Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0568

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση τεχνολογιών από παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων, με σκοπό την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

    COM/2020/568 final

    Βρυξέλλες, 10.9.2020

    COM(2020) 568 final

    2020/0259(COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση τεχνολογιών από παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων, με σκοπό την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Στόχοι της πρότασης

    Η οδηγία 2002/58/ΕΚ (στο εξής: οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) 1 διασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Εφαρμόζει τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) στο παράγωγο ενωσιακό δίκαιο.

    Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, με την έναρξη της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (στο εξής: ΕΚΗΕ) 2 , ο ορισμός των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα αντικατασταθεί από έναν νέο ορισμό, ο οποίος περιλαμβάνει υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών. Ως εκ τούτου, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και εξής, αυτές οι υπηρεσίες θα καλύπτονται από την οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η οποία βασίζεται στον ορισμό του ΕΚΗΕ. Η εν λόγω αλλαγή αφορά υπηρεσίες επικοινωνιών όπως οι υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων μέσω διαδικτυακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η τηλεφωνία μέσω διαδικτύου.

    Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών χρησιμοποιούν ήδη ειδικές τεχνολογίες για τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω των υπηρεσιών τους και την καταγγελία των περιστατικών αυτών στις αρχές επιβολής του νόμου και σε φορείς που ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, και/ή για την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Αυτοί οι φορείς παραπέμπουν σε εθνικές ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για την αναφορά υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και σε φορείς που έχουν σκοπό τη μείωση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και την πρόληψη της θυματοποίησης παιδιών, οι οποίοι βρίσκονται τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες.

    Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συνιστά ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα, το οποίο έχει εκτεταμένες και σοβαρές ισόβιες συνέπειες για τα θύματα. Τα εγκλήματα αυτά, παράλληλα με τη βλάβη που προκαλούν στα παιδιά, προξενούν επίσης σημαντική και μακροπρόθεσμη κοινωνική ζημία. Η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Στις 24 Ιουλίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών 3 , στόχος της οποίας είναι η παροχή αποτελεσματικής απόκρισης, σε επίπεδο ΕΕ, στο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα προτείνει την αναγκαία νομοθεσία για την αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, η οποία, μεταξύ άλλων, θα απαιτεί από τους σχετικούς παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να εντοπίζουν γνωστό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και θα τους υποχρεώνει να καταγγέλλουν το εν λόγω υλικό στις δημόσιες αρχές. Στόχος της νομοθεσίας που ανακοινώθηκε θα είναι να αντικατασταθεί ο παρών κανονισμός, με την εφαρμογή υποχρεωτικών μέτρων για τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, προκειμένου να ενισχυθούν η σαφήνεια και η ασφάλεια του έργου τόσο των αρχών επιβολής του νόμου όσο και των σχετικών φορέων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της κακοποίησης στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών, τα οποία περιλαμβάνουν ειδικότερα το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, και θα παρέχονται μηχανισμοί για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

    Οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρέπει να συμμορφώνονται με την απαίτηση της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες βάσει της οποίας είναι υποχρεωμένοι να σέβονται το απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς και με τους όρους επεξεργασίας των δεδομένων επικοινωνιών. Οι τρέχουσες πρακτικές ορισμένων υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών για τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο ενδεχομένως να αντιτίθενται σε ορισμένες διατάξεις της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν περιέχει ρητή νομική βάση για την οικειοθελή επεξεργασία περιεχομένου ή δεδομένων κίνησης με σκοπό τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, για τις υπηρεσίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας, οι πάροχοι θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τα συγκεκριμένα μέτρα μόνον εάν τα κράτη μέλη θεσπίσουν νομοθετικά μέτρα τα οποία δικαιολογούνται βάσει όσων προβλέπονται στο άρθρο 15 της οδηγίας και πληρούν τις προϋποθέσεις της εν λόγω διάταξης. Ελλείψει τέτοιων εθνικών νομοθετικών μέτρων και εν αναμονή της θέσπισης της μακροπρόθεσμης νομοθεσίας που ανακοινώθηκε στη στρατηγική της Επιτροπής της 24ης Ιουλίου 2020, οι πάροχοι υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών δεν έχουν νομική βάση για τη συνέχιση του εντοπισμού περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω των υπηρεσιών τους. Αυτές οι εθελοντικές δραστηριότητες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διάσωσης των θυμάτων, καθώς και στη μείωση της περαιτέρω διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ταυτοποίηση των δραστών, στη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών και στην πρόληψη αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αναλάβει άμεση δράση. Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση παρουσιάζει μια περιορισμένη και στοχευμένη ενδιάμεση νομοθετική λύση με μοναδικό στόχο τη θέσπιση προσωρινής και αυστηρά περιορισμένης παρέκκλισης από την εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 και του άρθρου 6 της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τα οποία προστατεύουν το απόρρητο των επικοινωνιών και των δεδομένων κίνησης. Η παρούσα πρόταση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ειδικές τεχνολογίες και να συνεχίσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, στον βαθμό που είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω των υπηρεσιών τους, εν αναμονή της θέσπισης της μακροπρόθεσμης νομοθεσίας που έχει ανακοινωθεί. Οι εθελοντικές προσπάθειες για τον εντοπισμό περιστατικών άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς (αθέμιτη προσέγγιση παιδιών μέσω διαδικτύου) πρέπει επίσης να περιορίζονται στη χρήση της υφιστάμενης πλέον προηγμένης τεχνολογίας η οποία αντιστοιχεί στις καθορισμένες εγγυήσεις. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να παύσει να ισχύει τον Δεκέμβριο του 2025. Σε περίπτωση που η ανακοινωθείσα μακροπρόθεσμη νομοθεσία θεσπιστεί και τεθεί σε ισχύ πριν από την ημερομηνία αυτή, η εν λόγω νομοθεσία θα πρέπει να καταργήσει τον παρόντα κανονισμό.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Οι σχετικές νομικές βάσεις είναι το άρθρο 16 και το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ).

    Δεδομένου ότι ο παρών κανονισμός προβλέπει την προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, η οποία εκδόθηκε βάσει του άρθρου 95 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι σκόπιμο να εκδοθεί ο παρών κανονισμός βάσει της αντίστοιχης διάταξης του άρθρου 114 της ΣΛΕΕ. Επιπλέον, δεν έχουν θεσπίσει όλα τα κράτη μέλη νομοθετικά μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όσον αφορά τη χρήση τεχνολογιών από παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών με σκοπό την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ η θέσπιση σχετικών μέτρων εμπεριέχει σημαντικό κίνδυνο κατακερματισμού που είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την εσωτερική αγορά. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο ο παρών κανονισμός να εκδοθεί βάσει του άρθρου 114 της ΣΛΕΕ.

    Το άρθρο 16 της ΣΛΕΕ εισάγει την ειδική νομική βάση για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, καθώς και από τα κράτη μέλη κατά την άσκηση δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης, και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών. Δεδομένου ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία φυσικού προσώπου εμπίπτει κατά κανόνα στον ορισμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να βασίζεται στο άρθρο 16 της ΣΛΕΕ.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η ΕΕ δύναται να αναλάβει δράση μόνον εφόσον είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι μόνον από τα κράτη μέλη. Η παρέμβαση της ΕΕ είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ικανότητα των παρόχων υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν σε εθελοντική βάση περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και να αφαιρούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και για να διασφαλιστεί ένα ενιαίο και συνεκτικό νομικό πλαίσιο για τις εν λόγω δραστηριότητες σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά. Εάν η Ένωση δεν αναλάβει σχετική δράση, υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού, σε περίπτωση που τα κράτη μέλη θεσπίσουν αποκλίνουσες εθνικές νομοθεσίες. Επιπλέον, αυτές οι εθνικές λύσεις πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να θεσπιστούν έως τις 21 Δεκεμβρίου 2020 σε όλα τα κράτη μέλη. Επίσης, η παρέκκλιση σε επίπεδο Ένωσης από την εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες για ορισμένες δραστηριότητες επεξεργασίας μπορεί να εγκριθεί μόνο με ενωσιακή νομοθεσία. Ως εκ τούτου, ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά από κανένα κράτος μέλος που ενεργεί μεμονωμένα ούτε από κράτη μέλη που ενεργούν συλλογικά.

