Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0561

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/32/ΕΕ όσον αφορά τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου, τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου και τα θερμιδόμετρα

COM/2024/561 final

Βρυξέλλες, 29.11.2024

COM(2024) 561 final

2024/0311(COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/32/ΕΕ όσον αφορά τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου, τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου και τα θερμιδόμετρα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα πρόταση αποτελεί στοχευμένη τεχνική τροποποίηση της οδηγίας 2014/32/ΕΕ 1 για τα όργανα μετρήσεων. Το πεδίο εφαρμογής και οι σχετικές ουσιώδεις απαιτήσεις που καλύπτονται από την οδηγία για τα όργανα μετρήσεων έχουν ήδη θεσπιστεί με την οδηγία 2004/22/ΕΚ 2 , και η οδηγία για τα όργανα μετρήσεων αποτελεί αναδιατύπωσή της. Ως εκ τούτου, παρέμειναν αμετάβλητα για περισσότερα από 20 έτη. Αυτό σημαίνει ότι η οδηγία για τα όργανα μετρήσεων δεν καλύπτει νέα όργανα μετρήσεων που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας 3 . Αυτό ισχύει ιδίως για τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου (π.χ. υδρογόνου και φυσικού αερίου) και τα θερμιδόμετρα για εφαρμογές ψύξης. Επιπλέον, όσον αφορά τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου, η οδηγία για τα όργανα μετρήσεων δεν διαλαμβάνει τον αυξανόμενο ρόλο της ψηφιοποίησης (έξυπνη μέτρηση) ή της χρήσης νέων αερίων (όπως το υδρογόνο ή άλλα ανανεώσιμα αέρια ως εναλλακτικές λύσεις αντί των πιο παραδοσιακών αερίων) που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά.

Ως εκ τούτου, η απουσία εναρμονισμένων απαιτήσεων για ορισμένες κατηγορίες οργάνων μετρήσεων αναμένεται να οδηγήσει στη θέσπιση αποκλινουσών εθνικών νομοθεσιών και, ως εκ τούτου, στον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς. Ο κατακερματισμός αυτός οδηγεί σε υψηλότερο κόστος για τους οικονομικούς φορείς και τους καταναλωτές. Επιπλέον, αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι καίριας σημασίας για τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας της Ένωσης.

Επιπρόσθετα, ορισμένες ουσιώδεις απαιτήσεις της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων δεν είναι πλέον τεχνολογικά ουδέτερες (π.χ. απαιτήσεις απεικόνισης) και, έτσι, εμποδίζουν τη χρήση σύγχρονων λύσεων και τα συναφή οφέλη τους όσον αφορά την ευκολία και την προστασία των καταναλωτών.

Με βάση τα ανωτέρω, και προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς, απαιτείται στοχευμένη τεχνική τροποποίηση της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων.

Η παρούσα πρόταση προβλέπει περιορισμένη επικαιροποίηση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων (συμπεριλαμβανομένων νέων ουσιωδών απαιτήσεων για την κάλυψη του εν λόγω διευρυμένου πεδίου εφαρμογής) και περιορισμένη επικαιροποίηση ορισμένων ουσιωδών απαιτήσεων όσον αφορά τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου.

   Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση δεν επηρεάζει τη δυνατότητα εφαρμογής άλλης ενωσιακής νομοθεσίας που ισχύει για τα όργανα μετρήσεων.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα πρωτοβουλία είναι συνεπής και συμπληρωματική προς τη νομοθεσία εναρμόνισης της ΕΕ, ιδίως το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Η πρόταση θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της νέας βιομηχανικής στρατηγικής για την Ευρώπη. 4

Θα συμβάλει επίσης στην επιτυχή εφαρμογή του κανονισμού για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων (AFIR) 5 , ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση της καθαρής κινητικότητας, και της οδηγίας (ΕΕ) 2023/1791 για την ενεργειακή απόδοση. 6

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Νομική βάση της πρότασης είναι το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Σύμφωνα με την αιτιολογική σκέψη 62 της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων, οι στόχοι της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης.

Τα αποκλίνοντα κανονιστικά πλαίσια στα κράτη μέλη δημιουργούν ανισότητες εντός της ενιαίας αγοράς. Συνεπάγονται πρόσθετο κόστος και διοικητικό φόρτο και δημιουργούν φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των οργάνων μετρήσεων.

Η εναρμόνιση των ουσιωδών απαιτήσεων για τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου, τα θερμιδόμετρα για εφαρμογές ψύξης και τους έξυπνους μετρητές, η οποία διασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη κυκλοφορία τους, μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε επίπεδο Ένωσης.

Χωρίς δράση της Ένωσης, η ενιαία αγορά θα παραμείνει κατακερματισμένη, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποκλίνουσες απαιτήσεις για τα εν λόγω όργανα μετρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση μέσω των εθνικών νομοθεσιών που θα θεσπιστούν.

Ως εκ τούτου, η δημιουργία εναρμονισμένου κανονιστικού πλαισίου για τα εν λόγω όργανα μετρήσεων θα αποτρέψει τη θέσπιση διαφορετικών κανονιστικών πλαισίων σε ολόκληρη την Ένωση, βελτιώνοντας τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

   Αναλογικότητα

Η πρόταση τηρεί την αρχή της αναλογικότητας, επειδή δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, παρέχοντας, ταυτόχρονα, εναρμονισμένες απαιτήσεις για τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου, τα θερμιδόμετρα για εφαρμογές ψύξης καθώς και τις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις για τους έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου.

Επιλογή της νομικής πράξης

Επειδή η προς τροποποίηση νομική πράξη είναι οδηγία, η τροποποιητική πράξη πρέπει να λάβει την ίδια μορφή.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Η Επιτροπή διενεργεί αξιολόγηση της οδηγίας 2014/31/ΕΕ για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα στην αγορά οργάνων ζύγισης μη αυτόματης λειτουργίας 7 και της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων. Χωρίς να προδικάζεται το αποτέλεσμα της εν λόγω αξιολόγησης, η παρούσα πρόταση αποτελεί τεχνική τροποποίηση της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων με σκοπό την προσαρμογή της στην τεχνολογική πρόοδο, δεδομένου ότι η οδηγία δεν καλύπτει νέα όργανα μετρήσεων και δεν είναι πλέον τεχνολογικά ουδέτερη.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η παρούσα πρόταση καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νομικής μετρολογίας (WELMEC), η οποία συγκεντρώνει τις εθνικές αρχές της ΕΕ και της ΕΖΕΣ που είναι αρμόδιες για τη νομική μετρολογία.

Τα κράτη μέλη και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ειδική συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τα όργανα μετρήσεων 8 επί του θέματος στις 11 Ιανουαρίου 2024. Τους ζητήθηκε να συμβάλουν στις εργασίες αυτές αποστέλλοντας παρατηρήσεις πριν και μετά τη συνεδρίαση. Τα κράτη μέλη και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν σε άλλη μία ειδική συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τα όργανα μέτρησης επί του θέματος στις 12 Σεπτεμβρίου 2024. Τους ζητήθηκε να συμβάλουν στην πρόταση αυτή αποστέλλοντας παρατηρήσεις πριν και μετά τη συνεδρίαση.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 δημοσιεύθηκε πρόσκληση υποβολής στοιχείων στην πλατφόρμα «Πείτε την άποψή σας» 9 , στην οποία όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να υποβάλουν παρατηρήσεις έως τις 18 Οκτωβρίου 2024. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έλαβε 53 εισηγήσεις:

5 από δημόσιες αρχές,

35 από επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ενώσεις, και

13 λοιπές εισηγήσεις.

Οι εισηγήσεις που ελήφθησαν επιβεβαίωσαν τα ζητήματα που είχε επισημάνει προηγουμένως η Επιτροπή, ιδίως την ανάγκη για επικαιροποιημένες ουσιώδεις απαιτήσεις που θα υποστηρίζουν την υιοθέτηση έξυπνων μετρητών, την ανάγκη το παράρτημα V της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων να αναφέρεται ρητά στο συνεχές ρεύμα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι τεχνολογικές εξελίξεις, την ανάγκη εναρμόνισης των μετρολογικών απαιτήσεων για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και το αίτημα για ενσωμάτωση των εφαρμογών ψύξης στο παράρτημα VI της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων. 

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η παρούσα πρόταση δεν συνοδεύεται από εκτίμηση των επιπτώσεων, καθώς πρόκειται για απλή τεχνική και στοχευμένη τροποποίηση της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων με σκοπό την προσαρμογή της στην τεχνολογική πρόοδο.

