EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευελιξία στους κανόνες του ΣΣΑ: ενίσχυση του συνδέσμου μεταξύ επενδύσεων, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής ευθύνης

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ανακοίνωση [COM(2015) 12 final] – Αξιοποίηση στο έπακρο της ελαστικότητας στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ;

  • Παρέχει καθοδήγηση σχετικά με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ευελιξίας που προσφέρεται από τους ισχύοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
  • Αυτό ενισχύει τον σύνδεσμο μεταξύ διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και δημοσιονομικής ευθύνης για να τονωθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

  • Η ΕΕ εξηγεί ότι μπορεί να λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εφόσον αυτές οι μεταρρυθμίσεις:
    • είναι μείζονες
    • έχουν επαληθεύσιμες, μακροπρόθεσμες θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, περιλαμβανομένης της αύξησης της δυνητικής διατηρήσιμης ανάπτυξης και
    • εφαρμόζονται πλήρως.
  • Για να λαμβάνονται υπόψη τα μεταρρυθμιστικά μέτρα εκ των προτέρων, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδιο μεταρρυθμίσεων με λεπτομερείς πληροφορίες και ρεαλιστικές προθεσμίες.
  • Η ΕΕ αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις προτού συστήσει στο Συμβούλιο πιθανές προσωρινές αποκλίσεις από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) ή την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξή του.
    • Για χώρες που δεν υπάγονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (προληπτικό σκέλος), μπορεί να επιτραπεί απόκλιση έως και 0,5% του ΑΕΠ, υπό τον όρο ότι εξαλείφεται εντός 4 ετών από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
    • Για χώρες που υπάγονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (διορθωτικό σκέλος), η ΕΕ μπορεί να τους δώσει περισσότερο χρόνο ώστε να επανέλθουν εντός του ορίου του 3% του ΑΕΠ, υπό τον όρο ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και ότι καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις επενδύσεις

Η ΕΕ δηλώνει ότι:

  • Οι συνεισφορές των χωρών της ΕΕ στο ΕΤΣΕ δεν θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο είτε του προληπτικού είτε του διορθωτικού σκέλους του ΣΣΑ, καθώς οι συγκεκριμένοι στόχοι αποκλείουν εφάπαξ μέτρα. Σε περίπτωση που το έλλειμμα μιας χώρας υπερβαίνει το 3 % του ΑΕΠ, η ΕΕ δεν θα κινεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εάν η υπέρβαση αυτή οφείλεται στη συνεισφορά, υπό τον όρο ότι η απόκλιση είναι περιορισμένη και αναμένεται ότι θα είναι προσωρινή.
  • Οι χώρες που δεν υπάγονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορούν να αποκλίνουν προσωρινά από τον ΜΔΣ ή από την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξή του, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αρνητικής ανάπτυξης ή μεγάλων αρνητικών παραγωγικών κενών, εφόσον επενδύουν άμεσα σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο της διαρθρωτικής πολιτικής και της πολιτικής για τη συνοχή (συμπεριλαμβανομένων έργων που συγχρηματοδοτούνται μέσω της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων), των διευρωπαϊκών δικτύων και της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», καθώς και σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΣΕ.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις κυκλικές συνθήκες

Προκειμένου να λαμβάνει καλύτερα υπόψη τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου, η ΕΕ θα χρησιμοποιεί έναν πίνακα που προσδιορίζει την κατάλληλη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία αναμένεται από χώρες που υπάγονται στο προληπτικό σκέλος του ΣΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια σε ευνοϊκότερες περιόδους.

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Αξιοποίηση στο έπακρο της ελαστικότητας στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης [COM(2015) 12 final της 13.1.2015]

τελευταία ενημέρωση 30.03.2017

Top