    Αναλογικότητα

    Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι δεν θα υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων. Εισάγει μια στοχευμένη και προσωρινή παρέκκλιση όσον αφορά ορισμένες πτυχές των αλλαγών στο τρέχον πλαίσιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ορισμένα μέτρα θα εξακολουθούν να επιτρέπονται στον βαθμό που συνάδουν επί του παρόντος με το δίκαιο της Ένωσης. Ειδικότερα, η πρόταση θεσπίζει προσωρινή και αυστηρά περιορισμένη παρέκκλιση από την εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 και του άρθρου 6 της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στους παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ειδικές τεχνολογίες και να συνεχίσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, στον βαθμό που είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και για την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω των υπηρεσιών τους, εν αναμονή της έκδοσης της μακροπρόθεσμης νομοθεσίας που έχει ανακοινωθεί. Αυτή η παρέκκλιση από το αναθεωρημένο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες θα πρέπει να ερμηνεύεται συσταλτικά, ιδίως καθώς οι υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στη συγκεκριμένη οδηγία όσον αφορά όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Ως εκ τούτου, η πρόταση περιέχει εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι οι τεχνολογίες που επωφελούνται από την παρέκκλιση πληρούν τα κριτήρια των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται επί του παρόντος και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, περιορίζει την παρεμβατικότητα στο απόρρητο των επικοινωνιών και τον κίνδυνο καταστρατήγησής του. Η παρέκκλιση περιορίζεται στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών, με σκοπό τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, και διασφαλίζει ότι τα είδη τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται παρεμβαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερο στην ιδιωτική ζωή, σύμφωνα με τις πλέον προηγμένες εξελίξεις στον κλάδο. Οι πάροχοι θα πρέπει επίσης να δημοσιεύουν ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις δραστηριότητες επεξεργασίας που ασκούν. Η διάρκεια της παρέκκλισης περιορίζεται στη χρονική περίοδο που είναι απολύτως αναγκαία για τη θέσπιση της μακροπρόθεσμης νομοθεσίας.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Οι στόχοι της παρούσας πρότασης μπορούν να επιτευχθούν με τον καλύτερο τρόπο μέσω ενός κανονισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή των διατάξεων, καθώς και η ενιαία και συνεκτική προσέγγιση σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ενέργειες των εταιρειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο εφαρμόζονται με ενιαίο τρόπο στο σύνολο των υπηρεσιών τους· η εφαρμογή αποκλινόντων μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο όσον αφορά τη συνέχιση της εθελοντικής συμμετοχής. Επιπλέον, φαίνεται ότι μόνο με έναν κανονισμό είναι δυνατή η τήρηση της προθεσμίας της 21ης Δεκεμβρίου για την έναρξη εφαρμογής.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

    Άνευ αντικειμένου

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Άνευ αντικειμένου

    Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Άνευ αντικειμένου

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Λόγω του στόχου πολιτικής και της χρονικά ευαίσθητης φύσης του θέματος, δεν υπάρχουν άλλες ουσιωδώς διαφορετικές επιλογές πολιτικής και, κατ’ επέκταση, δεν είναι σκόπιμη η διεξαγωγή εκτίμησης επιπτώσεων. Ειδικότερα, το μέτρο έχει ως σκοπό την εισαγωγή ενδιάμεσης και αυστηρά περιορισμένης παρέκκλισης από την εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 και του άρθρου 6 της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εθελοντικά ειδικές τεχνολογίες για τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω των υπηρεσιών τους μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2020, εν αναμονή της έκδοσης μακροπρόθεσμης νομοθεσίας. Η μακροπρόθεσμη νομοθεσία θα προταθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπως έχει ανακοινωθεί στη στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, και θα συνοδεύεται από εκτίμηση επιπτώσεων.

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Στην πρόταση λαμβάνονται πλήρως υπόψη τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι αρχές που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, τα προτεινόμενα μέτρα λαμβάνουν υπόψη το άρθρο 7 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προστατεύει το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε προσώπου στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, της κατοικίας του και των επικοινωνιών του, συμπεριλαμβανομένου του απορρήτου των επικοινωνιών. Επιπλέον, η πρόταση λαμβάνει υπόψη το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Χάρτη, το οποίο προβλέπει ότι σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού. Επιπροσθέτως, στον βαθμό που η επεξεργασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρέκκλισης που θεσπίζει η παρούσα πρόταση, για την εν λόγω επεξεργασία εξακολουθεί να ισχύει ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων, ο οποίος μεταφέρει στο παράγωγο δίκαιο το άρθρο 8 παράγραφος 1 του Χάρτη.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Η παρούσα πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Άνευ αντικειμένου

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Το άρθρο 1 ορίζει τον στόχο της πρότασης, ο οποίος είναι η θέσπιση προσωρινής και αυστηρά περιορισμένης παρέκκλισης από την εφαρμογή ορισμένων υποχρεώσεων της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, με αποκλειστικό σκοπό να επιτραπεί στους παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων στον βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω των υπηρεσιών τους.

