψίες, καθώς και με τις βαθμονομήσεις του αντιστοίχου εξοπλισμού· της μεθόδου βαθμονόμησης των συσκευών μέτρησης που αναφέρονται στο σημείο 24· του είδους και της ποιότητας των προτύπων που χρησιμοποιούνται για τις μεθόδους ανάλυσης που αναφέρονται στο σημείο 24· του είδους του χρησιμοποιούμενου αναλυτικού εξοπλισμού, αναφέροντας τη μέθοδο και τη συχνότητα βαθμονόμησης.

Στατιστική αξιολόγηση

26.

Περιγραφή των μεθόδων στατιστικής αξιολόγησης των στοιχείων που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων ελέγχου των μετρήσεων για την αξιολόγηση της ακρίβειας και της επαναληπτικότητας των μετρήσεων και για την εκτίμηση της αβεβαιότητας των μετρήσεων (π.χ. προσδιορισμός των σταθερών αποκλίσεων του τυχαίου και συστηματικού σφάλματος των μετρήσεων). Επίσης περιγραφή των στατιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για το συνδυασμό των μεμονωμένων εκτιμήσεων του σφάλματος, με σκοπό την εξεύρεση των σταθερών αποκλίσεων του συνολικού σφάλματος στις διαφορές αποστολέα-παραλήπτη, στο λογιστικό απόθεμα, στο πραγματικό απόθεμα, και στην αδικαιολόγητη διαφορά υλικού.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

27.

Οργανωτικές ρυθμίσεις για τη λογιστική και τον έλεγχο των υλικών.

28.

Πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στην εγκατάσταση και με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι επιθεωρητές.

I-Δ.   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (3)

Ημερομηνία: …………

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1.

Επωνυμία.

2.

Τόπος εγκατάστασης, ακριβής διεύθυνση με αριθμούς τηλεφώνου και φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

3.

Ιδιοκτήτης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

4.

Φορέας εκμετάλλευσης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

5.

Παρούσα κατάσταση (π.χ. υπό κατασκευή, εν λειτουργία ή εκτός λειτουργίας).

6.

Αντικείμενο και τύπος.

7.

Σχεδιάγραμμα της περιοχής (χάρτης της εγκατάστασης, όρια, κτίρια, οδοί, ποταμοί, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λπ.).

8.

Σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης, που παρουσιάζει το δομικό περιορισμό, τις περιφράξεις και τις οδούς πρόσβασης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

Περιγραφή των πυρηνικών υλικών

9.

Περιγραφή της χρήσης των πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1).

10.

Περιγραφή, με σχέδια ή με άλλο τρόπο, όλων των πυρηνικών υλικών στην εγκατάσταση, που παρουσιάζει:

α)

κάθε είδους τεμάχιο, συμπεριλαμβανομένου του συνήθους εξοπλισμού χειρισμού·

β)

τη χημική σύσταση ή τα κύρια συστατικά του κράματος·

γ)

τη μορφή και τις διαστάσεις·

δ)

τον εμπλουτισμό·

ε)

το ονομαστικό βάρος των πυρηνικών υλικών, με σχεδιαστικές ανοχές·

στ)

τα υλικά περικάλυψης·

ζ)

τις μεθόδους αναγνώρισης των τεμαχίων.

Θέση και χειρισμός των πυρηνικών υλικών

11.

Περιγραφή, μέσω σχεδίων διαρρύθμισης ή με άλλο τρόπο:

α)

των ζωνών αποθήκευσης των πυρηνικών υλικών (θέσεις αποθέματος)·

β)

της υπολογιζόμενης τάξης μεγέθους των πυρηνικών υλικών στις θέσεις αυτές·

γ)

των δοχείων αποθήκευσης ή/και μεταφοράς των πυρηνικών υλικών·

δ)

των διαδρομών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις πυρηνικών υλικών, κατά περίπτωση.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Λογιστικό σύστημα

12.

Περιγραφή του συστήματος λογιστικής και ελέγχου των πυρηνικών υλικών (να περιγραφεί το λογιστικό σύστημα ανά τεμάχιο ή/και κατά μάζα, περιλαμβανομένων των χρησιμοποιουμένων μεθόδων δοκιμής και της εκτιμούμενης ακρίβειας· να δοθούν για το σκοπό αυτό ασυμπλήρωτα υποδείγματα των εντύπων που χρησιμοποιούνται για όλες τις διαδικασίες ελέγχου και λογιστικής). Να αναφερθεί το διάστημα κατά το οποίο πρέπει να φυλάσσονται αυτές οι καταστάσεις.

Πραγματικό απόθεμα

13.

Περιγραφή των διαδικασιών, προβλεπόμενη συχνότητα, μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τον φορέα εκμετάλλευσης για τη διενέργεια της απογραφής πραγματικού αποθέματος (λογιστική ανά τεμάχιο ή/και κατά μάζα, συμπεριλαμβανομένων των κυριοτέρων μεθόδων δοκιμής) και της αναμενόμενης ακριβείας.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

14.

Οργανωτικές ρυθμίσεις για τη λογιστική και τον έλεγχο των υλικών.

15.

Πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στην εγκατάσταση και με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι επιθεωρητές.

I-Ε.   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΙΣΟΤΟΠΩΝ

Ημερομηνία: …………

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1.

Επωνυμία.

2.

Τόπος εγκατάστασης, ακριβής διεύθυνση με αριθμούς τηλεφώνου και φαξ και ηλεκτρονική διεύθυνση.

3.

Ιδιοκτήτης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

4.

Φορέας εκμετάλλευσης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

5.

Παρούσα κατάσταση (π.χ. υπό κατασκευή, εν λειτουργία ή εκτός λειτουργίας).

6.

Χρονοδιάγραμμα ανέγερσης (εάν η εγκατάσταση δεν λειτουργεί):

α)

ημερομηνία έναρξης της ανέγερσης·

β)

ημερομηνία παραλαβής της εγκατάστασης·

γ)

ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας.

7.

Αντικείμενο και τύπος (ονομαστική ικανότητα διαχωρισμού, εγκαταστάσεις εμπλουτισμού κ.λπ.).

8.

Τρόπος λειτουργίας που επηρεάζει την παραγωγή της (σύστημα που έχει επιλεγεί για τις βάρδιες, κατά προσέγγιση ημερομηνίες των περιόδων λειτουργίας εντός του έτους κ.λπ.)

9.

Σχεδιάγραμμα της περιοχής (χάρτης της εγκατάστασης, όρια, κτίρια, οδοί, ποταμοί, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λπ.).

10.

Σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης:

α)

δομικός περιορισμός, περιφράξεις και οδοί πρόσβασης·

β)

περιορισμός ορισμένων τμημάτων της εγκατάστασης·

γ)

διαδρομές που ακολουθούν τα πυρηνικά υλικά·

δ)

ζώνη αποθήκευσης των εισερχόμενων πυρηνικών υλικών·

ε)

κάθε κύρια ζώνη επεξεργασίας και κάθε εργαστήριο επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών ζύγισης και δειγματοληψίας, των ζωνών απομόλυνσης, αποκάθαρσης, τροφοδότησης κ.λπ.·

στ)

ζώνες δοκιμών ή πειραμάτων·

ζ)

ζώνη αποθήκευσης των εξερχόμενων πυρηνικών υλικών·

η)

ζώνη διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων·

θ)

εργαστήριο αναλύσεων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

Περιγραφή των πυρηνικών υλικών

11.

Περιγραφή της χρήσης των πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1).

12.

Περιγραφή, μέσω διαγραμμάτων ροής ή με άλλο τρόπο, της προβλεπομένης ροής και του αποθέματος όλων των πυρηνικών υλικών στις ζώνες εναποθήκευσης και επεξεργασίας. Η περιγραφή να περιλαμβάνει:

α)

τη φυσική και χημική μορφή·

β)

το βαθμό εμπλουτισμού των εισερχομένων υλικών, των προϊόντων και των υπολειμμάτων·

γ)

την κλίμακα των προβλεπομένων περιεκτικοτήτων ή ανωτάτων ορίων για κάθε κατηγορία στερεών ή υγρών αποβλήτων.

Ροή, θέση και χειρισμός πυρηνικών υλικών

13.

Περιγραφή, μέσω διαγραμμάτων ροής ή με άλλο τρόπο, των ζωνών αποθήκευσης και επεξεργασίας. Η περιγραφή να περιλαμβάνει:

α)

τα σημεία δειγματοληψίας και μέτρησης·

β)

το μέγεθος της παρτίδας ή/και το ρυθμό ροής·

γ)

τη μέθοδο αποθήκευσης ή συσκευασίας·

δ)

τη δυναμικότητα αποθήκευσης.

14.

Συμπληρωματικά προς το σημείο 13 παραπάνω, η περιγραφή της εγκατάστασης να περιλαμβάνει:

α)

την ικανότητα διαχωρισμού·

β)

τις τεχνικές ή τις μεθόδους εμπλουτισμού·

γ)

τα πιθανά σημεία για τα εισερχόμενα υλικά, το προϊόν και τα υπολείμματα·

δ)

τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης·

ε)

τον τύπο και τις διαστάσεις των χρησιμοποιουμένων κυλίνδρων UF6 και τις μεθόδους πληρώσεως και κενώσεως.

15.

Να αναφέρεται η κατανάλωση ενεργείας όπου είναι αναγκαίο.

16.

Κάθε διάγραμμα να προσδιορίζει, υπό συνθήκες σταθερής κατάστασης:

α)

την ονομαστική ετήσια ποσότητα των διακινουμένων υλικών·

β)

το πραγματικό απόθεμα των υπό επεξεργασία υλικών·

γ)

το ποσοστό απωλειών των υλικών λόγω διαρροών, αποσύνθεσης, αποθέσεων κ.λπ.·

δ)

τις ρυθμίσεις για τη συστηματική συντήρηση της μονάδας (περιοδικές διακοπές της λειτουργίας ή συνεχής αντικατάσταση στοιχείων κ.λπ.).

17.

Περιγραφή των ειδικών σημείων δειγματοληψίας και μετρήσεως που σχετίζονται με την απομόλυνση του εξοπλισμού, ο οποίος έχει αποσυνδεθεί για συντήρηση ή αντικατάσταση.

18.

Περιγραφή του σημείου διάθεσης των αποβλήτων της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της χρησιμοποιούμενης μεθόδου διάθεσης, του διαστήματος αποθήκευσης, του τρόπου διάθεσης κ.λπ..

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Λογιστικό σύστημα

19.

Περιγραφή του λογιστικού συστήματος που χρησιμοποιείται για την καταγραφή και ανακοίνωση των λογιστικών στοιχείων και για την κατάρτιση των ισολογισμών υλικών, παρέχοντας υποδείγματα ασυμπλήρωτων εντύπων που χρησιμοποιούνται σε όλες τις διαδικασίες. Να αναφερθεί το διάστημα κατά το οποίο πρέπει να φυλάσσονται αυτές οι καταστάσεις.

20.

Προσδιορισμός της ημερομηνίας και της συχνότητας των ισολογισμών υλικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που καταρτίζονται κατά τη διάρκεια εκτελέσεως του προγράμματος. Περιγραφή των μεθόδων και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για την τακτοποίηση των λογιστικών καταστάσεων, μετά τη διενέργεια της απογραφής πραγματικού αποθέματος.

21.

Περιγραφή της διαδικασίας για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ αποστολέα-παραλήπτη και της μεθόδου τακτοποίησης των λογιστικών καταστάσεων.

22.

Περιγραφή της διαδικασίας για τη διόρθωση των λογιστικών καταστάσεων, σε περίπτωση λογιστικών ή τυπογραφικών λαθών και των επιπτώσεων της στις διαφορές αποστολέα-παραλήπτη, εάν ενδείκνυται.

Πραγματικό απόθεμα

23.

Προσδιορίστε τα μέρη του εξοπλισμού που αναφέρονται στην περιγραφή στα σημεία 13 και 18, τα οποία θα θεωρούνται ως δοχεία πυρηνικών υλικών υπό συνθήκες διενέργειας απογραφής πραγματικού αποθέματος. Να αναφερθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για τη διενέργεια των απογραφών πραγματικού αποθέματος.

Μέθοδοι μέτρησης, δειγματοληψίας και ανάλυσης

24.

Αναφερθείτε στις πληροφορίες που παρέχονται στα σημεία 13 και 17 για τη θέση των σημείων δειγματοληψίας και μέτρησης.

25.

Περιγραφή της μεθόδου που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση κάθε μέτρησης στο υποδεικνυόμενο σημείο· προσδιορισμός των εξισώσεων ή των πινάκων που χρησιμοποιούνται και των υπολογισμών που γίνονται για τον προσδιορισμό των πραγματικών βαρών ή όγκων. Να προσδιορίζεται αν η καταγραφή των στοιχείων γίνεται αυτόματα ή με το χέρι. Να περιγράφονται η μέθοδος και η πρακτική που ακολουθούνται για τη δειγματοληψία σε κάθε υποδεικνυόμενο σημείο. Να αναφέρεται ο αριθμός των λαμβανομένων δειγμάτων και τα κριτήρια απόρριψης.

26.

Περιγραφή των μεθόδων αναλύσεως που χρησιμοποιούνται για λογιστικούς σκοπούς. Να γίνεται αναφορά σε εγχειρίδιο ή έκθεση, εάν είναι δυνατόν.

Έλεγχος της ακριβείας των μετρήσεων

27.

Περιγραφή των προγραμμάτων που αφορούν το συνεχή υπολογισμό της ακρίβειας και των αποκλίσεων σχετικά με τα βάρη, τους όγκους και τις δειγματοληψίες, καθώς και με τη βαθμονόμηση του αντίστοιχου εξοπλισμού.

28.

Περιγραφή του τύπου και της ποιότητας των προτύπων που χρησιμοποιούνται για τις μεθόδους ανάλυσης που αναφέρονται στο σημείο 26, του είδους του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού ανάλυσης, της μεθόδου και της συχνότητας της βαθμονόμησης.

Στατιστική αξιολόγηση

29.

Περιγραφή των μεθόδων στατιστικής αξιολόγησης των στοιχείων που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων ελέγχου των μετρήσεων για την αξιολόγηση της ακρίβειας και της επαναληπτικότητας των μετρήσεων και για την εκτίμηση της αβεβαιότητας των μετρήσεων (π.χ. προσδιορισμός των σταθερών αποκλίσεων του τυχαίου και συστηματικού σφάλματος των μετρήσεων). Επίσης περιγραφή των στατιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για το συνδυασμό των μεμονωμένων εκτιμήσεων του σφάλματος, με σκοπό την εξεύρεση των σταθερών αποκλίσεων του συνολικού σφάλματος στις διαφορές αποστολέα-παραλήπτη, στο λογιστικό απόθεμα, στο πραγματικό απόθεμα, και στην αδικαιολόγητη διαφορά υλικού.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

30.

Οργανωτικές ρυθμίσεις για τη λογιστική και τον έλεγχο των υλικών.

31.

Πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στην εγκατάσταση και με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι επιθεωρητές.

Ι-ΣΤ.   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΧΙΛΙΟΓΡΑΜΜΟΥ

Ημερομηνία: …………

Για κάθε εγκατάσταση τύπου που δεν αναφέρεται στα τμήματα Α έως Ε και η οποία χρησιμοποιεί ετήσια περισσότερο από ένα ισοδύναμο χιλιόγραμμο, να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα:

ταυτότητα της εγκατάστασης,

γενικές ρυθμίσεις στην εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη χρήση και λογιστική των υλικών, τον περιορισμό και την επίβλεψη,

περιγραφή της χρήσης του πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1),

σύστημα λογιστικής και ελέγχου των πυρηνικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών για τη διενέργεια απογραφής πραγματικού αποθέματος,

άλλες πληροφορίες, σχετικές με την εφαρμογή του ελέγχου διασφαλίσεων.

Οι πληροφορίες που ζητούνται υπό τους τίτλους αυτούς, είναι, κατά περίπτωση, οι ίδιες με εκείνες που ζητούνται για τους τύπους εγκαταστάσεων που υπάγονται στα τμήματα Γ, Δ και Ε του παρόντος παραρτήματος.

I-Ζ.   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΛΙΚΩΝ (CAM)

Ημερομηνία: …………

Για τους κατόχους αυτούς, το συνολικό απόθεμα υπολογίζεται ως το άθροισμα του αποθέματος κάθε κατηγορίας πυρηνικών υλικών που διαθέτουν, το καθένα από τα οποία εκφράζεται ως ποσοστό των ακόλουθων ορίων:

απεμπλουτισμένο ουράνιο

350 000 g ή

θόριο

200 000 g ή

φυσικό ουράνιο

100 000 g ή

ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού

1 000 g ή

ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού

5 g ή

πλουτώνιο

5 g

Για παράδειγμα:

α)

ο κάτοχος 4 g πλουτωνίου έχει ποσοστιαίο απόθεμα που ισούται με το 80 % (4/5)·

β)

ο κάτοχος ενός 1 g ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού συν 20 000 g φυσικού ουρανίου έχει ποσοστιαίο απόθεμα που ισούται με το 40 % (1/5 + 20 000/100 000).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

1.

