Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C:2020:210:FULL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, C 210, 24 Ιουνίου 2020


    Display all documents published in this Official Journal
     

    ISSN 1977-0901

    Επίσημη Εφημερίδα

    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210

    European flag  

    Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

    Ανακοινώσεις και Πληροφορίες

    63ό έτος
    24 Ιουνίου 2020


    Περιεχόμενα

    Σελίδα

     

    II   Ανακοινώσεις

     

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

     

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    2020/C 210/01

    Ανακοίνωση της Επιτροπής — Κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1148 σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών

    1

    2020/C 210/02

    Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση, (Υπόθεση M.9357 — FIS/Worldpay) ( 1 )

    24


     

    IV   Πληροφορίες

     

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

     

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    2020/C 210/03

    Ισοτιμίες του ευρώ — 22 Ιουνίου 2020

    25

    2020/C 210/04

    Ισοτιμίες του ευρώ — 23 Ιουνίου 2020

    26

    2020/C 210/05

    Νέα εθνική όψη κερμάτων ευρώ που προορίζονται για κυκλοφορία

    27


     

    V   Γνωστοποιήσεις

     

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

     

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    2020/C 210/06

    Ανακοίνωση για την επικείμενη λήξη ορισμένων μέτρων κατά των επιδοτήσεων

    28

    2020/C 210/07

    Ανακοίνωση για την επικείμενη λήξη ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ

    29

    2020/C 210/08

    Ανακοίνωση για την έναρξη, Ενωσιακής εξεταστικής διαδικασίας σχετικά με τα εμπόδια στο εμπόριο κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1843 τα οποία εφαρμόζει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και συνίστανται σε μέτρα που αφορούν την εισαγωγή κεραμικών πλακιδίων

    30

     

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

     

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    2020/C 210/09

    Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης, (Υπόθεση M.9660 — Google/Fitbit) ( 1 )

    32


     

    Διορθωτικά

     

    Διορθωτικό στην δημοσίευση αίτησης καταχώρισης ονομασίας σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ( EE C 204 της 18.6.2020 )

    34


     


     

    (1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    EL

     


    II Ανακοινώσεις

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/1


    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1148 σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών

    (2020/C 210/01)

    Δήλωση αποποίησης ευθύνης

    Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, τους οικονομικούς φορείς και τις διαδικτυακές αγορές κατά την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1148. Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμόδιο για την έγκυρη ερμηνεία της νομοθεσίας της Ένωσης.

    Πίνακας περιεχομένων

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2

    ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ —

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ 3

    ΕΝΟΤΗΤΑ I —

    ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ 3

    ΕΝΟΤΗΤΑ II —

    ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ 3

    ΕΝΟΤΗΤΑ III —

    ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 3

    ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ —

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 3

    ΕΝΟΤΗΤΑ IV —

    ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ 3

    ΕΝΟΤΗΤΑ V —

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΟΠΩΝ 7

    ΕΝΟΤΗΤΑ VI —

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ 12

    ΕΝΟΤΗΤΑ VII —

    ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ 14

    Προσάρτημα 1 —

    Μεταβατικές περίοδοι 16

    Προσάρτημα 2 —

    Κατάλογος ελέγχου επιθεωρήσεων για εθνικές αρχές επιθεώρησης 18

    Προσάρτημα 3 —

    Κατάλογος ελέγχου συμμόρφωσης για οικονομικούς φορείς, διαδικτυακές αγορές, επαγγελματίες χρήστες και μέλη του ευρέος κοινού 19

    Προσάρτημα 4 —

    Υπόδειγμα διασυνοριακής επικοινωνίας 21

    Προσάρτημα 5 —

    Περαιτέρω οδηγίες και άλλες ονομασίες για τις ουσίες στα παραρτήματα του κανονισμού 22

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση σε ευρύ φάσμα βιομηχανικών διαδικασιών, σε επαγγελματικές λειτουργίες, καθώς και στον ευρύ και ποικιλόμορφο καταναλωτικό τομέα. Οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή άλλων χημικών ουσιών ως ενδιάμεσα προϊόντα, για τη διάλυση υλικών ως διαλύτες, για την παραγωγή προϊόντων όπως χρώματα, ως συστατικά τροφίμων, και σε τελικά προϊόντα όπως διαλύματα καθαρισμού. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω χημικών ουσιών αποτελούν αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων για νόμιμους σκοπούς. Επιπλέον, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ενδέχεται επίσης να έχουν έννομο συμφέρον να αποκτούν ή να χρησιμοποιούν τις εν λόγω χημικές ουσίες εκτός του επαγγελματικού πλαισίου, π.χ. για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

    Ωστόσο, ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για την παράνομη κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών. Τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες ενδέχεται να επιδιώξουν την αγορά πρόδρομων ουσιών —απαραίτητων συστατικών για την παραγωγή αυτοσχέδιων εκρηκτικών— από την ανοικτή αγορά ή την εκτροπή τους από νόμιμες χρήσεις.

    Από το 2014 έχουν θεσπιστεί κανόνες σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013. Ωστόσο, η απειλή από τα αυτοσχέδια εκρηκτικά παραμένει υψηλή και εξακολουθεί να εξελίσσεται. Ως εκ τούτου, ήταν αναγκαίο να ενισχυθεί περαιτέρω και να εναρμονιστεί το σύστημα πρόληψης της παράνομης κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών. Έτσι, εγκρίθηκε ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών (στο εξής: κανονισμός) (1), ο οποίος καταργεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 98/2013, με εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

    Ο κανονισμός θεσπίζει εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τη διάθεση, την εισαγωγή, την κατοχή και τη χρήση ουσιών ή μειγμάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παράνομη κατασκευή εκρηκτικών, με στόχο να περιοριστεί η διαθεσιμότητα των εν λόγω ουσιών ή μειγμάτων σε μέλη του ευρέος κοινού και να διασφαλιστεί η ενδεδειγμένη αναφορά ύποπτων συναλλαγών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

    Σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού, σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι να συνδράμει τους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού χημικών προϊόντων και τις αρμόδιες αρχές στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους βάσει του κανονισμού και να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των οικονομικών φορέων. Στις 9-10 Δεκεμβρίου 2019 ζητήθηκε η γνώμη της μόνιμης επιτροπής για τις πρόδρομες ουσίες σχετικά με το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών. Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμόδιο για την έγκυρη ερμηνεία της νομοθεσίας της Ένωσης.

    Οι ενότητες I-III των κατευθυντήριων γραμμών απευθύνονται στα κράτη μέλη, ενώ οι ενότητες IV-VII απευθύνονται σε οικονομικούς φορείς και διαδικτυακές αγορές.

    Γενικά, οι λέξεις «θα πρέπει», «πρέπει» και «απαιτείται» υποδηλώνουν υποχρέωση βάσει του κανονισμού, ενώ οι λέξεις «θα μπορούσε» και «συνιστάται» υποδηλώνουν συστάσεις και ορθές πρακτικές.

    Πεδίο εφαρμογής

    Ο κανονισμός εφαρμόζεται στη διάθεση, την εισαγωγή, την κατοχή και τη χρήση ουσιών καθώς και μειγμάτων που περιέχουν τις ουσίες που απαριθμούνται στα παραρτήματα I και ΙΙ του κανονισμού, ανεξάρτητα από τη συγκέντρωσή τους, με εξαίρεση τα ακόλουθα αγαθά:

    Άρθρο 2 παράγραφος 2: Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε:

    α)

    αντικείμενα που ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 3) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006·

    β)

    είδη πυροτεχνίας όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 1) της οδηγίας 2013/29/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

    γ)

    είδη πυροτεχνίας που προορίζονται για μη εμπορική χρήση, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, από τις ένοπλες δυνάμεις, τις αρχές επιβολής του νόμου ή τις πυροσβεστικές υπηρεσίες·

    δ)

    εξοπλισμό πυροτεχνίας που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2014/90/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

    ε)

    είδη πυροτεχνίας που προορίζονται για χρήση στην αεροναυπηγική βιομηχανία·

    στ)

    καψούλια που προορίζονται για παιχνίδια·

    ζ)

    φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν διατεθεί νομίμως σε μέλος του ευρέος κοινού βάσει ιατρικής συνταγής σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο.

    Από τον ορισμό της «ρυθμιζόμενης πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών» εξαιρούνται τα «ομοιογενή μείγματα άνω των 5 συστατικών όπου η συγκέντρωση κάθε ουσίας που απαριθμείται στο παράρτημα I ή ΙΙ είναι κάτω από 1 % κατά βάρος» (άρθρο 3 παράγραφος 13). Αντιθέτως, ο κανονισμός καλύπτει προϊόντα που περιέχουν από 5 συστατικά και κάτω ή που έχουν υψηλότερη συγκέντρωση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών.

    Το άρθρο 5 του κανονισμού προβλέπει ότι «απαγορεύεται η διάθεση ή εισαγωγή, η κατοχή ή η χρήση των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς από μέλη του ευρέος κοινού» στην ΕΕ. Επίσης, από τον ορισμό του «οικονομικού φορέα» στο άρθρο 3 παράγραφος 10 του κανονισμού προκύπτει ότι ο εν λόγω κανονισμός εφαρμόζεται στη διάθεση των ουσιών που καλύπτονται από τα παραρτήματα I και ΙΙ από «φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δημόσιο φορέα ή ομάδα τέτοιων προσώπων ή οντοτήτων, που διαθέτει ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών στην αγορά, μέσω ή εκτός του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών αγορών» στην ΕΕ. Συνεπώς, εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο μπορεί να έχει συσταθεί οικονομικός φορέας που διαθέτει ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών στην Ένωση. Ως εκ τούτου, ο κανονισμός καλύπτει οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι εκτός της ΕΕ, αλλά διαθέτουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών εντός της ΕΕ.

    ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

    ΕΝΟΤΗΤΑ I

    ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

    [Διαθέσιμο μόνο για τη μόνιμη επιτροπή για τις πρόδρομες ουσίες]

    ΕΝΟΤΗΤΑ II

    ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ

    [Διαθέσιμο μόνο για τη μόνιμη επιτροπή για τις πρόδρομες ουσίες]

    ΕΝΟΤΗΤΑ III

    ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    [Διαθέσιμο μόνο για τη μόνιμη επιτροπή για τις πρόδρομες ουσίες]

    ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    ΕΝΟΤΗΤΑ IV

    ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

    Οι οικονομικοί φορείς υποχρεούνται να εξακριβώνουν, πριν από τη διάθεση πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς σε υποψήφιο πελάτη, ότι το εν λόγω πρόσωπο δικαιούται να αποκτήσει τη σχετική πρόδρομη ουσία (άρθρο 8).

    Εάν ένα κράτος μέλος έχει θεσπίσει καθεστώς χορήγησης άδειας σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3, οι οικονομικοί φορείς μπορούν να διαθέτουν πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς σε μέλη του ευρέος κοινού, εφόσον εξακριβωθεί η απαραίτητη άδεια και μετά την εν λόγω εξακρίβωση.

    Η πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς μπορεί να διατεθεί σε επαγγελματία χρήστη ή άλλον οικονομικό φορέα, αν ο οικονομικός φορέας έχει εξακριβώσει ότι ο υποψήφιος πελάτης είναι πράγματι επαγγελματίας χρήστης ή άλλος οικονομικός φορέας.

    Για τις πωλήσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο, επαγγελματία ή όχι, ο οικονομικός φορέας υποχρεούται να εξακριβώνει το αποδεικτικό ταυτότητας του υποψήφιου πελάτη. Στην περίπτωση νομικών προσώπων, η εξακρίβωση αφορά το άτομο που έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί τον υποψήφιο πελάτη.

    Για τη διευκόλυνση των ερευνών και των επιθεωρήσεων, οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να καταγράφουν κάθε συναλλαγή και να διατηρούν τις σχετικές πληροφορίες για 18 μήνες από την ημερομηνία της συναλλαγής (άρθρο 8 παράγραφος 4). Κατά τους εν λόγω 18 μήνες, οι πληροφορίες διατίθενται προς επιθεώρηση, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών επιθεώρησης ή των αρχών επιβολής του νόμου. Συνιστάται, λοιπόν, στους οικονομικούς φορείς να βεβαιώνονται ότι τα αρχεία τους είναι σε τάξη και προσβάσιμα.

    Οι κανόνες σχετικά με την εξακρίβωση κατά την πώληση ισχύουν για όλες τις πωλήσεις, ανεξάρτητα από το αν αυτές πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία του πωλητή και του πελάτη ή όχι. Η διαδικασία εξακρίβωσης της ταυτότητας και των αδειών για την τελευταία περίπτωση (δηλαδή τις εξ αποστάσεως πωλήσεις) εξετάζεται χωριστά παρακάτω.

    Υπενθυμίζεται στους οικονομικούς φορείς και τις διαδικτυακές αγορές ότι υπάρχουν διατάξεις για την προστασία των δεδομένων οι οποίες εφαρμόζονται στην επεξεργασία και στην ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των φυσικών προσώπων (αιτιολογική σκέψη 22). Συνεπώς, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, η χορήγηση άδειας πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων [κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 (2)] (βλέπε επίσης αιτιολογική σκέψη 22).

    IV.1.   Πωλήσεις σε μέλη του ευρέος κοινού για οικονομικούς φορείς που δραστηριοποιούνται βάσει καθεστώτος χορήγησης άδειας

    Εάν κράτος μέλος έχει θεσπίσει καθεστώς χορήγησης άδειας σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3, μια πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς μπορεί να διατεθεί σε μέλος του ευρέος κοινού μόνο αν έχει εξακριβωθεί η απαραίτητη άδεια (άρθρο 8 παράγραφος 1). Μόνο ορισμένα κράτη μέλη προσφέρουν τη δυνατότητα διάθεσης πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς σε μέλη του ευρέος κοινού που κατέχουν άδεια ή αναγνώρισης των αδειών που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών. Διαφορετικά, η συναλλαγή θα πρέπει να απορρίπτεται.

    Ο οικονομικός φορέας υποχρεούται να εξακριβώνει ότι η άδεια που έχει εκδοθεί καλύπτει τη σκοπούμενη συναλλαγή και να αξιολογεί κατά πόσον η άδεια και το αποδεικτικό ταυτότητας φαίνονται γνήσια. Συνιστάται στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν το υπόδειγμα της άδειας που περιλαμβάνεται στο παράρτημα III του κανονισμού. Οι οικονομικοί φορείς μπορούν να εξακριβώνουν την άδεια επικοινωνώντας με την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους που την εξέδωσε.