    Το άρθρο 2 αναφέρεται στον ορισμό των υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών στην οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 (Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών) και σε ορισμένους ορισμούς στην οδηγία 2011/93/ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

    Το άρθρο 3 ορίζει το πεδίο εφαρμογής της παρέκκλισης, θεσπίζοντας περιορισμένη εξαίρεση από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 και στο άρθρο 6 της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών που απαιτούνται για τη χρήση τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον απαιτείται, οποιασδήποτε επανεξέτασης από άνθρωπο που αφορά άμεσα τη χρήση της τεχνολογίας, με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο ή την καταγγελία των περιστατικών αυτών στις αρχές επιβολής του νόμου και σε φορείς που ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ παράλληλα ορίζει μια σειρά προϋποθέσεων για την εφαρμογή της σχετικής παρέκκλισης.

    Το άρθρο 4 ορίζει τις ημερομηνίες έναρξης ισχύος και εφαρμογής του κανονισμού, καθώς και πότε ή υπό ποιες προϋποθέσεις παύει να ισχύει ο κανονισμός.

    2020/0259 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση τεχνολογιών από παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων, με σκοπό την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 114 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 4 ,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Η οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 5 θεσπίζει κανόνες που διασφαλίζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στο απόρρητο, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η εν λόγω οδηγία συγκεκριμενοποιεί και συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 6 .

    (2) Η οδηγία 2002/58/ΕΚ εφαρμόζεται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε σχέση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ο ορισμός της υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών βρίσκεται επί του παρόντος στο άρθρο 2 στοιχείο γ) της οδηγίας 2002/21/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 7 . Με την οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 8 καταργείται η οδηγία 2002/21/ΕΚ με ισχύ από την 21η Δεκεμβρίου 2020. Από την ημερομηνία αυτή, ο ορισμός των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα αντικατασταθεί από νέο ορισμό, στο άρθρο 2 σημείο 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 7 της εν λόγω οδηγίας. Αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, υπηρεσίες φωνής μέσω IP (voice over IP), ανταλλαγής μηνυμάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω διαδικτύου, θα εμπίπτουν, ως εκ τούτου, στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, από την 21η Δεκεμβρίου 2020.

    (3)Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που ορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 7 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) προστατεύει το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε προσώπου στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, της κατοικίας του και των επικοινωνιών του, συμπεριλαμβανομένου του απορρήτου των επικοινωνιών. Το άρθρο 8 του Χάρτη προβλέπει το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Χάρτη προβλέπει ότι, σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού.

    (4)Η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα των δικαιωμάτων των παιδιών στην προστασία από κάθε μορφή βίας, κακοποίησης και παραμέλησης, κακομεταχείρισης ή εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989 και από τον Χάρτη. Η ψηφιοποίηση έχει προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία και στην οικονομία, αλλά έχει δημιουργήσει και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ένωσης. Στις 24 Ιουλίου 2020 η Επιτροπή εξέδωσε στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών 9 (στο εξής: στρατηγική), στόχος της οποίας είναι η παροχή αποτελεσματικής απόκρισης, σε επίπεδο ΕΕ, στο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

    (5)Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών, όπως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω διαδικτύου και ανταλλαγής μηνυμάτων, χρησιμοποιούν ήδη ειδικές τεχνολογίες για τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την καταγγελία των περιστατικών αυτών στις αρχές επιβολής του νόμου και σε φορείς που ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή για την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σε εθελοντική βάση. Αυτοί οι φορείς παραπέμπουν σε εθνικές ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για την αναφορά υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και σε φορείς που έχουν σκοπό τη μείωση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και την πρόληψη της θυματοποίησης παιδιών, οι οποίοι βρίσκονται τόσο εντός της Ένωσης όσο και σε τρίτες χώρες. Συλλογικά, αυτές οι εθελοντικές δραστηριότητες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διάσωσης των θυμάτων, καθώς και στη μείωση της περαιτέρω διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ταυτοποίηση των δραστών, στη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών και στην πρόληψη αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

    (6)Έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020 η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών μέσω εθελοντικών μέτρων με σκοπό τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διέπεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679.