Επωνυμία.

2.

Κύριος και/ή φορέας εκμετάλλευσης.

3.

Τόπος εγκατάστασης, ακριβής διεύθυνση με αριθμούς τηλεφώνου και φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

4.

Τύπος των πυρηνικών υλικών.

5.

Περιγραφή των δοχείων που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και την επεξεργασία.

6.

Περιγραφή της χρήσης των πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1).

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Οι υποχρεώσεις του κατόχου έχουν απλοποιηθεί ως εξής:

A.

Όρια κατοχής/μεταφορών

Εάν οποιαδήποτε παραλαβή πυρηνικών υλικών υπερβαίνει τις ποσότητες που αναφέρονται παραπάνω ή εάν το «ποσοστιαίο απόθεμα» της εγκατάστασης υπερβεί το 100 % οποιαδήποτε στιγμή, η Επιτροπή πρέπει να ενημερώνεται αμέσως.

B.

Λογιστικές καταστάσεις/καταστάσεις λειτουργίας που θα τηρούνται

Οι λογιστικές καταστάσεις/καταστάσεις λειτουργίας πρέπει να τηρούνται με τρόπο που να επιτρέπει την άμεση επαλήθευση των εκθέσεων που αποστέλλονται στην Επιτροπή και οποιωνδήποτε διορθώσεων.

Γ.

Εκθέσεις των μεταβολών αποθέματος

Χρειάζεται να υποβάλλονται μόνον εάν πραγματοποιηθεί μεταβολή του αποθέματος.

Να επισυνάπτεται σημείωμα το οποίο εξηγεί τις ασυνήθιστες μεταβολές του αποθέματος και τις διορθώσεις ή οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην έκθεση. Συγκεκριμένα, να παρέχεται η ταυτότητα και η διεύθυνση κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου στο οποίο αποστέλλονται υλικά (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών) ή από το οποίο παραλαμβάνονται υλικά (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών).

Ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί μεταβολή του αποθέματος κατά τη διάρκεια του έτους, πρέπει να δηλώνεται το τελικό λογιστικό απόθεμα ανά κατηγορία στις 31 Δεκεμβρίου. Η δήλωση αυτή πρέπει να διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεύθυνση: European Commission, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg ως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Δ.

Έντυπο της έκθεσης

Δεν απαιτείται κάποιο ειδικό έντυπο για την έκθεση που αναφέρεται στο σημείο Γ παραπάνω. Η έκθεση μπορεί να γίνει με επιστολή.

I-H.   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (4)

Ημερομηνία: …………

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1.

Επωνυμία.

2.

Τόπος εγκατάστασης, ακριβής διεύθυνση με αριθμούς τηλεφώνου και φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

3.

Ιδιοκτήτης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

4.

Φορέας εκμετάλλευσης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

5.

Παρούσα κατάσταση (π.χ. υπό κατασκευή, εν λειτουργία ή εκτός λειτουργίας).

6.

Αντικείμενο και τύπος.

7.

Σχεδιάγραμμα της περιοχής (χάρτης της εγκατάστασης, όρια, κτίρια, οδοί, ποταμοί, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λπ.).

8.

Σχεδιάγραμμα της εγκατάστασης:

α)

δομικός περιορισμός, περιφράξεις και οδοί πρόσβασης·

β)

διαδρομές που ακολουθούν τα πυρηνικά υλικά·

γ)

ζώνη αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων·

δ)

κάθε κύρια ζώνη επεξεργασίας και εργαστήριο επεξεργασίας·

ε)

ζώνες δοκιμών ή πειραμάτων·

στ)

εργαστήριο αναλύσεων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

Θέσεις και χειρισμός πυρηνικών υλικών

9.

Περιγραφή της χρήσης των πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1).

10.

Περιγραφή, με σχέδια ή με άλλο τρόπο:

α)

των ζωνών αποθήκευσης των πυρηνικών υλικών (θέσεις αποθέματος)·

β)

της υπολογιζόμενης τάξης μεγέθους των πυρηνικών υλικών στις θέσεις αυτές·

γ)

των δοχείων αποθήκευσης ή/και μεταφοράς των πυρηνικών υλικών·

δ)

των διαδρομών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις πυρηνικών υλικών, κατά περίπτωση.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Λογιστικό σύστημα

11.

Περιγραφή του συστήματος λογιστικής και ελέγχου των πυρηνικών υλικών, παρέχοντας ασυμπλήρωτα υποδείγματα των εντύπων που χρησιμοποιούνται σε όλες τις διαδικασίες λογιστικής και ελέγχου. Να αναφερθεί το διάστημα κατά το οποίο πρέπει να φυλάσσονται αυτές οι καταστάσεις.

Πραγματικό απόθεμα

12.

Περιγραφή των διαδικασιών, προβλεπόμενη συχνότητα, μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τον φορέα εκμετάλλευσης για τη διενέργεια της απογραφής πραγματικού αποθέματος (λογιστική ανά τεμάχιο ή/και κατά μάζα, συμπεριλαμβανομένων των κυριοτέρων μεθόδων δοκιμής) και της αναμενόμενης ακριβείας.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

13.

Οργανωτικές ρυθμίσεις για τη λογιστική και τον έλεγχο των υλικών.

14.

Πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στην εγκατάσταση και με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι επιθεωρητές.

I-Θ.   ΛΟΙΠΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (5)

Ημερομηνία: …………

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

1.

Επωνυμία.

2.

Τόπος εγκατάστασης, ακριβής διεύθυνση με αριθμούς τηλεφώνου και φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

3.

Ιδιοκτήτης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

4.

Φορέας εκμετάλλευσης (κατά νόμο υπεύθυνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

5.

Τύπος των πυρηνικών υλικών.

6.

Περιγραφή των δοχείων που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και το χειρισμό (π.χ. για να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατή η σφράγιση).

7.

Περιγραφή της χρήσης των πυρηνικών υλικών (άρθρο 3 παράγραφος 1).

8.

Εάν πρόκειται για παραγωγούς μεταλλευμάτων, την πιθανή ετήσια διακινούμενη ποσότητα της εγκατάστασης.

9.

Την τρέχουσα κατάσταση (π.χ. υπό κατασκευή, εν λειτουργία ή εκτός λειτουργίας).

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

10.

Περιγραφή των διαδικασιών λογιστικής και ελέγχου των πυρηνικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων διενεργείας της απογραφής πραγματικού αποθέματος.

11.

Οργανωτικές ρυθμίσεις για τη λογιστική και τον έλεγχο των υλικών.


(1)  Στα σημεία 12 έως 15 πρέπει να δίνεται απάντηση για κάθε τύπο διάταξης στην εγκατάσταση. Η χρησιμοποιούμενη ορολογία πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτή του σημείου 12.

(2)  Να υποβάλλεται για κάθε κρίσιμη διάταξη εφόσον υπάρχουν περισσότερες από μία στην εγκατάσταση.

(3)  Ιδιαίτερες εγκαταστάσεις που κανονικά δεν συνδέονται με αντιδραστήρες, εγκαταστάσεις εμπλουτισμού, μετατροπής και παρασκευής, ή με εγκαταστάσεις χημικής επανεπεξεργασίας και ανάκτησης.

(4)  Ιδιαίτερες εγκαταστάσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με το χειρισμό, την αποθήκευση ή την επεξεργασία αποβλήτων (δεν αποτελούν τμήμα εγκαταστάσεων εμπλουτισμού, μετατροπής, παρασκευής, χημικής επανεπεξεργασίας και ανάκτησης ή αντιδραστήρων).

(5)  Ως «λοιπές»: νοούνται όλες οι εγκαταστάσεις που δεν καλύπτονται από τα τμήματα Α έως Η, και στις οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως ποσότητες πυρηνικών υλικών που δεν υπερβαίνουν το ένα ενεργό χιλιόγραμμο. Περιλαμβάνουν επίσης συγκεκριμένα τους παραγωγούς μεταλλευμάτων (σημείο 8 παραπάνω).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ (1)

Ταυτότητα της τοποθεσίας

Αριθμός δήλωσης (2)

Ημερομηνία της δήλωσης

Διάστημα για το οποίο υποβάλλεται έκθεση (3)

Σχόλια (4)


Καταχώριση (5)

Αναφορά (6)

Κωδικός ζώνης ισολογισμού (ΜΒΑ-ΖΙΥ) υλικών (7)

Κτίριο (8)

Γενική περιγραφή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των περιεχομένων (9)

Σχόλια (10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ονοματεπώνυμο και υπογραφή του εκπροσώπου της τοποθεσίας: …………

Επεξηγηματικές σημειώσεις

(1)

Η αρχική δήλωση να περιλαμβάνει όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και όλα τα άλλα κτίρια στις τοποθεσίες τους όπως περιγράφεται στο άρθρο 2 παράγραφος 21. Να γίνεται ξεχωριστή καταχώριση για κάθε κτίριο της τοποθεσίας. Οι μεταγενέστερες ετήσιες δηλώσεις ενημέρωσης να περιλαμβάνουν μόνον τις τοποθεσίες και τα κτίρια που έχουν υποστεί μεταβολές από την προηγούμενη δήλωση. Στην αρχική δήλωση επισυνάπτεται χάρτης της τοποθεσίας ο οποίος επικαιροποιείται όταν χρειασθεί.

(2)

Ο «αριθμός δήλωσης» είναι ένας αύξων αριθμός για την κάθε τοποθεσία, που αρχίζει με το «1» για την αρχική δήλωση.

(3)

Όσον αφορά την αρχική δήλωση, το «διάστημα για οποίο υποβάλλεται η έκθεση» είναι ημερομηνία κατά την οποία η εγκατάσταση θεωρείται «ως έχει», ενώ για όλες τις επακόλουθες ετήσιες ενημερώσεις η καταχώριση πρέπει να περιλαμβάνει την αρχική και την καταληκτική ημερομηνία του χρονικού διαστήματος. Εννοείται ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι έγκυρες κατά την καταληκτική ημερομηνία. Όλες οι ημερομηνίες που αναφέρονται στην έκθεση γράφονται με τη μορφή DDMMYYYY.

(4)

Σχόλια που αφορούν ολόκληρη την τοποθεσία.

(5)

Κάθε «καταχώριση» σε κάθε δήλωση να λαμβάνει τον επόμενο αύξοντα αριθμό ξεκινώντας από το «1».

(6)

Η στήλη «αναφορά» να χρησιμοποιείται για την παραπομπή σε άλλη καταχώριση. Η στήλη «αναφορά» περιλαμβάνει τους σχετικούς αριθμούς δήλωσης και καταχώρισης (π.χ. το 10-20 παραπέμπει στην καταχώριση 20 της δήλωσης 10). Η αναφορά δηλώνει ότι η τρέχουσα καταχώριση συμπληρώνει ή ενημερώνει τις πληροφορίες που δηλώθηκαν νωρίτερα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να παρεμβάλλονται πολυάριθμες παραπομπές.

(7)

Η στήλη «Κωδικός ζώνης ισολογισμού» αναφέρεται στον κωδικό ζώνης ισολογισμού στον οποίο εμπίπτει το κτίριο που καταχωρίζεται εκεί.

(8)

Η στήλη «κτίριο» να περιλαμβάνει έναν αριθμό κτιρίου ή άλλο προσδιορισμό που επιτρέπει τη σαφή ταυτοποίηση του κτιρίου στο σχηματικό χάρτη της τοποθεσίας.

(9)

Η «γενική περιγραφή» κάθε κτιρίου να περιλαμβάνει:

α)

το κατά προσέγγιση μέγεθος του κτιρίου από την άποψη του αριθμού ορόφων και των συνολικών τετραγωνικών μέτρων·

β)

τη χρήση του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν προηγούμενων χρήσεων του κτιρίου που μπορεί να είναι σημαντικές για την ερμηνεία άλλων πληροφοριών, όπως είναι τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής δειγματοληψίας που διαθέτει η Επιτροπή,

και

γ)

τα κύρια περιεχόμενα του κτιρίου, εάν δεν είναι προφανή από τη δηλωθείσα χρήση.

Ωστόσο, οι περιγραφές των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται ήδη στο ερωτηματολόγιο για τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά δεν χρειάζεται να επαναληφθούν.

(10)

Σχόλια που ισχύουν για κάθε καταχώριση.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, ή το ισοδύναμο ηλεκτρονικό έντυπο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεύθυνση: European Commission, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ (ICR)

Τίτλος

Περιεχόμενο

Σχόλια

#

MBA

Χαρακτήρας (4)

Κωδικός της ΖΙΥ που υποβάλλει έκθεση

1

Report type

Χαρακτήρας (1)

I για την έκθεση των μεταβολών αποθέματος.

2

Report date

DDMMYYYY

Ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης

3

Report number

Αριθμός (8)

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά

4

Line count

Αριθμός (8)

Συνολικός αριθμός των σειρών που ανακοινώνονται

5

Start report

DDMMYYYY

Ημερομηνία της πρώτης ημέρας της περιόδου αναφοράς

6

End report

DDMMYYYY

Ημερομηνία της τελευταίας ημέρας της περιόδου αναφοράς

7

Reporting person

Χαρακτήρας (30)

Όνομα του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την έκθεση

8

Transaction ID

Αριθμός (8)

Αύξων αριθμός

9

IC code

Χαρακτήρας (2)

Είδος της μεταβολής αποθέματος

10

Batch

Χαρακτήρας (20)

Μοναδικό αναγνωριστικό μιας παρτίδας πυρηνικών υλικών

11

KMP

Χαρακτήρας (1)

Κύριο σημείο μέτρησης

12

Measurement

Χαρακτήρας (1)

Κωδικός μέτρησης

13

Material form

Χαρακτήρας (2)

Κωδικός της μορφής του υλικού

14

Material container

Χαρακτήρας (1)

Κωδικός του δοχείου του υλικού

15

Material state

Χαρακτήρας (1)

Κωδικός της κατάστασης του υλικού

16

MBA from

Χαρακτήρας (4)

Κωδικός ΖΙΥ της ΖΙΥ αποστολής (μόνον για τους κωδικούς RD και RF των μεταβολών αποθέματος)

17

MBA to

Χαρακτήρας (4)

Κωδικός ΖΙΥ της ΖΙΥ παραλαβής (μόνον για τους κωδικούς SD και SF των μεταβολών αποθέματος)

18

Previous batch

Χαρακτήρας (20)

Ονομασία της προηγούμενης παρτίδας (μόνον για τον κωδικό RB των μεταβολών αποθέματος)

19

Original date

DDMMYYYY

Ημερομηνία λογιστικής της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί (πάντοτε της πρώτης σειράς στην αλληλουχία διόρθωσης)

20

PIT date

DDMMYYYY

Ημερομηνία διενέργειας της απογραφής πραγματικού αποθέματος (PIT) στην οποία αναφέρεται η διευθέτηση της ανεξήγητης διαφοράς υλικού (MF) (χρησιμοποιείται μόνο με τον κωδικό MF των μεταβολών αποθέματος)

21

Line number

Αριθμός (8)

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά

22

Accounting date

DDMMYYYY

Ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ή έγινε γνωστή η μεταβολή αποθέματος

23

Items

Αριθμός (6)

Αριθμός τεμαχίων

24

Element category

Χαρακτήρας (1)

Κατηγορία πυρηνικού υλικού

25

Element weight

Αριθμός (24.3)

Βάρος του στοιχείου

26

Isotope

Χαρακτήρας (1)

G για το U-235, K για το U-233, J για μείγμα U-235 και U-233

27

Fissile weight

Αριθμός (24.3)

Βάρος του σχάσιμου ισοτόπου

28

Isotopic composition

Χαρακτήρας (130)

Ισοτοπικό βάρος U, P (μόνο αν έχει συμφωνηθεί σε συγκεκριμένες διατάξεις για τον έλεγχο των διασφαλίσεων)

29

Obligation

Χαρακτήρας (2)

Υποχρέωση διασφαλίσεων

30

Previous category

Χαρακτήρας (1)

Προηγούμενη κατηγορία του πυρηνικού υλικού (να χρησιμοποιείται μόνον για τους κωδικούς CB, CC και CE των μεταβολών αποθέματος)

31

Previous obligation

Χαρακτήρας (2)

Προηγούμενη υποχρέωση (να χρησιμοποιείται μόνον για τους κωδικούς BR, CR, PR και SR των μεταβολών αποθέματος)

32

CAM code from

Χαρακτήρας (8)

Κωδικός για την ταυτοποίηση των αποστολέων κατόχων μικρών ποσοτήτων

33

CAM code

Χαρακτήρας (8)

Κωδικός για την ταυτοποίηση των αποδεκτών κατόχων μικρών ποσοτήτων

34

Document

Χαρακτήρας (70)

Παραπομπή σε δικαιολογητικά που έχει καθοριστεί από τον φορέα εκμετάλλευσης

35

Container ID

Χαρακτήρας (20)

Αναγνωριστικό του δοχείου που έχει καθοριστεί από τον φορέα εκμετάλλευσης

36

Correction

Χαρακτήρας (1)

D για τις διαγραφές, A για τις προσθήκες που αποτελούν μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης, L για τις καθυστερημένες σειρές (μεμονωμένες προσθήκες)

37

Previous report

Αριθμός (8)

Αριθμός έκθεσης της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

38

Previous line

Αριθμός (8)

Αριθμός σειράς της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

39

Comment

Χαρακτήρας (256)

Σχόλια του φορέα εκμετάλλευσης

40

Burn-up

Αριθμός (6)

Ποσοστό καύσης σε MWημέρες/τόνο (να χρησιμοποιείται μόνον για τους κωδικούς NL και NP των μεταβολών αποθέματος σε πυρηνικούς αντιδραστήρες)

41

CRC

Αριθμός (20)

Αλγόριθμος hash της σειράς για τον ποιοτικό έλεγχο

42

Previous CRC

Αριθμός (20)

Αλγόριθμος hash της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

43

Advance notification

Χαρακτήρας (8)

Αναφορά στην εκ των προτέρων γνωστοποίηση που απεστάλη στην Ευρατόμ (να χρησιμοποιείται μόνον για τους κωδικούς RD, RF, SD και SF των μεταβολών αποθέματος)

44

Campaign

Χαρακτήρας (12)

Αναγνωριστικό του προγράμματος για εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας

45

Reactor

Χαρακτήρας (12)

Κωδικός του αντιδραστήρα για τα προγράμματα επανεπεξεργασίας

46

Error path

Χαρακτήρας (8)

Ειδικός κωδικός για την αξιολόγηση 1.

