ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 3.1.2023
COM(2023) 2 final
2023/0001(NLE)
Πρόταση
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την εξηκοστή έκτη σύνοδο της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά όσον αφορά την καταχώριση ουσιών στα παραρτήματα της ενιαίας σύμβασης για τα ναρκωτικά, του 1961, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο του 1972, και της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες, του 1971
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.Αντικείμενο της πρότασης
Η παρούσα πρόταση αφορά την απόφαση για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την 66η σύνοδο της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά όσον αφορά την καταχώριση ουσιών στα παραρτήματα της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για τα ναρκωτικά του 1961, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο του 1972, και της σύμβασης των ΗΕ για τις ψυχοτρόπους ουσίες του 1971. Η 66η σύνοδος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου 2023.
2.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
2.1.Η ενιαία σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά, του 1961, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο του 1972, και η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τις ψυχοτρόπους ουσίες, του 1971
Η ενιαία σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για τα ναρκωτικά, του 1961, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο του 1972 (στο εξής: σύμβαση για τα ναρκωτικά), αποσκοπεί στην καταπολέμηση της κατάχρησης ναρκωτικών μέσω συντονισμένης διεθνούς δράσης. Υπάρχουν δύο μορφές παρέμβασης και ελέγχου που εφαρμόζονται από κοινού. Πρώτον, επιδιώκεται να περιοριστεί η κατοχή, η χρήση, η εμπορία, η διανομή, η εισαγωγή, η εξαγωγή, η παρασκευή και η παραγωγή ναρκωτικών σε σκοπούς αποκλειστικά ιατρικούς ή επιστημονικούς. Δεύτερον, καταπολεμάται η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών μέσω διεθνούς συνεργασίας, ώστε να αποτρέπονται και να αποθαρρύνονται οι διακινητές ναρκωτικών.
Η σύμβαση των ΗΕ για τις ψυχοτρόπους ουσίες του 1971 (στο εξής: σύμβαση για τις ψυχοτρόπους ουσίες) καθιέρωσε ένα διεθνές σύστημα ελέγχου των ψυχοτρόπων ουσιών. Ανταποκρίθηκε στη διαφοροποίηση και τη διεύρυνση του φάσματος των ναρκωτικών ουσιών και εισήγαγε ελέγχους σε μια σειρά συνθετικών ναρκωτικών βάσει, αφενός, της πιθανότητας κατάχρησής τους και, αφετέρου, της θεραπευτικής τους αξίας.
Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι συμβαλλόμενα μέρη των παραπάνω συμβάσεων, η δε Ένωση δεν είναι.
2.2.Η Επιτροπή για τα Ναρκωτικά
Η Επιτροπή για τα Ναρκωτικά (Commission on Narcotic Drugs, CND) είναι επιτροπή του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των ΗΕ (ECOSOC), τα δε καθήκοντα και οι εξουσίες της ορίζονται, μεταξύ άλλων, στις δύο συμβάσεις. Αποτελείται από 53 κράτη μέλη των ΗΕ τα οποία έχουν εκλεγεί από το ECOSOC. Τον Μάρτιο του 2023 μέλη της CND με δικαίωμα ψήφου θα είναι 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ένωση έχει καθεστώς παρατηρητή στη CND.
2.3.Η προβλεπόμενη πράξη της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά
Η CND τροποποιεί σε τακτική βάση τον κατάλογο ουσιών που προσαρτάται στις συμβάσεις, βάσει συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συμβουλεύεται την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την τοξικομανία.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2022 ο ΠΟΥ διατύπωσε σύσταση προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ για την προσθήκη στα παραρτήματα των συμβάσεων επτά εκ των ουσιών που υποβλήθηκαν σε κριτική εξέταση από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την τοξικομανία.
Η επιτροπή CND, κατά την 66η σύνοδό της, η οποία θα διεξαχθεί στη Βιέννη από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου 2023, καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με την καταχώριση αυτών των ουσιών στα παραρτήματα των συμβάσεων.
