Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document Ares(2024)5605846

Mid-term evaluation of the European Globalisation Adjustment Fund for Displaced Workers 2021-2027

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τίτλος της αξιολόγησης

Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους απολυμένους εργαζόμενους — ενδιάμεση αξιολόγηση

Επικεφαλής ΓΔ — Αρμόδια μονάδα

ΓΔ EMPL — Μονάδα G.2

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

(προγραμματισμένες ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης)

1ο τρίμηνο 2024 – 2ο τρίμηνο 2025

Συμπληρωματικές πληροφορίες

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326 

Το παρόν έγγραφο δημοσιεύεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν προδικάζει την τελική απόφαση της Επιτροπής για τη δρομολόγηση ή μη της ανωτέρω πρωτοβουλίας ούτε το οριστικό της περιεχόμενο. Όλα τα στοιχεία της πρωτοβουλίας που περιγράφονται στο παρόν έγγραφο, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματός της, ενδέχεται να αλλάξουν.

Α. Πολιτικό πλαίσιο, σκοπός και αντικείμενο της αξιολόγησης

Πολιτικό πλαίσιο

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους απολυμένους εργαζόμενους (ΕΤΠ) στηρίζει (πρώην) εργαζομένους που επλήγησαν από σημαντικές αναδιαρθρώσεις. Επικεντρώνεται στην παροχή έγκαιρης και στοχευμένης στήριξης σε άτομα που χάνουν τη δουλειά τους λόγω παγκόσμιων οικονομικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από αλλαγές στη μορφή του εμπορίου, λόγω χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κρίσεων, καθώς και λόγω της ψηφιοποίησης ή της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το ΕΤΠ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση αναδιαρθρώσεων μεγάλης κλίμακας. Συμπληρώνει τα τακτικά μέτρα συνδρομής για την αναζήτηση εργασίας εντείνοντάς τα και προσφέροντας πρόσθετα ενεργητικά μέτρα πολιτικής για την αγορά εργασίας. Το ΕΤΠ συμβάλλει στις προσπάθειες της ΕΕ να βελτιώσει την προσαρμοστικότητα των εργαζομένων και να τους βοηθήσει να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Ευθυγραμμίζει τις δραστηριότητές του με τους ευρύτερους στόχους της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης της ΕΕ, όπως περιγράφονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σκοπός και αντικείμενο

Η αξιολόγηση αποσκοπεί στην κριτική αξιολόγηση του ΕΤΠ για την περίοδο 2021-2027 στα μέσα της περιόδου. Θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνάφεια, τη συνοχή και την ενωσιακή προστιθέμενη αξία του ΕΤΠ (προστιθέμενη αξία σε σχέση με ό,τι θα είχε δημιουργηθεί διαφορετικά από τις χώρες της ΕΕ που ενεργούν μεμονωμένα).

Δεδομένου ότι η απορρόφηση του ΕΤΠ είναι επί του παρόντος χαμηλή, η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στις αλλαγές που εισήχθησαν για την περίοδο 2021-2027. Η αξιολόγηση αυτή θα εξετάσει τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο το ΕΤΠ πέτυχε τους στόχους του στο μέτρο του δυνατού.

Η αξιολόγηση αποσκοπεί επίσης στην εξέταση των λόγων για τη χαμηλή απορρόφηση του ΕΤΠ, παρά τις απλουστευμένες απαιτήσεις για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό ΕΤΠ για την περίοδο 2021-2027.

Η αξιολόγηση θα διαρκέσει από την έναρξη ισχύος του κανονισμού ΕΤΠ (2021/691) έως το τέλος του 2024. Εκτός από τη χαμηλή απορρόφηση, οι πρώτες τελικές εκθέσεις για τις παρεμβάσεις του ΕΤΠ θα είναι διαθέσιμες μόνο στα μέσα του 2024 και, ως εκ τούτου, τα απτά στοιχεία αναμένεται να είναι περιορισμένα.

Η αξιολόγηση θα προσπαθήσει να αποκαλύψει τις αναδυόμενες προκλήσεις και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

Στόχος είναι η συλλογή πληροφοριών που διασφαλίζουν ότι το ΕΤΠ, βάσει του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, εξακολουθεί να στηρίζει αποτελεσματικά τους εργαζομένους που επηρεάζονται από τους παγκόσμιους οικονομικούς μετασχηματισμούς, ευθυγραμμιζόμενο έτσι με τους βασικούς στόχους κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ.

Β. Βελτίωση της νομοθεσίας

Στρατηγική διαβούλευσης

Ένα κύριο χαρακτηριστικό του ΕΤΠ για την περίοδο 2021-2027 είναι η καθιέρωση ερευνών για τους δικαιούχους κατά το στάδιο περάτωσης κάθε υπόθεσης. Οι έρευνες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης και ολοκληρώνονται από τους δικαιούχους του ΕΤΠ (στο ΕΤΠ οι δικαιούχοι ορίζονται ως οι συμμετέχοντες στα χρηματοδοτούμενα μέτρα).

Εκτός από τις έρευνες για τους δικαιούχους, οι προγραμματισμένες δραστηριότητες διαβούλευσης περιλαμβάνουν:

-περίοδο υποβολής παρατηρήσεων 4 εβδομάδων σχετικά με την πρόσκληση υποβολής στοιχείων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 μέσω του ιστότοπου της ΕΕ «Πείτε την άποψή σας». Η διαβούλευση θα είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι απαντήσεις μπορούν επίσης να υποβληθούν σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ· η διαβούλευση αυτή παρέχει στο κοινό και στα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να υποβάλουν παρατηρήσεις.