47

Επεξηγηματικές σημειώσεις

1.

MBA/ΖΙΥ:

Κωδικός της ζώνης ισολογισμού υλικών που υποβάλλει έκθεση. Ο κωδικός αυτός κοινοποιείται από την Επιτροπή στην ενδιαφερόμενη εγκατάσταση.

2.

REPORT TYPE/ΕIΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

I για τις εκθέσεις των μεταβολών αποθέματος.

3.

REPORT DATE/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης.

4.

REPORT NUMBER/ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά.

5.

LINE COUNT/ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΙΡΩΝ:

Συνολικός αριθμός σειρών που ανακοινώνονται.

6.

START REPORT/ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Ημερομηνία της πρώτης ημέρας της περιόδου αναφοράς.

7.

END REPORT/ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Ημερομηνία της τελευταίας ημέρας της περιόδου αναφοράς.

8.

REPORTING PERSON/ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ:

Όνομα του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την έκθεση.

9.

CONTAINER ID/ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ:

Αύξων αριθμός, ο οποίος χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό όλων των σειρών μεταβολής αποθέματος που σχετίζονται με την ίδια φυσική συναλλαγή.

10.

IC CODE/ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ:

Πρέπει να χρησιμοποιείται ένας από τους εξής κωδικούς:

Κωδικό όνομα

Κωδικός

Επεξήγηση

Παραλαβή

RD

Παραλαβή πυρηνικών υλικών προερχόμενων από ζώνη ισολογισμού υλικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εισαγωγή

RF

Εισαγωγή πυρηνικών υλικών προερχόμενων από τρίτη χώρα.

Παραλαβή από δραστηριότητα που δεν υπόκειται σε έλεγχο διασφαλίσεων

RN

Παραλαβή πυρηνικών υλικών από δραστηριότητα που δεν υπόκειται σε έλεγχο διασφαλίσεων (άρθρο 34).

Αποστολή

SD

Μεταφορά πυρηνικών υλικών σε ζώνη ισολογισμού υλικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαγωγή

SF

Εξαγωγή πυρηνικών υλικών σε τρίτη χώρα

Αποστολή σε δραστηριότητα που δεν υπόκειται σε έλεγχο διασφαλίσεων

SN

Μεταφορά πυρηνικών υλικών σε δραστηριότητα που δεν υπόκειται σε έλεγχο διασφαλίσεων (άρθρο 34).

Μεταφορά σε συσκευασμένα απόβλητα

TC

Πυρηνικά υλικά, που περιέχονται σε απόβλητα τα οποία έχουν καταμετρηθεί ή υπολογιστεί βάσει μετρήσεων, και έχουν συσκευαστεί με τέτοιο τρόπο (π.χ. σε ύαλο, τσιμέντο, μπετόν ή πίσσα) που δεν είναι κατάλληλα για περαιτέρω πυρηνική χρήση. Η ποσότητα των εν λόγω πυρηνικών υλικών αφαιρείται από το απόθεμα της ζώνης ισολογισμού των υλικών Πρέπει να τηρούνται ιδιαίτερες καταστάσεις για αυτό το είδος υλικών.

Διαθέσεις στο περιβάλλον

TE

Πυρηνικά υλικά, που περιέχονται σε απόβλητα τα οποία έχουν καταμετρηθεί ή υπολογιστεί βάσει μετρήσεων, και που έχουν διατεθεί αμετάκλητα στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα προγραμματισμένης διάθεσης. Η ποσότητα των εν λόγω πυρηνικών υλικών αφαιρείται από το απόθεμα της ζώνης ισολογισμού των υλικών

Μεταφορά σε κατακρατούμενα απόβλητα

TW

Πυρηνικά υλικά, που παράγονται κατά ην επεξεργασία ή λόγω ατυχήματος κατά την εκμετάλλευση, τα οποία περιέχονται σε απόβλητα και έχουν καταμετρηθεί ή υπολογιστεί βάσει μετρήσεων, τα οποία έχουν επαναμεταφερθεί σε συγκεκριμένη θέση εντός της ζώνης ισολογισμού υλικών από την οποία είναι δυνατόν να επανακτηθούν. Η περιεχόμενη ποσότητα πυρηνικών υλικών θα αφαιρείται από το απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών. Πρέπει να τηρούνται ιδιαίτερες καταστάσεις για αυτό το είδος υλικών

Επαναμεταφορά από συσκευασμένα απόβλητα

FC

Επαναμεταφορά συσκευασμένων αποβλήτων στο απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών. Αυτό ισχύει κάθε φορά που συσκευασμένα απόβλητα υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Επαναμεταφορά από κατακρατούμενα απόβλητα

FW

Επαναμεταφορά κατακρατούμενων αποβλήτων στο απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών. Αυτό ισχύει κάθε φορά που κατακρατούμενα απόβλητα επανακτώνται από την ειδική θέση εντός της ζώνης ισολογισμού υλικών, είτε για κάθε είδους επεξεργασία που συνεπάγεται διαχωρισμό των στοιχείων στη ζώνη ισολογισμού υλικών είτε για κάθε είδους αποστολή από τη ζώνη ισολογισμού υλικών.

Τυχαία απώλεια

LA

Ανεπανόρθωτη και ακούσια απώλεια ποσότητας πυρηνικών υλικών ως αποτέλεσμα λειτουργικού ατυχήματος. Η χρήση του κωδικού αυτού απαιτεί την αποστολή ειδικής έκθεσης στην Επιτροπή.

Τυχαία αύξηση

GA

Πυρηνικά υλικά που ανακαλύφθηκαν αναπάντεχα, εκτός εάν ανακαλυφθούν κατά τη διάρκεια διενέργειας απογραφής πραγματικού αποθέματος. Η χρήση του κωδικού αυτού απαιτεί την αποστολή ειδικής έκθεσης στην Επιτροπή.

Aλλαγή κατηγορίας

CE

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία κατηγορία (άρθρο 18) σε άλλη ως αποτέλεσμα διαδικασίας εμπλουτισμού (να αναφέρεται μόνον μία σειρά ανά αλλαγή κατηγορίας).

Aλλαγή κατηγορίας

CB

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία κατηγορία (άρθρο 18) σε άλλη ως αποτέλεσμα ανάμειξης (να αναφέρεται μόνον μία σειρά ανά αλλαγή κατηγορίας).

Aλλαγή κατηγορίας

CC

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία κατηγορία (άρθρο 18) σε άλλη για όλα τα είδη αλλαγής κατηγορίας που δεν καλύπτονται από τους κωδικούς CE και CB (να αναφέρεται μόνον μία σειρά ανά αλλαγή κατηγορίας).

Τροποποίηση παρτίδας

RB

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία παρτίδα σε άλλη (να αναφέρεται μόνον μία σειρά ανά τροποποίηση παρτίδας). Κωδικό όνομα Κωδικός

Αλλαγή ειδικής υποχρέωσης

BR

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων σε άλλη (άρθρο 17 παράγραφος 1), για τον ισολογισμό του συνολικού αποθέματος ουρανίου ύστερα από ανάμειξη (να αναφέρεται μόνον μία σειρά ανά αλλαγή υποχρέωσης).

Αλλαγή ειδικής υποχρέωσης

PR

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων σε άλλη (άρθρο 17 παράγραφος 1), που χρησιμοποιείται όταν πυρηνικά υλικά εισέρχονται σε ή εξέρχονται από μια λογιστική συγκέντρωση (να αναφέρεται μόνον μία σειρά ανά αλλαγή υποχρέωσης).

Αλλαγή ειδικής υποχρέωσης

SR

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων σε άλλη (άρθρο 17 παράγραφος 1), ύστερα από ανταλλαγή ή υποκατάσταση υποχρέωσης (να αναφέρεται μόνον μία σειρά ανά αλλαγή υποχρέωσης).

Αλλαγή ειδικής υποχρέωσης

CR

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων σε άλλη (άρθρο 17 παράγραφος 1), για όλες τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τους κωδικούς BR, PR ή SR (να αναφέρεται μόνον μία σειρά ανά αλλαγή υποχρέωσης).

Παραγωγή πυρηνικών

NP

Αύξηση της ποσότητας πυρηνικών υλικών που οφείλεται σε πυρηνική μετατροπή.

Απώλεια πυρηνικών

NL

Μείωση της ποσότητας πυρηνικών υλικών που οφείλεται σε πυρηνική μετατροπή.

Διαφορά αποστολέα-παραλήπτη

DI

Διαφορά αποστολέα - παραλήπτη (το άρθρο 2 παράγραφος 19).

Nέο υπόλοιπο

NM

Ποσότητα πυρηνικών υλικών που έχει καταχωρισθεί στη ζώνη ισολογισμού υλικών, ίση με τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα της απογραφής του πραγματικού αποθέματος που διενεργείται από τον φορέα εκμετάλλευσης της μονάδας για δικούς του λόγους (χωρίς να δηλώνει τον κατάλογο του πραγματικού αποθέματος στην Επιτροπή) και το λογιστικό απόθεμα που προκύπτει την ίδια ημερομηνία.

Προσαρμογή του υπολοίπου

BJ

Ποσότητα πυρηνικών υλικών, σε μια συγκεκριμένη παρτίδα, που έχει καταχωρισθεί στη ζώνη ισολογισμού πυρηνικών υλικών, ίση με τη διαφορά ανάμεσα στην ποσότητα που μετρήθηκε πρόσφατα και την ποσότητα που είχε καταχωρισθεί νωρίτερα, και η οποία δεν αντιστοιχεί ούτε σε διαφορά αποστολέα/παραλήπτη ούτε σε διόρθωση.

Ανεξήγητη διαφορά υλικού

MF

Λογιστική τακτοποίηση των αδικαιολόγητων διαφορών υλικού. Πρέπει να ισούται με τη διαφορά ανάμεσα στο τελικό πραγματικό απόθεμα (PE) και το τελικό λογιστικό απόθεμα (BA) που αναφέρεται στην έκθεση ισολογισμού υλικών (παράρτημα IV). Η αρχική ημερομηνία πρέπει να είναι εκείνη της διενέργειας της απογραφής πραγματικού αποθέματος, ενώ η λογιστική ημερομηνία πρέπει να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας διενέργειας απογραφής πραγματικού αποθέματος.

Στρογγυλοποιήσεις

RA

Τακτοποιήσεις με στρογγυλοποίηση που έχουν σκοπό να κάνουν το άθροισμα των ποσοτήτων που δηλώνονται μια δεδομένη περίοδο να συμπίπτει με το τελικό λογιστικό απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών.

Τακτοποίηση των ισοτόπων

R5

Τακτοποίηση που έχει σκοπό να κάνει το άθροισμα των ποσοτήτων των ισοτόπων που δηλώνονται να συμπίπτει με το τελικό λογιστικό απόθεμα του U-235 της ζώνης ισολογισμού υλικών.

Παραγωγή υλικού

MP

Ποσότητα πυρηνικών υλικών που λαμβάνεται από ουσίες που αρχικά δεν υπόκειντο σε έλεγχο διασφαλίσεων, οι οποίες τώρα υπόκεινται σε έλεγχο διασφαλίσεων επειδή η νέα συγκέντρωσή τους υπερβαίνει τα ελάχιστα επίπεδα.

Λήξη της χρήσης

TU

Ποσότητα πυρηνικών υλικών που θεωρούνται μη ανακτήσιμα για πρακτικούς ή οικονομικούς λογούς, τα οποία:

i)

ενσωματώνονται σε τελικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για μη πυρηνικούς σκοπούς,

ή

ii)

περιέχονται σε απόβλητα σε μικρές συγκεντρώσεις οι οποίες μετρώνται ή υπολογίζονται βάσει μετρήσεων, ακόμη και στην περίπτωση που τα υλικά αυτά δεν απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Η ποσότητα των εν λόγω πυρηνικών υλικών αφαιρείται από το απόθεμα της ζώνης ισολογισμού των υλικών

Τελικό λογιστικό απόθεμα

BA

Λογιστικό απόθεμα στο τέλος μιας περιόδου αναφοράς και κατά την ημερομηνία της απογραφής πραγματικού αποθέματος (PIΤ), χωριστά για την κάθε κατηγορία πυρηνικών υλικών και για κάθε ειδική υποχρέωση διασφαλίσεων.

11.

BATCH/ΠΑΡΤΙΔΑ:

Ο προσδιορισμός της παρτίδας μπορεί να επιλεγεί από τον φορέα εκμετάλλευσης, αλλά:

α)

σε περίπτωση μεταβολής αποθέματος με τίτλο «Παραλαβή (RD)», πρέπει να αναφέρεται ο προσδιορισμός της παρτίδας που χρησιμοποιεί ο αποστολέας·

β)

ένας προσδιορισμός παρτίδας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ξανά για άλλη παρτίδα στην ίδια ζώνη ισολογισμού υλικών.

12.

KMP/ΚΣΜ:

Κύριο σημείο μέτρησης. Οι κωδικοί κοινοποιούνται στην ενδιαφερόμενη εγκατάσταση στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων. Εάν δεν έχουν καθοριστεί κωδικοί, να χρησιμοποιείται ο χαρακτήρας «&».

13.

MEASUREMENT/ΜΕΤΡΗΣΗ:

Πρέπει να αναφέρεται η βάση με την οποία καθορίζεται η ποσότητα των πυρηνικών υλικών που αναφέρεται. Πρέπει να χρησιμοποιείται ένας από τους ακόλουθους κωδικούς:

Από μέτρηση

Από υπολογισμό

Επεξήγηση

M

E

Στη δηλούσα ζώνη ισολογισμού υλικών.

N

F

Σε άλλη ζώνη ισολογισμού υλικών.

T

G

Στη δηλούσα ζώνη ισολογισμού υλικών εάν τα βάρη έχουν ήδη δοθεί σε προηγούμενη έκθεση των μεταβολών αποθέματος ή σε κατάλογο πραγματικού αποθέματος.

L

H

Σε άλλη ζώνη ισολογισμού υλικών εάν τα βάρη έχουν ήδη δοθεί σε προηγούμενη έκθεση των μεταβολών αποθέματος ή σε κατάλογο πραγματικού αποθέματος της παρούσας ζώνης ισολογισμού υλικών.

14.