    Επιπλέον, ο οικονομικός φορέας οφείλει να τηρεί τις πληροφορίες σχετικά με το αποδεικτικό ταυτότητας και την άδεια του εν λόγω μέλους του ευρέος κοινού για 18 μήνες μετά την ημερομηνία συναλλαγής. Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να καταγράφουν κατ’ ελάχιστον το όνομα στο αποδεικτικό ταυτότητας και στην άδεια, καθώς και τους αριθμούς των δύο εγγράφων. Οι οικονομικοί φορείς δεν υποχρεούνται να τηρούν αντίγραφο της άδειας, αλλά μπορούν να το πράττουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων. Υπάρχει ειδική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων (3).

    Τέλος, ο οικονομικός φορέας απαιτείται να καταγράφει την ποσότητα των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς στην άδεια. Σκοπός της καταγραφής των αγορών της πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς στην άδεια είναι να δοθεί η δυνατότητα στους οικονομικούς φορείς να εντοπίζουν αν ένας κάτοχος άδειας υπερβαίνει ενδεχομένως τη μέγιστη ποσότητα πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που μπορεί να έχει στην κατοχή του, ή αν υπάρχει κάτι ύποπτο στον συνδυασμό των αγορών. Για παράδειγμα, αν κάτοχος άδειας έχει πραγματοποιήσει αγορές σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν τη μέγιστη ποσότητα πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που μπορεί να έχει στην κατοχή του, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ύποπτης συμπεριφοράς. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται στον οικονομικό φορέα να επικοινωνεί με το εθνικό σημείο επαφής (άρθρο 9 παράγραφος 4).

    IV.1.1.   Ειδικές συστάσεις για εξ αποστάσεως πωλήσεις

    Συνιστάται στους οικονομικούς φορείς να ζητούν σαρωμένο αντίγραφο της άδειας και του αποδεικτικού ταυτότητας του πελάτη, προκειμένου να μπορούν να εξακριβώνουν τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό (δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής) και, το αργότερο, πριν από την παράδοση των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς (πρβλ. αιτιολογική σκέψη 14). Οι οικονομικοί φορείς δεν υποχρεούνται να τηρούν αντίγραφο της άδειας, αλλά μπορούν να το πράττουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων. Υπάρχει ειδική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων (4).

    Επιπλέον, το αποδεικτικό ταυτότητας μπορεί να εξακριβώνεται αυτοπροσώπως κατά την παράδοση ή με άλλα μέσα, για παράδειγμα μέσω μηχανισμών που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 (5). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ευθύνη εξακρίβωσης βαρύνει τον οικονομικό φορέα, ακόμη κι αν οι υπηρεσίες παράδοσης έχουν λάβει οδηγίες για την εξακρίβωση των εγγράφων.

    Η εξακρίβωση της άδειας και του αποδεικτικού ταυτότητας, καθώς και ο τρόπος εξακρίβωσης, θα πρέπει να καταγράφονται.

    Η συναλλαγή μπορεί να καταχωριστεί στην άδεια κατά την παράδοση, οπότε ο οικονομικός φορέας θα πρέπει να δώσει σχετικές οδηγίες για τον σκοπό αυτό στον υπεύθυνο παράδοσης.

    Μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο οικονομικός φορέας:

    Ζητήστε από τον πελάτη να προσκομίσει σαρωμένο αντίγραφο της άδειας και του αποδεικτικού ταυτότητάς του (ή εξακριβώστε την ταυτότητά του ηλεκτρονικά). Ελέγξτε ότι το πρόσωπο που κατέχει την άδεια είναι το ίδιο με το πρόσωπο στο αποδεικτικό ταυτότητας.

    Ελέγξτε ότι το προϊόν που θα αγοράσει ο πελάτης πληροί τους όρους της άδειας: i) ουσία· ii) συγκέντρωση· iii) ποσότητα.

    Εάν ζητήσετε από τους πελάτες να εγγραφούν για λογαριασμό πελάτη, μπορείτε να τους δώσετε τη δυνατότητα να αναφορτώσουν σαρωμένο αντίγραφο της άδειάς τους στο αρχείο του λογαριασμού τους.

    Μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο υπεύθυνος παράδοσης πριν από την παράδοση της πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς:

    Ελέγξτε ότι η φωτογραφία στο αποδεικτικό ταυτότητας αντιστοιχεί στο πρόσωπο και ότι ο αριθμός του αποδεικτικού ταυτότητας αντιστοιχεί στον αριθμό που αναγράφεται στην πρώτη σελίδα της άδειας. Η πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς θα πρέπει να παραδίδεται μόνο στον κάτοχο της άδειας. Δεν μπορεί να παραδοθεί σε άλλο άτομο.

    IV.2.   Πωλήσεις σε επαγγελματίες χρήστες ή άλλους οικονομικούς φορείς

    Τα μέλη του ευρέος κοινού δεν δύνανται να αποκτούν πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς ισχυριζόμενα ότι είναι επαγγελματίες χρήστες ή οικονομικοί φορείς. Σε περίπτωση που υποψήφιος πελάτης ισχυρίζεται ότι είναι επαγγελματίας χρήστης ή οικονομικός φορέας, ο κανονισμός απαιτεί από τους οικονομικούς φορείς να εξακριβώνουν σε κάθε συναλλαγή ότι ο υποψήφιος πελάτης είναι όντως επαγγελματίας χρήστης ή άλλος οικονομικός φορέας. Η εν λόγω εξακρίβωση είναι απαραίτητη, εκτός εάν έχει ήδη πραγματοποιηθεί για τον εν λόγω υποψήφιο πελάτη εντός ενός έτους πριν από την ημερομηνία της σχετικής συναλλαγής και η συναλλαγή δεν αποκλίνει σημαντικά από τις προηγούμενες συναλλαγές (άρθρο 8 παράγραφοι 2 και 3).

    Ο οικονομικός φορέας είναι υποχρεωμένος να ρωτά τον υποψήφιο πελάτη σχετικά με την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητά του, και σχετικά με τη σκοπούμενη χρήση των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς. Προκειμένου να εξακριβώσει τη σκοπούμενη χρήση της πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς, ο οικονομικός φορέας οφείλει να αξιολογεί αν η σκοπούμενη χρήση συνάδει με την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψήφιου πελάτη. Οι οικονομικοί φορείς μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια αρχή τους αν έχουν ερωτήσεις σχετικά με τις κοινές χρήσεις των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς και τα συνήθη προϊόντα που τις περιέχουν.

    Ο οικονομικός φορέας δύναται να αρνηθεί τη συναλλαγή αν έχει βάσιμους λόγους που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της σκοπούμενης χρήσης ή την πρόθεση χρήσης εκ μέρους του υποψήφιου πελάτη της πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς. Η συναλλαγή θα πρέπει να αναφέρεται στο εθνικό σημείο επαφής αν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι η ουσία ή το μείγμα προορίζονται για την παράνομη κατασκευή εκρηκτικών (βλέπε επίσης ενότητα V σχετικά με την αναφορά ύποπτων συναλλαγών).

    Επιπλέον, οι οικονομικοί φορείς πρέπει να ελέγχουν αν ο υποψήφιος πελάτης είναι εξουσιοδοτημένος να ενεργεί εκ μέρους της εταιρείας ή του οργανισμού του. Το πρόσωπο που εκπροσωπεί τον υποψήφιο πελάτη θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάζει βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι είναι εξουσιοδοτημένο να αγοράζει ή να παραλαμβάνει πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς για λογαριασμό του εργοδότη του. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής δεν είναι πιθανό να αγοράσει προϊόντα για λογαριασμό του πανεπιστημίου του, ακόμη κι αν γνωρίζει όλες τις πληροφορίες του πανεπιστημίου (διεύθυνση, αριθμό ΦΠΑ κ.λπ.) και φαίνεται ότι είναι επαγγελματίας χρήστης επειδή γνωρίζει καλά τις κοινές χρήσεις των προϊόντων.

    Για 18 μήνες από την ημερομηνία της συναλλαγής, ο οικονομικός φορέας υποχρεούται να τηρεί πληροφορίες σχετικά με:

    το αποδεικτικό ταυτότητας του ατόμου που έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί τον υποψήφιο πελάτη,

    την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψήφιου πελάτη, καθώς και την επωνυμία, διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου φόρου προστιθέμενης αξίας ή οποιονδήποτε άλλο αριθμό μητρώου της εταιρείας, αν υπάρχει,

    τη σκοπούμενη χρήση των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς.

    Για να εξασφαλιστεί η παροχή όλων των πληροφοριών, συνιστάται στον οικονομικό φορέα να ζητά από τον υποψήφιο πελάτη να συμπληρώσει τη δήλωση πελάτη του παραρτήματος IV του κανονισμού. Για την τήρηση των πληροφοριών σχετικά με το αποδεικτικό ταυτότητας, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να καταγράφουν το όνομα και τον αριθμό του αποδεικτικού ταυτότητας. Υπάρχει ειδική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων (6).

    Οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στο πλαίσιο της εξακρίβωσης δίνονται σε κάθε συναλλαγή, εκτός εάν έχει ήδη πραγματοποιηθεί εξακρίβωση για τον εν λόγω υποψήφιο πελάτη εντός ενός έτους πριν από την ημερομηνία της σχετικής συναλλαγής και η συναλλαγή δεν αποκλίνει σημαντικά από τις προηγούμενες συναλλαγές. Παραδείγματα ενδείξεων σημαντικής απόκλισης είναι:

    αν ο υποψήφιος πελάτης επιθυμεί να αγοράσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα της πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς χωρίς λογική εξήγηση,

    αν αλλάξει η διεύθυνση του υποψήφιου πελάτη,

    αν αλλάξει η διεύθυνση παράδοσης ή η μέθοδος παράδοσης,

    αν αλλάξει η μέθοδος πληρωμής,

    αν αλλάξουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υποψήφιου πελάτη.

    IV.2.1.   Ειδικές συστάσεις για εξ αποστάσεως πωλήσεις

    Συνιστάται στους οικονομικούς φορείς να χρησιμοποιούν τη δήλωση πελάτη του παραρτήματος IV του κανονισμού για να ζητούν τις απαραίτητες πληροφορίες από τους επαγγελματίες χρήστες ή άλλους οικονομικούς φορείς, προκειμένου να εξακριβώνουν ότι ο υποψήφιος πελάτης είναι επαγγελματίας χρήστης ή άλλος οικονομικός φορέας.

    Συνιστάται στους οικονομικούς φορείς να ζητούν σαρωμένο αντίγραφο του αποδεικτικού ταυτότητας του πελάτη, προκειμένου να μπορούν να εξακριβώνουν τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό (δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής) και, το αργότερο, πριν από την παράδοση των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς (αιτιολογική σκέψη 14). Υπάρχει ειδική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων (7).

    Επιπλέον, το αποδεικτικό ταυτότητας μπορεί να εξακριβώνεται αυτοπροσώπως κατά την παράδοση ή με άλλα μέσα, για παράδειγμα μέσω μηχανισμών που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 (8). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ευθύνη εξακρίβωσης βαρύνει τον οικονομικό φορέα, ακόμη κι αν οι υπηρεσίες παράδοσης έχουν λάβει οδηγίες για την εξακρίβωση των εγγράφων. Η εξακρίβωση του αποδεικτικού ταυτότητας, καθώς και ο τρόπος εξακρίβωσης αυτού, θα πρέπει να καταγράφονται.

    Ο κανονισμός ορίζει ότι οι οικονομικοί φορείς, κατά την πώληση σε επαγγελματία χρήστη ή άλλον οικονομικό φορέα, ζητούν αποδεικτικό ταυτότητας του ατόμου που έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί τον υποψήφιο πελάτη (άρθρο 8 παράγραφος 2). Επιπλέον, ο κανονισμός εξηγεί ότι η ταυτοποίηση όλων των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού και όλων των πελατών είναι καίριας σημασίας, είτε είναι μέλη του ευρέος κοινού, είτε επαγγελματίες χρήστες, είτε οικονομικοί φορείς (αιτιολογική σκέψη 13). Οι πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη σε περίπτωση εκτροπής και κατάχρησής τους για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών και, επομένως, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ένα άτομο που αγοράζει ή παραλαμβάνει πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς για λογαριασμό του εργοδότη του έχει πράγματι το δικαίωμα να εκπροσωπεί τον εργοδότη του για τις συγκεκριμένες ενέργειες. Συνιστάται επίσης να ζητείται αποδεικτικό παράδοσης της πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς και αναγνωρίσιμη υπογραφή του προσώπου που ενεργεί για λογαριασμό του πελάτη, ώστε να διευκολύνεται η ταυτοποίηση όλων των παραγόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

    Μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο οικονομικός φορέας:

    Ζητήστε από τον πελάτη να συμπληρώσει τη δήλωση πελάτη και να προσκομίσει σαρωμένο αντίγραφο του αποδεικτικού ταυτότητάς του (ή εξακριβώστε την ταυτότητά του ηλεκτρονικά).

    Ελέγξτε κατά πόσον το πρόσωπο που αγοράζει τα αγαθά είναι εξουσιοδοτημένο να αγοράζει πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς για λογαριασμό της εταιρείας ή του οργανισμού του.

    Ελέγξτε ότι το προϊόν που αγοράζει ο πελάτης ανταποκρίνεται στις πληροφορίες της δήλωσης πελάτη: i) ουσία· ii) συγκέντρωση· iii) ποσότητα.

    Αξιολογήστε κατά πόσον η σκοπούμενη χρήση συνάδει με την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψήφιου πελάτη. Εάν δεν συνάδει, η συναλλαγή (που επιχειρείται) θα πρέπει να αναφερθεί ως ύποπτη (βλ. ενότητα V) και μπορεί να απορριφθεί.

    Ελέγξτε κατά πόσον το πρόσωπο που παραλαμβάνει τα αγαθά είναι εξουσιοδοτημένο να παραλαμβάνει πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς για λογαριασμό της εταιρείας ή του οργανισμού του.

    IV.3.   Ενδεχόμενα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι διαδικτυακές αγορές

    Οι διαδικτυακές αγορές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες τους, όταν καθιστούν διαθέσιμες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς μέσω των υπηρεσιών των εν λόγω αγορών, συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις εξακρίβωσης και καταγραφής (άρθρο 8 παράγραφος 5).