    (7)Η οδηγία 2002/58/ΕΚ δεν περιέχει συγκεκριμένες διατάξεις σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών με σκοπό τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, τα κράτη μέλη δύνανται να λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα για να περιορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στα άρθρα 5 και 6 της εν λόγω οδηγίας, τα οποία αφορούν το απόρρητο των επικοινωνιών και τα δεδομένα κίνησης, με σκοπό την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ελλείψει σχετικών νομοθετικών μέτρων, και εν αναμονή της θέσπισης νέου μακροπρόθεσμου νομικού πλαισίου για την αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε επίπεδο Ένωσης όπως έχει ανακοινωθεί στη στρατηγική, δεν υφίσταται νομική βάση ώστε οι πάροχοι υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών να συνεχίσουν τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις υπηρεσίες τους μετά τις 21 Δεκεμβρίου 2020.

    (8)Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός προβλέπει προσωρινή παρέκκλιση από το άρθρο 5 παράγραφος 1 και από το άρθρο 6 της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, τα οποία προστατεύουν το απόρρητο των επικοινωνιών και των δεδομένων κίνησης. Δεδομένου ότι η οδηγία 2002/58/ΕΚ εκδόθηκε βάσει του άρθρου 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σκόπιμο να εκδοθεί ο παρών κανονισμός επί της ίδιας νομικής βάσης. Επιπλέον, δεν έχουν θεσπίσει όλα τα κράτη μέλη νομοθετικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που προβλέπονται στις εν λόγω διατάξεις σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, ενώ η θέσπιση σχετικών μέτρων εμπεριέχει σημαντικό κίνδυνο κατακερματισμού, ο οποίος είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την εσωτερική αγορά.

    (9)Δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες μεταξύ φυσικών προσώπων χαρακτηρίζονται κατά κανόνα ως δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να βασίζεται στο άρθρο 16 της Συνθήκης, το οποίο προβλέπει ειδική νομική βάση για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και από τα κράτη μέλη κατά την άσκηση δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης, και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

    (10)Στον βαθμό που η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών από υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρέκκλισης που προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό, στην εν λόγω επεξεργασία εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/679, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για διενέργεια εκτίμησης των επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων πράξεων επεξεργασίας, κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 35 του εν λόγω κανονισμού, πριν τεθούν οι σχετικές τεχνολογίες σε χρήση.

    (11)Εφόσον ο μοναδικός στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να επιτρέψει τη συνέχιση ορισμένων υφιστάμενων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, η παρέκκλιση που προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να περιορίζεται σε καθιερωμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών με σκοπό τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η αναφορά στην τεχνολογία περιλαμβάνει, όπου απαιτείται, οποιαδήποτε επανεξέταση από άνθρωπο που αφορά άμεσα τη χρήση της τεχνολογίας και την εποπτεία της. Η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να είναι συνήθης στον κλάδο, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα από όλους τους παρόχους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας με τρόπο που να διαφυλάσσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να είναι επουσιώδες το κατά πόσο ένας συγκεκριμένος πάροχος που επιδιώκει να προσφύγει σε αυτή την παρέκκλιση ήδη χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Τα είδη των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να παρεμβαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερο στην ιδιωτική ζωή σύμφωνα με τις πλέον προηγμένες εξελίξεις στον κλάδο και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν συστηματικό φιλτράρισμα και σάρωση των επικοινωνιών που περιέχουν κείμενο, αλλά να εξετάζουν μόνο συγκεκριμένες επικοινωνίες σε περίπτωση βάσιμης υποψίας σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

    (12)Προκειμένου να διασφαλίζονται η ακρίβεια και η αξιοπιστία όσο το δυνατόν περισσότερο, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται θα πρέπει, σύμφωνα με τις πλέον προηγμένες εξελίξεις στον κλάδο, να περιορίζει το ποσοστό σφάλματος των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων στον μέγιστο δυνατό βαθμό και, εφόσον είναι απαραίτητο, να διορθώνει χωρίς καθυστέρηση τυχόν σχετικά σφάλματα που μπορεί παρ’ όλα αυτά να προκύπτουν.