3.Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης
Οι αλλαγές στα παραρτήματα των συμβάσεων έχουν άμεσες επιπτώσεις στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης στον τομέα του ελέγχου των ναρκωτικών για όλα τα κράτη μέλη. Το άρθρο 1 παράγραφος 1 της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2004, για τη θέσπιση ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών (στο εξής: απόφαση-πλαίσιο) ορίζει ότι, για τους σκοπούς της απόφασης-πλαισίου, ως «ναρκωτικά» νοούνται όλες οι ουσίες τις οποίες καλύπτουν είτε η σύμβαση για τα ναρκωτικά είτε η σύμβαση για τις ψυχοτρόπους ουσίες, καθώς και όλες οι ουσίες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της απόφασης-πλαισίου. Επομένως, η απόφαση-πλαίσιο εφαρμόζεται σε ουσίες που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της σύμβασης για τα ναρκωτικά και της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες. Ως εκ τούτου, κάθε αλλαγή στα παραρτήματα που προσαρτώνται στις εν λόγω συμβάσεις επηρεάζει άμεσα τους κοινούς κανόνες της ΕΕ και μεταβάλλει το πεδίο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν η σχετική ουσία υπόκειται σε έλεγχο στην Ένωση.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την τοξικομανία εξέτασε εννέα ουσίες κατά την 45η συνεδρίασή της και αποφάσισε να συστήσει επτά από αυτές για καταχώριση, διατηρώντας παράλληλα υπό επιτήρηση δύο επιπλέον ουσίες. Μία ουσία που προτάθηκε για καταχώριση υπόκειται ήδη σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση: η 3-MMC προστέθηκε στον κατάλογο ναρκωτικών της απόφασης-πλαισίου το 2022. Τέσσερις ουσίες [ADB-BUTINACA, protonitazene (πρωτονιταζένη), etazene (εταζένη), etonitazepyne (ετονιταζεπύνη)] τελούν υπό εντατική παρακολούθηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Οι υπόλοιπες δύο ουσίες (2-μεθυλο-AP-237 και α-PiHP) παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Οι δύο ουσίες υπό επιτήρηση είναι η αδιναζολάμη και η βρωμαζολάμη, οι οποίες παρακολουθούνται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.
Η πρόταση της Επιτροπής για τη θέση της Ένωσης συνιστά να υποστηριχθούν οι συστάσεις του ΠΟΥ, ήτοι ο έλεγχος των προαναφερόμενων επτά ουσιών, καθώς συνάδουν με τις επιστημονικές γνώσεις όπως έχουν σήμερα. Όσον αφορά αυτές τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες, η προσθήκη τους στα παραρτήματα των συμβάσεων υποστηρίζεται επίσης από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τα νέα ναρκωτικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.
Το Συμβούλιο είναι αναγκαίο να καθορίσει τη θέση της Ένωσης για τη συνεδρίαση της CND, όταν θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με την καταχώριση των ουσιών στα παραρτήματα. Η θέση αυτή, λόγω των περιορισμών που συνεπάγεται το καθεστώς παρατηρητή της Ένωσης, θα πρέπει να διατυπωθεί από τα κράτη μέλη τα οποία θα είναι μέλη της CND τον Μάρτιο του 2023, ενεργώντας από κοινού προς το συμφέρον της Ένωσης στο πλαίσιο της CND. Η Ένωση δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στις εν λόγω συμβάσεις, αλλά έχει αποκλειστική αρμοδιότητα στον τομέα αυτό.
Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει θέση της Ένωσης, η οποία θα διατυπωθεί από τα κράτη μέλη που θα είναι μέλη της CND τον Μάρτιο του 2023, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την 66η σύνοδο της CND όσον αφορά την καταχώριση ουσιών στα παραρτήματα της σύμβασης για τα ναρκωτικά και της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες. Κατά το παρελθόν, το Συμβούλιο έχει εγκρίνει αντίστοιχες θέσεις της Ένωσης, επιτρέποντας έτσι στην ΕΕ να εκφράσει κοινή άποψη στις προηγούμενες συνεδριάσεις της CND σχετικά με τη διεθνή καταχώριση, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στη CND υπερψήφισαν την καταχώριση στα παραρτήματα σύμφωνα με την εγκριθείσα θέση της Ένωσης.