    Η εν λόγω απαίτηση για τις διαδικτυακές αγορές εφαρμόζεται πρόσθετα στην απαίτηση του άρθρου 7 παράγραφος 3, σύμφωνα με την οποία οι διαδικτυακές αγορές οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες τους είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον κανονισμό (βλέπε ενότητα VI.3 κατωτέρω). Ωστόσο, ενώ το άρθρο 7 παράγραφος 3 αφορά τους χρήστες που διαθέτουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών, το άρθρο 8 παράγραφος 5 αφορά τους χρήστες που διαθέτουν πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς μέσω των υπηρεσιών των διαδικτυακών αγορών.

    Όσον αφορά τις πωλήσεις σε μέλος του ευρέος κοινού, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να εξακριβώνουν το αποδεικτικό ταυτότητας και την άδεια (άρθρο 8 παράγραφος 1). Όσον αφορά τις πωλήσεις σε επαγγελματία χρήστη ή άλλον οικονομικό φορέα, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να εξακριβώνουν κατά πόσο ο υποψήφιος πελάτης είναι επαγγελματίας χρήστης ή άλλος οικονομικός φορέας, ζητώντας ορισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του αποδεικτικού ταυτότητας του υποψήφιου πελάτη (άρθρο 8 παράγραφος 2). Ως πρώτο μέτρο, οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει να ενημερώνουν τον οικονομικό φορέα για τις σχετικές υποχρεώσεις εξακρίβωσης, π.χ. ενημερώνοντας τον οικονομικό φορέα κατά την εγγραφή του στην υπηρεσία της διαδικτυακής αγοράς, χρησιμοποιώντας προειδοποιητικά μηνύματα κ.λπ.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική σκέψη 15 του κανονισμού, πέραν του πρώτου αυτού μέτρου, οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 5, να λαμβάνουν και άλλα μέτρα για να βοηθούν τους χρήστες να συμμορφώνονται με τις ανωτέρω υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, οι διαδικτυακές αγορές μπορούν να προσφέρουν εργαλεία που θα επιτρέπουν στους σχετικούς χρήστες που διαθέτουν πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς στη διαδικτυακή αγορά να ελέγχουν τη γνησιότητα μιας άδειας (για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών) ή της δήλωσης πελάτη του παραρτήματος IV του κανονισμού (για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων), ή να δίνουν στους σχετικούς χρήστες εύκολη πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα.

    Από την αιτιολογική σκέψη 16 του κανονισμού προκύπτει ότι το άρθρο 8 παράγραφος 5 του κανονισμού δεν απαιτεί από τις διαδικτυακές αγορές να παρακολουθούν γενικότερα τις υπηρεσίες τους με σκοπό να διασφαλίζουν ότι οι σχετικοί χρήστες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του άρθρου 8 (ή οποιασδήποτε άλλης διάταξης) του κανονισμού. Πράγματι, η διατύπωση του άρθρου 8 παράγραφος 5 καθιστά σαφές ότι οι διαδικτυακές αγορές πρέπει να βοηθούν να διασφαλιστεί ώστε οι σχετικοί χρήστες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις εξακρίβωσης του άρθρου 8. Με άλλα λόγια, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των διαδικτυακών αγορών βάσει του άρθρου 8 παράγραφος 5, η ευθύνη εξακρίβωσης εξακολουθεί να βαρύνει τους χρήστες που διαθέτουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών μέσω των υπηρεσιών των διαδικτυακών αγορών.

    ΕΝΟΤΗΤΑ V

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΟΠΩΝ

    Οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές υποχρεούνται να αναφέρουν στα εθνικά σημεία επαφής των κρατών μελών ύποπτες συναλλαγές (που επιχειρήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν) και σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών (άρθρο 9 παράγραφοι 4 και 5). Τα μέλη του ευρέος κοινού που έχουν αποκτήσει πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς οφείλουν να αναφέρουν σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς στα εθνικά σημεία επαφής των κρατών μελών (άρθρο 9 παράγραφος 6).

    Τα στοιχεία επικοινωνίας των εθνικών σημείων επαφής διατίθενται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (9). Οι ύποπτες συναλλαγές πρέπει να αναφέρονται στο εθνικό σημείο επαφής του κράτους μέλους στο οποίο πραγματοποιήθηκε ή επιχειρήθηκε η ύποπτη συναλλαγή.

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι το πρόσωπο που αναφέρει ύποπτη συναλλαγή ή σημαντική εξαφάνιση ή κλοπή είναι καλά προστατευμένο (δηλαδή να μην αποκαλύπτουν στοιχεία για τον αναφέροντα αναίτια, π.χ. στον χώρο εργασίας του).

    Άρθρο 3 παράγραφος 7: ως «ύποπτη συναλλαγή» νοείται κάθε συναλλαγή σχετικά με ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών για την οποία, αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες, υφίστανται βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι η σχετική ουσία ή το σχετικό μείγμα προορίζεται για παράνομη κατασκευή εκρηκτικών.

    Η έννοια της ύποπτης συναλλαγής περιλαμβάνει οποιαδήποτε αγορά (που επιχειρήθηκε) ενός ή περισσότερων ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών ή μείγματος που περιέχει τις εν λόγω πρόδρομες ουσίες, η οποία αποκλίνει από τις συνήθεις προσδοκίες ή αλληλεπιδράσεις, ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση των ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, εκτός εάν εξαιρείται από τον ορισμό των «ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών» του άρθρου 3 παράγραφος 13.

    Από τον ορισμό της «ρυθμιζόμενης πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών» εξαιρούνται τα «ομοιογενή μείγματα άνω των 5 συστατικών όπου η συγκέντρωση κάθε ουσίας που απαριθμείται στο παράρτημα I ή ΙΙ είναι κάτω από 1 % κατά βάρος» (άρθρο 3 παράγραφος 13). Αντιθέτως, ο κανονισμός καλύπτει προϊόντα που περιέχουν από 5 συστατικά και κάτω ή που έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών.

    Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προϊόντα που περιέχουν πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών είναι τόσο δύσκολα στη χρήση για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών που δεν είναι πιθανό να συνιστούν απειλή. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης της πρόδρομης ουσίας στο προϊόν, της ποσότητας του προϊόντος και της πολυπλοκότητας του προϊόντος.

    Ένα προϊόν είναι ελκυστικό ως πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών εφόσον πληροί οποιαδήποτε από τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    i)

    η πρόδρομη ουσία είναι διαθέσιμη σε καθαρή μορφή ή σε απλό μείγμα, ανεξαρτήτως συγκέντρωσης, ή

    ii)

    η πρόδρομη ουσία είναι διαθέσιμη σε πολύπλοκο μείγμα αλλά σε σχετικά υψηλή συγκέντρωση.

    Παραδείγματα της περίπτωσης i) είναι οι καθαρές πρόδρομες ουσίες και τα μείγματα/διαλύματα πρόδρομης ουσίας σε μία/έναν ή μόνο μερικές/-ούς άλλες/-ους ουσίες/διαλύτες. Ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι σχετικά απλό να εξαχθεί και να εμπλουτιστεί η πρόδρομη ουσία από το εν λόγω προϊόν. Για τα προϊόντα που εμπίπτουν σ’ αυτήν την περιγραφή, θα πρέπει να αναφέρονται όλες οι ύποπτες συναλλαγές, οι κλοπές και οι εξαφανίσεις, εκτός εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για το αντίθετο.

    Παραδείγματα της περίπτωσης ii) είναι μείγματα με πολλά συστατικά, στα οποία όμως η πρόδρομη ουσία είναι διαθέσιμη σε τόσο υψηλή συγκέντρωση που, ακόμη και με μια πολύπλοκη διαδικασία εκχύλισης με κακή απόδοση, μπορεί να εξαχθεί σε ποσότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών. Τα προϊόντα που εμπίπτουν σ’ αυτήν την περιγραφή πρέπει κανονικά να αναφέρονται μόνο αν οι ποσότητες της συναλλαγής (που επιχειρήθηκε) υπερβαίνουν τις κανονικές οικιακές ποσότητες.

    Αζωτούχα λιπάσματα των οποίων η συγκέντρωση αζώτου (N) σε σχέση με το νιτρικό αμμώνιο ή οποιοδήποτε από τα νιτρικά άλατα που παρατίθενται στο παράρτημα III είναι κάτω από 3 % Ν κατά βάρος δεν εγείρουν, σε γενικές γραμμές, ανησυχίες.

    V.1.   Πεδίο εφαρμογής της υποχρέωσης

    Η υποχρέωση αναφοράς καλύπτει τις πωλήσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε είναι μέλος του ευρέος κοινού, είτε επαγγελματίας χρήστης, είτε οικονομικός φορέας.

    Οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν ύποπτη συναλλαγή. Το δικαίωμα άρνησης συναλλαγής δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό λιανικής. Δεν υποχρεούνται να αρνηθούν τη συναλλαγή, ιδίως αν ανησυχούν για την προσωπική τους ασφάλεια (δηλαδή αν θεωρούν ότι ο πιθανός πελάτης μπορεί να είναι επικίνδυνος). Εάν μια συναλλαγή απορριφθεί λόγω ανησυχίας για την προσωπική ασφάλεια του προσωπικού, πρέπει να αναφερθεί ως ύποπτη συναλλαγή που επιχειρήθηκε. Εάν μια συναλλαγή δεν απορριφθεί λόγω ανησυχίας για την προσωπική ασφάλεια του προσωπικού λιανικής, πρέπει να αναφερθεί ως ύποπτη μετά την ολοκλήρωσή της.

    Καθώς ο χρόνος έχει καίρια σημασία για την πρόληψη πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων, η συναλλαγή θα πρέπει να αναφέρεται εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι ήταν ύποπτη (άρθρο 9 παράγραφος 4). Συνιστάται να αναφέρεται η ύποπτη συναλλαγή το συντομότερο δυνατό.

    Για την ανίχνευση ύποπτων συναλλαγών, οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές διαθέτουν κατάλληλες, εύλογες και αναλογικές διαδικασίες ανίχνευσης, προσαρμοσμένες στο συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο προσφέρονται οι ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών (βλέπε ενότητα V.4).

    Η υποχρέωση αναφοράς ισχύει για όλες τις ουσίες που παρατίθενται στα παραρτήματα I και ΙΙ του κανονισμού, ανεξάρτητα από τη συγκέντρωσή τους. Ωστόσο, τα ομοιογενή μείγματα άνω των 5 συστατικών όπου η συγκέντρωση κάθε ουσίας που απαριθμείται στο παράρτημα I ή ΙΙ είναι κάτω από 1 % κατά βάρος εξαιρούνται από τον ορισμό της «ρυθμιζόμενης πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση αναφοράς ύποπτων συναλλαγών και σημαντικών εξαφανίσεων και κλοπών των εν λόγω ομοιογενών μειγμάτων.

    V.2.   Τι θεωρείται ύποπτο;

    Άρθρο 3 παράγραφος 7: ως «ύποπτη συναλλαγή» νοείται κάθε συναλλαγή σχετικά με ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών για την οποία, αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες, υφίστανται βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι η σχετική ουσία ή το σχετικό μείγμα προορίζεται για παράνομη κατασκευή εκρηκτικών.

    Η έννοια της ύποπτης συναλλαγής περιλαμβάνει οποιαδήποτε αγορά (που επιχειρήθηκε) ενός ή περισσότερων ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών ή μείγματος που περιέχει τις εν λόγω πρόδρομες ουσίες, η οποία αποκλίνει από τις συνήθεις προσδοκίες ή αλληλεπιδράσεις.

    Το κατά πόσον μια συναλλαγή είναι ύποπτη πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση. Η παρουσία ενός ή περισσότερων δεικτών θα πρέπει να αυξάνει το επίπεδο προσοχής του οικονομικού φορέα ή της διαδικτυακής αγοράς, αλλά δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την υποχρέωση αναφοράς μιας συναλλαγής ως ύποπτης. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρουσία ενός δείκτη θα μπορούσε να θεωρηθεί από τον οικονομικό φορέα ή τη διαδικτυακή αγορά ύποπτη, στην οποία περίπτωση η συναλλαγή θα πρέπει να αναφέρεται το συντομότερο δυνατό και εντός 24 ωρών.

    Στην παρούσα ενότητα παρατίθεται κατάλογος δεικτών ύποπτης συμπεριφοράς, με βάση τους δείκτες που προβλέπονται στον κανονισμό (άρθρο 9 παράγραφος 1). Οι δείκτες καταρτίστηκαν μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κρατών μελών και της χημικής βιομηχανίας, με βάση τις εμπειρίες από ύποπτες συναλλαγές.

    Δεν ισχύουν όλοι οι δείκτες για όλες τις περιστάσεις ή καταστάσεις (π.χ. πωλήσεις μέσω διαδικτύου έναντι πωλήσεων εκτός διαδικτύου)· οι διαδικτυακές αγορές και οι οικονομικοί φορείς μπορούν να τους χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν τι αφορά τις περιστάσεις της δικής τους επιχείρησης. Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός αλλά προορίζεται ως εργαλείο αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών ύποπτων συναλλαγών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των εν λόγω δεικτών δεν θα πρέπει να δημιουργεί διακρίσεις, ενώ θα πρέπει να συνάδει πλήρως με τις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και με τους ισχύοντες κανόνες για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

    Πιθανοί δείκτες ύποπτης συμπεριφοράς είναι, για παράδειγμα, όταν ένας πελάτης:

    φαίνεται νευρικός ή αποφεύγει ερωτήσεις ή δεν είναι τακτικός πελάτης,

    επιχειρεί να αγοράσει ασυνήθιστες ποσότητες, συνδυασμούς ή συγκεντρώσεις προϊόντων,

    δεν είναι εξοικειωμένος με την/τις κανονική/-ές χρήση/-εις του/των προϊόντος/-ων, ούτε με τις οδηγίες χειρισμού,

    δεν είναι πρόθυμος να μοιραστεί πώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το/τα προϊόν/-τα,

    απορρίπτει εναλλακτικά προϊόντα ή προϊόντα με χαμηλότερη (αλλά επαρκή για την προτεινόμενη χρήση) συγκέντρωση,

    επιμένει να χρησιμοποιήσει ασυνήθιστους τρόπους πληρωμής, ακόμα και μεγάλα ποσά σε μετρητά,

    εμφανίζεται απρόθυμος να επιδείξει αποδεικτικό ταυτότητας ή τόπου κατοικίας ή, κατά περίπτωση, αποδεικτικό ότι είναι επαγγελματίας χρήστης ή οικονομικός φορέας, όταν του ζητούνται,

    ζητά συσκευασία ή μεθόδους παράδοσης που αποκλίνουν από τις συνηθισμένες, συνιστώμενες ή αναμενόμενες.

