EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62016CJ0051

Απόφαση του Δικαστηρίου (όγδοο τμήμα) της 26ης Απριλίου 2017.
Stryker EMEA Supply Chain Services BV κατά Inspecteur van de Belastingdienst/Douane kantoor Rotterdam Rijnmond.
Αίτηση του Rechtbank Noord-Holland για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως.
Προδικαστική παραπομπή – Κοινό δασμολόγιο – Δασμολογικές κλάσεις – Κατάταξη εμπορευμάτων – Βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως προοριζόμενες να τοποθετηθούν στο ανθρώπινο σώμα για τη θεραπεία καταγμάτων ή την προσάρτηση ειδών προσθετικής – Συνδυασμένη Ονοματολογία – Kλάση 9021 – Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 1212/2014 – Κύρος.
Υπόθεση C-51/16.

Court reports – general

ECLI identifier: ECLI:EU:C:2017:298

ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΊΟΥ (όγδοο τμήμα)

της 26ης Απριλίου 2017 ( *1 )

«Προδικαστική παραπομπή — Κοινό δασμολόγιο — Δασμολογικές κλάσεις — Κατάταξη εμπορευμάτων — Βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως προοριζόμενες να τοποθετηθούν στο ανθρώπινο σώμα για τη θεραπεία καταγμάτων ή την προσάρτηση ειδών προσθετικής — Συνδυασμένη Ονοματολογία — Kλάση 9021 — Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 1212/2014 — Κύρος»

Στην υπόθεση C-51/16,

με αντικείμενο αίτηση προδικαστικής αποφάσεως δυνάμει του άρθρου 267 ΣΛΕΕ, την οποία υπέβαλε το Rechtbank Noord-Holland (δικαστήριο της επαρχίας Hollande-Septentrionale, Κάτω Χώρες) με απόφαση της 25ης Ιανουαρίου 2016, η οποία περιήλθε στο Δικαστήριο στις 28 Ιανουαρίου 2016, στο πλαίσιο της δίκης

Stryker EMEA Supply Chain Services BV

κατά

Inspecteur van de Belastingdienst/Douane kantoor Rotterdam Rijnmond,

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (όγδοο τμήμα),

συγκείμενο από τους Μ. Βηλαρά, πρόεδρο τμήματος, M. Safjan και D. Šváby (εισηγητή), δικαστές,

γενικός εισαγγελέας: P. Mengozzi

γραμματέας: Μ. Ferreira, κύρια διοικητική υπάλληλος,

έχοντας υπόψη την έγγραφη διαδικασία και κατόπιν της επ’ ακροατηρίου συζητήσεως της 12ης Ιανουαρίου 2017,

λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν:

η Stryker EMEA Supply Chain Services BV, εκπροσωπούμενη από τον H. de Bie, advocaat,

η Ολλανδική Κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τις Μ. Κ. Bulterman και Μ. A. M. de Ree,

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τους A. Caeiros και S. Noë,

κατόπιν της αποφάσεως που έλαβε, αφού άκουσε τον γενικό εισαγγελέα, να εκδικάσει την υπόθεση χωρίς ανάπτυξη προτάσεων,

εκδίδει την ακόλουθη

Απόφαση

1

Η αίτηση προδικαστικής αποφάσεως αφορά την ερμηνεία της κλάσεως 9021 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (στο εξής: ΣΟ) που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ 1987, L 256, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 1101/2014 της Επιτροπής, της 16ης Οκτωβρίου 2014 (ΕΕ 2014, L 312, σ. 1, στο εξής: κανονισμός 2658/87), καθώς και το κύρος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 1212/2014 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2014, για την κατάταξη εμπορευμάτων στη συνδυασμένη ονοματολογία (ΕΕ 2014, L 329, σ. 3).

2

Η ανωτέρω αίτηση υποβλήθηκε στο πλαίσιο ένδικης διαφοράς μεταξύ της Stryker EMEA Supply Chain Services BV (στο εξής: Stryker) και του Inspecteur van de Belastingdienst/Douane kantoor Rotterdam Rijnmond (οικονομικού/τελωνειακού εφόρου, γραφείο Rotterdam Rijnmond, στο εξής: τελωνειακές αρχές) σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη τριών ειδών βιδών ιατρικής εμφυτεύσεως.

Το νομικό πλαίσιο

Η κατάταξη των εμπορευμάτων

3

Η ΣΟ θεσπίστηκε δυνάμει του κανονισμού 2658/87. Βασίζεται στη Διεθνή Σύμβαση για το εναρμονισμένο σύστημα περιγραφής και κωδικοποιήσεως των εμπορευμάτων (στο εξής: ΕΣ), που συνήφθη στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου 1983 και εγκρίθηκε, με το τροποποιητικό της πρωτόκολλο της 24ης Ιουνίου 1986, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, με την απόφαση 87/369/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 7ης Απριλίου 1987 (ΕΕ 1987, L 198, σ. 1). Η ΣΟ επαναλαμβάνει τις κλάσεις και τις διακρίσεις με έξι ψηφία του ΕΣ. Μόνον το έβδομο και όγδοο ψηφίο της ΣΟ αποτελούν δικές της υποδιαιρέσεις.

4

Ο κανονισμός 2658/87 παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσία να διασαφηνίζει το περιεχόμενο των δασμολογικών κλάσεων. Το παράρτημα I του κανονισμού 2658/87 επικαιροποιείται άπαξ ετησίως από την Επιτροπή. Με τον εκτελεστικό κανονισμό 1101/2014, η Επιτροπή εξέδωσε το πλήρες κείμενο της ΣΟ, το οποίο είναι εφαρμοστέο από 1ης Ιανουαρίου 2015.