4.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
4.1.Διαδικαστική νομική βάση
Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό «των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας».
Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν η Ένωση είναι μέλος του σχετικού οργάνου ή συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας. Η έννοια των «πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα» περιλαμβάνει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα δυνάμει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που διέπουν το εκάστοτε όργανο. Περιλαμβάνει επίσης κείμενα που δεν έχουν μεν δεσμευτική ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θεσπίζει ο νομοθέτης της Ένωσης».
Η CND είναι «όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία» κατά την έννοια του εν λόγω άρθρου, δεδομένου ότι πρόκειται για όργανο που έχει συσταθεί από το ECOSOC —όργανο των Ηνωμένων Εθνών— και στο οποίο έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα βάσει της σύμβασης για τα ναρκωτικά και της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες.
Οι αποφάσεις καταχώρισης που λαμβάνονται από τη CND συνιστούν «πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα» κατά την έννοια του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ. Σύμφωνα με τη σύμβαση για τα ναρκωτικά και τη σύμβαση για τις ψυχοτρόπους ουσίες, οι αποφάσεις της CND καθίστανται αυτομάτως δεσμευτικές, εκτός αν συμβαλλόμενο μέρος υποβάλει την απόφαση προς επανεξέταση στο ECOSOC εντός της οριζόμενης προθεσμίας. Οι αποφάσεις του ECOSOC επί του ζητήματος είναι οριστικές. Οι αποφάσεις καταχώρισης που λαμβάνονται από τη CND παράγουν επίσης έννομα αποτελέσματα στην έννομη τάξη της ΕΕ δυνάμει του ενωσιακού δικαίου —δεδομένου ότι επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο της νομοθεσίας της ΕΕ— ήτοι της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Οι αλλαγές στα παραρτήματα των συμβάσεων έχουν άμεσες επιπτώσεις στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω νομικής πράξης της ΕΕ.
Η προς έκδοση πράξη δεν συμπληρώνει ούτε τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας.
Συνεπώς, η διαδικαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.
4.2.Ουσιαστική νομική βάση
Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης σε σχέση με την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της Ένωσης.
Ο κύριος στόχος και το περιεχόμενο της προβλεπόμενης πράξης αφορούν την παράνομη εμπορία ναρκωτικών.
Ως εκ τούτου, ουσιαστική νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης είναι το άρθρο 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, το οποίο χαρακτηρίζει την παράνομη εμπορία ναρκωτικών ως ένα από τα αδικήματα με ιδιαίτερη διασυνοριακή διάσταση και εξουσιοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να θεσπίζουν ελάχιστους κανόνες για τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον τομέα της παράνομης εμπορίας ναρκωτικών.
4.3.Μεταβλητή γεωμετρία
Η Δανία δεσμεύεται από την απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου, όπως ίσχυε έως τις 21 Νοεμβρίου 2018, το άρθρο 1 της οποίας ορίζει ως «ναρκωτικά» όλες τις ουσίες τις οποίες καλύπτει είτε η σύμβαση για τα ναρκωτικά είτε η σύμβαση για τις ψυχοτρόπους ουσίες.
Δεδομένου ότι οι αποφάσεις καταχώρισης στα παραρτήματα οι οποίες λαμβάνονται από τη CND επηρεάζουν τους κοινούς κανόνες στον τομέα της παράνομης εμπορίας ναρκωτικών από τους οποίους δεσμεύεται η Δανία, η Δανία συμμετέχει στην έκδοση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης κατά τη λήψη των εν λόγω αποφάσεων καταχώρισης.
Η Ιρλανδία δεσμεύεται από την απόφαση-πλαίσιο και, ως εκ τούτου, συμμετέχει στην έκδοση απόφασης του Συμβουλίου για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης κατά την έκδοση των εν λόγω αποφάσεων καταχώρισης.
4.4.Συμπέρασμα
Τη νομική βάση της παρούσας πρότασης αποτελεί το άρθρο 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.