Με το άρθρο 47 της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω εξουσιοδότησης περιορίζεται σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις των ειδικών παραρτημάτων για τα συγκεκριμένα όργανα. Ως εκ τούτου, η οδηγία για τα όργανα μετρήσεων δεν περιλαμβάνει κατάλληλη εξουσιοδότηση προς την Επιτροπή ώστε αυτή να τροποποιεί γενικότερα τα παραρτήματα και το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων και να την προσαρμόζει στην τεχνολογική πρόοδο.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η παρούσα πρόταση θα συμβάλει στη μείωση του κόστους πιστοποίησης των προϊόντων για τους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, καθώς θα αρκεί αυτοί να συμμορφώνονται με μία μόνο εναρμονισμένη νομοθετική πράξη της ΕΕ αντί να έρχονται αντιμέτωποι με έως και 27 αποκλίνουσες εθνικές απαιτήσεις.

Η μείωση του κόστους παραγωγής θα ωφελήσει έμμεσα τους καταναλωτές.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση συνάδει με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν απαιτεί επιπλέον πόρους από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η πρόταση δεν μεταβάλλει τις ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στην οδηγία για τα όργανα μετρήσεων. Ως εκ τούτου, οι υφιστάμενοι μηχανισμοί θα χρησιμοποιηθούν και για τα πρόσθετα όργανα.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Για την πρόταση δεν απαιτούνται επεξηγηματικά έγγραφα σχετικά με τη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει:

·τεχνικές προσαρμογές του παραρτήματος I της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων σχετικά με τις ουσιώδεις απαιτήσεις που ισχύουν για όλα τα όργανα που καλύπτονται από την οδηγία. Οι προσαρμογές του εν λόγω παραρτήματος θα επηρεάσουν μόνο τα όργανα μετρήσεων που υπόκεινται στην εν λόγω τεχνική τροποποίηση·

·τεχνικές προσαρμογές του παραρτήματος IV της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων σχετικά με τους μετρητές αερίου και τις διατάξεις αναγωγής όγκου ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αυξημένη χρήση νέων αερίων και η υιοθέτηση έξυπνων μετρητών·

·τεχνικές προσαρμογές του παραρτήματος V της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων σχετικά με τους μετρητές ενεργού ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι τεχνολογικές εξελίξεις και η υιοθέτηση έξυπνων μετρητών·

·προσθήκη νέου παραρτήματος Vα σχετικά με τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει εναρμονισμένες ουσιώδεις απαιτήσεις·

·τεχνικές προσαρμογές στο παράρτημα VI της οδηγίας για τα όργανα μετρήσεων σχετικά με τα θερμιδόμετρα για εφαρμογές ψύξης·

·προσθήκη νέου παραρτήματος VIIα σχετικά με τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου με εναρμονισμένες ουσιώδεις απαιτήσεις.

2024/0311 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/32/ΕΕ όσον αφορά τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου, τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου και τα θερμιδόμετρα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 10 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Ένας από τους στόχους της οδηγίας 2014/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 11 για τα όργανα μετρήσεων είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας 2014/32/ΕΕ, τα όργανα μετρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας πληρούν τις ουσιώδεις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα I και στα αντίστοιχα ειδικά παραρτήματα για τα συγκεκριμένα όργανα.

(2)Το πεδίο εφαρμογής και οι σχετικές ουσιώδεις απαιτήσεις που καλύπτονται από την οδηγία 2014/32/ΕΕ έχουν ήδη θεσπιστεί με την οδηγία 2004/22/ΕΚ 12 , της οποίας η οδηγία 2014/32/ΕΕ αποτελεί αναδιατύπωση. Ως εκ τούτου, παρέμειναν αμετάβλητα για περισσότερα από 20 έτη. Εντωμεταξύ, στην αγορά έχουν εμφανιστεί νέα όργανα μετρήσεων που δεν καλύπτονται από την οδηγία 2014/32/ΕΕ. Αυτό ισχύει ιδίως για τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων και τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου, τα οποία είναι σημαντικά για την επιτυχή υιοθέτηση της καθαρής κινητικότητας. Επιπλέον, η οδηγία 2014/32/ΕΕ δεν καλύπτει τα θερμιδόμετρα για εφαρμογές ψύξης. Επιπροσθέτως, όσον αφορά τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου, η οδηγία 2014/32/ΕΕ δεν καλύπτει τη χρήση υδρογόνου και άλλων αερίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις αντί των πιο παραδοσιακών αερίων, ούτε επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της έξυπνης μέτρησης που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης για το κλίμα. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να τροποποιηθεί το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2014/32/ΕΕ και οι ουσιώδεις απαιτήσεις που καθορίζονται στα παραρτήματα της εν λόγω οδηγίας, ώστε να ληφθεί υπόψη η τεχνολογική πρόοδος.

(3)Τα παραρτήματα I, IV, V και VI της οδηγίας 2014/32/ΕΕ δεν είναι πλέον τεχνολογικά ουδέτερα, καθώς δεν προβλέπουν ουσιώδεις απαιτήσεις που να αντιστοιχούν στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες παρέχουν βελτιωμένη προστασία στους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τροποποιηθούν.

(4)Το παράρτημα I της οδηγίας 2014/32/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ληφθεί υπόψη η υιοθέτηση έξυπνων μετρητών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και νέων οργάνων μετρήσεων που καλύπτονται από τα νέα παραρτήματα για τα συγκεκριμένα όργανα.

(5)Το παράρτημα IV της οδηγίας 2014/32/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να ληφθεί υπόψη η αυξανόμενη χρήση του υδρογόνου και άλλων αερίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις αντί των πιο παραδοσιακών αερίων, καθώς και η υιοθέτηση έξυπνων μετρητών αερίου.

(6)Το παράρτημα V της οδηγίας 2014/32/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να ληφθεί υπόψη η υιοθέτηση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.

(7)Θα πρέπει να προστεθεί νέο παράρτημα Vα στην οδηγία 2014/32/ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για εναρμονισμένες ουσιώδεις απαιτήσεις όσον αφορά τα συστήματα μέτρησης για τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων.

(8)Το παράρτημα VI της οδηγίας 2014/32/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει τα θερμιδόμετρα για εφαρμογές ψύξης, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσθετη πιστοποίηση των εν λόγω προϊόντων σε εθνικό επίπεδο.

(9)Η αυξημένη χρήση συμπιεσμένων αερίων, όπως το υδρογόνο και το φυσικό αέριο, απαιτεί την προσθήκη νέου παραρτήματος VIIα στην οδηγία 2014/32/ΕΕ σχετικά με τα συστήματα μέτρησης για τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου.

(10)Δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσας οδηγίας, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι τα όργανα μετρήσεων στην αγορά πληρούν τις απαιτήσεις που παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας των δημόσιων συμφερόντων που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία και παράλληλα εξασφαλίζουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη αλλά δύναται, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων του, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, του ιδίου άρθρου, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(11)Για να μπορούν οι διανομείς να πωλούν τα αποθέματα οργάνων μετρήσεων που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής των εθνικών μέτρων μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν εύλογες μεταβατικές ρυθμίσεις που να επιτρέπουν τη διαθεσιμότητα στην αγορά και τη θέση σε χρήση οργάνων μετρήσεων που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά σύμφωνα με την οδηγία 2014/32/ΕΕ πριν από την ημερομηνία εφαρμογής των εθνικών μέτρων μεταφοράς της παρούσας οδηγίας.

(12)Επιπλέον, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στους κατασκευαστές να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στις ουσιώδεις απαιτήσεις που ορίζονται στα παραρτήματα της παρούσας οδηγίας, είναι επίσης αναγκαίο να προβλεφθούν εύλογες μεταβατικές ρυθμίσεις που να επιτρέπουν τη διαθεσιμότητα στην αγορά και τη θέση σε χρήση οργάνων μετρήσεων που έχουν διατεθεί στην αγορά σύμφωνα με εθνικά πιστοποιητικά ή για τα οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό δυνάμει της οδηγίας 2014/32/ΕΕ πριν από την ημερομηνία εφαρμογής των εθνικών μέτρων μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και τα οποία θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2014/32/ΕΕ από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας.