5

Η ΣΟ περιέχει στο πρώτο της μέρος, τίτλος I, τμήμα A, ένα σύνολο γενικών κανόνων για την ερμηνεία της ονοματολογίας αυτής. Στο τμήμα αυτό προβλέπονται τα εξής:

«Η κατάταξη των εμπορευμάτων στη συνδυασμένη ονοματολογία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές:

1.

Το κείμενο των τίτλων των τμημάτων, των κεφαλαίων ή των υποκεφαλαίων θεωρείται ότι έχει μόνον ενδεικτική αξία, δεδομένου ότι η κατάταξη καθορίζεται νόμιμα σύμφωνα με το κείμενο των κλάσεων και των σημειώσεων των τμημάτων ή των κεφαλαίων […].

[…]

6.

Η κατάταξη των εμπορευμάτων στις διακρίσεις μιας και της αυτής κλάσεως καθορίζεται νόμιμα σύμφωνα με το κείμενο των εν λόγω διακρίσεων και των σημειώσεων των διακρίσεων αυτών […]. Εκτός αντιθέτων διατάξεων, για τους σκοπούς του κανόνα αυτού εφαρμόζονται επίσης οι σημειώσεις των τμημάτων και των κεφαλαίων.»

6

Το δεύτερο μέρος της ΣΟ, με τίτλο «Πίνακας δασμών», περιλαμβάνει το τμήμα XV, το οποίο επιγράφεται «Μέταλλα κοινά και τεχνουργήματα από τα μέταλλα αυτά». Τα άρθρα 2 και 3 του νόμου αυτού έχουν ως εξής:

«2.

Στη [ΣΟ], με τον όρο “μέρη και υλικά γενικής χρήσης” εννοούνται:

α)

τα είδη των κλάσεων 7307, 7312, 7315, 7317 ή 7318, καθώς και τα παρόμοια είδη από άλλα κοινά μέταλλα·

[…]

3.

Στη [ΣΟ], με τον όρο “μέταλλα κοινά” εννοούνται: […] ο χάλυβας, […] το τιτάνιο, […]».

7

Το τμήμα XV της ΣΟ περιλαμβάνει το κεφάλαιο 73, με τίτλο «Τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο, σίδηρο και χάλυβα». Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κλάση 7318, η οποία έχει ως ακολούθως:

«Κοχλίες, βίδες, περικόχλια (παξιμάδια), καρφιά μακριά με σπείρωμα για σιδηροτροχιές, κοχλιωτά άγκιστρα, καζανόκαρφα (πριτσίνια), κοπίλιες, σφήνες, περόνες σύνδεσης, ροδέλες (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ροδέλες που προορίζονται να λειτουργούν ως ελατήρια) και παρόμοια είδη από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα.»

8

Το ΕΣ περιλαμβάνει επεξηγηματική σημείωση σχετικά με την κλάση 7318, η οποία αναφέρει τα κατωτέρω:

«Όλα τα ανωτέρω είδη έχουν κατά κανόνα σπείρωμα στην τελική τους μορφή, με εξαίρεση ορισμένα μπουλόνια που ενίοτε μπορούν να τοποθετηθούν με τη βοήθεια, λ.χ., κοπίλιας. Καθιστούν δυνατή τη συναρμολόγηση δύο ή περισσοτέρων τμημάτων, ούτως ώστε να είναι δυνατόν αυτά να αποσυναρμολογηθούν μεταγενέστερα χωρίς να προκληθεί βλάβη.

Οι […] μεταλλικές βίδες είναι κυλινδρικής μορφής και το σπείρωμά τους είναι εξαιρετικά συμπαγές και ελαφρώς κεκλιμένο. Έχουν είτε κεφαλή χωρίς εγκοπή (εξάγωνη κεφαλή) –εν τοιαύτη περιπτώσει η τοποθέτησή τους γίνεται με τη βοήθεια κλειδιού–, είτε κεφαλή με εγκοπή ή εσοχή.

Περιλαμβάνονται σε αυτήν την κλάση οι […] μεταλλικές βίδες πάσης φύσεως, ανεξαρτήτως μορφής ή χρήσεως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ειδική μορφή, όπως τα μπουλόνια σχήματος U (μπουλόνια με σύζευξη), τα μπουλόνια χωρίς κεφαλή τα οποία συνίστανται σε κυλινδρικά στελέχη με σπείρωμα στο ένα τους άκρο ή σε όλο το μήκος τους, οι κοχλίες με σπείρωμα καθ’ όλο το μήκος του κορμού, οι οποίοι συνίστανται σε κοντά στελέχη με σπείρωμα σε αμφότερα τα άκρα τους.

[…]

Οι ξυλόβιδες διαφέρουν […] από τις μεταλλικές βίδες λόγω του κολουροκωνικού σχήματός τους και λόγω του ότι διαθέτουν σπείρωμα κοπής το οποίο, δια περιστροφής, διανοίγει δίοδο εντός του υλικού. Επιπροσθέτως, οι ξύλινες βίδες έχουν, ως επί το πλείστον, κεφαλή με σχισμή ή εσοχή και χρησιμοποιούνται πάντα χωρίς περικόχλιο.

[…]»

9

Το τμήμα XV της ΣΟ περιλαμβάνει επίσης το κεφάλαιο 81, με τίτλο «Άλλα κοινά μέταλλα· κεραμομεταλλουργικές συνθέσεις· αντικείμενα από τις ύλες αυτές». Η κλάση 8108, η οποία περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο αυτό, έχει ως εξής:

«Τιτάνιο και τεχνουργήματα από τιτάνιο, στα οποία περιλαμβάνονται και τα απορρίμματα και θραύσματα

[…]

8108 90 – άλλα:

[…]

8108 90 90 – – Άλλα».