5.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.
2023/0001 (NLE)
Πρόταση
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την εξηκοστή έκτη σύνοδο της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά όσον αφορά την καταχώριση ουσιών στα παραρτήματα της ενιαίας σύμβασης για τα ναρκωτικά, του 1961, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο του 1972, και της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες, του 1971
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 83 παράγραφος 1 σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Η ενιαία σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για τα ναρκωτικά, του 1961, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο του 1972, (στο εξής: σύμβαση για τα ναρκωτικά) τέθηκε σε ισχύ στις 8 Αυγούστου 1975.
(2)Δυνάμει του άρθρου 3 της σύμβασης για τα ναρκωτικά, η Επιτροπή για τα Ναρκωτικά δύναται να αποφασίζει την προσθήκη ουσιών στα παραρτήματα της εν λόγω σύμβασης. Μπορεί να πραγματοποιεί αλλαγές στα παραρτήματα μόνο σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αλλά μπορεί επίσης να αποφασίζει να μην πραγματοποιεί τις αλλαγές που προτείνει ο ΠΟΥ.
(3)Η σύμβαση των ΗΕ για τις ψυχοτρόπους ουσίες, του 1971 (στο εξής: σύμβαση για τις ψυχοτρόπους ουσίες), τέθηκε σε ισχύ στις 16 Αυγούστου 1976.
(4)Δυνάμει του άρθρου 2 της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες, η Επιτροπή για τα Ναρκωτικά δύναται να αποφασίζει την προσθήκη ή αφαίρεση ουσιών από τα παραρτήματα της εν λόγω σύμβασης βάσει των συστάσεων του ΠΟΥ. Διαθέτει ευρεία διακριτική ευχέρεια να λαμβάνει υπόψη οικονομικούς, κοινωνικούς, νομικούς, διοικητικούς και άλλους παράγοντες, αλλά δεν μπορεί να ενεργεί αυθαίρετα.
(5)Οι αλλαγές στα παραρτήματα και των δύο συμβάσεων έχουν άμεσες επιπτώσεις στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης στον τομέα του ελέγχου των ναρκωτικών. Η απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου εφαρμόζεται στις ουσίες που παρατίθενται στα παραρτήματα των εν λόγω συμβάσεων. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αλλαγή στα παραρτήματα που προσαρτώνται στις συμβάσεις επηρεάζει άμεσα τους κοινούς κανόνες της Ένωσης και μεταβάλλει το πεδίο εφαρμογής τους, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(6)Η Επιτροπή για τα Ναρκωτικά θα πρέπει, κατά την εξηκοστή έκτη σύνοδό της, η οποία έχει οριστεί να διεξαχθεί από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου 2023 στη Βιέννη, να εγκρίνει αποφάσεις σχετικά με την προσθήκη επτά νέων ουσιών στα παραρτήματα των παραπάνω συμβάσεων.
(7)Η Ένωση δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης για τα ναρκωτικά και της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες. Έχει καθεστώς παρατηρητή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στην Επιτροπή για τα Ναρκωτικά, στην οποία, τον Μάρτιο του 2023, θα είναι μέλη με δικαίωμα ψήφου δώδεκα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, απαιτείται το Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τα κράτη μέλη να εκφράσουν τη θέση της Ένωσης σχετικά με την καταχώριση ουσιών βάσει της σύμβασης για τα ναρκωτικά και της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες, δεδομένου ότι οι αποφάσεις σχετικά με την προσθήκη νέων ουσιών στα παραρτήματα των συμβάσεων εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης.
(8)Ο ΠΟΥ διατύπωσε σύσταση για την προσθήκη τεσσάρων νέων ουσιών στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά και τριών νέων ουσιών στο παράρτημα II της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες.