    V.2.   Τι θεωρείται ύποπτο; (συνέχεια)

    [Διαθέσιμο μόνο για τη μόνιμη επιτροπή για τις πρόδρομες ουσίες]

    V.3.   Τι πρέπει να αναφερθεί;

    Σε περίπτωση ύποπτης συναλλαγής (που επιχειρήθηκε) ή σημαντικής εξαφάνισης ή κλοπής (για τους δείκτες, βλέπε ενότητα V.2), συνιστάται η αναφορά στο εθνικό σημείο επαφής των στοιχείων που ενδέχεται να είναι σημαντικά για την πρόληψη της κατάχρησης των ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, στον βαθμό που ο οικονομικός φορέας, η διαδικτυακή αγορά, ο επαγγελματίας χρήστης ή το μέλος του ευρέος κοινού γνωρίζει τα εν λόγω στοιχεία.

    Τα σχετικά στοιχεία μπορούν να περιλαμβάνουν:

    προσωπικά στοιχεία, όπως το όνομα του προσώπου,

    στοιχεία συναλλαγής, όπως τον αριθμό συναλλαγής, τον χρόνο αγοράς, τα προϊόντα και τις ποσότητες,

    ύψος, σωματότυπο, κούρεμα και χρώμα μαλλιών, τρίχες στο πρόσωπο (για πωλήσεις εκτός διαδικτύου),

    τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα: τατουάζ, πίρσινγκ, ουλές (για πωλήσεις εκτός διαδικτύου),

    βίντεο τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV) (για πωλήσεις εκτός διαδικτύου),

    αριθμό, μάρκα και μοντέλο οποιουδήποτε οχήματος που χρησιμοποίησε ο πελάτης (για πωλήσεις εκτός διαδικτύου).

    Οι οικονομικοί φορείς, καθώς και οι επαγγελματίες χρήστες, θα πρέπει να αναφέρουν μια ύποπτη συναλλαγή (που επιχειρήθηκε) στο εθνικό σημείο επαφής εντός 24 ωρών από τη στιγμή που έκριναν ότι είναι ύποπτη (άρθρο 9 παράγραφος 4). Οι οικονομικοί φορείς, επαγγελματίες χρήστες και τα μέλη του ευρέος κοινού θα πρέπει να αναφέρουν σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές εντός 24 ωρών από την ανίχνευσή τους (άρθρο 9 παράγραφοι 5 και 6).

    Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνεπάγεται η αναφορά ύποπτων συναλλαγών πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων και την οδηγία (ΕΕ) 2016/680 (βλέπε επίσης αιτιολογική σκέψη 22).

    V.4.   Διαδικασίες ανίχνευσης ύποπτων συναλλαγών

    V.4.1.   Εισαγωγή

    Άρθρο 9 παράγραφος 2: Οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές διαθέτουν κατάλληλες, εύλογες και αναλογικές διαδικασίες για την ανίχνευση ύποπτων συναλλαγών, που προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο προσφέρονται οι ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών.

    Όλοι οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει να ενσωματώνουν στις μεθόδους εργασίας τους μέτρα, ελέγχους και/ή μηχανισμούς για την ανίχνευση ύποπτης δραστηριότητας, βάσει του καταλόγου πιθανών δεικτών της ενότητας V.2. Τα εν λόγω μέτρα, οι έλεγχοι και/ή οι μηχανισμοί θα πρέπει να προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο διατίθενται οι ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες ανίχνευσης που περιγράφονται παρακάτω δεν θα εφαρμόζονται πάντα σε όλα τα επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

    Το ποιες διαδικασίες ανίχνευσης είναι κατάλληλες, εύλογες και αναλογικές εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και η οικονομική ικανότητα του οικονομικού φορέα ή της διαδικτυακής αγοράς. Οι διαδικασίες ανίχνευσης θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο διατίθενται οι ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών, π.χ. οι διαδικασίες ανίχνευσης μπορεί να διαφέρουν για τους οικονομικούς φορείς που δραστηριοποιούνται εκτός διαδικτύου και για εκείνους που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο αντίκτυπος των εν λόγω διαδικασιών στα θεμελιώδη δικαιώματα των σχετικών μελών του ευρέος κοινού, επαγγελματιών χρηστών και οικονομικών φορέων (βλέπε επίσης ενότητα V.4.3 κατωτέρω).

    Όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές, όπως επισημαίνεται στις αιτιολογικές σκέψεις 15 και 16 αντίστοιχα, οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να προσαρμόζονται κατάλληλα στο συγκεκριμένο διαδικτυακό περιβάλλον, ενώ οι σχετικές υποχρεώσεις δεν θα πρέπει να ισοδυναμούν με γενικότερη υποχρέωση παρακολούθησης. Επιπλέον, οι διαδικτυακές αγορές δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για συναλλαγές που δεν ανιχνεύθηκαν παρότι εφαρμόζουν κατάλληλες, εύλογες και αναλογικές διαδικασίες για την ανίχνευση ύποπτων συναλλαγών.

    V.4.2.   Διαδικασίες

    Ο εντοπισμός των ύποπτων συναλλαγών το συντομότερο δυνατό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ενδέχεται ο χρόνος μεταξύ της ύποπτης συναλλαγής και της ουσιαστικής χρήσης του αυτοσχέδιου εκρηκτικού να είναι περιορισμένος. Για την αναγνώριση της ύποπτης δραστηριότητας βάσει των δεικτών της ενότητας V.2, η ευαισθητοποίηση του προσωπικού είναι καίριας σημασίας. Για την ευαισθητοποίηση και τον εντοπισμό των πιθανών δεικτών της ενότητας V.2, οι οικονομικοί φορείς μπορούν να λάβουν διάφορα μέτρα:

    ανάρτηση φυλλαδίων ή αφισών όπου αναφέρονται οι δείκτες ύποπτης συμπεριφοράς για το προσωπικό που ασχολείται με τη διάθεση ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών (σε σημείο που δεν το βλέπουν οι πελάτες),

    στα φυσικά καταστήματα, τα προϊόντα που περιέχουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών μπορούν να τοποθετούνται σε ειδικούς διαδρόμους όπου το προσωπικό θα έχει άμεση οπτική επαφή με τα προϊόντα και τους πελάτες,

    στις συναλλαγές διά ζώσης, οι πωλητές μπορούν να κάνουν ερωτήσεις στον πελάτη, τις οποίες έχουν προετοιμάσει βάσει των προαναφερόμενων δεικτών, όπως η σκοπούμενη χρήση του προϊόντος.

    Γενικότερα και με σκοπό τη συμμόρφωση με την υποχρέωση θέσπισης κατάλληλων, εύλογων και αναλογικών διαδικασιών, τόσο όσον αφορά τους οικονομικούς φορείς όσο και τις διαδικτυακές αγορές, οι διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες, π.χ. αναζήτηση δυνητικά ύποπτων συναλλαγών χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με ονομασίες ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών. Οι εν λόγω αυτοματοποιημένες διαδικασίες μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις αγορές που αφορούν συνδυασμό ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, καθώς και ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για την παραγωγή ορισμένων συνηθισμένων εκρηκτικών, όπου αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μπορούν να λαμβάνουν υπόψη πολλαπλές αγορές από τον ίδιο πελάτη (π.χ. πολλές μικρότερες αγορές που, συνολικά, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτες), για παράδειγμα μέσω της αντιστοίχισης ορισμένων πληροφοριών για τους πελάτες.

    Οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές ενθαρρύνονται να συζητούν με τα εθνικά σημεία επαφής ή τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών στα οποία δραστηριοποιούνται ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στους σχετικούς αλγορίθμους, καθώς και να δημιουργήσουν έναν κύκλο ανάδρασης σχετικά με την αναφορά ύποπτων συναλλαγών, ώστε οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές να είναι σε θέση να βελτιώσουν περαιτέρω τις διαδικασίες ανίχνευσης. Κατάλογος (10) των εθνικών σημείων επαφής και των αρμόδιων αρχών διατίθεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές θα μπορούσαν επίσης να εφαρμόζουν αναδρομικά μέτρα ανίχνευσης ύποπτων συναλλαγών. Ένα από τα εν λόγω μέτρα είναι η αναζήτηση δεδομένων, δηλαδή η τακτική επισκόπηση προηγούμενων συναλλαγών ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε μέσω ιστοτόπου. Συνιστάται στους οικονομικούς φορείς και τις διαδικτυακές αγορές να διενεργούν την εν λόγω επισκόπηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά τον μήνα (ανάλογα π.χ. με τον αριθμό των συναλλαγών), με έμφαση στον αριθμό των ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών που πωλήθηκαν, στις ποσότητές τους και στη γεωγραφική θέση των συναλλαγών. Σε περίπτωση ανωμαλίας, συνιστάται στους οικονομικούς φορείς και τις διαδικτυακές αγορές να επικοινωνούν με το εθνικό σημείο επαφής του κράτους μέλους.

    Τέλος, οι διαδικτυακές αγορές θα μπορούσαν να έχουν ένα κουμπί «αναφοράς», ώστε οι οικονομικοί φορείς να μπορούν να επισημαίνουν ύποπτες συναλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές στο εθνικό σημείο επαφής εντός 24 ωρών από τη στιγμή που κρίνουν ότι είναι ύποπτες. Το κουμπί «αναφοράς» θα μπορούσε να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, το οποίο θα επιτρέπει στις διαδικτυακές αγορές να λαμβάνουν άμεση ειδοποίηση από τους οικονομικούς φορείς για πιθανές ύποπτες συναλλαγές στην πλατφόρμα τους. Οι διαδικτυακές αγορές θα μπορούσαν επίσης να διαθέτουν το εν λόγω κουμπί «αναφοράς», ώστε οι πελάτες να μπορούν να επισημαίνουν καταχωρίσεις ειδών υπό απαγόρευση ή περιορισμούς.

    V.4.3.   Σεβασμός των δικαιωμάτων και εφαρμοστέα νομοθεσία

    Κατά τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των διαδικασιών ανίχνευσης που αναφέρονται ανωτέρω, οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει πάντοτε να διασφαλίζουν ότι τα (θεμελιώδη) δικαιώματα των σχετικών προσώπων, καθώς και η εφαρμοστέα νομοθεσία, γίνονται δεόντως σεβαστά.

    Ειδικότερα, όταν οι διαδικασίες περιλαμβάνουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων. Προκειμένου οι επιχειρήσεις να λάβουν βοήθεια για την υλοποίηση των εν λόγω κανόνων, υπάρχει ειδική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία δεδομένων (11). Επιπλέον, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι ή άλλα αυτοματοποιημένα μέσα, θα πρέπει να προβλέπονται κατάλληλες εγγυήσεις, όπως να διασφαλίζεται ο έλεγχος από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, προκειμένου να αποφεύγονται τα λάθη.

    Κατά τον σχεδιασμό των αυτοματοποιημένων διαδικασιών, οι οικονομικοί φορείς και οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει πάντοτε να διασφαλίζουν τη δέουσα προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    V.5.   Ανίχνευση και αναφορά σημαντικών εξαφανίσεων και κλοπών

    Οι οικονομικοί φορείς και οι επαγγελματίες χρήστες οφείλουν να αναφέρουν στο εθνικό σημείο επαφής τους σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών εντός 24 ωρών από την ανίχνευση (άρθρο 9 παράγραφος 5). Τα μέλη του ευρέος κοινού που έχουν αποκτήσει πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς μετά από άδεια οφείλουν να αναφέρουν στο εθνικό σημείο επαφής τους σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς εντός 24 ωρών από την ανίχνευση (άρθρο 9 παράγραφος 6). Οι οικονομικοί φορείς, οι επαγγελματίες χρήστες και τα μέλη του ευρέος κοινού θα πρέπει να αξιολογούν κατά περίπτωση αν η εξαφάνιση ή η κλοπή είναι σημαντική.

    Το αν μια κλοπή ή εξαφάνιση είναι σημαντική εξαρτάται από το αν η ποσότητα είναι ασυνήθιστη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις της υπόθεσης (για παράδειγμα, περιστάσεις που υποδηλώνουν μια συνηθισμένη περίπτωση μικροκλοπής στο κατάστημα θα μπορούσαν να μην είναι ύποπτες). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εκρηκτικά με θανατηφόρες δυνατότητες μπορούν να κατασκευαστούν από σχετικά μικρές ποσότητες πρόδρομων ουσιών. Σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν η κλοπή ή η εξαφάνιση είναι σημαντική, οι οικονομικοί φορείς, οι επαγγελματίες χρήστες και τα μέλη του ευρέος κοινού καλούνται να επικοινωνούν με το εθνικό σημείο επαφής του κράτους μέλους.

    Υπάρχουν διάφορα προτεινόμενα μέτρα για την ανίχνευση εξαφανίσεων και κλοπών:

    τηρείτε λεπτομερή αρχεία για τις αγορές, την πώληση και τα αποθέματα των ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών και μειγμάτων,

    ελέγχετε περιοδικά το απόθεμα για να εντοπίσετε εξαφανίσεις.

    Η νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια (12) απαιτεί την τήρηση καταλόγου απογραφής για ορισμένες επικίνδυνες ουσίες. Όταν οι οικονομικοί φορείς τηρούν ήδη τέτοιον κατάλογο, συνιστάται να επαναχρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τη σχετική απογραφή, αντί να δημιουργούν νέα, χωριστή απογραφή, ούτως ώστε να ανιχνεύουν εξαφανίσεις και κλοπές ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών.

    Για την πρόληψη σημαντικών εξαφανίσεων και κλοπών, είναι σημαντικό η αποθήκευση να είναι ασφαλής. Βλέπε ενότητα VII για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι οικονομικοί φορείς, οι επαγγελματίες χρήστες και τα μέλη του ευρέος κοινού, ώστε να καταστεί πιο ασφαλής ο χώρος αποθήκευσής τους.

    ΕΝΟΤΗΤΑ VI

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

    VI.1.   Πωλήσεις σε άλλους οικονομικούς φορείς

    Για την εφαρμογή των περιορισμών και των ελέγχων του παρόντος κανονισμού, οι οικονομικοί φορείς που πραγματοποιούν πωλήσεις σε επαγγελματίες χρήστες ή σε μέλη του ευρέος κοινού που είναι κάτοχοι άδειας θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στις πληροφορίες οι οποίες διατίθενται σε προηγούμενα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού.