10

Το δεύτερο μέρος της ΣΟ περιλαμβάνει το τμήμα XVIII, με τίτλο «Όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας, μέτρησης, έλεγχου ή ακριβείας. Όργανα και συσκευές ιατροχειρουργικής. Ωρολογοποιία. Μουσικά όργανα. Μέρη και εξαρτήματα αυτών των οργάνων και συσκευών».

11

Το τμήμα XVIII της ΣΟ περιλαμβάνει το κεφάλαιο 90, με τίτλο «Όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας, μέτρησης, έλεγχου ή ακριβείας. Όργανα και συσκευές ιατροχειρουργικής. Μέρη και εξαρτήματα αυτών των οργάνων και συσκευών».

12

Η σημείωση 1 6 του κεφαλαίου 90 έχει ως εξής:

«1.

Το κεφάλαιο αυτό δεν περιλαμβάνει:

[…]

στ)

τα μέρη και υλικά γενικής χρήσης, σύμφωνα με την έννοια της σημείωσης 2 του τμήματος XV, από κοινά μέταλλα (τμήμα XV) και τα παρόμοια είδη από πλαστικές ύλες (κεφάλαιο 39)·

[…]».

13

Η επεξηγηματική σημείωση του ΕΣ σχετικά με το κεφάλαιο 90 αναφέρει τα εξής:

«Το παρόν κεφάλαιο περιλαμβάνει ένα σύνολο οργάνων και συσκευών πολύ διαφορετικής φύσεως, τα οποία, ωστόσο, γενικώς, χαρακτηρίζονται κατά βάση από την τελειότητα της κατασκευής τους και τη μεγάλη τους ακρίβεια, ώστε η πλειονότητα αυτών να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων […] για ιατρικούς σκοπούς.

[…]»

14

Η κλάση 9021 της ΣΟ έχει ως εξής:

«9021 10 – Ορθοπεδικά είδη, νάρθηκες και άλλα είδη για κατάγματα

[…]

9021 10 90 – – Είδη και συσκευές για κατάγματα

[…]

9021 90 – Άλλα:

[…]

9021 90 90 – – Άλλα».

15

Η επεξηγηματική σημείωση του ΕΣ σχετικά με την κλάση 9021 αναφέρει τα εξής:

«Τα είδη και οι συσκευές για κατάγματα χρησιμοποιούνται για την ακινητοποίηση των τραυματισμένων τμημάτων του σώματος (ώστε να εκταθούν ή να προστατευθούν) ή για την αποκατάσταση των καταγμάτων. […]

Ορισμένα από τα ανωτέρω είδη ή τις ανωτέρω συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν από τον ίδιο τον ασθενή (τούτο ισχύει ιδίως για υποστηρίγματα με μεταλλικό νήμα, από ψευδάργυρο, από ξύλο κτλ., για την ακινητοποίηση των μελών του σώματος, όπως υποστηρίγματα από γυψωμένες ταινίες για τους αγκώνες, συσκευές για τη θωρακική κοιλότητα, κτλ.) ή να προσαρμοστούν σε κρεβάτι, σε τραπέζι ή σε άλλη βάση (προστατευτικές στεφάνες, συσκευές για κατάγματα, καλούμενες “εκτάσεως”, με σωληνοειδείς ορθοστάτες που προορίζονται να αντικαταστήσουν υποστηρίγματα ή νάρθηκες, κτλ.).

Με την επιφύλαξη των διατάξεων της σημειώσεως 1[, στοιχείο] στʹ, του παρόντος κεφαλαίου, εμπίπτουν στην παρούσα κλάση επίσης οι πλάκες, περόνες, κ.λπ., που τοποθετούνται στο σώμα από χειρουργούς με σκοπό τη συναρμολόγηση σπασμένων οστών ή την παρόμοια αντιμετώπιση καταγμάτων.»

16

Η επεξηγηματική σημείωση της ΣΟ σχετικά με τη διάκριση 9021 39 90 αναφέρει τα εξής:

«Στην παρούσα κλάση υπάγονται, παραδείγματος χάρη, μεταξύ άλλων:

1.

οι πλάκες που παραμένουν μονίμως εντός του οργανισμού (λ.χ. προς αντικατάσταση τμήματος οστού ή ολόκληρου οστού)·

[…]».

Ο εκτελεστικός κανονισμός 1212/2014

17

Ο εκτελεστικός κανονισμός 1212/2014 προβαίνει στην κατάταξη βίδας ιατρικής εμφυτεύσεως, βάσει των δεδομένων που παρατίθενται στο παράρτημά του.

18

Η εν λόγω βίδα περιγράφεται ως εξής:

«Συμπαγές, κυλινδρικό προϊόν με σπείρωμα, μήκους περίπου 12 mm, που κατασκευάζεται από εξαιρετικά σκληρό κράμα τιτανίου με φινίρισμα χρώματος.

Το προϊόν έχει στέλεχος με σταθερή εξωτερική διάμετρο 3 mm και κεφαλή. Το στέλεχος διαθέτει εξ ολοκλήρου ασύμμετρο σπείρωμα. Η κεφαλή έχει σπείρωμα (που της επιτρέπει να κλειδώνει μέσα σε πλάκα συμπίεσης σε συστήματα στερέωσης) με υποδοχή σε εσοχή.

Το προϊόν αντιστοιχεί στο πρότυπο ISO/TC 150 για βίδες (κοχλίες) εμφυτεύσεως και παρουσιάζεται προς χρήση στο πεδίο της χειρουργικής τραυμάτων για την αντιμετώπιση καταγμάτων. Προορίζεται για τοποθέτηση στο σώμα με χρήση ειδικών εργαλείων.

Κατά την εισαγωγή του, το προϊόν διατίθεται σε αποστειρωμένη συσκευασία. Το προϊόν φέρει αριθμό και ως εκ τούτου είναι ανιχνεύσιμο καθ' όλη τη διάρκεια της παραγωγής και της διανομής.»