(9)Όλες οι ουσίες που εξετάστηκαν από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την τοξικομανία (στο εξής: επιτροπή εμπειρογνωμόνων), και των οποίων την καταχώριση συνιστά ο ΠΟΥ, παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας ως νέες ψυχοδραστικές ουσίες κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
(10)Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την τοξικομανία, η ουσία ADB-BUTINACA [ονομασία IUPAC: N-[1-(αμινοκαρβονυλο)-2,2-διμεθυλοπροπυλο]-1-βουτυλο-1H-ινδαζολο-3-καρβοξαμίδιο] είναι συνθετικό κανναβινοειδές παράγωγο ινδαζολίου, με ενεργό ένωση το S-εναντιομερές (αριθ. CAS: 2682867-55-4). Η ουσία ADB-BUTINACA δεν έχει θεραπευτικές χρήσεις ούτε έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακο. Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η ουσία ADB-BUTINACA αποτελεί ή ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης, καθώς και να καταστεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και κοινωνικό πρόβλημα, γεγονός που δικαιολογεί την υπαγωγή της σε διεθνή έλεγχο. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά την προσθήκη της ADB-BUTINACA στο παράρτημα II της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες.
(11)Η ADB-BUTINACA έχει εντοπιστεί σε 26 κράτη μέλη και υπάγεται σε έλεγχο σε τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη. Η ADB-BUTINACA υπόκειται σε εντατική παρακολούθηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Έχει αποτελέσει αντικείμενο ειδοποίησης σχετικής με τη δημόσια υγεία που έχει εκδοθεί από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ADB-BUTINACA αναφέρεται επίσης σε δύο πρόσθετες ειδοποιήσεις σχετικές με τη δημόσια υγεία. Έχει συνδεθεί με σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων 14 θανάτων που αναφέρθηκαν από δύο κράτη μέλη.
(12)Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση υπέρ της προσθήκης της ADB-BUTINACA στο παράρτημα II της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες.
(13)Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η πρωτονιταζένη [ονομασία IUPAC: N,N-διαιθυλο-5-νιτρο-2-[(4-προποξυφαινυλο)μεθυλο]-1-H-βενζιμιδαζολο-1-αιθαναμίνη] είναι οπιοειδές βενζιμιδαζολίου. Η πρωτονιταζένη συντέθηκε για πρώτη φορά ως εναλλακτική της μορφίνης, αλλά δεν υπάρχει καμία εγκεκριμένη θεραπευτική χρήση της. Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η πρωτονιταζένη αποτελεί ή ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης, καθώς και να καταστεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και κοινωνικό πρόβλημα, γεγονός που δικαιολογεί την υπαγωγή της σε διεθνή έλεγχο. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά την προσθήκη της πρωτονιταζένης στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά.
(14)Η πρωτονιταζένη έχει εντοπιστεί σε δύο κράτη μέλη και υπάγεται σε έλεγχο σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη. Η πρωτονιταζένη τελεί επί του παρόντος υπό εντατική παρακολούθηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Δεν έχει αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας καμία πληροφορία σχετικά με σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα που αφορούν την πρωτονιταζένη.
(15)Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση υπέρ της προσθήκης της πρωτονιταζένης στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά.
(16)Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η εταζένη [ονομασία IUPAC: 2-[(4-αιθοξυφαινυλο)μεθυλο]-N,N-διαιθυλο-1H-βενζιμιδαζολο-1-αιθαναμίνη] είναι συνθετικό οπιοειδές παράγωγο του βενζιμιδαζολίου, με χημική δομή και φαρμακολογικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I (βάσει των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών του 1961), όπως η κλονιταζένη, η ετονιταζένη και η ισοτονιταζένη. Η εταζένη μελετήθηκε για τις αναλγητικές της ιδιότητες, αλλά δεν υπάρχει καμία γνωστή ιατρική χρήση της. Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η εταζένη αποτελεί ή ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης, καθώς και να καταστεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και κοινωνικό πρόβλημα, γεγονός που δικαιολογεί την υπαγωγή της σε διεθνή έλεγχο. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά την προσθήκη της εταζένης στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά.
(17)Η εταζένη έχει εντοπιστεί σε οκτώ κράτη μέλη και υπάγεται σε έλεγχο σε τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη. Η εταζένη τελεί επί του παρόντος υπό εντατική παρακολούθηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Έχει συνδεθεί με σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων, που αναφέρθηκαν από δύο κράτη μέλη.