(13)Η οδηγία 2014/32/ΕΕ θα πρέπει, συνεπώς, να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η οδηγία 2014/32/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1)Το άρθρο 2 παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στα όργανα μετρήσεων που ορίζονται ειδικά για συγκεκριμένα όργανα στα παραρτήματα III έως XII (στο εξής: ειδικά παραρτήματα για συγκεκριμένα όργανα) όσον αφορά τα υδρόμετρα (MI-001), τους μετρητές αερίου και τις διατάξεις αναγωγής (MI-002), τους μετρητές ενεργού ηλεκτρικής ενέργειας (MI-003), τα συστήματα μέτρησης για εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων (MI-003a), τα θερμιδόμετρα (MI-004), τα συστήματα μέτρησης για τη συνεχή και δυναμική μέτρηση ποσοτήτων υγρών εκτός από νερό (MI-005), τα συστήματα μέτρησης για αντλίες συμπιεσμένου αερίου (MI-005a), τα αυτόματα όργανα ζύγισης (MI-006), τα ταξίμετρα (MI-007), τα υλικά μέτρα (MI-008), τα όργανα μέτρησης διαστάσεων (MI-009) και τους αναλυτές καυσαερίων (MI-010).».

2)Το παράρτημα I τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I της παρούσας οδηγίας.

3)Το παράρτημα IV τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα II της παρούσας οδηγίας.

4)Το παράρτημα V τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα III της παρούσας οδηγίας.

5)Προστίθεται το παράρτημα Vα όπως ορίζεται στο παράρτημα IV της παρούσας οδηγίας.

6)Το παράρτημα VI τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα V της παρούσας οδηγίας.

7)Προστίθεται το παράρτημα VIIα όπως ορίζεται στο παράρτημα VI της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 2

1.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 7 παράγραφος 2 της οδηγίας 2014/32/ΕΕ, τα κράτη μέλη δεν παρεμποδίζουν τη διαθεσιμότητα στην αγορά και την έναρξη χρήσης οργάνων μετρήσεων που συμμορφώνονται με την οδηγία 2014/32/ΕΕ στην έκδοση που ισχύει την/στις [ΥΕ: να προστεθεί η ημερομηνία που αντιστοιχεί σε 1 ημέρα πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] και τα οποία διατέθηκαν στην αγορά πριν από την/τις [ΥΕ: να προστεθεί η ημερομηνία που αντιστοιχεί σε (24 μήνες) μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας].

2.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 7 παράγραφος 2 της οδηγίας 2014/32/ΕΕ, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται δυνάμει της οδηγίας 2014/32/ΕΕ και τα εθνικά πιστοποιητικά τα οποία καλύπτουν όργανα μετρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2014/32/ΕΕ από την/τις [ΥΕ: να προστεθεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] και τα οποία έχουν διατεθεί στην αγορά πριν από τις [ΥΥΕ: να προστεθεί η ημερομηνία που αντιστοιχεί σε 24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] παραμένουν σε ισχύ έως τη λήξη ισχύος τους και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο έως την/τις [ΥΕ: να προστεθεί η ημερομηνία που αντιστοιχεί σε 12 έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας].

Άρθρο 3

1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν το αργότερο μέχρι [Σημείωση για την ΥΕ: να εισαχθεί η ημερομηνία που αντιστοιχεί σε (12 μήνες) μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την/τις [Σημείωση για την ΥΕ: να εισαχθεί η ημερομηνία που αντιστοιχεί σε (24 μήνες) μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας].

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 5

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    Οδηγία 2014/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα των οργάνων μετρήσεων στην αγορά (ΕΕ 96 της 29.3.2014, σ. 149, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2014/32/oj ).
(2)    Οδηγία 2004/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, για τα όργανα μετρήσεων (ΕΕ 135 της 30.4.2004, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2004/22/oj ).
(3)    COM(2019) 640 final.
(4)    COM(2020) 102 final και COM(2021) 350 final.
(5)    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1804 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Σεπτεμβρίου 2023, για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και για την κατάργηση της οδηγίας 2014/94/ΕΕ (ΕΕ 234 της 22.9.2023, σ. 1, http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1804/oj ).
(6)    Οδηγία (ΕΕ) 2023/1791 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Σεπτεμβρίου 2023, για την ενεργειακή απόδοση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/955 (ΕΕ 231 της 20.9.2023, σ. 1, http://data.europa.eu/eli/dir/2023/1791/oj ).
(7)    Οδηγία 2014/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα των οργάνων μετρήσεων στην αγορά (ΕΕ 96 της 29.3.2014, σ. 107, http://data.europa.eu/eli/dir/2014/31/oj )
(8)    Ομάδα εργασίας για τα όργανα μετρήσεων (E01349): https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/expert-groups/consult?lang=el&groupID=1349 .
(9)     Όργανα μετρήσεων — τεχνική επικαιροποίηση των κανόνων της ΕΕ (europa.eu)
(10)    ΕΕ της , σ. .
(11)    Οδηγία 2014/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα των οργάνων μετρήσεων στην αγορά (ΕΕ 96 της 29.3.2014, σ. 149, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2014/32/oj ).
(12)    Οδηγία 2004/22/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, για τα όργανα μετρήσεων (ΕΕ 135 της 30.4.2004, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2004/22/oj ).
Top

Βρυξέλλες, 29.11.2024

COM(2024) 561 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

πρότασης
ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/32/ΕΕ όσον αφορά τον εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων, τις αντλίες συμπιεσμένου αερίου, τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου και τα θερμιδόμετρα


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Το παράρτημα I της οδηγίας 2014/32/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1)Στο μέρος «ΟΡΙΣΜΟΙ» στην έβδομη σειρά του πίνακα, ο ορισμός της έννοιας «Άμεση πώληση» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μια εμπορική συναλλαγή χαρακτηρίζεται ως άμεση πώληση, εφόσον:

— το αποτέλεσμα της μέτρησης λαμβάνεται ως βάση για το καταβλητέο τίμημα· και

— τουλάχιστον ένα από τα συναλλασσόμενα κατά τη μέτρηση μέρη είναι καταναλωτής είτε οποιοδήποτε άλλο μέρος που χρήζει ανάλογου επιπέδου προστασίας· και

— όλα τα συναλλασσόμενα μέρη αποδέχονται το αποτέλεσμα της μέτρησης κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της μέτρησης.»·

2)Το σημείο 10.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«10.2. Η ένδειξη του αποτελέσματος είναι ευκρινής και δεν επιδέχεται παρανόηση, προστατεύεται από τυχαία διαγραφή και συνοδεύεται από τα αναγκαία σημεία και επιγραφές για να αντιλαμβάνεται ο χρήστης τη σημασία του αποτελέσματος. Σε κανονικές συνθήκες χρήσης, η ανάγνωση της ένδειξης του αποτελέσματος είναι ευχερής. Επιτρέπεται η εμφάνιση και άλλων ενδείξεων, με την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση με τις ενδείξεις που ελέγχονται μετρολογικά.»·

3)Προστίθενται τα ακόλουθα σημεία 10.6, 10.7 και 10.8:

«10.6. Κατά παρέκκλιση από τα σημεία 10.1 και 10.5, για μετρητές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα μέτρησης για εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων (στο εξής: EVSE) και συστήματα μέτρησης για αντλίες συμπιεσμένου αερίου ισχύουν τα ακόλουθα:

Τα όργανα μετρήσεων χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τεχνικές λύσεις για να υποδείξουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων:

α)είναι εφοδιασμένα με μετρολογικά ελεγχόμενη οθόνη, ένδειξη και/ή εκτυπωτή, προσπελάσιμα χωρίς εργαλεία για την παρουσίαση των σχετικών δεδομένων·

β)παρουσιάζουν τα σχετικά δεδομένα σε εξ αποστάσεως οθόνη προσπελάσιμη χωρίς εργαλεία ή σε συσκευή του καταναλωτή ή του τελικού χρήστη.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι ιχνηλάσιμα στο όργανο μετρήσεων υπό μετρολογικό έλεγχο. Τα μέτρα ασφάλειας παρέχουν αποδεικτικά παραποίησης.

Το αποτέλεσμα της μέτρησης που παρουσιάζεται από την αντίστοιχη τεχνική λύση λαμβάνεται ως βάση για το καταβλητέο τίμημα, κατά περίπτωση.

Επιπλέον, τα δεδομένα μπορούν να διατίθενται μέσω μετρολογικά ελεγχόμενου εξ αποστάσεως διαύλου.

10.7. Κατά παρέκκλιση από το σημείο 10.4, για τα συστήματα μέτρησης για EVSE και τα συστήματα μέτρησης για αντλίες συμπιεσμένου αερίου, τα δεδομένα των μετρήσεων πρέπει να εμπεριέχονται πλήρως σε συσκευή ή σύστημα έτσι ώστε να μπορούν να παρουσιάζονται αμέσως στον καταναλωτή.