    Άρθρο 7 παράγραφος 1: Οικονομικός φορέας που διαθέτει πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς σε άλλον οικονομικό φορέα ενημερώνει τον εν λόγω οικονομικό φορέα ότι η απόκτηση, η εισαγωγή, η κατοχή ή η χρήση της εν λόγω πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς από μέλη του ευρέος κοινού υπόκειται σε περιορισμό, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 3.

    Οικονομικός φορέας που διαθέτει ρυθμιζόμενη πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών σε άλλον οικονομικό φορέα ενημερώνει τον εν λόγω οικονομικό φορέα ότι η απόκτηση, η εισαγωγή, η κατοχή ή η χρήση της εν λόγω ρυθμιζόμενης πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών από μέλη του ευρέος κοινού υπόκειται σε υποχρεώσεις αναφοράς, όπως ορίζεται στο άρθρο 9.

    Όπως εξηγείται στην ενότητα V, οι ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από τις ουσίες που παρατίθενται στα παραρτήματα I και ΙΙ του κανονισμού, με εξαίρεση τα ομοιογενή μείγματα άνω των 5 συστατικών όπου η συγκέντρωση κάθε ουσίας που απαριθμείται στο παράρτημα I ή ΙΙ είναι κάτω από 1 % κατά βάρος (άρθρο 3 παράγραφος 13).

    Ο κανονισμός αφήνει στην ευχέρεια του οικονομικού φορέα τον τρόπο εκπλήρωσης της υποχρέωσης ενημέρωσης της αλυσίδας εφοδιασμού. Συνιστάται να παρέχονται οι πληροφορίες εγγράφως, ώστε να υπάρχει τεκμηρίωση σχετικά με το κατά πόσον η αλυσίδα εφοδιασμού έχει ενημερωθεί. Οι αρχές επιθεώρησης μπορούν να ζητούν, κατά την επιθεώρηση, τεκμηρίωση σχετικά με το κατά πόσο και με ποιον τρόπο ενημερώθηκε η αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπλέον, οι γραπτές πληροφορίες διευκολύνουν την απόδειξη της συμμόρφωσης όλων των φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του κανονισμού.

    Ο οικονομικός φορέας θα μπορούσε να συμπεριλάβει τις πληροφορίες στο δελτίο δεδομένων ασφαλείας που καταρτίζεται σύμφωνα με το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (13) (στο εξής: κανονισμός REACH), στο τμήμα 15 για τις πληροφορίες σχετικά με τις κανονιστικές διατάξεις. Ένα από τα πλεονεκτήματα του δελτίου δεδομένων ασφαλείας είναι ότι χρησιμοποιείται ευρέως στη χημική βιομηχανία, επομένως πολλοί οικονομικοί φορείς έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν τις πλέον επικαιροποιημένες πληροφορίες μέσω του εν λόγω δελτίου. Το άρθρο 31 παράγραφος 9 και το άρθρο 32 του κανονισμού REACH υποχρεώνουν τους οικονομικούς φορείς (14) που προμηθεύουν άλλους οικονομικούς φορείς (15) με μια ουσία ή ένα μείγμα να επικαιροποιούν, μεταξύ άλλων, τις πληροφορίες του δελτίου δεδομένων ασφαλείας χωρίς καθυστέρηση, μόλις υπάρχουν νέες πληροφορίες οι οποίες ενδέχεται να επηρεάζουν τα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου ή όταν επιβάλλεται περιορισμός. Άλλοι τρόποι ενημέρωσης του επόμενου οικονομικού φορέα είναι, για παράδειγμα, η συμπερίληψη των πληροφοριών στο τιμολόγιο, στις συμβάσεις ή στο δελτίο παράδοσης.

    Προτάσεις διατύπωσης για την ενημέρωση της αλυσίδας εφοδιασμού

    Για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς:

    «Η απόκτηση, η εισαγωγή, η κατοχή ή η χρήση του παρόντος προϊόντος από μέλη του ευρέος κοινού υπόκειται σε περιορισμούς δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1148. Όλες οι ύποπτες συναλλαγές και οι σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές θα πρέπει να αναφέρονται στο αντίστοιχο εθνικό σημείο επαφής. Βλ. https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/list_of_competent_authorities_and_national_contact_points_en.pdf.»

    Για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς:

    «Το παρόν προϊόν ρυθμίζεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1148: όλες οι ύποπτες συναλλαγές και οι σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές θα πρέπει να αναφέρονται στο αντίστοιχο εθνικό σημείο επαφής. Βλ. https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/list_of_competent_authorities_and_national_contact_points_en.pdf.»

    VI.2.   Πωλήσεις σε επαγγελματίες χρήστες ή μέλη του ευρέος κοινού

    Άρθρο 7 παράγραφος 2: Οικονομικός φορέας που διαθέτει ρυθμιζόμενη πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών σε επαγγελματία χρήστη ή σε μέλος του ευρέος κοινού διασφαλίζει και είναι σε θέση να αποδείξει στις εθνικές αρχές επιθεώρησης που αναφέρονται στο άρθρο 11 ότι το προσωπικό του που εμπλέκεται στην πώληση ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών:

    α)

    γνωρίζει ποια από τα προϊόντα που διαθέτει περιέχουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών·

    β)

    έχει λάβει οδηγίες όσον αφορά τις υποχρεώσεις βάσει των άρθρων 5 έως 9.

    Για να εξασφαλιστεί ότι το προσωπικό γνωρίζει ποια από τα προϊόντα περιέχουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών, οι οικονομικοί φορείς μπορούν να περιλαμβάνουν την πληροφορία ότι ένα προϊόν περιέχει πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών στον γραμμωτό κώδικα του εν λόγω προϊόντος. Επιπλέον, οι οικονομικοί φορείς θα μπορούσαν να φτιάξουν αφίσες για το προσωπικό τους (οι οποίες δεν θα είναι δημοσίως διαθέσιμες) στις οποίες θα παραθέτουν τα προϊόντα που πωλούνται και περιέχουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών. Μια άλλη μέθοδος είναι η ύπαρξη εικονικών προϊόντων στο ράφι για τα προϊόντα που περιέχουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών. Κατά την πώληση, το προσωπικό θα πρέπει να μεταβεί στον χώρο αποθήκευσης για να πάρει το πραγματικό προϊόν, γεγονός που το βοηθά να συνειδητοποιήσει ότι είναι προϊόν για το οποίο ισχύουν ειδικές υποχρεώσεις. Εναλλακτικά, τα προϊόντα που περιέχουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών θα μπορούσαν να αποθηκεύονται πίσω από τον πάγκο, δηλαδή να μην είναι ελεύθερα προσβάσιμα, υποχρεώνοντας την αλληλεπίδραση με το προσωπικό για την απόκτηση. Διάφορες νομοθετικές πράξεις απαιτούν επίσης την παροχή τακτικών οδηγιών. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (16) απαιτεί οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν οδηγίες για τις κατάλληλες προφυλάξεις και τα μέτρα στα οποία πρέπει να προβαίνουν για την προστασία τους κατά τον χειρισμό επικίνδυνων χημικών παραγόντων στην εργασία. Οι οδηγίες που απαιτούνται από το άρθρο 7 παράγραφος 2 μπορούν να συνδυαστούν με τις εν λόγω οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια.

    VI.3.   Μέτρα που λαμβάνουν οι διαδικτυακές αγορές για να ενημερώνουν τους χρήστες τους

    Άρθρο 7 παράγραφος 3: Οι διαδικτυακές αγορές λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες τους είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό, όταν μέσω των υπηρεσιών τους διαθέτουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών.

    Για τη συμμόρφωση με το άρθρο 7 παράγραφος 3, οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις του κανονισμού με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο (βλέπε αιτιολογική σκέψη 15). Η απαίτηση της σαφήνειας συνεπάγεται ότι οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει, συγκεκριμένα, να είναι ακριβείς και κατανοητές. Η απαίτηση για αποτελεσματικότητα συνεπάγεται, ειδικότερα, ότι οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται με προδραστικό, έγκαιρο και εύκολα προσβάσιμο τρόπο. Ως εκ τούτου, όπου είναι δυνατόν, οι διαδικτυακές αγορές μπορούν να ενημερώνουν τους νέους χρήστες σχετικά με τις υποχρεώσεις τους κατά το στάδιο της εγγραφής τους στην πλατφόρμα ή της αναφόρτωσης των καταχωρίσεών τους, δηλαδή πριν από την πραγματική διάθεση των ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών. Οι διαδικτυακές αγορές θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν στους όρους αναφοράς και τις συχνές ερωτήσεις (ή σε παρόμοια έγγραφα) πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις των σχετικών χρηστών βάσει του κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο αναφοράς ύποπτων συναλλαγών και σημαντικών εξαφανίσεων και κλοπών.

    ΕΝΟΤΗΤΑ VII

    ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

    Ο κανονισμός απαιτεί από την Επιτροπή να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες αποθήκευσης που διασφαλίζουν ότι η ρυθμιζόμενη πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών φυλάσσεται με ασφάλεια (άρθρο 12). Η παρούσα ενότητα παρέχει σχετικές οδηγίες για μέλη του ευρέος κοινού, επαγγελματίες χρήστες και οικονομικούς φορείς.

    VII.1.   Συστάσεις για μέλη του ευρέος κοινού

    Οι ασφαλείς συνθήκες αποθήκευσης είναι μία από τις περιστάσεις που λαμβάνουν υπόψη οι αρμόδιες αρχές κατά την αξιολόγηση αίτησης χορήγησης άδειας σε μέλος του ευρέος κοινού για την απόκτηση πρόδρομης ουσίας εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού. Συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να εξετάζουν κατά πόσον εφαρμόζονται διάφορες ή όλες οι ακόλουθες προβλέψεις για την ασφαλή αποθήκευση:

    Υπάρχει έλεγχος σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση στην εγκατάσταση αποθήκευσης, π.χ. η πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς αποθηκεύεται σε κλειδωμένο δωμάτιο ή σε κλειδωμένο ερμάριο.

    Η πρόσβαση στο ακίνητο είναι περιορισμένη, π.χ. με την εγκατάσταση πυλών γύρω από το ακίνητο.

    Τα ευάλωτα σημεία γύρω από το ακίνητο είναι φωτισμένα.

    Έχουν εγκατασταθεί κλειδαριές στις πόρτες, στα παράθυρα του ισογείου και σε οποιαδήποτε άλλα εύκολα προσβάσιμα παράθυρα.

    Έχει εγκατασταθεί συναγερμός ενάντια στην είσοδο εισβολέων.

    Χρησιμοποιείται βιντεοεπιτήρηση.

    Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν μέλη του ευρέος κοινού για να καταστήσουν τον χώρο αποθήκευσής τους πιο ασφαλή εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, π.χ. από την ποσότητα πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που έχουν στην κατοχή τους, τη συγκέντρωση κατά βάρος των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που έχουν στην κατοχή τους, τους πιθανούς συνδυασμούς πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που έχουν στην κατοχή τους κ.λπ.

    VII.2.   Συστάσεις για επαγγελματίες χρήστες και οικονομικούς φορείς

    Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι οικονομικοί φορείς και οι επαγγελματίες χρήστες για να καταστήσουν τον χώρο αποθήκευσής τους πιο ασφαλή εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, π.χ. από το μέγεθος της εταιρείας τους, από την ποσότητα ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών που έχουν στην κατοχή τους, τη συγκέντρωση κατά βάρος των ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών που έχουν στην κατοχή τους, τους πιθανούς συνδυασμούς ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών που έχουν στην κατοχή τους κ.λπ.

    Συνιστάται στις εταιρείες που συμμετέχουν σε δραστηριότητες οι οποίες αφορούν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών να ελέγχουν την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους.

    Συνιστάται να περιορίζεται ή να παρακολουθείται η πρόσβαση άλλων προσώπων (επισκεπτών και αναδόχων) στις εγκαταστάσεις της εταιρείας όπου κατασκευάζονται ή αποθηκεύονται ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών. Συνιστάται στις εταιρείες να διαθέτουν γραπτή πολιτική σχετικά με την ασφαλή αποθήκευση, καθώς και διαδικασίες για τις ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών.

    Οι εταιρείες μπορούν, για παράδειγμα, να διενεργούν ελέγχους σε πρόσωπα και εταιρείες που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις τους. Οι εταιρείες μπορούν να τηρούν αρχεία επισκεπτών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας όπου κατασκευάζονται ή αποθηκεύονται ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών.

    Παρόλο που η εκτροπή χημικών ουσιών πραγματοποιείται εν γένει μετά την πώληση, οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν τις δυνατότητες εκτροπής ή κλοπής από τους χώρους τους και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για την προστασία των επιχειρηματικών εγκαταστάσεων ενάντια στην κλοπή. Εταιρείες εκτεθειμένες στον εν λόγω κίνδυνο βρίσκονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού:

    κατασκευαστές,

    διανομείς,

    πάροχοι υπηρεσιών εφοδιαστικής,

    πελάτες.

    Συνιστάται η, κατά περίπτωση και με πρακτικό τρόπο, αύξηση του επιπέδου ασφάλειας σε σημεία όπου αποθηκεύονται ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών. Υπάρχουν αρκετά μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι οικονομικοί φορείς και οι επαγγελματίες χρήστες για να καταστήσουν τον χώρο αποθήκευσής τους πιο ασφαλή:

    ασφαλές δωμάτιο αποθήκευσης ή κλωβοί για την αποφυγή διάρρηξης,

    περιορισμός της πρόσβασης σε χώρους όπου αποθηκεύονται ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών (π.χ. να μη δίνεται πρόσβαση στους υπαλλήλους των καταστημάτων, τους ασκούμενους, τους πελάτες, τους επισκέπτες κ.λπ.),

    περιορισμός της πρόσβασης στο ακίνητο, π.χ. με την εγκατάσταση πυλών γύρω από το ακίνητο,

    φωτισμός ευάλωτων σημείων γύρω από το ακίνητο,

    κλείδωμα πορτών, των παραθύρων του ισογείου και οποιωνδήποτε άλλων εύκολα προσβάσιμων παραθύρων στον μέγιστο δυνατό βαθμό,

    εγκατάσταση συναγερμού ενάντια στην είσοδο εισβολέων,

    χρήση βιντεοεπιτήρησης,

    περιοδικός έλεγχος του αποθέματος για την ανίχνευση εξαφανίσεων ή κλοπών.