    (13)Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και άλλα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την παρέκκλιση που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, καθώς και η περίοδος κατά την οποία διατηρούνται στη συνέχεια τα δεδομένα σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται, ώστε να διασφαλίζεται ότι η παρέκκλιση εξακολουθεί να περιορίζεται στον βαθμό που είναι απολύτως απαραίτητη.

    (14)Προκειμένου να διασφαλίζονται η διαφάνεια και η λογοδοσία όσον αφορά τις δραστηριότητες που ασκούνται σύμφωνα με την παρέκκλιση, οι πάροχοι θα πρέπει να δημοσιεύουν εκθέσεις σε ετήσια βάση σχετικά με την επεξεργασία που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων σχετικά με το είδος και τον όγκο των δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία, τον αριθμό των περιστατικών που εντοπίζονται, τα μέτρα που εφαρμόζονται για την επιλογή και τη βελτίωση των βασικών δεικτών, τον αριθμό και τον λόγο σφαλμάτων (ψευδώς θετικά αποτελέσματα) των διαφόρων χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών, τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό του ποσοστού σφάλματος και το ποσοστό σφάλματος που επιτυγχάνεται, την πολιτική για τη διατήρηση δεδομένων και τις εγγυήσεις που εφαρμόζονται για την προστασία των δεδομένων.

    (15)Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του από την 21η Δεκεμβρίου 2020.

    (16)Ο παρών κανονισμός περιορίζει το δικαίωμα στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και προβλέπει παρέκκλιση από την απόφαση που έχει ληφθεί στο πλαίσιο της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 για την υπαγωγή των υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών στους ίδιους κανόνες με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η περίοδος εφαρμογής του παρόντος κανονισμού θα πρέπει, ως εκ τούτου, να περιορίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, χρονικό διάστημα που εύλογα απαιτείται για τη θέσπιση νέου μακροπρόθεσμου νομικού πλαισίου, με πιο σύνθετες εγγυήσεις. Σε περίπτωση που η μακροπρόθεσμη νομοθεσία θεσπιστεί και τεθεί σε ισχύ πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η εν λόγω νομοθεσία θα πρέπει να καταργεί τον παρόντα κανονισμό.

    (17)Οι πάροχοι υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών θα πρέπει να υπόκεινται στις ειδικές υποχρεώσεις που ορίζονται στην οδηγία 2002/58/ΕΚ όσον αφορά οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

    (18)Ο στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να θεσπίσει προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 2002/58/ΕΚ χωρίς να προκαλέσει κατακερματισμό στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον, η εθνική νομοθεσία πιθανότατα δεν θα θεσπιζόταν εγκαίρως σε όλα τα κράτη μέλη. Καθώς ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτών των στόχων. Εισάγει μια προσωρινή και αυστηρά περιορισμένη παρέκκλιση από την εφαρμογή του άρθρου 5 παράγραφος 1 και του άρθρου 6 της οδηγίας 2002/58/ΕΚ, με μια σειρά εγγυήσεων που διασφαλίζουν ότι δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων.

    (19)Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και του Συμβουλίου 10 , ο οποίος γνωμοδότησε στις […],

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός θεσπίζει προσωρινούς και αυστηρά περιορισμένους κανόνες που παρεκκλίνουν από ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται στην οδηγία 2002/58/ΕΚ, με αποκλειστικό σκοπό να επιτρέψει στους παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων στον βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω των υπηρεσιών τους.

     

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1) «υπηρεσία διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών»: υπηρεσία που ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 7 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972·

    2) «σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο»:

    α) υλικό που συνιστά παιδική πορνογραφία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο γ) της οδηγίας 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

    β) άγρα παιδιών με σκοπό την τέλεση σεξουαλικών πράξεων με παιδί ή την παραγωγή παιδικής πορνογραφίας με ένα από τα ακόλουθα μέσα: 

    i) δελεασμός του παιδιού με δώρα ή άλλα ωφελήματα·

    ii) απειλή κατά του παιδιού ότι θα υποστεί αρνητική συνέπεια με ενδεχομένως σοβαρό αντίκτυπο στο παιδί·

    iii) παρουσίαση ή διάθεση στο παιδί πορνογραφικού υλικού.