MATERIAL FORM/ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κύριος τύπος μορφής του υλικού

Δευτερεύων τύπος

Κωδικός

Μεταλλεύματα

 

OR

Συμπυκνώματα

 

YC

Εξαφθοριούχο ουράνιο (UF6)

 

U6

Τετραφθοριούχο ουράνιο (UF4)

 

U4

Διοξείδιο του ουρανίου (UO2)

 

U2

Τριοξείδιο του ουρανίου (UO3)

 

U3

Οξείδιο του ουρανίου (U3O8)

 

U8

Οξείδιο του θορίου (ThO2)

 

T2

Διαλύματα

Νιτρικό

LN

Φθοριούχο

LF

Άλλο

LO

Σκόνη

Ομοιογενή

PH

Ετερογενής

PN

Κεραμικά

Δισκία

CP

Σφαιρικά στοιχεία

CS

Άλλο

CO

Μέταλλο

Καθαρό

MP

Κράματα

MA

Καύσιμο

Ράβδοι

ER

Πλάκες

EP

Δέσμες

EB

Διατάξεις

EA

Άλλο

EO


Κύριος τύπος μορφής του υλικού

Δευτερεύων τύπος

Κωδικός

Κλειστές πηγές

 

QS

Μικρές ποσότητες/δείγματα

 

SS

Απόβλητα

Ομοιογενή

SH

Ετερογενής (εκπλύματα, σκωρίες, λεπτά καθιζήματα, άλλο)

SN

Στερεά απόβλητα

Περιβλήματα

AH

Ετερόκλητα μείγματα (πλαστικά, γάντια, χαρτιά κ.λπ.)

AM

Μολυσμένος εξοπλισμός

AC

Άλλο

AO

Υγρά απόβλητα

Χαμηλής ραδιενέργειας

WL

Μέσης ραδιενέργειας

WM

Υψηλής ραδιενέργειας

WH

Συσκευασμένα απόβλητα

Glass

NG

Bitumen

NB

Μπετόν

NC

Άλλο

NO

 

 

15.

MATERIAL CONTAINER/ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Είδος δοχείου

Κωδικός

Κύλινδρος

C

Δέμα

P

Βυτίο

D

Αυτοτελής μονάδα καυσίμου

S

Κλωβοί μεταφορών

B

Φιάλη

F

Δεξαμενή ή άλλο δοχείο

T

Άλλο

O

16.

MATERIAL STATE/ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κατάσταση

Κωδικός

Μη ακτινοβολημένα πυρηνικά υλικά

F

Ακτινοβολημένα πυρηνικά υλικά

I

Απόβλητα

W

Μη επανακτήσιμα υλικά

N

17.

MBA FROM/ΖΙΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ:

Να χρησιμοποιείται μόνον για τους κωδικούς μεταβολής αποθέματος RD και RF. Για τον κωδικό μεταβολής αποθέματος RD, να αναφέρεται ο κωδικός της αποστέλλουσας ζώνης ισολογισμού υλικών. Εάν ο κωδικός αυτός είναι άγνωστος, να αναφέρεται ο κωδικός «F», «Q» ή «W» (για την αποστέλλουσα ΖΙΥ στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή σε κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα) και να αναγράφεται η πλήρης επωνυμία και διεύθυνση του αποστολέα στο πεδίο «σχόλια» (40). Για τον κωδικό μεταβολής αποθέματος RF, πρέπει να αναφέρεται ο κωδικός χώρας της εξάγουσας χώρας, ή ο κωδικός ΖΙΥ της εξάγουσας εγκατάστασης, εάν είναι γνωστός, και να αναγράφεται η πλήρης επωνυμία και διεύθυνση του αποστολέα στο πεδίο «σχόλια» (40).

18.

MBA TO/ΖΙΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ:

Να χρησιμοποιείται μόνον για τους κωδικούς μεταβολής αποθέματος SD και SF. Για τον κωδικό μεταβολής αποθέματος SD, να αναφέρεται ο κωδικός της παραλαμβάνουσας ζώνης ισολογισμού υλικών. Εάν ο κωδικός αυτός είναι άγνωστος, να αναφέρεται ο κωδικός «F», «Q» ή «W» (για την παραλαμβάνουσα ΖΙΥ στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή σε κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα) και να αναγράφεται η πλήρης επωνυμία και διεύθυνση του παραλήπτη στο πεδίο «σχόλια» (40). Για τον κωδικό μεταβολής αποθέματος SF, ο κωδικός της χώρας εισαγωγής, ή ο κωδικός ΖΙΥ της εισάγουσας εγκατάστασης, εάν είναι γνωστός, και η πλήρης επωνυμία και η διεύθυνση του παραλήπτη να αναφέρονται στο πεδίο «σχόλια» (40).

19.

PREVIOUS BATCH/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΤΙΔΑ:

Προσδιορισμός της παρτίδας πριν από την τροποποίηση της παρτίδας. Ο προσδιορισμός της παρτίδας μετά από την τροποποίηση της παρτίδας πρέπει να αναφέρεται στο πεδίο 11.

20.

ORIGINAL DATE/ΑΡΧΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

Σε περίπτωση διόρθωσης, πρέπει να αναφέρεται η ημέρα, ο μήνας και το έτος που καταχωρίσθηκε αρχικά η σειρά που πρόκειται να διορθωθεί. Για αλληλουχίες διορθώσεων, η αρχική ημερομηνία είναι πάντα η λογιστική ημερομηνία της πρώτης σειράς της αλληλουχίας. Για τις καθυστερημένες σειρές (μεμονωμένες προσθήκες), η αρχική ημερομηνία είναι η ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η μεταβολή αποθέματος.

21.

PIT DATE/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ PIT:

Ημερομηνία διενέργειας της απογραφής πραγματικού αποθέματος όπως παρουσιάζεται στην έκθεση ισολογισμού υλικών, στην οποία βασίζεται η λογιστική τακτοποίηση της MUF (ανεξήγητη διαφορά υλικού). Να χρησιμοποιείται μόνον με τον κωδικό μεταβολής αποθέματος MF.

22.

LINE NUMBER/ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΙΡΑΣ:

Αύξων αριθμός που αρχίζει από το 1 σε κάθε έκθεση, χωρίς κενά.

23.

ACCOUNTING DATE/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ:

Ημέρα, μήνας και έτος που πραγματοποιήθηκε ή έγινε γνωστή η μεταβολή αποθέματος.

24.

ITEMS/ΤΕΜΑΧΙΑ:

Ο αριθμός των τεμαχίων που απαρτίζουν την παρτίδα πρέπει να αναφέρεται. Εάν η μεταβολή αποθέματος συνίσταται σε αρκετές σειρές, το άθροισμα του αριθμού τεμαχίων που δηλώνονται πρέπει να ισούται με το συνολικό αριθμό τεμαχίων που έχουν το ίδιο αναγνωριστικό συναλλαγής. Εάν η συναλλαγή αφορά περισσότερα από ένα στοιχεία, ο αριθμός τεμαχίων να δηλώνεται στη σειρά ή τις σειρές της κατηγορίας του στοιχείου με την υψηλότερη στρατηγική αξία μόνον (κατά φθίνουσα σειρά: P, H, L, N, D, T).

25.

ELEMENT CATEGORY/ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κατηγορία πυρηνικού υλικού

Κωδικός

Πλουτώνιο

P

Ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού

(εμπλουτισμός 20 % και άνω)

H

Ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού

(υψηλότερος εμπλουτισμός από τον φυσικό, αλλά χαμηλότερος από 20 %)

L

Φυσικό ουράνιο

N

Απεμπλουτισμένο ουράνιο

D

Θόριο

T

26.

ELEMENT WEIGHT/ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ:

Το βάρος της κατηγορίας του στοιχείου που αναφέρεται στο πεδίο 25 πρέπει να δηλώνεται. Όλα τα βάρη πρέπει να αναγράφονται σε γραμμάρια. Τα δεκαδικά ψηφία που παρουσιάζονται στις λογιστικές σειρές μπορούν να αναφέρονται με ανώτατο όριο τα τρία δεκαδικά ψηφία.

27.

ISOTOPE/ΙΣΟΤΟΠΟ:

Ο κωδικός αυτός αναφέρει τα σχάσιμα ισότοπα που περιέχονται και πρέπει να χρησιμοποιείται όταν αναφέρεται το βάρος των σχάσιμων ισοτόπων (28). Χρησιμοποιήστε τους εξής κωδικούς: G για το U-235, K για το U-233, και J για το μείγμα U-235 και U-233.

28.

FISSILE WEIGHT/ΒΑΡΟΣ ΣΧΑΣΙΜΟΥ:

Εκτός εάν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων, το βάρος των σχάσιμων ισοτόπων πρέπει να αναφέρεται μόνον για το εμπλουτισμένο ουράνιο και τις αλλαγές κατηγορίας που περιλαμβάνουν εμπλουτισμένο ουράνιο. Όλα τα βάρη πρέπει να αναγράφονται σε γραμμάρια. Τα δεκαδικά ψηφία που παρουσιάζονται στις λογιστικές σειρές μπορούν να αναφέρονται με ανώτατο όριο τα τρία δεκαδικά ψηφία.

29.

ISOTOPIC COMPOSITION/ΙΣΟΤΟΠΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ:

Εφόσον έχει συμφωνηθεί στις εδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων, η ισοτοπική σύνθεση του U και/ή του Pu πρέπει να αναφέρεται υπό τη μορφή καταλόγου βαρών [αριθμός (18,3)] που χωρίζονται με άνω τελείες προκειμένου να δίδεται το βάρος του U-233, U-234, U-235, U-236, U-238 ή του Pu-238, Pu-239, Pu-240, Pu-241, Pu-242. Τα δεκαδικά ψηφία που παρουσιάζονται στις λογιστικές σειρές μπορούν να αναφέρονται με ανώτατο όριο τα τρία δεκαδικά ψηφία.

30.

OBLIGATION/ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ:

Αναφέρονται οι ειδικές υποχρεώσεις διασφαλίσεων που έχει αναλάβει η Κοινότητα βάσει συμφωνίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος ή με διεθνή οργανισμό, στην οποία υπόκειται το υλικό (άρθρο 17). Η Επιτροπή θα αποστείλει τους κατάλληλους κωδικούς στις εγκαταστάσεις.

31.

PREVIOUS CATEGORY/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Κωδικός της κατηγορίας πυρηνικών υλικών πριν από την αλλαγή κατηγορίας. Ο αντίστοιχος κωδικός μετά από τη μεταβολή πρέπει να αναφέρεται στο πεδίο 25. Να χρησιμοποιείται μόνον με τους κωδικούς μεταβολής αποθέματος CE, CB και CC.

32.

PREVIOUS OBLIGATION/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ:

Κωδικός της ειδικής υποχρέωσης ελέγχου διασφαλίσεων στην οποία υπόκειντο τα πυρηνικά υλικά πριν από τη μεταβολή. Ο αντίστοιχος κωδικός υποχρέωσης ύστερα από τη μεταβολή πρέπει να αναφέρεται στο πεδίο 30. Να χρησιμοποιείται μόνον με τους κωδικούς μεταβολής αποθέματος BR, CR, PR και SR.

33.

CAM CODE FROM/ΚΩΔΙΚΟΣ CAM ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ:

Κωδικός εγκατάστασης του παραρτήματος Ι-Ζ που αποστέλλει υλικό. Η Επιτροπή θα κοινοποιήσει στο φορέα εκμετάλλευσης [ή την οντότητα] τον κατάλληλο κωδικό. Για αυτούς τους φορείς εκμετάλλευσης ισχύουν απλουστευμένες διαδικασίες υποβολής εκθέσεων.

34.

CAM CODE TO/ΚΩΔΙΚΟΣ CAM ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ:

Κωδικός εγκατάστασης του παραρτήματος Ι-Ζ που παραλαμβάνει υλικό. Η Επιτροπή θα κοινοποιήσει στο φορέα εκμετάλλευσης [ή την οντότητα] τον κατάλληλο κωδικό. Για αυτούς τους φορείς εκμετάλλευσης ισχύουν απλουστευμένες διαδικασίες υποβολής εκθέσεων.

35.

DOCUMENT/ΕΓΓΡΑΦΟ:

Παραπομπή σε συνοδευτικό(-ά) έγγραφο(-α) που έχει(-ουν) καθοριστεί από τον φορέα εκμετάλλευσης.

36.

CONTAINER ID/ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ:

Ο αριθμός δοχείου που έχει καθοριστεί από τον φορέα εκμετάλλευσης. Προαιρετικό στοιχείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που ο αριθμός δοχείου δεν εμφανίζεται στον προσδιορισμό της παρτίδας.

37.

CORRECTION/ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

Οι διορθώσεις πρέπει να γίνονται με διαγραφή της λανθασμένης σειράς (σειρών) και προσθήκη της σωστής (των σωστών), όπου ενδείκνυται. Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κωδικός

Επεξήγηση

D

Διαγραφή. Η σειρά που πρόκειται να διαγραφεί πρέπει να προσδιορίζεται αναφέροντας στο πεδίο 38 τον αριθμό της έκθεσης (4), στο πεδίο 39 τον αριθμό σειράς (22) και στο πεδίο 43 τον CRC (42) που είχαν δηλωθεί για την αρχική σειρά. Τα άλλα πεδία δεν χρειάζεται να αναφέρονται.

A

Προσθήκη (που αποτελεί μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης). Η σωστή σειρά πρέπει να αναφέρεται με όλα τα πεδία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων της «προηγούμενης έκθεσης» (38) και της «προηγούμενης σειράς» (39). Το πεδίο της «προηγούμενης σειράς» (39) πρέπει να επαναλαμβάνει τον αριθμό σειράς (22) της σειράς που αντικαθίσταται από το ζεύγος διαγραφής/προσθήκης.

L

Καθυστερημένη σειρά (μεμονωμένη προσθήκη). Η καθυστερημένη σειρά που πρόκειται να προστεθεί πρέπει να αναφέρεται με όλα τα πεδία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της «προηγούμενης έκθεσης» (38). Το πεδίο της «προηγούμενης έκθεσης» (38) πρέπει να περιέχει τον αριθμό έκθεσης (4) της έκθεσης στην οποία θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί η καθυστερημένη σειρά.

38.

PREVIOUS REPORT/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ:

Αναφέρετε τον αριθμό έκθεσης (4) της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

39.

PREVIOUS LINE/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ:

Για διαγραφές, ή προσθήκες που αποτελούν μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης, να αναφέρετε τον αριθμό σειράς (22) της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

40.

COMMENT/ΣΧΟΛΙΑ:

Πεδίο σχολίων ελεύθερου κειμένου για σύντομα σχόλια από το φορέα εκμετάλλευσης (υποκαθιστά το χωριστό συνοπτικό σημείωμα).

41.

BURN-UP/ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΥΣΗΣ:

Για μεταβολές αποθέματος του τύπου NP ή NL σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, το ποσοστό καύσης σε MW ημέρες/τόνο.

42.

CRC:

Αλγόριθμος hash της σειράς για τον ποιοτικό έλεγχο. Η Επιτροπή θα πληροφορήσει τον φορέα εκμετάλλευσης σχετικά με τον αλγόριθμο που θα χρησιμοποιείται.

43.

PREVIOUS CRC/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ CRC:

Αλγόριθμος hash της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

44.

ADVANCE NOTIFICATION/ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:

Κωδικός αναφοράς για την εκ των προτέρων γνωστοποίηση (άρθρα 20 και 21). Να χρησιμοποιείται για τις μεταβολές αποθέματος SF και RF και για τις μεταβολές αποθέματος τύπου SD και RD, όταν οι χώρες όπου βρίσκονται ο αποστολέας και ο παραλήπτης δεν υπόκεινται στις ίδιες συμφωνίες ελέγχου διασφαλίσεων με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και την Ευρατόμ.

45.

CAMPAIGN/ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Μοναδικό αναγνωριστικό για το πρόγραμμα επανεπεξεργασίας. Να χρησιμοποιείται μόνον για μεταβολές αποθέματος στις ζώνες ισολογισμού υλικών διεργασίας των εγκαταστάσεων επανεπεξεργασίας χρησιμοποιημένων καυσίμων.

46.

REACTOR/ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ:

Μοναδικό αναγνωριστικό του αντιδραστήρα από τον οποίο προέρχονται τα ακτινοβολημένα καύσιμα που αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε επανεπεξεργασία. Να χρησιμοποιείται μόνον για τις μεταβολές αποθέματος σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή επανεπεξεργασίας χρησιμοποιημένων καυσίμων.

47.

ERROR PATH/ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ:

Ειδικός κωδικός που περιγράφει τα σφάλματα στις μετρήσεις και την διάδοσή τους, για το σκοπό της αξιολόγησης του ισολογισμού υλικών. Οι κωδικοί συμφωνούνται ανάμεσα στην εγκατάσταση και την Επιτροπή.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

1.

Στην περίπτωση μεταφοράς πυρηνικών υλικών, ο αποστολέας πρέπει να παρέχει στον παραλήπτη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σύνταξη της έκθεσης των μεταβολών αποθέματος.

2.

Εάν τα αριθμητικά στοιχεία περιλαμβάνουν κλάσματα μονάδων, να τοποθετείται τελεία πριν από τα δεκαδικά ψηφία.