19

Κατά την αιτιολογία που παρατίθεται στο παράρτημα του προαναφερθέντος κανονισμού, η κατάταξη καθορίζεται από τους γενικούς κανόνες 1 και 6 για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας, από τη σημείωση 2, στοιχείο αʹ, του τμήματος XV, από τη σημείωση 3 του τμήματος XV, από τη σημείωση 1, στοιχείο στʹ, του κεφαλαίου 90, καθώς και από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 8108, 8108 90 και 8108 90 90.

20

Η αιτιολογία συνεχίζει ως ακολούθως:

«Λόγω των αντικειμενικών χαρακτηριστικών του, το προϊόν αντιστοιχεί πλήρως σε μια βίδα από κοινό μέταλλο, μολονότι προορίζεται για χρήση στη χειρουργική τραυμάτων. Ανεξάρτητα από την πραγματική τους χρήση, οι βίδες από κοινά μέταλλα αποτελούν, σύμφωνα με τη σημείωση 2, στοιχείο αʹ, του τμήματος XV, μέρη γενικής χρήσης. Η κατάταξή του στην κλάση 9021 ως νάρθηκα, υποστηρίγματος και άλλου είδους συσκευής για κατάγματα επομένως αποκλείεται σύμφωνα με τη σημείωση 1, στοιχείο στʹ, του κεφαλαίου 90.

Το προϊόν πρέπει επομένως να καταταχθεί στον κωδικό ΣΟ 8108 90 90, ως άλλο τεχνούργημα από τιτάνιο.»

Η διαφορά της κύριας δίκης και τα προδικαστικά ερωτήματα

21

Η διαφορά της κύριας δίκης αφορά την ανάκληση τριών δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών που είχαν χορηγηθεί στη Stryker από τις τελωνειακές αρχές, για τρεις τύπους βιδών εμφυτεύσεως που προορίζονται να τοποθετηθούν στο ανθρώπινο σώμα για την αντιμετώπιση καταγμάτων ή την προσάρτηση ειδών προσθετικής. Από την απόφαση περί παραπομπής προκύπτει ότι οι εν λόγω βίδες έχουν τα ακόλουθα κοινά χαρακτηριστικά:

διάμετρο 6,5 χιλιοστών, 6,5 χιλιοστών και 4 χιλιοστών αντιστοίχως·

μήκος 25 χιλιοστών, 50 χιλιοστών και 16 χιλιοστών αντιστοίχως·

ειδικώς σχεδιασμένο σπείρωμα·

κεφαλή με εξάπλευρη εσοχή·

συσκευασία ανά τεμάχιο σε μικρό κουτί με οδηγίες χρήσεως·

αποστειρωμένες ή μη.

22

Από την απόφαση περί παραπομπής προκύπτει επίσης ότι οι εν λόγω βίδες εμφανίζουν και ειδικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, μία εξ αυτών αποτελείται από κράμα τιτανίου, ενώ οι λοιπές δύο από ανοξείδωτο χάλυβα. Επιπροσθέτως, οι βίδες από ανοξείδωτο χάλυβα είναι μιας χρήσεως. Τέλος, η βίδα από κράμα τιτανίου χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση τεχνητής αρθρώσεως, ενώ οι βίδες από ανοξείδωτο χάλυβα χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση και την προσωρινή σταθεροποίηση οστών.

23

Λαμβανομένων υπόψη αυτών των χαρακτηριστικών, βάσει των δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών που είχαν χορηγήσει οι τελωνειακές αρχές, οι ως άνω τρεις τύποι βιδών ιατρικής εμφυτεύσεως είχαν καταταχθεί στην κλάση 9021 90 90 της ΣΟ.

24

Μετά τη δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού 1212/2014, οι τελωνειακές αρχές ανακάλεσαν τις ανωτέρω δασμολογικές πληροφορίες, με απόφαση της 6ης Ιανουαρίου 2015. Η εν λόγω ανάκληση δικαιολογήθηκε βάσει του ότι, υπό την έννοια του προαναφερθέντος κανονισμού, «βίδα που προορίζεται για χειρουργική χρήση πρέπει να κατατάσσεται, λόγω των αντικειμενικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών της, ως μέρος και υλικό γενικής χρήσεως».

25

Κατόπιν διοικητικής προσφυγής που άσκησε ενώπιον των τελωνειακών αρχών, η Stryker άσκησε προσφυγή κατά της εν λόγω αποφάσεως περί ανακλήσεως ενώπιον του αιτούντος δικαστηρίου.

26

Προς στήριξη της προσφυγής της, η Stryker εκτιμά, κατ’ ουσίαν, ότι, λαμβανομένων υπόψη των αντικειμενικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων των βιδών εμφυτεύσεως, στα οποία περιλαμβάνεται ο εγγενής προορισμός τους, δεν πρόκειται για «συνήθεις» βίδες κατά την έννοια της κλάσεως 7318 της ΣΟ. Επιπροσθέτως, η Stryker υποστηρίζει ότι ο εκτελεστικός κανονισμός 1212/2013 είναι άκυρος, διότι η κατάταξη στην οποία προβαίνει έγινε αποκλειστικώς βάσει των εξωτερικών χαρακτηριστικών των επίμαχων βιδών ιατρικής εμφυτεύσεως, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο εγγενής προορισμός τους, κάτι που αντίκειται στη νομολογία του Δικαστηρίου.

27

Οι τελωνειακές αρχές υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες εμφανίζουν σημαντικές ομοιότητες προς τη βίδα που περιγράφεται στον προαναφερθέντα κανονισμό και, κατά συνέπεια, πρέπει να χαρακτηριστούν ως «μέρος και υλικό γενικής χρήσεως».

