EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62021TN0709

Υπόθεση T-709/21: Προσφυγή της 1ης Νοεμβρίου 2021 — WhatsApp Ireland κατά EDPB

OJ C 2, 3.1.2022, p. 50–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.1.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 2/50


Προσφυγή της 1ης Νοεμβρίου 2021 — WhatsApp Ireland κατά EDPB

(Υπόθεση T-709/21)

(2022/C 2/69)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: WhatsApp Ireland Ltd (Δουβλίνο, Ιρλανδία) (εκπρόσωποι: H. G. Kamann, F. Louis, A. Vallery, δικηγόροι, P. Nolan, B. Johnston, C. Monaghan, Solicitors, P. Sreenan, D. McGrath, C. Geoghegan και E. Egan McGrath, Barristers-at-Law)

Καθού: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων

Αιτήματα

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει εν όλω την απόφαση 1/2021 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (EDPB), της 28ης Ιουλίου 2021, ή, εναλλακτικώς, κατά το μέρος που αφορά την προσφεύγουσα, και

να καταδικάσει το καθού στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής ακυρώσεως της απόφασης 1/2021 του EDPB, της 28ης Ιουλίου 2021, σχετικά με τη διαφορά που ανέκυψε κατόπιν του σχεδίου απόφασης της Ιρλανδικής εποπτικής Αρχής για τη WhatsApp Ireland βάσει του άρθρου 65παράγραφος 1, στοιχείο α', του κανονισμού (EΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΓΚΠΔ) (1), η προσφεύγουσα προβάλλει επτά λόγους.

1.

Με τον πρώτο λόγο προβάλλεται ότι το EDPB υπερέβη την κατά το άρθρο 65 του ΓΚΠΔ αρμοδιότητά του.

2.

Με τον δεύτερο λόγο προβάλλεται ότι το EDPB παρέβη τα άρθρα 13, παράγραφος 1, στοιχείο δ', και 12, παράγραφος 1, ΓΚΠΔ, καθόσον ερμήνευσε και εφάρμοσε τις εν λόγω διατάξεις και τις υποχρεώσεις διαφάνειας που υπέχει η WhatsApp κατά υπερβολικά ευρύ τρόπο, απαιτώντας από τη WhatsApp να παράσχει μη απαιτούμενες πληροφορίες.

3.

Με τον τρίτο λόγο προβάλλεται ότι το EDPB παρέβη το άρθρο 4, παράγραφος 1, ΓΚΠΔ ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας την εν λόγω διάταξη και την έννοια «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα» κατά υπερβολικά ευρύ τρόπο.

4.

Με τον τέταρτο λόγο προβάλλεται ότι το EDPB παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 48 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω εσφαλμένης αντιστροφής του βάρους απόδειξης κατά της WhatsApp, προκειμένου αυτή να αποδείξει ότι το οικείο περιβάλλον επεξεργασίας είναι τέτοιας φύσης ώστε ο κίνδυνος εκ νέου ταυτοποίησης των υποκειμένων των δεδομένων βασίζεται μόνο σε εικασίες.

5.

Με τον πέμπτο λόγο προβάλλεται ότι το EDPB προσέβαλε το δικαίωμα χρηστής διοίκησης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 41 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι παρέβλεψε το δικαίωμα ακρόασης της WhatsApp και τις υποχρεώσεις που υπέχει το EDPB να εξετάζει επιμελώς και αμερόληπτα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να αιτιολογεί επαρκώς τις αποφάσεις του.

6.

Με τον έκτο λόγο προβάλλεται ότι το EDPB παρέβη το άρθρο 83 ΓΚΠΔ και πλείονες βασικές αρχές που διέπουν τον καθορισμό των προστίμων βάσει του ΓΚΠΔ.

7.

Με τον έβδομο λόγο προβάλλεται ότι το EDPB παραβίασε την αρχή της ασφάλειας δικαίου, καθόσον δεν αναγνώρισε ότι η απόφασή του προτείνει καινοφανείς ερμηνείες και εφαρμογές πλειόνων διατάξεων του ΓΚΠΔ, με αποτέλεσμα να μην ήταν προβλέψιμη η τέλεση της παράβασης.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ 2016, L 119, σ. 1)


Top