10.8. Κατά παρέκκλιση από το σημείο 10.4, τα συστήματα μέτρησης για EVSE είναι σχεδιασμένα κατά τρόπον ώστε να παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της μέτρησης σε όλα τα συναλλασσόμενα μέρη, εφόσον έχουν εγκατασταθεί όπως προβλέπεται.».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Το παράρτημα IV της οδηγίας 2014/32/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1)Ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ (MI-002)»·

2)Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Στους μετρητές αερίου και τις διατάξεις αναγωγής που ορίζονται στο παρόν παράρτημα και προορίζονται για οικιακή, εμπορική και ελαφρά βιομηχανική χρήση, εφαρμόζονται οι σχετικές απαιτήσεις του παραρτήματος Ι, οι ειδικές απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος και οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα.»·

3)Ο πίνακας στο μέρος «ΟΡΙΣΜΟΙ» τροποποιείται ως εξής:

α)στην πρώτη σειρά, ο ορισμός της έννοιας «Μετρητής αερίου» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Όργανο σχεδιασμένο για τη μέτρηση, την αποθήκευση σε μνήμη και την απεικόνιση της ποσότητας καυσίμου αερίου (όγκου ή μάζας) και/ή της ενέργειας του εν λόγω αερίου που διέρχεται από αυτό.»·

β)στη δεύτερη σειρά πρώτη στήλη, ο όρος «Διάταξη αναγωγής» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Διάταξη αναγωγής όγκου»·

γ)προστίθενται οι ακόλουθες σειρές:

«Διάταξη προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου

Σχετικό όργανο μετρήσεων για τον προσδιορισμό της θερμογόνου δύναμης αερίου που διέρχεται από αυτό.

Διάταξη αναγωγής ενέργειας

Διάταξη που υπολογίζει, ολοκληρώνει και απεικονίζει την ενέργεια χρησιμοποιώντας τη μάζα ή τον όγκο σε βασικές συνθήκες, και την ανώτερη/μεικτή θερμογόνο δύναμη.

Ανώτερη/μεικτή θερμογόνος δύναμη

Ποσότητα θερμότητας που θα εκλυόταν από την πλήρη καύση ορισμένης ποσότητας αερίου με οξυγόνο, κατά τρόπο ώστε η πίεση, p1, υπό την οποία λαμβάνει χώρα η αντίδραση να παραμένει σταθερή, και όλα τα προϊόντα της καύσης να επανέρχονται στην ίδια καθορισμένη θερμοκρασία, t1, ίση με εκείνη των αντιδρώντων, όλα δε τα προϊόντα αυτά να βρίσκονται σε αέρια κατάσταση εκτός από το νερό, το οποίο συμπυκνώνεται προς υγρή κατάσταση στην t1.»·

4)Το μέρος I τροποποιείται ως εξής:

α)το σημείο 1.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το πεδίο τιμών της παροχής του αερίου πληροί τουλάχιστον τους ακόλουθους όρους:

Κατηγορία

Qmax/Qmin 

Qmax/Qt 

Qr/Qmax

1,5

≥ 150

≥ 10

1,2

1,0

≥ 10

≥ 5

1,2

Εάν ο μετρητής αερίου έχει πολλαπλά πεδία τιμών παροχής εξαρτώμενα από την εφαρμογή αερίου, όλα τα πεδία τιμών αναγράφονται στον μετρητή, συνοδευόμενα από σαφή περιγραφή της εφαρμογής αερίου.»·

β)η εισαγωγική περίοδος του σημείου 3.1.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η επενέργεια των ηλεκτρομαγνητικών διαταραχών στους μετρητές αερίου, στις διατάξεις αναγωγής ή στις διατάξεις προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου είναι τέτοια ώστε:»·

γ)στο σημείο 6, προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Η ποσότητα ενέργειας απεικονίζεται σε joule ή σε βατώρες.»·

5)Το μέρος II τροποποιείται ως εξής:

α)ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ»·

β)το πρώτο εδάφιο και η εισαγωγική περίοδος του δεύτερου εδαφίου αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μια διάταξη αναγωγής αποτελεί υποσύστημα, όταν βρίσκεται μαζί με όργανο μετρήσεων με το οποίο είναι συμβατή.

Για τις διατάξεις αναγωγής, ισχύουν οι βασικές απαιτήσεις που εφαρμόζονται για τους μετρητές αερίου, εφόσον τυγχάνουν εφαρμογής.»·

γ)το σημείο 8 τροποποιείται ως εξής:

i)ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα (MPE) για διατάξεις αναγωγής όγκου»·

ii)η σημείωση του σημείου 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Σημείωση:

Τα σφάλματα του μετρητή αερίου και, κατά περίπτωση, της διάταξης προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου δεν λαμβάνονται υπόψη.

Η διάταξη αναγωγής δεν εκμεταλλεύεται τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα και δεν ευνοεί συστηματικά κανένα μέρος.»·

6)Προστίθεται το ακόλουθο μέρος IIα:

«ΜΕΡΟΣ IIα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΥ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

Για τις διατάξεις προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου ισχύει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)είναι τοπικά εγκατεστημένες και αποστέλλουν σήματα απευθείας στη διάταξη μετατροπής ενέργειας·

β)δεν είναι τοπικά εγκατεστημένες και θεωρούνται εξωτερικοί μορφοτροπείς.

Για τις διατάξεις προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου ισχύουν οι βασικές απαιτήσεις που εφαρμόζονται για τους μετρητές αερίου, εφόσον τυγχάνουν εφαρμογής. Επιπρόσθετα, ισχύουν οι ακόλουθες απαιτήσεις:

9α.    Βασικοί όροι για τις ανηγμένες ποσότητες

Ο κατασκευαστής καθορίζει τα ακόλουθα:

το πεδίο τιμών για τη χημική σύνθεση του αερίου·

τις βασικές συνθήκες για τη θερμογόνο δύναμη και τις ανηγμένες ποσότητες.

9β.    Μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα

Κλάση

0,5

1,0

Μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα

0,5 %

1 %

Η διάταξη προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου δεν εκμεταλλεύεται τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα και δεν ευνοεί συστηματικά κανένα μέρος.

9γ.    Επιτρεπτή επενέργεια των διαταραχών

Η κρίσιμη τιμή μεταβολής ισούται με τη μεγαλύτερη από τις δύο ακόλουθες τιμές:

το ένα πέμπτο του μεγέθους του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος για τη θερμογόνο δύναμη·

δύο διαστήματα κλίμακας της διάταξης προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου.

9δ.    Αντοχή στον χρόνο

Μετά τη διενέργεια κατάλληλης δοκιμής, κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος που υπολογίζει ο κατασκευαστής, πρέπει να πληρούνται τα εξής δύο κριτήρια:

η διακύμανση του αποτελέσματος της μέτρησης μετά τη δοκιμή αντοχής στον χρόνο σε σύγκριση με το αρχικό αποτέλεσμα της μέτρησης δεν υπερβαίνει το ήμισυ του μεγέθους του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος·

το σφάλμα της ένδειξης μετά τη δοκιμή αντοχής στον χρόνο δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα.

9ε.    Καταλληλότητα

Οι διατάξεις προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου είναι ικανές να διακρίνουν αν λειτουργούν εκτός των περιοχών λειτουργίας που καθορίζει ο κατασκευαστής για παραμέτρους που καταγράφονται για λόγους ακρίβειας των μετρήσεων. Στην περίπτωση αυτή, η διάταξη προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου καταγράφει τα ακόλουθα:

α)ότι η θερμογόνος δύναμη αερίου δεν έχει σημασία·

β)ότι η διάταξη προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης αερίου λειτουργεί εκτός της περιοχής λειτουργίας της.

9στ.    Μονάδες

Η θερμογόνος δύναμη απεικονίζεται σε joule και/ή βατώρες ανά μονάδα μάζας ή όγκου σε βασικές συνθήκες.».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Το παράρτημα V της οδηγίας 2014/32/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1)Στο μέρος «ΟΡΙΣΜΟΙ», η εισαγωγική περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ως μετρητής ενεργού ηλεκτρικής ενέργειας νοείται ένα όργανο το οποίο μετρά την ενεργό ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται σε ένα κύκλωμα ή μεταβιβάζεται μεταξύ κυκλωμάτων.»·

2)Στο μέρος «ΟΡΙΣΜΟΙ» οι τρεις τελευταίες σειρές του πίνακα αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«f

=

η συχνότητα της τάσης που παρέχεται στον μετρητή, για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας εναλλασσόμενου ρεύματος (AC)·

fn

=

η οριζόμενη συχνότητα αναφοράς, για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας AC·

PF

=

ο συντελεστής ισχύος = συνφ = συνημίτονο της διαφοράς φάσης φ μεταξύ I και U, για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας AC.»·

3)Στο σημείο 2, τα τελευταία δύο εδάφια αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Τα πεδία τιμών λειτουργίας εντός των οποίων ο μετρητής πληροί τις απαιτήσεις μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος καθορίζονται στον πίνακα 2.