28

Το αιτούν δικαστήριο εκτιμά ότι, πρώτον, λόγω των αντικειμενικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών τους, συμπεριλαμβανομένου του εγγενούς προορισμούς τους, οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες εμφυτεύσεως δύνανται να καταταχθούν στην κλάση 9021 της ΣΟ.

29

Κατά το αιτούν δικαστήριο, τέτοια κατάταξη προκύπτει, αφενός, από τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των επίμαχων στην υπόθεση της κύριας δίκης βιδών ιατρικής εμφυτεύσεως. Συναφώς, το αιτούν δικαστήριο επισημαίνει ότι οι εν λόγω βίδες σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και πωλούνται ως ορθοπεδικά είδη για τη θεραπεία των καταγμάτων ή για την προσάρτηση ειδών προσθετικής, ότι παρέχονται με οδηγίες χρήσεως για τον χειρουργό, ότι μπορούν να τοποθετηθούν στο σώμα μόνο με τη βοήθεια ειδικών ιατρικών εργαλείων, ότι το χρησιμοποιηθέν υλικό (χάλυβας ή κράμα τιτανίου) έχει επιλεγεί ειδικώς για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποβολής, ότι το σπείρωμα τέτοιων βιδών είναι βαθύτερο από εκείνο των «συνήθων» βιδών, ότι η κεφαλή της βίδας είναι σχεδιασμένη ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονών, ότι ανταποκρίνονται στα πρότυπα του ISO (International Standard Organization), τα οποία εγγυώνται την ποιότητα των ιατρικών προϊόντων και, τέλος, ότι είναι ανιχνεύσιμες σε περίπτωση ανακλήσεως προϊόντων.

30

Προκύπτει επίσης από την απόφαση περί παραπομπής ότι οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες εμφανίζονται συσκευασμένες ανά τεμάχιο σε μικρό κουτί και ότι δύνανται να παρέχονται και αποστειρωμένες.

31

Αφετέρου, το αιτούν δικαστήριο επισημαίνει ότι οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες εμφυτεύσεως προορίζονται αποκλειστικώς για τοποθέτηση στο ανθρώπινο σώμα με σκοπό την αντιμετώπιση καταγμάτων ή την προσάρτηση ειδών προσθετικής.

32

Δεύτερον, το αιτούν δικαστήριο σημειώνει ότι οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες αντιστοιχούν στη βίδα που περιγράφεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού 1212/2014, στοιχείο το οποίο αποκλείει κατάταξη στην κλάση 9021 της ΣΟ. Το αιτούν δικαστήριο συνάγει από τον προαναφερθέντα κανονισμό ότι, οσάκις πρόκειται για προϊόν που εμπίπτει στα «μέρη και υλικά γενικής χρήσεως» κατά την έννοια της σημειώσεως 2 του τμήματος XV της ΣΟ, ο προορισμός του προϊόντος δεν δύναται να ληφθεί υπόψη για τη δασμολογική του κατάταξη.

33

Τρίτον, το αιτούν δικαστήριο υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδεται από την Επιτροπή, η οποία εξέδωσε τον εκτελεστικό κανονισμό 1212/2014, στην εξωτερική όψη της βίδας εμφυτεύσεως για την κατάταξή της. Το αιτούν δικαστήριο αναγνωρίζει ότι, εκ πρώτης όψεως, τέτοια βίδα εμφυτεύσεως προσομοιάζει σε «συνήθη» βίδα. Ωστόσο, σημειώνει ότι, κατόπιν εμβριθέστερης εξετάσεως, προκύπτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία διαφοροποιούν τέτοιες βίδες εμφυτεύσεως από τις συνήθεις βίδες. Προκύπτει ότι το σπείρωμα των επίμαχων βιδών εμφυτεύσεως είναι βαθύτερο από αυτό μιας συνηθισμένης βίδας και ότι η εσοχή στην κεφαλή της βίδας δεν προορίζεται για (διαθέσιμα στην αγορά κατασκευαστικών υλικών ή σε παρεμφερή καταστήματα) συνηθισμένα εργαλεία, αλλά είναι προσαρμοσμένη για τα ειδικά είδη ιατρικού εξοπλισμού ή ιατρικά εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων οι βίδες αυτές τοποθετούνται στο σώμα.

34

Σε αυτό το πλαίσιο, το αιτούν δικαστήριο διερωτάται εάν η Επιτροπή υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων της καθόσον περιόρισε το πεδίο εφαρμογής της κλάσεως 9021 της ΣΟ στην αιτιολογία που παρατίθεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού 1212/2014.

35

Υπό τις συνθήκες αυτές, το Rechtbank Noord-Holland (δικαστήριο της επαρχίας Hollande-Septentrionale, Κάτω Χώρες) αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία και να θέσει στο Δικαστήριο τα ακόλουθα προδικαστικά ερωτήματα:

«1)

Έχει η κλάση 9021 της ΣΟ την έννοια ότι μπορούν να καταταχθούν σε αυτήν βίδες εμφυτεύσεως όπως οι [επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης], οι οποίες προορίζονται αποκλειστικώς για τοποθέτηση στο ανθρώπινο σώμα με σκοπό την αντιμετώπιση καταγμάτων ή την προσάρτηση ειδών προσθετικής;

2)

Είναι έγκυρος ο κανονισμός 1212/2014;»

Επί των προδικαστικών ερωτημάτων

Επί του πρώτου ερωτήματος

36

Με το πρώτο του ερώτημα το αιτούν δικαστήριο ζητεί, κατ’ ουσίαν, να διευκρινιστεί εάν η ΣΟ έχει την έννοια ότι εμπίπτουν στην κλάση 9021 της ΣΟ βίδες εμφυτεύσεως όπως οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικώς για τοποθέτηση στο ανθρώπινο σώμα με σκοπό την αντιμετώπιση καταγμάτων ή την προσάρτηση ειδών προσθετικής.

