EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ασφάλεια των τροφίμων – ασφαλή υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1935/2004 σχετικά με τα υλικά και τα αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ο κανονισμός θεσπίζει κοινούς κανόνες για τη διάθεση στην αγορά υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM), συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών τροφίμων, των μαγειρικών και επιτραπέζιων σκευών, και του εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων, που προορίζονται ή είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, ή να μεταφέρουν στα τρόφιμα συστατικά τους (ουσίες που μπορεί να περιέχουν).
  • Επιδιώκει την προστασία της ανθρώπινης υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και τη διασφάλιση ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται μπορούν να πωληθούν οπουδήποτε στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο – έναν χώρο που περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία – στον οποίο υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Τα FCM πρέπει να κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές κατασκευής ώστε, υπό τις κανονικές ή προβλεπόμενες συνθήκες χρησιμοποίησής τους, να μην μεταφέρουν στα τρόφιμα συστατικά σε ποσότητες που είναι δυνατόν:
    • να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία·
    • να επιφέρουν απαράδεκτη τροποποίηση στη σύσταση των τροφίμων· ή
    • να επιφέρουν αλλοίωση στη γεύση ή στην υφή των τροφίμων.
  • Η νομοθετική πράξη περιλαμβάνει 17 κατηγορίες υλικών και αντικειμένων για τα οποία μπορούν να προβλεφθούν ειδικά μέτρα.
  • Σε αυτά τα ειδικά μέτρα, ενδέχεται, να περιλαμβάνεται κατάλογος εγκεκριμένων ουσιών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ κατά την παρασκευή FCM, καθώς και περιορισμοί όπως ειδικά όρια μετανάστευσης (μεταφορά συστατικών).
  • Ο κανονισμός καθορίζει επίσης τη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χρήση μιας νέας ουσίας όταν υφίσταται τέτοιος κατάλογος, όπως για τα πλαστικά FCM. Ένας φάκελος πρέπει να υποβάλλεται στην αρμόδια εθνική αρχή, η οποία στη συνέχεια τον διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
  • Τα FCM που δεν έχουν έρθει ακόμη σε επαφή με τρόφιμα κατά την πώλησή τους στους καταναλωτές, όπως τα μαγειρικά και επιτραπέζια σκεύη, πρέπει να προσδιορίζονται ως «για επαφή με τρόφιμα» ή να συνοδεύονται από το σύμβολο του κρασιού και του πιρουνιού που ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού, εάν η προβλεπόμενη χρήση του αντικειμένου ως FCM δεν είναι σαφής. Πρέπει επίσης να παρέχονται, κατά περίπτωση, άλλες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του αντικειμένου FCM.
  • Πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα ιχνηλασιμότητας προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκληση των ελαττωματικών προϊόντων ή η ενημέρωση του κοινού με συγκεκριμένες πληροφορίες.
  • Οι κανόνες δεν εφαρμόζονται:
    • στα υλικά και αντικείμενα συλλεκτικής αξίας·
    • στα υλικά επικάλυψης ή επιχρίσματος, όπως τα υλικά επικάλυψης για φλοιό τυριών, έτοιμα προϊόντα κρέατος ή φρούτα, τα οποία αποτελούν μέρος του τροφίμου και μπορούν να καταναλωθούν μαζί με αυτό.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 3 Δεκεμβρίου 2004, εκτός από τα μέτρα ιχνηλασιμότητας, τα οποία εφαρμόζονται από τις 27 Οκτωβρίου 2006.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα και με την κατάργηση των οδηγιών 80/590/ΕΟΚ και 89/109/ΕΟΚ (ΕΕ L 338 της 13.11.2004, σ. 4–17).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 έχουν ενσωματωθεί στο βασικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 07.01.2022

Top