    Σημειωτέον ότι η νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια (17) απαιτεί την υποβολή έκθεσης ασφάλειας για ορισμένους οικονομικούς φορείς εφόσον έχουν στις εγκαταστάσεις τους ορισμένες επικίνδυνες ουσίες. Για τους οικονομικούς φορείς τους οποίους αφορά τόσο ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1148 σχετικά με τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών όσο και η νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια, συνιστάται ο συνδυασμός μέτρων ασφάλειας και προστασίας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας ενδέχεται να αλληλοενισχύονται.

    Πρσάρτημα 1

    Μεταβατικές περίοδοι

    1.1.   Μεταβατική περίοδος για άδειες

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1148 καταργεί και αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 98/2013 με εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου 2021. Ο κανονισμός προβλέπει στη μεταβατική του διάταξη (άρθρο 23) μεταβατική περίοδο για τις άδειες, στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες είχε ήδη θεσπιστεί καθεστώς χορήγησης άδειας βάσει του παλιού κανονισμού.

    Για τα κράτη μέλη που έχουν ήδη θεσπίσει καθεστώς χορήγησης άδειας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013, ο νέος κανονισμός προβλέπει μεταβατική περίοδο από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 98/2013.

    Άρθρο 23 παράγραφος 3: Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, οι άδειες που έχουν εκδοθεί εγκύρως δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 παραμένουν έγκυρες είτε μέχρι την ημερομηνία ισχύος που δηλώθηκε αρχικά στις εν λόγω άδειες ή έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022, ανάλογα με το ποια από τις δύο αυτές ημερομηνίες προηγείται χρονικά.

    Άρθρο 23 παράγραφος 4: Τυχόν αιτήσεις για την ανανέωση των αδειών που αναφέρονται στην παράγραφο 3 που υποβάλλονται την ή μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021 υποβάλλονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

    Οι άδειες που εκδίδονται πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2021 εξακολουθούν να ισχύουν έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022, εκτός εάν η ισχύς της άδειας λήγει πριν από τις 2 Φεβρουαρίου 2022. Από τις 2 Φεβρουαρίου 2022 και μετά, οι άδειες που εκδόθηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 δεν θα έχουν πλέον ισχύ, ακόμη και αν η ημερομηνία λήξης τους είναι μεταγενέστερη της 2ας Φεβρουαρίου 2022.

    Οι άδειες που εκδίδονται την ή μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021 ισχύουν για την περίοδο που καθορίζει το κράτος μέλος, η οποία δεν υπερβαίνει τα τρία έτη (άρθρο 6 παράγραφος 3).

    Εάν, μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021, μέλος του ευρέος κοινού επιθυμεί να ανανεώσει άδεια που είχε εκδοθεί πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2021, η εν λόγω ανανέωση θα πραγματοποιείται βάσει του νέου κανονισμού (ιδίως βάσει του άρθρου 6).

    Συνιστάται στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να διασφαλίζουν ότι οι εθνικές αρχές επιθεώρησης γνωρίζουν για τη μεταβατική περίοδο των αδειών, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εν λόγω περίοδο κατά τις επιθεωρήσεις τους. Επιπλέον, συνιστάται στα κράτη μέλη να ευαισθητοποιούν τους συναφείς οικονομικούς φορείς, τις διαδικτυακές αγορές και τα μέλη του ευρέος κοινού όσον αφορά την ισχύ της άδειας, όπου αυτό είναι δυνατό.

    Συνιστάται στους οικονομικούς φορείς να επικοινωνούν με την αρμόδια αρχή σε περίπτωση αμφιβολιών σχετικά με την ισχύ άδειας που έχει εκδοθεί βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013.

    1.2.   Μεταβατική περίοδος για την κατοχή, εισαγωγή και χρήση από μέλη του ευρέος κοινού πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς

    Ο κανονισμός προβλέπει στη μεταβατική του διάταξη (άρθρο 23) μεταβατική περίοδο για την κατοχή, εισαγωγή και χρήση από μέλη του ευρέος κοινού πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που έχουν αποκτηθεί νόμιμα βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013.

    Άρθρο 23 παράγραφος 5: Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 5 παράγραφος 1, η κατοχή, η εισαγωγή και η χρήση από μέλη του ευρέος κοινού πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που έχουν αποκτηθεί νόμιμα πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2021 επιτρέπεται έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022.

    Η εν λόγω μεταβατική περίοδος δεν εκτείνεται στη διάθεση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς. Επομένως, δεν συνιστά μεταβατική περίοδο για τους οικονομικούς φορείς, αλλά μόνο για την κατοχή, εισαγωγή και χρήση από μέλη του ευρέος κοινού.

    Οι πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που αποκτήθηκαν νόμιμα πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2021, οι οποίες την και μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021 δεν μπορούν πλέον να αποκτούνται νόμιμα, μπορούν να βρίσκονται στην κατοχή, να εισάγονται και να χρησιμοποιούνται από μέλη του ευρέος κοινού έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022.

    Συνιστάται στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να διασφαλίζουν ότι οι εθνικές αρχές επιθεώρησης γνωρίζουν για τη μεταβατική περίοδο για την κατοχή, εισαγωγή και χρήση από μέλη του ευρέος κοινού πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς. Επιπλέον, συνιστάται στα κράτη μέλη να ευαισθητοποιούν τα μέλη του ευρέος κοινού σχετικά με τη μεταβατική περίοδο για την κατοχή, εισαγωγή και χρήση, όπου αυτό είναι δυνατό.

    Παράδειγμα

    Μέλος του ευρέος κοινού αγόρασε νιτρομεθάνιο με συγκέντρωση 25 % κατά βάρος στις 15 Ιανουαρίου 2021, όπως επιτρεπόταν από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 98/2013.

    Το εν λόγω μέλος του ευρέος κοινού επιτρέπεται να κατέχει, να εισάγει και να χρησιμοποιεί το νιτρομεθάνιο έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022. Από τις 2 Φεβρουαρίου 2022 και μετά, η διάθεση ή η κατοχή, η εισαγωγή και η χρήση του εν λόγω νιτρομεθανίου με συγκέντρωση 25 % κατά βάρος από μέλος του ευρέος κοινού επιτρέπεται μόνο με άδεια, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος μέλος έχει θεσπίσει καθεστώς χορήγησης άδειας για το νιτρομεθάνιο.

    Αν το άτομο θέλει να κάνει την ίδια αγορά έναν μήνα αργότερα, στις 15 Φεβρουαρίου 2021, ο οικονομικός φορέας θα πρέπει να αρνηθεί τη συναλλαγή, εκτός εάν το μέλος του ευρέος κοινού έχει άδεια.

    Προσάρτημα 2

    Κατάλογος ελέγχου επιθεωρήσεων για εθνικές αρχές επιθεώρησης

    [Διαθέσιμο μόνο για τη μόνιμη επιτροπή για τις πρόδρομες ουσίες]

    Προσάρτημα 3

    Κατάλογος ελέγχου συμμόρφωσης για οικονομικούς φορείς, διαδικτυακές αγορές, επαγγελματίες χρήστες και μέλη του ευρέος κοινού

    Τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές (στο εξής: εθνικές αρχές επιθεώρησης) είναι σε θέση να ελέγχουν και να επιθεωρούν την ορθή εφαρμογή των άρθρων 5 έως 9 του κανονισμού (άρθρο 11) (βλέπε επίσης ενότητα II και προσάρτημα δεύτερο).

    Ο κατάλογος ελέγχου συμμόρφωσης στο παρόν προσάρτημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από οικονομικούς φορείς, διαδικτυακές αγορές, επαγγελματίες χρήστες και μέλη του ευρέος κοινού για να αξιολογήσουν κατά πόσον είναι σε θέση να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τα άρθρα 5 έως 9. Σημειώνεται ότι οι εθνικές αρχές επιθεώρησης μπορούν να επιθεωρούν και άλλα θέματα· ως εκ τούτου, ο κατάλογος ελέγχου δεν είναι εξαντλητικός.

    3.1.   Κατάλογος ελέγχου για οικονομικούς φορείς

    Ενημερώνετε τον επόμενο οικονομικό φορέα στην αλυσίδα εφοδιασμού σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού στο προϊόν που παρέχει (άρθρο 7 παράγραφος 1 και ενότητα VI); Μπορείτε να το αποδείξετε;

    Το προσωπικό σας που πωλεί ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών γνωρίζει ποια από τα προϊόντα περιέχουν πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών; Το προσωπικό έχει λάβει οδηγίες όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό (άρθρο 7 παράγραφος 2 και ενότητα VI); Μπορείτε να το αποδείξετε;

    Εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις εξακρίβωσης που υπέχετε κατά την πώληση, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης καταγραφής των συναλλαγών; Τηρείτε τα σχετικά αρχεία για 18 μήνες από την ημερομηνία της συναλλαγής (άρθρο 8 και ενότητα IV) (18); Μπορείτε να το αποδείξετε;

    Διαθέτετε διαδικασίες για την ανίχνευση ύποπτων συναλλαγών (άρθρο 9 παράγραφος 2 και ενότητα V); Μπορείτε να το αποδείξετε;

    Αναφέρετε ύποπτες συναλλαγές εντός 24 ωρών από την ανίχνευση (άρθρο 9 παράγραφος 4 και ενότητα V); Μπορείτε να αποδείξετε ότι γνωρίζετε πώς να αναφέρετε ύποπτες συναλλαγές;

    Αναφέρετε σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών εντός 24 ωρών από την ανίχνευση (άρθρο 9 παράγραφος 5 και ενότητα V);Μπορείτε να αποδείξετε ότι γνωρίζετε πώς να αναφέρετε σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές;

    3.2.   Κατάλογος ελέγχου για διαδικτυακές αγορές

    Λαμβάνετε μέτρα για να διασφαλίζετε ότι οι χρήστες σας είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον κανονισμό, όταν μέσω των υπηρεσιών σας διαθέτουν ρυθμιζόμενες πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών (άρθρο 7 παράγραφος 3 και ενότητα VI); Μπορείτε να το αποδείξετε;

    Λαμβάνετε μέτρα για να διασφαλίζετε ότι οι χρήστες σας συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το άρθρο 8, όταν μέσω των υπηρεσιών σας διαθέτουν πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς (άρθρο 8 παράγραφος 5 και ενότητα VI); Μπορείτε να το αποδείξετε;

    Διαθέτετε κατάλληλες, εύλογες και αναλογικές διαδικασίες για την ανίχνευση ύποπτων συναλλαγών (άρθρο 9 παράγραφος 2 και ενότητα V); Μπορείτε να το αποδείξετε;

    Αναφέρετε ύποπτες συναλλαγές εντός 24 ωρών από τη στιγμή που κρίνετε ότι είναι ύποπτες (άρθρο 9 παράγραφος 4 και ενότητα V); Μπορείτε να αποδείξετε ότι γνωρίζετε πώς να αναφέρετε ύποπτες συναλλαγές;

    3.3.   Κατάλογος ελέγχου για επαγγελματίες χρήστες

    Αναφέρετε σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές ρυθμιζόμενων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών εντός 24 ωρών από την ανίχνευση (άρθρο 9 παράγραφος 5 και ενότητα V); Μπορείτε να αποδείξετε ότι γνωρίζετε πώς να αναφέρετε σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές;

    3.4.   Κατάλογος ελέγχου για μέλη του ευρέος κοινού

    Εισάγετε, κατέχετε ή χρησιμοποιείτε πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς και, αν ναι, διαθέτετε άδεια γι’ αυτό (άρθρο 5); Μπορείτε να το αποδείξετε;

    Αναφέρετε σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που είχατε αποκτήσει, εντός 24 ωρών από την ανίχνευση (άρθρο 9 παράγραφος 6 και ενότητα V); Μπορείτε να αποδείξετε ότι γνωρίζετε πώς να αναφέρετε σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές;

    Προσάρτημα 4

    Υπόδειγμα διασυνοριακής επικοινωνίας

    [Διαθέσιμο μόνο για τη μόνιμη επιτροπή για τις πρόδρομες ουσίες]

    Προσάρτημα 5

    Περαιτέρω οδηγίες και άλλες ονομασίες για τις ουσίες στα παραρτήματα του κανονισμού

    5.1.   Περαιτέρω οδηγίες για συγκεκριμένες ουσίες

    Νιτρικό αμμώνιο

    Η περιεκτικότητα σε νιτρικό αμμώνιο εκφράζεται ως περιεκτικότητα σε άζωτο (Ν), διότι το νιτρικό αμμώνιο είναι συστατικό σε λιπάσματα, όπου η περιεκτικότητα σε άζωτο είναι η σχετική παράμετρος. Ωστόσο, για άλλα προϊόντα, αυτός ο τρόπος έκφρασης της περιεκτικότητας σε νιτρικό αμμώνιο είναι άνευ αντικειμένου. Όπως αναφέρεται στο παράρτημα I του κανονισμού, άζωτο 16 % κατά βάρος σε σχέση με το νιτρικό αμμώνιο αντιστοιχεί σε νιτρικό αμμώνιο 45,7 % κατά βάρος.

    Με τη θέσπιση του κανονισμού 2019/1148, το νιτρικό αμμώνιο συμπεριλήφθηκε στο παράρτημα I ως πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς. Ως εκ τούτου, οι αντίστοιχες παράγραφοι για τον περιορισμό διάθεσης στην αγορά νιτρικού αμμωνίου αφαιρέθηκαν (19) από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (REACH).

    Νιτρικό ασβέστιο αμμωνίου

    Παρόλο που στο παράρτημα II γίνεται αναφορά στο νιτρικό αμμώνιο ασβεστίου (με αριθμό CAS: 15245-12-2), η καταχώριση αφορά «νιτρικό ασβέστιο-αμμώνιο» ή «νιτρικό οξύ, άλας ασβεστίου-αμμωνίου», εναλλακτικές ονομασίες που προβλέπονται στον φάκελο καταχώρισης REACH και περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (στο εξής: ECHA) για την εν λόγω ουσία (20) [χημικός τύπος 5Ca(NO3)2·NH4NO3·10H2O].

    Σκόνη μαγναλίου

    Το μαγνάλιο είναι μείγμα (κράμα) από αργίλιο (αριθμός CAS: 7429-90-5) και μαγνήσιο (αριθμός CAS: 7439-95-4), τα οποία παρατίθενται αμφότερα στο παράρτημα II του κανονισμού. Ως εκ τούτου, οι σκόνες κράματος μαγναλίου (μέγεθος σωματιδίων < 200 μm), καθώς και προϊόντα που περιέχουν ≥ 70 % από τις εν λόγω σκόνες, υπόκεινται στις απαιτήσεις υποβολής αναφορών του κανονισμού.