37

Η Stryker υποστηρίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι επίμαχοι στην υπόθεση της κύριας δίκης τρεις τύποι βίδας, ανεξαρτήτως της φυσικής τους συστάσεως, ήτοι της κατασκευής τους από χάλυβα ή τιτάνιο, εμπίπτουν στην κλάση 9021 της ΣΟ. Κατά την προσφεύγουσα, η ως άνω κατάταξη είναι δικαιολογημένη, κατ’ ουσίαν, αφενός, λόγω του εγγενούς προορισμού των εν λόγω βιδών και, αφετέρου, λόγω των ίδιων αντικειμενικών χαρακτηριστικών τους, χαρακτηριστικά που η Επιτροπή εσφαλμένως παρέλειψε να θεωρήσει κρίσιμα.

38

Αντιθέτως, κατά την Επιτροπή, το καθοριστικό κριτήριο είναι η ανάλυση των αντικειμενικών εξωτερικών χαρακτηριστικών αυτών των βιδών. Έτσι, η Επιτροπή αποδίδει αποφασιστική σημασία στο γεγονός ότι, κατ’ αυτήν, οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες «αντιστοιχούν πλήρως» σε συνήθεις βίδες. Επομένως, η Επιτροπή αρνείται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε σημασία στον προορισμό των εν λόγω βιδών, ήτοι τη χρήση τους στη χειρουργική τραυμάτων. Κατά την Επιτροπή, οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες πρέπει να θεωρηθούν «μέρη και υλικά γενικής χρήσεως» και δεν δύνανται, κατ’ εφαρμογήν της σημειώσεως 1, στοιχείο στʹ, του κεφαλαίου 90 της ΣΟ, να καταταχθούν στην κλάση 9021 αυτής. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή προτείνει την κατάταξη των επίμαχων στην υπόθεση της κύριας δίκης βιδών βάσει της φυσικής τους συστάσεως, ήτοι την κατάταξη των βιδών από χάλυβα στην κλάση 7318 της ΣΟ και των βιδών από κράμα τιτανίου στην κλάση 8108 της ΣΟ.

39

Συναφώς, πρέπει να υπομνησθεί ότι, κατά πάγια νομολογία, χάριν της ασφάλειας δικαίου και προς διευκόλυνση των ελέγχων, το αποφασιστικό κριτήριο για τη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων πρέπει γενικά να αναζητείται στα αντικειμενικά τους χαρακτηριστικά και στις αντικειμενικές τους ιδιότητες, όπως αυτές ορίζονται στην οικεία κλάση της ΣΟ και στις σημειώσεις των τμημάτων ή των κεφαλαίων (βλ., μεταξύ άλλων, απόφαση της 18ης Μαΐου 2011, Delphi Deutschland, C-423/10, EU:C:2011:315, σκέψη 23).

40

Επιπροσθέτως, επίσης κατά πάγια νομολογία, ο προορισμός του προϊόντος μπορεί να αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο για την κατάταξη, εφόσον είναι συμφυής με το εν λόγω προϊόν, ο συμφυής δε αυτός χαρακτήρας πρέπει να μπορεί να εκτιμηθεί με γνώμονα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά και τις αντικειμενικές ιδιότητες του προϊόντος αυτού (βλ., μεταξύ άλλων, απόφαση της 22ας Δεκεμβρίου 2010, Premis Medical, C-273/09, EU:C:2010:809, σκέψη 43).

41

Εν προκειμένω, από τις διαπιστώσεις του αιτούντος δικαστηρίου περί των πραγματικών περιστατικών, όπως υπομνήσθηκαν στη σκέψη 29 της παρούσας αποφάσεως, προκύπτει ότι οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες έχουν ειδικής μορφής κεφαλή ώστε να προσαρμόζεται επακριβώς στα ιατρικά εργαλεία σταθεροποιήσεως, έχουν ειδικά σχεδιασμένο σπείρωμα ώστε να τοποθετούνται εντός του οστού και να μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονής, ενώ έχουν υποστεί και ειδική επεξεργασία ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι αποβολής.

42

Εξάλλου, δεν αμφισβητείται ότι οι ανωτέρω βίδες κατασκευάζονται ειδικώς για να εμφυτευθούν στον οργανισμό προκειμένου να συγκρατήσουν είτε τεχνητή άρθρωση είτε οστά, είτε τμήματα οστών.

43

Επιπροσθέτως, επιβάλλεται η διαπίστωση ότι ούτε το κείμενο των κλάσεων της ΣΟ ούτε το κείμενο των σημειώσεων επί των τμημάτων ή των κεφαλαίων της αναφέρονται ρητώς στα επίμαχα στην υπόθεση της κύριας δίκης προϊόντα.

44

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι στο κείμενο της κλάσεως 9021 της ΣΟ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα είδη και οι συσκευές που αφορούν κατάγματα.

45

Συναφώς, αφενός οι επεξηγηματικές σημειώσεις του ΕΣ και, αφετέρου, οι επεξηγηματικές σημειώσεις της ΣΟ, παρέχουν χρήσιμα στοιχεία για τη δασμολογική κατάταξη προϊόντων όπως τα επίμαχα στην υπόθεση της κύριας δίκης, παρότι τέτοιες επεξηγηματικές σημειώσεις έχουν ερμηνευτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτική νομική ισχύ (βλ. απόφαση της 27ης Απριλίου 2006, Kawasaki Motors Europe, C-15/05, EU:C:2006:259, σκέψη 37 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία).