Για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας AC, τα πεδία τιμών τάσης, συχνότητας και συντελεστή ισχύος είναι:

·

·

.

Για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος (DC), το πεδίο τάσης είναι μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης τάσης εξόδου.»·

4)Στο σημείο 3, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Όταν ο μετρητής λειτουργεί σε ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας, τα ποσοστιαία σφάλματα δεν υπερβαίνουν τα όρια που ορίζονται στον πίνακα 2.»·

5)Στον πίνακα 2, τρίτη σειρά πέμπτη στήλη, η φράση «– 40 °C … – 25 °C ή + 55 °C … + 70 °C» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«κάτω των – 25 °C ή άνω των + 55 °C»·

6)Στο σημείο 4.1, το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ο μετρητής συμμορφώνεται προς το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον E2 για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας AC και E1 για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας DC, καθώς και προς τις πρόσθετες απαιτήσεις των σημείων 4.2 και 4.3.

Το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον και οι επιτρεπτές επενέργειες ανταποκρίνονται σε κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν διαταραχές που δεν επηρεάζουν την ακρίβεια πέραν των κρίσιμων τιμών μεταβολής και παροδικές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή επιδείνωση ή απώλεια λειτουργιών ή απόδοσης αλλά μετά τις οποίες ο μετρητής επανέρχεται στη λειτουργία του και δεν επηρεάζουν την ακρίβεια πέραν των κρίσιμων τιμών μεταβολής.»·

7)Το σημείο 4.2 τροποποιείται ως εξής:

α)στον πίνακα 3, πέμπτη σειρά πρώτη στήλη, η φράση «Περιεχόμενο αρμονικών στα κυκλώματα του ρεύματος (2)» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Περιεχόμενο αρμονικών στα κυκλώματα ρεύματος (2) για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας AC»·

β)Στον πίνακα 3, έκτη σειρά πρώτη στήλη, η φράση «DC και αρμονικές στα κυκλώματα του ρεύματος (2)» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«DC και αρμονικές στα κυκλώματα ρεύματος (2) για μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας AC»·

8)Τα σημεία 5.4 και 5.5 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.4.     Λειτουργία χωρίς φορτίο

Όταν η τάση εφαρμόζεται χωρίς ροή ρεύματος στο κύκλωμα ρεύματος, ο μετρητής δεν καταγράφει ενέργεια.

5.5.    Έναρξη

Ο μετρητής αρχίζει και συνεχίζει να καταγράφει με ρυθμό μεταβολής της ενέργειας ίσο με το γινόμενο της μικρότερης τάσης εντός των ονομαστικών συνθηκών λειτουργίας και του Ist.».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Vα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (MI-003a)

Στα συστήματα μέτρησης για εξοπλισμό τροφοδοσίας ηλεκτρικών οχημάτων (EVSE) που προορίζονται για οικιακή, εμπορική και ελαφρά βιομηχανική χρήση εφαρμόζονται οι σχετικές απαιτήσεις του παραρτήματος I, οι ειδικές απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος και οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα.

ΟΡΙΣΜΟΙ

Ως σύστημα μέτρησης για EVSE νοείται ένα σύστημα που περιλαμβάνει όλες τις σχετικές μετρολογικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη μεταφορά (αμφίδρομη), σε συγκεκριμένο σημείο μεταφοράς, ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ EVSE (όπως σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων) και ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, κατά παρέκκλιση από το παράρτημα Ι, τα εν λόγω συστήματα μέτρησης δεν θεωρούνται όργανα μέτρησης για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Τα συστήματα μέτρησης για EVSE μπορούν επίσης να παρέχουν τη βασική μετρολογία τους από χωριστά εγκεκριμένο τύπο μετρητή, ο οποίος έχει ελεγχθεί ως προς τη συμμόρφωση με αναγνωρισμένο πρότυπο μέτρησης με ισοδύναμες ή αυστηρότερες απαιτήσεις.

I

=

η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει το σύστημα μέτρησης για EVSE στο σημείο μεταφοράς·

Ist

=

η ελάχιστη δηλωμένη τιμή της I, στην οποία το σύστημα μέτρησης για EVSE καταγράφει ηλεκτρική ενέργεια με συντελεστή ισχύος τη μονάδα (πολυφασικά συστήματα μέτρησης με συμμετρικό φορτίο)·

Imin

=

η τιμή της I, πάνω από την οποία το σφάλμα περικλείεται εντός των μέγιστων επιτρεπόμενων σφαλμάτων (πολυφασικοί μετρητές με συμμετρικό φορτίο)·

Itr

=

η τιμή της I, πάνω από την οποία το σφάλμα περικλείεται εντός των μικρότερων μέγιστων επιτρεπόμενων σφαλμάτων που αντιστοιχούν στον δείκτη κλάσης του συστήματος μέτρησης για EVSE·

Imax

=

η μέγιστη τιμή της I για την οποία το σφάλμα περικλείεται εντός των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων·

U

=

για ρεύμα AC, η τιμή μέσης τετραγωνικής ρίζας (RMS) της τάσης τροφοδοσίας προς ή από το σύστημα μέτρησης για EVSE στο σημείο μεταφοράς·

για ρεύμα DC, η τιμή της τάσης τροφοδοσίας προς ή από το σύστημα μέτρησης για EVSE στο σημείο μεταφοράς·

Un

=

η οριζόμενη τάση ή τάσεις αναφοράς·

f

=

η συχνότητα της τάσης τροφοδοσίας προς ή από το σύστημα μέτρησης για EVSE, για συστήματα μέτρησης AC·

fn

=

η οριζόμενη συχνότητα αναφοράς για συστήματα μέτρησης AC·

PF

=

ο συντελεστής ισχύος = συνφ = συνημίτονο της διαφοράς φάσης φ μεταξύ I και U, για συστήματα μέτρησης AC·

διακυμάνσεις

=

η απόκλιση από κορυφή προς κορυφή από το ονομαστικό σήμα τάσης, εκφραζόμενη ως ποσοστό της τιμής αναφοράς, για συστήματα μέτρησης DC·

αρμονική

=

μέρος σήματος με συχνότητα που είναι ακέραιο πολλαπλάσιο της θεμελιώδους συχνότητας της εισερχόμενης ισχύος στο σύστημα μέτρησης για EVSE, ενώ η θεμελιώδης συχνότητα είναι, γενικά, η ονομαστική συχνότητα, fnom, για συστήματα μέτρησης AC·

d

=

συντελεστής παραμόρφωσης, ο οποίος είναι ο λόγος της τιμής RMS του περιεχομένου των αρμονικών (που προκύπτει από την αφαίρεση της θεμελιώδους αρμονικής από ένα μη ημιτονοειδές εναλλασσόμενο μέγεθος) προς την τιμή RMS της θεμελιώδους αρμονικής, και ο οποίος ισούται με την ολική αρμονική παραμόρφωση, με τη θεμελιώδη αρμονική ως τιμή αναφοράς (παρονομαστής)·

MMQ

=

ελάχιστη μετρούμενη ποσότητα ενέργειας που παραδίδεται σε συναλλαγή, για την οποία ο κατασκευαστής ορίζει ότι το σύστημα μέτρησης για EVSE θα πληροί την απαίτηση για το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα του συστήματος μέτρησης για την κλάση ακριβείας του EVSE·

σημείο μεταφοράς

=

σημείο στο οποίο ένα ηλεκτρικό όχημα συνδέεται με το EVSE (δηλαδή τον σταθμό φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

1.    Ακρίβεια

Ο κατασκευαστής προσδιορίζει την κλάση του συστήματος μέτρησης για EVSE. Οι κλάσεις καθορίζονται ως: κλάση Α, κλάση Β και κλάση Γ.

Η ακρίβεια προσδιορίζεται στο σημείο μεταφοράς.

Εάν η ενέργεια που ανταλλάσσεται στο σημείο μεταφοράς έχει τη μορφή DC, τότε η ενέργεια DC είναι το μετρητέο μέγεθος· εάν στο σημείο σύνδεσης ανταλλάσσεται ενέργεια AC, τότε η ενέργεια AC είναι το μετρητέο μέγεθος.

2.    Ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας

Ο κατασκευαστής προσδιορίζει τις ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας του συστήματος μέτρησης για EVSE και ιδίως τις τιμές fn, Un, Ist, Imin, Itr και Imax που ισχύουν για το σύστημα μέτρησης για EVSE.

Για τις οριζόμενες τιμές ρεύματος το σύστημα μέτρησης για EVSE πληροί τις προϋποθέσεις που παρατίθενται στον πίνακα 1:

   Πίνακας 1

 

AC

AC

DC

DC

Imin

Itr

Imax

Τα πεδία τιμών τάσης, συχνότητας και συντελεστή ισχύος, εντός των οποίων το σύστημα μέτρησης για EVSE πληροί τις απαιτήσεις μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος, καθορίζονται στον πίνακα 2.