    γ) «πορνογραφικές παραστάσεις» όπως ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχείο ε) της οδηγίας 2011/93/ΕΟΚ.

    Άρθρο 3
    Πεδίο εφαρμογής της παρέκκλισης

    Οι ειδικές υποχρεώσεις που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 και στο άρθρο 6 της οδηγίας 2002/58/ΕΚ δεν εφαρμόζονται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών στον βαθμό που αυτή είναι απολύτως αναγκαία για τη χρήση τεχνολογίας με αποκλειστικό σκοπό την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο ή την καταγγελία των περιστατικών αυτών στις αρχές επιβολής του νόμου και σε φορείς που ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, υπό τον όρο ότι:

    α)η επεξεργασία είναι αναλογική και περιορίζεται σε καθιερωμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται συνήθως από παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών για τον συγκεκριμένο σκοπό πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, και οι οποίες συμβαδίζουν με τις πλέον προηγμένες εξελίξεις στον κλάδο και παρεμβαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερο στην ιδιωτική ζωή·

    β)η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι καθεαυτή επαρκώς αξιόπιστη υπό την έννοια ότι περιορίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ποσοστό των σφαλμάτων όσον αφορά τον εντοπισμό περιεχομένου που συνιστά σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και, εφόσον προκύψουν τέτοια περιστασιακά σφάλματα, οι συνέπειές τους διορθώνονται χωρίς καθυστέρηση·

    γ)η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό περιστατικών άγρας παιδιών περιορίζεται στη χρήση σχετικών βασικών δεικτών, όπως λέξεις-κλειδιά και παράγοντες κινδύνου που έχουν προσδιοριστεί αντικειμενικά, όπως η διαφορά ηλικίας, με την επιφύλαξη του δικαιώματος επανεξέτασης από άνθρωπο·

    δ)η επεξεργασία περιορίζεται στον βαθμό που είναι απολύτως αναγκαία για τον εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και για την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και, εάν δεν εντοπιστεί και επιβεβαιωθεί η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο, διαγράφεται άμεσα·

    ε)ο πάροχος δημοσιεύει σε ετήσια βάση έκθεση για τη σχετική επεξεργασία, μεταξύ άλλων για το είδος και τον όγκο των δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία, τον αριθμό των περιστατικών που εντοπίζονται, τα μέτρα που εφαρμόζονται για την επιλογή και τη βελτίωση των βασικών δεικτών, τον αριθμό και τον λόγο σφαλμάτων (ψευδώς θετικά αποτελέσματα) των διαφόρων χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών, τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό του ποσοστού σφάλματος και το ποσοστό σφάλματος που επιτυγχάνεται, την πολιτική για τη διατήρηση δεδομένων και τις εγγυήσεις που εφαρμόζονται για την προστασία των δεδομένων.

    Όσον αφορά το στοιχείο δ), εφόσον εντοπιστεί και επιβεβαιωθεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, τα σχετικά δεδομένα μπορούν να διατηρούνται αποκλειστικά για τους ακόλουθους σκοπούς και μόνο για το αναγκαίο χρονικό διάστημα: 

    για την καταγγελία του περιστατικού και για την ανταπόκριση σε αναλογικά αιτήματα από τις αρχές επιβολής του νόμου και άλλες αρμόδιες δημόσιες αρχές·

    για τον αποκλεισμό του λογαριασμού του οικείου χρήστη·

    όσον αφορά τα δεδομένα που προσδιορίζονται με αξιόπιστο τρόπο ως παιδική πορνογραφία, για τη δημιουργία μοναδικής, μη μετατρέψιμης ψηφιακής υπογραφής («hash»).

    Άρθρο 4 
    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

    (1)    Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).
    (2)    Οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Αναδιατύπωση) (ΕΕ L 321 της 17.12.2018, σ. 36 έως 214).
    (3)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, Στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, COM(2020) 607 final της 24ης Ιουλίου 2020.
    (4)    ΕΕ C της , σ. .
    (5)    Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).
    (6)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).
    (7)    Οδηγία 2002/21/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία πλαίσιο) (ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 33).
    (8)    Οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΕΕ L 321 της 17.12.2018, σ. 36).
    (9)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, Στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, COM(2020) 607 final της 24ης Ιουλίου 2020.
    (10)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 1).
    Top