(18)Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση υπέρ της προσθήκης της εταζένης στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά.
(19)Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η ετονιταζεπύνη [ονομασία IUPAC: 2-[(4-αιθοξυφαινυλο)μεθυλο]-5-νιτρο-1-(2-πυρρολιδιν-1-υλαιθυλο)-1H-βενζιμιδαζόλιο] είναι συνθετικό οπιοειδές παράγωγο του βενζιμιδαζολίου με χημική δομή και φαρμακολογικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I (βάσει των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών του 1961), όπως η ετονιταζένη. Η ετονιταζεπύνη μελετήθηκε για τις αναλγητικές της ιδιότητες, αλλά δεν υπάρχει καμία γνωστή ιατρική χρήση της. Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η ετονιταζεπύνη αποτελεί ή ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης, καθώς και να καταστεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και κοινωνικό πρόβλημα, γεγονός που δικαιολογεί την υπαγωγή της σε διεθνή έλεγχο. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά την προσθήκη της ετονιταζεπύνης στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά.
(20)Η ετονιταζεπύνη έχει εντοπιστεί σε έξι κράτη μέλη και υπάγεται σε έλεγχο σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη. Όπως συμβαίνει και με άλλα νέα οπιοειδή, η ετονιταζεπύνη μπορεί να πωλείται ως υποκατάστατο ελεγχόμενων οπιοειδών και έχει αποτελέσει αντικείμενο ειδοποίησης σχετικής με τη δημόσια υγεία από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ετονιταζεπύνη τελεί επί του παρόντος υπό εντατική παρακολούθηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Έχει αναφερθεί ένας θάνατος με επιβεβαιωμένη έκθεση στην ετονιταζεπύνη από μία χώρα.
(21)Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση υπέρ της προσθήκης της ετονιταζεπύνης στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά.
(22)Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η ουσία 2-μεθυλο-AP-237 (ονομασία IUPAC: 1-{2-μεθυλο-4-[(2E)-3-φαινυλοπροπ-2-εν-1-υλο]πιπεραζιν-1-υλο}βουταν-1-όνη) είναι συνθετικό οπιοειδές που συνήθως ταξινομείται ως 1-κινναμυλοπιπεραζίνη. Το 2-μεθυλο-ΑΡ-237 δεν έχει γνωστές θεραπευτικές χρήσεις ούτε έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακο. Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι το 2-μεθυλο-AP-237 αποτελεί ή ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης, καθώς και να καταστεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και κοινωνικό πρόβλημα, γεγονός που δικαιολογεί την υπαγωγή του σε διεθνή έλεγχο. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά την προσθήκη της ουσίας 2-μεθυλο-AP-237 στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά.
(23)Η ουσία 2-μεθυλο-AP-237 έχει εντοπιστεί σε έξι κράτη μέλη και υπάγεται σε έλεγχο σε τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη. Έχει συνδεθεί με σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου.
(24)Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση υπέρ της προσθήκης της ουσίας 2-μεθυλο-AP-237 στο παράρτημα I της σύμβασης για τα ναρκωτικά.
(25)Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η ουσία alpha-PiHP [α-PiHP, ονομασία IUPAC: 4-μεθυλο-1-φαινυλο-2-(πυρρολιδιν-1-υλο)πενταν-1-όνη] είναι συνθετική καθινόνη. Η α-PiHP δεν έχει γνωστές θεραπευτικές χρήσεις ούτε έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακο. Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η α-PiHP αποτελεί ή ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης, καθώς και να καταστεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και κοινωνικό πρόβλημα, γεγονός που δικαιολογεί την υπαγωγή της ουσίας σε διεθνή έλεγχο. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά την προσθήκη της ουσίας α-PiHP στο παράρτημα II της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες.