Για τα συστήματα μέτρησης AC, ισχύουν τα ακόλουθα:

το πεδίο τιμών τάσης είναι: ·

το πεδίο τιμών συχνότητας είναι: ·

το πεδίο τιμών συντελεστή ισχύος είναι: ·

το σύστημα μέτρησης για EVSE πρέπει να λειτουργεί σωστά όταν η παραμόρφωση της τάσης τροφοδοσίας είναι μικρότερη από 10 % και η παραμόρφωση του φορτίου ηλεκτρικού ρεύματος είναι μικρότερη από 3 % σε όλους τους δείκτες αρμονικών·

το πεδίο τιμών MMQ είναι: .

Για τα συστήματα μέτρησης DC, ισχύουν τα ακόλουθα:

το εύρος τιμών τάσης πρέπει να είναι μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης τάσης εξόδου·

ενώ το σύστημα μέτρησης για την EVSE μετρά μόνο ενέργεια με συχνότητες έως 2 kHz, οι διακυμάνσεις που παράγονται στην έξοδο του συστήματος μέτρησης για EVSE δεν υπερβαίνουν:

τα 1,5 A κάτω των 10 Hz, τα 6 A κάτω των 5 kHz και τα 9 A κάτω των 150 kHz στη μέγιστη ονομαστική ισχύ και το μέγιστο ονομαστικό ρεύμα ή όταν η τάση εξόδου και το ρεύμα ανταποκρίνονται στις μέγιστες διακυμάνσεις που παρουσιάζει το ρεύμα, για την εκάστοτε ένταση ρεύματος· και

± 5 V σε κανονική λειτουργία όσον αφορά την τάση, ενώ το σύστημα μέτρησης για EVSE μετρά μόνο την ενέργεια με συχνότητες έως 2 kHz·

το πεδίο τιμών MMQ είναι: .

3.    Βασικά μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα

Όταν το σύστημα μέτρησης για EVSE λειτουργεί υπό ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας, τα ποσοστιαία σφάλματα δεν υπερβαίνουν τα όρια που ορίζονται στον πίνακα 2 για τον οριζόμενο δείκτη κλάσης.

Πίνακας 2

Βασικά μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα σε ποσοστό επί τοις εκατό σε ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας και καθορισμένα επίπεδα φορτίου ηλεκτρικού ρεύματος

Ένταση ρεύματος

Συντελεστής ισχύος

A (2 %)

B (1 %)

Γ (0,5 %)

Ist ≤ I < Imin

> 0,9

± 25

± 15

± 10

Imin ≤ I < Itr

> 0,9

± 2,5

± 1,5

± 1

Itr ≤ I < Imax

> 0,9

± 2

± 1

± 0,5

Το σύστημα μέτρησης για EVSE δεν εκμεταλλεύεται τα βασικά μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα και δεν ευνοεί συστηματικά κανένα μέρος.

4.    Απαιτήσεις για τη λειτουργία

Σύστημα μέτρησης για EVSE που εφαρμόζει διορθώσεις για να αντισταθμίσει την απώλεια ενέργειας που εισάγεται από εξαρτήματα που περιλαμβάνουν καλώδιο και σύνδεσμο και είναι τοποθετημένα ανάμεσα στη θέση στην οποία μετράται η ενέργεια και στο σημείο μεταφοράς διασφαλίζει ένα από τα ακόλουθα:

α)ότι τα εν λόγω εξαρτήματα δεν είναι αντικαταστάσιμα και ότι προστατεύονται με σφράγιση των μηχανικών στοιχείων·

β)εάν τα μέρη αυτά προορίζονται να αντικατασταθούν ενώ το σύστημα μέτρησης για EVSE είναι σφραγισμένο, ότι:

χαρακτηρίζονται αντικαταστάσιμα στο πιστοποιητικό έγκρισης τύπου·

επισημαίνονται με πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του καλωδίου και/ή ότι φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό·

σφραγίζονται χωριστά με σφραγίδα του εγκαταστάτη.

5.    Επιτρεπόμενες επιδράσεις

5.1.    Γενικά

Το σύστημα μέτρησης για EVSE είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο κατά τρόπο ώστε, όταν εκτίθεται σε διαταραχές, να μην προκύπτουν κρίσιμες βλάβες.

Όταν υπάρχει προβλέψιμος υψηλός κίνδυνος λόγω κεραυνών ή όταν χρησιμοποιούνται κυρίως εναέρια δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τα μετρολογικά χαρακτηριστικά του συστήματος μέτρησης για EVSE προστατεύονται.

5.2.    Επίδραση διαταραχών

Σε περίπτωση διαταραχών, τα δεδομένα με νομική σημασία είναι ορθά ή η μετατόπιση των μετρήσεων ακρίβειας δεν υπερβαίνει το 1,0 του βασικού μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος, ακόμη και αν το σύστημα μέτρησης για EVSE φαίνεται να λειτουργεί σωστά. Η παύση λειτουργίας δεν αποτελεί κρίσιμη βλάβη. Εάν μια διαταραχή διακόψει μια συναλλαγή, εφαρμόζεται ένα από τα ακόλουθα:

α)η συναλλαγή ακυρώνεται·

β)η συναλλαγή ολοκληρώνεται σωστά όταν αρθεί η διαταραχή.

5.3.    Επενέργεια των επιδρώντων μεγεθών

Όταν το φορτίο ηλεκτρικού ρεύματος διατηρείται σταθερό σε ένα σημείο εντός του ονομαστικού πεδίου τιμών λειτουργίας ενώ, κατά τα άλλα, το σύστημα μέτρησης για EVSE λειτουργεί σε συνθήκες αναφοράς, και όταν οποιοδήποτε μεμονωμένο επιδρών μέγεθος αποκλίνει από την τιμή του σε συνθήκες αναφοράς έως τις ακραίες τιμές του που ορίζονται στους πίνακες 3 και 4, η διακύμανση του σφάλματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε το πρόσθετο ποσοστιαίο σφάλμα να μη βρίσκεται εκτός των τιμών μετατόπισης σφάλματος που καθορίζονται στον πίνακα 4. Το σύστημα μέτρησης για EVSE εξακολουθεί να λειτουργεί μετά την ολοκλήρωση καθεμιάς από τις εν λόγω δοκιμές.

Πίνακας 3

Επιδρών μέγεθος

Ένταση ρεύματος

Όρια συντελεστή θερμοκρασίας

(%/K) για EVSE

κλάσης

Είδος ρεύματος

A (2 %)

B (1 %)

Γ (0,5 %)

Συντελεστής θερμοκρασίας, c, σε οποιοδήποτε διάστημα του πεδίου τιμών θερμοκρασίας, ο οποίος είναι τουλάχιστον 15 K και όχι μεγαλύτερος από 23 K (i)

Itr ≤ I ≤ Imax

± 0,1

± 0,05

± 0,03

AC και DC

Πίνακας 4

Επιδρών μέγεθος

Τιμή

Ένταση ρεύματος

Μέγιστη επιτρεπόμενη μετατόπιση σφάλματος (%) για σύστημα μέτρησης για EVSE κλάσης

Είδος ρεύματος

A (2 %)

B (1 %)

Γ (0,5 %)

Αυτοθέρμανση

Συνεχές ρεύμα σε Imax

Imax

± 1

± 0,5

± 0,25

AC και DC

Διαταραχές εξ αγωγής, χαμηλή συχνότητα

2 kHz – 150 kHz

Itr ≤ I ≤ Imax

± 3

± 2

± 2

AC και DC

Συνεχής (DC) μαγνητική επαγωγή εξωτερικής προέλευσης

200 mT σε απόσταση 30 mm από την επιφάνεια του μαγνητικού πυρήνα

Itr ≤ I ≤ Imax

± 3

± 1,5

± 0,75

AC και DC

Μαγνητικό πεδίο (AC, συχνότητα παρεχόμενης ηλεκτρικής ισχύος) εξωτερικής προέλευσης (ii)

400 A/m

Itr ≤ I ≤ Imax

± 2,5

± 1,3

± 0,5

AC και DC

Εκπεμπόμενα, RF, ηλεκτρομαγνητικά πεδία

f = 80 MHz – 6000 Mhz, ένταση πεδίου ≤ 10 V/m

Itr ≤ I ≤ Imax

± 3

± 2

± 1

AC και DC

Διαταραχές εξ αγωγής που προκαλούνται από πεδία ραδιοσυχνοτήτων (ii)

f = 0,15 MHz – 80 MHz, πλάτος ≤ 10 V

Itr ≤ I ≤ Imax

± 3

± 2

± 1

AC και DC

Λειτουργία βοηθητικών συσκευών

Βοηθητικές συσκευές που λειτουργούν με I = Itr και Imax

Itr ≤ I ≤ Imax

± 0,7

± 0,3

± 0,15

AC και DC

Διακύμανση της τάσης (ii)