46

Πρώτον και καταρχάς, η επεξηγηματική σημείωση του ΕΣ σχετικά με το κεφάλαιο 90, όπως υπομνήσθηκε στη σκέψη 13 της παρούσας αποφάσεως, αναφέρει ότι τα προϊόντα που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο κεφάλαιο χαρακτηρίζονται από την τελειότητα της κατασκευής τους και τη μεγάλη τους ακρίβεια, ώστε η πλειονότητα αυτών να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για ιατρικούς σκοπούς.

47

Επομένως, πρέπει να κατατάσσονται στην κλάση 9021 της ΣΟ προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται κατ’ ουσίαν από την τελειότητα της κατασκευής τους και τη μεγάλη τους ακρίβεια, στοιχεία που τα διαφοροποιούν από τα συνήθη προϊόντα (βλ., υπ’ αυτήν την έννοια, απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 2002, Lohmann και Medi Bayreuth, C-260/00 έως C-263/00, EU:C:2002:637, σκέψη 37).

48

Εν συνεχεία, κατά το σημείο 2 των επεξηγηματικών σημειώσεων του ΕΣ σχετικά με την κλάση 9021, τα είδη ή οι συσκευές για κατάγματα «χρησιμοποιούνται για την ακινητοποίηση των τραυματισμένων τμημάτων του σώματος […] ή για την αποκατάσταση των καταγμάτων». Υπάγονται επίσης στη συγκεκριμένη κλάση «οι πλάκες, περόνες, κ.λπ., που τοποθετούνται στο σώμα από χειρούργους με σκοπό τη συναρμολόγηση σπασμένων οστών ή την παρόμοια αντιμετώπιση καταγμάτων».

49

Τέλος, η επεξηγηματική σημείωση της διακρίσεως 9021 39 90 της ΣΟ αναφέρει ότι εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κλάση 9021 «οι πλάκες που παραμένουν μονίμως εντός του οργανισμού (παραδείγματος χάρη προς αντικατάσταση τμήματος οστού ή ολόκληρου οστού)».

50

Από τα προεκτεθέντα προκύπτει ότι πρέπει να κατατάσσονται στην κλάση 9021 της ΣΟ τα προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται από την τελειότητα της κατασκευής τους και τη μεγάλη τους ακρίβεια και τα οποία δύνανται να εμφυτευθούν στον οργανισμό με σκοπό την ακινητοποίηση τραυματισμένων μελών του σώματος ή την αποκατάσταση καταγμάτων, στοιχείο που, συνεπώς, τα διαφοροποιεί από τα συνήθη προϊόντα.

51

Δεύτερον, μεταξύ των κριτηρίων που δύνανται να διαφοροποιούν τα απλά ή συνήθη προϊόντα από εκείνα που επιτελούν ιατρική λειτουργία συγκαταλέγονται, ιδίως, το κριτήριο σχετικά με τη μέθοδο κατασκευής του οικείου προϊόντος, καθώς και το κριτήριο σχετικά με την ιδιαιτερότητα της λειτουργίας του οικείου προϊόντος (βλ., υπ’ αυτήν την έννοια, απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 2002, Lohmann και Medi Bayreuth, C-260/00 έως C-263/00, EU:C:2002:637, σκέψη 39).

52

Όσον αφορά τη μέθοδο κατασκευής του προϊόντος, προκύπτει από τις διαπιστώσεις περί των πραγματικών περιστατικών στις οποίες προέβη το αιτούν δικαστήριο ότι οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως είναι σχεδιασμένες ούτως ώστε, αναλόγως της ιδιαίτερης μορφής της κεφαλής τους, να δύνανται να τοποθετηθούν στο ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια ειδικών ιατρικών εργαλείων και όχι συνήθων εργαλείων. Επιπροσθέτως, το υλικό που χρησιμοποιείται για τις εν λόγω βίδες, ήτοι ο ανοξείδωτος χάλυβας ή το τιτάνιο, είναι ειδικώς επιλεγμένο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι αποβολής.

53

Όσον αφορά την ιδιαιτερότητα της λειτουργίας του προϊόντος, προκύπτει επίσης από την απόφαση περί παραπομπής ότι οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες για ιατρικά εμφυτεύματα έχουν ως αποκλειστική λειτουργία τη συναρμολόγηση τμημάτων σπασμένου οστού ή τη συγκράτηση τεχνητής αρθρώσεως.

54

Επομένως, διαπιστώνεται ότι προϊόντα όπως τα επίμαχα στην υπόθεση της κύριας δίκης διακρίνονται από τα συνήθη προϊόντα λόγω της τελειότητας της κατασκευής τους και της μεγάλης τους ακρίβειας, λαμβανομένης υπόψη τόσο της μεθόδου κατασκευής τους όσο και της ιδιαιτερότητας της λειτουργίας τους. Επομένως, δεν πρέπει, αντιθέτως προς όσα υποστηρίζει η Επιτροπή, να αποδίδεται καθοριστική σημασία στην εξωτερική όψη βιδών ιατρικής εμφυτεύσεως, όπως οι επίμαχες στην υπόθεση της κυρίας δίκης.

55

Επομένως, από τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των βιδών ιατρικής εμφυτεύσεως όπως οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης προκύπτει ότι τέτοια προϊόντα δύνανται να εμπίπτουν στην κλάση 9021 της ΣΟ.

56

Τρίτον, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τις σκέψεις 39 έως 55 της παρούσας αποφάσεως, βίδες όπως οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης πρέπει, λαμβανομένων υπόψη των αντικειμενικών τους χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων τους, να κατατάσσονται στην κλάση 9021 της ΣΟ ως είδη για κατάγματα, δεν μπορούν να καταταχθούν στις κλάσεις 7318 και 8108 της ΣΟ και δεν είναι «μέρη και υλικά γενικής χρήσεως» υπό την έννοια της σημειώσεως 1, στοιχείο στʹ, του κεφαλαίου 90 και της σημειώσεως 2, στοιχείο αʹ, του τμήματος XV της ΣΟ.