    Αζωτούχα λιπάσματα

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1148 παραθέτει στο παράρτημα II τα κοινά νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται σε αζωτούχα λιπάσματα, το οποίο σημαίνει ότι τα εν λόγω λιπάσματα υπόκεινται στις απαιτήσεις υποβολής αναφορών που προβλέπονται στο άρθρο 9 του κανονισμού. Τα λιπάσματα που περιέχουν υψηλές ποσότητες των εν λόγω νιτρικών αλάτων εγείρουν τις περισσότερες ανησυχίες. Οι κλοπές και οι εξαφανίσεις μπορούν να αποτρέπονται με την αποθήκευση των εν λόγω λιπασμάτων σε χώρους όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων προσώπων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό με βάση τον συνήθη χειρισμό. Η τήρηση καταλόγου αποθέματος και η τακτική εξακρίβωση αυτού μπορούν να διευκολύνουν την αποκάλυψη οποιωνδήποτε κλοπών ή εξαφανίσεων.

    Ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται να προβλέπουν κανόνες για την αποθήκευση λιπασμάτων. Επιπλέον, η βιομηχανία λιπασμάτων και πολλές αρχές έχουν εκδώσει υλικό καθοδήγησης για την ασφαλή αποθήκευση των λιπασμάτων. Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από τον προμηθευτή σας σχετικά με τα ανωτέρω και/ή να επικοινωνήσετε με την αρμόδια αρχή της χώρας ή της περιφέρειάς σας.

    Νιτρομεθάνιο

    Η περιεκτικότητα σε νιτρομεθάνιο σε μείγματα με μεθανόλη και έλαιο/-α που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα σε μοντέλα οχημάτων δίνεται συχνά σε ποσοστό κατ’ όγκο. Στην πράξη, είναι δύσκολο να εξαχθεί η αντίστοιχη περιεκτικότητα νιτρομεθανίου σε ποσοστό κατά βάρος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι γνωστές οι απαραίτητες παράμετροι για τη μετατροπή. Ως εκ τούτου, όσον αφορά τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1148, τα μείγματα καυσίμων που περιέχουν μεθανόλη, νιτρομεθάνιο και έλαιο/-α που προορίζονται για χρήση σε μοντέλα οχημάτων και με ανώτατο όριο νιτρομεθανίου 12 % κατ’ όγκο, μπορούν να θεωρηθούν ότι δεν περιέχουν νιτρομεθάνιο πάνω από 16 % κατά βάρος.

    5.2.   Άλλες ονομασίες για συγκεκριμένες ουσίες

    Οι παρακάτω ονομασίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται για τη συνήθη αναφορά στις ουσίες που παρατίθενται στα παραρτήματα του κανονισμού. Οι κατάλογοι δεν είναι εξαντλητικοί και προορίζονται μόνο για σκοπούς αναφοράς. Πρόσθετες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων συνωνύμων, διατίθενται ηλεκτρονικά στον κατάλογο ταξινόμησης και επισήμανσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (21).

    Άλλες ονομασίες για τις ουσίες του παραρτήματος I

    Άλλες ονομασίες για τις ουσίες του παραρτήματος II

    Υπεροξείδιο του υδρογόνου

    Υπεροξείδιο

    Διοξειδάνιο

    Διοξείδιο του υδρογόνου

    Νιτρομεθάνιο

    Νιτροκαρβόλιο

    Νιτρικό οξύ

    Ακουαφόρτε

    Ατμίζον νιτρικό

    Υπερχλωρικά

    Χλωρικό (VII)

    Υπερχλωρικό

    Χλωρικά

    Χλωρικό (V)

    Εξαμίνη

    Μεθεναμίνη

    Εξαμεθυλενοτετραμίνη

    Ουροτροπίνη

    Ακετόνη

    Προπανόνη

    Προπαν-2-όνη

    2-προπανόνη


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 (ΕΕ L 186 της 11.7.2019, σ. 1).

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

    (3)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_el.

    (4)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_el.

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).

    (6)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_el.

    (7)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_el.

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).

    (9)  https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/list_of_competent_authorities_and_national_contact_points_en.pdf.

    (10)  https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/list_of_competent_authorities_and_national_contact_points_en.pdf.

    (11)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_el.

    (12)  Βλέπε, για παράδειγμα, το άρθρο 7 της οδηγίας 2012/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες, (ΕΕ L 197 της 24.7.2012, σ. 1)

    (13)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής, καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 396 της 30.12.2006. σ. 1).

    (14)  Οι εν λόγω οικονομικοί φορείς περιλαμβάνονται στον ορισμό του «προμηθευτή» σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 32 του κανονισμού REACH.

    (15)  Οι εν λόγω οικονομικοί φορείς περιλαμβάνονται στον ορισμό του «αποδέκτη» σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 34 του κανονισμού REACH.

    (16)  Βλέπε, για παράδειγμα, το άρθρο 8 της οδηγίας 98/24/ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Απριλίου 1998, για την προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζομένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλομένους σε χημικούς παράγοντες, (ΕΕ L 131 της 5.5.1998, σ. 11)

    (17)  Για παράδειγμα, βλέπε άρθρο 10 της οδηγίας 2012/18/ΕΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες.

    (18)  Θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων, βλέπε ενότητα IV.

    (19)  Βλέπε άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1148. Η καταχώριση 58 στήλη 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (REACH) παραμένει και ορίζει ότι το νιτρικό αμμώνιο «δεν πρέπει να διατίθεται στην αγορά για πρώτη φορά μετά από τις 27 Ιουνίου 2010 ως ουσία ή σε μείγματα που περιέχουν άζωτο σε ποσοστό άνω του 28 % κατά βάρος σε σχέση με το νιτρικό αμμώνιο, για χρήση ως στερεό λίπασμα, απλό ή σύνθετο, εκτός αν το λίπασμα πληροί τις τεχνικές διατάξεις για τα λιπάσματα νιτρικού αμμωνίου με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο που ορίζονται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου». Το νιτρικό αμμώνιο αναφέρεται επίσης ρητά στην οδηγία 2012/18/ΕΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (παράρτημα I μέρος 2 σημεία 1 έως 4).

    (20)  http://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.035.702.

    (21)  Βλέπε εδώ: https://echa.europa.eu/information-on-chemicals/cl-inventory-database.


    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/24


    Μη διατύπωση αντιρρήσεων σε κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

    (Υπόθεση M.9 357 — FIS/Worldpay)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2020/C 210/02)

    Στις 5 Ιουλίου 2019 η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να τη χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την εσωτερική αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1). Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνο στα αγγλικά και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

    από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του ιστότοπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). O ιστότοπος αυτός παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις, όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων και ημερομηνιών, καθώς και τομεακά ευρετήρια,

    σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el) με αριθμό εγγράφου 32019M9357. Ο ιστότοπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


    (1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.


    IV Πληροφορίες

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/25


    Ισοτιμίες του ευρώ (1)

    22 Ιουνίου 2020

    (2020/C 210/03)

    1 ευρώ =


     

    Νομισματική μονάδα

    Ισοτιμία

    USD

    δολάριο ΗΠΑ

    1,1213

    JPY

    ιαπωνικό γιεν

    119,89

    DKK

    δανική κορόνα

    7,4543

    GBP

    λίρα στερλίνα

    0,90328

    SEK

    σουηδική κορόνα

    10,5525

    CHF

    ελβετικό φράγκο

    1,0654

    ISK

    ισλανδική κορόνα

    155,10

    NOK

    νορβηγική κορόνα

    10,7985

    BGN

    βουλγαρικό λεβ

    1,9558

    CZK

    τσεχική κορόνα

    26,681

    HUF

    ουγγρικό φιορίνι

    346,60

    PLN

    πολωνικό ζλότι

    4,4493

    RON

    ρουμανικό λέου

    4,8422

    TRY

    τουρκική λίρα

    7,6829

    AUD

    δολάριο Αυστραλίας

    1,6292

    CAD

    δολάριο Καναδά

    1,5210

    HKD

    δολάριο Χονγκ Κονγκ

    8,6902

    NZD

    δολάριο Νέας Ζηλανδίας

    1,7350

    SGD

    δολάριο Σιγκαπούρης

    1,5639

    KRW

    ουόν Νότιας Κορέας

    1 361,30

    ZAR

    νοτιοαφρικανικό ραντ

    19,5077

    CNY

    κινεζικό ρενμινπί γιουάν

    7,9348

    HRK

    κροατική κούνα

    7,5926

    IDR

    ρουπία Ινδονησίας

    15 988,62

    MYR

    μαλαισιανό ρινγκίτ

    4,7997

    PHP

    πέσο Φιλιππινών

    56,200

    RUB

    ρωσικό ρούβλι

    77,8799

    THB

    ταϊλανδικό μπατ

    34,760

    BRL

    ρεάλ Βραζιλίας

    5,9248

    MXN

    πέσο Μεξικού

    25,2313

    INR

    ινδική ρουπία

    85,2585


    (1)  Πηγή: Ισοτιμίες αναφοράς που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/26


    Ισοτιμίες του ευρώ (1)

    23 Ιουνίου 2020

    (2020/C 210/04)

    1 ευρώ =


     

    Νομισματική μονάδα

    Ισοτιμία

    USD

    δολάριο ΗΠΑ

    1,1318

    JPY

    ιαπωνικό γιεν

    121,05

    DKK

    δανική κορόνα

    7,4537

    GBP

    λίρα στερλίνα

    0,90630

    SEK

    σουηδική κορόνα

    10,5175

    CHF

    ελβετικό φράγκο

    1,0705

    ISK

    ισλανδική κορόνα

    156,80

    NOK

    νορβηγική κορόνα

    10,7345

    BGN

    βουλγαρικό λεβ

    1,9558

    CZK

    τσεχική κορόνα

    26,612

    HUF

    ουγγρικό φιορίνι

    350,43

    PLN

    πολωνικό ζλότι

    4,4371

    RON

    ρουμανικό λέου

    4,8438

    TRY

    τουρκική λίρα

    7,7622

    AUD

    δολάριο Αυστραλίας

    1,6272

    CAD

    δολάριο Καναδά

    1,5269

    HKD

    δολάριο Χονγκ Κονγκ

    8,7716

    NZD

    δολάριο Νέας Ζηλανδίας

    1,7391

    SGD

    δολάριο Σιγκαπούρης

    1,5743

    KRW

    ουόν Νότιας Κορέας

    1 366,51

    ZAR

    νοτιοαφρικανικό ραντ

    19,4719

    CNY

    κινεζικό ρενμινπί γιουάν

    7,9944

    HRK

    κροατική κούνα

    7,5770

    IDR

    ρουπία Ινδονησίας

    16 026,29

    MYR

    μαλαισιανό ρινγκίτ

    4,8390

    PHP

    πέσο Φιλιππινών

    56,685

    RUB

    ρωσικό ρούβλι

    77,7474

    THB

    ταϊλανδικό μπατ

    34,995

    BRL

    ρεάλ Βραζιλίας

    5,9006

    MXN

    πέσο Μεξικού

    25,2497

    INR

    ινδική ρουπία

    85,4380


    (1)  Πηγή: Ισοτιμίες αναφοράς που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/27


    Νέα εθνική όψη κερμάτων ευρώ που προορίζονται για κυκλοφορία

    (2020/C 210/05)

    Image 1

    Εθνική όψη του νέου αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ, έκδοσης Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου, που προορίζεται για κυκλοφορία

    Τα κέρματα ευρώ που προορίζονται για κυκλοφορία συνιστούν νόμιμο χρήμα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Προκειμένου να πληροφορήσει το κοινό και όσους χρησιμοποιούν τα κέρματα, η Επιτροπή δημοσιεύει περιγραφή των σχεδίων όλων των νέων κερμάτων (1). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 10ης Φεβρουαρίου 2009 (2), επιτρέπεται στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και στις χώρες που έχουν συνάψει νομισματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκδοση κερμάτων ευρώ να εκδίδουν ορισμένο αριθμό αναμνηστικών κερμάτων ευρώ προοριζόμενων για κυκλοφορία, υπό τον όρο ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, και ιδίως ότι πρόκειται μόνο για κέρματα των 2 ευρώ. Τα εν λόγω κέρματα έχουν τεχνικά χαρακτηριστικά ίδια με εκείνα των υπόλοιπων κερμάτων των 2 ευρώ, αλλά στην εθνική τους όψη εμφαίνεται αναμνηστικό σχέδιο με υψηλή συμβολική αξία εθνικής ή ευρωπαϊκής εμβέλειας.

    Χώρα έκδοσης: Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου

    Αναμνηστικό θέμα: 500ή επέτειος του θανάτου του Ραφαήλ

    Περιγραφή του σχεδίου: Το σχέδιο απεικονίζει το πρόσωπο της Παρθένου, σε πλάγια όψη, λεπτομέρεια από την τοιχογραφία «Madonna di Casa Santi», το πρώτο αριστούργημα που φιλοτέχνησε ο νεότατος Ραφαήλ στο οικογενειακό σπίτι στο Ουρμπίνο, όπου φιλοξενείται σήμερα η φημισμένη Ακαδημία Raffaello. Το έργο αναπαριστά την Παρθένο με το Θείο Βρέφος αποκοιμισμένο στα γόνατά της και διαποτίζεται από την εκλεπτυσμένη οικειότητα που χαρακτηρίζει τη σχέση μητέρας και γιου, ένα θέμα που επανέρχεται στην καλλιτεχνική του παραγωγή. Στο πάνω μέρος, στα δεξιά, υπάρχει το όνομα της χώρας έκδοσης «SAN MARINO» και τα έτη «1520» και «2020». Στο κάτω μέρος, εμφανίζεται η επιγραφή «RAFFELLO», στη δεξιά πλευρά τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Annalisa Masini «A.M.» και στην αριστερή το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης.

    Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

    Αριθμός κερμάτων της έκδοσης: 54 000 τεμάχια

    Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος/Απρίλιος 2020


    (1)  Βλ. ΕΕ C 373 της 28.12.2001, σ. 1, όπου απεικονίζονται όλες οι εθνικές όψεις των κερμάτων που εκδόθηκαν το 2002.

    (2)  Βλ. τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, της 10ης Φεβρουαρίου 2009, και τη σύσταση της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2008, για τη θέσπιση κοινών κατευθυντηρίων γραμμών όσον αφορά τις εθνικές όψεις και την έκδοση των κερμάτων ευρώ που προορίζονται για κυκλοφορία (ΕΕ L 9 της 14.1.2009, σ. 52).