0,9 × Un έως 1,1 × ανώτατη Un

Itr ≤ I ≤ Imax

± 1

± 0,7

± 0,2

AC

Διακύμανση της συχνότητας του δικτύου (ii)

Κάθε fn ± 2 %

Itr ≤ I ≤ Imax

± 0,8

± 0,5

± 0,2

AC

Αρμονικές στα κυκλώματα τάσης και ρεύματος (ii)

d < 5 % I

d < 10 % U

Itr ≤ I ≤ Imax

± 1

± 0,6

± 0,3

AC

Ακολουθία αντίστροφης φάσης (μόνο εναλλασσόμενου ρεύματος 3 φάσεων) (ii)

Αλληλοεναλλαγή οποιωνδήποτε δύο φάσεων

Itr ≤ I ≤ Imax

± 1,5

± 1,5

± 0,1

AC

Σημειώσεις πίνακα:

i) Στην περίπτωση συστήματος μέτρησης για EVSE με χωριστά εγκεκριμένο τύπο μετρητή, η δοκιμή θερμοκρασίας μπορεί να περιοριστεί στον έλεγχο της ορθής λειτουργίας στις ακραίες θερμοκρασίες που προβλέπονται στο σύστημα μέτρησης για το περίβλημα του EVSE.

ii) Δεν απαιτείται για μέτρηση για EVSE με χωριστά εγκεκριμένο τύπο μετρητή, εάν οι προδιαγραφές έγκρισης τύπου πληρούν ή υπερβαίνουν τις προδιαγραφές της κλάσης ακριβείας που καθορίζονται από τον κατασκευαστή.

6.    Μονάδες

Η μετρούμενη ηλεκτρική ενέργεια απεικονίζεται σε κιλοβατώρες με το σύμβολο kWh, ή μεγαβατώρες με το σύμβολο MWh.

7.    Το κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι η προβλεπόμενη χρήση καθορίζει τις προβλεπόμενες και προβλεπτές πρακτικές συνθήκες εργασίας, δηλαδή τις ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας, έτσι ώστε το σύστημα μέτρησης για EVSE να είναι κατάλληλο για τη χρήση του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης που αναφέρονται στο άρθρο 17 μεταξύ των οποίων μπορεί να επιλέγει ο κατασκευαστής είναι:

B + ΣΤ ή B + Δ ή H1.».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Το παράρτημα VI της οδηγίας 2014/32/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1)Το μέρος «ΟΡΙΣΜΟΙ» τροποποιείται ως εξής:

α)το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ως ‘’θερμιδόμετρο’’ νοείται ένα όργανο σχεδιασμένο για τη μέτρηση της ενέργειας που απορροφάται (ψύξη) και/ή εκλύεται (θέρμανση) από ένα υγρό, το οποίο ονομάζεται θερμαγωγό υγρό, σε ένα κύκλωμα ανταλλαγής θερμότητας.»·

β)στον πίνακα, η τέταρτη σειρά αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Δθ

=

η διαφορά θερμοκρασίας θin - θοut με Δθ > 0 για τη θέρμανση και Δθ < 0 για την ψύξη»·

2)Το σημείο 1.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.1 Θερμοκρασία του υγρού: θmax, θmin,

— για τις διαφορές θερμοκρασίας: Δθmax, Δθmin, με την επιφύλαξη των ακόλουθων περιορισμών:

εξαιρουμένων των εφαρμογών ψύξης·

η Δθmin είναι ακέραιος αριθμός μεταξύ 1 K και 10 K»·

3)Το σημείο 1.3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.3 Παροχή του υγρού: qs, qp, qi, όπου οι τιμές qp και qi υπόκεινται στον ακόλουθο περιορισμό: ».



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIIα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΛΙΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (MI-005a)

Οι σχετικές βασικές απαιτήσεις του παραρτήματος I, οι ειδικές απαιτήσεις και οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα εφαρμόζονται στα συστήματα μέτρησης που προορίζονται για τη συνεχή και δυναμική μέτρηση ποσοτήτων (μάζας ή ενέργειας) συμπιεσμένου αερίου.

Ωστόσο, κατά παρέκκλιση από το παράρτημα Ι, τα εν λόγω συστήματα μέτρησης δεν θεωρούνται όργανα μέτρησης για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

ΟΡΙΣΜΟΙ

Μετρητής

Όργανο σχεδιασμένο για τη συνεχή μέτρηση, την αποθήκευση σε μνήμη και την απεικόνιση της ποσότητας αερίου που ρέει μέσω του μορφοτροπέα μετρήσεων στις συνθήκες της μέτρησης σε κλειστό αγωγό υπό πλήρη φόρτιση.

Υπολογιστής

Τμήμα του μετρητή το οποίο λαμβάνει τα σήματα εξόδου από τους μορφοτροπείς μετρήσεων και, πιθανώς, από συνδεδεμένα όργανα μετρήσεων και δείχνει τα αποτελέσματα της μέτρησης.

Συνδεδεμένο όργανο μέτρησης

Όργανο συνδεδεμένο με τον υπολογιστή για τη μέτρηση ορισμένων ποσοτήτων οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του αερίου, με στόχο τη διόρθωση και/ή την αναγωγή.

Μηχανισμός αναγωγής

Μέρος του υπολογιστή, το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του αερίου, αυτομάτως ανάγει τη μάζα του αερίου στην ποσότητα ενέργειας που παραδίδεται ή παραλαμβάνεται.

Σύστημα μέτρησης

Ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από τον μετρητή αυτό καθαυτό, ένα σημείο μεταφοράς, σωληνώσεις αερίου, καθώς και όλες τις διατάξεις που απαιτούνται για να εξασφαλιστούν ορθές μετρήσεις ή προορίζονται να διευκολύνουν τις εργασίες μέτρησης.

Αντλία συμπιεσμένου αερίου (CG)

Σύστημα μέτρησης το οποίο προορίζεται για τον ανεφοδιασμό οδικών οχημάτων, σιδηροδρομικών μηχανών, βαρκών, σκαφών και αεροσκαφών με συμπιεσμένο αέριο καύσιμο.

Σημείο μεταφοράς

Φυσική τοποθεσία η οποία έχει οριστεί για την παράδοση ή παραλαβή του αερίου.

Μηχανισμός αυτοεξυπηρέτησης

Μηχανισμός ο οποίος επιτρέπει στους πελάτες να χρησιμοποιούν σύστημα μέτρησης για την απόκτηση αερίου για ιδία χρήση.

Διάταξη αυτοεξυπηρέτησης

Ειδική διάταξη η οποία αποτελεί τμήμα του μηχανισμού αυτοεξυπηρέτησης και επιτρέπει τη λειτουργία ενός ή περισσοτέρων συστημάτων μέτρησης στον εν λόγω μηχανισμό αυτοεξυπηρέτησης.

Ελάχιστη μετρούμενη ποσότητα (MMQ)

Η μικρότερη ποσότητα αερίου για την οποία η μέτρηση είναι μετρολογικά αποδεκτή για το σύστημα μέτρησης.

Άμεση ένδειξη

Η ένδειξη μάζας ή ενέργειας, η οποία αντιστοιχεί στο μετρητέο μέγεθος και την οποία ο μετρητής είναι ικανός να μετρήσει.

Σημείωση:

Η άμεση ένδειξη μπορεί να αναχθεί σε ένδειξη άλλης ποσότητας με τη χρήση μηχανισμού αναγωγής.

Δυνατότητα διακοπής

Ένα σύστημα μέτρησης θεωρείται ότι έχει δυνατότητα διακοπής όταν η ροή του αερίου μπορεί να ανακοπεί εύκολα και ταχέως.

Χωρίς δυνατότητα διακοπής

Ένα σύστημα μέτρησης θεωρείται ότι δεν έχει δυνατότητα διακοπής όταν η ροή του αερίου δεν μπορεί να ανακοπεί εύκολα και ταχέως.

Πεδίο τιμών παροχής

Το πεδίο μεταξύ της ελάχιστης τιμής παροχής (Qmin) και της μέγιστης τιμής παροχής (Qmax).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

1.    Ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας

Ο κατασκευαστής ορίζει τις ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας του οργάνου, ιδίως δε:

1.1    Το πεδίο τιμών παροχής

Το πεδίο τιμών παροχής υπόκειται στους ακόλουθους όρους:

α)το πεδίο τιμών παροχής ενός συστήματος μέτρησης κείται εντός του πεδίου τιμών παροχής καθενός από τα στοιχεία του, ιδίως δε του μετρητή·

β)για τις αντλίες CG, ο λόγος μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης παροχής δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 10.