57

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, στο πρώτο ερώτημα πρέπει να δοθεί η απάντηση ότι η ΣΟ έχει την έννοια ότι εμπίπτουν στην κλάση 9021 βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως όπως οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης, καθόσον τα προϊόντα αυτά εμφανίζουν χαρακτηριστικά τα οποία τα διακρίνουν από συνήθη προϊόντα λόγω της τελειότητας της κατασκευής τους και της μεγάλης ακριβείας τους, καθώς και λόγω της μεθόδου κατασκευής και της ιδιαιτερότητας της λειτουργίας τους. Ιδίως το γεγονός ότι βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως όπως οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο σώμα παρά μόνο με τη βοήθεια ειδικών ιατρικών εργαλείων, και όχι συνήθων εργαλείων, συνιστά χαρακτηριστικό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να διακρίνονται οι εν λόγω βίδες για ιατρικά εμφυτεύματα από τα συνήθη προϊόντα.

Επί του δεύτερου ερωτήματος

58

Με το δεύτερο ερώτημά του, το αιτούν δικαστήριο ζητεί, κατ’ ουσίαν, να διευκρινιστεί αν ο εκτελεστικός κανονισμός 1212/2014 είναι έγκυρος.

59

Από τη νομολογία προκύπτει, αφενός, ότι η Επιτροπή εκδίδει κανονισμό περί κατατάξεως οσάκις η κατάταξη συγκεκριμένου προϊόντος στη ΣΟ μπορεί να δημιουργήσει δυσχέρειες ή να αποτελέσει αντικείμενο αμφισβητήσεων και, αφετέρου, ότι τέτοιος κανονισμός έχει γενική ισχύ καθόσον δεν εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά επί όλων των προϊόντων που είναι πανομοιότυπα με εκείνο που αποτέλεσε αντικείμενο της κατατάξεως αυτής (βλ., σχετικώς, απόφαση της 19ης Φεβρουαρίου 2009, Kamino International Logistics, C-376/07, EU:C:2009:105, σκέψη 63).

60

Διαπιστώνεται ότι, όπως ακριβώς υποστήριξε και η Επιτροπή κατά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση, το προϊόν που κατέταξε ο εκτελεστικός κανονισμός 1212/2014 δεν ταυτίζεται προς τις επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως, λαμβανομένων υπόψη των αντικειμενικών εξωτερικών τους χαρακτηριστικών. Πράγματι, η βίδα που περιγράφεται στο παράρτημα του εν λόγω κανονισμού έχει, μεταξύ άλλων, μήκος 12 χιλιοστών περίπου, στέλεχος σταθερής εξωτερικής διαμέτρου 3 χιλιοστών, κεφαλή με σπείρωμα και ασύμμετρο σπείρωμα, ενώ οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης βίδες, όπως περιγράφονται στην απόφαση περί παραπομπής, είναι πολύ πιο επιμήκεις, έχουν στελέχη μεγαλύτερης διαμέτρου, κεφαλές χωρίς σπείρωμα και μη ασύμμετρα σπειρώματα.

61

Κατά τη νομολογία, βεβαίως, η ανάλογη εφαρμογή κανονισμού περί κατατάξεως επί προϊόντων αναλόγων προς εκείνα που αφορά ο κανονισμός αυτός συμβάλλει στη συνεπή ερμηνεία της ΣΟ καθώς και στην ίση μεταχείριση των επιχειρηματιών (απόφαση της 4ης Μαρτίου 2004, Krings, C-130/02, EU:C:2004:122, σκέψη 35).

62

Εντούτοις, τέτοια ανάλογη εφαρμογή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε δυνατή οσάκις το Δικαστήριο, διά της απαντήσεώς του επί προδικαστικού ερωτήματος, παρέσχε στο αιτούν δικαστήριο όλα τα αναγκαία στοιχεία για την κατάταξη προϊόντος στην ενδεδειγμένη κλάση της ΣΟ.

63

Υπό τις συνθήκες αυτές, παρέλκει η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα.

Επί των δικαστικών εξόδων

64

Δεδομένου ότι η παρούσα διαδικασία έχει ως προς τους διαδίκους της κύριας δίκης τον χαρακτήρα παρεμπίπτοντος που ανέκυψε ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου, σε αυτό εναπόκειται να αποφανθεί επί των δικαστικών εξόδων. Τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν όσοι υπέβαλαν παρατηρήσεις στο Δικαστήριο, πλην των ως άνω διαδίκων, δεν αποδίδονται.

 

Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (όγδοο τμήμα) αποφαίνεται:

 

Η κλάση 9021 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας του κοινού δασμολογίου, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 1101/2014 της Επιτροπής, της 16ης Οκτωβρίου 2014, έχει την έννοια ότι εμπίπτουν σε αυτήν βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως καθόσον τα προϊόντα αυτά έχουν χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τα συνήθη προϊόντα λόγω της τελειότητάς τους ή της μεγάλης τους ακρίβειας, καθώς και λόγω της μεθόδου κατασκευής και της ιδιαιτερότητας της λειτουργίας τους. Ιδίως το γεγονός ότι βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως όπως οι επίμαχες στην υπόθεση της κύριας δίκης δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο σώμα παρά μόνο με τη βοήθεια ειδικών ιατρικών εργαλείων, και όχι συνήθων εργαλείων, αποτελεί χαρακτηριστικό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να διακρίνονται οι εν λόγω βίδες ιατρικής εμφυτεύσεως από τα συνήθη προϊόντα.

 

(υπογραφές)


( *1 ) Γλώσσα διαδικασίας: η ολλανδική.

Top