3.

Οι εξής 55 χαρακτήρες μπορούν να χρησιμοποιούνται: τα 26 κεφαλαία γράμματα του λατινικού αλφαβήτου A ως Z, οι αριθμοί 0 ως 9 και τα σημεία «συν», «πλην», «κάθετος», «αστερίσκος», «διάστημα», «ίσον», «μεγαλύτερο», «μικρότερο», «τελεία», «κόμμα», «άνοιγμα παρένθεσης», «κλείσιμο παρένθεσης», «διπλή τελεία», «δολάριο», «επί τοις εκατό», «εισαγωγικά», «άνω τελεία», «ερωτηματικό» και «το συμπλεκτικό σύμβολο».

4.

Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

5.

Οι εκθέσεις πρέπει να συντάσσονται σύμφωνα με παγκοσμίως αποδεκτό μορφότυπο υποβολής εκθέσεων με επισημάνσεις, ο οποίος θα έχει επιλεγεί από κοινού από την Επιτροπή και τους φορείς εκμετάλλευσης.

6.

Οι εκθέσεις, δεόντως συμπληρωμένες και ψηφιακά υπογεγραμμένες, διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεύθυνση: European Commission, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΛΙΚΩΝ (MBR)

Τίτλος

Περιεχόμενο

Σχόλια

#

MBA

Χαρακτήρας (4)

Κωδικός της ΖΙΥ που υποβάλλει έκθεση

1

Report type

Χαρακτήρας (1)

M για την έκθεση ισολογισμού υλικών

2

Report date

DDMMYYYY

Ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης

3

Start report

DDMMYYYY

Αρχική ημερομηνία της MBR (ημερομηνία της τελευταίας PIT +1 ημέρα)

4

End report

DDMMYYYY

Τελική ημερομηνία της MBR (ημερομηνία της τρέχουσας PIT)

5

Report number

Αριθμός (8)

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά

6

Element category

Χαρακτήρας (1)

Κατηγορία πυρηνικού υλικού

7

Line count

Αριθμός (8)

Συνολικός αριθμός των σειρών που ανακοινώνονται

8

Reporting person

Χαρακτήρας (30)

Όνομα του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την έκθεση

9

IC code

Χαρακτήρας (2)

Είδος της μεταβολής αποθέματος

10

Line number

Αριθμός (8)

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά

11

Βάρος του στοιχείου

Αριθμός (24.3)

Βάρος του στοιχείου

12

Isotope

Χαρακτήρας (1)

G για το U-235, K για το U-233, J για μείγμα U-235 και U-233

13

Fissile weight

Αριθμός (24.3)

Βάρος του σχάσιμου ισοτόπου

14

Obligation

Χαρακτήρας (2)

Υποχρέωση διασφαλίσεων

15

Correction

Χαρακτήρας (1)

D για τις διαγραφές, A για τις προσθήκες που αποτελούν μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης, L για τις καθυστερημένες σειρές (μεμονωμένες προσθήκες)

16

Previous report

Αριθμός (8)

Αριθμός έκθεσης της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

17

Previous line

Αριθμός (8)

Αριθμός σειράς της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

18

Comment

Χαρακτήρας (256)

Σχόλια του φορέα εκμετάλλευσης

19

CRC

Αριθμός (20)

Αλγόριθμος hash της σειράς για τον ποιοτικό έλεγχο

20

Previous CRC

Αριθμός (20)

Αλγόριθμος hash της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

21

Επεξηγηματικές σημειώσεις

1.

MBA/ΖΙΥ:

Κωδικός της ζώνης ισολογισμού υλικών που υποβάλλει έκθεση. Ο κωδικός αυτός κοινοποιείται από την Επιτροπή στην ενδιαφερόμενη εγκατάσταση.

2.

REPORT TYPE/ΕIΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

M για τις εκθέσεις ισολογισμού υλικών.

3.

REPORT DATE/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης.

4.

START REPORT/ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Αρχική ημερομηνία της MBR, η ημερομηνία της αμέσως επόμενης ημέρας από την προηγούμενη απογραφή του πραγματικού αποθέματος.

5.

END REPORT/ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Τελική ημερομηνία της MBR, η ημερομηνία διενέργειας της τρέχουσας απογραφής πραγματικού αποθέματος.

6.

REPORT NUMBER/ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά.

7.

ELEMENT CATEGORY/ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι εξής κωδικοί για τις κατηγορίες πυρηνικών υλικών:

Κατηγορία πυρηνικού υλικού

Κωδικός

Πλουτώνιο

P

Ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού

(εμπλουτισμός 20 % και άνω)

H

Ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού

(υψηλότερος εμπλουτισμός από τον φυσικό, αλλά χαμηλότερος από 20 %)

L

Φυσικό ουράνιο

N

Απεμπλουτισμένο ουράνιο

D

Θόριο

T

8.

LINE COUNT/ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΙΡΩΝ:

Συνολικός αριθμός σειρών που ανακοινώνονται.

9.

REPORTING PERSON/ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ:

Όνομα του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την έκθεση.

10.

IC CODE/ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ:

Τα διάφορα είδη πληροφοριών σχετικά με το απόθεμα και τις μεταβολές αποθέματος να εισάγονται στην ακολουθία που υποδεικνύεται παρακάτω. Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι εξής κωδικοί:

Κωδικό όνομα

Κωδικός

Επεξήγηση

Αρχικό πραγματικό απόθεμα

PB

Πραγματικό απόθεμα στην αρχή της περιόδου αναφοράς (πρέπει να ισούται με το πραγματικό απόθεμα στο τέλος της προηγούμενης περιόδου αναφοράς).

Μεταβολές αποθέματος

(μόνο κωδικοί του παρακάτω καταλόγου)

 

Για κάθε είδος μεταβολής αποθέματος, πρέπει να καταχωρίζεται μία ενοποιημένη σειρά για ολόκληρη την περίοδο της έκθεσης (πρώτα οι αυξήσεις, μετά οι μειώσεις).

Τελικό λογιστικό απόθεμα

BA

Λογιστικό απόθεμα στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Πρέπει να ισούται με το αριθμητικό άθροισμα των παραπάνω καταχωρίσεων της MBR.

Τελικό πραγματικό απόθεμα

PE

Πραγματικό απόθεμα στο τέλος της περιόδου αναφοράς.

Ανεξήγητη διαφορά υλικού

MF

Ανεξήγητη διαφορά υλικού. Πρέπει να υπολογίζεται ως εξής:

«τελικό πραγματικό απόθεμα (PE)»

μείον το

«τελικό λογιστικό απόθεμα (BA)».

Για τις μεταβολές αποθέματος πρέπει να χρησιμοποιείται ένας από τους ακόλουθους κωδικούς:

Κωδικό όνομα

Κωδικός

Επεξήγηση

Παραλαβή

RD

Παραλαβή πυρηνικών υλικών προερχόμενων από ζώνη ισολογισμού υλικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εισαγωγή

RF

Εισαγωγή πυρηνικών υλικών προερχόμενων από τρίτη χώρα.

Παραλαβή από δραστηριότητα που δεν υπόκειται σε έλεγχο διασφαλίσεων

RN

Παραλαβή πυρηνικών υλικών από δραστηριότητα που δεν υπόκειται σε έλεγχο διασφαλίσεων (άρθρο 34).

Αποστολή

SD

Μεταφορά πυρηνικών υλικών σε ζώνη ισολογισμού υλικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαγωγή

SF

Εξαγωγή πυρηνικών υλικών σε τρίτη χώρα

Αποστολή σε δραστηριότητα που δεν υπόκειται σε έλεγχο διασφαλίσεων

SN

Μεταφορά πυρηνικών υλικών σε δραστηριότητα που δεν υπόκειται σε έλεγχο διασφαλίσεων (άρθρο 34).

Μεταφορά σε συσκευασμένα απόβλητα

TC

Πυρηνικά υλικά, που περιέχονται σε απόβλητα τα οποία έχουν καταμετρηθεί ή υπολογιστεί βάσει μετρήσεων, και έχουν συσκευαστεί με τέτοιο τρόπο (π.χ. σε ύαλο, τσιμέντο, μπετόν ή πίσσα) που δεν είναι κατάλληλα για περαιτέρω πυρηνική χρήση. Η περιεχόμενη ποσότητα πυρηνικών υλικών θα αφαιρείται από το κύριο απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών. Πρέπει να τηρούνται ιδιαίτερες καταστάσεις για αυτό το είδος υλικών.

Διαθέσεις στο περιβάλλον

TE

Πυρηνικά υλικά, που περιέχονται σε απόβλητα τα οποία έχουν καταμετρηθεί ή υπολογιστεί βάσει μετρήσεων, και που έχουν διατεθεί αμετάκλητα στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα προγραμματισμένης διάθεσης. Η περιεχόμενη ποσότητα πυρηνικών υλικών θα αφαιρείται από το απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών.

Μεταφορά σε κατακρατούμενα απόβλητα

TW

Πυρηνικά υλικά, που περιέχονται σε απόβλητα και έχουν καταμετρηθεί ή υπολογιστεί βάσει μετρήσεων, τα οποία έχουν επαναμεταφερθεί σε συγκεκριμένη θέση εντός της ζώνης ισολογισμού υλικών από την οποία είναι δυνατόν να επανακτηθούν. Τα απόβλητα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν έχουν συσκευαστεί και θεωρούνται ως μη επανακτήσιμα οικονομικά με τη σημερινή τεχνολογία. Η περιεχόμενη ποσότητα πυρηνικών υλικών θα αφαιρείται από το απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών. Πρέπει να τηρούνται ιδιαίτερες καταστάσεις για αυτό το είδος υλικών.

Επαναμεταφορά από συσκευασμένα απόβλητα

FC

Επαναμεταφορά συσκευασμένων αποβλήτων στο απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών. Αυτό ισχύει κάθε φορά που συσκευασμένα απόβλητα υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Επαναμεταφορά από κατακρατούμενα απόβλητα

FW

Επαναμεταφορά κατακρατούμενων αποβλήτων στο απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών. Αυτό ισχύει κάθε φορά που κατακρατούμενα απόβλητα επανακτώνται από την ειδική θέση εντός της ζώνης ισολογισμού υλικών, είτε για κάθε είδους επεξεργασία που συνεπάγεται διαχωρισμό των στοιχείων στη ζώνη ισολογισμού υλικών είτε για κάθε είδους αποστολή από τη ζώνη ισολογισμού υλικών.

Τυχαία απώλεια

LA

Ανεπανόρθωτη και ακούσια απώλεια ποσότητας πυρηνικών υλικών ως αποτέλεσμα λειτουργικού ατυχήματος. Η χρήση του κωδικού αυτού στη MBR επιτρέπεται μόνον εάν εστάλη ειδική έκθεση στην Επιτροπή όταν πραγματοποιήθηκε ή έγινε γνωστή η μεταβολή αποθέματος.

Τυχαία αύξηση

GA

Πυρηνικά υλικά που ανακαλύφθηκαν αναπάντεχα, εκτός εάν ανακαλυφθούν κατά τη διάρκεια διενέργειας απογραφής πραγματικού αποθέματος. Η χρήση του κωδικού αυτού στη MBR επιτρέπεται μόνον εάν εστάλη ειδική έκθεση στην Επιτροπή όταν πραγματοποιήθηκε ή έγινε γνωστή η μεταβολή αποθέματος.

Aλλαγή κατηγορίας

CE

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία κατηγορία (άρθρο 18) σε άλλη ως αποτέλεσμα διαδικασίας εμπλουτισμού.

Aλλαγή κατηγορίας

CB

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία κατηγορία (άρθρο 18) σε άλλη ως αποτέλεσμα ανάμειξης.

Aλλαγή κατηγορίας

CC

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία κατηγορία (άρθρο 18) σε άλλη για όλα τα είδη αλλαγής κατηγορίας που δεν καλύπτονται από τους κωδικούς CE και CB.

Αλλαγή ειδικής υποχρέωσης

BR

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων σε άλλη (άρθρο 17 παράγραφος 1), για τον ισολογισμό του συνολικού αποθέματος ουρανίου ύστερα από ανάμειξη.

Αλλαγή ειδικής υποχρέωσης

PR

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων σε άλλη (άρθρο 17 παράγραφος 1), που χρησιμοποιείται όταν πυρηνικά υλικά εισέρχονται σε ή εξέρχονται από μία λογιστική συγκέντρωση.

Αλλαγή ειδικής υποχρέωσης

SR

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων σε άλλη (άρθρο 17 παράγραφος 1), ύστερα από ανταλλαγή ή υποκατάσταση υποχρέωσης.

Αλλαγή ειδικής υποχρέωσης

CR

Λογιστική μεταφορά ποσότητας πυρηνικών υλικών από μία ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων σε άλλη (άρθρο 17 παράγραφος 1), για όλες τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τους κωδικούς BR, PR ή SR.

Παραγωγή πυρηνικών

NP

Αύξηση της ποσότητας πυρηνικών υλικών που οφείλεται σε πυρηνική μετατροπή.

Απώλεια πυρηνικών

NL

Μείωση της ποσότητας πυρηνικών υλικών που οφείλεται σε πυρηνική μετατροπή.

Διαφορά αποστολέα-παραλήπτη

DI

Διαφορά αποστολέα - παραλήπτη (άρθρο 2 παράγραφος 19).

Nέο υπόλοιπο

NM

Ποσότητα πυρηνικών υλικών που έχει καταχωρισθεί στη ζώνη ισολογισμού υλικών, ίση με τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα της απογραφής του πραγματικού αποθέματος που διενεργείται από τον φορέα εκμετάλλευσης της μονάδας για δικούς του λόγους (χωρίς να δηλώνει τον κατάλογο του πραγματικού αποθέματος στην Επιτροπή) και το λογιστικό απόθεμα που προκύπτει την ίδια ημερομηνία.

Προσαρμογή του υπολοίπου

BJ

Ποσότητα πυρηνικών υλικών, σε συγκεκριμένη παρτίδα, που έχει καταχωρισθεί στη ζώνη ισολογισμού πυρηνικών υλικών, ίση με τη διαφορά ανάμεσα στην ποσότητα που μετρήθηκε πρόσφατα και την ποσότητα που είχε καταχωρισθεί νωρίτερα, και η οποία δεν αντιστοιχεί ούτε σε διαφορά αποστολέα/παραλήπτη ούτε σε διόρθωση.

Στρογγυλοποιήσεις

RA

Τακτοποιήσεις με στρογγυλοποίηση που έχουν σκοπό να κάνουν το άθροισμα των ποσοτήτων που δηλώνονται μια δεδομένη περίοδο να συμπίπτει με το τελικό λογιστικό απόθεμα της ζώνης ισολογισμού υλικών.

Τακτοποίηση των ισοτόπων

R5

Τακτοποίηση που έχει σκοπό να κάνει το άθροισμα των ποσοτήτων των ισοτόπων που δηλώνονται να συμπίπτει με το τελικό λογιστικό απόθεμα του U-235 της ζώνης ισολογισμού υλικών.

Παραγωγή υλικού

MP

Ποσότητα πυρηνικών υλικών που λαμβάνεται από ουσίες που αρχικά δεν υπόκειντο σε έλεγχο διασφαλίσεων, οι οποίες τώρα υπόκεινται σε έλεγχο διασφαλίσεων επειδή η νέα συγκέντρωσή τους υπερβαίνει τα ελάχιστα επίπεδα.

Λήξη της χρήσης

TU

Ποσότητα πυρηνικών υλικών που θεωρούνται μη ανακτήσιμα για πρακτικούς ή οικονομικούς λογούς, τα οποία

i)

ενσωματώνονται σε τελικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για μη πυρηνικούς σκοπούς,

ή

ii)

περιέχονται σε απόβλητα σε μικρές συγκεντρώσεις οι οποίες μετρώνται ή υπολογίζονται βάσει μετρήσεων, ακόμη και στην περίπτωση που τα υλικά αυτά δεν απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Η ποσότητα των εν λόγω πυρηνικών υλικών αφαιρείται από το απόθεμα της ζώνης ισολογισμού των υλικών

11.

LINE NUMBER/ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

Αύξων αριθμός που αρχίζει με το 1, χωρίς κενά.

12.

ELEMENT WEIGHT/ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ:

Το βάρος της κατηγορίας του στοιχείου που αναφέρεται στο πεδίο 7 πρέπει να δηλώνεται. Όλα τα βάρη πρέπει να αναγράφονται σε γραμμάρια. Τα δεκαδικά ψηφία που παρουσιάζονται στις λογιστικές σειρές μπορούν να αναφέρονται με ανώτατο όριο τα τρία δεκαδικά ψηφία.

13.