1.2    Τις ιδιότητες του αερίου που θα μετρηθεί από το όργανο, προσδιορίζοντας την ονομασία, τον τύπο ή τα ακόλουθα ουσιώδη χαρακτηριστικά του εν λόγω αερίου, π.χ.:

α)πεδίο τιμών θερμοκρασίας·

β)πεδίο τιμών πίεσης·

γ)θερμογόνο δύναμη του αερίου·

δ)τη φύση και τα χαρακτηριστικά του προς μέτρηση αερίου.

1.3    Την ονομαστική τιμή της παρεχόμενης τάσης ΑC και/ή τα όρια της παρεχόμενης τάσης DC.

2.    Κατάταξη ακριβείας και μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα

2.1    Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα μετρηθέντων ή ανηγμένων ποσοτήτων που μεταφέρθηκαν στο σημείο μεταφοράς καθορίζεται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1

Τύπος συστημάτων μέτρησης συμπιεσμένου αερίου

Κλάση ακριβείας

(μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα

[% μετρούμενης τιμής])

Συστήματα μέτρησης συμπιεσμένου υδρογόνου

2

Συστήματα μέτρησης άλλων συμπιεσμένων αερίων

1,5

Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα σε σχέση με την ελάχιστη μετρούμενη ποσότητα ισούται με το διπλάσιο της τιμής που αναφέρεται στον πίνακα 1.

2.2    Η ελάχιστη μετρούμενη ποσότητα ενός συστήματος μέτρησης έχει τη μορφή 1 × 10n, 2 × 10n, ή 5 × 10n εγκεκριμένων μονάδων μάζας ή ενέργειας, όπου n ακέραιος θετικός ή αρνητικός αριθμός ή μηδέν.

Η ελάχιστη μετρούμενη ποσότητα πληροί τους όρους χρήσης του συστήματος μέτρησης· εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, το σύστημα μέτρησης δεν χρησιμοποιείται για τη μέτρηση ποσοτήτων μικρότερων της εν λόγω ελάχιστης μετρούμενης ποσότητας.

2.3    Το σύστημα μέτρησης δεν εκμεταλλεύεται τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα και δεν ευνοεί συστηματικά κανένα μέρος.

3.    Μέγιστη επιτρεπτή επενέργεια των διαταραχών

3.1    Η επενέργεια των ηλεκτρομαγνητικών διαταραχών στο σύστημα μέτρησης είναι μία από τις ακόλουθες:

α)η μεταβολή του αποτελέσματος της μέτρησης δεν υπερβαίνει την κρίσιμη τιμή μεταβολής σύμφωνα με το σημείο 3.2·

β)η ένδειξη του αποτελέσματος της μέτρησης εμφανίζει μια στιγμιαία διακύμανση, που δεν μπορεί να εκληφθεί, να αποθηκευτεί σε μνήμη ή να μεταδοθεί ως αποτέλεσμα της μέτρησης· επιπλέον, στην περίπτωση των συστημάτων με δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας, αυτό μπορεί να συνεπάγεται και αδυναμία εκτέλεσης των μετρήσεων·

γ)η μεταβολή του αποτελέσματος της μέτρησης υπερβαίνει την κρίσιμη τιμή μεταβολής σύμφωνα με το σημείο 3.2, οπότε το σύστημα μέτρησης επιτρέπει την ανάκτηση του αποτελέσματος μέτρησης που είχε ληφθεί ακριβώς πριν από την εμφάνιση της κρίσιμης στιγμής μεταβολής και διακόπτει τη ροή.

3.2    Η κρίσιμη τιμή μεταβολής ισούται με τη μεγαλύτερη από τις ακόλουθες τιμές:

— από το ένα δέκατο του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος·

— από το τριπλάσιο της ελάχιστης μετρούμενης ποσότητας διαιρούμενης διά του 100· σε περίπτωση διακοπής της κύριας πηγής ηλεκτρικής ισχύος, η κρίσιμη τιμή μεταβολής αυξάνεται κατά 5 % της ελάχιστης μετρούμενης ποσότητας.

4.    Αντοχή στον χρόνο

Για συστήματα που είναι εφοδιασμένα με κινούμενα μέρη, μετά τη διενέργεια κατάλληλης δοκιμής, κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος που υπολογίζει ο κατασκευαστής, πρέπει να πληρούται το εξής κριτήριο:

Η διακύμανση του αποτελέσματος της μέτρησης μετά τη δοκιμή αντοχής στον χρόνο σε σύγκριση με το αρχικό αποτέλεσμα της μέτρησης δεν υπερβαίνει τα δύο πέμπτα του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος.

5.    Καταλληλότητα

5.1    Για όλες τις μετρούμενες ποσότητες που συνδέονται με την ίδια μέτρηση, οι ενδείξεις και, κατά περίπτωση, οι εκτυπώσεις που παρέχουν οι διάφορες διατάξεις έχουν το ίδιο διάστημα κλίμακας και τα αποτελέσματα δεν αποκλίνουν μεταξύ τους.

Το διάστημα κλίμακας ενός συστήματος μέτρησης CG δεν υπερβαίνει κατά πάνω από μιάμιση φορά την ελάχιστη μετρούμενη ποσότητα διαιρούμενη διά του 100.

5.2    Δεν πρέπει να είναι δυνατή η εκτροπή της μετρούμενης ποσότητας σε κανονικές συνθήκες χρήσης εκτός εάν αυτό είναι ευκόλως εμφανές.

5.3    Κατά τη διάρκεια του χρόνου προθέρμανσης του συστήματος μέτρησης CG, δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις.

5.4    Όργανα για άμεση πώληση

5.4.1    Τα συστήματα μέτρησης για άμεση πώληση είναι εφοδιασμένα με μέσα μηδενισμού της απεικόνισης.

Δεν πρέπει να είναι δυνατή η εκτροπή του μετρούμενου αερίου κατάντη του μετρητή κατά τη διάρκεια μιας εργασίας πλήρωσης.

5.4.2    Η απεικόνιση της ποσότητας στην οποία βασίζεται η συναλλαγή κατά τη μέτρηση είναι διαρκής, έως ότου όλοι οι συναλλασσόμενοι έχουν δεχθεί το αποτέλεσμα της μέτρησης.

5.4.3    Τα συστήματα μέτρησης για άμεση πώληση έχουν δυνατότητα διακοπής.

5.4.4    Τα συστήματα μέτρησης για άμεση πώληση εμφανίζουν μονάδες μέτρησης είτε μάζας είτε ενέργειας.

5.5    Αντλίες CG

5.5.1    Δεν πρέπει να είναι δυνατός ο μηδενισμός των οθονών απεικόνισης των αντλιών CG κατά τη διάρκεια της μέτρησης.

5.5.2    Δεν είναι δυνατόν να αρχίσει νέα μέτρηση, αν πρώτα δεν μηδενιστεί η απεικόνιση.

5.5.3     Σε περίπτωση όπου το σύστημα μέτρησης είναι εξοπλισμένο με οθόνη απεικόνισης της τιμής, η διαφορά μεταξύ της ένδειξης της τιμής και της τιμής που προκύπτει με υπολογισμό από την τιμή μονάδας και την ένδειξη της ποσότητας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μικρότερη μονάδα νομίσματος. Η διαφορά αυτή δεν χρειάζεται ωστόσο να είναι μικρότερη από τη μικρότερη αξία του νομίσματος.

6.    Διακοπή παροχής ηλεκτρικής ισχύος

Τα συστήματα μέτρησης είτε είναι εφοδιασμένα με εφεδρικό τροφοδοτικό ισχύος, το οποίο διασφαλίζει όλες τις λειτουργίες μέτρησης όσο διαρκεί η διακοπή της κύριας πηγής ηλεκτρικής ισχύος, είτε είναι εφοδιασμένα με μέσα αποθήκευσης σε μνήμη και απεικόνισης των διαθέσιμων δεδομένων, ώστε να μπορεί να κλείσει η υπό εξέλιξη συναλλαγή, καθώς και με μέσα διακοπής της ροής του αερίου τη στιγμή της διακοπής της κύριας πηγής ηλεκτρικής ισχύος.

7.    Μονάδες μέτρησης

Η μετρούμενη ποσότητα απεικονίζεται σε γραμμάρια, χιλιόγραμμα, kilojoule, megajoule ή κιλοβατώρες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης που αναφέρονται στο άρθρο 17 μεταξύ των οποίων μπορεί να επιλέγει ο κατασκευαστής είναι: Β + ΣΤ ή Β + Δ ή Η1 ή Ζ.».

Top