    V Γνωστοποιήσεις

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/28


    Ανακοίνωση για την επικείμενη λήξη ορισμένων μέτρων κατά των επιδοτήσεων

    (2020/C 210/06)

    1.   

    Όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1037 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1), η Επιτροπή γνωστοποιεί ότι, αν δεν κινηθεί επανεξέταση σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία, τα αντισταθμιστικά μέτρα που αναφέρονται κατωτέρω θα λήξουν την ημερομηνία που ορίζεται στον κατωτέρω πίνακα.

    2.   

    Διαδικασία

    Οι παραγωγοί της Ένωσης μπορούν να υποβάλουν γραπτή αίτηση επανεξέτασης. Η αίτηση αυτή πρέπει να περιέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η λήξη της ισχύος των μέτρων είναι πιθανόν να οδηγήσει στη συνέχιση ή την επανάληψη της επιδότησης και της ζημίας. Αν η Επιτροπή αποφασίσει να επανεξετάσει τα εν λόγω μέτρα, οι εισαγωγείς, οι εξαγωγείς, οι αντιπρόσωποι της εξάγουσας χώρας και οι παραγωγοί της Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν, να αντικρούσουν ή να σχολιάσουν τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση επανεξέτασης.

    3.   

    Προθεσμία

    Οι παραγωγοί της Ένωσης μπορούν να υποβάλουν γραπτή αίτηση επανεξέτασης, με βάση τα ανωτέρω, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή [European Commission, Directorate-General for Trade (Unit H-1), CHAR 4/39, B-1049 Brussels (2)] ανά πάσα στιγμή μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ανακοίνωσης, αλλά το αργότερο τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία που αναφέρεται στον κατωτέρω πίνακα.

    4.   

    Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1037.

    Προϊόν

    Χώρα/-ες καταγωγής ή εξαγωγής

    Μέτρα

    Παραπομπή

    Ημερομηνία λήξης ισχύος (3)

    Σωλήνες κάθε είδους από όλκιμο χυτοσίδηρο (που είναι επίσης γνωστός ως χυτοσίδηρος σφαιροειδούς γραφίτη)

    Ινδία

    Δασμός κατά των επιδοτήσεων

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/387 της Επιτροπής, της 17ης Μαρτίου 2016, για την επιβολή οριστικού αντισταθμιστικού δασμού στις εισαγωγές σωλήνων κάθε είδους από όλκιμο χυτοσίδηρο (που είναι επίσης γνωστός ως χυτοσίδηρος σφαιροειδούς γραφίτη), καταγωγής Ινδίας

    (ΕΕ L 73 της 18.3.2016, σ. 1).

    19.3.2021


    (1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 55.

    (2)  TRADE-Defence-Complaints@ec.europa.eu

    (3)  Το μέτρο λήγει τα μεσάνυχτα της ημέρας που αναφέρεται στην παρούσα στήλη.


    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/29


    Ανακοίνωση για την επικείμενη λήξη ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ

    (2020/C 210/07)

    1.   

    Όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1), η Επιτροπή γνωστοποιεί ότι, αν δεν κινηθεί επανεξέταση σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία, η ισχύς των κάτωθι αναφερόμενων μέτρων αντιντάμπινγκ θα λήξει κατά την ημερομηνία που ορίζεται στον κατωτέρω πίνακα.

    2.   

    Διαδικασία

    Οι παραγωγοί της Ένωσης μπορούν να υποβάλουν γραπτή αίτηση επανεξέτασης. Η αίτηση αυτή πρέπει να περιέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η λήξη της ισχύος των μέτρων είναι πιθανόν να οδηγήσει στη συνέχιση ή την επανάληψη του ντάμπινγκ και της ζημίας. Αν η Επιτροπή αποφασίσει να επανεξετάσει τα εν λόγω μέτρα, οι εισαγωγείς, οι εξαγωγείς, οι αντιπρόσωποι της εξάγουσας χώρας και οι παραγωγοί της Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν, να αντικρούσουν ή να σχολιάσουν τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση επανεξέτασης.

    3.   

    Προθεσμία

    Οι παραγωγοί της Ένωσης μπορούν να υποβάλουν γραπτή αίτηση επανεξέτασης, με βάση τα ανωτέρω, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή [European Commission, Directorate-General for Trade (Unit H-1), CHAR 4/39, B-1049 Brussels (2)] ανά πάσα στιγμή μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ανακοίνωσης, αλλά το αργότερο τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία που αναφέρεται στον κατωτέρω πίνακα.

    4.   

    Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036.

    Προϊόν

    Χώρα/-ες καταγωγής ή εξαγωγής

    Μέτρα

    Παραπομπή

    Ημερομηνία λήξης ισχύος (3)

    Σωλήνες κάθε είδους από όλκιμο χυτοσίδηρο (που είναι επίσης γνωστός ως χυτοσίδηρος σφαιροειδούς γραφίτη)

    Ινδία

    Δασμός αντιντάμπινγκ

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/388 της Επιτροπής, της 17ης Μαρτίου 2016, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σωλήνων κάθε είδους από όλκιμο χυτοσίδηρο (που είναι επίσης γνωστός ως χυτοσίδηρος σφαιροειδούς γραφίτη) καταγωγής Ινδίας

    (ΕΕ L 73 της 18.3.2016, σ. 53).

    19.3.2021


    (1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

    (2)  TRADE-Defence-Complaints@ec.europa.eu

    (3)  Το μέτρο λήγει τα μεσάνυχτα της ημέρας που αναφέρεται στην παρούσα στήλη.


    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/30


    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

    Ενωσιακής εξεταστικής διαδικασίας σχετικά με τα εμπόδια στο εμπόριο κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1843 τα οποία εφαρμόζει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και συνίστανται σε μέτρα που αφορούν την εισαγωγή κεραμικών πλακιδίων

    (2020/C 210/08)

    Στις 23 Απριλίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε καταγγελία από ένωση βιομηχανιών σχετικά με εμπόδιο στην εξαγωγή ενωσιακών εμπορευμάτων προς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποβλήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1843 (1).

    1.   Σχετικά προϊόντα

    Πλακάκια και πλάκες δαπέδου ή επένδυσης, από κεραμευτική ύλη που κατατάσσονται στην κλάση 6907 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας και στις διακρίσεις 6907.21, 6907.22 και 6907.23.

    2.   Οικεία χώρα

    Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

    3.   Περίληψη της καταγγελίας

    Η καταγγελία αφορά δύο τεχνικούς κανόνες που ισχύουν για την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων και οι οποίοι θεσπίστηκαν από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το 2019 και την εφαρμογή τους. Η καταγγελία αφορά, μεταξύ άλλων, την απαίτηση να λαμβάνεται το σήμα ποιότητας της Σαουδικής Αραβίας (στο εξής: SQM), το οποίο δηλώνει τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις τεχνικές απαιτήσεις, και τις διαδικασίες για την απόκτησή του.

    Η καταγγελία θίγει ειδικότερα ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης, όπως:

    την περιορισμένη πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες των αρχών της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον χειρισμό των διαδικασιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης και τις σχετικές απαιτήσεις τεκμηρίωσης,

    τη διάρκεια των διαδικασιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης ως προς το SQM και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και την έλλειψη ένδειξης της κατάστασης προόδου,

    την παράδοση περιορισμένου αριθμού πιστοποιητικών συμμόρφωσης σε κατασκευαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη ισχύος των δύο νέων τεχνικών κανονισμών,

    την απαίτηση για πολλαπλές αξιολογήσεις της συμμόρφωσης για ένα μεμονωμένο προϊόν, με σκοπό την απόκτηση πιστοποιητικών συμμόρφωσης, εάν το εν λόγω προϊόν διανέμεται υπό διαφορετική εμπορική επωνυμία, μοντέλο ή εμπορικό σήμα,

    την απαίτηση για πολλαπλούς λογιστικούς ελέγχους για κάθε οικονομικό φορέα μιας ενιαίας αλυσίδας παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων του αρχικού κατασκευαστή και όλων των εμπόρων που πραγματοποιούν εξαγωγές στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας,

    τους υποχρεωτικούς τεχνικούς κανονισμούς που υπερβαίνουν τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα και οι οποίοι, όσον αφορά το επίπεδο ρύθμισης, δεν είναι απαραίτητοι για την επίτευξη του στόχου πολιτικής,

    τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του προϊόντος με τους ισχύοντες τεχνικούς κανονισμούς οι οποίες είναι δυσανάλογες ως προς το επίπεδο και τη φύση τους, και

    τη μη αναγνώριση πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί από οργανισμούς αξιολόγησης της συμμόρφωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα οποία προκύπτει ότι τα παραγόμενα κεραμικά πλακίδια είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας.

    Η καταγγελία εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά τη συμβατότητα των μέτρων της Σαουδικής Αραβίας με τα άρθρα VIII, X και XI της GATT 1994 και τα άρθρα 5, 8 και 10 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο.

    4.   Διαδικασία

    Η Επιτροπή θα διεξαγάγει έρευνες για την εξέταση της καταγγελίας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν γραπτώς πληροφορίες όσον αφορά συγκεκριμένα ζητήματα που θίγονται στην καταγγελία ή να προσκομίσουν τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Μια πληροφορία θεωρείται εμπιστευτική αν η κοινολόγησή της είναι πιθανό να επιφέρει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες γι’ αυτόν που την παρέχει ή γι’ αυτόν από τον οποίον έχει προέλθει η πληροφορία. Επιπλέον, η Επιτροπή θα δεχθεί σε ακρόαση τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα το ζητήσουν γραπτώς, υπό την προϋπόθεση ότι τα αφορά πρωτίστως το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Τα εν λόγω ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή του συμβούλου ακροάσεων.

    Πέντε μήνες μετά την ημερομηνία δημοσίευσης, επτά μήνες σε πολύπλοκες υποθέσεις, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας εξέτασης στην επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1843.

    Κάθε πληροφορία και αίτημα για ακρόαση αποστέλλεται γραπτώς στην ακόλουθη διεύθυνση:

    European Commission

    Directorate-General for Trade

    TRADE.F. 2 – Trade Barrier Complaints

    CHAR 6/135

    1049 Bruxelles/Brussel

    BELGIQUE/BELGIË

    Email: trade-tbr@ec.europa.eu

    5.   Σύμβουλος ακροάσεων

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ζητήσουν, σύμφωνα με την απόφαση 2019/339 (2), την παρέμβαση του συμβούλου ακροάσεων. Ο σύμβουλος ακροάσεων ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και των υπηρεσιών έρευνας της Επιτροπής και εξετάζει τις αιτήσεις πρόσβασης στον φάκελο, τις διαφορές σχετικά με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των εγγράφων, καθώς και τις αιτήσεις ακρόασης που υποβάλλουν τρίτα μέρη.

    Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ανατρέξουν στις ιστοσελίδες του συμβούλου ακροάσεων στον δικτυακό τόπο: https://ec.europa.eu/trade/trade-policy-and-you/contacts/hearing-officer/.

    6.   Προθεσμίες

    Κάθε αίτημα ακρόασης πρέπει να υποβάλλεται στην Επιτροπή το αργότερο εντός 45 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ανακοίνωσης. Αίτηση για ακρόαση από τον σύμβουλο ακροάσεων θα πρέπει να υποβληθεί εντός 45 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης και θα πρέπει να προσδιορίζονται οι λόγοι υποβολής της.

    7.   Προστασία δεδομένων

    Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της παρούσας εξεταστικής διαδικασίας θα γίνει σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 (3).


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1843 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Οκτωβρίου 2015, που καθορίζει ενωσιακές διαδικασίες στον τομέα της κοινής εμπορικής πολιτικής για να διασφαλιστεί η άσκηση των δικαιωμάτων της Ένωσης στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, ιδίως αυτών που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΕΕ L 272 της 16.10.2015, σ. 1).

    (2)  Απόφαση 2019/339 του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 21ης Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του συμβούλου ακροάσεων σε ορισμένες διαδικασίες εμπορικών προσφυγών (ΕΕ L 60 της 28.2.2019, σ. 20).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).


    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/32


    Προηγούμενη κοινοποίηση συγκέντρωσης

    (Υπόθεση M.9660 — Google/Fitbit)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2020/C 210/09)

    1.   

    Στις 15 Ιουνίου 2020, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1).

    Η κοινοποίηση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

    Google LLC («Google») (ΗΠΑ),

    Fitbit, Inc («Fitbit») (ΗΠΑ),

    Η Google αποκτά, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον αποκλειστικό έλεγχο του συνόλου της Fitbit.

    Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών.

    2.   

    Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

    Google: πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων τεχνολογίας για διαδικτυακές διαφημίσεις, αναζήτησης στο διαδίκτυο, υπολογιστικού νέφους, λογισμικού και υλισμικού. Μεταξύ άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, η Google αναπτύσσει ένα υποκείμενο σε άδεια λειτουργικό σύστημα για έξυπνα ρολόγια και μια εφαρμογή για την προώθηση της υγείας και της καλής φυσικής κατάστασης,

    Fitbit: ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή φορετών (wearable) συσκευών, λογισμικού και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Οι φορετές συσκευές της περιλαμβάνουν συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (fitness tracker) και έξυπνα ρολόγια. Το λογισμικό και οι υπηρεσίες που παρέχει η Fitbit περιλαμβάνουν έναν διαδικτυακό πίνακα ελέγχου και μια εφαρμογή για κινητά που έχουν αναπτυχθεί για χρήση με τις φορετές συσκευές της.

    3.   

    Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση ως προς το σημείο αυτό.

    4.   

    Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση.

    Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης. Θα πρέπει πάντοτε να σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία αναφοράς:

    M.9660 — Google/Fitbit

    Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με φαξ ή ταχυδρομικώς. Στοιχεία επικοινωνίας:

    Email: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

    Φαξ +32 22964301

    Ταχυδρομική διεύθυνση:

    European Commission

    Directorate-General for Competition

    Merger Registry

    1049 Bruxelles/Brussel

    BELGIQUE/BELGIË


    (1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 (ο «κανονισμός συγκεντρώσεων»).


    Διορθωτικά

    24.6.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 210/34


    Διορθωτικό στην δημοσίευση αίτησης καταχώρισης ονομασίας σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

    ( Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 204 της 18ης Ιουνίου 2020 )

    (2020/C 210/10)

    Στο εξώφυλλο και στη σελίδα 24, επικεφαλίδα:

    αντί:

    «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ»

    διάβαζε:

    «ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ».


    Top