-στοχευμένες συνεντεύξεις και διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο που συμμετέχουν στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση του ΕΤΠ, σε συνδυασμό με διαδικτυακό σεμινάριο δικτύωσης του ΕΤΠ και συνεδρίαση των υπευθύνων επικοινωνίας για το ΕΤΠ, που θα διοργανωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η διαβούλευση με τους δικαιούχους του ΕΤΠ θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής έρευνας για τους δικαιούχους του ΕΤΠ που θα διεξαχθεί για κάθε υπόθεση ΕΤΠ.

Προκειμένου να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση, οι εν λόγω δραστηριότητες διαβούλευσης θα ανακοινωθούν μέσω των διαύλων επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των διαχειριστικών αρχών του ΕΤΠ και άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων μερών. Στην αξιολόγηση θα επισυναφθεί συνοπτική έκθεση διαβούλευσης, στην οποία θα συνοψίζονται τα αποτελέσματα όλων των δραστηριοτήτων διαβούλευσης.

Οκτώ εβδομάδες μετά τη λήξη της διαβούλευσης θα δημοσιευτεί στη σελίδα της διαβούλευσης συνοπτική πραγματολογική έκθεση που θα παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης.

Γιατί διεξάγουμε διαβούλευση; 

Στόχος της διαβούλευσης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον το ΕΤΠ επιτυγχάνει τους στόχους του υπό το πρίσμα του τροποποιημένου σχεδιασμού του και ενός μεταβαλλόμενου θεσμικού, κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου.

Ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά σχεδιασμού περιλαμβάνουν διευρυμένο πεδίο εφαρμογής· εξορθολογισμένη διαδικασία υποβολής αιτήσεων· χαμηλότερα κατώτατα όρια απολυμένων εργαζομένων· υποχρεωτικές οριζόντιες απαιτήσεις για τη διάδοση πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων και ευθυγράμμιση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΤΠ με το υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΚΤ+ σε κάθε κράτος μέλος.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. επίσης τον ιστότοπο του ΕΤΠ 1 .

Σκοπός της διαβούλευσης είναι:

• να συλλέξει στοιχεία από το κοινό-στόχο και το ευρύ κοινό σχετικά με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με τη στήριξη του ΕΤΠ·

• να προσδιορίσει τους παράγοντες που συμβάλλουν ή παρεμποδίζουν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνάφεια, τη συνοχή και την ενωσιακή προστιθέμενη αξία του ΕΤΠ· και

• να προσδιορίσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Κοινό-στόχος

Δικαιούχοι (μέσω υποχρεωτικών ερευνών για τους δικαιούχους).

Ιδρύματα και οργανισμοί που συμμετέχουν στις παροχές του ΕΤΠ.

Δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιπροσωπευτικές οργανώσεις εργαζομένων, καθώς και εκπρόσωποι των συμμετεχόντων.

Θεσμικά όργανα αρμόδια για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ.

Πανεπιστημιακοί και ερευνητικοί φορείς

Συλλογή δεδομένων και μεθοδολογία

Η αξιολόγηση θα αξιοποιήσει ένα μείγμα υφιστάμενων πόρων για την εξαγωγή ισορροπημένων συμπερασμάτων.

Θα περιλαμβάνονται εν προκειμένω τα εξής:

·έρευνα τεκμηρίωσης (προηγούμενες αξιολογήσεις και εκτιμήσεις επιπτώσεων, κανονισμοί, έγγραφα προγραμματισμού, ανασκόπηση βιβλιογραφίας κ.λπ.) 

·δεδομένα και εκθέσεις παρακολούθησης προγραμμάτων, όπως διετείς εκθέσεις για το ΕΤΠ

·Εκθέσεις των κρατών μελών, όπως τελικές εκθέσεις για κάθε εφαρμοσθείσα υπόθεση ΕΤΠ

·εθνικές εκθέσεις ελέγχου ή αξιολογήσεις. 

Για να αξιολογηθεί η συνάφεια του ΕΤΠ θα χρησιμοποιηθούν άλλες σχετικές έρευνες για την αναδιάρθρωση, την παγκοσμιοποίηση, το μέλλον της εργασίας κ.λπ.

Συνεπώς, η αξιολόγηση θα βασίζεται σε τριγωνισμό δεδομένων, συνδυάζοντας ποσοτικά δεδομένα (όπως δεδομένα που υποβάλλονται από τα συστήματα παρακολούθησης) και ποιοτικά στοιχεία (π.χ. παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων μερών).

Καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι ο κανονισμός ΕΤΠ εισήγαγε έρευνες για τους δικαιούχους στο στάδιο περάτωσης κάθε υπόθεσης. Οι έρευνες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αξιολογήσεων του ΕΤΠ.

Οι έρευνες αυτές θα εμπλουτιστούν με διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα κληθούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την εξέλιξη του ΕΤΠ σε σύγκριση με το παρελθόν και τον μεταβαλλόμενο ρόλο του μεταξύ άλλων ενεργητικών μέσων πολιτικής για την αγορά εργασίας.

Αυτό συνεπάγεται επίσης τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών όσον αφορά τις απόψεις τους σχετικά με την απλούστευση και τη μείωση του διοικητικού φόρτου, με τη χρήση διαδικτυακών φόρουμ και δημόσιων διαβουλεύσεων.

Αυτή η ολοκληρωμένη μεθοδολογία αποσκοπεί στην επίτευξη σαφούς και τεκμηριωμένης αξιολόγησης του ΕΤΠ, η οποία ολοκληρώνεται με εφαρμόσιμες συστάσεις για τη μελλοντική βελτίωσή του.

(1)  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326
Top