ISOTOPE/ΙΣΟΤΟΠΟ:

Ο κωδικός αυτός αναφέρει τα σχάσιμα ισότοπα που περιέχονται και πρέπει να χρησιμοποιείται όταν αναφέρεται το βάρος των σχάσιμων ισοτόπων. Χρησιμοποιήστε τους ακόλουθους κωδικούς: G για το U-235, K για το U-233, και J για το μείγμα U-235 και U-233.

14.

FISSILE WEIGHT/ΒΑΡΟΣ ΣΧΑΣΙΜΟΥ:

Εκτός εάν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων, το βάρος των σχάσιμων ισοτόπων πρέπει να αναφέρεται μόνον για το εμπλουτισμένο ουράνιο και τις αλλαγές κατηγορίας που περιλαμβάνουν εμπλουτισμένο ουράνιο. Όλα τα βάρη πρέπει να αναγράφονται σε γραμμάρια. Τα δεκαδικά ψηφία που παρουσιάζονται στις λογιστικές σειρές μπορούν να αναφέρονται με ανώτατο όριο τα τρία δεκαδικά ψηφία.

15.

OBLIGATION/ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ:

Αναφέρονται οι ειδικές υποχρεώσεις διασφαλίσεων που έχει αναλάβει η Κοινότητα βάσει συμφωνίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος ή με διεθνή οργανισμό, στην οποία υπόκειται το υλικό (άρθρο 17). Η Επιτροπή θα αποστείλει τους κατάλληλους κωδικούς στις εγκαταστάσεις.

16.

CORRECTION/ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

Οι διορθώσεις πρέπει να γίνονται με διαγραφή της λανθασμένης σειράς (σειρών) και προσθήκη της σωστής (των σωστών), όπου ενδείκνυται. Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κωδικός

Επεξήγηση

D

Διαγραφή. Η σειρά που πρόκειται να διαγραφεί πρέπει να προσδιορίζεται αναφέροντας στο πεδίο 17 τον αριθμό της έκθεσης (6), στο πεδίο 18 τον αριθμό σειράς (11) και στο πεδίο 21 τον CRC (20) που είχαν δηλωθεί για την αρχική σειρά. Τα άλλα πεδία δεν χρειάζεται να αναφέρονται.

A

Προσθήκη (που αποτελεί μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης). Η σωστή σειρά πρέπει να αναφέρεται με όλα τα πεδία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων της «προηγούμενης έκθεσης» (17) και της «προηγούμενης σειράς» (18). Το πεδίο της «προηγούμενης σειράς» (18) πρέπει να επαναλαμβάνει τον αριθμό σειράς (11) της σειράς που αντικαθίσταται από το ζεύγος διαγραφής/προσθήκης.

L

Καθυστερημένη σειρά (μεμονωμένη προσθήκη). Η καθυστερημένη σειρά που πρόκειται να προστεθεί πρέπει να αναφέρεται με όλα τα πεδία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της «προηγούμενης έκθεσης» (17). Το πεδίο της «προηγούμενης έκθεσης» (17) πρέπει να περιέχει τον αριθμό έκθεσης (6) της έκθεσης στην οποία θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί η καθυστερημένη σειρά.

17.

PREVIOUS REPORT/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ:

Αναφέρετε τον αριθμό έκθεσης (6) της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

18.

PREVIOUS LINE/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ:

Για διαγραφές, ή προσθήκες που αποτελούν μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης, να αναφέρετε τον αριθμό σειράς (11) της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

19.

COMMENT/ΣΧΟΛΙΑ:

Πεδίο σχολίων ελεύθερου κειμένου για σύντομα σχόλια από το φορέα εκμετάλλευσης (υποκαθιστά το χωριστό συνοπτικό σημείωμα).

20.

CRC:

Αλγόριθμος hash της σειράς για τον ποιοτικό έλεγχο. Η Επιτροπή θα πληροφορήσει τον φορέα εκμετάλλευσης σχετικά με τον αλγόριθμο που θα χρησιμοποιείται.

21.

PREVIOUS CRC/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ CRC:

Αλγόριθμος hash της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Οι γενικές παρατηρήσεις 2, 3, 4, 5 και 6 στο τέλος του παραρτήματος III ισχύουν τηρουμένων των αναλογιών.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ (PIL)

Τίτλος

Περιεχόμενο

Σχόλια

#

MBA

Χαρακτήρας (4)

Κωδικός της ΖΙΥ που υποβάλλει έκθεση

1

Report type

Χαρακτήρας (1)

P για τους καταλόγους πραγματικών αποθεμάτων

2

Report date

DDMMYYYY

Ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης

3

Report number

Αριθμός (8)

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά

4

PIT date

DDMMYYYY

Ημερομηνία διεξαγωγής της απογραφής πραγματικού αποθέματος

5

Line count

Αριθμός (8)

Συνολικός αριθμός των σειρών που ανακοινώνονται

6

Reporting person

Χαρακτήρας (30)

Όνομα του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την έκθεση

7

PIL_ΙΤΕΜ_ID

Αριθμός (8)

Αύξων αριθμός

8

Batch

Χαρακτήρας (20)

Μοναδικό αναγνωριστικό μιας παρτίδας πυρηνικών υλικών

9

KMP

Χαρακτήρας (1)

Κύριο σημείο μέτρησης

10

Measurement

Χαρακτήρας (1)

Κωδικός μέτρησης

11

Element category

Χαρακτήρας (1)

Κατηγορία πυρηνικού υλικού

12

Material form

Χαρακτήρας (2)

Κωδικός της μορφής του υλικού

13

Material container

Χαρακτήρας (1)

Κωδικός του δοχείου του υλικού

14

Material state

Χαρακτήρας (1)

Κωδικός της κατάστασης του υλικού

15

Line number

Αριθμός (8)

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά

16

Items

Αριθμός (6)

Αριθμός τεμαχίων

17

Element weight

Αριθμός (24.3)

Βάρος του στοιχείου

18

Isotope

Χαρακτήρας (1)

G για το U-235, K για το U-233, J για μείγμα U-235 και U-233

19

Fissile weight

Αριθμός (24.3)

Βάρος του σχάσιμου ισοτόπου

20

Obligation

Χαρακτήρας (2)

Υποχρέωση διασφαλίσεων

21

Document

Χαρακτήρας (70)

Παραπομπή σε δικαιολογητικά που έχει καθοριστεί από τον φορέα εκμετάλλευσης

22

Container ID

Χαρακτήρας (20)

Αναγνωριστικό του δοχείου που έχει καθοριστεί από τον φορέα εκμετάλλευσης

23

Correction

Χαρακτήρας (1)

D για τις διαγραφές, A για τις προσθήκες που αποτελούν μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης, L για τις καθυστερημένες σειρές (μεμονωμένες προσθήκες)

24

Previous report

Αριθμός (8)

Αριθμός έκθεσης της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

25

Previous line

Αριθμός (8)

Αριθμός σειράς της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

26

Comment

Χαρακτήρας (256)

Σχόλια του φορέα εκμετάλλευσης

27

CRC

Αριθμός (20)

Αλγόριθμος hash της σειράς για τον ποιοτικό έλεγχο

28

Previous CRC

Αριθμός (20)

Αλγόριθμος hash της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί

29

Επεξηγηματικές σημειώσεις

1.

MBA/ΖΙΥ:

Κωδικός της ζώνης ισολογισμού υλικών που υποβάλλει έκθεση. Ο κωδικός αυτός κοινοποιείται από την Επιτροπή στην ενδιαφερόμενη εγκατάσταση.

2.

REPORT TYPE/ΕIΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

P για τους καταλόγους πραγματικών αποθεμάτων.

3.

REPORT DATE/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης.

4.

REPORT NUMBER/ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Αύξων αριθμός, χωρίς κενά.

5.

PIT DATE/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ PIT:

Ημέρα, μήνας και έτος διενέργειας της απογραφής πραγματικού αποθέματος, που αντανακλά την κατάσταση στις 24:00.

6.

LINE COUNT/ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΙΡΩΝ:

Συνολικός αριθμός σειρών που ανακοινώνονται.

7.

REPORTING PERSON/ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ:

Όνομα του προσώπου που είναι υπεύθυνο για την έκθεση.

8.

PIL_ITEM_ID/ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΜΑΧΙΟΥ PIL:

Αύξων αριθμός, κοινός για όλες τις γραμμές PIL που αφορούν το ίδιο φυσικό αντικείμενο.

9.

BATCH/ΠΑΡΤΙΔΑ:

Εάν στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων ζητείται η παρακολούθηση της παρτίδας, πρέπει να χρησιμοποιείται ο προσδιορισμός της παρτίδας που είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα για την παρτίδα σε έκθεση των μεταβολών αποθέματος ή σε προηγούμενο κατάλογο πραγματικού αποθέματος.

10.

KMP/ΚΣΜ:

Κύριο σημείο μέτρησης. Οι κωδικοί κοινοποιούνται στην ενδιαφερόμενη εγκατάσταση στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων. Εάν δεν έχει καθοριστεί κωδικός, να χρησιμοποιείται ο χαρακτήρας «&».

11.

MEASUREMENT/ΜΕΤΡΗΣΗ:

Πρέπει να αναφέρεται η βάση με την οποία καθορίζεται η ποσότητα των πυρηνικών υλικών που αναφέρεται. Πρέπει να χρησιμοποιείται ένας από τους ακόλουθους κωδικούς:

Από μέτρηση

Από υπολογισμό

Επεξήγηση

M

E

Στη δηλούσα ζώνη ισολογισμού υλικών.

N

F

Σε άλλη ζώνη ισολογισμού υλικών.

T

G

Στη δηλούσα ζώνη ισολογισμού υλικών εάν τα βάρη έχουν ήδη δοθεί σε προηγούμενη έκθεση των μεταβολών αποθέματος ή σε κατάλογο πραγματικού αποθέματος.

L

H

Σε άλλη ζώνη ισολογισμού υλικών εάν τα βάρη έχουν ήδη δοθεί σε προηγούμενη έκθεση των μεταβολών αποθέματος ή σε κατάλογο πραγματικού αποθέματος της παρούσας ζώνης ισολογισμού υλικών.

12.

ELEMENT CATEGORY/ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κατηγορία πυρηνικού υλικού

Κωδικός

Πλουτώνιο

P

Ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού

(εμπλουτισμός 20 % και άνω)

H

Ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού

(υψηλότερος εμπλουτισμός από το φυσικό, αλλά χαμηλότερος από 20 %)

L

Φυσικό ουράνιο

N

Απεμπλουτισμένο ουράνιο

D

Θόριο

T

13.

MATERIAL FORM/ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κύριος τύπος μορφής του υλικού

Δευτερεύων τύπος

Κωδικός

Μεταλλεύματα

 

OR

Συμπυκνώματα

 

YC

Εξαφθοριούχο ουράνιο (UF6)

 

U6

Τετραφθοριούχο ουράνιο (UF4)

 

U4

Διοξείδιο του ουρανίου (UO2)

 

U2

Τριοξείδιο του ουρανίου (UO3)

 

U3

Οξείδιο του ουρανίου (U3O8)

 

U8

Οξείδιο του θορίου (ThO2)

 

T2

Διαλύματα

Νιτρικό

LN

Φθοριούχο

LF

Άλλο

LO

Σκόνη

Ομοιογενή

PH

Ετερογενής

PN

Κεραμικά

Δισκία

CP

Σφαιρικά στοιχεία

CS

Άλλο

CO

Μέταλλο

Καθαρό

MP

Κράματα

MA

Καύσιμο

Ράβδοι

ER

Πλάκες

EP

Δέσμες

EB

Διατάξεις

EA

Άλλο

EO

Κλειστές πηγές

 

QS

Μικρές ποσότητες/δείγματα

 

SS

Απόβλητα

Ομοιογενή

SH

Ετερογενής (εκπλύματα, σκωρίες, λεπτά καθιζήματα, άλλο)

SN

Στερεά απόβλητα

Περιβλήματα

AH

Ετερόκλητα μείγματα (πλαστικά, γάντια, χαρτιά, κ.λπ.)

AM

Μολυσμένος εξοπλισμός

AC

Άλλο

AO

Υγρά απόβλητα

Χαμηλής ραδιενέργειας

WL

Μέσης ραδιενέργειας

WM

Υψηλής ραδιενέργειας

WH

Συσκευασμένα απόβλητα

Glass

NG

Bitumen

NB

Μπετόν

NC

Άλλο

NO

14.

MATERIAL CONTAINER/ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Είδος δοχείου

Κωδικός

Κύλινδρος

C

Δέμα

P

Βυτίο

D

Αυτοτελής μονάδα καυσίμου

S

Κλωβοί μεταφορών

B

Φιάλη

F

Δεξαμενή ή άλλο δοχείο

T

Άλλο

O

15.

MATERIAL STATE/ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ:

Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κατάσταση

Κωδικός

Μη ακτινοβολημένα πυρηνικά υλικά

F

Ακτινοβολημένα πυρηνικά υλικά

I

Απόβλητα

W

Μη επανακτήσιμα υλικά

N

16.

LINE NUMBER/ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

Αύξων αριθμός που αρχίζει από το 1 σε κάθε έκθεση, χωρίς κενά.

17.

ITEMS/ΤΕΜΑΧΙΑ:

Κάθε σειρά πραγματικού αποθέματος πρέπει να αναφέρει τον αριθμό των τεμαχίων που αφορά. Εάν μια ομάδα τεμαχίων που ανήκουν στην ίδια παρτίδα δηλώνεται σε αρκετές σειρές, το άθροισμα του αριθμού τεμαχίων που δηλώνεται πρέπει να ισούται με το συνολικό αριθμό τεμαχίων της ομάδας. Εάν οι σειρές περιλαμβάνουν περισσότερα από μία κατηγορία στοιχείου στοιχεία, ο αριθμός τεμαχίων να δηλώνεται μόνον στη σειρά ή τις σειρές για την κατηγορία στοιχείου με την υψηλότερη στρατηγική αξία (κατά φθίνουσα σειρά: P, H, L, N, D, T). 18.

18.

ELEMENT WEIGHT/ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ:

Το βάρος της κατηγορίας του στοιχείου που αναφέρεται στο πεδίο 12 πρέπει να δηλώνεται. Όλα τα βάρη πρέπει να αναγράφονται σε γραμμάρια. Τα δεκαδικά ψηφία που παρουσιάζονται στις λογιστικές σειρές μπορούν να αναφέρονται με ανώτατο όριο τα τρία δεκαδικά ψηφία.

19.

ISOTOPE/ΙΣΟΤΟΠΟ:

Ο κωδικός αυτός υποδεικνύει τα σχάσιμα ισότοπα που περιέχονται και πρέπει να χρησιμοποιείται όταν αναφέρεται το βάρος των σχάσιμων ισοτόπων. Χρησιμοποιήστε τους εξής κωδικούς: G για το U-235, K για το U-233, και J για το μείγμα U-235 και U-233.

20.

FISSILE WEIGHT/ΒΑΡΟΣ ΣΧΑΣΙΜΟΥ:

Εκτός εάν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στις ειδικές διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο διασφαλίσεων, το βάρος των σχάσιμων ισοτόπων πρέπει να αναφέρεται μόνον για το εμπλουτισμένο ουράνιο και τις αλλαγές κατηγορίας που περιλαμβάνουν εμπλουτισμένο ουράνιο. Όλα τα βάρη πρέπει να αναγράφονται σε γραμμάρια. Τα δεκαδικά ψηφία που παρουσιάζονται στις λογιστικές σειρές μπορούν να αναφέρονται με ανώτατο όριο τα τρία δεκαδικά ψηφία.

21.

OBLIGATION/ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ:

Αναφέρονται οι ειδικές υποχρεώσεις διασφαλίσεων που έχει αναλάβει η Κοινότητα βάσει συμφωνίας που έχει συναφθεί με τρίτο κράτος ή με διεθνή οργανισμό, στην οποία υπόκειται το υλικό (άρθρο 17). Η Επιτροπή θα αποστείλει τους κατάλληλους κωδικούς στις εγκαταστάσεις.

22.

DOCUMENT/ΕΓΓΡΑΦΟ:

Παραπομπή σε συνοδευτικό(-ά) έγγραφο(-α) που έχει(-ουν) καθοριστεί από τον φορέα εκμετάλλευσης.

23.

CONTAINER ID/ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ:

Ο αριθμός δοχείου που έχει καθοριστεί από τον φορέα εκμετάλλευσης. Προαιρετικό στοιχείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που ο αριθμός δοχείου δεν εμφανίζεται στον προσδιορισμό της παρτίδας.

24.

