EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευελιξία των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία (ΕΕ) 2015/412 — για τη δυνατότητα που παρέχεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην επικράτειά τους

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Τροποποιεί την οδηγία 2001/18/ΕΚ για τη σκόπιμη ελευθέρωση στο περιβάλλον γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ)* ώστε η κάθε χώρα της ΕΕ να μπορεί να απαγορεύει ή να περιορίζει την καλλιέργειά τους στην επικράτειά της. Δυνάμει των παλαιών κανόνων, αυτό ήταν δυνατό εφόσον η χώρα της ΕΕ διέθετε νέα στοιχεία ότι οι εν λόγω ΓΤΟ έθεταν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η νέα οδηγία συμπληρώνει το κείμενο της οδηγίας του 2001. Σύμφωνα και με την αρχή της επικουρικότητας, το νέο κείμενο δίνει στις χώρες της ΕΕ περισσότερη ευελιξία σε θέματα καλλιέργειας ΓΤΟ χωρίς να επηρεάζεται η αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων που προβλέπεται στο ενωσιακό σύστημα εγκρίσεων ΓΤΟ από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1829/2003 και την οδηγία 2001/18/ΕΚ. Επιτρέπει σε μεμονωμένες χώρες να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την καλλιέργεια ΓΤΟ υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

  • ως μέρος της διαδικασίας έγκρισης συγκεκριμένου ΓΤΟ, μια χώρα μπορεί, εντός 45 ημερών από την αρχική αξιολόγηση, να ζητήσει τροποποίηση του γεωγραφικού πεδίου της έγκρισης ώστε να εξαιρεθεί μέρος ή το σύνολο της επικράτειάς του από την καλλιέργεια της ΓΤΟ·
  • μετά την έγκριση ΓΤΟ, μια χώρα μπορεί να απαγορεύσει ή να περιορίσει την καλλιέργεια του για λόγους όπως αυτοί που σχετίζονται με:
    • στόχους περιβαλλοντικής πολιτικής,
    • στόχους γεωργικής πολιτικής,
    • στόχους πολεοδομίας και χωροταξίας και χρήσης γης,
    • κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις,
    • την αποφυγή παρουσίας ΓΤΟ σε άλλα προϊόντα, και
    • τη δημόσια πολιτική (οι περιορισμοί δεν μπορούν να βασίζονται κανονικά μόνο σε αυτόν τον παράγοντα ούτε μπορεί αυτός να συγκρούεται με τις αξιολογήσεις περιβαλλοντικών κινδύνων).

Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις χώρες της ΕΕ πρέπει να συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο, να είναι αιτιολογημένα, αναλογικά και να μην εισάγουν διακρίσεις. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν αργότερα να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να επανενταχθούν στο γεωγραφικό πεδίο μιας έγκρισης ΓΤΟ.

Οι χώρες της ΕΕ στις οποίες καλλιεργούνται ΓΤΟ πρέπει να λαμβάνουν μέτρα σε μεθοριακές περιοχές ώστε να αποφεύγεται πιθανή μόλυνση γειτονικών χωρών της ΕΕ όπου απαγορεύεται η καλλιέργεια των εν λόγω ΓΤΟ.

Εκθέσεις

Έως τις 3 Απριλίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη χρήση της οδηγίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της από τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ, καθώς και τυχόν συνεπειών που η οδηγία έχει στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Στην έκθεση, θα μπορούσαν να προταθούν περαιτέρω νομοθετικές προτάσεις.

Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης έκθεση σχετικά με την ουσιαστική επανόρθωση της περιβαλλοντικής ζημίας που ενδεχομένως προκλήθηκε λόγω της καλλιέργειας ΓΤΟ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Εφαρμόζεται από τις 2 Απριλίου 2015.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Γενετικώς τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ): οργανισμός, εξαιρουμένων των ανθρώπινων όντων, του οποίου το γενετικό υλικό έχει τροποποιηθεί κατά τρόπο που δεν συμβαίνει φυσιολογικά με τη σύζευξη ή/και τον φυσιολογικό ανασυνδυασμό. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στα φυτά και τα ζώα, για παράδειγμα, να αναπαράγονται για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση ή να ανθίστανται στις ασθένειες.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία (ΕΕ) 2015/412 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2015, για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ όσον αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους (ΕΕ L 68 της 13.3.2015, σ. 1-8)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1829/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές (ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 1-23)

Διαδοχικές τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1829/2003 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η εν λόγω ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης

Οδηγία 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Μαρτίου 2001, για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την κατάργηση της οδηγίας 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου – Δήλωση της Επιτροπής (ΕΕ L 106 της 17.4.2001, σ. 1-39).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση

τελευταία ενημέρωση 08.03.2018

Top