EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Τρόφιμα ζωικής προέλευσης — επίσημοι έλεγχοι

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 854/2004 για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός καθορίζει ειδικές διατάξεις για την οργάνωση επίσημων ελέγχων στα τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η νομοθεσία καθορίζει τις ακόλουθες απαιτήσεις για όλες τις χώρες της ΕΕ:

  • Οι εθνικές αρχές πρέπει να εγκρίνουν εγκαταστάσεις που συμμορφώνονται με τους κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα της ΕΕ και να παρέχουν σε καθεμία από αυτές κωδικό που δηλώνει τους τύπους των σχετικών προϊόντων.
  • Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να παρέχουν κάθε υποστήριξη στους επιθεωρητές που διενεργούν τους ελέγχους. Τούτο περιλαμβάνει την παροχή πρόσβασης σε όλα τα κτίρια καθώς και στα έγγραφα και αρχεία που ζητούνται.
  • Οι έλεγχοι ορθής υγιεινής πρακτικής πρέπει να καλύπτουν ζητήματα όπως ο σχεδιασμός και η συντήρηση των χώρων και του εξοπλισμού, η καταπολέμηση των παρασίτων, ο έλεγχος της θερμοκρασίας και η κατάρτιση σε διαδικασίες υγιεινής.
  • Η αρμόδια αρχή πρέπει να εκτελεί ειδικές διαδικασίες ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου ούτως ώστε να ελέγχει το κατά πόσον οι επιχειρήσεις τροφίμων εφαρμόζουν τους κανόνες της ΕΕ για τα μικροβιολογικά κριτήρια, τα κατάλοιπα, τις προσμείξεις και τις απαγορευμένες ουσίες.
  • Οι επιθεωρητές ελέγχουν το κατά πόσον το προσωπικό εφαρμόζει τους σχετικούς κανόνες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής. Μπορούν να εξετάσουν τα αρχεία της επιχείρησης, να λάβουν δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση και να αξιολογήσουν τυχόν κινδύνους που ενδέχεται να υφίστανται.

Η νομοθεσία καλύπτει διαφορετικά είδη τροφίμων:

  • Νωπό κρέας: ένας επίσημος κτηνίατρος πρέπει να διενεργεί ειδικούς ελέγχους τόσο πριν όσο και μετά τη θανάτωση των ζώων σε σφαγεία, εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων και εργαστήρια τεμαχισμού του κρέατος και προετοιμασίας του για πώληση.
  • Ζώντα δίθυρα μαλάκια: οι εθνικές αρχές κατηγοριοποιούν τις ζώνες από τις οποίες συλλέγονται οστρακόδερμα όπως στρείδια, μύδια και κυδώνια ανάλογα με την καθαρότητα των υδάτων. Μέσω της κατηγοριοποίησης καθορίζεται το κατά πόσον τα οστρακόδερμα μπορούν να διατεθούν απευθείας για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή χρειάζονται πρώτα επεξεργασία σε κέντρο καθαρισμού.
  • Αλιευτικά προϊόντα: διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις συνθήκες υγιεινής των αλιευτικών σκαφών, των αγορών (ιχθυόσκαλες και αγορές χονδρικής πώλησης), στις συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς καθώς και στα ίδια τα ψάρια όταν εκφορτώνονται και πωλούνται για πρώτη φορά.
  • Νωπό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: έλεγχοι εξακριβώνουν την τήρηση των απαιτήσεων για το νωπό γάλα καθώς και των κανόνων για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων και τη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων.
  • Επιτρέπεται η εισαγωγή τροφίμων στην ΕΕ μόνο από χώρες και εγκαταστάσεις που μπορούν να αποδείξουν ότι ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ΕΕ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 20 Μαΐου 2004.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 854/2004, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 206-320)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004 έχουν ενσωματωθεί στο βασικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 04.02.2016

Top