CORRECTION/ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

Οι διορθώσεις πρέπει να γίνονται με διαγραφή της λανθασμένης σειράς (σειρών) και προσθήκη της σωστής (των σωστών), όπου ενδείκνυται. Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι κωδικοί:

Κωδικός

Επεξήγηση

D

Διαγραφή. Η σειρά που πρόκειται να διαγραφεί πρέπει να προσδιορίζεται αναφέροντας στο πεδίο 25 τον αριθμό της έκθεσης (4), στο πεδίο 26 τον αριθμό σειράς (16) και στο πεδίο 29 τον CRC (28) που είχαν δηλωθεί για την αρχική σειρά. Τα άλλα πεδία δεν χρειάζεται να αναφέρονται.

A

Προσθήκη (που αποτελεί μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης). Η σωστή σειρά πρέπει να αναφέρεται με όλα τα πεδία δεδομένων συμπεριλαμβανομένων των πεδίων της «προηγούμενης έκθεσης» (25) και της «προηγούμενης σειράς» (26). Το πεδίο της «προηγούμενης σειράς» (26) πρέπει να περιέχει τον αριθμό σειράς (16) της σειράς καταχώρισης που αντικαθίσταται από το ζεύγος διαγραφής/προσθήκης.

L

Καθυστερημένη σειρά (μεμονωμένη προσθήκη). Η καθυστερημένη σειρά που πρόκειται να προστεθεί πρέπει να αναφέρεται με όλα τα πεδία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της «προηγούμενης έκθεσης» (25). Το πεδίο της «προηγούμενης έκθεσης» (25) πρέπει να περιέχει τον αριθμό έκθεσης (4) της έκθεσης στην οποία θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί η καθυστερημένη σειρά.

25.

PREVIOUS REPORT/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ:

Αναφέρετε τον αριθμό έκθεσης (4) της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

26.

PREVIOUS LINE/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ:

Για διαγραφές, ή προσθήκες που αποτελούν μέρος ζεύγους διαγραφής/προσθήκης, να αναφέρετε τον αριθμό σειράς (16) της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

27.

COMMENT/ΣΧΟΛΙΑ:

Πεδίο σχολίων ελεύθερου κειμένου για σύντομα σχόλια από το φορέα εκμετάλλευσης (υποκαθιστά το χωριστό συνοπτικό σημείωμα).

28.

CRC:

Αλγόριθμος hash της σειράς για τον ποιοτικό έλεγχο. Η Επιτροπή θα πληροφορήσει τον φορέα εκμετάλλευσης σχετικά με τον αλγόριθμο που θα χρησιμοποιείται.

29.

PREVIOUS CRC/ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ CRC:

Αλγόριθμος hash της σειράς που πρόκειται να διορθωθεί.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Εάν την ημερομηνία διενέργειας της απογραφής πραγματικού αποθέματος δεν υπήρχαν πυρηνικά υλικά στη ζώνη ισολογισμού υλικών, να συμπληρωθούν στην έκθεση μόνον οι θέσεις 1 έως 7, 16, 17 και 28.

Οι γενικές παρατηρήσεις 2, 3, 4, 5 και 6 στο τέλος του παραρτήματος III ισχύουν τηρουμένων των αναλογιών.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ/ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

1.

Κωδικός αναφοράς:

2.

Κωδικός της ζώνης ισολογισμού υλικών:

3.

Εγκατάσταση (αποστολέας):

Εγκατάσταση (παραλήπτης):

  

4.

Ποσότητες χωρισμένες ανά κατηγορία πυρηνικών υλικών και ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων:

5.

Χημική σύσταση:

6.

Εμπλουτισμός ή ισοτοπική σύνθεση:

7.

Φυσική μορφή:

8.

Αριθμός τεμαχίων:

9.

Περιγραφή δοχείων και σφραγίδων:

10.

Αναγνωριστικά στοιχεία της αποστολής:

11.

Μεταφορικό μέσο:

12.

Θέση στην οποία το υλικό θα αποθηκευτεί ή θα προετοιμαστεί:

13.

Τελευταία ημερομηνία για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του υλικού:

14.

Κατά προσέγγιση ημερομηνίες αποστολής:

Προβλεπόμενες ημερομηνίες άφιξης:

15.

Χρήση:

16.

Αναφορά σύμβασης του Οργανισμού Εφοδιασμού:

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της γνωστοποίησης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

1.

Κωδικός αναφοράς για τις εκ των προτέρων γνωστοποιήσεις, που θα χρησιμοποιείται στην έκθεση των μεταβολών αποθέματος (χρησιμοποιήστε έως 8 χαρακτήρες).

2.

Κωδικός της δηλούσας ζώνης ισολογισμού υλικών που κοινοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδιαφερόμενη εγκατάσταση.

3.

Επωνυμία, διεύθυνση και χώρα της εγκατάστασης αποστολής, και της εγκατάστασης παραλαβής των πυρηνικών υλικών. Ο παραλήπτης στον τελικό προορισμό να αναφέρεται επίσης, εάν ενδείκνυται.

4.

Το συνολικό βάρος των στοιχείων να δίδεται σε γραμμάρια. Το βάρος των σχάσιμων ισοτόπων να αναφέρεται, εάν ενδείκνυται. Τα βάρη πρέπει να χωρίζονται ανά κατηγορία πυρηνικών υλικών και ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων.

5.

Να αναφερθεί η χημική σύσταση.

6.

Εάν ενδείκνυται, να αναφέρεται ο βαθμός εμπλουτισμού ή η ισοτοπική σύνθεση.

7.

Χρησιμοποιείστε την περιγραφή των υλικών όπως καθορίζεται στο παράρτημα III (14) του παρόντος κανονισμού.

8.

Να αναφερθεί ο αριθμός τεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αποστολή.

9.

Περιγραφή (είδος) των δοχείων, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών που θα επέτρεπαν τη σφράγιση.

10.

Αναγνωριστικά στοιχεία της αποστολής (π.χ. διακριτικά ή αριθμοί των δοχείων).

11.

Αναφέρετε, όπου ενδείκνυται, το μεταφορικό μέσο.

12.

Αναφέρετε τη θέση εντός της ζώνης ισολογισμού υλικών όπου τα πυρηνικά υλικά προετοιμάζονται για την αποστολή και όπου μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητά τους και ενδεχομένως να επαληθευθεί η ποσότητα και η σύστασή τους.

13.

Τελευταία ημερομηνία που μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητα του υλικού και ενδεχομένως να επαληθευθεί η ποσότητα και η σύστασή του.

14.

Κατά προσέγγιση ημερομηνίες αποστολής και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό.

15.

Αναφέρετε τη χρήση για την οποία προορίζονται τα πυρηνικά υλικά.

16.

Αναφέρετε, όπου ενδείκνυται:

την αναφορά σύμβασης του Οργανισμού Εφοδιασμού, ή εάν δεν παρέχεται, τη θεωρητική ή πραγματική ημερομηνία σύναψης της σύμβασης από τον Οργανισμό Εφοδιασμού και κάθε χρήσιμη σχετική αναφορά,

για τις συμβάσεις έργου «φασόν» (άρθρο 75 της συνθήκης) και για τις συμβάσεις για την προμήθεια μικρών ποσοτήτων υλικών [άρθρο 74 της συνθήκης, και κανονισμός αριθ. 17/66/Ευρατόμ της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (Ευρατόμ) αριθ. 3137/74], την ημερομηνία κοινοποίησης στον Οργανισμό Εφοδιασμού και κάθε χρήσιμη σχετική αναφορά.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ/ΠΑΡΑΛΑΒΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ EURATOM

1.

Κωδικός αναφοράς:

2.

Κωδικός της ζώνης ισολογισμού υλικών:

3.

Εγκατάσταση (παραλήπτης):

Εγκατάσταση (αποστολέας):

  

4.

Ποσότητες χωρισμένες ανά κατηγορία πυρηνικών υλικών και ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων:

5.

Χημική σύσταση:

6.

Εμπλουτισμός ή ισοτοπική σύνθεση:

7.

Φυσική μορφή:

8.

Αριθμός τεμαχίων:

9.

Περιγραφή δοχείων και σφραγίδων:

10.

Μεταφορικό μέσο:

11.

Ημερομηνία άφιξης:

12.

Θέση στην οποία τα υλικά θα αποσυσκευαστούν:

13.

Ημερομηνία(-ες) αποσυσκευασίας των υλικών:

14.

Αναφορά σύμβασης του Οργανισμού Εφοδιασμού:

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της γνωστοποίησης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

1.

Κωδικός αναφοράς για τις εκ των προτέρων γνωστοποιήσεις, που θα χρησιμοποιείται στην έκθεση των μεταβολών αποθέματος (χρησιμοποιήστε έως 8 χαρακτήρες).

2.

Κωδικός της δηλούσας ζώνης ισολογισμού υλικών που κοινοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδιαφερόμενη εγκατάσταση.

3.

Επωνυμία, διεύθυνση και χώρα της εγκατάστασης παραλαβής και της εγκατάστασης αποστολής των πυρηνικών υλικών.

4.

Το συνολικό βάρος των στοιχείων να δίδεται σε γραμμάρια. Το βάρος των σχάσιμων ισοτόπων αναφέρεται, εάν ενδείκνυται. Τα βάρη πρέπει να χωρίζονται ανά κατηγορία πυρηνικών υλικών και ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων.

5.

Να αναφερθεί η χημική σύσταση.

6.

Εάν ενδείκνυται, να αναφέρεται ο βαθμός εμπλουτισμού ή η ισοτοπική σύνθεση.

7.

Χρησιμοποιείστε την περιγραφή των υλικών όπως καθορίζεται στο παράρτημα III (14) του παρόντος κανονισμού.

8.

Να αναφερθεί ο αριθμός των τεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αποστολή.

9.

Περιγραφή (είδος) των δοχείων και, κατά περίπτωση, των σφραγίδων που έχουν τεθεί.

10.

Αναφέρετε, όπου ενδείκνυται, το μεταφορικό μέσο.

11.

Αναμενόμενη ή πραγματική ημερομηνία άφιξης στη δηλούσα ζώνη ισολογισμού υλικών.

12.

Αναφέρετε τη θέση εντός της ζώνης ισολογισμού υλικών όπου θα αποσυσκευαστεί το υλικό και όπου μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητά του και να επαληθευτεί η ποσότητα και η σύστασή του.

13.

Ημερομηνία(-ες) αποσυσκευασίας του υλικού.

14.

Αναφέρετε, όπου ενδείκνυται:

την αναφορά σύμβασης του Οργανισμού Εφοδιασμού, ή εάν δεν παρέχεται, τη θεωρητική ή πραγματική ημερομηνία σύναψης της σύμβασης από τον Οργανισμό Εφοδιασμού και κάθε χρήσιμη σχετική αναφορά,

για τις συμβάσεις έργου «φασόν» (άρθρο 75 της συνθήκης) και για τις συμβάσεις για την προμήθεια μικρών ποσοτήτων υλικών [άρθρο 74 της συνθήκης, και κανονισμός αριθ. 17/66/Ευρατόμ της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (Ευρατόμ) αριθ. 3137/74], την ημερομηνία κοινοποίησης στον Οργανισμό Εφοδιασμού και κάθε χρήσιμη σχετική αναφορά.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ/ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ (1)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

Επιχείρηση (2):

Ορυχείο (3):

Κωδικός (4):

Έτος:

Ημερομηνία

Παραλήπτης

Περιεχόμενη ποσότητα σε g:

Παρατηρήσεις

ουρανίου

Θορίου

 

 

 

 

 

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της δήλωσης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

(1)

Η έκθεση αποστολής θα πραγματοποιείται το αργότερο ως το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους για το προηγούμενο έτος, με ξεχωριστή καταχώριση για κάθε παραλήπτη. Η έκθεση εξαγωγής θα πραγματοποιείται την ημέρα της αποστολής για κάθε εξαγόμενο φορτίο.

(2)

Επωνυμία και διεύθυνση της δηλούσας επιχείρησης.

(3)

Επωνυμία του ορυχείου που αποτελεί το αντικείμενο της έκθεσης.

(4)

Κωδικός του ορυχείου, τον οποίο έχει κοινοποιήσει στην επιχείρηση η Επιτροπή.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

1.

Ημερομηνία:

2.

Εγκατάσταση:

3.

Κωδικός της ζώνης ισολογισμού υλικών:

4.

Κατηγορία πυρηνικών υλικών:

5.

Εμπλουτισμός ή ισοτοπική σύνθεση:

6.

Ποσότητες:

7.

Χημική σύσταση:

8.

Φυσική μορφή:

9.

Αριθμός τεμαχίων:

10.

Είδος παρέκκλισης (άρθρο 19 παράγραφος 2):

α)

μικρές ποσότητες που παραμένουν αμετάβλητες για μεγάλα διαστήματα

β)

μη πυρηνικές δραστηριότητες

γ)

αισθητήρες οργάνων

δ)

Pu με περιεκτικότητα σε Pu-238 μεγαλύτερη από 80 %

11.

Προβλεπόμενη χρήση:

12.

Ειδική υποχρέωση του ελέγχου διασφαλίσεων:

13.

Ημερομηνία μεταφοράς…

Από

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της αίτησης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

 

Παρέκκλιση χορηγηθείσα ως ανωτέρω…

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος που χορηγεί την παρέκκλιση:

Υπογραφή… (για την Επιτροπή)

Ημερομηνία:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

Το έντυπο αυτό να χρησιμοποιείται είτε όταν υποβάλλεται η αρχική αίτηση μιας εγκατάστασης για παρέκκλιση από τους κανόνες που διέπουν τη μορφή και τη συχνότητα των εκθέσεων, είτε όταν εισάγονται από τρίτο κράτος πυρηνικά υλικά που ενδεχομένως να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση παρέκκλισης.

Το σημείο 13 να χρησιμοποιείται μόνον στην περίπτωση εισαγωγών και πρέπει να περιέχει το όνομα και τη διεύθυνση του αποστολέα.

Να υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση για κάθε είδος παρέκκλισης (άρθρο 19 παράγραφος 2).

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ X

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ Ή ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ (1)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

Κωδικός της ΖΙΥ:

Ημερομηνία δήλωσης:

Αριθ. δήλωσης:

Επωνυμία της εγκατάστασης:

Περίοδος αναφοράς:

από:

έως:


Είδος τηςς έκθεσης (2)

Καταχώριση (3)

Αναφορά (4)

Πληροφορία σχετικά με τη μεταβολή αποθέματος (5)

Κωδικός ΖΙΥ ή επωνυμία και διεύθυνση της αντίστοιχης εγκατάστασης

Στοιχείο

Εμπλουτισμός

Βάρος του στοιχείου

Χρήση

Είδος παρέκκλισης σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 2

Δήλωση

Καταχώριση

Πυρηνική ή μη πυρηνική (6)

Περιγραφή (7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της έκθεσης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

(1)

Το έντυπο αυτό να χρησιμοποιείται είτε ως ετήσια έκθεση για τη δήλωση τυχόν μεταβολών του αποθέματος των πυρηνικών υλικών τα οποία κατέχει η ΖΙΥ, στην οποία έχει χορηγηθεί η απαλλαγή από την υποχρέωση για δήλωση, και των αποθεμάτων στην αρχή και στο τέλος της περιόδου αναφοράς (άρθρο 20 παράγραφος 3), είτε ως έκθεση εξαγωγής στην περίπτωση εξαγωγών σε τρίτο κράτος (άρθρο 19 παράγραφος 4).

(2)

Στη στήλη «είδος έκθεσης» να γράφεται «A» όταν το έντυπο χρησιμοποιείται για ετήσια έκθεση ή «EXP» όταν το έντυπο χρησιμοποιείται για την έκθεση εξαγωγών πυρηνικών υλικών από την ΖΙΥ στην οποία έχει χορηγηθεί η απαλλαγή από την υποχρέωση για δήλωση.

(3)

Η «καταχώριση» σε κάθε δήλωση να αριθμείται με αύξοντα αριθμό, αρχίζοντας από το «1».

(4)

Η στήλη «αναφορά» να χρησιμοποιείται για την παραπομπή σε άλλη καταχώριση. Η στήλη «αναφορά» περιλαμβάνει τους σχετικούς αριθμούς δήλωσης και καταχώρισης. Η αναφορά δηλώνει ότι η τρέχουσα καταχώριση συμπληρώνει ή ενημερώνει τις πληροφορίες που δηλώθηκαν νωρίτερα.

(5)

Η στήλη «πληροφορίες σχετικά με τη μεταβολή αποθέματος» να χρησιμοποιείται για να δηλώνεται το είδος της μεταβολής αποθέματος που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο αναφοράς ή/και το απόθεμα στην αρχή και στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Χρησιμοποιούνται οι κωδικοί IC (μεταβολών αποθέματος) του παραρτήματος ΙΙΙ. Για την επικαιροποίηση του αποθέματος στην αρχή της περιόδου χρησιμοποιείται ο κωδικός ΒΒ.

Να γίνεται ξεχωριστή καταχώριση για κάθε είδος παρέκκλισης, για κάθε αντίστοιχη εγκατάσταση και για κάθε είδος μεταβολής αποθέματος.

(6)

Η στήλη «πυρηνική ή μη πυρηνική» να γράφει «N» εάν τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνται για πυρηνικές δραστηριότητες, ή «NN» εάν χρησιμοποιούνται για μη πυρηνικές δραστηριότητες.

(7)

Η στήλη «περιγραφή» να αναφέρει την τρέχουσα ή επιδιωκόμενη χρήση των πυρηνικών υλικών.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XI

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

Οι ανακοινώσεις πρέπει, κατά το δυνατόν, να καλύπτουν την επόμενη διετία.

Οι ανακοινώσεις να αναφέρουν κυρίως:

το είδος των εργασιών, π.χ. προβλεπόμενα προγράμματα με ένδειξη του τύπου και της ποσότητας των στοιχείων του καυσίμου που θα παρασκευαστεί ή θα υποβληθεί σε επανεπεξεργασία, προγράμματα εμπλουτισμού, προγράμματα λειτουργίας των αντιδραστήρων, με τις προβλεπόμενες διακοπές λειτουργίας,

το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα άφιξης των υλικών, με ένδειξη της ποσότητας των υλικών ανά παρτίδα, της μορφής (UF6, UO2, μη ακτινοβολημένα ή ακτινοβολημένα καύσιμα, κτλ.), του προβλεπόμενου τύπου δοχείου ή συσκευασίας,

το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα των προγραμμάτων επεξεργασίας αποβλήτων (εκτός από την επανασυσκευασία ή την περαιτέρω συσκευασία χωρίς διαχωρισμό των στοιχείων), αναφέροντας το ποσό του υλικού ανά παρτίδα, τη μορφή (ύαλος, υγρό υψηλής ραδιενέργειας κ.λπ.), την προβλεπόμενη διάρκεια και τη θέση,

τις ημερομηνίες κατά τις οποίες υπολογίζεται να προσδιοριστεί η ποσότητα των υλικών στα προϊόντα, και τις ημερομηνίες αποστολής,

τις ημερομηνίες και τη διάρκεια διενέργειας της απογραφής πραγματικού αποθέματος.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Η ανακοίνωση αυτή, δεόντως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, πρέπει να διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεύθυνση: European Commission, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XII

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (1)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

Επωνυμία της εγκατάσταση:

Ημερομηνία δήλωσης:

Αριθ. δήλωσης:


Καταχώριση (2)

Αναφορά (3)

Είδος αποβλήτων πριν από τη συσκευασία (4)

Συσκευασμένη μορφή (5)

Αριθμός τεμαχίων (6)

Ποσότητα (7)

Θέση (8)

Θέση επεξεργασίας (9)

Ημερομηνίες επεξεργασίας (10)

Σκοπός της επεξεργασίας (11)

Pu

HEU

U-233

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της έκθεσης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

(1)

Το έντυπο αυτό να χρησιμοποιείται για την εκ των προτέρων γνωστοποίηση όταν προγραμματίζεται περαιτέρω επεξεργασία των αποβλήτων σύμφωνα με το άρθρο 31. Επίσης, να κοινοποιείται κάθε μεταγενέστερη αλλαγή στις ημερομηνίες ή τη θέση επεξεργασίας. Να γίνεται ξεχωριστή καταχώριση για κάθε πρόγραμμα περαιτέρω επεξεργασίας, εκτός από την επανασυσκευασία των αποβλήτων ή την περαιτέρω συσκευασία τους, που δεν περιλαμβάνει το διαχωρισμό των στοιχείων και γίνεται με σκοπό την αποθήκευση ή τη διάθεση.

(2)

Η «καταχώριση» σε κάθε δήλωση να αριθμείται με αύξοντα αριθμό, αρχίζοντας από το «1».

(3)

Η στήλη «αναφορά» να χρησιμοποιείται για την παραπομπή σε άλλη καταχώριση. Η στήλη «αναφορά» περιλαμβάνει τους σχετικούς αριθμούς δήλωσης και καταχώρισης (π.χ. το 10—20 παραπέμπει στην καταχώριση 20 της δήλωσης 10). Η αναφορά δηλώνει ότι η τρέχουσα καταχώριση συμπληρώνει ή ενημερώνει τις πληροφορίες που δηλώθηκαν νωρίτερα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να παρεμβάλλονται πολυάριθμες παραπομπές.

(4)

Η στήλη «είδος αποβλήτων πριν από τη συσκευασία» να αναφέρει το είδος των αποβλήτων πριν γίνει οποιαδήποτε συσκευασία, π.χ. περιβλήματα, ιλύς από τον καθαρισμό της τροφοδοσίας, υγρά υψηλής ραδιενέργειας, ή υγρά ενδιάμεσης ραδιενέργειας.

(5)

Η στήλη «συσκευασμένη μορφή» να παρουσιάζει την τρέχουσα συσκευασμένη μορφή των αποβλήτων, π.χ. ύαλος, κεραμικό, τσιμέντο ή πίσσα.

(6)

Η στήλη «αριθμός τεμαχίων» να παρουσιάζει τον αριθμό τεμαχίων, π.χ. υάλινα δοχεία μεταφοράς πυρηνικών καυσίμων ή τσιμεντένιοι κύβοι, που περιλαμβάνονται σε ένα μοναδικό πρόγραμμα επεξεργασίας.

(7)

Η στήλη «ποσότητα» να περιλαμβάνει, εφόσον είναι διαθέσιμο το συνολικό ποσό, σε γραμμάρια, του πλουτωνίου, ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού ή ουρανίου-233 που περιέχεται στα τεμάχια που έχουν εγγραφεί στη στήλη «αριθμός τεμαχίων». Η καταχώριση στη στήλη «ποσότητα» μπορεί να βασίζεται στα ποσοτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση των μεταβολών αποθέματος και δεν απαιτεί τη μέτρηση κάθε τεμαχίου.

(8)

Η στήλη «θέση» να αναφέρει την επωνυμία και τη διεύθυνση της εγκατάστασης και να παρουσιάζει τη θέση των αποβλήτων τη στιγμή της δήλωσης. Η διεύθυνση πρέπει να είναι αρκετά λεπτομερής ώστε να αναφέρει τη γεωγραφική τοποθέτηση της θέσης σε σχέση με άλλες θέσεις που αναφέρονται στην ίδια ή σε άλλες δηλώσεις και να αναφέρει πώς μπορεί να προσεγγιστεί η θέση εάν προκύψει ανάγκη πρόσβασης. Εάν η θέση βρίσκεται σε τοποθεσία πυρηνικής εγκατάστασης, η στήλη «θέση» να περιλαμβάνει τον κωδικό της εγκατάστασης.

(9)

Η στήλη «θέση επεξεργασίας» να υποδεικνύει τη θέση όπου πρόκειται να γίνει η προγραμματιζόμενη επεξεργασία.

(10)

Η στήλη «ημερομηνίες επεξεργασίας» να αναφέρει τις ημερομηνίες κατά τις οποίες αναμένεται να αρχίσει και να τελειώσει το περαιτέρω πρόγραμμα επεξεργασίας.

(11)

Η στήλη «σκοπός της επεξεργασίας» να αναφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της επεξεργασίας, π.χ. ανάκτηση πλουτωνίου ή διαχωρισμός συγκεκριμένων προϊόντων σχάσης.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIII

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΕΘΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕς/ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (1)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

Επωνυμία της αποστέλλουσας εγκατάστασης:

Κωδικός ΖΙΥ της αποστέλλουσας εγκατάστασης:

Περίοδος αναφοράς από

έως


Ημερομηνία

Κωδικός ΖΙΥ της παραλαμβάνουσας εγκατάστασης ή επωνυμία και διεύθυνση της παραλαμβάνουσας εγκατάστασης (2)

Μορφή συσκευασίας (3)

Ποσότητα (4)

Παρατηρήσεις

 

 

 

g P

g U-235

g U

g T

 

 

 

 

g P

g U-235

g U

g T

 

 

 

 

g P

g U-235

g U

g T

 

 

 

 

g P

g U-235

g U

g T

 

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της έκθεσης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

(1)

Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις αποστολές ή εξαγωγές συσκευασμένων αποβλήτων προς εγκαταστάσεις εντός ή εκτός της επικρατείας των κρατών μελών, οι οποίες διεξήχθησαν κατά την περίοδο την οποία αφορά η έκθεση.

(2)

Να συμπληρώνεται ο κωδικός ΖΙΥ για αποστολές σε εγκαταστάσεις εντός της επικράτειας των κρατών μελών. Για τις ς εξαγωγές εκτός της επικρατείας των κρατών μελών, όταν δεν είναι γνωστός ο κωδικός ΖΙΥ, συμπληρώνεται η πλήρης επωνυμία και η διεύθυνση.

(3)

Η στήλη «μορφή συσκευασίας» υποδηλώνει τη μορφή συσκευασίας των αποβλήτων, π.χ. γυαλί, κεραμικές ουσίες, τσιμέντο ή πίσσα.

(4)

Η στήλη «ποσότητες» μπορεί να βασίζεται στα στοιχεία για τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στην εγκατάσταση και δεν απαιτεί μετρήσεις των τεμαχίων που εισάγονται ή παραλαμβάνονται.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIV

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ/ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (1)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

Επωνυμία της εγκατάστασης παραλαβής:

Κωδικός ΖΙΥ της εγκατάστασης παραλαβής:

Περίοδος αναφοράς από

έως


Ημερομηνία

Επωνυμία και διεύθυνση της αποστέλλουσας εγκατάστασης

Μορφή συσκευασίας (2)

Ποσότητες (3)

Παρατηρήσεις

 

 

 

g P

g U-235

g U

g T

 

 

 

 

g P

g U-235

g U

g T

 

 

 

 

g P

g U-235

g U

g T

 

 

 

 

g P

g U-235

g U

g T

 

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της έκθεσης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

(1)

Η έκθεση αυτή απαιτείται για τα συσκευασμένα απόβλητα που παρελήφθησαν από εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν κωδικό ΖΙΥ ή από εγκαταστάσεις εκτός της επικρατείας των κρατών μελών.

(2)

Η στήλη «μορφή συσκευασίας» υποδηλώνει τη μορφή συσκευασίας των αποβλήτων, π.χ. γυαλί, κεραμικές ουσίες, τσιμέντο ή πίσσα.

(3)

Η στήλη «ποσότητες» μπορεί να βασίζεται στα στοιχεία για τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στην εγκατάσταση και δεν απαιτεί μετρήσεις των τεμαχίων που εισάγονται ή παραλαμβάνονται.

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XV

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (1)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ — ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΥΡΑΤΟΜ

Επωνυμία της εγκατάσταση:

Ημερομηνία δήλωσης:

Αριθ. δήλωσης:

Περίοδος αναφοράς:


Καταχώριση (2)

Αναφορά (3)

Είδος αποβλήτων πριν από τη συσκευασία (4)

Συσκευασμένη μορφή (5)

Αριθμός τεμαχίων (6)

Ποσότητα (7)

Προηγούμενη θέση (8)

Νέα θέση (9)

Pu

HEU

U-233

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωση: Όλες οι μεταφορές συσκευασμένων αποβλήτων να ομαδοποιούνται ανάλογα με το είδος των αποβλήτων (πριν και μετά τη συσκευασία) και ανάλογα με την προηγούμενη θέση

Ημερομηνία και τόπος αποστολής της έκθεσης:

Ονοματεπώνυμο και ιδιότητα του υπογράφοντος:

Υπογραφή:

Επεξηγηματικές σημειώσεις

(1)

Η ετήσια έκθεση δηλώνει οποιεσδήποτε αλλαγές στη θέση των αποβλήτων που καλύπτονται από το άρθρο 32 στοιχείο γ) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Χρειάζεται ξεχωριστή καταχώριση για κάθε αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια του έτους.

(2)

Η «καταχώριση» σε κάθε δήλωση να αριθμείται με αύξοντα αριθμό, αρχίζοντας από το «1».

(3)

Η στήλη «αναφορά» να χρησιμοποιείται για την παραπομπή από την τρέχουσα καταχώριση σε άλλη καταχώριση. Η στήλη «αναφορά» περιλαμβάνει τους σχετικούς αριθμούς δήλωσης και καταχώρισης (π.χ. το 10—20 αναφέρεται στην καταχώριση 20 της δήλωσης 10). Η αναφορά δηλώνει ότι η τρέχουσα καταχώριση συμπληρώνει ή ενημερώνει τις πληροφορίες σε μία άλλη καταχώριση που δηλώθηκαν νωρίτερα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να αναφέρονται περισσότερες από μία παραπομπές.

(4)

Η στήλη «είδος αποβλήτων πριν από τη συσκευασία» να αναφέρει το είδος αποβλήτων πριν γίνει οποιαδήποτε συσκευασία, π.χ. περιβλήματα, ιλύς από τον καθαρισμό της τροφοδοσίας, υγρά υψηλής ραδιενέργειας, ή υγρά ενδιάμεσης ραδιενέργειας.

(5)

Η στήλη «συσκευασμένη μορφή» να παρουσιάζει την τρέχουσα συσκευασμένη μορφή των αποβλήτων, π.χ. ύαλος, κεραμικό, τσιμέντο ή πίσσα.

(6)

Η στήλη «αριθμός τεμαχίων» να αναφέρει τον αριθμό των τεμαχίων, π.χ. υάλινα δοχεία μεταφοράς πυρηνικών καυσίμων ή τσιμεντένιοι κύβοι, τα οποία αφορά μία μόνη περίοδο παραγωγής ή τον αριθμό των τεμαχίων που μετακινήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους από την ίδια αρχική («προηγούμενη») θέση στην ίδια νέα θέση.

(7)

Η στήλη «ποσότητα» να περιλαμβάνει το συνολικό ποσό, σε γραμμάρια, του πλουτωνίου, του ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού ή του ουρανίου-233 που περιέχονται στα τεμάχια που αναγράφονται στη στήλη «αριθμός τεμαχίων». Η στήλη «ποσότητα» μπορεί να βασίζεται στα ποσοτικά στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στην έκθεση των μεταβολών αποθέματος, π.χ. τη μέση ποσότητα πυρηνικών υλικών ανά τεμάχιο και δεν απαιτεί μέτρηση κάθε τεμαχίου.

(8)

Η στήλη «προηγούμενη θέση» να αναφέρει τη θέση των αποβλήτων πριν την αλλαγή της θέσης τους (βλέπε επίσης το επεξηγηματικό σημείωμα αριθ. 8 για το παράρτημα XII).

(9)

Η στήλη «νέα θέση» να αναφέρει τη θέση μετά την αλλαγή (βλέπε επίσης το επεξηγηματικό σημείωμα αριθ. 8 για το παράρτημα XII).

Σημείωση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 της συνθήκης, οι υπαγόμενοι στον έλεγχο διασφαλίσεων κοινοποιούν στις αρχές του οικείου κράτους μέλους τις ανακοινώσεις που απευθύνουν στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 78 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 79 της συνθήκης.

Το παρόν έντυπο, δεόντως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο, πρέπει να διαβιβαστεί στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Commission of the European Communities, Euratom Safeguards, L-2920 Luxembourg.


Δήλωση Συμβουλίου/Επιτροπής

1.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εγκρίνονται και δημοσιεύονται από την Επιτροπή όπως προβλέπεται στο άρθρο 37 του κανονισμού. Περιλαμβάνουν μη δεσμευτικούς προσανατολισμούς και καθοδήγηση προς τους φορείς εκμετάλλευσης προκειμένου να διευκολύνεται η εφαρμογή του κανονισμού. Εννοείται ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν δημιουργούν νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις και ότι ο κανονισμός παραμένει το δεσμευτικό μέσο που επικρατεί σε περίπτωση απόκλισης μεταξύ του κανονισμού και των κατευθυντήριων γραμμών.

2.

Εννοείται ότι, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές, οι φορείς εκμετάλλευσης ενεργούν σε συμφωνία με τις διατάξεις του κανονισμού τις οποίες αφορούν οι κατευθυντήριες γραμμές.

3.

Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των διασφαλίσεων και παρακολουθεί την εφαρμογή του κανονισμού. Επί της βάσεως αυτής, η Επιτροπή δύναται να τροποποιεί, κατά περίπτωση, τις κατευθυντήριες γραμμές. Πριν από την έγκριση οιασδήποτε τροποποίησης, η Επιτροπή οφείλει να συνεννοείται με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη. Κατά την έγκριση των τροποποιήσεων αυτών, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που εκφράσθηκαν στις προαναφερόμενες συνεννοήσεις.

4.

Εννοείται ότι η ομάδα θεμάτων ατομικής ενέργειας υπό την κατάλληλη σύνθεση, αποτελεί το βήμα διαβούλευσης των κρατών μελών.


Top