EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ο αντίκτυπος της επένδυσης της ΕΕ στην απασχόληση και την ανάπτυξη

Το παρόν έγγραφο παρέχει μια ανασκόπηση της αναθεωρημένης πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, μιας πολιτικής που διοχετεύει σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ σε μέτρα που συνεπάγονται οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανταγωνιστικότητα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των 28 χωρών και 277 περιφερειών της ΕΕ.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Έκτη έκθεση για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή: επένδυση για την απασχόληση και την ανάπτυξη [COM(2014) 473 final της 23.7.2014]

ΣΥΝΟΨΗ

Το παρόν έγγραφο παρέχει μια ανασκόπηση της αναθεωρημένης πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, μιας πολιτικής που διοχετεύει σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ σε μέτρα που συνεπάγονται οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανταγωνιστικότητα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των 28 χωρών και 277 περιφερειών της ΕΕ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ΕΚΘΕΣΗ;

  • Παρέχει μια σύνοψη της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή για την προηγούμενη επταετία (2007-2013).
  • Περιγράφει τα στοιχεία της αναθεωρημένης πολιτικής για τη συνοχή για την περίοδο 2014-2020.
  • Περιγράφει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τα επενδυτικά προγράμματα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  • Η νέα πολιτική συνοχής επενδύει στους ανθρώπους ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενισχύοντας το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην προσπάθειά του να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
  • Η νέα πολιτική περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό επενδύσεων, ακολουθώντας την προσέγγιση της ποιότητας έναντι της ποσότητας. Οι κύριοι τομείς επικέντρωσης είναι: καινοτομία και έρευνα, ψηφιακές τεχνολογίες, υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και μια οικονομία περισσότερο φιλική προς το κλίμα / με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
  • Στην αναθεωρημένη πολιτική, δίδονται περισσότερες αρμοδιότητες στις πόλεις για τον σχεδιασμό επενδυτικών προγραμμάτων, καθώς αναμένεται ότι θα αποτελέσουν στόχο για περίπου το ήμισυ των δαπανών.
  • Ενισχύεται η εδαφική συνεργασία, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ περιφερειών και πόλεων ευκολότερη.
  • Η αναθεωρημένη πολιτική, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια δαπανώνται με μεγαλύτερη σύνεση, εστιάζεται σε στόχους και αποτελέσματα ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε αξιολογήσεις και κίνητρα για αποτελεσματικά έργα.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην ΕΕ διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα και από περιφέρεια σε περιφέρεια. Η πολιτική συνοχής, η οποία μεταρρυθμίζεται κάθε επταετία, αποσκοπεί στη μείωση των εν λόγω διαφορών. Κατά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, η πολιτική συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της ροής επενδύσεων προς χώρες της ΕΕ με συρρικνωμένους προϋπολογισμούς. Η πολιτική ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική«Ευρώπη 2020» της ΕΕ για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΟΡΟΙ

Η πολιτική συνοχής της ΕΕ διαθέτει τρία διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα:

  • το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ): επενδύει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης·
  • το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ): επενδύει σε τομείς βασικής προτεραιότητας όπως η καινοτομία και η έρευνα ή οι μικρές επιχειρήσεις·
  • το Ταμείο Συνοχής: επενδύει σε χώρες της ΕΕ που έχουν το χαμηλότερο μέσο εισόδημα προκειμένου να περιοριστούν οι ανισότητες.

τελευταία ενημέρωση 08.12.2014

Top