(26)Η ουσία α-PiHP έχει εντοπιστεί σε 18 κράτη μέλη και υπάγεται σε έλεγχο σε τουλάχιστον επτά κράτη μέλη. Η ουσία α-PiHP αναφέρεται σε σχετική με τη δημόσια υγεία ειδοποίηση που έχει εκδοθεί από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συνδεθεί με σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων, που αναφέρθηκαν από ένα κράτος μέλος και έχει ανιχνευτεί μέσα σε βιολογικά δείγματα που συνδέονται με σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα, τα οποία αναφέρθηκαν από τέσσερα κράτη μέλη.
(27)Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση υπέρ της προσθήκης της α-PiHP στο παράρτημα II της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες.
(28)Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η ουσία 3-μεθυλομεθκαθινόνη [3-MMC, ονομασία IUPAC: 2-(μεθυλαμινο)-1-(3-μεθυλοφαινυλο)προπαν-1-όνη] είναι συνθετική καθινόνη και ισομερές θέσης της διεθνώς ελεγχόμενης 4-μεθυλομεθκαθινόνης (4-MMC, μεφεδρόνη, παράρτημα II της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες). Η 3-MMC υποβλήθηκε σε κριτική επανεξέταση το 2016, αλλά αποφασίστηκε να ζητηθεί νέα κριτική επανεξέταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση, εν αναμονή της διαθεσιμότητας περισσότερων πληροφοριών. Βρέθηκαν ορισμένες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που περιλαμβάνουν τη χρήση της 3-MMC, αλλά δεν εντοπίστηκαν τρέχουσες κλινικές δοκιμές για τη θεραπευτική χρήση της 3-MMC. Η 3-MMC επίσης δεν έχει αναγνωρισμένη ιατρική ή κτηνιατρική χρήση εντός της Ένωσης.
(29)Οι κίνδυνοι της 3-MMC έχουν αξιολογηθεί από την επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και η 3-MMC έχει ήδη συμπεριληφθεί στον ορισμό του «ναρκωτικού» βάσει της απόφασης-πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ με την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2022/1326 της Επιτροπής. Η 3-MMC τελεί επί του παρόντος υπό εντατική παρακολούθηση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Κατά τον χρόνο της εκτίμησης κινδύνου, τον Νοέμβριο του 2021, η 3-MMC είχε εντοπιστεί σε 23 κράτη μέλη. Πέντε κράτη μέλη ανέφεραν συνολικά 27 θανάτους με επιβεβαιωμένη έκθεση σε 3-MMC, ενώ τέσσερα κράτη μέλη ανέφεραν 14 οξείες μη θανατηφόρες δηλητηριάσεις με επιβεβαιωμένη έκθεση σε 3-MMC.
(30)Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση υπέρ της προσθήκης της 3-MMC στο παράρτημα II της σύμβασης για τις ψυχοτρόπους ουσίες.
(31)Ενδείκνυται να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, δεδομένου ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις διαφορετικές αποφάσεις καταχώρισης στα παραρτήματα για τις εννέα ουσίες θα μπορούν να επηρεάσουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο της νομοθεσίας της Ένωσης, ιδίως δε την απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ.
(32)Η θέση της Ένωσης θα διατυπωθεί από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Επιτροπή για τα Ναρκωτικά, τα οποία ενεργούν από κοινού.
(33)Η Δανία δεσμεύεται από την απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ και, συνεπώς, συμμετέχει στην έκδοση και στην εφαρμογή της παρούσας απόφασης.
(34)Η Ιρλανδία δεσμεύεται από την απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ και, ως εκ τούτου, συμμετέχει στην έκδοση και στην εφαρμογή της παρούσας απόφασης,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης κατά την εξηκοστή έκτη σύνοδο της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου 2023, όταν το όργανο αυτό κληθεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με την προσθήκη ουσιών στα παραρτήματα της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά, του 1961, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο του 1972, και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις ψυχοτρόπους ουσίες, του 1971, ορίζεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 2
Η θέση που αναφέρεται στο άρθρο 1 εκφράζεται από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Επιτροπή για τα Ναρκωτικά, τα οποία ενεργούν από κοινού.
Άρθρο 3
Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.
Βρυξέλλες,
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος